Βίκυ, με έχει προβληματίσει πολύ αυτό το θέμα.
Δεν μπορώ να φτιάξω μόνη μου αντηλιακό.Οπότε;......
Παρακάτω είναι ένα κέιμενο της Πέγκυς που κολλάει γάντι με το δικό σου βίντεο.
http://alchemyofnature.blogspot.gr/2013 ... st_12.html
Στην αγκαλιά του ήλιου με... σεβασμό και εξυπνάδα!
Τα 'χετε ακούσει τα νέα. Σίγουρα...
Επικίνδυνα τα αντηλιακά.
Έχετε ακούσει για αντηλιακά που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι. Σίγουρα...
Απλή υπόθεση, λέει.
Ναι και όχι, κατέληξα να λέω εγώ.
Μισό λεπτό να ανασκουμπωθώ, να "σπάσω" μερικά δαχτυλάκια και να πιω μια γερή γουλιά καφέ, γιατί ακολουθεί σοβαρή ανάρτηση.
Το λοιπόν, είχα γράψει τις προάλλες σε κάποιο σχόλιο μια συνταγή που κυκλοφορεί στο ίντερνετ για diy αντηλιακό. Ωραία υλικά, εύκολα και περιποιητικά του δέρματος. Όλα έμοιαζαν καλά, μόνο που δεν ήταν. Πριν από λίγες μέρες μια φίλη μου μου ζήτησε -παρεμπιμπόντως και μεταξύ άλλων- μια αντηλιακή χωρίς χημικά (ε, καλά τώρα... το χωρίς χημικά το έχουμε σίγουρο). Καταρχάς πολύ χαίρομαι που η αγαπημένη μου φίλη μ' εμπιστεύεται τόσο που να αναθέτει την προστασία του δέρματός της σε μένα. Το ξέρω πως το ξέρει ότι είμαι καταπληκτική (sic), αλλά μάλλον μ' εμπιστεύτηκε επειδή ήξερε πως δε θα έκανα τίποτα αν δεν το έψαχνα μέχρι αηδίας! Έτσι κι αλλιώς ήθελα να φτιάξω μία για μας (παιδιά, σκυλιά και σύζυγο), οπότε ήταν ευκαιρία...
Ε ρε χαστούκα που έφαγα!!! Ολκής, αγαπητοί μου! Αλλά μη μου στεναχωριέστε, έβγαλα άκρη. Ξενύχτησα, αγχώθηκα, παραλίγο να τα παρατήσω, αλλά άκρη έβγαλα! Και σας παραδίδω το πόρισμα με όλες τις παρελκόμενες πληροφορίες. Ιδού τα facts, λοιπόν, όσο πιο επιγραμματικά γίνεται.
Τα περισσότερα έλαια (ειδικά το λάδι καρύδας) προσφέρουν αντηλιακή προστασία, γύρω στο SFP 15, αλλά μόνο έναντι των ακτίνων UV-Β, οι οποίες οδηγούν στο μαύρισμα ή το κάψιμο, ανάλογα με τον χρόνο παραμονής μας στον ήλιο. Όμως οι ακτίνες UV-B δεν προκαλούν μελανώματα (καρκίνο του δέρματος). Τα έλαια αυτά ΔΕΝ προστατεύουν έναντι των ακτίνων UV-A, που είναι οι πραγματικά επικίνδυνες, και το "αστείο" της υπόθεσης είναι πως κανένα αντηλιακό του εμπορίου δεν το κάνει αυτό, εάν δεν περιέχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω δύο υλικά: οξείδιο του ψευδαργύρου ή οξείδιο του τιτανίου. Είναι τα μόνα που προστατεύουν από τις ακτίνες UV-B και UV-A. Τα δήθεν χημικά αντηλιακά συστατικά που υποτίθεται προστατεύουν από αυτές τις ακτίνες, στην ουσία αντιδρούν χημικά με την έκθεση στις ηλιακές ακτίνες ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ τελικά την μετάλλαξη των κυττάρων μας, οδηγώντας δηλαδή στον καρκίνο. Δυστυχώς η χρησιμοποίηση αυτών των δύο συστατικών επιβλήθηκε σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία, τα τελευταία μόλις χρόνια, πράγμα που εξηγεί 100% την κατακόρυφη αύξηση των καρκίνων του δέρματος τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν η βιομηχανία της ομορφιάς μας επέβαλλε την ηλιοθεραπεία, δίνοντάς μας την ψευδαίσθηση πως ήμασταν προστατευμένοι. Καθόμασταν λοιπόν με τις ώωωωωωωρες.... και οι ακτίνες UV-A έκαναν τη δουλειά τους ανενόχλητες. Η εξωττερική στοιβάδα του δέρματος δεν καιγόταν -χαρά εμείς-, αλλά από μέσα καίγονταν και τσουρουφλίζονταν τα κύτταρά μας, που στην προσπάθειά τους να σωθούν μεταλλάσσονταν, σκοτώνοντας κόσμο και κοσμάκη...
Έχει και συνέχεια όμως το πράγμα... Τα δύο αυτά συστατικά είναι μεν τα μόνα "φυσικά" υλικά, όμως το οξείδιο του τιτανίου αποσυντίθεται όσο εκτίθεται στο έντονο ηλιακό φως (!!!), οπότε αυτόματα το βγάζουμε από την λίστα μας! Αν ήταν να καθόμαστε μόνο 10 λεπτά στον ήλιο, μάλλον δε θα χρειαζόμασταν αντηλιακό, ε;
Αυτό που μας έμεινε, το οξείδιο του ψευδαργύρου κυκλοφορεί σε δύο μορφές. Το nano-zinc και το uncoated non-nano zinc oxide. Ποια η διαφορά τους και ποιο θέλουμε εμείς; Απλούστατο και πανεύκολο να το θυμόμαστε. Το nano-zinc προτείνεται εν μέσω διθυράμβων ως η "αόρατη προστασία" από τις ακτίνες UV-Α. Αυτό επειδή λόγω ειδικής επεξεργασίας των σωματιδίων του, απορροφάται από τον οργανισμό. Δυστυχώς όταν απορροφάται μπαίνει στην ροή του αίματος και επικάθεται στα τοιχώματα, ακόμα και του εγκεφάλου!!! Δεν θέλουμε να συζητήσουμε τώρα τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό. Ό,τι και να σκεφτείτε, μέσα θα πέσετε. Από την άλλη, το non-nano είναι το φυσικό υλικό, σε μορφή σκόνης ως επί το πλείστον, το οποίο επικάθεται μόνο πάνω στο δέρμα σας, λειτουργώντας σαν φίλτρο ενάντια στις ακτίνες UV-Α. Το 'αρνητικό" του, και αυτό που τελικά οδήγησε στην προσπάθεια να το κάνουν "αόρατο" είναι ότι δημιουργεί και οπτικά αυτό το φίλτρο, αφήνοντάς σας με μια ιδέα λευκής επικάλυψης που μοιάζει λίγο με λάμψη... Έχετε δει το twilight, εκεί που οι βρυκόλακες λάμπουν στο φως του ήλιου ένα πράγμα; Καμία σχέση!!! Δεν είναι τόσο έντονο, αλλά όσο περισσότερο βάλετε το προϊόν σας (και το θέλετε το περισσότερο), τόσο περισσότερο θα φαίνεται. Αν έχετε ήδη λευκό δέρμα, δεν σας κόπτει και πολύ. Αν όμως είστε μελανούρι; Σαν εμένα ένα πράγμα;
Ε, κι εγώ τι κάνω εδώ, βρε; Για σας δουλεύω!!! Έφτιαξα την αντηλιακή για την οικογένεια (και τη φίλη μου), με στόχο να βάλω την μέγιστη ποσότητα οξειδίου του ψευδαργύρου, που είναι το 20% της κρέμας σας, για να δω το αποτέλεσμα πάνω μου! (τελικά έβαλα μόνο το 10%, δεν μου έφτασε, αλλά στο επόμενο batch θα το κάνω!) Υπόψιν πως με το 20% σε οξείδιο του ψευδαργύρου, έχετε προστασία πάνω-κάτω 20 SFP. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπλοκάρει περίπου το 95% των ακτίνων UVΑ και Β. Οι διαφορές στις τιμές είναι σχετικά μηδαμινές, όταν πχ το SFP-15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων, ενώ το SFP-30 μπλοκάρει το 96,7% των ακτίνων.
Φυσικά -εννοείται- πως ει δυνατόν και το 100% θα το θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να το έχουμε είναι η αλήθεια, εκτός αν βγούμε όξω σαν τους κλόουν!Υπάρχει φυσικά μια εξαιρετικά απλούστερη λύση. Να προστατεύουμε τον εαυτό μας συνολικά. Πώς;
Καταρχάς, μέσω της διατροφής. Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά τρώμε, τόσο εμποδίζεται η μετάλλαξη των κυττάρων, επομένως έχουμε μια εσωτερική αντηλιακή προστασία. Τρώτε φρούτα, και πίνετε μπόλικο πράσινο τσάι. Ειδικά αυτό το τελευταίο θα το βάλουμε και στην κρέμα μας! Αμέ!!! Όσο περισσότερο φρούτα και λαχανικά τρώτε (και καλά έλαια), τόσο σκοτώνετε τα "κακά" μεταλλαγμένα κύτταρα ή απλώς εμποδίζετε την μετάλλαξη των υγιών κυττάρων.
Δεύτερον και άκρως σημαντικόν. Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία (ξέρω, σας το χαλάω, αλλά επιτέλους η μόδα του "δείτε πόσο όμορφα καίγομαι" πρέπει κάποτε να περάσει), και κυρίως δεν μένουμε στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες! Η πραγματική ηλιο-θεραπεία γίνεται όταν "ρουφάμε" ήλιο τις σωστές ώρες, κάνοντας ήπια δραστηριότητα, όπως περπάτημα, ενασχόληση με τον κήπο ή... καφέ στο μπαλκόνι! Κι αυτά όχι στις ώρες "αιχμής των ακτίνων UV". 10:00 το πρωί με 4:00 το απόγευμα, ειδικά στην Ελλάδα μας, ο ήλιος δεν "παίζει". Οι ακτίνες UV-Α είναι στο φουλ! Αυτό δεν είναι ηλιο-ΘΕΡΑΠΕΙΑ... ηλιο-αυτοκτονία είναι! Μπορεί να γλυτώσετε το κάψιμο (από τις ακτίνες UV-B), μπορεί να πιείτε όλη την Κίνα σε πράσινο τσάι, αλλά οι ακτίνες θα σας διαπεράσουν, θέλετε δε θέλετε κάποια στιγμή. Αν είμαστε έξω εκείνες τις ώρες, φροντίζουμε να βρισκόμαστε ως επί το πλείστον σε σκιά και με σωστό ρουχισμό. Καπέλο απαραιτήτως, και ένα ριχτό ρούχο πάνω από το μαγιό (αν είμαστε στην παραλία), μπορεί να μας σώσει τη ζωή, και δεν είναι καθόλου αστείο αυτό!
Τι ρούχο θα φορέσουμε; Ως επί το πλείστον τα μαύρα ρούχα εμποδίζουν την απορρόφηση των ακτίνων UV σε ποσοστό 98,6% (μέτρηση που αφορά μάλλινο μαύρο ρούχο, που έχει την μέγιστη αντηλιακή προστασία), σε σχέση με αντίστοιχα λευκά ρούχα, που την εμποδίζουν σε ποσοστό 47,7%. Μεγάλη διαφορά. ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ! Καλά, μη βάλετε και μάλλινο ρούχο, είπαμε. Αλλά οι Βεδουΐνοι κάτι ξέρουν τελικά! Τα καλά νέα είναι πως φτιάχνονται και πωλούνται πλέον ρούχα με αντηλιακό δείκτη (UPF)! Είναι ρούχα όλων των χρωμάτων (και λευκά), με ειδικές βαφές ανάκλασης κλπ κλπ. Τα περισσότερα θα τα βρείτε σε είδη σπορ, πχ μπλουζάκια για τζόγκινγκ και τα σχετικά! Αν δεν βρίσκετε ή δεν θέλετε να ψάχνετε για κάτι τόσο εξειδικευμένο, ιδού μια γενική λίστα αναφοράς για να έχετε μια βασική εικόνα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_protective_clothing.
Τι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει; Μη γελάσετε, αλλά οι ακτίνες UV-B ΔΕΝ μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί. Αντίθετα τις διαπερνούν οι ακτίνες UV-A. Αυτό έχει ένα καλό κι ένα κακό. Οι ακτίνες UV-B είναι αυτές που βοηθούν ως επί το πλείστον στην δημιουργία της βιταμίνης D, η οποία ... μαντέψτε... εμποδίζει την μετάλλαξη των κυττάρων επίσης, άρα την χρειαζόμαστε για την αντικαρκινική μας προστασία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Όχι, καθόλου. Απλώς φροντίζουμε μέχρι τις 10:00 με 11:00 το πρωί ΤΟ ΠΟΛΥ, και μετά το απόγευμα αργά πάλι (που δεν θεωρείται και πολή καλή ώρα για τη δουλειά που το θέλουμε) να παραμένουμε στον ήλιο τουλάχιστον για ένα 20λεπτο, με όσο πιο ελαφρύ ρουχισμό γίνεται (και λευκά ρούχα, πχ), και όχι μέσα από γυαλί, ώστε να απορροφήσουμε όσο γίνεται περισσότερες ακτίνες UV-B στα καλύτερά τους! Μετά φοράμε σκούρα ρούχα, μένουμε σε σκιά και φοράμε μπόλικη αντηλιακή με οξείδιο του ψευδαργύρου, την οποία ανανεώνουμε το λιγότερο ανά δύο ώρες.
Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα τελείως! Συνεχίζουμε με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην αντηλιακή μας, και τους λόγους που επιλέχθηκαν.
Μελισσοκέρι: το μελισσοκέρι δρα από μόνο του ως ήπιο αντηλιακό φίλτρο, αλλά ο λόγος που το επιλέξαμε είναι επειδή δημιουργεί και ένα ελαφρύ αδιάβροχο στρώμα στο δέρμα μας. Αυτό δε σημαίνει πως με μία επάλειψη από το αντηλιακό μας τελειώσαμε. Αν μπούμε στο νερό, θα έχουμε την προστασία του αντηλιακού μας για μία ώρα το πολύ (ανάλογα και με τη δραστηριότητα μέσα στο νερό). Βγαίνοντας καλό είναι να ξαναβάλουμε. Φυσικά όσο περισσότερο μελισσοκέρι βάλουμε τόσο καλύτερα, αλλά στο τέλος θα έχουμε στόκο, όχι αντηλιακή. Εγώ έβαλα γύρω στο 15% της κρέμας μου. Ό,τι πρέπει για μια "δεμένη" κρέμα μέτριας αδιάβροχης δραστικότητας.
Σύμφυτο, εγχυμένο σε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Εγώ το έκανα σε ηλιέλαιο, για να μην γίνει πολύ βαριά, αλλά δε νομίζω πως θα είχε και μεγάλη διαφορά τελικά. Το σύμφυτο, λοιπόν, έχει άπειρες υπέροχες ιδιότητες και ως προς την αντηλιακή προστασία, και όχι μόνο. Η αλλαντοΐνη που περιέχει είναι ένα νουκλεοτίδιο που βρίσκεται ήδη μέσα στο σώμα μας και απορροφά τις επικίνδυνες ακτίνες οι οποίες προκαλούν καρκινώματα. Είναι ένα υλικό που καταπραΰνει, θεραπεύει πιθανόν κατεστραμμένο ιστό και φλεγμονές του δέρματος. Ό,τι καλύτερο για μία αντηλιακή κρέμα, πραγματικά. Εννοείται πως θα φτιάξετε το δικό σας έγχυμα, γιατί αυτά του εμπορίου αμφιβάλλω ότι έχουν αρκετή αλλαντοΐνη μέσα! Θα το φτιάξετε όπως έχουμε πει.
Καρυδέλαιο και βούτυρο καριτέ. Από μόνα τους έχουν ήπια αντηλιακή δράση, ειδικά απέναντι στις ακτίνες UV-B που προκαλούν καψίματα, όπως είπαμε παραπάνω, αλλά τα βάζουμε κυρίως για τις ενυδατικές τους ιδιότητες, αλλά κι επειδή επίσης λειτουργούν ως ήπια αδιαβροχοποιητικά, και σταθεροποιητικά της υφής της κρέμας. Ειδικά το καρυδέλαιο βέβαια είναι και αντιφλεγμονώδες και θεραπευτικό βλαβών του δέρματος (ντριν-ντριν: αντιγήηηηηρανση!), οπότε δεν υπήρχε καν επιλογή. Είναι βασικό συστατικό για κάθε αντηλιακή που σέβεται τον εαυτό της. Ξεχάστε το σπασμένο, σταφιδιασμένο και ξηρό δέρμα μετά το μπάνιο. Θεές (και Θεοί) θα πηγαίνετε στην παραλία, Θεές (και Θεοί) θα φεύγετε! Κι έτσι ακριβώς θα παραμείνετε όλο το χρόνο που θα ακολουθήσει!
Και μαντέψτε τι τσαχπινιά θα κάνουμε με το καρυδέλαιό μας. Θα εγχύσουμε πράσινο τσάι! Γιες, γιες! Γιατί πράσινο τσάι; Χα! Καθίστε καλά και διαβάστε με ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ (θα πέσει τεστ, σας προειδοποιώ). Το πράσινο τσάι, κυρίες και κύριοι, είναι ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ! Τι σημαίνει αυτό: δεν δρα μόνο προστατευτικά ως προς την δημιουργία καρκινικών κυττάρων, αλλά ωθεί τα καρκινικά κύτταρα σε ένα είδος αυτοκτονίας, όπως το έθεσε εύστοχα μια blogger του εξωτερικού. Ούτε θυμάμαι πού είναι αυτή η καλή κυρία, αλλά δείτε εδώ (για όσους ξέρουν Αγγλικά):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/ Εκεί που γράφει για το πράσινο και το μαύρο τσάι. Για όσους δεν διαβάζουν όμως, ας κάνω μια μετάφραση:
"Οι πολύπλοκες πολυφαινολικές συνθέσεις στο τσάι παρέχουν την ίδια προστασία στο δέρμα, όσο και στα εσωτερικά όργανα. Έχουν αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν την βιοχημεία που ευθύνεται για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, τις φλεγμονές και τις αιτίες που προκαλούν καρκινώματα. Το πράσινο τσάι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, τόσο στο δέρμα των ανθρώπων, όσο και στων ζώων. Μελέτες σε ζώα (σημ. μεταφρ: θα 'λεγα τώρα για τις μελέτες σε ζώα, αλλά το προσπερνάω αυτή τη στιγμή) αποδεικνύουν πως οι πολυφαινόλες του τσαγιού, όταν λαμβάνονται εσωτερικά ή τοπικά, βελτιώνουν τις επικίνδυνες αντιδράσεις του δέρματος μετά από έκθεση στις ακτίνες UV, όπως βλάβες του δέρματος, κοκκινίλες και η υπεροξείδωση λιπιδίων. Εφόσον φαίνεται πως οι φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία γήρανσης, το πράσινο τσάι πιθανόν να έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, μέσω της μείωσης της φλεγμονής και της απομάκρυνσης των ελεύθερων ριζών. Ερευνητές ανακάλυψαν πως το βασικό ενεργό συστατικό του πράσινου τσαγιού, το epigallocatechin-3-gallate (EGCG), δρα πολύ καλά ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ. Όταν εφαρμόζεται πράσινο τσάι τοπικά στο ανθρώπινο δέρμα, παρέχει φωτοπροστασία, και μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που καίγονται από τον ήλιο, προστατεύοντας τα επιδερμικά κύτταρα Langerhans από την ακτινοβολία UV, ενώ ελάττωσε την καταστροφή του DNA που προκαλείται από την έκθεση στις ακτίνες UV. Το πράσινο τσάι έχει δείξει επίσης ότι ελαττώνει την δημιουργία μελανωμάτων στα ποντίκια, όταν έγινε λήψη τόσο εσωτερικά όσο και τοπικά. Τα περισσότερα καλλυντικά και φαρμακευτικά προΐόντα που περιέχουν εκχύλισμα τσαγιού ή φαινόλες, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, αλλά αυτές οι ουσίες φαίνεται πως έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ δράση!!!"
Είπατε τίποτις;;;; Μην πείτε. Απλώς πιείτε το τσαγάκι σας, ειδικά τώρα που θα γίνει σύσφιξη σχέσεων με τον ήλιο πάλι, και μια και θα το πίνετε, ας το βάζετε και πάνω σας! Καλό θα σας κάνει, κακό δε θα σας κάνει.
Και πάμε σε ένα υλικό έκπληξη... Ταχίνι! Ω, ναι... το υπέροχο για την υγεία μας ταχίνι σε νέες περιπέτειες. Το σησαμέλαιο -γιατί περί αυτού μιλάμε φυσικά- παρέχει 30% προστασία από τις ακτίνες UV, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έλαια, τα οποία αντιστέκονται μόλις στο 20%. Ναι, το θέλουμε. Το θέλουμε. Βρωμεί λίγο; Ιδέα σας είναι. Μέσα στην κρέμα η μωρωδιά είναι ελάχιστη, ακόμα πιο ελάχιστη είναι στο δέρμα σας και μέσα σε ελάχιστα λεπτά (ένα-δύο το πολύ) η όποια μυρωδιά έχει εξαφανιστεί τελείως!) Αν δεν με πιστεύετε, βάλτε αυτή τη στιγμή λίγο ταχίνι στο δέρμα σας και δείτε πώς απορροφάται και πώς χάνεται η μυρωδιά του.
Και πάμε στα... πρόσθετα, που μόνο πρόσθετα δεν είναι. Είναι άκρως σημαντικά και απαραίτητα.
Καταρχάς, για τους ίδιους ακριβώς λόγους θα βάλουμε και λίγο αιθέριο έλαιο κουρκουμά. Θα σας έλεγα να βάλετε απευθείας το μπαχαρικό στην κρέμα, αλλά είναι 100% βέβαιο πως θα βγείτε μουσταρδί! Δεν το θέλουμε αυτό. Γι' αυτό βάζουμε μέχρι 10 σταγόνες στα 200ml κρέμας (δεν χρειάζεται καν παραπάνω, είναι πανίσχυρο αιθέριο) και έχουμε έξτρα αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ προστασία...
Συνεχίζουμε με ένα συστατικό που μάλλον θα αναρωτιέστε γιατί δεν το έβαλα ακόμα. Λεβάντα, of course. Σε αιθέριο για πιο συμπυκνωμένη δράση. Η απίστευτη λεβάντα που καταπραΰνει αλλά και προλαμβάνει καψίματα και βλάβες του δέρματος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το αιθέριο λεβάντας έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την δράση όλων των άλλων αιθέριων και όχι μόνο. Το θέλουμε λοιπόν ως ενισχυτικό συστατικό! Και μοσχοβολάει κιόλας!
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αιθέριο τεϊόδεντρου, για να ενισχύσετε τη δράση
του πράσινου τσαγιού σας. Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά του μην το βάλετε. Εγώ το έβαλα στην συνταγή μου και μια χαρά είναι.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η βιταμίνη Ε, που έχει και αντιγηραντική δράση, και προστατεύει από την καταστροφή του δέρματος λόγω ήλιου.
Όσο για το ziiiiiinc, έβαλα μόλις 10% (που είναι μια χαρά, αλλά δεν είναι φουλ προστασία, που μας την παρέχει στο 20% σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά μας). Αλλά αυτό μόνο γιατί δεν είχα άλλο! Λένε πως ο ψευδάργυρος δημιουργεί ένα ασπριδερό εφέ! Εγώ στο 10% καμία ασπρίλα δεν είδα. Την επόμενη φορά, θα πάω για την πλήρη προσταστία, και θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.
Τελειώσαμε, αυτά ήταν. Ακολουθεί η ακριβής συνταγή. Ξέχασα κάτι είπατε; Όχι, δεν ξέχασα τίποτα.
Γιατί δεν έβαλα αλόη είπατε; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ, καλοί μου άνθρωποι; Κι εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.
Καταρχάς η αλόη δρα σε μεγάλες αναλογίες. Λιγότερο από 20% σε κρέμες έχει αποδειχθεί πως παρέχει ελάχιστα... Είναι σαν να λέμε... χάνεται η δραστικότητά της. Αν βάλουμε 20% αλόη, θα πρέπει να βγάλουμε κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικότερο από την αλόη, η οποία δεν παρέχει καμία αντηλιακή προστασία από τις επικίνδυνες ακτίνες, παρά μόνο καταπραΰνει το δέρμα μας από την έκθεση στον έντονο ήλιο. Το ίδιο κάνει και η καλέντουλα. Επίσης, η αλόη θα μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της κρέμας σας και θα είναι επιρρεπής σε βακτήρια (δε θέλουμε μια χαλασμένη αντηλιακή, θέλουμε; Ούτε να καθόμαστε να φτιάχνουμε κάθε τρεις και λίγο). Αυτή η κρέμα θα σας κρατήσει ένα χρόνο σίγουρα!
Αν θέλετε να κάνετε ένα έξτρα δώρο στον εαυτό σας, φτιάξτε μία λοσιόν aftersun με αλόη και καλέντουλα. Θα δώσουμε συνταγή και γι' αυτό... από βδομάδα. Προς το παρόν είστε υπέρ-καλυμμένοι με αυτή την αντηλιακή, που μπορείτε να τη βάζετε και στο πρόσωπο αν θέλετε. Με τέτοια συστατικά είναι από μόνη της υπέροχη ως κρέμα θρέψης, προστασίας και ενυδάτωσης. Για την ακρίβεια, αν αφαιρέσετε τον ψευδάργυρο, μπορείτε να τη φοράτε και τον χειμώνα.
ΣΥΝΤΑΓΗ για 200ml ΑΝΤΗΛΙΑΚΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΜΑΤΟΚΡΕΜΑΣ
30γρ μελισσοκέρι
20γρ ταχίνι/σησαμέλαιο
20γρ καριτέ
50γρ καρυδέλαιο, όπου εγχύουμε 2 φακελάκια καλό πράσινο τσάι (όχι το lipton, είναι αίσχος, πάρτε από Κινέζους αν βρείτε, ή από το lidl. Είναι τα καλύτερα που έχω βρει)
50γρ σύμφυτο εγχυμένο σε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
18-20γρ οξείδιο του ψευδαργύρου non-nano (αυτό πουλάνε χύμα ως επί το πλείστον)
20 σταγόνες αιθέριο λεβάντας (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μέχρι και 30)
10 σταγόνες αιθέριο κουρκούμης
10 σταγόνες αιθέριο τεϊόδεντρου
10 σταγόνες βιταμίνη Ε
ΕΝΤΙΤ: αν βάλετε περισσότερο οξείδιο θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη ποσότητα λαδιών, γιατί θα σφίξει πολύ. Όσο περισσότερο βάλετε, τόσο θα προσθέσετε "με το μάτι" έξτρα έλαια, μέχρι να σας γίνει όπως τη θέλετε.
Για το καρυδέλαιο και το τσάι μας δε χρειάζεται πολύ δουλειά. Το βάζουμε στο μπεν μαρί για μία ώρα περίπου, και το σουρώνουμε καλά δύο φορές.
Το καρυδέλαιο με το πράσινο τσάι και το καριτέ μας, πλάι-πλάι.
Προσθέτουμε στο ζεστό καρυδέλαιο το καριτέ μας και λυώνει κι αυτό μόνο του.
Εδώ ανακατεύονται. Το ένα λυώνει μέσα στο άλλο. Έρωτας σας λέω! Έρωτας!
Εντωμεταξύ ζεσταίνουμε στο μπεν μαρί μας το μελισσοκέρι, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα έλαια. Όταν ζεσταθούν και ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το οξείδιο με ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί δεν κάνει να το εισπνεύσουμε για τους λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει. Όταν μπαίνει στον οργανισμό μας (πχ μέσω... κρεμών με nano-zinc) πάει και επικάθεται όπου βρει. Στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες... Τι σας λέει αυτό για την αγάπη που μας έχουν οι βιομηχανίες... Τον θάνατο τον ίδιο σε ωραίο μπουκαλάκι μας προσφέρουν!!! Τέλος πάντων κατεβάζουμε το μίγμα μας από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
Θα αφήνει "πέρλες" οξειδίου, γιατί θα είναι μεγάλη η αναλογία σε σχέση με τα λάδια, οπότε ρίχνουμε όλο το μίγμα στα λυωμένα βούτυρά μας και χτυπάμε με ένα μίξερ.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το βάζουμε στο ψυγείο καμία ώρα, και το βγάζουμε και προσθέτουμε τα αιθέρια και την βιταμίνη. Ξαναχτυπάμε και πάλι ψυγείο όπου το αποθηκεύουμε, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι έξω με τέτοιες ζέστες που έρχονται. Όταν θα το χρειαστούμε, ακόμα κι αν εχει γίνει στόκος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά με το που θα το βγάλουμε από το ψυγείο, και μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε θα έχει γίνει σαν γαλάκτωμα... το πολύ σαν μαλακό βούτυρο.
Έτοιμη η αντηλιακή σας κρέμα... ή το αντηλιακό σας γαλάκτωμα, όπως θέλετε πείτε το. Δείτε:
Εδώ το βλέπετε...
Εδώ δεν το βλέπετε... Ίσως διακρίνετε αυτό το "λευκό" λαμπερό στρώμα που όλοι λένε. Μια χαρά είναι. Την έβαλα και στα παιδιά και καθόλου δεν το καταλαβαίνεις, παρά μόνο αν το "ψάξεις" με το μάτι. Άλλωστε είναι και της μοδός η έξτρα λάμψη, δεν είναι; ;)
Αυτά τα μαύρα στιγματάκια είναι από το πράσινο τσάι.
Παρά τα δύο σουρώματα πέρασαν κάτι λίγα, αλλά αυτό δε μας πειράζει καθόλου.
Καταληκτικά έχω να πω το εξής. Αν για κάποιο λόγο δεν αισθάνεστε άνετα με το να φτιάξετε το δικό σας αντηλιακό, τουλάχιστον αγοράστε με προσοχή κάποιο του εμπορίου. Ελέγξτε ότι περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, και σίγουρα να είναι non-nano. Κατά τ' άλλα, όπως είπαμε ήδη, υπάρχει και η πιο ασφαλής αντιμετώπιση των ακτίνων... Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥΣ!!!
ΕΝΤΙΤ: Επειδή έχει γίνει ένας ψιλοχαμός για κάποιο λόγο, και με ρωτάνε με μέιλ και τηλέφωνα, αναγνώστες και φίλες/οι αν όντως προστατεύει το οξείδιο του ψευδαργύρου, και πώς γίνεται να προστατεύει αφού δεν γίνεται σωστή "διασπορά" όταν το φτιάχνουμε μόνες μας (????) γιατί δεν έχουμε λέει μηχανήματα, θα απαντήσω εδώ κι ελπίζω να γίνει κατανοητό. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, δε με ενοχλούν καθόλου τα μέιλ και τα τηλέφωνα και οι ερωτήσεις, αλλά για να μην έχετε το άγχος και να μην πέσετε στην παγίδα των εταιριών που μεταφέρουν εσκεμμένα διάφορες "πληροφορίες" για να τρομάξουν τον κόσμο ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ.
ΤΟ ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΝΗ!!!! ΩΣ ΣΚΟΝΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ, δεν πα να το βάλετε στα καλύτερα μηχανήματα! Αν διαλυθεί πέραν αυτού του σημείου ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Για την ακρίβεια, αυτό ακριβώς εξηγώ και στην ανάρτηση. Ότι οι κύριοι των εταιριών, προκειμένου (υποτίθεται πάντα) να γίνεται καλύτερη διασπορά της σκόνης και να μην είναι ορατή στο δέρμα, καθώς ΕΠΙΚΑΘΕΤΑΙ σε αυτό και δεν απορροφάται, την επεξεργάστηκαν δημιουργώντας την άκρως επικίνδυνη βερσιόν της, αυτή του nano-zinc. Οι καλύτερες πιστοποιημένες (και πανάκριβες) βιολογικές κρέμες και αντηλιακά του εμπορίου, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, μας κάνουν να φαινόμαστε σαν κλοουν, ακριβώς επειδή η σκόνη ΕΠΙΚΑΘΕΤΑΙ στο δέρμα. Πάμε λοιπόν στο αυτονόητο. ΟΣΗ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΚΑΘΕ ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΡΜΙΟΥ ΣΑΣ, κι αυτό δεν συμβαίνει ούτε με τις καλύτερες κρέμες, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ! Ήδη είστε ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ, σας το θυμίζω κι ελπίζω να το έχετε κατανοήσει! Βάλτε όσο περισσότερη σκόνη ψευδαργύρου μπορείτε στο αντηλιακό σας. Όσο περισσότερη τόσο μεγαλύτερη επιφάνεια προστατεύετε. Με το 20% ψευδαργύρου, όμως, προστατεύετε υπέραρκετή επιφάνεια για να ΕΙΣΤΕ όντως προστατευμένες, εσείς και οι αγαπημένοι σας!
Θυμίζω επίσης πως χρειάζεται συχνή εφαρμογή, ό,τι αντηλιακό κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιείτε, γιατί εντελώς αδιάβροχο αντηλιακό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Επομένως είναι αυτονόητο πως όσο μπαινοβγαίνετε στην θάλασσα χωρίς να ανανεώνετε το αντηλιακό σας, τόσο έχετε κίνδυνο να καείτε.
Ελπίζω να έλυσα τις απορίες σας. Αν έχετε κι άλλες, προτιμώ να τις γράψετε εδώ, για να προσθέσω τις απαντήσεις στην ανάρτηση.

Πάμε πάλι:
ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ! ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!