Σελίδα 1 από 1

Αλτσχάιμερ

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 06 Ιουν 2019, 23:35
από Jackal
Η Pfizer απέκρυψε το γεγονός ότι φάρμακό της θα μπορούσε να σταματήσει το Αλτσχάιμερ!

Σάλος από την αποκάλυψη ότι το σκεύασμα Endred -κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας- θα μπορούσε να μειώσει το ρίσκο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ κατά 64% - Τι απαντούν από την πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία για τους λόγους που τους οδήγησαν να σταματήσουν τις κλινικές δοκιμές

H πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer κατηγορείται ότι έχει στην κατοχή της στοιχεία πως ένα από τα φάρμακα της μπορεί να επηρεάζει την εκδήλωση ή την εξάπλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, χωρίς όμως να προχωρά σε περαιτέρω έρευνα και κυρίως σε κλινικές δοκιμές.

Το 2015 χιλιάδες εκατοντάδες ασφαλιστικές εταιρείες ισχυρίστηκαν πως το φάρμακο Enbred, το οποίο αντιμετωπίζει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, μειώνει επίσης το ρίσκο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ κατά 64%. Ωστόσο, έπειτα από αυτά τα ευρήματα, ήταν απαραίτητη κλινική έρευνα, ώστε να αποδειχθεί αν όντως θα μπορούσε το εν λόγω φάρμακο να αντιμετωπίσει ή να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η Pfizer, παρ' όλα αυτά μετά από χρόνια εσωτερικών συζητήσεων αρνήθηκε να πραγματοποιήσει κάποια κλινική δοκιμή αλλά και να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα. Οι ερευνητές της εταιρείας πίεσαν όσο ηταν δυνατό για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών, αλλά η εταιρεία θεώρησε πως το κόστος των 80 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο υπολογίστηκε ότι θα ανέρχονταν οι δοκιμές, θα ήταν υπέρογκο.

Ακόμα, σύμφωνα με τη Pfizer μέσα στα τρία χρόνια που ερευνούσε εσωτερικά την υπόθεση, το φάρμακο δεν έδειξε κατι ελπιδοφόρο για το ότι προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσαχάιμερ, καθώς δεν επηρεάζει άμεσα εγκεφαλικό ιστό. Επομένως, οι επικεφαλής αποφάνθηκαν πως δεν πληρούσε τα στάνταρντς για κλινική δοκιμή.

Για τον ίδιο λόγο η Pfizer δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει και τα δεδομένα, καθώς είχε ενδοιασμούς και θεωρούσε ότι οι πληροφορίες θα οδηγήσουν τους ερευνητές σε λάθος μονοπάτι. Μαλιστα, η Pfizer αποσύρθηκε απί την έρευνα για το Αλτσχάιμερ, καθως ανακοινώθηκε το 2018 ότι έκλεισε το νευρολογικό τμήμα, όπου γινόταν έρευνα για θεραπείες της συγκεκριμένης νόσου.

Πληθώρα επιστημόνων φαίνεται πως διαφωνεί όμως, με την αποψη της Pfizer σχετικά με το ότι η μελέτη του φαρμάκου οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού θα μπορούσε να κρύβει σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση της νόσου και θα μπορούσε τουλάχιστον να καθυστερήσει την εξέλιξη της.

Πολλοί επιστήμονες όπως ο επικεφαλής ερευνητής του Αλτσχάιμερ και καθηγητής στο Χάρβαρντ, Rudolph E. Tanzi, θεωρούν οτι είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα και να μοιραστούν οι πληροφορίες. Είναι μεγάλη η μερίδα των επιστημόνων που θα ήθελαν να ερευνήσουν την πιθανότητα του να βοηθά πράγματι το Enbred την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου ή ακόμα και την πρόληψή της.

Η εν λόγω νόσος αποτελεί μια από τους μεγαλύτερους κινδύνους στη σύγχρονη εποχή. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, η Ελλάδα αποτελεί χώρα “υψηλού κινδύνου”. Το προσδόκιμο έχει φτάσει στα 81,1 έτη, από 75,3 που ήταν τη δεκαετία του '80. Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής εκτιμά πως η μέση ηλικία αναμένεται να αυξηθεί έως το 2050 κατά 3,7 έως 5,5 έτη. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, πρόσφατη μελέτη δείχνει πως η χώρα μας έχει χαμηλότερο επιπολασμό της νόσου κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπάρχουσες θεραπείες κατά της νόσου Alzheimer στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τα οποία προκύπτουν από την εναπόθεση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Νέες θεραπείες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν ασθενείς στα πρώιμα στάδια της νόσου, στα οποία τα συμπτώματα δεν είναι αντιληπτά. Η χορήγησή τους καθυστερεί την παγίωση της νόσου, αποτρέποντας την εναπόθεση των πλακών.

https://www.protothema.gr/ugeia/article ... ltshaimer/