Με καταγάλανο κυματιστό τραπεζομάντιλο που ακουμπά πάνω στην άμμο. Σας κάνω το ραέτι λοιπόν όπως λέμε και στον τόπο μου σε μια παραλία , στην άμμο γιατί να νοστιμίσουν και αυτά που απλόχερα μας προσφέρει. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι ο καιρός καλός και έχουμε μαζευτεί σε μια όμορφη παραλία, απάνεμη και μακριά από κόσμο. Σαν beach party φανταστείτε το και να υπάρχει κάποιος καλλίφωνος με χαρά ας κοπιάσει με τη κιθάρα του για να συνοδεύσουμε τους μεζέδες όπως πρέπει. Μια συστάδα βλέπω έτοιμη για φωτιά, μερικές σχάρες καλά καθαρισμένες με λεμονάκι και νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε.
« Τρώτε και πίνετε άρχοντες και εγώ θα σας διηγούμαι»
Τα ορεκτικά που σας έχω για προθέρμανση του ουρανίσκου σας:
Μερικά μαραθοκαλίτσουνα με μπόλικο σουσαμάκι από πάνω.
Ντάκο με μυζήθρα από το χωριό και γλυκιά τριμμένη ντομάτα.
Κολυθοανθούς και ντολμαδάκια με μπόλικα αρωματικά και σερβιρισμένα με γιαούρτι στη μέση.
Ένα ταψί κρητικό μπουρέκι (είδος σουφλέ ας πούμε με στρώσεις πατάτας και κολοκυθιού σε ροδέλες, μυζήθρα μπόλικο δυόσμο και από πάνω λεπτό φύλλο με σουσαμάκι
Τα ορεκτικά που θα ψήσουμε
Χταποδάκι φυσικά για το οποίο έχουμε ετοιμάσει το κρεβατάκι του πάνω στο οποίο θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί σε ριγανολαδόξυδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Μερικές ζουμερές πορτοκαλί κυρίες. Γαρίδες μεγάλες, περπατημένες. Μόλις ψηθούν και σε αυτές ένα μικρό spa θα προσφέρουμε. Θα ξαπλώσουν σε λεμονόλαδο και θα τρίψουμε από πάνω λίγο πράσινο πιπέρι.
Μερικά ασημένια πουγκιά. Όχι με φλουριά φίλοι αλλά με εξίσου πλούσιο έδεσμα. Μερικές σουπιές έχουμε προσπαθήσει να τιθασεύσουμε αφού τις βράσουμε για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν και έχουν παραδοθεί στα χέρια μας , τις γεμίζουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα, πιπεριά και φέτα και ρίγανη. Τις ασφαλίζουμε με μια οδοντογλυφίδα και τις ντύνουμε με αλουμινόχαρτο και κατευθείαν στα κάρβουνα.
Σε βαθύ τηγάνι
Αυτό θα μεταμορφώσει μερικές πεσκανδρίτσες σε κύκνεια εδέσματα. Γιατί μπορεί να είναι άσχημες μεν αλλά πεντανόστιμες δε.Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα κεφαλάκια τους με μερικά ψιλοκομμένα καρότα και πιπεριές. Στο τηγάνι τοποθετούμε λίγο λάδι, και ρίχνουμε όταν ζεσταθεί τα καρότα τις πιπεριές που έχουν βράσει στο ζωμό ψαριού, μια σκελίδα σκόρδο και μπόλικο μαϊντανό. Σβήνουμε με 1 ποτήρι λευκό κρασί. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζωμό ψαριού και μισό ποτήρι χυμό λεμόνι. Αλάτι, πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο και λίγη ρίγανη. και το αφήνουμε να χυλώσει λίγο. Τότε τοποθετούμε απαλά τα φιλέτα πεσκαδρίτσας και αφήνουμε να σιγοαχνιστούν στη σάλτσα και στα λαχανικά για δεκαπέντε λεπτά περίπου. Και μετά είμαστε για έφοδο μαζί με μπόλικο ζυμωτό ψωμάκι.
Σαλάτες.Χορταράκια του βουνού (κατά προτίμηση στίφνος και αβρωνιές) φυσικά με μπόλικο λεμονάκι. Λίγο σταμναγκάθι ωμό για να νοιώσουμε τη δροσερή πικράδα του και μια χωριάτικη με λίγο παξιμάδι.
Επιδόρπιο.
Μα φυσικά μοσχομυριστή πορτοκαλόπιτα και για χάρη σας μερικές σφακιανές πίτες με μέλι που θα ψήσουμε επιτόπου.Θα πιούμε φυσικά ρακή μπόλικη και δροσερή, θα έχουμε και μαρουβά (κρασί παλαιωμένο κόκκινο) από το χωριό και αν θέλετε κάτι πιο απαλό και εκλεπτυσμένο που ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά θα έχουμε και κρασί «Μυράνθη»
Καλή σας όρεξη.