Σελίδα 1 από 1

Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 05 Φεβ 2009, 03:32
από ArELa
Αρχικά μας ήρθε αυτή η είδηση...

[box=]Εικόνα

Αφού υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό στα χέρια και τα πόδια, η 20χρονη βραζιλιάνα τοπ-μόντελ Μαριάνα Μπρίντι πέθανε από βακτηριακή λοίμωξη και ενταφιάστηκε γρήγορα την ίδια ημέρα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της στο Μαρεσάλ Φλοριάνο, στη νοτιοανατολική επαρχία Εσπίριτο Σάντο, σύμφωνα με ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Δύο φορές φιναλίστ των καλλιστείων Μις Κόσμος, η Μπρίντι εισήχθη στις 3 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Ντόριο Σίλβα, στη Σέρα. Οι γιατροί προχώρησαν στους ακρωτηριασμούς ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν τη λοίμωξη.

Η αιτία του θανάτου ήταν σηπτικό σοκ που προκάλεσε το βακτηρίδιο του κυανού πύου (pseudomonas aeruginosa).

"Χάσαμε ένα σπάνιο πετράδι", είπε ο πατέρας της, ο 56χρονος Ανιάλντο Μπρίντι.


http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=105570[/box]

και σήμερα αυτή

[box=]Εικόνα


Λουκέτο» στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά την αποκάλυψη ότι δύο ασθενείς νόσησαν από το θανατηφόρο μικρόβιο «κλεμπσιέλλα».
Οι υπόλοιποι τέσσερις ασθενείς της ΜΕΘ υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ήδη ξεκίνησε το έργο της απολύμανσης της Μονάδας.

Οι δύο ασθενείς, ηλικίας 55 και 74 ετών, που νόσησαν από το άκρως επικίνδυνο μικρόβιο, μεταφέρθηκαν σε ειδικό απομονωμένο χώρο της Εντατικής.

Ο υποδιοικητής Άγγελος Βαλασίδης είπε στον ΕΤ ότι μόλις έγινε αντιληπτή η μόλυνση, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Ιπποκρατείου.

Η είδηση προκάλεσε πανικό και ανησυχία τόσο στους συγγενείς των ασθενών όσο και στους εργαζομένους.

Μάλιστα, οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση του επικίνδυνου μικροβίου ίσως σχετίζεται με την ελλιπή αποστείρωση και απολύμανση της Μονάδας, αλλά και με τη μη τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στα κρεβάτια της ΜΕΘ.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=73953[/box]

Μήπως κάπου χάνουμε τον έλεγχο γενικότερα στον πλανήτη;
Μήπως τα κρούσματα αυτά δεν είναι τόσο εξηγήσιμα και "αθώα" όπως υποδηλώνει η τελευταία παράγραφος του δεύτερου άρθρου;
Απ'τις λίγες ιατρικές γνώσεις που κατέχω, ξέρω πως το να εμφανιστεί μια τόσο επιθετική λοίμωξη-σηπτικό σοκ με θρομβώσεις σ'όλα τα άκρα ταυτόχρονα και σε χρόνο ντε τε, είναι τόσο πιθανό όσο το να χτυπήσει καύσωνας στο Λονδίνο τώρα που έχουν γίνει παγωτά απ'το ψύχος/χιόνι!

Τι φταίει για όλα αυτά λοιπόν;
Θεωρώ πως εμείς ενημερωθήκαμε για την κορυφή του παγόβουνου κι ότι παρόμοια περιστατικά όλο και αυξάνονται...

Αν αποδώσω κάποια απ'αυτά και στους χημικούς αεροψεκασμούς που μας ψεκάζουν λες και είμαστε έντομα, θα με πείτε συνωμοσιολόγα; Πριν με πείτε, κάντε μια βόλτα στο σχετικό νήμα στο οποίο έγινε αρκετή συζήτηση, και συγκεκριμένα σε μια ενδιαφέρουσα παράθεσή μου εδώ ... Κι αν τότε (δεκαετία του '40 και μετέπειτα του '70 ) ψέκαζαν τη βρετανική επικράτεια μ'αυτά που παραθέτει η Guardian παρακαλώ (όχι καμιά φυλλάδα), τώρα τι μας χώνουν στα ρουθούνια;

Αν μη τι άλλο, το παρατεθέν δίνει τροφή για προβληματισμό και καταδεικνύει πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 05 Φεβ 2009, 11:17
από Mantam Froufrou
σαν τις κατσαρίδες θα πέφτουμε σε λίγο...
κρίμα για το κορίτσι, το είχα δεί και με είχε σοκάρει η φύση της ασθένειας, και το πόσο ακαριαία είχε προχωρήσει...την μία μέρα να είναι ένα κουκλί υγιέστατο, και την άλλη ακρωτηριασμένο και στον τάφο...
τί να πώ... οι χειρότεροι 'φονιάδες' είναι οι αόρατοι.

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 05 Φεβ 2009, 16:05
από ArELa
Ευχαριστώ Πέγκι μου που ασχολήθηκες με το θέμα. Το θεωρώ αρκετά σημαντικό και σοβαρό ...

Δε θέλω να πιστέψω πως όλους τους υπόλοιπους τους αφήνει παγερά αδιάφορους αυτή η ιστορία. Θα μ'ενδιέφεραν οι σκέψεις/απόψεις σας και δη του γιατρού της παρέας μας.

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Παρ 06 Φεβ 2009, 00:21
από Mantam Froufrou
Φοβάμαι πως ένας κοντινός μου άνθρωπος χτυπήθηκε απο αυτό το μικρόβιο, αλλά δεν μας το λένε, δεν είναι συγγενής, ούτε φίλη, αλλά είναι αγαπημένος άνθρωπος απο το ευρύτερο περιβάλλον, και μεγάλος έρωτας της μικρής μου....
ελπίζω να τα καταφέρει! :rose:

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 12 Φεβ 2009, 20:33
από Dr. Jeckyl
Συγνώμη που άργησα να απαντήσω, αλλά έλειπα στο εξωτερικό για συνέδριο....

Πραγματικά πολύ ανησυχητικά αυτά τα κρούσματα που παραθέτεις ΑρΕλα, αλλά δεν είναι άγνωστα σε μας τους λειτουργούς της υγείας....
Θα εξηγήσω λιγάκι γι'αυτά τα "επικίνδυνα" μικρόβια.
Δεν είναι τίποτα μικρά τερατάκια :evil: , που κατατρώγουν τους ανθρώπους. Είναι συνηθισμένα μικρόβια, που βρίσκονται σχεδόν παντού στο γύρω περιβάλλον. Η αλήθεια είναι, πως είναι λίγο πιο επιθετικά και δύσκολα στην αντιμετώπιση απο άλλα μικρόβια, όπως π.χ τα κολοβακτηρίδια.
Όμως αυτό που τα κάνει πραγματικά επικίνδυνα, είναι τα στελέχη τους που έχουν "μεγαλώσει" μέσα σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα μέσα σε ΜΕΘ.
Ο λόγος είναι οτι αυτά τα μικρόβια "τρώνε" τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά για....πρωϊνό και δεν τα εξοντώνει σχεδόν τίποτα!! Και αυτό γιατί έχουν συνηθίσει στα αντιβιοτικά (στην πραγματικότητα έχουν επιβιώσει ανθεκτικά στελέχη τα οποία πολλαπλασιάζονται) και όσο σε πιο εξειδικευμένο περιβάλλον βρίσκονται, όπου χρησιμοποιούνται εξελιγμένα φάρμακα (π.χ ΜΕΘ), τόσο πιο ανθεκτικά στα φάρμακα είναι και τόσο δύσκολα αντιμετωπίζονται..... :help: :help: :help:

Σε όλα αυτά, προστίθεται και το γεγονός της αλλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, τα οποία καταλήγουν στον τελικό καταναλωτή (που είμαστε εμείς) και εν'συνεπεία γιγαντώνουν ανθεκτικά στελέχη των μικροβίων, με τα οποία φυσιολογικά συγκατοικούμε!!

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Παρ 13 Φεβ 2009, 00:26
από Mantam Froufrou
Σε όλα αυτά, προστίθεται και το γεγονός της αλλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, τα οποία καταλήγουν στον τελικό καταναλωτή
γιατί το γεγονός οτι παίρνουμε αντιβίωση για ένα κρυολόγημα δεν είναι αρκετό? Δυσκολεύτηκα πολύ να πείσω τους γονείς μου να μην παίρνουν αντιβίωση για ψύλλου πήδημα (στην κυριολεξία όμως), και έχω τσακωθεί άπειρες φορές μαζί τους που δεν θέλω να δίνω στην μικρή αντιβιώσεις! Ευτυχώς, ο παιδίατρος είναι μαζί μου, κι έτσι τους αποστόμωσα...επιστημονικά!

Παίρνουμε τις αντιβιώσες λές κι είναι παυσίπονα, και τα εμβόλια λές κι είναι βιάγκρα! Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό επιτέλους...Αν μή τί άλλο είναι το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε και μάλιστα ΑΜΕΣΑ.

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Παρ 13 Φεβ 2009, 17:50
από Dr. Jeckyl
γιατί το γεγονός οτι παίρνουμε αντιβίωση για ένα κρυολόγημα δεν είναι αρκετό?
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Φρου Φρου....Και την μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτή την...ανευθυνότητα, την έχουμε εμείς οι γιατροί!! Πολλοί συνάδελφοι δίνουν αντιβιοτικά για του "ψύλου πήδημα", όπως πολύ σωστά είπες, αλλά επίσης πολύ χειρότερο, το οτι δίνουν βαριά αντιβιοτικά γα απλές λοιμώξεις!
Όπως λέω και εγώ πολλές φορές και εξηγώ στους ασθενείς μου, δεν χρησιμοποιείς κανόνι για να σκοτώσεις ένα κουνούπι!!

Όμως τελικά όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ανεύθυνο κράτος!!! Το οτι μπορεί ο καθ'ένας, χωρίς λόγο να πάει στο φαρμακείο της γειτονιάς του και να αγοράσει ένα αντιβιοτικό (και κατ'επέκταση ένα οποιοδήποτε φάρμακο), είναι ευθύνη του ανεύθυνου κράτους μας!
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, τα φάρμακα δίνονται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή....αυτοί πιο βλάκες από εμάς είναι??

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Παρ 13 Φεβ 2009, 20:27
από Mantam Froufrou
Ω γιατρέ μου, πολύ χαίρομαι που σας γνωρίζω :) Τί ειδικότητος? (ποτέ δεν ξέρεις, κι αχρείαστος νά'σαι)
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, τα φάρμακα δίνονται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή....αυτοί πιο βλάκες από εμάς είναι??
Λοιπόν, έχει έρθει η ξαδέλφη μου απο Λονδίνο, τα Χριστούγεννα, και συζητάμε ακριβώς γι'αυτό. Έχει πάθει μία ίωση, και είναι ευαίσθητη στους πνεύμονες (σαν εμένα κάποτε), με κίνδυνο να πάθει βαριά δύσπνοια, μέχρι και ...μακρυά απο μάς. Πάει στο νοσοκομείο για να της γράψουν αντιβίωση (γιατί στα φαρμακεία στην Αγγλία ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν δίνουν με τίποτα ούτε ασπιρίνη χωρίς συνταγή). Οι γιατροί αρνούνται πολύ απλά να της γράψουν αντιβίωση, αφού δεν έχει εκδηλώσει -ακόμα-εμφανή κατάσταση αναπνευστικού. Η κοπέλα, επειδή ξέρει το ιστορικό της και το πρόβλημά της (και απο φόβο) τους εξηγεί το πρόβλημα... Της ζητούν να επιστρέψει με τα πρώτα συμπτώματα...
Κάνει αναπνευστικό το βράδυ, και τρέχει στα επείγοντα, της δίνουν οξυγόνο και τα σχετικά φάρμακα και την στέλνουν σπίτι της πάλι χωρίς αντιβίωση. Τους την ζητάει (μαθημένη η κοπέλα), και της είπαν εν ολίγοις οτι η αντιβίωση δεν θα της θεραπεύσει το αναπνευστικό πρόβλημα. Οτι τα φάρμακα που της έδωσαν στο νοσοκομείο ήταν υπερ-αρκετά για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη που παρουσιάστηκε (ή κάτι τέτοιο, δεν κατάλαβα), και της είπαν να ξαναεπιστρέψει αν χρειαστεί, που δεν θα χρειαστεί (της είπαν). Και για την ίωση της πρότειναν 'συνταγές' της γιαγιάς (δεν κάνω πλάκα...κάτι της είπαν να βράσει και να κάνει εισπνοές, και ευκάλυπτο της είπαν για πρόληψη).
Τέλος πάντων, εν ολίγοις η κοπέλα ψιλοταλαιπωρήθηκε, αλλά όχι όσο φοβόταν, και μου είπε πως μάλλον τα συμπτώματα της ίωσης μέχρι να περάσει ο κύκλος της ήταν πιο ήπια, απ'οταν έπαιρνε αντιβιώσεις εδώ!
Στην αρχή τους μίσησε μου είπε, και παραδέχτηκε οτι έχοντας μάθει ν'αντιμετωπίζει τα πάντα με αντιβίωση νιώθει μία ανασφάλεια (την νιώθω)... έφτασε δε στο σημείο να αγοράσει γενική αντιβίωση απο ελληνικό φαρμακείο, για 'ώρα ανάγκης'. Να γελάσω ή να κλάψω? Την ψιλοέβρισα :p

Re: Τι γίνεται με τα βακτήρια/μικρόβια;

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 14 Φεβ 2009, 19:57
από SeirioAstro
Οι ενδονοσοκομειακές μολύνσεις έχουν επιστρέψει στα νοσοκομεία δριμύτερες, και οι άνθρωποι δύσκολα θεραπεύονται απο λοιμώξεις, γιατί τα μικρόβια έχουν γίνει όλα πιο ανθεκτικά σε απολυμάνσεις και αντιβιώσεις λόγω της υπερκατανάλωσης και της κατάχρησης, είτε γιατί πολλές φορές αμελούν τον εαυτό τους, την υγεία τους, ακόμα και την υγιεινή τους. Επίσης η εισαγωγή λαθρομεταναστών που δεν είναι ελεγμένοι, η κακή διατροφή και η περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για ένα μέλλον με περισσότερη υγεία.