Σελίδα 1 από 1

Γιαγλία ~Ποντιακό (και όχι μόνο)

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 29 Απρ 2007, 17:24
από Spirit oF Fire
Posted: Thu Sep 28, 2006 1:02 pm Post subject: Γιαγλία ~Ποντιακό (και όχι μόνο)
Γιαγλία (Πεϊνιρλί)

Υλικά
½ κιλό αλεύρι
30 γρ. ξερή ή φρέσκια μαγιά
λίγο αλάτι
½ φλιτζάνι λάδι
νερό
Για τη Γέμιση3 φλιτζάνια τυρί κασέρι τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη,
φρέσκο βούτυρο
ζαμπόν, μπέικον ή τσιγαρισμένο κιμά (ή όποια άλλη γέμιση θέλετε)

Εκτέλεση
Για τη ζύμη : Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι, λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με δύναμη τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, με προσοχή για να μην λασπώσει η ζύμη μας, και συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μία ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε κατόπιν σε μπάλες και τις αφήνουμε να σταθούν και να φουσκώσουν. Στη συνέχεια δίνουμε στις μπάλες σχήμα βαρκούλας, τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και γεμίζουμε μία μία τις βαρκούλες με το ζαμπόν, ή ό,τι άλλο επιλέξουμε, και το τυρί και τις αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα πεϊνιρλί από το φούρνο, βάζουμε στο καθένα από ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο.

Η συνταγή αυτή είναι παρμένη αυτούσια από το βιβλίο Εδεσματολόγιον Πόντου, της Έφης Γρηγοριάδου.

Re: Γιαγλία ~Ποντιακό (και όχι μόνο)

Δημοσιεύτηκε: Τετ 24 Σεπ 2008, 17:53
από Spirit oF Fire
Χορτοφαγική Παραλλαγή:


Πεϊνιρλί

Υλικά:

1/2 κιλό αλεύρι
30 γρ. ξερή ή φρέσκια μαγιά
1/2 φλυτζάνι λάδι
αλάτι
νερό

Για τη γέμιση
3 φλυτζάνια τυρί κασέρι τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
φρέσκο βούτυρο
ντομάτα
μανιτάρια
πιπεριά
καλαμπόκι

Εικόνα

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι, λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με δύναμη τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, με προσοχή για να μην λασπώσει η ζύμη μας, και συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μία ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε κατόπιν σε μπάλες και τις αφήνουμε να σταθούν και να φουσκώσουν. Στη συνέχεια δίνουμε στις μπάλες σχήμα βαρκούλας, τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και γεμίζουμε μία μία τις βαρκούλες με την γέμιση που θέλουμε και τις αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα πεϊνιρλί από το φούρνο, βάζουμε στο καθένα ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο.

Προσοχή: Δεν είναι ανάγκη στην γέμιση να βάλετε όλα τα υλικά που γράφονται. Επιλέξτε την γέμιση που σας αρέσει.