Σελίδα 1 από 1

Ψάρια λεμονάτα! (Συνταγη mOm)

Δημοσιεύτηκε: Τρί 03 Φεβ 2009, 16:45
από Kariatida
Αν έχετε την τύχη να δοκιμάσετε τα «ψάρια λεμονάτα» μαγειρεμένα από ψαρά πάνω στο καΐκι θα τα θυμόσαστε για πολύ καιρό. Είναι ένα φαγητό που μαγειρεύουν πολύ συχνά οι ψαράδες της Αλοννήσου στα καΐκια τους. Τα ψάρια πάνε κατευθείαν από τα δίχτυα στη χαμηλή κατσαρόλα (ή σε φαρδύ τηγάνι).

Υλικά

1 κιλό φρέσκα ψάρια (σκορπίνες, γόπες, σκαθάρια, λυθρίνια και κάθε άλλο φρέσκο ψάρι), καθαρισμένα και αλατισμένα
1 ματσάκι σέλινο
1 καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια
1 πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1/2 ντομάτα σε φέτες
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
Χυμό από ένα λεμόνι (δοκιμάζετε και κατά βούληση)
νερό

Διαδικασία

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα (ή φαρδύ τηγάνι) βάζουμε τα λαχανικά μετά τα ψάρια και τέλος στρώνουμε τις φέτες ντομάτας. Ρίχνουμε το λάδι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να μην σκεπαστούν τα ψάρια. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα τα βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι το κρέας του ψαριού να ξεκολλήσει από το κόκαλο. Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και αφού πάρει μία βράση τα βγάζουμε από την φωτιά και τα σερβίρουμε.

Μπορείτε να τα συνοδέψετε με πατατοσαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκο μαϊντανό, ή με ανάμεικτο άγριο ρύζι.

Καλή σας όρεξη!

Πηγη: Newsletter mOm

Re: Ψάρια λεμονάτα! (Συνταγη mOm)

Δημοσιεύτηκε: Παρ 06 Φεβ 2009, 19:57
από Apomakros
Ας με συγχωρήσει η προτείνουσα την συνταγή, αλλά έχω μια απορία.

Έχετε ποτέ δοκιμάσει να καθαρίσετε ιχθείς, γόπες, λυθρίνια, σκαθάρια και δη σκορπίνες;;

Μπορεί μεν το αποτέλεσμα της συνταγής να είναι θεσπέσιο και συμφωνώ, αλλά νομίζω πως στη μαγειρική παίζει ρόλο ΚΑΙ η διαδικασία.

Επειδή ξέρω από καθάρισμα ιχθύων, δεν θα το συνιστούσα ποτέ σε φίλους.



(άλλο το θέμα βέβαια αν βρεθείτε πάνω στη βάρκα του ψαρά, οπότε γλεντήστε το!)

Re: Ψάρια λεμονάτα! (Συνταγη mOm)

Δημοσιεύτηκε: Παρ 06 Φεβ 2009, 20:39
από Mantam Froufrou
οι σκορπίνες είναι για άντρες, αλλά σιγά που είναι και τόσο τραγικό το καθάρισμα των ιχθύων! Είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για να φάς ένα υγιεινό πιάτο, άλλωστε έχουν βγάλει κάτι εργαλεία μούρλια, βάζεις και ειδική στολή για να μην καταντήσεις να κυκλοφορείς με τα λέπια του ψαριού ωσάν άλλη γοργόνα (ή γοργόνος), βάζεις και γαντάκια....βάζεις κι ένα άρωμα μετά, αφού τριφτείς καλά με καινούργιο και σκληρό σφουγγάρι, και μέχρι να γίνει το φαί είσαι έτοιμος!
Σιγά μωρέ!!!


Καριάτιδα....η συνταγή είναι υπέροχη, και πάντα ήθελα να την μάθω (είχα δεί κα΄τι στον Μαμαλάκη, αλλά δεν είχα προλαβει να την γράψω) :)