Ψαρονέφρι με μελιτζάνα και πλιγούρι

Εδώ γράφετε όμορφες συνταγές για τη χαρά των γεύσεών μας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
sacred_circle
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: Παρ 27 Απρ 2007, 17:08
Φύλο: Γυναίκα

Ψαρονέφρι με μελιτζάνα και πλιγούρι

Δημοσίευση από sacred_circle » Σάβ 23 Ιαν 2010, 02:00

600-700γρ. ψαρονέφρι,
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
1 πράσινη πιπεριά

1 μεγάλη κούπα πλιγούρι

2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (ξηρό)
1 κουτί τοματάκια ψιλοκομμένα
~1 κούπα ζεστό νερό
1 ξυλάκι κανέλας
γαρίφαλο τριμμένο (5-6 κομμάτια)
μια πρέζα κανέλα
μια πρέζα κύμινο
αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελάχιστη ζάχαρη
2-3 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες προαιρετικά
1 φλιτζάνι κουκουνάρι και αμύγδαλο, ελαφρά καβουρδισμένα.
λίγη τριμμένη γραβιέρα
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φετάκια (αφού το πλύνουμε, στεγνώσουμε και αφαιρέσουμε το ορατό λίπος).
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το κρέας, μαζί με τις ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες και λίγο πιπέρι και το αφήνουμε να σταθεί για λίγο.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα, την κόβουμε σε κύβους και την αλατίζουμε για να ξεπικρίσει. Την πλένουμε καλά, σκουπίζουμε και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το πολύ λάδι.
Βάζουμε βαθύ τηγάνι με καπάκι (ή πλατιά κατσαρόλα) σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο να καλύψει καλά τον πάτο και σωτάρουμε το κρέας, γυρίζοντας να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρασί και το ξυλάκι κανέλας και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά μας και σκεπάζουμε. Μετά από 5' ρίχνουμε τα τοματάκια με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει άλλα 10'.
Κόβουμε την πιπεριά σε κομματάκια (ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά) και την προσθέτουμε στη σάλτσα, αφήνοντας άλλα 10'.
Βάζουμε τη μελιτζάνα και το πλιγούρι προσθέτοντας ζεστό νερό λίγο λίγο και ανακατεύοντας συνέχεια για ~5'. Το φαγητό δεν πρέπει να στεγνώνει, κανονίστε ανάλογα με το νερό...
Ανακατεύουμε και τα ξηροκάρπια να πάνε παντού. Σκεπάζουμε με το καπάκι και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας. Το πλιγούρι θα ρουφήξει τα υγρά και θα μείνει να κρυώσει σιγά σιγά μέσα στο σκεύος.
Το φαγητό τρώγεται όπως είναι, αλλά αν έχετε ατομικά πήλινα με καπάκια μοιράστε το σε τέσσερα, προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται (για να μη στεγνώσει και στο ψήσιμο) και πασπαλίστε από πάνω με τριμμένη γραβιέρα. Βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C να ψηθούν για ~20', μέχρι να λιώσει το τυρί, ξεσκεπάζοντας στο τέλος και αφήνοντας άλλα 10' όσο είναι ζεστός ακόμα. Ταιριάζει πολύ με αραβική πίτα ή δικές μας με σκόρδο και κύμινοκαι γιαούρτι!
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."
Love is the triumph of imagination over intelligence
[img]http://i36.photobucket.com/albums/e22/S ... ksmall.jpg[/img]
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΙΔΕΟμαγειρέματα”