Διάφορα χρήσιμα για ευεξία/καλή εμφάνιση/υγεία

Διατροφή, βοτανολογία και ο,τιδήποτε άλλο
σχετικό με την υγεία μας
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Διάφορα χρήσιμα για ευεξία/καλή εμφάνιση/υγεία

Δημοσίευση από ArELa » Πέμ 18 Οκτ 2012, 13:03

Αυτή η τρελή η Φρουφρού, πήγε κι έβαλε τόσο σημαντικό και χρήσιμο (για μας τα γερόντια :geros: ) tip στο στίγμα μιας βιολογικά νεότατης, της Νένας μας! Αν είναι δυνατόν! :ouf: Εδώ διψάει η αυλή των ραμολιμέντων ωρέ; Στα 20'ς βρήκες να το γράψεις; :lol: :P :hitlol:

Το φέρνω εδώ
Mantam Froufrou έγραψε:Καλέ ποιες άσπρες τρίχες. Υπάρχει άνθρωπος την σήμερον ημέρα που με δεντρολίβανο και φασκόμηλο στην ευλογημένη γη μας να έχει άσπρες τρίχες;;;

Συνταγή, γράφε: βράζεις ίση ποσότητα φασκόμηλου και δεντρολίβανου και φτιάχνεις δυνατό έγχυμα. Το φυλάς στο ψυγείο σου και πέντε λεπτά πριν από κάθε λούσιμο ψεκάζεσαι σαν να έχεις κατσαρίδα στο μαλλί και προσπαθείς να την πετύχεις. Αφήνεις μέχρι να έχουν φτάσει στον αφαλό τα ζουμιά και επιτέλους μπαίνεις στο ντους να γίνεις άνθρωπος. Πλένεσαι κανονικά. Στην βδομάδα πάνω θα δεις τις άσπρες τρίχες να επανέρχονται στα συγκαλά τους και να το μετανιώνουν, διότι το φασκόμηλο με το δεντρολίβανο έχει την ιδιότητα να επαναφέρει το φυσικό χρώμα στις άσπρες τρίχες που έχουν ακόμα στις ρίζες τους αρκετό... κάτι, δεν θυμάμαι τι. Γι' αυτό δεν βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα. Το βλέπεις σιγά-σιγά και σταθερά.

Μικρούλι εικοσαράκι... :loco:
Θέλω περισσότερες λεπτομέρειες, για να φασκομηλοδεντρολιβανιάσω τον Τζόνι.
'Ηδη πήρα αμφότερα σήμερα από λαϊκή.

Δηλαδής πόσους ξέρετε με σκούρο μαλλί στα 60 τους; Εγώ μόνο τον Τζόνι. Πριν μπει σε επικίνδυνο τριπάκι ασπρίσματος (γιατί εντάξει, πόσο θα πάει πια μη χέσω), θέλω να τον περιλούσω πανηγυρικά!

Λέγε λοιπόν αρή, μολόγα. Πόσο πρέπει να ρίξω για να γίνει δυνατό το έκχυμα; Και πώς θα γίνει έκχυμα; Με βράσιμο, όπως λέμε αφέψημα;
Θέλω να κάνω μπόλικο, να χωράει σε μεγαλούτσικο βάζο, να τον καταβρέχω σε κάθε ευκαιρία.

κι ό,τι άλλο tip έχεις εσύ και άλλοι, το ρίχνουμε πλέον εδώ περικαλώ.
Ευχαριστώ :rose:
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
kat_woman
Site Admin
Site Admin
Έδωσε Likes: 379 φορές
Έλαβε Likes: 336 φορές

Re: Διάφορα χρήσιμα για ευεξία/καλή εμφάνιση/υγεία

Δημοσίευση από kat_woman » Πέμ 18 Οκτ 2012, 13:17

Κυρία κυρία, έχω και εγώ μια ερώτηση!!
Πιάνει αυτό το έγχυμα στο βαμμένο μαλλί?
(..όχι, να τα ρωτάμε αυτά κορίτσια!! την σήμερον, ποιά ΔΕΝ βάφει μαλλί?) :wink:
Each man's death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.

John Donne
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Πέμ 18 Οκτ 2012, 13:35

καλή ερώτηση. Αν πιάνει, θα το ρίχνω να το σαντράρω, γιατί μου τη βαράει άσχημα η κοκκινίλα που μου βγάζει, παρ'όλο που το σκούρυνα.

Α, ναι. Το σκούρυνα (για όσους δε μ'έχουν δει, από το καλοκαίρι) σε καστανόξανθο, έτσι για ξεκάρφωμα :loco:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Πέμ 18 Οκτ 2012, 15:09

Χαχαχα! Μουρλές και οι δύο!

Το λοιπόν έχουμε και λέμε. Παίρνεις μια χουφτίτσα φασκόμηλο κι άλλη μία δεντρολίβανο και το βάζεις σε ένα λίτρο περίπου νερό και το βράζεις για κανένα 20λεπτο. Το αφήνεις να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα και πάνω στο μάτι. Όταν θα κρυώσει θα δεις ότι θα είναι ένα σκούρο υγρό. Το παίρνεις και το βάζεις σε ένα απλικατέρ και το φυλάς στο ψυγείο. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο κρατάει. Εγώ το είχα για κανά δύο μήνες και δεν φάνηκε να παθαίνει τίποτα. ΑΛλά μπορείς επίσης να το φυλάξεις σε παγάκια και να τα ξεπαγώνεις ανά βδομάδα. Όταν είναι να λουστείς ψεκάζεις, ειδικά στις ρίζες και τα αφήνεις για κανένα δεκάλεπτο. Πλένεσαι κανονικά μετά και λούζεσαι κιόλας! Τις πρώτες μέρες δε θα δεις τίποτα, εκεί γύρω στην πέμπτη μέρα, ακόμα κι αν έχεις λουστεί μόνο μια φορά ακόμα ενδιάμεσα, θα δεις κάτι ανεπαίσθητο. Ε, με τις βδομάδες θα δεις αισθητή διαφορά. Θα το βλέπουν και οι άλλοι δηλαδή!
Ασχέτως μπορείτε να το κάνετε δια παντός γιατί είναι και πολύ καλή μάσκα μαλλιών αυτή! Σε κάποια χώρα στην αρχαιότητα το χρησιμποιούσαν το μίγμα για αυτή ακριβώς τη δουλειά!

Μόνο που δεν ξέρω αν πιάνει σε βαμμένα, γιατί η βαφή ίσως δεν επιτρέεπι στα ευεργετικά συστατικά να διεισδύσουν ή τουλάχιστον δεν γίνεται με τους ίδιους ρυθμούς. Δεν ξέρω! Πάντως εγώ δεν πρόκειται να τα ξαναβάψω στην ζωή μου! Άλλωστε υπάρχουν και τροποι "βαφής" πολύ πιο υγιεινοί και με πιο φυσικό αποτέλεσμα. Και μπορείτε να το κάνετε μαζί με το δεντρολίβανο/φασκόμηλο, γιατί δεν "καλυπτουν" το μαλλί!

Γράφετε:
Για να σκουρύνεις τα μαλλιά, ακόμα και τα γκρίζα: Φτιάχνεις δυνατό καφέ φίλτρου ή μαύρο τσάι και ψεκάζεις τα μαλλιά και τα αφήνεις μια ώρα, ή ανακατεύεις ίσες ποσότητες εγχύματος καφέ ή τσάι με μάσκα μαλλιών και το αφήνεις μια ώρα και μετά λούζεσαι. Τέλειο αποτέλεσμα. Όσο το χρησιμοποιείς τόσο σκουραίνει το μαλλί, κι όταν σταματήσεις επανάρχεται λέει. Επίσης το παραπάνω μίγμα με το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο μπορείς να το ψεκάζεις και ΜΕΤΑ το λούσιμο για πιο άμεσα αποτελέσματα και για να λειτουργήσει ως ΒΑΦΗ.
Για ένα ωραίο πλούσιο καστανό προς ελαφρύ κόκκινο χρώμα και ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΑΛΛΙΑ! Μα υπέροχα όμως: τον δυνατό γαλλικό καφέ που λέγαμε, μόνο που αυτή την φορά απλώς ξεπλενόμαστε με αυτό μετά το λούσιμο. Κάνει και πιο πλούσια τα μαλλιά! Θα πάθετε την πλάκα σας!
Για να ανοίξετε λίγο τα σκούρα μαλλιά και να τους δώσετε γλυκές κόκκινες ανταύγειες: ίση ποσότητα κανέλας και μαλλακτικού. Μετά το λούσιμο απλώνετε το μίγμα και το αφήνετε για 2-3 ώρες. μπορείτε να το κάνετε όσο συχνά νομίζετε πως χρειάζεται.
Για να ανοίξετε αρκετά τα μαλλιά σας. Αν είναι καλοκαίρι βάζετε τον χυμό 5-6 λεμονιών σε ένα λίτρο δυνατό έγχυμα χαμομηλιού και με αυτό ψεκάζετε τα μαλλιά σας την ώρα της ηλιοθεραπείας ή τα ψεκάζετε λίγο όταν είναι να βγείτε έξω γενικά. Τον χειμώνα απλώς το βάζετε για μια ώρα πριν το λούσιμο και τα αφήνετε με αυτό το μίγμα και θα δείτε τα μαλλιά σας να ανοίγουν μέχρι και 2-3 τόνους! Τα πολύ καστανά γίνονται ΑΝΟΙΧΤΑ καστανά με ξανθές ανταύγειες! Τέλειο; Μόνο που μπορεί λίγο πριν ξανθύνουν να πάρουν μια πορτοκαλίζουσα απόχρωση. Συνεχίζουμε κανονικά και θα ξανθύνουν... Αν δεν βάλουμε λεμόνι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το χαμομήλι για "διατήρηση" του ανοιχτού χρώματος, και μπορούμε να ξεπλυθούμε με αυτό ΜΕΤΑ το λούσιμο. Μια χαρά!

Νομίζω τα έγραψα όλα τα βασικά. Υπάρχει και το κόλπο με τις φλούδες πατάτας ή τα φύλλα καρυδιάς για να βάψεις μαύρο το μαλλί. Αλλά δεν το έχω κρατήσει κάπου. Νομίζω βράζεις τις πατάτες και ξεβγάζεσαι με το νερό. Δεν έχω διαβάσει πολλά reviews γι' αυτό αν και θεωρείται "παλιό" κόλπο. Τα φύλλα καρυδιάς όμως ξέρω πως κάνουν μαύρο μαύρο το μαλλί. Εμένα δεν μ' αρέσει και δεν το έχω ψάξει. Τον καφέ τον έχω κάνει, και το χαμομήλι με το λεμόνι. Απίστευτα αποτελέσματα. Τον καφέ τον κάνω σαν "μάσκα" μια φορά την βδομάδα ή το δεκαπενθήμερο, αν και τώρα που χρησιμοποιώ μόνο το σαπούνι δεντρολίβανου που φτιάχνω
για λούσιμο, δεν βάζω τίποτε άλλο. Τα βάφει από μόνο του! χαχαχαχα!!!!

Καλυμμένες οι τσούπρες μου;;; :rose: :makia:
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Πέμ 18 Οκτ 2012, 15:19

Mantam Froufrou έγραψε:Καλυμμένες οι τσούπρες μου;;; :rose: :makia:
οχι μωρή, όχι :loco:

Γιατί εκεί που πάμε να καλυφθούμε...
Mantam Froufrou έγραψε:χρησιμοποιώ μόνο το σαπούνι δεντρολίβανου που φτιάχνω
για λούσιμο
έρχεσαι και ανάβεις άλλες φωτιές, σκατούλα!
Φτιάχνεις και σαπούνι τώρα;
Θα μας μουρλάνεις στην αυτάρκεια :urock:

Λοιπόν, αν θέλεις ΚΑΠΟΙΑ στιγμή να με δεις, εκβιασμός:
1 σαπούνι για την πάρτη μου (και η συνταγή δε βλάπτει να μπει εδώ)
και για τον Τζόνι, μπόλικο πράμα-αυτό με τον καφέ, διότι δεν έχω φίλτρο (μου τη σπάει ο καφές φίλτρου) και άρα δε μπορώ να το φτιάξω.

μάκια μούκια κι ευχαριστούμε για τα φώτα σου :makia:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Πέμ 18 Οκτ 2012, 15:48

Μάνα μου, με κυνηγάνε οι φίλοι και οι γνωστοί για τα σαπούνια. Κοντέψαμε να ξεμείνουμε εμείς κι ο Λουξ μου έκρυβε τα σαπούνια για να μην τα δίνω γιατί δεν ήθελε να μπανιαρίζεται με τίποτις άλλο! :loco: Έχω γίνει σαπωνοποιός σε λέω. Και είναι και θεραπευτικά μαρή. Το τριαντάφυλλο που φτιάχνω έχει θεραπεύσει ακμή εφηβική, σπυράκια που δεν πέρναγαν ούτε με ειδικές κρέμες και εκζέματα. Το δεντρολίβανο είναι θεϊκό για δερματικά, φαγούρες κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Τις συνταγές δες τις συγκεντρωμένες στο βλογκ μου και θα ξέρεις ό,τι χρειάζεται για να φτιάξεις σαπουνάκι, ακόμα και υγρό: http://alchemyofnature.blogspot.gr/sear ... E%B9%CE%B1 Την βασική για το Καστίλης την έχω βάλει κι εδώ μέσα στο νήμα για την αυτάρκεια καλέ!

Όταν αρχίσεις να φτιάχνεις θα πάθεις ταύτιση, και όλο θα ονειρεύεσαι συνταγές! Έχω κι άλλες στα σκαριά και στο "δοκιμαστήριο". Θα ενημερώξω εγκαίρως!

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως σου έχω κρατήσει σαπουνάκια και όχι ένα. Υπομονή μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ωριμάσει καλά! Όχι δεν υπεκφεύγω. Μπορούμε να βρεθούμε ασχέτως και να σου τα δώσω, αλλά θα τα βάλεις σε ευάερο σκιερό μέρος να ωριμάσουν και θα τα περιμένεις μέχρι τα Χριστούγεννα! :rose:
Όσο για τον Τζόνι, δε χρειάζεται να έχεις μηχανή για καφέ φίλτρου. Πάρε τα χάρτινα φίλτρα και απλά φτιάξε έναν καφέ όπως θα έφτιαχνες έναν στιγμιαίο και μετά σούρωσέ το με ένα χάρτινο φίλτρο και είσαι έτοιμη! :makia: :rose:
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 81 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Δημοσίευση από alkinoos » Πέμ 18 Οκτ 2012, 17:28

..κορίτσια,και 'γω τα βάφω από τα 22 :lol: έχω μια λουρίδα μπροστά μπροστά και μου χαλά τη μόστρα :D Για να δοκιμάσω τη συνταγή, να απαλλαγώ από της μάνας το γονίδιο :xara:
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
butterfly
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 4 φορές

Δημοσίευση από butterfly » Πέμ 18 Οκτ 2012, 18:20

ArELa έγραψε:Αυτή η τρελή η Φρουφρού, πήγε κι έβαλε τόσο σημαντικό και χρήσιμο (για μας τα γερόντια :geros: ) tip στο στίγμα μιας βιολογικά νεότατης, της Νένας μας! Αν είναι δυνατόν! :ouf: Εδώ διψάει η αυλή των ραμολιμέντων ωρέ; Στα 20'ς βρήκες να το γράψεις; :lol: :P :hitlol:

Ραμολιμεντα; :geros: Τι;Ποιος;Δεν φανταζομαι να με συμπεριλαμβανεις! :loco: Τα μαλλια μου ασπριζουν απο......αποψη,καλε! :skaw:

Τα εκοψα την προηγουμενη εβδομαδα και τ'αφησα αβαφτα.Κατσε να κουρευτω σε κανα μηνα ξανα,να φυγουν κι οι τελευταιες μπογιες και τα γιατροσοφια της φρουφρουκας θα μου χρειαστουν. :respect: :urock:
Αν η εργασια δεν ειναι πια δικαιωμα,τοτε κι η πληρωμη των φορων δεν αποτελει πια καθηκον!
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Έλαβε Likes: 2 φορές

Δημοσίευση από Kariatida » Πέμ 18 Οκτ 2012, 18:34

Ρε αφήστε το λευκό να λάμψει λέμε. Εγώ τα βλέπω και τα καμαρώνω. Το μόνο που θέλω να τους κάνω σε κάααποια φάση είναι ράστα (πλεξούδια, τις τζίβες τις σιχαίνομαι) αλλά με το δικό μου μαλλί. :lol:

Αν είναι κάτι που λατρεύω από παιδί είναι εκείνες οι γιαγιάδες, οι κλασσικές γιαγιάδες, που όταν έβγαζαν το μαντηλάκι από τα μαλλιά τους, είχαν πλεξούδα ως τη μέση κατάλευκη. Τα λατρεύω αυτά, είναι τόσο χαριτωμένα και υπέροχα :lovey0: Μπορώ άνετα να τις φανταστώ στο σπίτι τους να ψήνουν κουλουράκια για τα εγγόνια τους και τα παιδιά της γειτονιάς :lovey0:
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Πέμ 18 Οκτ 2012, 19:06

Εγώ τα βλέπω και τα καμαρώνω.
Κι εγώ τα έβλεπα και τα καμάρωνα για 20 χρόνια σχεδόν. Και είχα ορκιστεί ότι δεν πρόκειται να τα βάψω. Και έμεινα πιστή στον όρκο μου. Τις βαφές ούτε να τις μυρίσω, αλλά το δεντρολίβανο και το χαμομηλάκι κλπ είναι φάρμακο για το μαλλί ασχέτως. Έχω αρχίσει και βγάζω νέες τρίχες που το μαλλί μου από το άγχος και την κακοπέραση έπεφτε με τρελούς ρυθμούς και όσο το έβλεπα τόσο αγχωνόμουν. Να δεις τώρα ένα μαλλί που δεν ξέρω πού να το χώσω να μην το τρώω!!! :ups:
Επίσης δεν σκοπεύω να μοιάζω με την γιαγιά μου από τα 40 γαμώτι μου!!! :loco: Ούτε εσένα θα σου πηγαίνει πολύ βασικά! Στα 80 το συζητάμε! :lol:
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:13

Nένα, χαιρέτα μας τον πλάτανο μανάρα μου.
Κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της. Δεν καταλαβαίνω γιατί θες να προσθέτεις ωριμότητα στην εμφάνισή σου. Η ωριμότητα μέσα σου αρκεί. Όταν ζορίζουμε κάτι, το αποτέλεσμα είναι χάλι μαύρο.
Τέλος πάντων, εσύ είσαι από τα άτομα που πραγματικά γεννήθηκες σε λάθος εποχή, ή απλά σου'χει μείνει ανεξίτηλη στάμπα από την αμέσως προηγούμενη ζωή σου. Τότε που ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι, εγώ ήμουν μπουμπουκομπουμπούκιον, κι εσύ η γριούλα. :loco:

Τελευταία σκέφτομαι πολύ στα σοβρά να τα αφήσω άβαφτα όταν γκριζάρουν καλά (τώρα είναι σε αρχική φάση και μάλλον άκομψα), αφού έτσι κι αλλιώς έκανα ανταύγειες τόσα χρόνια, παλεύοντας να κάνω τις ανοιχτόχρωμες τούφες τόσο πλατινέ, ώστε να πλησιάζουν το άσπρο, απλά γιατί αυτό το χρωματικό "φόντο" μου πήγαινε πολύ... Το θέμα είναι πώς να ξεβάψω τα υπόλοιπα... Θα δούμε.
Μπορεί να κάνω μερικές ανταύγειες τελευταίες, ώσπου να μακρύνουν τα κανονικά μου και να συνεχίσουν τις φυσικές ανταύγειες μόνα τους.

Αλκίνοε, εγώ πάλι θα σ'έβρισκα γοητευτικότατο με μια άσπρη τούφα σε τόσο νεανικό πρόσωπο. Εδώ μου γούσταρε ο Καραγιώργης (καλή του ώρα στον άλλο κόσμο που πήγε πολύ νέος), που είχε σχεδόν κατάλευκο μαλλί απ'τα 25 του...

Εικόνα
Εικόνα

έβλεπα εικόνες του στα περιοδικά (στην Αφρική) ως 14χρονη νεανίσκη (κι αυτός άνω των 30 τότε), και τα ματάκια μου έκαναν καρδούλες :lovey0:
Μήπως να το ξανασκεφτείς;
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:31

Αχ, η άσπρη τούφα κι εμένα μου αρέσει, ειδικά στον άντρα. Εγώ είχα πάντα γκρίζα, όχι άσπρα. Και μάλιστα στο πλάι, αντρικού τύπου. Όταν άφηνα τα μαλλιά μου κάτω δεν φαίνονταν, αλλά έτσι και πήγαινα να τα πιάσω, ολαλα!!!! Ποτέ δεν με ενόχλησαν, αλλά το ομολογώ ξεδιάντροπα: μου αρέσω πολύ περισσότερο τώρα που όλα έχουν πάνω -κάτω το ίδιο χρωματάκι! Υπάρχει μια αρμονία στο κεφάλι μου βρε παιδί μου. Εξωτερικά τουλάχιστον. Εσωτερικά ποτέ δεν το είχα ούτε βλεπω να το έχω στο μέλλον! :lol:
Άβαταρ μέλους
felix+
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Έδωσε Likes: 41 φορές
Έλαβε Likes: 10 φορές

Δημοσίευση από felix+ » Πέμ 18 Οκτ 2012, 21:30

Ααα κι εγω την ειχα την τουφα απο 25 χρονων
αλλα τωρα τα πλαινα κανανε προσπεραση!
Ευχαριστουμε Μανταμ!!
Άβαταρ μέλους
kat_woman
Site Admin
Site Admin
Έδωσε Likes: 379 φορές
Έλαβε Likes: 336 φορές

Δημοσίευση από kat_woman » Παρ 19 Οκτ 2012, 08:04

Κυρία, κυρία έχω κι άλλη ερώτησις περικαλώ!
Αυτό το φασκομηλοδενδρολίβανο, που μου φαίνεται και ευκολάκι, κάνει και για τριχόπτωση?(αν κατάλαβα, μάλλον κάνει).Αλλιώς τι προτείνετε?
Γιατί-δεν μπορεί- κάτι θα έχετε και δια την τριχόπτωσιν , μανδάμ! Επιθυμούμε πλούσιο μαλλί, και -δυστυχώς- με αυτά που ζούμε, μας μένουν τούφες στα χέρια! :swear:

Δόκτωρ Φρουφρού, ευχαριστούμε! Καλέ τι είσαι εσύ? Σε φαντάζομαι με άσπρη ρόμπα επιστήμονα, σε πυρετό δημιουργίας! Πολλά respect! :respect: :respect: :respect: :respect: :respect:
Each man's death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.

