Σελίδα 1 από 1

Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Δευ 09 Φεβ 2009, 13:02
από Apomakros
Οι Πόντιοι λένε: «τρίμμα τρίβραστο και χαβίτς σαραντάβραστο».

Πολλοί, το χαβίτς το λένε «κατσαμάκι» ή «πολέντα». Όπως και να το πεις είναι πολύ νόστιμο.

Υλικά: ½ κιλό αλεύρι καλαμποκίσιο - χλιαρό νερό - 150 γραμ. τυρί φέτα - 150 γραμ. βούτυρο - αλάτι.

Διαδικασία: Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο λίγο, να μη σβολιάσει, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε στη φωτιά, μέχρι να χυλώσει. Έτσι το αφήνουμε στη φωτιά περίπου ½ ώρα με κλειστό καπάκι. Ανακατεύουμε πού και πού.

(Προσοχή, σκάει σαν ηφαίστειο!)

Σερβίρουμε σε βαθύ πιατάκι και πάνω τρίβουμε το τυρί.


(Καλή όρεξη!)

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Δευ 09 Φεβ 2009, 13:22
από Mantam Froufrou
:clap: :lovey0: :rose:
Χαβίτς ή κατσαμάκι ή πολέντα
ή μπομπότα! (πελλοπονησιακή εκδοχή)
(Προσοχή, σκάει σαν ηφαίστειο!)
τελικά δεν υπάρχει κόλπο για να μην πάθουμε έγκαυμα ε? Μόνο η ειδική αντιπυρική στολή?

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ, ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΩ ΣΗΜΕΡΙΣ, αλλά στην γλυκιά του έκδοση. θα σας ενημερώσω :ups:

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Δευ 09 Φεβ 2009, 13:30
από Apomakros
τελικά δεν υπάρχει κόλπο για να μην πάθουμε έγκαυμα ε? Μόνο η ειδική αντιπυρική στολή?
Να σου πω... και μια ασφάλεια πυρός δεν θα 'ταν καθόλου άσχημη ιδέα.





(Χάρη στην παρατήρησή σας μαντάμ, περιελήφθη στον τίτλο και η μπομπότα, η πελοποννησιακή εκδοχή.

Για την αποφυγή της έκρηξης, ακόμα το ψάχνω)

:)

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 11 Φεβ 2009, 12:36
από Mantam Froufrou
Λοιπόν βρήκα ένα κόλπο!!!

Τα ξέρετε αυτά τα καπάκια για τηγάνια που είναι σαν σίτες????
Πάρτε ένα μεγαλούτσικο..και όσο ανακατεύετε το ηφαιστειογενές μίγμα, κρατάτε το όσο πιο κοντά στο στόμιο της κατσαρόλας μπορείτε!
Εμένα μου γλύτωσε τουλάχιστον τα μάτια και το πρόσωπο. στα χέρια φόραγα γάντια! Η κουζίνα έγινε ένα χάλι, αλλά ποιός νοιάζεται! Το τσάκισα το μπομποτάκι!

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 11 Φεβ 2009, 15:07
από Apomakros
Μαντάμ Φρουφρού έγραψε:Τα ξέρετε αυτά τα καπάκια για τηγάνια που είναι σαν σίτες????
Και τα ξέρουμε και έχουμε κι από τέτοια μαντάμ. Με τι άλλο θα σκεπάζαμε το τηγάνι μας όταν φτιάχνουμε τηγανητές πατάτες για να μη πιτσιλάνε; Διότι νοιαζόμεθα και δια την κουζίνα μας.

Καλό το κόλπο σου πάντως και θα δοκιμαστεί λίαν προσεχώς... στο μεταξύ ψάχνουμε και γι' άλλα.


(Ποια εκδοχή βρίσκετε πιο νόστιμη, την αλμυρή ή την γλυκιά;)

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 11 Φεβ 2009, 15:53
από theo38
ayto etrwge o makaritis o pateras mou mia fora stis 2 meres kata tin epoxi pou oi germanoi ithelan to kalo mas.
ennoeite oti den etrwge tipote allo.

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Τετ 11 Φεβ 2009, 19:19
από Mantam Froufrou
εγώ εξαπανέκαθεν γλυκιά την έτρωγα, και προχθές γλυκιά την πλάκωσα! Οπότε, δεν ξέρω δεν απαντώ...

