Ενα τραπέζι θάλασσα

Εδώ γράφετε όμορφες συνταγές για τη χαρά των γεύσεών μας.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
liakos622
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ 23 Απρ 2008, 20:41
Irc ψευδώνυμο: liakos622
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΤΗΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Ενα τραπέζι θάλασσα

Δημοσίευση από liakos622 » Πέμ 15 Μάιος 2008, 13:14

Σας προσκαλώ και σας το προσφέρω.

Με καταγάλανο κυματιστό τραπεζομάντιλο που ακουμπά πάνω στην άμμο. Σας κάνω το ραέτι λοιπόν όπως λέμε και στον τόπο μου σε μια παραλία , στην άμμο γιατί να νοστιμίσουν και αυτά που απλόχερα μας προσφέρει. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι ο καιρός καλός και έχουμε μαζευτεί σε μια όμορφη παραλία, απάνεμη και μακριά από κόσμο. Σαν beach party φανταστείτε το και να υπάρχει κάποιος καλλίφωνος με χαρά ας κοπιάσει με τη κιθάρα του για να συνοδεύσουμε τους μεζέδες όπως πρέπει. Μια συστάδα βλέπω έτοιμη για φωτιά, μερικές σχάρες καλά καθαρισμένες με λεμονάκι και νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε.

« Τρώτε και πίνετε άρχοντες και εγώ θα σας διηγούμαι»

Τα ορεκτικά που σας έχω για προθέρμανση του ουρανίσκου σας:

Μερικά μαραθοκαλίτσουνα με μπόλικο σουσαμάκι από πάνω.

Ντάκο με μυζήθρα από το χωριό και γλυκιά τριμμένη ντομάτα.

Κολυθοανθούς και ντολμαδάκια με μπόλικα αρωματικά και σερβιρισμένα με γιαούρτι στη μέση.

Ένα ταψί κρητικό μπουρέκι (είδος σουφλέ ας πούμε με στρώσεις πατάτας και κολοκυθιού σε ροδέλες, μυζήθρα μπόλικο δυόσμο και από πάνω λεπτό φύλλο με σουσαμάκι

Τα ορεκτικά που θα ψήσουμε

Χταποδάκι φυσικά για το οποίο έχουμε ετοιμάσει το κρεβατάκι του πάνω στο οποίο θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί σε ριγανολαδόξυδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Μερικές ζουμερές πορτοκαλί κυρίες. Γαρίδες μεγάλες, περπατημένες. Μόλις ψηθούν και σε αυτές ένα μικρό spa θα προσφέρουμε. Θα ξαπλώσουν σε λεμονόλαδο και θα τρίψουμε από πάνω λίγο πράσινο πιπέρι.

Μερικά ασημένια πουγκιά. Όχι με φλουριά φίλοι αλλά με εξίσου πλούσιο έδεσμα. Μερικές σουπιές έχουμε προσπαθήσει να τιθασεύσουμε αφού τις βράσουμε για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν και έχουν παραδοθεί στα χέρια μας , τις γεμίζουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα, πιπεριά και φέτα και ρίγανη. Τις ασφαλίζουμε με μια οδοντογλυφίδα και τις ντύνουμε με αλουμινόχαρτο και κατευθείαν στα κάρβουνα.

Σε βαθύ τηγάνι

Αυτό θα μεταμορφώσει μερικές πεσκανδρίτσες σε κύκνεια εδέσματα. Γιατί μπορεί να είναι άσχημες μεν αλλά πεντανόστιμες δε.Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα κεφαλάκια τους με μερικά ψιλοκομμένα καρότα και πιπεριές. Στο τηγάνι τοποθετούμε λίγο λάδι, και ρίχνουμε όταν ζεσταθεί τα καρότα τις πιπεριές που έχουν βράσει στο ζωμό ψαριού, μια σκελίδα σκόρδο και μπόλικο μαϊντανό. Σβήνουμε με 1 ποτήρι λευκό κρασί. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζωμό ψαριού και μισό ποτήρι χυμό λεμόνι. Αλάτι, πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο και λίγη ρίγανη. και το αφήνουμε να χυλώσει λίγο. Τότε τοποθετούμε απαλά τα φιλέτα πεσκαδρίτσας και αφήνουμε να σιγοαχνιστούν στη σάλτσα και στα λαχανικά για δεκαπέντε λεπτά περίπου. Και μετά είμαστε για έφοδο μαζί με μπόλικο ζυμωτό ψωμάκι.

Σαλάτες.Χορταράκια του βουνού (κατά προτίμηση στίφνος και αβρωνιές) φυσικά με μπόλικο λεμονάκι. Λίγο σταμναγκάθι ωμό για να νοιώσουμε τη δροσερή πικράδα του και μια χωριάτικη με λίγο παξιμάδι.

Επιδόρπιο.

Μα φυσικά μοσχομυριστή πορτοκαλόπιτα και για χάρη σας μερικές σφακιανές πίτες με μέλι που θα ψήσουμε επιτόπου.Θα πιούμε φυσικά ρακή μπόλικη και δροσερή, θα έχουμε και μαρουβά (κρασί παλαιωμένο κόκκινο) από το χωριό και αν θέλετε κάτι πιο απαλό και εκλεπτυσμένο που ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά θα έχουμε και κρασί «Μυράνθη»

Καλή σας όρεξη.ΕικόναΕικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος liakos622 την Πέμ 15 Μάιος 2008, 13:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η Μακεδονια ειναι μονο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Re: Ενα τραπέζι θάλασσα

Δημοσίευση από Salome » Πέμ 15 Μάιος 2008, 13:19

Ναι, οκ, τώρα δώσε συνταγές για όλα αυτά. Κυρίως για την πορτοκαλόπιτα.
Άβαταρ μέλους
liakos622
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ 23 Απρ 2008, 20:41
Irc ψευδώνυμο: liakos622
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: ΤΗΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικοινωνία:

Re: Ενα τραπέζι θάλασσα

Δημοσίευση από liakos622 » Πέμ 15 Μάιος 2008, 13:32

ΠορτοκαλόπιταΕικόνα









Όταν έφυγε ο Δον Κιχώτης η πορτοκαλένια Δουλτσινέα έμεινε καιρό μονάχη. Άλλη απασχόληση δεν είχε από το να φροντίζει τα παιδιά της τα Citrus Dulcis . Ώσπου μια μέρα εμφανίστηκαν στο περβόλι της δυο όμορφοι ιππότες, κρουσταλλοβραχιονάτοι και λευκοί. Ο Δον Βανίλια και ο Δον Καϊμάκης. Αρραβώνα της ζήτησαν και οι δυο. Η φήμη για τα κάλλη της είχε φτάσει λέει στη χώρα των Υπερβορείων όπου ζούσαν και ήρθαν να δουν από κοντά την ωραία Δουλτσινέα.

Χαρά μεγάλη ένοιωσε μα ποιον να πρωτοδιαλέξει; Ζήτησε λοιπόν από τη καλή νεραΐδα να τη μεταμορφώσει σε γλυκιά πορτοκαλόπιτα, για να μπει μες την ψυχή τους και να μάθει ποιος την αγαπά καλύτερα. Ετσι λοιπόν εκεί που ετοιμαζόταν να βάλει το νυφικό της πέπλο, μεμιάς αυτό μεταμορφώθηκε σε απαλό φύλλο κρούστας για την πορτοκαλόπιτα. Τα καλλυντικά που θα χρησιμοποιούσε έγιναν τα υλικά της γέμισης και το άρωμά της έγινε σιρόπι.

Τα καλυντικά της Dulcineas:

3 κεσεδάκια γιαούρτι
4 αυγά
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 φλ. ζάχαρη
1-2 βανίλιες
1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ
ξύσμα από 3 πορτοκάλια½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι, λίγο κονιάκ,Κανέλα, γαρύφαλλο

Το πέπλο : 1 πακέτο φύλλο κρούστα

Το άρωμα από σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
φλούδα ενός πορτοκαλιού

Η ώρα του μυστηρίου:Σε ένα μεγάλο μπoλ : χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σχηματίζεται ένας ωραίος χυλός. Εχουμε εντωμεταξύ θρυμματίσει σε πολλά μικρά κομμάτια το φύλλο κρούστας. Σχίζουμε δηλαδή με το χέρι το κάθε φύλλο ξεχωριστά. Ρίχνουμε τα θρυμματισμένα φύλλα στο χυλό και ανακατεύουμε. Σε βουτυρωμένο pyrex ρίχνουμε το μίγμα Πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκάλι ,κανέλα και γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 180-200 βαθμούς ανάλογα το φούρνο. Όταν ψηθεί το γλυκό μας, ρίχνουμε το σιρόπι.

Σερβιρίζουμε την Dulcinea και επιλέγουμε ποιο «ιπποτικό» παγωτό θα βάλουμε δίπλα της ή την αφήνουμε να πορευτεί μονάχη!
Η Μακεδονια ειναι μονο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Re: Ενα τραπέζι θάλασσα

Δημοσίευση από Divine Sinner » Πέμ 15 Μάιος 2008, 13:42

παναγια μου. ειδη χόρτασα
Άβαταρ μέλους
Salome
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 1833
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 00:14
Irc ψευδώνυμο: RedSonya, Salome
Φύλο: Γυναίκα
Τοποθεσία: ο μικρός μου υδροβιότοπος

Re: Ενα τραπέζι θάλασσα

Δημοσίευση από Salome » Πέμ 15 Μάιος 2008, 14:20

ΕΠΟΣ!

Θα την φτιάξω αύριο στον άντρα μου, σήμερα απεργώ, ως καταναλώτρια.
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Re: Ενα τραπέζι θάλασσα

Δημοσίευση από Divine Sinner » Πέμ 15 Μάιος 2008, 14:23

Nαι ετσι κι αλλιως δεν υπαρχουν προϊοντα στα ραφια.
Βρηκες μερα να κανεις μπουκοτάζ χαχαχα.
Αν δεν υπαρχει προσφορά χέστηκε για τη ζήτηση.
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 4599
Εγγραφή: Τετ 18 Απρ 2007, 10:05
Φύλο: Γυναίκα

Re: Ενα τραπέζι θάλασσα

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Πέμ 15 Μάιος 2008, 14:41

λιακο, σοβαρά, τα μηνύματά σου με κάνουν και κλαίω απο συγκίνηση! Αυτο΄το τωρινό είναι ένα πραγματικό αριστούργημα! Δεν βλέπω απο τα δάκρυα!
Σ'ευχαριστούμε για τις συνταρακτικές στιγμές που μας κάνεις και ζούμε :)
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΙΔΕΟμαγειρέματα”