Πόλεμος κατά του κόκκινου κρέατος
Δημοσιεύτηκε: Πέμ 03 Οκτ 2019, 14:36
Ήθελα να το ανοίξω καιρό αυτό το θέμα. Ο πόλεμος κατά του κόκκινου κρέατος είναι γνωστός σε όλους
εδώ και αρκετά χρόνια. Το πόσα χρόνια έχει ξεκινήσει δεν ξέρω. Θα φέρω κάποια πράγματα στην συνέχεια
με απίστευτες γελοιότητες κατά του κόκκινου κρέατος που έχουν πει. Θα ξεκινήσω όμως με μία μικρή δικαίωση
του κόκκινου κρέατος παρά την προπαγάνδα που σπέρνουν κάποιοι είτε λόγω των πιστεύω του και των διατροφικών
τους συνηθειών π.χ χορτοφάγοι,ψαροφάγοι,βιγκαν κ.α είτε λόγω των επιχειρηματικών τους και όχι μόνο σχεδίων
π.χ εταιρίες plant base κρεάτων, επιχειρημαρίες όπως ο Bill Gates που χρηματοδοτεί εργαστηριακό κρέας άρα μιλάμε για κάποια δις κέρδών μακροπρόθεσμα αφού μιλάμε για όλο τον κόσμο ακόμα και εταιρίες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών όπως η σόγια που είναι βασικό συστατικό για τα plant base μπιφτέκια.
Δεν είμαι υπερ της φανατικής κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος , είμαι όμως υπερ τη κατανάλωσης του με
μέτρο και το θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής αν όχι απαραίτητο. Η υστερία κατά αυτού ύποπτη όσο δεν πάει.
Η υπερβολική προώθηση του λευκού κρέατος κυρίως του κοτόπουλου επίσης ύποπτη όσο δεν πάει.
Στο τοπικ μπορούν να γίνουν εννοιείται αναφορές για βιγκαν & χορτοφάγους αλλά δεν θα επικεντρωθούμε εκεί
γιατί υπάρχει ήδη αντίστοιχο τοπικ και το θέμα αυτού του τοπικ είναι ο πόλεμος κατά του κόκκινου κρέατος,
ποιοί και γιατί πολεμούν στο κόκκινο κρέας και το κατα πόσο αυτό κάνε καλό ή κακό στην υγεία μας !
Για το κρέας εργαστηρίου επίσης έχουμε τοπικ και είναι καλό να βάζουμε εκεί ότι σχετικό έχουμε και όχι εδώ.
Στα κάγκελα πάλι οι βίγκαν με νέα μελέτη για το κόκκινο κρέας
Αίσθηση προκάλεσε στον επιστημονικό κόσμο η δημοσίευση νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αφού είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.
Λίγο-πολύ, η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους, συνεπώς δεν έχει κανείς λόγο να περιορίσει το αγαπημένο μοσχάρι, λουκάνικο, ζαμπόν ή μπέικον του. Αυτό μπορεί να χαροποιήσει τους φανατικούς του κρέατος, αλλά θα φέρει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες κατά καιρούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα διατροφής, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι η μοναδική υπό αμφισβήτηση περίπτωση (βλ. αλάτι, λίπη, υδατάνθρακες κ.α.).
Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή και από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να μην τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Όμως η νέα έρευνα ουσιαστικά εγείρει βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσο τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αμέσως ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που αθωώνουν κακώς το κόκκινο κρέας.
Η τριετούς διάρκειας μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».
«Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας».
«Η μελέτη», πρόσθεσε, «θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».
Οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών). Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει το κόκκινο κρέας γι’ αυτό και μόνο το λόγο.
Αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνώρισαν ότι τα στοιχεία από μελέτες ανά τον κόσμο αφήνουν πράγματι ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσο το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία. ‘Αλλοι εμφανίστηκαν πιο «κάθετοι» στην άρνηση τους να αποδεχθούν το πέπλο αμφιβολίας που ρίχνει η νέα μελέτη στο θέμα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα». «Αυτή η μελέτη έχει πολλά σφάλματα και είναι η πιο εξωφρενική κατάχρηση των διαθέσιμων στοιχείων που έχω ποτέ δει», ανέφερε ο (φυτοφάγος) καθηγητής επιδημιολογίας Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Για «ανεύθυνη και ανήθικη» έρευνα έκανε λόγο ο συνάδελφός του καθηγητής του Χάρβαρντ Φρανκ Χου.
Παραμένει πλέον ερώτημα κατά πόσο η νέα επίμαχη μελέτη θα επηρεάσει τις ανά τον κόσμο διατροφικές συστάσεις στο μέλλον. Ήδη πάντως διάφοροι επιστημονικοί φορείς (Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση κ.α.) επέκριναν τα νέα ευρήματα, καθώς και το περιοδικό που τα δημοσίευσε, δηλώνοντας σαφώς απροθυμία να αλλάξουν άποψη.
https://incorrect.gr/2019/10/03/sta-kag ... ea-meleth/
Αντίστοιχο ελληνικό άρθρο : Νέα έρευνα αθωώνει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος -Στα «μαχαίρια» οι επιστήμονες
Και άρθρο για την ίδια έρευνα από τους New York Times : Eat Less Red Meat, Scientists Said. Now Some Believe That Was Bad Advice.
Ομολογώ ότι δεν περίμενα άρθρο για αυτή την έρευνα από τους New York Times ως Αριστερή αφημερίδα και φαντάζομαι (δεν διαβάζω για την διατροφή ούτε του πολύ παρακολουθώ) και υπερ της βίγκαν διατροφής .
εδώ και αρκετά χρόνια. Το πόσα χρόνια έχει ξεκινήσει δεν ξέρω. Θα φέρω κάποια πράγματα στην συνέχεια
με απίστευτες γελοιότητες κατά του κόκκινου κρέατος που έχουν πει. Θα ξεκινήσω όμως με μία μικρή δικαίωση
του κόκκινου κρέατος παρά την προπαγάνδα που σπέρνουν κάποιοι είτε λόγω των πιστεύω του και των διατροφικών
τους συνηθειών π.χ χορτοφάγοι,ψαροφάγοι,βιγκαν κ.α είτε λόγω των επιχειρηματικών τους και όχι μόνο σχεδίων
π.χ εταιρίες plant base κρεάτων, επιχειρημαρίες όπως ο Bill Gates που χρηματοδοτεί εργαστηριακό κρέας άρα μιλάμε για κάποια δις κέρδών μακροπρόθεσμα αφού μιλάμε για όλο τον κόσμο ακόμα και εταιρίες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών όπως η σόγια που είναι βασικό συστατικό για τα plant base μπιφτέκια.
Δεν είμαι υπερ της φανατικής κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος , είμαι όμως υπερ τη κατανάλωσης του με
μέτρο και το θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής αν όχι απαραίτητο. Η υστερία κατά αυτού ύποπτη όσο δεν πάει.
Η υπερβολική προώθηση του λευκού κρέατος κυρίως του κοτόπουλου επίσης ύποπτη όσο δεν πάει.
Στο τοπικ μπορούν να γίνουν εννοιείται αναφορές για βιγκαν & χορτοφάγους αλλά δεν θα επικεντρωθούμε εκεί
γιατί υπάρχει ήδη αντίστοιχο τοπικ και το θέμα αυτού του τοπικ είναι ο πόλεμος κατά του κόκκινου κρέατος,
ποιοί και γιατί πολεμούν στο κόκκινο κρέας και το κατα πόσο αυτό κάνε καλό ή κακό στην υγεία μας !
Για το κρέας εργαστηρίου επίσης έχουμε τοπικ και είναι καλό να βάζουμε εκεί ότι σχετικό έχουμε και όχι εδώ.
Στα κάγκελα πάλι οι βίγκαν με νέα μελέτη για το κόκκινο κρέας
Αίσθηση προκάλεσε στον επιστημονικό κόσμο η δημοσίευση νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αφού είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.
Λίγο-πολύ, η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους, συνεπώς δεν έχει κανείς λόγο να περιορίσει το αγαπημένο μοσχάρι, λουκάνικο, ζαμπόν ή μπέικον του. Αυτό μπορεί να χαροποιήσει τους φανατικούς του κρέατος, αλλά θα φέρει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες κατά καιρούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα διατροφής, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι η μοναδική υπό αμφισβήτηση περίπτωση (βλ. αλάτι, λίπη, υδατάνθρακες κ.α.).
Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή και από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να μην τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Όμως η νέα έρευνα ουσιαστικά εγείρει βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσο τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αμέσως ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που αθωώνουν κακώς το κόκκινο κρέας.
Η τριετούς διάρκειας μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».
«Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας».
«Η μελέτη», πρόσθεσε, «θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».
Οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών). Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει το κόκκινο κρέας γι’ αυτό και μόνο το λόγο.
Αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνώρισαν ότι τα στοιχεία από μελέτες ανά τον κόσμο αφήνουν πράγματι ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσο το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία. ‘Αλλοι εμφανίστηκαν πιο «κάθετοι» στην άρνηση τους να αποδεχθούν το πέπλο αμφιβολίας που ρίχνει η νέα μελέτη στο θέμα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα». «Αυτή η μελέτη έχει πολλά σφάλματα και είναι η πιο εξωφρενική κατάχρηση των διαθέσιμων στοιχείων που έχω ποτέ δει», ανέφερε ο (φυτοφάγος) καθηγητής επιδημιολογίας Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Για «ανεύθυνη και ανήθικη» έρευνα έκανε λόγο ο συνάδελφός του καθηγητής του Χάρβαρντ Φρανκ Χου.
Παραμένει πλέον ερώτημα κατά πόσο η νέα επίμαχη μελέτη θα επηρεάσει τις ανά τον κόσμο διατροφικές συστάσεις στο μέλλον. Ήδη πάντως διάφοροι επιστημονικοί φορείς (Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση κ.α.) επέκριναν τα νέα ευρήματα, καθώς και το περιοδικό που τα δημοσίευσε, δηλώνοντας σαφώς απροθυμία να αλλάξουν άποψη.
https://incorrect.gr/2019/10/03/sta-kag ... ea-meleth/
Αντίστοιχο ελληνικό άρθρο : Νέα έρευνα αθωώνει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος -Στα «μαχαίρια» οι επιστήμονες
Και άρθρο για την ίδια έρευνα από τους New York Times : Eat Less Red Meat, Scientists Said. Now Some Believe That Was Bad Advice.
Ομολογώ ότι δεν περίμενα άρθρο για αυτή την έρευνα από τους New York Times ως Αριστερή αφημερίδα και φαντάζομαι (δεν διαβάζω για την διατροφή ούτε του πολύ παρακολουθώ) και υπερ της βίγκαν διατροφής .