Τεό...εννοείται πως με τέτοια σώθηκαν οι πατεράδες μας... Θυμάμαι στο χωριό που μας την έφτιαχνε η γιαγιά, κι εμείς ανυπομονούσαμε, ο πατέρας μου και οι θείοι μου μειδιούσαν σχεδον με αηδία! Και εμείς τους κοιτάζαμε με ειλικρινή απορία! Μα είναι δυνατόν να μην σας αρέσει, τους λέγαμε... εντάξει το κάνανε για πλάκα, για να μας πούνε (για χιλιοστή φορά) οτι την έχουν βαρεθεί...μετά τσακίζανε κανά δύο πιατάκια πριν πάνε για τις ελιές!
ΘΕΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΙΛΑΜΕ!

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 15 Φεβ 2009, 19:10
από Apomakros
Μαντάμ Φρουφρού έγραψε:Τεό...εννοείται πως με τέτοια σώθηκαν οι πατεράδες μας...
Κι εμείς, κι εμείς...

Έτσι θα σωθούμε (από την επιτήρηση)

:D



Λοιπόν, μαντάμ, εγώ το φτιαξα σήμερα αλμυρό με φέτα.

Για πάρε μάτι να μαθαίνεις και να κάνεις όρεξη.


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα




(Μιαμ μιαμ και σλουρπππ

ε;)

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Κυρ 15 Φεβ 2009, 21:39
από Mantam Froufrou
Ω θεοί, ω δαίμονες, ω τί μου κάνεις μάνα μου!!!!

Και μόλις έφαγα...αν ξαναφάω, και μάλιστα μπομπότα, δεν θα κοιμηθώ για τις επόμενες 3 μέρες!!!! Αύριο για πρωινό! ΣΛΟΥΡΠ!!!

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 17 Φεβ 2009, 15:01
από Mantam Froufrou
Λοιπόν, επιτέλους συνεννοήθηκα με τον θείο, που κρατεί ωσάν άλλος κέρβερος τις συνταγές της γιαγιάς, και μου έδωσε την αυθεντική συνταγή της μπομπότας της, ακριβώς όπως την έφτιαχνε και με υλικά του χωριού ντε!!!

Την μοιράζομαι μαζί σας, και καλή σας όρεξη λέμε... (μου έδωσε κι ένα τίπ για γλυκύτατη μπομπότα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης):

1 λίτρο νερό
8 κουτ σούπας μπομποτάλευρο
μισό φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ γλυκού αλάτι (μία κοφτή της σούπας, αν την θέτε πιο αλμυρούτσικια)

τα χώνετε όλα μαζί στο κατσαρολικό, σε θερμοκρασία περίπου 160 βαθμών και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει. όταν αρχίσει και κοχλάζει στο πήξιμο (εκεί που κινδυνεύετε με εγκαύματα) υπολογίζετε περίπου να το αφήσετε άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας ακόμα βέβαια (μέχρι να κάνετε μπράτσο). Κρατάτε μαζί ακι το σκέπασμα του τηγανιού για να γλυτώσετε τα πολλά πολλά.
το βάζετε στο πιάτο και πασπαλίζετε με ζάχαρη, ή με φέτα όπως του Απόμακρου.

ΤΙΠ ΓΙΑ ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
στα υλικά προσθέτετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό, με μία κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι (βρασμένο όλο αυτό, μέχρι το μέλι να γίνει νερό)....ΜΜΜΜΜΜ ΓΙΑΜΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 17 Φεβ 2009, 21:01
από Apomakros
Λοιπόν, επιτέλους συνεννοήθηκα με τον θείο, που κρατεί ωσάν άλλος κέρβερος τις συνταγές της γιαγιάς
Εξαίρετος θείος, εύγε!

Η γλυκιά εκδοχή (ιδίως το τελευταίο με το μέλι) θα εκτελεσθεί και δοκιμασθεί το προσεχές σαββατοκύριακο.

Το αποτέλεσμα θα απαθανατισθεί και εμφανισθεί, εδώ εννοείται...


(έτσι θα περάσει στην αιωνιότητα)

:)

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Παρ 20 Φεβ 2009, 21:30
από Hliaxtida
Η συνταγή πραγματοποιήθηκε για ένα και μόνο λόγο... να μας δείξει την κουζίνα που αγοράσαμε πριν από αυτόν!!!! Ζηλιάρη Απόμακρε!!!! :loco: :loco: :loco: :loco: :loco:

Re: Χαβίτς ή κατσαμάκι ή μπομπότα ή πολέντα

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 21 Φεβ 2009, 06:04
από Mantam Froufrou
πάντως εγώ δοκίμασα την φετινή (με την φέτα εννοώ) και ένα έχω να πώ: ΣΤΑΝΙΑΡΑΑΑΑΑΑ!!! :)