Πιστεύω ότι θα πρέπει να κρίνουμε τους συμμετέχοντες στην (πράγματι ενοχλητικά φορτωμένη με αντιρατσιστικές παπαριές, τεσπα) διοργάνωση με βάση τις ομάδες που κατεβάζουν και όχι με το τι εικόνα έχουμε τα έθνη των χωρών που εκπροσωπούν (ΑΝ μιλάμε για έθνη-κράτη, φυσικά... καμία από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής δεν είναι έθνος-κράτος, παρεμπιπτόντως).
Να παρατηρήσω ότι τη Γερμανία τη λέτε μεικτή κόσμου, αλλά αναφέρεστε σε μία ομάδα που όλοι οι παίκτες της παίζουν στη Γερμανία και σχεδόν όλοι έχουν μεγαλώσει εκεί (και σίγουρα έχουν ανδρωθεί ποδοσφαιρικά εκεί), ενώ πάλι σχεδόν όλοι παίζουν στο γερμανικό πρωτάθλημα (το οποίο έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες, όπως π.χ. το ότι δια νόμου η πλειοψηφία των μετοχών μίας ομάδας πρέπει να ανήκει σε γερμανούς ή ότι οι τηλεοπτικές μεταδόσεις είναι όλες σε μη συνδρομητικά κανάλια) και η οποία παίζει περίπου όπως κάθε ομάδα που έχουν κατεβάσει οι Γερμανοί σε μουντιάλ. Προκαλεί δε απέχθεια το ότι κάποιοι παίκτες της είναι μαύροι... μήπως προκαλεί απέχθεια και η παρουσία του Σχορτσιανίτη στην εθνική Ελλάδος μπάσκετ; Ή αν ήταν η μητέρα τους Ελληνίδα και ο πατέρας τους "έγχρωμος", οπότε θα είχε και διαφορετικό επώνυμο, τότε ήταν που θα προκαλούσε;
Κι εμένα με ξενίζει να βλέπω έγχρωμους στην ομάδα της Γερμανίας, αλλά από τη στιγμή που πλήρης ομοιογένεια του εκεί πληθυσμού δεν υφίσταται πια και είναι γερμανοί πολίτες μεγαλωμένοι (τουλάχιστον ποδοσφαιρικά) εκεί, τότε τα σχόλια για την καταγωγή τους τα θεωρώ άστοχα (στο αν θα έπρεπε να έχουν γερμανική υπηκοότητα είναι μόνο Γερμανικός λαός αρμόδιος να κρίνει και, για να προλάβω οποιοδήποτε σχόλιο, αν ήμουν στην Ελλάδα, θα ήμουν έξω από τη βουλή διαμαρτυρόμενος όταν ψηφίστηκε ο εκτρωματικός νέος νόμος περί ιθαγενείας).
Επίσης, φράσεις όπως "το Μουντιάλ είναι πολύ σοβαρή διοργάνωση για να έχει στους ημιτελικούς ομάδες από την Αφρική... " δείχνουν προκατάληψη και έλλειψη φιλάθλου πνεύματος: αν παίξουν αρκετά καλά, και δεν ευνοηθούν από κληρώσεις και διαιτησία, γιατί όχι; Εδώ πήγαν ημιτελικά η Κορέα (με σκανδαλώδες σπρώξιμο, τεσπα) και η Τουρκία το 2002, γιατί να μην πάει η Γκάνα εφόσον το αξίζει
Για να μην παρεξηγηθώ: η διαφωνία μου είναι επί της αρχής. Δεν πιστεύω ότι κάποια από τις αφρικανικές ομάδες άξιζε φέτος να φτάσει στους ημιτελικούς ούτε νομίζω ότι στις επόμενες 2-3 διοργανώσεις θα δούμε ομάδα από την Αφρική να φτάνει δίκαια εκεί, τουλάχιστον όσο θα στελεχώνονται κυρίως από παίκτες που δεν έχουν μάθει τα βασικά στην Ευρώπη, ώστε να έχουν επαρκή τακτική παιδεία... η νοοτροπία ποδοσφαίρου αλάνας, που συνήθως βγαίνει στην επιφάνεια υπό συνθήκες πιέσεως, δεν μπορεί να σε πάει σε τελικούς πια (και ευτυχώς για όσους θεωρούν το ποδόσφαιρο άθλημα που παίζεταια από οργανωμένα σύνολα, όχι συναθροίσεις "μάγων" και ζογκλέρ), και δεν είναι τυχαίο ότι από τις λατινοαμερικανικές μόνο η Ουρουγουάη που παραδοσιακά παίζει το πιο οργανωμένο ποδόσφαιρο, τώρα που έχει και 2-3 πραγματικά ταλαντούχους μπροστά (οι οποίοι όμως θα γυρίσουν να μαρκάρουν και στο κόρνερ, μην ξεχνιόμαστε!), πήγει ψηλά.
Με την επιφύλαξη ότι δεν έχω δει σχεδόν καθόλου την Ολλανδία (ήμουν στη δουλειά στον προημητελικό), μέχρι στιγμής την καλύτερη μπάλα σ'αυτό το παγκόσμιο κύπελο την έχει παίξει η εθνική Γερμανίας. Έδειξε το πως παίζεται το ομαδικό αυτό άθλημα και πως χτυπιέται ο αντίπαλος στις αδυναμίες του... πριν το μουντιάλ θα έλεγα ότι οι Ισπανοί θα περνούσαν αέρα σ'έναν τέτοιο ημιτελικό (βασικά δεν περίμενα καν τους Γερμανούς εκεί), αλλά τώρα είναι πολύ μοιρασμένο το ματσάκι... θεωρώ ότι οι Γερμανοί θα καταφέρουν να μπλοκάρουν επθετικά τους Ισπανούς, εξάλλου σχεδόν μόνο ο Βίγια σκοράρει, και με δεδομένο ότι δεν είναι και ιδιαίτερα γρήγορη η άμυνα των Ισπανών θα τους την κάνουν τη ζημιά (αν δεν έλλειπε και ο Μuller θα ήμουν βέβαιος), χώρια που δεν θεωρώ ιδιαίτερα καλό τον προπονητή των Ισπανών.
Θα γούσταρα πάντως πολύ να το σηκώσει η παρέα του Φορλάν, κι ας μην έχει ούτε έναν κανονικό Ουρουγουανό αμυντικό στη σύνθεσή της... σε 2-3 ώρες θα ξέρουμε τουλάχιστον αν θα είναι στον τελικό.
Ας δούμε καλή μπάλα (το βασικό) και ας το σηκώσει ο καλύτερος (αρκεί οι ρίγες στη σημαία του να είναι ισοπλατείς
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
)
Υ.Γ.: Ο κανονικός Ουρουγουανός αμυντικός είναι άσχημος, με ουλές από καυγάδες στο πρόσωπο και δέχεται τουλάχιστον μία κίτρινη ανά παιχνίδι, ακόμα και όταν μπαίνει ως αλλαγή μετά το 90.