__________________
GOMASIO
Ξεκινάμε λοιπόν με ένα βασικό στοιχείο στην κουζίνα.
Το αλάτι.
Για το αλάτι έχουμε μιλήσει εκτεταμένα σε αλλά νήματα
και ο κάθε ένας έχει πάρει τις αποφάσεις του για του είδος του αλατιού που θα χρησιμοποιήσει.
Ραφιναρισμένο με διάφορες προσθήκες η όχι.
Προσωπικά έχω απορρίψει ότι αλάτι κυκλοφορεί στα σούπερ μάρκετ.
Εδώ θα σας πω πως φτιάχνεται το gomasio.
Το γκομάσιο είναι ένας συνδυασμός αλατιού και σουσαμιού.
goma=σουσάμι
sio=αλάτι
Προέρχεται από την Iαπωνική μακροβιοτική κουζίνα
και είναι εξαιρετικό για κάθε χρήση.
Νοστιμίζει όλες ανεξαιρέτως τις σαλάτες και την ελληνική,
μπαίνει στις σούπες
σε όλα τα χόρτα και τα λαχανικά
στα αυγά στο ποπ κορν
στο ρύζι, η σε ότι άλλα δημητριακά χρησιμοποιήστε
και όπου αλλού χρειάζεται αλάτι.
Μπαίνει πάντα μετά το μαγείρεμα.
Φτιάχνεται με καβουρδισμένο σουσάμι και φυσικά αλάτι.
Χρειαζόμαστε
-Ένα καλό αραφινάριστο χονδρό αλάτι
(όταν πρωτάκουστα για αυτό δεν είχα ιδέα για τα αλάτια,
και ετσι χρησιμοποίησα κοινό χονδρό αλάτι.
Όποτε αν θέλετε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε
αρχικά χρησιμοποιήστε ότι αλάτι σας βρίσκεται.
Αν σας αρέσει τότε το φτιάχνεται με ένα αλάτι καλύτερης ποιότητας .
Αν και συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα καλό αλάτι)
-Σπόρους σουσαμιού κατά προτίμηση αναποφλοίωτο.
-Ένα τηγάνι
-και ένα Γουδί.Καλύτερα όχι μεταλλικό.
Οι αναλογίες ποικίλουν.
1 προς 10 για μένα είναι αλμυρό.
Προτιμώ
1 προς 15.
Δηλ 1κουταλιά αλάτι και 15 κουταλιές σουσάμι.
Βάζουμε πρώτα στο τηγάνι μας το αλάτι και το περνάμε
μερικά λεπτά για να είμαστε ότι δεν έχει καθόλου υγρασία
και μετά το βάζουμε σε ένα μπολ στην άκρη.
Την τελευταία φορά που το έκανα χρησιμοποίησα
Ορυκτό χονδρό αλάτι Ιμαλαίων.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και περισσότερα του ενός αλάτια.
πχ ιμαλαίων και Μεσολογγίου.
Βάζουμε στο τηγάνι μας το σουσάμι και το καβουρδίζουμε ελαφρά.
Δεν θέλουμε να το κάψουμε.
Όταν πιάσουμε ένα σπόρο και τον πιέσουμε
ανάμεσα στα δάκτυλά μας και αυτός λιώσει,
τότε αυτός είναι έτοιμος.
Ανακατεύουμε τα υλικά μας...
και τώρα αρχίζει το κομμάτι της υπομονής.
Πρέπει αυτό που έχουμε στο μπολάκι μας
να το βάλουμε στο γουδί και να το κοπανίσουμε.
Πρέπει αυτό να γίνει με γουδί και
οχι στο μπλεντεράκι μας
έτσι ώστε να μην καταλήξει να γίνει αλεύρι.
Παραδοσιακά θέλει γουδί για να μπερδευτούν τα έλαια
και χρήσιμα ιχνοστοιχεία και του αλατιού και του σουσαμιού
απαλά και ήρεμα και όχι βίαια όπως με το μπλέντερ.
Στην αρχή έβαλα όλη την ποσότητα μου στο γουδί
άλλα δεν με βόλευε γιατί είναι σχετικά μικρό
και έτσι το έκανα λίγο λίγο.
Έχει ένα εξαιρετικό άρωμα και δίνει μια γεμάτη γήινη,
και ξηροκαρπένια γεύση στα φαγητά.
Όμως αυτός ο συνδυασμός δεν φτιάχτηκε μόνο για την γεύση.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι:
Χρησιμοποιώντας αυτή την μίξη ελαχιστοποιούμε
το νάτριο και ταυτόχρονα ενδυναμώνεται η πέψη.
Ουδετεροποιείτε την αλκαλικότητα στο αίμα
Αυξάνει την την ανοσοποιητική μας ικανότητα.
Επίσης δίνεται στις μητέρες που θηλάζουν
για καλύτερη παραγωγή μητρικού γάλατος.
και πολλά ακόμη.
Μερικοί που δεν θέλουν καθόλου νάτριο (αλάτι)
φτιάχνουν gomasio με σουσάμι και φύκια,
οπως kombu, nori, kelp κλπ
Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε βαζάκι που κλείνει
και το χρησιμοποιούμε κατά βούληση.
Συνιστάται να μην φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες.
Ακόμα και τίποτα να μην έχουμε να φάμε
αν έχουμε ψωμί και του βάλουμε λίγο λάδι
και πασπαλίσουμε με Gomasio γίνεται μια εξαιρετική λιχουδιά.
Το ίδιο ισχύει και για τα παξιμάδια βέβαια.
Στο internet υπάρχουν πολλές πληροφορίες.
Αν σας ενδιαφέρει ψάξτε το.
εδώ είναι το βαζάκι που φυλάω το δικό μου και δίπλα
μια προσπάθεια να σας δείξω πως δείχνει.
Αυτά για σήμερα.
Καλή Όρεξη και Υγεία