Τσίλι
Δημοσιεύτηκε: Τετ 20 Ιαν 2010, 14:40
1/2 κιλό κιμάς
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη πράσινη γλυκεία πιπεριά
1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Αλάτι (όσο θέλετε εσείς)(θα πρότεινα όχι παρά πολύ γιατί σαν πιάτο έχει έντονη γεύση από μόνο του)
1 μεγάλο κουτί στοματάκια ολόκληρα
1/2 κιλό κόκκινα φασόλια βρασμένα υπάρχουν και σε κονσέρβα αν σας ,αν θέλετε λίγο φρέσκος ψιλοκομμένος κορίανδρος ή, αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζετε τον κιμά σε δυνατή φωτιά - δεν βάζετε λάδι - , μέχρι να 'χάσει' το ροζ του χρώμα.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά (χοντροκομμένα) και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για ακόμα 10 λεπτά.
Μετά, προσθέτετε τη σκόνη τσίλι, το αλάτι, το κύμινο, τη ρίγανη, τα ολόκληρα στοματάκια και ρίχνετε και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Μόλις τα υλικά πάρουν μία βράση, προσθέτετε τα φασόλια, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει ξεσκέπαστο, ανακατεύοντας συχνά (για να διαλυθούν καλά τα ντοματάκια), για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρετε τις μερίδες πασπαλίζοντάς τες με τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο (ή μαϊντανό). Επίσης σερβίρετε πολύ όμορφα με ρυζάκι και γιαούρτι .
Πολύ όμορφα συνδυάζεται με sour cream
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλιτζ γάλα παστεριωμένο
1/2 φλιτζ βούτυρο γάλακτος.
Αναμιγνύετε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι που το τοποθετείτε πάνω σε χλιαρό νερό. Αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 21°C και το αφήνετε για 12 με 24 ώρες ή μέχρι να να αποκτήσει τη σωστή υφή.Τη φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη πράσινη γλυκεία πιπεριά
1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Αλάτι (όσο θέλετε εσείς)(θα πρότεινα όχι παρά πολύ γιατί σαν πιάτο έχει έντονη γεύση από μόνο του)
1 μεγάλο κουτί στοματάκια ολόκληρα
1/2 κιλό κόκκινα φασόλια βρασμένα υπάρχουν και σε κονσέρβα αν σας ,αν θέλετε λίγο φρέσκος ψιλοκομμένος κορίανδρος ή, αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζετε τον κιμά σε δυνατή φωτιά - δεν βάζετε λάδι - , μέχρι να 'χάσει' το ροζ του χρώμα.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά (χοντροκομμένα) και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για ακόμα 10 λεπτά.
Μετά, προσθέτετε τη σκόνη τσίλι, το αλάτι, το κύμινο, τη ρίγανη, τα ολόκληρα στοματάκια και ρίχνετε και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Μόλις τα υλικά πάρουν μία βράση, προσθέτετε τα φασόλια, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει ξεσκέπαστο, ανακατεύοντας συχνά (για να διαλυθούν καλά τα ντοματάκια), για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρετε τις μερίδες πασπαλίζοντάς τες με τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο (ή μαϊντανό). Επίσης σερβίρετε πολύ όμορφα με ρυζάκι και γιαούρτι .
Πολύ όμορφα συνδυάζεται με sour cream
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλιτζ γάλα παστεριωμένο
1/2 φλιτζ βούτυρο γάλακτος.
Αναμιγνύετε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι που το τοποθετείτε πάνω σε χλιαρό νερό. Αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 21°C και το αφήνετε για 12 με 24 ώρες ή μέχρι να να αποκτήσει τη σωστή υφή.Τη φυλάτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.