Μελιτζάνες "Βεντάλιες"
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Μελιτζάνες "Βεντάλιες"
Υλικά:
2 κρεμμύδια
μελιτζάνες (όσες χορούν στο ταψάκι σας, υπολογίστε ότι μία μελιτζάνα κόβετε στα δύο οπότε πιάνει τον διπλάσιο χώρο)
ντομάτες (αρκετές για να γεμίσουν τα κενά από τις "βεντάλιες"
λαχανικά: όπως κολοκυθάκια, ελιές, πιπεριές ή ό,τι άλλο θέλετε ή έχετε
Αρωματικά κηπευτικά: όπως άνηθο, κόλιανδρο ή ό,τι άλλο θέλετε ή έχετε
2-3 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
μπαχαρικά
σκόρδα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Η εκτέλεση της "βεντάλιας". Πλένετε τις μελιτζάνες και αποκόπτετε και τις δύο άκρες. Τις χωρίζετε στα δύο κατά μήκος. Βάζετε κάθε κομμάτι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβετε κατά μήκος σε φέτες φθάνοντας μέχρι 1 με 2 εκατοστά από την άκρη του κοτσανιού. Στη συνέχεια αλατίζετε ανάμεσα από τα ανοίγματα που δημιουργήσατε.
Η ετοιμασία της ντομάτας. Χωρίζετε αξεφλούδιστες ντομάτες καθέτως στα δύο και βγάζετε το κοτσάνι τους. Κόβετε προσεκτικά το κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες που να χωρούν στα ανοίγματα της "βεντάλιας".
Ξεπλένετε τις μελιτζάνες από το αλάτι. Και προχωράτε στο γέμισμα της "βεντάλιας". Χώνετε τις φέτες της ντομάτας μέσα στα ανοίγματα της "βεντάλιας". Εκτός απο την ωραία και πρωτότυπη εμφάνιση, αυτή η τοποθέτηση εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ανάμιξη των γεύσεων των δύο λαχανικών με ελάχιστη απώλεια υγρών κατά το μαγείρεμα.
Η τοποθέτηση. Αλείφετε ένα ρηχό πυράντοχο σκεύος με λάδι και βάζετε μια στρώση αρωματκά κηπευτικά. (Εγώ έβαλα λεπτοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα και άνηθο). Σηκώνετε τις "βεντάλιες" και τις βάζετε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (δηλαδή η λευκή πλευρά της μελιτζάνας να ακουμπάει πάνω στα κηπευτικά). Τις βάζετε στριμωχτά χωρίς όμως να πιέζονται υπερβολικά.
Προσθήκη άλλων λαχανικών. Γεμίζετε τα κενά ανάμεσα στις "βεντάλιες" με άλλα λαχανικά. (Εγώ έβαλα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μπορείτε όμως να βάλετε όποιο λαχανικό θέλετε, από αγκιναροκαρδιές και ελιές, πιπεριές ή ό,τι άλλο θέλετε). Απλώνετε από πάνω άλλη μια στρώση κομμένα κρεμύδια και σκόρδια και πιέζετε ελαφρά τα υλικά. Χώνετε 2 με 3 φύλλα δάφνης ανάμεσα στις "βεντάλιες" και σκορπίζετε από πάνω ανάμικρα βότανα και σπόρους κολιάνδρου και αν θέλετε μερικά μπαχαρικά. Τέλος, ραντίζετε με ελαιόλαδο.
Έλεγχος ψησίματος. Σκεπάζετε το κεραμικό σκεύος με αλουμινόχαρτο (γράφει η συνταγή, εγώ μετά έβαλα λαδόκολλα όπως πρότεινε ένας αναγνώστης των χορτοσυνταγών) και το βάζετε με πολύ καυτό φούρνο, προθερμασμένο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Δοκιμάζετε αν έγιναν, τρυπώντας τη χοντρή άκρη κάθε "βεντάλιας" προς το κοτσάνι με μυτερό μαχαίρι.
Συνταγή από το βιβλίο: Η καλή κουζίνα ~ Λαχανικά, από τους Συντάκτες των βιβλίων TIME ~ LIFE εκδόσεις Τερζόπουλος
Πηγή: http://xortosyntages.blogspot.com/2011/ ... st_23.html
Σχόλιο αλά Κάρυ: Έφτιαξα δοκιμαστικά σε άλλο ταψί και παραλλαγή, πρόσθεσα ανάμεσα στα φύλλα της "βεντάλιας" τριμμένη στον τρίφτη φέτα. Δίνει μια πιο αλμυρή γεύση που ταιριάζει όμορφα.
2 κρεμμύδια
μελιτζάνες (όσες χορούν στο ταψάκι σας, υπολογίστε ότι μία μελιτζάνα κόβετε στα δύο οπότε πιάνει τον διπλάσιο χώρο)
ντομάτες (αρκετές για να γεμίσουν τα κενά από τις "βεντάλιες"
λαχανικά: όπως κολοκυθάκια, ελιές, πιπεριές ή ό,τι άλλο θέλετε ή έχετε
Αρωματικά κηπευτικά: όπως άνηθο, κόλιανδρο ή ό,τι άλλο θέλετε ή έχετε
2-3 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
μπαχαρικά
σκόρδα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Η εκτέλεση της "βεντάλιας". Πλένετε τις μελιτζάνες και αποκόπτετε και τις δύο άκρες. Τις χωρίζετε στα δύο κατά μήκος. Βάζετε κάθε κομμάτι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβετε κατά μήκος σε φέτες φθάνοντας μέχρι 1 με 2 εκατοστά από την άκρη του κοτσανιού. Στη συνέχεια αλατίζετε ανάμεσα από τα ανοίγματα που δημιουργήσατε.
Η ετοιμασία της ντομάτας. Χωρίζετε αξεφλούδιστες ντομάτες καθέτως στα δύο και βγάζετε το κοτσάνι τους. Κόβετε προσεκτικά το κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες που να χωρούν στα ανοίγματα της "βεντάλιας".
Ξεπλένετε τις μελιτζάνες από το αλάτι. Και προχωράτε στο γέμισμα της "βεντάλιας". Χώνετε τις φέτες της ντομάτας μέσα στα ανοίγματα της "βεντάλιας". Εκτός απο την ωραία και πρωτότυπη εμφάνιση, αυτή η τοποθέτηση εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ανάμιξη των γεύσεων των δύο λαχανικών με ελάχιστη απώλεια υγρών κατά το μαγείρεμα.
Η τοποθέτηση. Αλείφετε ένα ρηχό πυράντοχο σκεύος με λάδι και βάζετε μια στρώση αρωματκά κηπευτικά. (Εγώ έβαλα λεπτοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα και άνηθο). Σηκώνετε τις "βεντάλιες" και τις βάζετε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (δηλαδή η λευκή πλευρά της μελιτζάνας να ακουμπάει πάνω στα κηπευτικά). Τις βάζετε στριμωχτά χωρίς όμως να πιέζονται υπερβολικά.
Προσθήκη άλλων λαχανικών. Γεμίζετε τα κενά ανάμεσα στις "βεντάλιες" με άλλα λαχανικά. (Εγώ έβαλα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μπορείτε όμως να βάλετε όποιο λαχανικό θέλετε, από αγκιναροκαρδιές και ελιές, πιπεριές ή ό,τι άλλο θέλετε). Απλώνετε από πάνω άλλη μια στρώση κομμένα κρεμύδια και σκόρδια και πιέζετε ελαφρά τα υλικά. Χώνετε 2 με 3 φύλλα δάφνης ανάμεσα στις "βεντάλιες" και σκορπίζετε από πάνω ανάμικρα βότανα και σπόρους κολιάνδρου και αν θέλετε μερικά μπαχαρικά. Τέλος, ραντίζετε με ελαιόλαδο.
Έλεγχος ψησίματος. Σκεπάζετε το κεραμικό σκεύος με αλουμινόχαρτο (γράφει η συνταγή, εγώ μετά έβαλα λαδόκολλα όπως πρότεινε ένας αναγνώστης των χορτοσυνταγών) και το βάζετε με πολύ καυτό φούρνο, προθερμασμένο στους 230 βαθμούς για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Δοκιμάζετε αν έγιναν, τρυπώντας τη χοντρή άκρη κάθε "βεντάλιας" προς το κοτσάνι με μυτερό μαχαίρι.
Συνταγή από το βιβλίο: Η καλή κουζίνα ~ Λαχανικά, από τους Συντάκτες των βιβλίων TIME ~ LIFE εκδόσεις Τερζόπουλος
Πηγή: http://xortosyntages.blogspot.com/2011/ ... st_23.html
Σχόλιο αλά Κάρυ: Έφτιαξα δοκιμαστικά σε άλλο ταψί και παραλλαγή, πρόσθεσα ανάμεσα στα φύλλα της "βεντάλιας" τριμμένη στον τρίφτη φέτα. Δίνει μια πιο αλμυρή γεύση που ταιριάζει όμορφα.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- kat_woman
- Site Admin
- Δημοσιεύσεις: 6132
- Εγγραφή: Πέμ 05 Μάιος 2011, 14:31
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 379 φορές
- Έλαβε Likes: 336 φορές
Re: Μελιτζάνες "Βεντάλιες"
Τέλειο. Θα δοκιμαστεί πάραυτα, ευχαριστούμε!
Η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο μου λαχανικό για καλοκαίρι.Η δε συνταγή που λατρεύω είναι η κλασσική στο φούρνο με φέτα.Για όσους δεν την ξέρουν , ιδού με λίγα λόγια :
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και αφού τις αλείψουμε καλά με λάδι, τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.( Η συνταγή μιλάει για τηγάνισμα, αλλα το θεωρώ πολύ βαρύ , στο γκριλ γίνονται εξίσου νόστιμες).Τοποθετούμε τις ροδέλες σε ταψάκι, και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομένη φρέσκια ντομάτα και δυό σκελίδες ψιλοκομένο σκόρδο.Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και από πάνω βάζουμε μπόλικη τριμμένη φέτα.Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ...στο φούρνο για λίγη ωρίτσα μέχρι να πάρει χρώμα και η φέτα ! Μιαμ, μιαμ...
Η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο μου λαχανικό για καλοκαίρι.Η δε συνταγή που λατρεύω είναι η κλασσική στο φούρνο με φέτα.Για όσους δεν την ξέρουν , ιδού με λίγα λόγια :
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και αφού τις αλείψουμε καλά με λάδι, τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.( Η συνταγή μιλάει για τηγάνισμα, αλλα το θεωρώ πολύ βαρύ , στο γκριλ γίνονται εξίσου νόστιμες).Τοποθετούμε τις ροδέλες σε ταψάκι, και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομένη φρέσκια ντομάτα και δυό σκελίδες ψιλοκομένο σκόρδο.Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και από πάνω βάζουμε μπόλικη τριμμένη φέτα.Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ...στο φούρνο για λίγη ωρίτσα μέχρι να πάρει χρώμα και η φέτα ! Μιαμ, μιαμ...
Each man's death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Re: Μελιτζάνες "Βεντάλιες"
Θα δοκιμάσουμε τη συνταγή σου μέσα στην εβδομάδα, ήδη τη σκέφτομαι στο πιάτο . Εμείς όταν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε στον ατμομάγειρα, το γκριλ δεν το είχα σκεφτεί καν. Ωραία εναλλακτική, καταχωρήθηκε ^^.
Εφ' όσον σου αρέσουν τόσο οι μελιτζάνες, μπορεί να σου αρέσει κι αυτή η συνταγή :
http://xortosyntages.blogspot.com/2010/ ... -post.html
Εφ' όσον σου αρέσουν τόσο οι μελιτζάνες, μπορεί να σου αρέσει κι αυτή η συνταγή :
http://xortosyntages.blogspot.com/2010/ ... -post.html
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- kat_woman
- Site Admin
- Δημοσιεύσεις: 6132
- Εγγραφή: Πέμ 05 Μάιος 2011, 14:31
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 379 φορές
- Έλαβε Likes: 336 φορές
Re: Μελιτζάνες "Βεντάλιες"
Θενκς! Μοιάζει πολύ με την συνταγή που έγραψα ( είναι, θα έλεγα, το αδελφάκι της! ), δεν είχα σκεφτεί τις πιπεριές( άλλο τρισαγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό)
Έχω να δηλώσω , δε, δημοσίως, οτι από το μαγειρικό σας μπλογκ δοκίμασα την χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια και ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ .Έφαγα μια κατσαρόλα..
Έχω να δηλώσω , δε, δημοσίως, οτι από το μαγειρικό σας μπλογκ δοκίμασα την χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια και ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ .Έφαγα μια κατσαρόλα..
Each man's death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Εγγραφή: Σάβ 09 Ιαν 2010, 15:47
- Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: Νοrrköping, Σουηδία
Re: Μελιτζάνες "Βεντάλιες"
Λατρεύω μελιτζάνες! Και τί ωραίες συνταγές, κόντεψα να φάω το λάπτοπ.
Just close your eyes and smell the seagulls