Δουλειές του (χτα)-ποδαριού

Εδώ γράφετε όμορφες συνταγές για τη χαρά των γεύσεών μας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
liakos622
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ 23 Απρ 2008, 20:41
Irc ψευδώνυμο: liakos622
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΤΗΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Δουλειές του (χτα)-ποδαριού

Δημοσίευση από liakos622 » Τετ 09 Ιούλ 2008, 17:11

Δουλειές του (χτα)-ποδαριού
Εκτός από τον διάολο, πολλά ποδάρια έχει και το χταπόδι. Και δεν μοιάζουν μόνο σ' αυτό, μπορούν και τα δύο να μας κολάσουν.

Μέρες που είναι λοιπόν, λέω να κολαστούμε με ένα ωραίο χταποδάκι. Να κάνουμε ένα ορεκτικό κρασάτο με τα 4 πόδια, και μια κόκκινη χταποδομακαρονάδα με τα άλλα τέσσερα. Χρησιμοποίησα σήμερα κάτι ιταλικές φαρφάλες από σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, αλλά σχεδόν οποιοδήποτε ζυμαρικό κάνει γι αυτή τη δουλειά.

Θα χρειαστούμε:
Ενα χταπόδι περίπου ενάμισι κιλό
Ενα κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 γαρίφαλα
400 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια
250 γρ. φαρφάλες
Κόκκινο γλυκό καπνιστό πιπέρι (3/4 κουταλάκι γλυκού)
Μισό κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
Μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
Μισό κουταλάκι κόκκους πιπέρι
4 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και προαιρετικά ρίγανη και ξίδι.

Αφού βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό να ζεσταίνεται, καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας και κόβουμε τα 4 πόδια που θα γίνουν κρασάτα.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ακρωτηριασμένο χταπόδι (τετραπόδι πλέον...) και τ' αφήνουμε να βράσει καμμιά ώρα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) βάζουμε ελάχιστο (ενα κουταλάκι γλυκού) ελαιόλαδο και το κρασί, και μόλις αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες βάζουμε τα τέσσερα πόδια που κόψαμε, τους κόκκους πιπεριού, τα δαφνόφυλλα και τ' αφήνουμε και αυτά περίπου μια ώρα. Γυρίζουμε που και που τα πόδια να χρωματιστούν ομοιόμορφα.
Βγάζουμε τα πόδια σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και προαιρετικά ρίγανη και ξίδι, έτοιμο το κοκκινόμαυρο ορεκτικό της κόλασης:


Σουρώνουμε τα ζουμιά που άφησαν τα πόδια, πετάμε τα δαφνόφυλλα και τα πιπέρια και κρατάμε το σχετικά πηχτό υγρό που μένει - ας το ονομάσουμε "χταπόδι σως".

Στο μεταξύ, θα' χει βράσει το τετραπόδι, οπότε το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και κρατάμε ζεστό το νερό για να βράσουν εκεί οι φαρφάλες. Κόβουμε τα πόδια (μπορούμε να κόψουμε και τη σακούλα, αλλά εμένα δε μ' αρέσει και τη πετάω).
Σωτάρουμε κρεμμύδι-σκόρδα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο, βάζουμε τα κομμάτια των ποδιών να αρωματιστούν. Σβήνουμε (που λέει ο λόγος) με τη "χταπόδι σως".
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανα δεκάλεπτο.
Βάζουμε τα γαρίφαλα, τη μαστίχα, το κόκκινο πιπέρι, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε (αν χρειάζεται) αλάτι και πιπέρι. Τ' αφήνουμε να σιγοβράζουν.

Στο νερό που έβρασε το τετραπόδι, βάζουμε ένα κουταλάκι αλάτι και βράζουμε τις φαρφάλες. Μόλις γίνουν, σουρώνουμε, ανακατεύουμε με τη χταποδοσάλτσα, τ' αφήνουμε για 5-10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Το αποτέλεσμα, μέσα στο μαύρο καζάνι της κολάσεως:


ΥΓ: Για να γίνει ακόμα πιο κολασμένο το φαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε τσίλι (είτε στο ορεκτικό, είτε στη μακαρονάδα, είτε και στα δύο!)
Η Μακεδονια ειναι μονο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΙΔΕΟμαγειρέματα”