Σελίδα 1 από 2
Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:52
από madcat
Posted: Tue Jan 02, 2007 2:49 pm Post subject: Το ψωμί της Βίκυς
Από madcat
Βίκυ, διαβάζοντας στα τοπικ του φόρουμ διάβασα ότι κάνεις πολύ νόστιμο ψωμί!
Θα θελα αν δεν έχεις πρόβλημα να μας δώσεις την μυστική συνταγή σου!
Εγώ φτιάχνω ένα ψωμί με προζύμι (συνταγή της μαμάς), ένα άλλο απλό με μαγιά και κάποια άλλα "περίεργα" χωρίς συγκεκριμμένη συνταγή απλά αυτοσχεδιάζοντας.
Για πε μας την συνταγή...εκτός αν ήδη την έχεις γράψει κάπου και δεν την πήρε το μάτι μου!!
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:52
από Mantam Froufrou
Posted: Wed Jan 03, 2007 9:33 am
Από Pagona
Αμ δεν την έχει γράψει πουθενά και περιμένω κι εγώ πώς και πώς Κατερινιώ μου!!!!
Δώστε στον λαό ψωμί λέμεεεεεεεεεεεεεεεεε
Να σου πω, πές κι εσύ καμμιά συνταγή ψωμιού...είμαι που είμαι άχρηστη στο μαγείρεμα, λέω να κάνω στροφή το νέο έτος, και να τα φτιάχνω όλα με τα χεράκια μου! Η έμπνευση και οι καλές και δοκιμασμένες συνταγές μου λείπουν
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:53
από Clairvoyant
Posted: Wed Jan 03, 2007 10:53 am
Από Clairvoyant_
Εγώ πάντως που είχα την τιμή να δοκιμάσω το ψωμί της Βίκυς (τι να το δοκιμάσω δηλαδή, ολόκληρο καρβέλι μου έδωσε), έχω πάθει την πλάκα μου.....Άπαιχτο και ίσως αμίμητο.... 8)
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:53
από Salome
Posted: Wed Jan 03, 2007 1:25 pm
Από madcat
Λεω να κάνουμε διαγωνισμό ψωμιού με τον Χρήστο κριτή...!
Πέγκυ μου, δεν είναι δύσκολο αν ξέρεις την βασική συντάγή μετά αυτοσχεδιάζεις. Χωρίς να θέλω να πω πολλα αλλά το ψωμί που φτιάχνει η μητέρα μου είναι ΦΟΒΕΡΟ!! Το ψήνει και σε φούρνο με ξύλα και γίνεται άλλο πράμα! 8) Θα σας δώσω την συνταγή με το χωριάτικο ψωμι (σ'αυτο που βάζει και προζύμι) και ότι αλλη συνταγή έχω.
Να κάνουμε και ένα νεο topic με πίτες!!
Να ανταλλάξουμε τα μυστικά μας! 8)
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:54
από ArELa
Posted: Wed Jan 03, 2007 1:45 pm
Από ΑρΕλα
madcat έγραψε:
Βίκυ, διαβάζοντας στα τοπικ του φόρουμ διάβασα ότι κάνεις πολύ νόστιμο ψωμί!
Θα θελα αν δεν έχεις πρόβλημα να μας δώσεις την μυστική συνταγή σου!
Εγώ φτιάχνω ένα ψωμί με προζύμι (συνταγή της μαμάς), ένα άλλο απλό με μαγιά και κάποια άλλα "περίεργα" χωρίς συγκεκριμμένη συνταγή απλά αυτοσχεδιάζοντας.
Για πε μας την συνταγή...εκτός αν ήδη την έχεις γράψει κάπου και δεν την πήρε το μάτι μου!!
Τώρα το είδα αυτό.
Επανακάμπτω το συντομότερο να δώσω τη συνταγή μου, που δεν είναι μυστική κι ευχαρίστως να τη μοιραστώ.
Αργότερα όμως, γιατί τώρα καίγομαι. Με καθυστέρησε η καταραμένη η Κλαίρη μ'αυτά που βάζει και με τσιγκλάνε! 'Οπου Κλαίρη = clairvoyant, για όσους δεν κατάλαβαν :Ρ
Σημείωσε τρελόγατά μου ότι κι ο Χρήστος ξέρει απο΄ψωμιά χωριάτικα, άρα η γνώμη του μετράει περισσότερο για μένα εδώ, και τον ευχαριστώ πολύ για το εγκώμιο που πλέκει στο ψωμάκι μου
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:54
από Mantam Froufrou
Posted: Wed Jan 03, 2007 1:45 pm
Από Pagona
Να κάνουμε και ένα νεο topic με πίτες!! Να ανταλλάξουμε τα μυστικά μας!
Να τα ανταλλάξετε εννοείς, γιατί αν περιμένεις απο μένα σώθηκες... σε δίαιτα με γιαούρτι θα σε βάλω...
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:55
από Salome
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:55
από ArELa
Λοιποοοοοοοοοον...για το ψωμάκι μου:
Κατ'αρχάς χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά. Αν έχω προζύμι από άλλο προηγούμενο ψωμί μου, βάζω 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς συν το προζύμι μου. Αν δεν έχω προζύμι, βάζω 3 ή και 4 φακελάκια.
Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
1 φλυτζάνι αλεύρι πολύσπορο, ή ολικής άλεσης ή μισό μισό (εγώ μισό μισό βάζω όταν έχω και τα δύο)
ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο αλεύρι (όπως ανέφερα πιο πάνω)
ρίχνουμε και 5 κοφτά κουταλάκια αλάτι
3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
ένα κοφτό κουταλάκι μικρό μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό προς ζεστό
1/4 φλυτζανιού γάλα
λίγο λαδάκι
Αν έχουμε φουρνάκι για το ψωμί, τα ρίχνουμε μέσα με τη σειρά που υπέδειξα, το βάζουμε μπρος κι αρχίζει να κάνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μετά το πρώτο φούσκωμα, παίρνουμε μια χούφτα ζύμη για προζύμι. Μετά το αφήνουμε να ψηθεί.
Αν δεν έχουμε φουρνάκι, ζυμώνουμε καλά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο στους χαμηλότερους δυνατούς βαθμούς (στο 50 το βάζω εγώ για 10 λεπτά μετά σβήνω το φούρνο) αφήνουμε να φουσκώσει καλά, το ξαναζυμώνουμε, ξαναφήνουμε με την ίδια διαδικασία (στο φούρνο) να φουσκώσει καλά, το ξεσκεπάζουμε, δεν το βγάζουμε απ'το φούρνο, απλά τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ψήνεται, μετά το κατεβάζουμε στους 150 για να μην ξεροκαεί από πάνω και το ψήνουμε.
Ελπίζω να'γινα κατανοητή και σαφής. Είναι τόσο απλό που μέχρι κι εγώ η ξανθιά τα καταφέρνω μια χαρά. Εδώ είμαι όμως, να σας λύσω τυχόν απορίες.
Καλή επιτυχία στο ψωμάκι σας!
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:56
από Salome
Posted: Thu Jan 04, 2007 12:37 pm
Από madcat
Βίκυ μου έχουμε την ίδια συνταγή
Επειδη μ'αρεσει πολύ το ψωμι ολικής άλεσης μια μέρα έκανα πειράματα και αυτοσχεδιάζοντας μου βγήκε το ψωμι που φτιάχνεις και εσυ!
Οταν δεν έχω αλεύρι πολύσπορο βάζω το σκληρό λευκό αλεύρι που ειναι για ψωμι!!!
Μόνο που εγω δεν βάζω γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο...δεν το είχα σκεφτεί αλλα σου υπόσχομαι οτι θα το δοκιμάσω! Ειδικα με το γλυκάνισο θα έχει φοβερή γεύση!
Οταν το έφτιαξα το δοκίμασε η μητέρα μου (που είναι η πρώτη διδάξας ψωμιών και άλλων λιχουδιών) της άρεσε πάρα πολύ και μου ζήτησε και την συντάγη
Αλλα φτιάχνω εγω αυτο το ψωμι και η μητέρα μου το παραδοσιακό χωριάτικο με το προζύμι.
Δεν ξέχασα την συνταγη της μητέρας μου με το προζύμι επειδή σήμερα μ'επιασε μια κριση ιγμορίτιδας (δεν ειναι χρόνιο το πρόβλημα πέρισυ μ'επιασε ξαφνικά και δεν θέλει να μ'αφησει) και έχω και λίγο πυρετό
(Θα πείτε γιατί ήρθα στη δουλειά. Γιατί είδα ότι είναι ωραία μέρα και πίστεψα οτι θα μου κάνει καλο να βγω έξω συν ότι έχω μια υποχρέωση στη δουλειά που δεν μπορεί να ακυρωθεί), αλλά δεν το ξεχνώ θα σας την δώσω το συντομότερο δυνατό!!
Μόνο που το ψωμάκι το φτιάχνει πάντα σε φούρνο με ξύλα και δεν μπορω να υπολογίσω θερμοκρασία φούρνου...υπολογίστε λίγο πιο κάτω απο την θερμοκρασία της κόλασης
Θα σας γράψω ομως και κάποιες αλλες απλες συνταγές για ψωμί για να φτιαξει και η Πεγκούλα...για να συνοδεύει τα αυγουλάκια της και το γιαουρτάκι της
Όμως Πεγκούλα φτιάξτο αυτο το ψωμί είναι πράγματι άπαιχτο και τώρα το Σουκου αν είμαι καλά θα το δοκιμάσω και με γλυκάνισο!!
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:56
από ArELa
Posted: Thu Jan 04, 2007 12:43 pm
Από ΑρΕλα
Ευχαριστώ καλή μου τρελόγατα. Χαίρομαι που έχουμε την ίδια συνταγή. Η δική μου βασικά είναι δικής μου έμπνευσης και δεν κάνω πλάκα. 'Οταν κάποτε ρώτησα την μεγάλη κουνιάδα μου (65 τότε, τώρα στα θυμαράκια) πώς φτιάχνει το υπέροχο ψωμί της, μου έλεγε "λίγο από τούτου, λίγο από 'κείνου..." δε μπορούσα να καταλάβω χωρίς συγκεκριμένες αναλογίες. Το πρώτο που'φτιαξα, το πέταγες στον τοίχο και δεν έσπαγε, το δεύτερο θρυμματιζόταν σαν κουραμπιές. Στο τρίτο τα κατάφερα η ξανθιά:) Η διαφορά μας νομίζω πως έγκειται ότι η βάση σου είναι πολύσπορο ή ολικής άλεσης και το επιπρόσθετο λευκό σκληρό αλεύρι. Εγώ βάζω σαν βάση (το μεγαλύτερο ποσοστό αλευριού δηλαδή) το σκληρό αλεύρι και μια κούπα συνολικά πολυσπορο με ολικής αλέσεως ή μονο του το ένα ή το άλλο.
Εύχομαι περαστικούλια σου. Δεν έπρεπε να βγεις.
Κάποια στιγμή όταν ξανάρθεις στο κανάλι, θέλω να μιλήσουμε. Θέλω τα φώτα σου δηλαδή στα ηλεκτρονικά τερτίπια...
Καλημερούδια
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:57
από Salome
Posted: Thu Jan 04, 2007 12:45 pm
Από madcat
Αρελα έγραψε:
Nαι ναι, ακριβώς έτσι τον φωνάζουμε, αλλά κρύβε λόγια μην υποψιαστεί ότι τον θηλυκοποιούμε, γιατί θα'χουμε άσχημα ξεμπερδέματα με τους αεροψεκασμούς! (άλλο αστειάκι δικό μας, και σε παραπέμπω εδώ για να το καταλάβεις
http://ideografhmata.14.forumer.com/vie ... 1716#11716 )
Ντροπή σας ομως το καημένο το παιδί να το φωναζετε Κλαίρη...ντρέπομαι για λογαριασμό σας...Ακου Κλαίρη... το Κλάρα είναι καλύτερο!!!
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:57
από Salome
Posted: Thu Jan 04, 2007 12:56 pm
Από Pagona
Δεν το πιστεύω! Βλέπω καλά!!!???? Η συνταγή της Βίκυς? Και με γλυκάνισο που με τρελαίνει??? θα το φτιάξω μέσα στο ΣΟΥΚΟΥ, μα την Παναγία!!!!
Θα γίνω μαγείρισσα βρε...δεν το πιστεύω
Κατερινάκι μου, Κλάρα το παληκάρι μας? θα αρχίσει τα ζίου ζίτσου ρε...όχι σόρρυ, αυτό το κάνεις εσύ...θ'αρχίσει τα άλλα του κουντοσού, και βοήθειά μας μετά!! Θα μου πείς, το Κλαίρη είναι καλύτερο...άσε...πάρ'τ'αυγό και κούρευτο έχει γίνει το παληκάρι μας με το νίκ που βρήκε!
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:58
από Salome
Posted: Thu Jan 04, 2007 1:09 pm
Από ΑρΕλα
Ντροπή σας ομως το καημένο το παιδί να το φωναζετε Κλαίρη...ντρέπομαι για λογαριασμό σας...Ακου Κλαίρη... το Κλάρα είναι καλύτερο!!!
Tα παράπονά σου στη Σόνυα! Αλλά και Κλάρα...πφ...βόδι ο Χρηστάρας μας? Ποτέ! χαχαχ
Θα μου πείς, το Κλαίρη είναι καλύτερο...άσε...πάρ'τ'αυγό και κούρευτο έχει γίνει το παληκάρι μας με το νίκ που βρήκε!
Πάει! Θα μας αεροψεκάσει ο αεροπόρδος!
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:58
από Salome
Posted: Thu Jan 04, 2007 1:17 pm
Από Clairvoyant_
θ'αρχίσει τα άλλα του κουντοσού, και βοήθειά μας μετά!!
ΚΟ(Υ) ΝΤΟ ΣΟΥ ΒΛΙ , εννοείς???
Θα μου πείς, το Κλαίρη είναι καλύτερο...άσε...πάρ'τ'αυγό και κούρευτο έχει γίνει το παληκάρι μας με το νίκ που βρήκε!
Ρε τα βγάζεις πέρα με τις γυναίκες - βιολιά που έχουμε εδώ μέσα ?...Yes madam , λοιπόν. που να βρω άκρη....
Το νικ μου είναι θεσπέσιο, αλλά εδώ που έμπλεξα....
Πάει! Θα μας αεροψεκάσει ο αεροπόρδος!
Καλά εσένα ειδικά σου έχω ρίξει τόσα φλιταρίσματα που έχεις μπουκώσει ρε και δεν παίρνει άλλο....Όλο εκεί στο βουνό τα στέλνω... 8)
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 00:59
από Salome
Posted: Thu Jan 04, 2007 1:21 pm
Από madcat
Χρήστο εμένα και να θες να με αεροψεκάσεις πρόλαβαν άλλοι και με μπούκωσαν...
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 01:00
από Salome
Posted: Thu Jan 04, 2007 1:23 pm
Από Pagona
Το νικ μου είναι θεσπέσιο, αλλά εδώ που έμπλεξα....
όχι δεν λέω, εξαιρετικό είναι, κι αυτό το αβατάρ τονίζει και την σοβαρότητα και την εξαιρετικότητά του! (μίλησε η πεταλούδα...αλλά είμαι στις καλές μου τώρα και σηκώνω όλες τις πλάκες, εμπρός βαράτε!)
όσο για το
Καλά εσένα ειδικά σου έχω ρίξει τόσα φλιταρίσματα που έχεις μπουκώσει ρε και δεν παίρνει άλλο....Όλο εκεί στο βουνό τα στέλνω...
ένα έχω να πώ: :xtypiemai:
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μάιος 2007, 01:00
από Salome
Posted: Sat Jan 06, 2007 1:40 pm
Από madcat
Όπως σας υποσχέθηκα να και μερικές απο τις δικές μου συνταγές για ψωμί...
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ (by mother)
- Προζύμι (αν δεν έχουμε παίρνουμε από τον φούρνο)
- 1 κύβο νωπή μαγιά
- 3 κιλά σκληρό αλεύρι
- 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
- Νερό χλιαρό όσο πάρει
Από το βράδυ ζυμώνουμε το προζύμι με αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Το σκεπάζουμε με μια διαφανής μεμβράνη και με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι την άλλη μέρα το πρωί.
Την επόμενη μέρα το ξαναζυμώνουμε με αλεύρι, νεράκι, το αλάτι και από αυτή την ζύμη κρατάμε λίγη για να την ξαναχρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε ψωμί (αυτό είναι το προζύμι). Αφού κρατήσουμε το προζύμι προσθέτουμε στην ζύμη που ήδη έχουμε το υπόλοιπο αλεύρι, την νωπή μαγιά (αφού την διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό) και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.
Μετά λαδώνουμε ένα ταψάκι, το αλευρώνουμε λίγο από κάτω και τοποθετούμε τα καρβελάκια. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες περίπου. Αφού διπλασιαστούν σε όγκο τρυπάμε την επιφάνεια τους με μια οδοντογλυφίδα και τα ψήνουμε.
ΨΩΜΙ (αφιερωμένο στην Πέγκυ)
Αυτή είναι μια πιο απλή ζύμη για ψωμί και το αφιερώνω στην φιλενάδα μου για να το τολμήσει! Η συνταγή είναι για ένα μεγάλο καρβελάκι ή δύο μικρά!
Θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό σκληρό αλεύρι
- 1κουτ κοφτό ζάχαρη
- 1κουτ κοφτό αλάτι
- 2φακελάκια ξηρή μαγιά
- 21/2 περίπου ποτήρια χλιαρό νερό
Καταρχήν διαλύουμε την ξηρή μαγιά με 1 ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και 3-4 μεγάλες κουταλιές από το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 20 λεπτά! Μετά το πέρας 20 λεπτών σε ένα πλαστικό μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τον χυλό της μαγιάς και περίπου 1½ ποτήρι νερό (νερό συνήθως βάζουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια μας). Το ζυμώνουμε πολύ καλά και μετά το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και πετσετούλα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα.
Μετά, αν έχουμε μεταλλική φόρμα για ψωμί την λαδώνουμε, την αλευρώνουμε και εκεί βάζουμε την ζύμη μας αν δεν έχουμε φτιάχνουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Σκεπάζουμε το καρβελάκι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Θα πρέπει να φουσκώσει λίγο.
Τέλος, το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα το ραντίζουμε με λίγο νεράκι ρίχνουμε σουσάμι από πάνω (προαιρετικά) και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1ώρα (μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα).
Υ.Γ Βασικά όλες οι συνταγές για το ψωμί έχουν την ίδια βάση ξεκινάμε από τα απλά και μετά αυτοσχεδιάζουμε!
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Παρ 15 Νοέμ 2019, 16:17
από ArELa
Ξεθάβω αυτό το τόπικ ύστερα απο 12 ...
τι 12 δηλαδή, πάμε στα 13 συναπτα, γιατί λέτε?
Γιατί έχασα ένα φακελάκι που είχα με όλες τις δικές μου αυτοσχέδιες συνταγές
και παρόλο που θυμόμουν (λίγο ως πολύ) τις άλλες, τη συνταγή
ΚΑΤΑ-δικής μου επινοησης για το ψωμί που έφτιαχνα το πάαααααααααααααλαι ποτέ,
δεν τη θυμόμουν.
Δεν ξέρω, δε θυμάμαι για ποιο λόγο φαίνεται να έχει διαγραφεί
η madcat από το φόρουμ που άνοιξε το νήμα και με παρότρυνε
να γράψω τη συνταγή (κάποια μαλακία θα'γινε με ύβρεις ή ασέβεια χοντρή,
αλλιώς δε διαγράφω κόσμο, ελάχιστους έχω διαγράψει στα 13 χρόνια μας)
αλλά σίγουρα της είμαι ευγνώμων που το έκανε και ξαναβρήκα
τη συνταγούλα μου. Άγιο φορουμάκι μου, ποτέ να μην πεθάνεις!
Και να φανταστείτε ότι αυτά είναι εκ μεταφοράς
απο παλιό τζαμπέ χοστ στον οποίο είμασταν και φύγαμε
γιατί μας διέλυε καταστάσεις με τα μποτς που μας έχωνε...
Κι ήρθαμε σε πληρωμένο και βρήκαμε την υγειά μας.
Τέλος πάντων, μην ξεφεύγω.
η συνταγή έχει λοιπόν ως εξής:
ArELa έγραψε: ↑Τρί 01 Μάιος 2007, 00:55
Posted: Thu Jan 04, 2007 10:10 am
Από ΑρΕλα
Λοιποοοοοοοοοον...στο ψωμί μας τώρα:
Κατ'αρχάς χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά. Αν έχω προζύμι από άλλο προηγούμενο ψωμί μου, βάζω 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς συν το προζύμι μου. Αν δεν έχω προζύμι, βάζω 3 ή και 4 φακελάκια.
Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
1 φλυτζάνι αλεύρι πολύσπορο, ή ολικής άλεσης ή μισό μισό (εγώ μισό μισό βάζω όταν έχω και τα δύο)
ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο αλεύρι (όπως ανέφερα πιο πάνω)
ρίχνουμε και 5 κοφτά κουταλάκια αλάτι
3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
ένα κοφτό κουταλάκι μικρό μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό προς ζεστό
1/4 φλυτζανιού γάλα
λίγο λαδάκι
Αν έχουμε φουρνάκι για το ψωμί, τα ρίχνουμε μέσα με τη σειρά που υπέδειξα, το βάζουμε μπρος κι αρχίζει να κάνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μετά το πρώτο φούσκωμα, παίρνουμε μια χούφτα ζύμη για προζύμι. Μετά το αφήνουμε να ψηθεί.
Αν δεν έχουμε φουρνάκι, ζυμώνουμε καλά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο στους χαμηλότερους δυνατούς βαθμούς (στο 50 το βάζω εγώ για 10 λεπτά μετά σβήνω το φούρνο) αφήνουμε να φουσκώσει καλά, το ξαναζυμώνουμε, ξαναφήνουμε με την ίδια διαδικασία (στο φούρνο) να φουσκώσει καλά, το ξεσκεπάζουμε, δεν το βγάζουμε απ'το φούρνο, απλά τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ψήνεται, μετά το κατεβάζουμε στους 150 για να μην ξεροκαεί από πάνω και το ψήνουμε.
Ελπίζω να'γινα κατανοητή και σαφής. Είναι τόσο απλό που μέχρι κι εγώ η ξανθιά τα καταφέρνω μια χαρά. Εδώ είμαι όμως, να σας λύσω τυχόν απορίες.
Καλή επιτυχία στο ψωμάκι σας!
Δεν ξέρω αν θα το επιχειρήσει κάποιος, αλλά αν τον/την πιάσει
η προκοπή και το κάνει, θέλω αποτελέσματα και εντυπώσεις.
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Παρ 15 Νοέμ 2019, 21:38
από kat_woman
Προκοπή να φτιάξω ψωμί με τα χεράκια μου, δεν το κόβω να με πιάνει, ούτε κι αν μου το ζητήσει σε όραμα ο Αη Φανούρης
Αλλα οτι τα ΙΔΕΟ μας εχουν τα πάντα, μα τα πάντα μέσα, δεν υπάρχει αμφιβολία!
Long live ΙΔΕΟ
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Παρ 15 Νοέμ 2019, 23:04
από ArELa
kat_woman έγραψε: ↑Παρ 15 Νοέμ 2019, 21:38
Προκοπή να φτιάξω ψωμί με τα χεράκια μου, δεν το κόβω να με πιάνει, ούτε κι αν μου το ζητήσει σε όραμα ο Αη Φανούρης
Axaxa
Αυτός ο γλυκούλης φανουρόπιτα θα σου ζητούσε καλέ.
πάντως χωρίς πλάκα, τις άλλες συνταγές τις ψιλοθυμόμουν
και δε με πείραξε πολυ που τις έχασα, αλλά το ψωμί με τσάκισε.
Και μετά μου'ρθε η φλασιά
Έγραψα απλά "ψωμί" στο search και το βρήκα!
ΙΔΕΟ και πάσης Ελλάδος λέμε ρε
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τετ 26 Ιαν 2022, 14:22
από ArELa
ArELa έγραψε: ↑Τρί 01 Μάιος 2007, 00:55
Λοιποοοοοοοοοον...για το ψωμάκι μου:
Κατ'αρχάς χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά. Αν έχω προζύμι από άλλο προηγούμενο ψωμί μου, βάζω 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς συν το προζύμι μου. Αν δεν έχω προζύμι, βάζω 3 ή και 4 φακελάκια.
Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
1 φλυτζάνι αλεύρι πολύσπορο, ή ολικής άλεσης ή μισό μισό (εγώ μισό μισό βάζω όταν έχω και τα δύο)
ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο αλεύρι (όπως ανέφερα πιο πάνω)
ρίχνουμε και 5 κοφτά κουταλάκια αλάτι
3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
ένα κοφτό κουταλάκι μικρό μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
2 φλυτζάνια νερό χλιαρό προς ζεστό
1/4 φλυτζανιού γάλα
λίγο λαδάκι
Αν έχουμε φουρνάκι για το ψωμί, τα ρίχνουμε μέσα με τη σειρά που υπέδειξα, το βάζουμε μπρος κι αρχίζει να κάνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μετά το πρώτο φούσκωμα, παίρνουμε μια χούφτα ζύμη για προζύμι. Μετά το αφήνουμε να ψηθεί.
Αν δεν έχουμε φουρνάκι, ζυμώνουμε καλά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο στους χαμηλότερους δυνατούς βαθμούς (στο 50 το βάζω εγώ για 10 λεπτά μετά σβήνω το φούρνο) αφήνουμε να φουσκώσει καλά, το ξαναζυμώνουμε, ξαναφήνουμε με την ίδια διαδικασία (στο φούρνο) να φουσκώσει καλά, το ξεσκεπάζουμε, δεν το βγάζουμε απ'το φούρνο, απλά τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ψήνεται, μετά το κατεβάζουμε στους 150 για να μην ξεροκαεί από πάνω και το ψήνουμε.
Ελπίζω να'γινα κατανοητή και σαφής. Είναι τόσο απλό που μέχρι κι εγώ η ξανθιά τα καταφέρνω μια χαρά. Εδώ είμαι όμως, να σας λύσω τυχόν απορίες.
Καλή επιτυχία στο ψωμάκι σας!
Για να μην χοντροπεινάσουμε, θα ξαναφτιάξω το ψωμάκι μου σήμερα.
Ελπίζω να'χετε τα βασικά... αν όχι, κι αν έχετε αλεύρι, μαγιά κλπ
δε θα'ταν άσχημο αν έχετε κέφια να το επιχειρήσετε.
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Τετ 26 Ιαν 2022, 22:29
από ArELa
Κοπιάστε
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Πέμ 27 Ιαν 2022, 00:30
από FireflyEarth
Με λαδάκι, ελίτσες και φέτα... <3
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Πέμ 27 Ιαν 2022, 10:39
από doctormarkon
Το είδα και στο φ/β και φαίνεται ωραίο.
Η έκπληξη είναι ότι νήμα αυτό είναι από το 2007 ουάου.
Re: Το ψωμί της Βίκυς (από madcat)
Δημοσιεύτηκε: Πέμ 27 Ιαν 2022, 13:24
από kat_woman
Σούπερ, σούπερ!
Το είδα και στο φου μπου, απλά νευριαζω με κατι σχόλια του τύπου "είναι αλεύρι ζέας? Αααα, γιατί αν είναι μύλοι αγ. γεωργίου,, δεν ψωνίαζω από εκεί!"
Αμαν πια η μιζέρια ορισμένων και η εμμονή τους να πουν την παπαρδελα τους, ακόμα και σε συνταγή, που είχε καποιος την καλοσύνη να μοιραστεί...
Καλή σας όρεξη αγάπες!