Όχι βέβαια, αλλά είναι η πρώτη "ευκαιρία" και πιθανά η μόνη που έχει κάποιος για να επιλέξει να βγει από την φυλακή. Τα υπόλοιπα... ο τρόπος πολύ συχνά δίνεται ή ολοκληρωμένος ή κρυμμένος σε νοήματα. Η αλήθεια είναι πως πλέον οι τρόποι έχουν δωθεί από πολλούς και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η ανθρωπότητα έχει τα κλειδιά για να κατανοήσει την φυλακή του και να βρει την έξοδο από αυτή, αλλά φυσικά το Εγώ είναι πάντα ισχυρό και συχνά μας κάνει να πιστεύουμε ότι εμείς επιλέγουμε την φυλακή μας, ενώ στην ουσία εκείνο είναι που την επιλέγει.Δεν αρκεί μόνο να βλέπεις τη φούσκα.
Και κάποιος άλλος πήγαινε συνέχεια σε ουρές σε τράπεζες και δημόσια ταμεία, για να κατανοήσει το εγώ της ανυπομονησίας και της τεμπελιάς του. Ή το καλύτερο -θεωρώ. Προσπαθούσε κάποιες φορές να περπατήσει ανάποδα, πηγαίνοντας σαν τυφλός στην ουσία αφού δεν έβλεπε "πίσω", για να κατανοήσει πώς λειτουργεί αυτόματα στο 90% της καθημερινότητάς του. Γιατί αυτόματα ανασαίνουμε, αυτόματα περπατάμε, αυτόματα βάζουμε το μπρίκι για να φτιάξουμε καφέ. Για προσπάθησε να τα κάνεις αυτά χωρίς να βλέπεις πχ, ή να περπατήσεις ανάποδα για ένα λεπτό. Εκεί θα κατανοήσεις πως ο "αυτοματισμός" είναι μεν μια διευκόλυνση και μια συγκράτηση ενεργειών που δεν χρειάζεται να καταναλώνεις σε πράγματα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά δυστυχώς κατέληξε να γίνει ο βασικός τρόπος που ζούμε. Πλέον αντί να έχουμε τον αυτοματισμό ως τράπεζα ενεργειών κάπως, τα "καταθέσαμε" όλα εκεί και κοιμίσαμε την ψυχή μας. Κάνουμε έρωτα αυτόματα, μιλάμε αυτόματα, αντιδράμε αυτόματα.Ο Καστανέντα για "άσκηση" πήγε να δουλέψει ως ψήστης σε καντίνα
Το πολιτισμικό σοκ είναι μια μορφή αντιστροφής του αυτοματισμού επίσης. Γιατί πλέον δεν βλέπουμε παντού νόρμες γύρω μας, οπότε δεν αντιδρούμε αυτόματα. Πρέπει να είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση, για να κατανοήσουμε την νέα μορφή "αυτοματισμών" ή φυλακής. Μπορεί να μην το κατανοούμε ως τέτοιο, αλλά ειδικά μέσω των παραδειγμάτων σου είναι που κατανοεί κάποιος -όταν έχει κιόλας την εσωτερική ροπή να ελευθερωθεί- ότι απλώς η φυλακή του καθενός διαφέρει στις λεπτομέρειες αλλά παραμένει η ίδια στην βάση της. Οπότε, ναι, θεωρώ πως μπορεί να επιφέρει μια ρωγμή στην φούσκα, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΕΙΡΙΩΘΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑ. Αν απλά πεις "οκ, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής", αν δεν πεις "ένας διαφορετικός τρόπος φυλακής", παραμένεις κοιμισμένος. Πρέπει να αναγνωριστούν τα κοινά σημεία αλλά και οι διαφορές στο σύστημα φυλάκισης. Πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί μεγάλοι εσωτεριστές ταξίδεψαν ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς ή φυλές της πατρίδας τους.
Εχω την αμυδρή εντύπωση όμως πως ξεφύγαμε από το θέμα. Μπορεί και όχι. Είμαι λίγο ζαλισμένη σήμερα!