Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Που λέτε... Σαρακοστή έχουμε, αδερφή χορτοφάγο έχουμε, αποφασίσαμε να νηστέψουμε σαν οικογένεια μιας και κάθε μέρα κρέας το βαρεθήκαμε, και σκέπτομαι λοιπόν το άγαλμα ότι ένα είδος κεφτέ που δεν έχω φτιάξει ακόμα είναι ο ντοματοκεφτές. Έψαξα και έψαξα για συνταγές αλλά καμία δεν μου άρεσε (στραβόξυλο από κούνια) κι έτσι "δημιούργησα" δύο συνταγές οι οποίες σε κάθε μπουκιά σε προκαλούν να σηκωθείς και να φωνάξεις "γιούχουυυυ". Τουλάχιστον εγώ κι η Λιζ κάναμε, αφού μαζί με τον ντάντι φάγαμε ένα κουβά ντοματοκεφτέδες μέσα σε ένα απόγευμα (μαζί με τα άλλα 4 φαγητά που έφτιαξα για Καθαρά Δευτέρα). Enjoy λοιπόν. Σας παραθέτω την πρώτη συνταγή ντοματοκεφτέδων καθ' ότι τη δεύτερη δεν την έχω γράψει ακόμα παρ' ότι την έχω φωτογραφήσει. Cheers
Η συνταγή, όπως πάντα, ανέβηκε στις χορτοσυνταγές (άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου, πέφτει και σε κάνει κιμά )
Υλικά
3 ώριμες κόκκινες τομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
400 περίπου γρ τριμμένη φρυγανιά
1 κλωναράκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
βιολογικός κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Περνάμε εναλλάξ τις τομάτες, τα κρεμμύδια και τον κύβο (προαιρετικά) από το μπλέντερ και τα βάζουμε σ' ένα βαθύ μπολ.
2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
3. Ρίχνουμε στο μείγμα μας την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μία εύπλαστη ζύμη.
4. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Συμβουλή: Ανάλογα με το πόσο "σφιχτή" ή "νερουλή" είναι η ζύμη μας, επιλέγουμε αν θα χρειαστεί να βάλουμε λιγότερη ή περισσότερη φρυγανιά απ' ό,τι υπολογίσαμε αρχικά.
Πηγή: http://xortosyntages.blogspot.com/2011/ ... st_09.html
Η συνταγή, όπως πάντα, ανέβηκε στις χορτοσυνταγές (άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου, πέφτει και σε κάνει κιμά )
Υλικά
3 ώριμες κόκκινες τομάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
400 περίπου γρ τριμμένη φρυγανιά
1 κλωναράκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
βιολογικός κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Περνάμε εναλλάξ τις τομάτες, τα κρεμμύδια και τον κύβο (προαιρετικά) από το μπλέντερ και τα βάζουμε σ' ένα βαθύ μπολ.
2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
3. Ρίχνουμε στο μείγμα μας την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μία εύπλαστη ζύμη.
4. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Συμβουλή: Ανάλογα με το πόσο "σφιχτή" ή "νερουλή" είναι η ζύμη μας, επιλέγουμε αν θα χρειαστεί να βάλουμε λιγότερη ή περισσότερη φρυγανιά απ' ό,τι υπολογίσαμε αρχικά.
Πηγή: http://xortosyntages.blogspot.com/2011/ ... st_09.html
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Σκευτομαι να κραταω τις νηστειες δευτερας τετάρτης και παρασκευης (δευτέρα ειναι των αγγέλων στο άγιο όρος).
Οχι δεν εγινα χριστιανος απλα για λογους ισοροπημενης διατροφής.
Οπότε αυτο μου φαίνεται πολυ καλη ιδέα για να το δοκιμάσω.
Οχι δεν εγινα χριστιανος απλα για λογους ισοροπημενης διατροφής.
Οπότε αυτο μου φαίνεται πολυ καλη ιδέα για να το δοκιμάσω.
- ION 4ever
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 7582
- Εγγραφή: Παρ 03 Δεκ 2010, 11:00
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 1 φορά
Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Αφού Τετάρτη και Παρασκευή είναι χωρίς λάδι. Πως θα τηγανίσεις? οεο!!Divine Sinner έγραψε:Σκευτομαι να κραταω τις νηστειες δευτερας τετάρτης και παρασκευης (δευτέρα ειναι των αγγέλων στο άγιο όρος).
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in.
That's how the light gets in.
Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Οπως ειπα θα την κρατασω για διατροφικους λόγους όχι θρησκευτικούς.
Ως εναν κορμό για την διατροφή μου
Και δεν θεωρω οτι το ελαιόλαδο επιβαρύνει την υγεία σε λογικές ποσότητες.
Κυρίως με ενδιαφέρει να μειώσω την ζωϊκη πρωτεϊνη και το ζωϊκό λίπος.
Οποτε δεν με πειράζει να τηγανήσω.
Ως εναν κορμό για την διατροφή μου
Και δεν θεωρω οτι το ελαιόλαδο επιβαρύνει την υγεία σε λογικές ποσότητες.
Κυρίως με ενδιαφέρει να μειώσω την ζωϊκη πρωτεϊνη και το ζωϊκό λίπος.
Οποτε δεν με πειράζει να τηγανήσω.
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Δεν τηγανίζεις ποτέ σε ελαιόλαδο παρά μόνο σε πολύ πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Το ελαιόλαδο σύμφωνα με μελέτες, ενώ είναι τέλειο ωμό και βραστό, σαν τηγανιτό είναι στο τοπ 10 των καρκινογόνων. Εγώ συνήθως τηγανίζω σε καλαμποκέλαιο. Άμα είναι να το κάνεις διατροφικά, αξίζει να το προσέξεις αυτό.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- ION 4ever
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 7582
- Εγγραφή: Παρ 03 Δεκ 2010, 11:00
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 1 φορά
Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Kariatida πρέπει να το ψάξεις λίγο περισσότερο.
Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λές.
Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λές.
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in.
That's how the light gets in.
- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης
- Δημοσιεύσεις: 1063
- Εγγραφή: Σάβ 09 Ιαν 2010, 15:47
- Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
- Φύλο: Γυναίκα
- Τοποθεσία: Νοrrköping, Σουηδία
Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Αυτό με το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο είναι πονεμένη ιστορία. Ακούγονται οι πιο αντίθετες απόψεις. Αυτό που κάνω εγώ είναι να αποφεύγω τα τηγανητά. Εχμ, απλό...
Just close your eyes and smell the seagulls
- Kariatida
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
- Δημοσιεύσεις: 2755
- Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Re: Ντοματοκεφτέδες made by Κάρυ
Αυτή είναι και η δεύτεη συνταγή μου με τους ντοματοκεφτέδες. Κοινώς, ντομάτες να έχετε και μη φοβού τίποτα .
Υλικά
200 γρ ρύζι
3 ώριμες κόκκινες τομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
200 περίπου γρ τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Βράζουμε το ρύζι μας καλά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσει.
2. Τρίβουμε την τομάτα και το κρεμμύδι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Στις ήδη τριμμένες τομάτες και κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα τικ κύμινο και ανακατεύουμε.
4. Προσθέτουμε στο μείγμα μας το βρασμένο ρύζι και στη συνέχεια την τριμμένη φρυγανιά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
5. Όσο ανακατεύουμε, το μείγμα μας μετατρέπεται σε μαλακή ζύμη την οποία έπειτα πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα οποία τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
http://xortosyntages.blogspot.com/2011/ ... st_21.html
Αυτή η συνταγή, μου άρεσε περισσότερο από την πρώτη που έφτιαξα. Το ρύζι σαν προσθήκη τραβάει όλη τη ντοματίλα και λαδίλα που μπορεί να αφήσει σαν γεύση ο κιοφτές.
Όσον αφορά το λάδι, απ' ό,τι είδα όντως οι απόψεις διαφέρουν, οπότε θα μείνω στο τηγανίζουμε με όποιο λάδι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, και προσοχή όχι πάνω από 2 τηγανίσματα με το ίδιο λάδι όποιο κι αν είναι.
ΥΓ. Η σάλτσα/μυτούλα είναι μία ντοματογλυκόξινη που βρήκαμε η οποία δυστυχώς δεν έζησε πολύ στον μάταιο τούτο κόσμο. Μετά από δύο μέρες μας τα ετίναξε.
Υλικά
200 γρ ρύζι
3 ώριμες κόκκινες τομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
200 περίπου γρ τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Βράζουμε το ρύζι μας καλά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσει.
2. Τρίβουμε την τομάτα και το κρεμμύδι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Στις ήδη τριμμένες τομάτες και κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα τικ κύμινο και ανακατεύουμε.
4. Προσθέτουμε στο μείγμα μας το βρασμένο ρύζι και στη συνέχεια την τριμμένη φρυγανιά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
5. Όσο ανακατεύουμε, το μείγμα μας μετατρέπεται σε μαλακή ζύμη την οποία έπειτα πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα οποία τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
http://xortosyntages.blogspot.com/2011/ ... st_21.html
Αυτή η συνταγή, μου άρεσε περισσότερο από την πρώτη που έφτιαξα. Το ρύζι σαν προσθήκη τραβάει όλη τη ντοματίλα και λαδίλα που μπορεί να αφήσει σαν γεύση ο κιοφτές.
Όσον αφορά το λάδι, απ' ό,τι είδα όντως οι απόψεις διαφέρουν, οπότε θα μείνω στο τηγανίζουμε με όποιο λάδι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, και προσοχή όχι πάνω από 2 τηγανίσματα με το ίδιο λάδι όποιο κι αν είναι.
ΥΓ. Η σάλτσα/μυτούλα είναι μία ντοματογλυκόξινη που βρήκαμε η οποία δυστυχώς δεν έζησε πολύ στον μάταιο τούτο κόσμο. Μετά από δύο μέρες μας τα ετίναξε.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση