Σελίδα 1 από 1

Vegan / Νηστίσιμο Παστίτσιο

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 14:13
από Kariatida
Αν πετύχει το σημερινό μου πείραμα, θα έχουμε δημιουργήσει vegan/εντελώς νηστίσιμο πατσίτσιο. Αν όχι...θα έχουμε δημιουργήσει μία τροφική δηλητηρίαση :loco:. Τελικά είναι λεπτές οι γραμμές ανάμεσα στη μαγειρική και τη χημεία.

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 14:39
από ArELa
Α να χαθείς αρή που τα ανεβ΄ζεις μεσημεριάτικα αυτά.
Μου έτρεξε το σάλιο ως το γόνατο.
Πάω να παραγγείλω ένα κανονικό παστίτσιο. στα διάλα :loco:

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 15:04
από Kariatida
χαχαχαχαχαχχα, Βικ...η μπεσαμέλ ΠΕΤΥΧΕ!!!!!!!! Χωρίς αυγά και αγελαδινό γάλα, έβαλα μόνο βούτυρο, αλεύρι, γάλα ρυζιού, αλάτι και μοσχοκάρυδο. Η γεύση σε ανεβάζει στον έβδομο ουρανό. Περιμένω να γίνει για να το δοκιμάσω όλο συνδυαστικά γιατί μία μία οι στρώσεις έχουν πετύχει!!! Απίστευτο. Χρόνια τώρα μου λένε ότι δεν υπάρχει νηστίσιμο παστίτσιο, αλλά εδώ έκανα νηστίσιμα γιουβαρλάκια, το παστίτσιο θα μας πτοήσει;; Πωπω χάρηκα τώρα :D :D :D :D

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 16:39
από Kariatida
Μπιπ την κοινωνία μου.....ΠΕΤΥΧΕ! Μπορείτε να αναμένετε σχετική συνταγή με φωτογραφία στις χορτοσυνταγές και το φόρουμ. Πετάει η ομάδα!

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 19:31
από ArELa
:clap: :clap:

(καθίκια :hitlol: )

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 21:04
από Orion
Εχω μια ερωτηση για τη Σεφ

Θα μας πειτε σας παρακαλω για τις στρωσεις και τι εγινε ο κιμας :dunno: μιας και οπως ισχυριζεστε καταφερατε να φτιαξετε ..νηστισιμο παστιτσιο ; :think:

(σταδιαλα με ηρθε λιγουρα :tongue: )

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 21:07
από totispap
Δεν θέλεις να ξέρεις ...... :cool:

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 21:52
από Kariatida
Στον κιμά δεν ήθελα να πειραματιστώ ιδιαίτερα κι έτσι έβαλα απλό κιμά σόγιας, σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, κρομμύδια και συναφή. Η όλη μαγκιά έγινε στη μπεσαμέλ. Στο κανονικό παστίτσιο φτιάχνω μία πολύ ιδιαίτερη μπεσαμέλ, όμως έπιασα τη γεύση της και στη νηστίσιμη version. Το μόνο που μας "ξένισε" λίγο ήταν ότι το γάλα ρυζιού που έβαλα, έκανε τη μπεσαμέλ λίγο πιο γλυκιά, όμως θα το ξαναδοκιμάσω με βρωμόγαλα (γάλα βρώμης) που δεν είναι τόσο γλυκό, και θα σας πω εντυπώσεις.

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Απρ 2011, 22:35
από Orion
totispap έγραψε:Δεν θέλεις να ξέρεις ...... :cool:
Ρε συ , πρεπει να τρωγονται αυτα που εβαλε τελικα , ετσι νομιζω δηλαδη !!! :loco:


Παστιτσιο αγαπημενο φαγητο , καλη επιτυχια στο προτζεκτ ( στη βελτιωση αφου το καταφερες ) Kariatida :ups:

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Απρ 2011, 12:36
από Kariatida
Σήμερα θα ανέβει η συνταγή, ήδη έχω φωτογραφήσει το πιάτο. ΛΟΛ μού έφαγαν όλο το ταψί, ένα κομμάτι κατάφερα να σώσω για τη φωτογραφία πριν μου το φάνε κι αυτό.

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Απρ 2011, 15:35
από sevdalone
Αυτό το βρωμόγαλα δεν θέλω να το δοκιμάσω :lol: :loco:

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Δευ 11 Απρ 2011, 15:10
από Kariatida
Vegan Παστίτσιο :lovey0:

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια
1 σακουλάκι τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)

Για τον κιμά:
1 πακέτο μη-γενετικά τροποποιημένο κιμά σόγιας (περίπου 250 γρ.)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πακετάκι μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ντοματοπιπεριά (Φλωρίνης) ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι κύμινο, κάρυ, τζίντζερ τριμμένο
1,5 πακετάκι πουμαρό

Για τη μπεσαμέλ:
6 κουταλιές βιτάμ
6 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+2 εφεδρικές)
500 γρ γάλα ρυζιού (μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω)
αλάτι, κάμποσο μοσχοκάρυδο

Εικόνα

Εκτέλεση:
Τα μακαρόνια:
Βράζουμε κανονικά τα μακαρόνια μας, τα σουρώνουμε, και βάζουμε τα μισά στο κάτω μέρος του ταψιού μας.

Για τον κιμά:
1. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ώστε να τσιγαριστούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε να μαλακώσουν με λίγο νεράκι και να προσθέσουμε προς το τέλος το ελαιόλαδο.
2. Μόλις τσιγαριστούν ή μαλακώσουν, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας αρκετό νερό.
3. Στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 30 με 40 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Μπορείτε να προσθέτε και διάφορα άλλα μπαχαρικά, μυρωδικά ή λαχανικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
4. Μόλις γίνει, το ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια και τον σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Έπειτα ξεκινάμε για τη μπεσαμέλ μας.

Για την μπεσαμέλ:
1. Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε στην κατσαρόλα μας το βιτάμ μέχει να λιώσει.
2. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε μία-μία τις 6 κουταλιές αλεύρι ενώ ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να μην μας σβολιάσει.
3. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα του ρυζιού ενώ παράλληλα εξακολουθούμε να ανακατεύουμε καλά.
4. Προσθέτουμε κάμποσο μοσχοκάρυδο (ανάλογα με το πόσο έντονα σας αρέσει να διακρίνεται η γεύση), αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σε περίπτωση που μας βγει πιο νερουλό, προσθέτουμε και τις 2 εφεδρικές κουταλιές αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.
Προσοχή: το γάλα ρυζιού γλυκίζει, οπότε καλό θα είναι να δοκιμάζετε ώστε να πετύχετε με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο τη γεύση που αρέσει περισσότερο στον ουρανίσκο σας.

Τελικά βήματα:
5. Μόλις τελειώσουμε με τη μπεσαμέλ, τη ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα και προαιρετικά τη σκεπάζουμε με μία ελαφριά στρώση τριμμένης φρυγανιάς. Δίνει γεύση και τραβάει τυχόν μετέπειτα καψίματα στο ψήσιμο.
6. Βάζουμε το ταψί μας σε ήδη προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε το παστίτσιο μας για περίπου μία (1) ώρα στους 200 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο σας βέβαια).

Σχόλιο αλά Κάρυ: Η Λίζα έφτιαξε τον κιμά (η αλήθεια να λέγεται). Η φωτογραφία είναι authentic, με τα ποδαράκια μου (τα πάνω) την τράβηξα.

Και φυσικά ανέβηκε: http://xortosyntages.blogspot.com/2011/04/vegan_11.html

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Δευ 11 Απρ 2011, 16:10
από Divine Sinner
θα δοκιμάσω με χορτοφαγικο κιμά.
αλλα την μπεσαμέλ με γάλα.
εκει δεν υποχρώ

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Δευ 11 Απρ 2011, 16:11
από Kariatida
Θέλεις να σου δώσω τη συνταγή της κανονικής μπεσαμέλ που φτιάχνω;

Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ

Δημοσιεύτηκε: Δευ 11 Απρ 2011, 16:58
από Divine Sinner
ναι :) :xara:

Re: Vegan / Νηστίσιμο Παστίτσιο

Δημοσιεύτηκε: Τετ 13 Απρ 2011, 17:48
από Kariatida
Υλικά για ΜΗ νηστίσιμη μπεσαμέλ (κοινώς, απλή μπεσαμέλ να 'ούμε)

6 κουταλιές της σούπας βιτάμ
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό λίτρο γάλα (έχε και λίγο παραπάνω μήπως χρειαστεί)
1 αυγό
αλάτι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Σε χαμηλή φωτιά, πετάς μέσα στην κατσαρόλα το βιτάμ και το ανακατεύεις μέχρι να λιώσει. Έπειτα μία-μία βάζεις τις κουταλιές το αλεύρι και ανακατεύεις ασταμάτητα με κουτάλα ή σύρμα για να μην σβολιάσει. Ρίχνεις το γάλα, το αλάτι και γεναίες δόσεις μοσχοκάρυδου και συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να βράζει. Δεν σταματάς καθόλου το ανακάτεμα, είσαι συνέχεια από πάνω του. Μόλις γίνει αυτό, το βγάζεις από τη φωτιά, του ρίχνεις το αυγό, συνεχίζεις να το ανακατεύεις (εκτός φωτιάς αυτό το ανακάτεμα) και το αφήνεις για κάνα 2λεπτο πριν το ρίξεις στο ταψί.

Re: Vegan / Νηστίσιμο Παστίτσιο

Δημοσιεύτηκε: Τετ 13 Απρ 2011, 18:17
από KELAINO
Όλα καλά, για το βιτάμ της βεγκάνικης μπεσαμέλ διατηρώ κάτι ψιλοαμφιβολίες.

Re: Vegan / Νηστίσιμο Παστίτσιο

Δημοσιεύτηκε: Τετ 13 Απρ 2011, 23:47
από ABATTON
Kariatida, Μου τρέχουν τα σάλια , ευτυχως που δεν είσαι αδερφή μου, θαχα φαει το παραπέτασμα!!
:lol:

Re: Vegan / Νηστίσιμο Παστίτσιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 14 Απρ 2011, 12:14
από Kariatida
KELAINO έγραψε:Όλα καλά, για το βιτάμ της βεγκάνικης μπεσαμέλ διατηρώ κάτι ψιλοαμφιβολίες.
Το βιτάμ το έγραψα γιατί αυτό έβαλα/βάζω συνήθως. Υπάρχουν αρκετά φυτικά και άκρως πιο υγιεινά βούτυρα, μπορείτε να ρωτήσετε και στα βιολογικά.

Άβαττον, σε κανονικές συνθήκες μαγειρεύω σπάνια, οπότε μάλλον θα είχες πεθάνει της πείνας.

Re: Vegan / Νηστίσιμο Παστίτσιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 14 Απρ 2011, 12:44
από ABATTON
Kariatida, κριμα νόμιζα ότι ήσουν η εξαίρεση απο τις άλλες, καμμία δεν μαγειρεύει σε κανονικές συνθήκες.