Ποντιακά Φελία της γιαγιάς Ειρήνης

Εδώ γράφετε όμορφες συνταγές για τη χαρά των γεύσεών μας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2755
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Ποντιακά Φελία της γιαγιάς Ειρήνης

Δημοσίευση από Kariatida » Πέμ 13 Ιαν 2011, 18:50

Την παρακάτω συνταγή μού την έδωσε η γιαγιά μου πριν 3 μέρες και την εφάρμοσα σήμερα με τρελή επιτυχία :D.

Υλικά:
1/2 φρατζόλα ψωμί 2-3 ημερών
1 νεροπότηρο γάλα
1 αυγό
λάδι για τηγάνισμα
ζάχαρη για το τελικό πασπάλισμα

Εικόνα

Εκτέλεση:
1. Αρχικά κόβουμε το ψωμί σε φέτες.
2. Σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ, χτυπάμε το αυγό, όπως θα κάναμε για αυγολέμονο. Μόλις το χτυπήσουμε καλά, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
3. Παίρνουμε μία-μία τις φέτες του ψωμιού και τις "βαφτίζουμε" μέσα στο μείγμα, πρώτα από τη μία πλευρά και μετά από την άλλη.

Προσοχή: Μην αφήσετε πολλή ώρα το ψωμί μέσα στο μείγμα γιατί θα διαλυθεί.

4. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το λάδι να κάψει καλά, βάζουμε τις φέτες του ψωμιού, τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με ζάχαρη.

Πηγή: http://xortosyntages.blogspot.com/2011/ ... st_13.html
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
KELAINO
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1063
Εγγραφή: Σάβ 09 Ιαν 2010, 15:47
Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: Νοrrköping, Σουηδία

Re: Ποντιακά Φελία της γιαγιάς Ειρήνης

Δημοσίευση από KELAINO » Παρ 14 Ιαν 2011, 10:54

Μιαμ! Γνωστά και ως αυγοφέτες ή αυγόφετες, αγγλιστί french toast (=γαλλικό τοστ), σουηδιστί fattiga riddare (= φτωχοί ιππότες), τα ήξερα και σε άλλες γλώσσες, αλλά δεν τα θυμάμαι. Η σωτηρία του μπαγιάτικου ψωμιού και της παιδοπαρέας που δεν έχει τί να κάνει ένα βροχερό απόγευμα.
(Η παιδοπαρέα που μαζεύτηκε σπίτι μου για τις γιορτές πάντως, μας τις έφτιαξε για πρωινό ξημερώματα πρωτοχρονιάς!)
Φυσικά χρησιμοποιούμε μαύρο ψωμί και για πασάλειμα μέλι, ταχινόμελο ή "μαρμελάδα" από ελαφρώς μουλιασμένα ξερά φρούτα στο μπλέντερ. Από πάνω ελαφρό πασπάλισμα με κανέλα/γαρύφαλλο/κάρδαμο.

Η μαμά μου τις βουτούσε πρώτα στο γάλα και μετά στο χτυπημένο αυγό, χωριστά, ενώ η φίλη μου η Λίτσα έχει καταργήσει τελείως το γάλα, αλλά όπως και να τις κάνει κανείς, είναι όντως πεντανόστιμες.
Just close your eyes and smell the seagulls
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΙΔΕΟμαγειρέματα”