Λαχανοντολμάδες με σταφίδες
Δημοσιεύτηκε: Δευ 29 Μαρ 2010, 08:24
1 λάχανο περίπου 2 κιλά
Χοντρό αλάτι
1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
2 με γάλα κρεμμύδια τριμμένα και στραγγισμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κολοκυθάκια τριμμένα
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 του φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο
1/4 του φλιτζανιού κουκουνάρι
1/4 του φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
1/4 του φλιτζανιού σταφίδα ξανθή
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κόβουμε το λάχανο στη μέση. Αφαιρούμε το κοτσάνι και βράζουμε το λάχανο για 7-8 λεπτά σε σκεύος με νερό και χοντρό αλάτι. Το λάχανο πρέπει κρατάει γιατί αν το βράσουμε πολύ δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες. Αφαιρούμε από το σκεύος και σουρώνουμε. Περιμένουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα ένα - ένα. Όσα φύλλα είναι μικρά τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κολοκυθάκια και το ρύζι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ½ φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες και κλείνουμε τον ντολμά. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχουμε βάλει, βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα σφικτά και σε στρώσεις. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατάει στη θέση τους και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, με κλειστό το καπάκι του σκεύους
Χοντρό αλάτι
1 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
2 με γάλα κρεμμύδια τριμμένα και στραγγισμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κολοκυθάκια τριμμένα
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 του φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο
1/4 του φλιτζανιού κουκουνάρι
1/4 του φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
1/4 του φλιτζανιού σταφίδα ξανθή
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κόβουμε το λάχανο στη μέση. Αφαιρούμε το κοτσάνι και βράζουμε το λάχανο για 7-8 λεπτά σε σκεύος με νερό και χοντρό αλάτι. Το λάχανο πρέπει κρατάει γιατί αν το βράσουμε πολύ δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες. Αφαιρούμε από το σκεύος και σουρώνουμε. Περιμένουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα φύλλα ένα - ένα. Όσα φύλλα είναι μικρά τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κολοκυθάκια και το ρύζι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ½ φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες και κλείνουμε τον ντολμά. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχουμε βάλει, βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα σφικτά και σε στρώσεις. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατάει στη θέση τους και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, με κλειστό το καπάκι του σκεύους