Χαλβάς Φαρσάλων
Δημοσιεύτηκε: Τετ 17 Σεπ 2014, 01:12
1 κούπα βούτυρο (ή λάδι)
2 κούπες νισεστέ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα αμύγδαλα, ασπρισμένα (προαιρετικά)
κανέλα
Ρίχνουμε 6 κουταλιές από τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. Όσο πιο σκούρο χρώμα πάρει η καραμέλα τόσο πιο σκούρος θα γίνει ο χαλβάς μας. Διαλύουμε καλά το νισεστέ στο νερό και ρίχνουμε στην καραμέλα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Τότε προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (από την οποία όμως κρατάμε 6 κουταλιές για την κρούστα στο τέλος), ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να απορροφηθεί. Λιώνουμε στο μεταξύ το βούτυρο, το προσθέτουμε στο μίγμα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει σε σημείο που να αφήνει καθαρά αυλάκια στον πάτο της κατσαρόλας. Αν θέλουμε, ρίχνουμε αμύγδαλα, ανακατεύοντας μια τελευταία φορά. Γυρίζουμε σε στρόγγυλο ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνουμε την επιφάνεια με ξύλινη σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, για να σχηματιστεί η κρούστα στο επάνω μέρος του χαλβά. Σερβίρεται σε κομμάτια πασπαλισμένα με κανέλα.
2 κούπες νισεστέ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα αμύγδαλα, ασπρισμένα (προαιρετικά)
κανέλα
Ρίχνουμε 6 κουταλιές από τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. Όσο πιο σκούρο χρώμα πάρει η καραμέλα τόσο πιο σκούρος θα γίνει ο χαλβάς μας. Διαλύουμε καλά το νισεστέ στο νερό και ρίχνουμε στην καραμέλα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Τότε προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (από την οποία όμως κρατάμε 6 κουταλιές για την κρούστα στο τέλος), ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να απορροφηθεί. Λιώνουμε στο μεταξύ το βούτυρο, το προσθέτουμε στο μίγμα και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει σε σημείο που να αφήνει καθαρά αυλάκια στον πάτο της κατσαρόλας. Αν θέλουμε, ρίχνουμε αμύγδαλα, ανακατεύοντας μια τελευταία φορά. Γυρίζουμε σε στρόγγυλο ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνουμε την επιφάνεια με ξύλινη σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, για να σχηματιστεί η κρούστα στο επάνω μέρος του χαλβά. Σερβίρεται σε κομμάτια πασπαλισμένα με κανέλα.