John Donne
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Παρ 19 Οκτ 2012, 09:41

Ναι, είμαι ομολογουμένως δόκτωρ... στο κλόπι πέιστ! :lol: Καλέ να 'ναι καλά όλες οι καλές κυρίες που έχουν όντως γνώση και την μοιράζονται στο διαδίκτυο κι έχω γεμίσει τον σκληρό μου με αρχεία word γεμάτα κολπάκια που άλλαξαν την ζωή μου και των ζωή των αγαπημένων μου! Μέχρι τον κουμπάρο που είχε πρόβλημα λιπαρότητας και φαγούρας στο κεφάλι γλυτώσαμε με μια απλή λοσιόν λεβάντας λεμονιού σε λέω!

Λοιπόν, σημείωσε τα εξής εκπληκτικά!

Καταρχάς το φασκομηλοδεντρολίβανο είναι ΗΔΗ πολύ καλή κούρα για τα μαλλιά και για την τριχόπτωση. Θα ελέγξει σε μεγάλο βαθμό την τριχόπτωση, αλλά για εντονότερο πρόβλημα και πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα υπάρχουν επίσης τα εξής εκπληκτικά υλικά:
1. Δάφνη που τονώνει τον βολβό της τρίχας
2. Καστορέλαιο που όχι μόνο σταματάει την τριχόπτωση αλλά πυκνώνει κιόλας το μαλλί. Αν θες νέα τρίχα αυτό θα βάλεις! Το γνωστό μας ρετσινόλαδο!!! Και το μακραίνει κιόλας.
3. Αμυγδαλέλαιο που θρέφει απαλά την τρίχα και το δέρμα, αλλά είναι πιο ανεπαίσθητα τα αποτελέσματα στην τριχοφυία και πιο αργά.
3. Λεμόνι για να κλείσει τους πόρους και να εμποδίσει ΑΜΕΣΑ άλλες τρίχες να πέσουν. Αλλά δεν είναι ακριβώς θεραπευτικό και δεν ενδείκνυται για ξηρά μαλλιά. Αλλά ρυθμίζει πολύ ωραία την λιπαρότητα αν έχετε πολύ λιπαρό μαλλί. Ως αιθέριο σε συνδυασμό με λεβάντα σε λίγο απιονισμένο νερό έχετε μια ωραιότατη λοσιόν για έντονη λιπαρότητα, πυτιρίδα και φαγούρα. Η λεβάντα μόνη της κάνει και για ξηρότητα γιατί είναι εξισορροπιστική! Αλλά με το φασκομηλοτέτοιο σας δεν χρειάζεται τίποτε άλλο... Είστε καλυμμένες/οι.

Για σιγουριά λοιπόν μένουμε στα γνωστά και καλά για όλους τους τύπους. Πέρα από το απλό με το φασκομηλοδεντρολίβανο μπορούμε να κάνουμε μια ωραιότατη μάσκα μαλλιών μια φορά την βδομάδα που θα μας ξαφνιάσει με το αποτέλεσμα! Είναι λίγο... λιπαρή, αλλά αξίζει τον κόπο, και μετά με δύο λουσιματάκια είμαστε κούκλες... ΘΕΕΣ! Και κούκλοι... Δεν είμαστε σεξιστές εμείς! Όλοι θέλουμε να είναι όμορφοι και υγιείς!

Δεν θυμάμαι πού βρήκα την συνταγή, είναι ανάμεσα στις πολλές, αλλά να έχει όλες τις ευλογίες του κόσμου το καλό κορίτσι που την έδωσε στον κόσμο. Για τα υλικά σας, δαφνέλαιο και Καστορέλαιο ή από το φαρμακείο ή από την Γερανίου τον manischemicals που είναι πολύ καλής ποιότητας και τα χρησιμοποιώ καιρό τώρα και στις κηραλοιφές και στα σαπούνια και έχω δει αποτελέσματα. Τα υπόλοιπα υλικά από όπου θέλετε, αλλά κι από τον ίδιο μπορείτε να πάρετε που τα έχει και σε καλές τιμες.

1/4 της κούπας δαφνέλαιο
1/4 της κούπας καστορέλαιο
½ της κούπας εκχύλισμα δενδρολίβανου και φασκόμηλου σε αμυγδαλέλαιο. Πιο κάτω συνταγή για να το φτιάξετε.
4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο

Αν πάρετε το δαφνέλαιο από τον manis να το σουρώσετε γιατί είναι άνισα πυκνό σε κάποια σημεία. Λόγω του ότι είναι ΑΛΗΘΙΝΟ δαφνέλαιο κι όχι μούφα σαν κάτι άλλα που είχα βρει... Να φανταστείτε έκανα μασάζ με σκέτο δαφνέλαιο στον αυχένα του άντρα μου και τον ηρέμησε αμέσως. Το δαφνέλαιο κανει και για πόνους, ναι... ΑΛλά θέλει ένα σούρωμα για την μάσκα σας. Όχι τίποτα τρομερό, τα πολλά-πολλά να μαζέψετε....
Λοιπόν, σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι βάζουμε όλα τα υλικά. Το ανακινούμε και το αφήνουμε 4-5 μέρες για να αναμιχθούν καλά τα έλαια. Πριν το λούσιμο, απλώνουμε το λάδι στα μαλλιά και τα χτενίζουμε για να πάει παντού. Τυλίγουμε τα μαλλιά με μια ζεστή πετσέτα και αφήνουμε τη μάσκα για μια ώρα. Λούζουμε τα μαλλιά δύο φορές.

Το εκχύλισμα δενδρολίβανου και φασκόμηλου θα το φτιάξετε ως εξής:
Πάρτε αποξηραμένα τα παραπάνω βότανα και αγοράστε 1 μπουκαλάκι αμυγδαλέλαιο.
Αγοράστε ένα αποστειρωμένο βάζο και βάλτε μέσα τα παραπάνω υλικά.
Εάν το μπουκαλάκι με το αμυγδαλέλαιο είναι 250 cc , υπολογίστε τα βότανα διά 4. Δηλαδή τα βότανα σας να μην ξεπερνουν τα 65cc. Κλείστε το βάζο, ανακινήστε το και βάλτε το σε ζεστό και φωτεινό μέρος για 2 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό να το ανακινούμε τακτικά. Κατόπιν σουρώνουμε το λάδι με ψιλό τούλι , το βάζουμε σε σκούρο αποστειρωμένο βάζο και το φυλάμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Τιπ: αν δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο βδομάδες υπάρχει και η "γρήγορη" μέθοδος της θερμοπληξίας που την λέω εγώ με την οποία φτιάχνω όλα τα έλαια βοτάνων μου πια. Βάζετε τα υλικά σας στο βάζο, το οποίο το βάζετε μέσα σε τηγάνι ψηλό ή κατσαρολίτσα, μέσα στη οποία έχετε ένα εμαγιέ. ΜΕΣΑ σε αυτό το εμαγιέ μπολάκι βάζετε το βάζο σας. Ανάβετε την κουζίνα σας σε χαμηλή θερμοκρασία, και το αφήνετε να θερμανθεί για 3 ώρες περίπου. Την κλείνετε και το αφήνετε να κρυώσει πάνω στο μάτι. Μόλις κρυώσει τελείως είναι έτοιμο να το σουρώσετε και να το χρησιμοποιήσετε κατά το δοκούν.
Τα αποτελέσματα της μάσκας είναι καταπληκτικά!!!! Χωρίς πλάκα! Είναι για σοβαρές περιπτώσεις τριχόπτωσης και ταλαιπωρημένων μαλλιών.

Το μαλλί το φτιάξαμε. Λέγετε τι άλλο θέλετε. Τώρα που τα ξεσκονίζω και τα ταξινομώ ούλα! Neeeeext!!!! :lol:
Άβαταρ μέλους
felix+
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Έδωσε Likes: 41 φορές
Έλαβε Likes: 10 φορές

Δημοσίευση από felix+ » Τρί 23 Οκτ 2012, 22:43

Μανταμ για τις σακουλες κατω απ τα ματια τι κανουμε? :urock:
Άβαταρ μέλους
doctormarkon
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 344 φορές
Έλαβε Likes: 452 φορές

Δημοσίευση από doctormarkon » Τρί 23 Οκτ 2012, 23:46

Δώσε Πέγκυ συνταγή για σαπουνάκια.

Έχω δει κάποιες αλλά η καυστική σόδα και η ποτάσα με τρομάζουν.

Αλλά κάνουν τρεις μήνες να ωριμάσουν τα "σκασμένα"?

Θέλει υπομονή για να απολαύσεις τα δημιουργήματα.
Μη σκοτώνετε τα κουνούπια. Αλλοι σας πίνουν το αίμα
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 24 Οκτ 2012, 00:30

Για σακούλες αμυγδαλέλαιο, ροδόνερο και χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού που έχουμε βάλει στο ψυγείο! Βιταμίνη Ε επίσης. Επειδή έχω πρόβλημα με μαύρους κύκλους... είχα δηλαδή... τα έχω χρησιμοποιήσει όλα και έχω να πω τα εξής:

Αν δεν έχεις διάθεση να κάτσεις να φτιάξεις κρεμούλα, απλώς πάρε ένα μπουκαλάκι αμυγδαλέλαιο, πάμφθηνο είναι, και κάνε μασάζ με αυτό γύρω από τα μάτια κάθε βράδυ. Στις δύο βδομάδες θα αλλάξει το πρόσωπό σου! Συνεχίζεις την ίδια τακτική, αυτή τη φορά απλώνοντας μια αμπούλα βιταμίνη Ε, που την παίρνεις από το φαρμακείο, και το κάνεις εναλλάξ. Ένα βράδυ αμυγδαλέλαιο ένα βιταμίνη. Μπορείς να κάνεις και τα δύο, δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά μια χαρά θα είναι. Θα πλένεις το πρόσωπό σου με ροδόνερο, και δε θα ξαναχρειαστείς κρέμες ομορφιάς! Αυτά αν το μόνο σου πρόβλημα είναι οι σακούλες. Για πιο εξειδικευμένα προβλήματα υπάρχουν πιο εξειδικευμένες λύσεις. Επίσης, επειδή με την κούραση οι σακούλες χειροτερεύουν, σε τέτοια περίπτωση έχουμε στο ψυγείο μας φακελάκια χρησιμοποιημένα από τσάι, και τα βάζουμε σαν επιθέματα/μάσκες στα μάτια μας για κανένα 20λεπτο, κατά το δοκούν. Μπορούμε και καθε μέρα, κανένα πρόβλημα...

Συνταγές για σαπουνάκια θα τις φέρω από το μπλογκ άμεσα! :D Κάνουν δύο μήνες τα περισσότερα, και τρεις μήνες οπωσδήποτε το απλό το Καστίλης. Αλλά ναι... όταν έρχεται η ώρα που τελικά τα χρησιμοποιείς νιώθεις τέτοια ικανοποίηση που\ δεν περιγράφεται!!! ΕΡΩΤΑΣ!!!!
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 24 Οκτ 2012, 00:32

Α, κι επειδή μόλις είδα η στραβή ότι είσαι κύριος, μην φοβηθείς felix να χρησιμοποιήσεις το ροδόνερο. Κι ο άντρας μου το χρησιμοποιεί πλέον με ητν λοσιον για μετά το ξύρισμα που\ του έχω φτιάξει με ροδόνερο και αιθέριο λεβάντας. Άσε που τον έχω κάνει τζάνκι της λεβάντας!!!!! Και εννοείται πως το αγαπημένο του σαπούνι είναι το τριαντάφυλλο!!! Και δεν έχει καμία τύψη γι' αυτό!!! :lol:
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 24 Οκτ 2012, 00:52

Παρακάτω οι συνταγές μου για σαπουνάκια μαζί με την διαδικασία που ακολουθώ. Είναι δοκιμασμένα και τέλεια. Για οποιαδήποτε απορία, εδώ είμαι!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

Καταρχάς, έχουμε δίπλα μας λίγο ξύδι για περίπτωση που έχουμε κανένα ατύχημα με την καυστική σόδα, πράγμα σπάνιο αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αν συμβεί διαβάστε παρακάτω στις οδηγίες τι κάνουμε.Μην τρομάζετε όμως. Όταν έχουμε πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί ατύχημα. Στην προετοιμασία μας φοράμε γάντια πλαστικά, και όταν είναι η ώρα να ανακατέψουμε την σόδα με το νερό, είμαστε ή δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο προσέχοντας να μην εισπνέουμε το μίγμα ή κάτω από ανοικτό απορροφητήρα. Επίσης προτιμάμε να φοράμε μακρυμάνικα ρούχα. Έχουμε επίσης δύο πυρέξ, ένα για την σόδα με το νερό κι ένα άλλο για τα λάδια μας, και ένα κουτάλι ανοξείδωτο. Επίσης ένα μιξεράκι απ' αυτά για σάλτσες, που θα μας βοηθήσει στο ανακάτεμα. Θα επιταχύνει το πήξιμο, και κυρίως θα το χρησιμοπιούμε σβηστό, αλλά και τα δύο-τρία χτυπηματάκια μ' αυτό μια χαρά μας βολεύουν και μας ξεκουράζουν. Πάμε λοιπόν.

1. Ζυγίζουμε τα υλικά μας και τα βάζουμε όλα μπροστά μας.

2. Ρίχνουμε το απιονισμένο νερό μας ή το έγχυμα βοτάνων μας, πχ χαμομηλάκι, στο ένα πυρέξ και προσθέτουμε ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ την καυστική μας σόδα, με ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ανοξείδωτο, αλλά όχι βιαστικά και μας πεταχτεί καμιά σταγόνα στο δέρμα και τρέχουμε. Αν πάραυτα συμβεί κάτι τέτοιο, πριν μουτζωθούμε ρίχνουμε λίγο ξύδι στο "τραύμα" και αμέσως μετά το βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για κανένα 10λεπτο. Έτσι θα είμαστε σίγουροι, αλλά αν έπεσε αρκετή ποσότητα πάνω μας, επειδή είπαμε να γλυτώσουμε λεφτά κι όχι να δανειστούμε στο τέλος για πλαστικό χειρούργο, αφού κάνουμε τα παραπάνω, τρέχουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο γιατί το κάψιμο από σόδα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ακόμα και 24 ώρες αργότερα, εφόσον είναι χημικό κάψιμο. ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ. Τέλος πάντων, όταν καταφέρουμε να προσθέσουμε όλη τη σόδα στο νερό μας, θα εκλυθεί θερμότητα. Αν αγγίξετε το πυρέξ σας απόξω, θα νιώσετε την κάψα! Εμείς ανακατεύουμε πάντως μέχρι το θολομένο νερό μας να ξεθολώσει.

2. Τώρα μπορούμε να κάνουμε δύο τινά. Ή να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα και να ρίξουμε το μίγμα μας στα έλαιά μας, ειδικά αν χρησιμοποιούμε και στέρεα έλαια όπως είναι το έλαιο καρύδας, ή να το αφήσουμε το μίγμα κάπου μακριά από παιδιά, αλλά εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα... πχ σε ένα μπαλκόνι, όχι σε κλειστό χώρο, γιατί οι αναθυμιάσεις είναι επίσης επικίνδυνες, μέχρι να κρυώσει φυσικά. Πχ, κάνεις το προηγούμενο βήμα το βραδάκι, και το αφήνεις όξω στη φεγγαράδα το μίγμα σου και συνεχίζεις το πρωί. Θα φτιάξεις ένα ωραιότατο ρομαντικό σαπούνι! Αποφασίστε τι θα κάνετε. Εγώ δοκίμασα στο ίδιο batch και τους δύο τρόπους και δεν υπήρξε καμία διαφορά.

3. Ό,τι κι αν αποφασίσουμε το λοιπόν, κάποια στιγμή, ζεστό ή κρύο, χύνουμε το μίγμα μας στο λάδι μας. Αν για κάποιο λόγο το χύσουμε κρύο και έχουμε στέρεα έλαια, απλά ζεσταίνουμε ελαφρά τα έλαια και περιμένουμε να κρυώσουν λίγο κι αυτά πριν τα αναμίξουμε. Αλλιώς τους ρίχνουμε την καυτή σόδα και υγροποιούνται στο πιτς φιτίλι, με λίγη βοήθεια από μας. Ναι, το ανακάεμα δεν το γλυτώνετε.

Ανακατεύουμε λοιπόν, και ξανανακατεύουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναδευτήρα και ως ηλεκτρικό και ως χειροκίνητο. Βασικά, πολύ λίγο τον χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρικό, γιατί θα κάνει πολλές μπουρμπουλήθρες το μίγμα μας και δεν το θέλουμε. Θέλουμε ένα ωραίο κρεμώδες μίγμα. Έτσι χτυπάμε για 5 δεύτερα ας πούμε, και ανακατεύουμε κανονικά για 2 λεπτά. Πέντε δεύτερα, δύο λεπτά. Για να μη βαρεθούμε αλλά και για να είμαστε πιστοί στην παράδοση, σ' αυτή τη φάση λέμε μερικές φορές με δέος και σεβασμό "κοτρώνι να γίνει". Σε αυτό το βήμα μπορούμε να προσθέσουμε τα λεγόμενα "πρόσθετα", πχ αρώματα, χρώματα, βότανα κλπ. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Να ξέρουμε ότι στην φάση των πρόσθετων το πήξιμο επιταχύνεται κι άλλο! Ειδικά με τα χρώματα! Αν πήξει πολύ δεν πειράζει, θα πάρει ωραία υφή το σαπούνι μας. Βάλτε το ακόμα και με το κουτάλι στην φόρμα σας, δεν έχει καμία σημασία. Η σαπωνοποίηση θα συνεχιστεί μεσα στο καλούπι σας για μια μέρα τουλάχιστον, οπότε θα έρθει στα ίσα του.

4. Ρίχνουμε το ωραίο μας μίγμα, αφού το θαυμάσουμε πρώτα και σταυροκοπηθούμε που τελικά είμαστε άξιες, παρά την δημόσια κατακραυγή, μέσα σε ένα καλούπι. Κυκλοφορούν πολλών ειδώνε, σε διάφορα σχέδια, αλλά εγώ έχω καταβολευτεί με τα χάρτινα κουτιά από γάλα και χυμούς. Κόβω το πάνω μέρος και νά τη η κοτρώνα! Το σκεπάζουμε από πάνω με πλαστική μεμβράνη, και το τυλίγουμε με τρυφερότητα με μια κουβέρτα, πχ αυτές τις fleece των παιδιών που δεν ξέρεις πού να τις πρωτοδώσεις, και το βάζεις κάπου σκοτεινά για μια-δύο μέρες. Το αφήνουμε να συνεχίσει την δουλειά του... την σαπωνοποίηση.

5. Και ναι, πιάνουμε απόξω το κουτί μας και το νιώθουμε σκληρό. Μην σκέφτεστε πονηρά πράγματα! Το μόνο που περιμένει από σας είναι να το βγάλετε από κει μέσα και να το κόψετε σε πλάκες, όσο χοντρές θέλετε! Τώρα βάλτε το κάπου να αερίζεται καλά το χρυσούλι σας, αλλά μη γεμίσει και σκόνες. Μπορείτε ίσως να το σκεπάσετε με μια σίτα, ξέρω γω. Τώρα θα κάνετε υπομονή. Θα μείνετε στην απλυσιά κανά μήνα το λιγότερο, πηγαίνετε σε ένα βουνό, πείτε ότι θέλετε να μείνετε μόνοι τέλος πάντων. Το σαπούνι σας θέλει να ωριμάσει, είναι καλή ευκαιρία να ωριμάσετε κι εσείς! Ρίξτε το στον διαλογισμό και όταν έρθει η ώρα επιστρέψτε και πάρτε το θεϊκό σας σαπουνάκι και τριφτείτε καλά! Θα τρίζετε από καθαριότητα στην κυριολεξία! Και το μαλλί... δεν έχω λόγια.

Ενημέρωση: Όταν λέμε σκληρό, εννοούμε αρκετά σκληρό για να βγαίνει από το καλούπι χωρίς να μας μείνει στα χέρια αλλά και αρκετά μαλακό για να κόβεται. Γιατί αν το αφήσουμε και σκληρύνει πολύ μετά δε θα κόβεται εύκολα, και θα μας διαλύεται. Θέλει να "δέσει" που λέμε, όχι να ωριμάσει κιόλας μέσα στο καλούπι!

Σε άλλη ανάρτηση θα πούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε το PH του σαπουνιού μας για σιγουριά. Αν δείτε μια ασπρίλα να βγαίνει στο σαπούνι είναι γενικά καλό σημάδι, αλλά όχι και απαραίτητη ένδειξη.

Καμιά φορά, θες ο καιρός που δεν το βοήθησε, θες κάποια βλακεία που κάνατε στην συνταγή ή την διαδικασία, θες που σας βγήκε κακός χαρακτήρας το batch, αργεί να ωριμάσει. Ε, θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και θα περιμένουμε. Άλλωστε αυτοί που μας αγαπάνε, μας αγαπάνε για την εσωτερική μας ομορφιά και καθαριότητα κι όχι για την εξωτερική.

Πάμε και σε μια ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ για το λεγόμενο σαπούνι Καστίλης.

-500gr. Ελαιόλαδο. Μούργα αν φτιάχνετε σαπούνι για το σώμα, τηγανόλαδο αν φτιάχνετε για σαπούνι πλυσίματος πιάτων ή πλυντηρίου. Το τηγανόλαδο δεν το χρησιμοποιείτε μόνο για οικονομία εδώ, καθαρίζει και πολύ καλύτερα, και αφήστε τους άλλους να βάζουν το έξτρα παρθένο!!!!! Και η μούργα είναι το "κατακάθι" με όλες τις βιταμίνες και τις καλύτερες ουσίες του λαδιού. Μπορεί να μην τρώγεται, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο υλικό για το σώμα σας. Αλλά είπαμε... αφήστε τους άλλους να βάζουν το ... έξτρα παρθένο!!!!

-64,25gr NaOH καυστική σόδα.

-157.80gr Απιονισμένο νερό, αυτό για τα σίδερα.

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΛΕΒΑΝΤΑ
Το φτιάχνετε σύμφωνα με την βασική διαδικασία που έχω ήδη αναρτήσει για την καραψυχρή μέθοδο. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και μεγαλουργήστε!

Προσέξτε τα εξής, σας ενημερώνω... Το αριστερό σαπουνάκι, αυτό με τα... στίγματα, έχει αποξηραμένο τρίμμα λεμονιού, ενώ το άλλο έχει φρέσκο τρίμμα. Από μυρωδιά, ομολογώ πως το αριστερό τα πάει καλύτερα, αλλά στην υφή προτιμώ το άλλο, γιατί δεν μπορώ να με "τρώει" το σαπούνι. Είμαι που είμαι μυγιάγγιχτη... Επίσης το αριστερό, επειδή φτιάχτηκε μέσα στο καλοκαίρι, πριν κανά δύο βδομάδες, θα χρειαστεί περισσότερες βδομάδες για να ωριμάσει. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα δεν είναι πολύ καλές εποχές να φτιάχνεις σαπούνια, γιατί οι θερμοκρασίες καθυστερούν την ωρίμανση. Όπως βλέπετε, επιπλέον, το έκανα πιο κουμούτσα, γιατί το καταναλώνουμε γρήγορα. Το μικρούλι είναι γύρω στα 80γρ και το μεγάλο γύρω στα 140γρ. Και για τα δύο χρησιμοποίησα για καλούπι, κουτιά γάλακτος και χυμών, για να μην πηγαίνουν και χαμένα. Οικολογία πάνω απ' όλα! Αν φτιάχνουμε για το σπίτι΄, είναι κρίμα να πετάμε τόσες χάρτινες συσκευασίες.

Χαρακτηριστικά συγκεκριμένου σαπουνιού:
Πρόκειται για ένα σαπούνι έξτρα καθαριστικό, λόγω του έλαιου καρύδας, αρκετά σκληρού, οπότε κρατάει και περισσότερο, με κρεμώδη αφρό, ιδιαίτερα μαλακτικού λόγω του αμυγδαλέλαιου, αλλά και του ποσοστού υπερλίπανσης που είναι 8%. Υπερλίπανση σημαίνει το ποσοστό των ελαίων που αφήνουμε ασαπωνοποίητα, προκειμένου να έχουμε ένα καλλυντικό αποτέλεσμα στο σαπούνι, να είναι απαλό για το δέρμα μας και να το αφήνει λείο. Ειλικρινά σας μιλάω, και αυτό το έχουν πει όσοι το χρησιμοποίησαν, αφήνει ένα δέρμα απίστευτα απαλό. Εγώ προσωπικά έκοψα τις κρέμες, γιατί δεν χρειάζονται πια. Η μητέρα μου που είχε πρόβλημα με τις πατούσες της λόγω ορθοστασίας, και ήταν πάντα σκληρές και έβαζε κρέμες κι έτριβε κι έτριβε, σταμάτησε να βάζει κρέμες!!! Επίσης, ο ιδρώτας βγαίνει πιο καθαρός ένα πράγμα! Αλλά δεν ιδρώνεις και τόσο, προφανώς λόγω του λεμονιού που κλείνει τους πόρους. Ιδρώνεις δηλαδή, αλλά φυσιολογικά πράγματα. Πάντως είναι λες και αργείς να ξαναλερωθείς! Το δε μαλλί, αν είναι λιπαρό το ισορροπεί και αποκτά όγκο, ενώ το μαλακώνει και αργεί να λαδώσει. Τα δε ξηρά μαλλιά μαλακώνουν απίστευτα και χτενίζονται πολύ πιο εύκολα. Με την μία μου κόρη κόψαμε κάτι χαζές χημικές κρέμες για εύκολο χτένισμα. Την χτενίζω κανονικά, αμέσως μετά το μπάνιο της. Όσο για την μυρωδιά... ε, πρέπει να το εμπειριώσετε μόνοι σας αυτό. Εννοείται πως μπορείτε να βάλετε ό,τι αιθέριο έλαιο θέλετε και όσο θέλετε! Εξαρτάται και τι θέλετε να πετύχετε βέβαια. Η λεβάντα είναι καταπραϋντική, και σε συνδυασμό με το χαμομήλι της συνταγής σε στέλνει κατευθείαν για ύπνο το βράδυ, αλλά και το πρωί σε ηρεμεί για να ξεκινήσεις με χαμόγελο την μέρα σου. Η συνταγή μου περιέχει αρκετό έλαιο για μια ήπια μυρωδιά. Αν το είχα μόνο για μένα, θα το έπνιγα σε κανά μισόκιλο αιθέριο λεβάντας, αλλά το χρησιμοποιούν κι άλλοι. Στο δεύτερο batch, το πουά, δεν έβαλα καθόλου αιθέριο λεβάντας, γιατί δεν είχα, και μοσχοβολάει μόνο από το λεμονάκι του!

Συνεχίστε τώρα ακάθεκτοι, χωρίς καμία αμφιβολία για την επιτυχία του έργου! Είναι δοκιμασμένο πράμα!

Υλικά
330 γρ. νερό απιονισμένο, αυτό για τα σίδερα, το οποίο αντικαταστάθηκε με δυνατό έγχυμα χαμομηλιού, με δύο φακελάκια παρακαλώ. Εξ ου και το κιτρινωπό χρωματάκι του σαπουνιού. Χωρίς το χαμομήλι θα σας βγει άσπρο στην ωρίμανση.
139 γρ. καυστική σόδα.
300 γρ. έλαιο καρύδας.
200 γρ. φοινικέλαιο.
500 γρ. λάδι ελιάς, κατά προτίμηση μούργα, αλλιώς μπορείτε να βάλετε και απλό, και έξτρα παρθένο και ό,τι γουστάρετε. Πυρηνέλαιο έμαθα πως επεξεργάζεται με χημικά, οπότε το ξεχνάμε! Να θυμάστε όμως, πως όσο κατώτερη η "ποιότητα" του ελαιόλαδου ειδικά, τόσο πιο καλό το σαπούνι. Αν βάλετε μούργα, που θεωρείται κατώτερη, θα την σουρώσετε καλά.

Στο tracing προσθέτουμε:
Ξύσμα τριών λεμονιών. Αν τα αποξηράνουμε, θα τα αφήσουμε ένα βράδυ πάνω σε χαρτί, και όταν ξεραθούν θα τα χτυπήσουμε στο γουδί για να γίνουν ακόμα πιο μικρά... και να μην είναι τόσο σκληρά.
10ml αιθέριου λεβάντας ή άλλου. Προαιρετικά.
30 γρ. αμυγδαλέλαιο.
20-50 γρ. κρύο χυμό λεμονιού που θα έχετε βάλει στο ψυγείο, και θα τον σουρώσετε καλά. Τον βάζουμε κρύο για να μην χάσει τα συστατικά του.

Ακολουθείτε την γνωστή διαδικασία. Για απορίες, ρωτήστε για να προλάβετε καταστάσεις!

ΣΑΠΟΥΝΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΜΕ ΡΟΔΟΝΕΡΟ
ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ....

Και του άντρα μου, και το δικό μου, και της μεγάλης μου κόρης, και της μαμάς μου... Και είμαι σίγουρη πως όποιος το δοκιμάσει θα το λατρέψει. Δεν μυρίζει πολύ, και γενικά στα σαπούνια είναι δύσκολο να πετύχεις έντονη μυρωδιά. Πρέπει να βάλεις πολύ αιθέριο έλαιο, ανθόνερα, κλπ κλπ. Συνήθως πετυχαίνουν την έντονη μυρωδιά με τεχνητά αρώματα, αλλά εμείς θέλουμε το φυσικό τους άρωμα, οπότε κι αυτό το ανεπαίσθητο που αναδύουν είναι ιδανικό, θεωρώ. Εξάλλου γι' αυτό ακριβώς αρέσει και στον άντρα μου, γιατί ο άντρας μου είναι βαρβατερός, δεν μπορεί τα θηλυκά αρώματα. Ετούτο όμως ήταν αρκούντως μυρωδιαστό, χωρίς να αφήνει μυρωδιά ρόδων πάνω του.

Εννοείται πως είναι το κοκκινο-ροζ της φωτογραφίας. Το χρώμα δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελα, αν και σε άλλους αρέσει πολύ, πάντως σίγουρα θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερο design, προσθέτοντας πχ λίγα φρέσκα κομμάτια από ρόδα. Όχι αποξηραμένα γιατί θα δώσουν άσχημη υφή. Αλλά με ΠΟΛΛΗ προσοχή μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος-τέλος των πρόσθετων ένα φλιτζάνι κομμάτια από ρόδα. Επίσης θα μπορούσατε να πετύχετε καλύτερο χρώμα αν βάλετε τεχνητό χρώμα που πουλάνε σε μαγαζιά με υλικά για σαπούνια. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι το πιο εύκολο πάντως. Αν βάλετε λιγότερο μάλλον θα βγει πιο ροζουλί, ίσως είναι καλύτερο.

ΣΥΝΤΑΓΗ

400 γρ Ελαιόλαδο
150 γρ Καστορέλαιο
350 γρ Λάδι καρύδας
100 γρ Shea butter
330 γρ Ροδόνερο βιολογικό -hydrosol
138,3 γρ Καυστική σόδα

Πρόσθετα στο trace:
50ml αμυγδαλέλαιο
15ml αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
5-10 σταγόνες ζαχαροπλαστικής κόκκινο, αν θέλουμε.

Το φτιάχνουμε σύμφωνα με την κρύα μέθοδο, και στο trace προσθέτουμε πρώτα το χρώμα και μετά τα υπόλοιπα πρόσθετα, ανακατεύοντας πολύ καλά και γρήγορα.Το ροδόνερο το διαλύουμε στην σόδα με το γνωστό κόλπο του πάγου που έχουμε ήδη συζητήσει. Δηλαδή αφήνουμε την σόδα μας να κρυώσει τελείως, και μετά βάζουμε μέσα στον νεροχύτη μας παγάκια, γεμίζουμε με κρύο νερό και βάζουμε μέσα το μπολ με το ροδόνερο, και ρίχνουμε λίγη λίγη τη σόδα. Έτσι δε θα χάσει τα πολύτιμα συστατικά του, ούτε πολύ από την μυρωδιά του.

Πρόκειται για ένα σαπούνι πολυτελείας στην ουσία. Το προδίδει το αμυγδαλέλαιο άλλωστε. Ενδείκνυται για πρόσωπο κυρίως, αλλά και για σώμα με ευαίσθητο δέρμα, και ειδικά για τις ευαίσθητες περιοχές. Είναι αντισηπτικό, βοηθάει εξαιρετικά αν έχετε ακμή, σπυράκια, σημάδια ή πανάδες. Ιδανικό για ώριμα ή/και ταλαιπωρημένα ή/και ευαίσθητα ή/και προβληματικά δέρματα ή/και ξηρά, και φυσικά έχει αντιγηραντική και αναπλαστική δράση.

Ό,τι και να πω γι' αυτό το σαπούνι είναι λίγο. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ.

ΣAΠΟΥΝΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
Έχετε πυτιρίδα, αδύνατα μαλλιά, άσπρα μαλλιά, τριχόπτωση και γενικά προβληματικό σκαλπ; Όχι πια!

Έχετε πλούσιο, δυνατό μαλλί, αλλά έχετε εκζέματα στο σώμα και σπυράκια στα πιο απίθανα σημεία; Ξεχάστε τα!

Πάρτε στα χέρια σας αυτό το πραγματικά θεραπευτικό σαπούνι και τριφτείτε καλά. Αν το θέλετε μόνο για καλλωπιστικούς λόγους, πχ για τα άσπρα μαλλιά σας, σας πληροφορώ πως βάφει τις άσπρες τρίχες σε καστανά μαλλιά. Δεν τις κάνει μαύρες, ούτε πολύ σκούρες καστανές, αλλά τις χρωματίζει αρκετά για να φαίνονται υπέροχα τα μαλλάκια σας και να κερδίσετε 5 χρόνια τουλάχιστον! Δεν ξέρω πώς θα είναι σε πολύ ανοιχτό μαλλί. Ίσως επίσης να κάνει. Οι άσπρες τρίχες μου έγιναν ξανθοκάστανες, οπότε ίσως είναι μια χαρά και για πιο ανοιχτό μαλλί. Ήξερα πως το δεντρολίβανο σε συνδυασμό με το φασκόμηλο επαναφέρει σταδιακά το χρώμα των μαλλιών. Αλλά προφανώς το ανθόνερο δεντρολίβανου, επειδή είναι πολύ δυνατό, επιδρά πάνω στα άσπρα μαλλιά.

Αυτό το σαπούνι περιέχει και αιθέριο δάφνης, άλλο ένα ιδανικό συστατικό για την ενδυνάμωση των μαλλιών, ενώ σε συνδυασμό και με το αιθέριο λεμονιού, έχετε το κεφάλι σας ήσυχο στην κυριολεξία. Αν είναι να φτιάξετε ένα σαμπουάν, φτιάξτε αυτό το σαπούνι για βάση σας και θα έχετε το τελειότερο σαμπουάν του σύμπαντος! Δυνατό, λαμπερό μαλλί, χωρίς πιτυρίδα, χρώμα απίστευτο, λες και έχετε κάνει ειδική κούρα, η τρίχα φαίνεται να δυναμώνει, και γενικά δε θα αναγνωρίζετε το μαλλί σας.

Στην αρχή μυρίζει έντονα σαν vix, λόγω του ανθόνερου δεντρολίβανου, αλλά μέχρι να ωριμάσει έχει ελαχιστοποιηθεί πραγματικά η μυρωδιά του, και είναι μια χαρά!

Εντάξει, δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Πάμε στη συνταγή:

350γρ ελαιόλαδο
150γρ καστορέλαιο
350 γρ έλαιο καρύδας
150γρ shea butter
330γρ βιολογικό ανθόνερο δεντρολίβανου -hydrosol
137,9γρ σόδα

Πρόσθετα
10ml αιθέριο δεντρολίβανου
5ml αιθέριο λεμονιού
5ml αιθέριο δάφνης

Ισχύει ό,τι στην προηγούμενη συνταγή για το ανθόνερο δεντρολίβανου. Πάγο και τα σχετικά. Καλά λουσίματα!

ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΞΤΡΑ ΕΝΥΔΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Εδώ έπαιξα και... κέρδισα. Ένα σαπούνι λεμονιού -το λεμόνι είναι το αγαπημένο μου υλικό γενικά- που προσφέρει όμως έξτρα ενυδάτωση, και λιγότερη καθαριστική ικανότητα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο. Είναι λίγο πιο μαλακό, άρα και πιο απολαυστικό. Όλα αυτά γιατί ήθελα ένα καθημερινό σαπούνι με έντονα ενυδατική ικανότητα, που θα μπορώ να το χρησιμοποιώ για το πρωινό μου ντους, που δεν είμαι πολύ βρώμικη, αλλά θέλω κάτι να με περιποιηθεί. Μην παρεξηγήσετε, είναι ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ, αλλά λιγότερο από τα προηγούμενα δύο. Θα μου πείτε, και γιατί δεν έφτιαξα το σαπούνι τριαντάφυλλο με αυτές τις ιδιότητες. Μπορείτε να αλλάξετε τα λάδια, και να το κάνετε αν θέλετε. Το λεμόνι είναι το αγαπημένο μου για σαπούνια και για κάθε μέρα. Γι' αυτό. Στο μέλλον ίσως φτιάξω και το τριαντάφυλλο με αυτή τη συνταγή. Μπορεί να το αγαπήσω το ίδιο. Το συγκεκριμένο είναι ένα αντισηπτικό, αναζωογονητικό σαπούνι, για λιπαρές επιδερμίδες, τριχόπτωση, επιδερμίδα με φακίδες ίσως μια και το λεμόνι είναι και "λευκαντικό". Γενικά το λεμονάκι δεν συγκρίνεται, βρε παιδί μου, στο μπάνιο! Το τριαντάφυλλο είναι το χαβιάρι. Θες να το δοκιμάσεις μια φορά, σ' αρέσει και θα ήθελες και μια δεύτερη, αλλά αν το τρως κάθε μέρα μπορεί και να το σιχαθείς. Ενώ την πίτσα ας πούμε την τρως πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Εγώ τουλάχιστον!

Τέλος πάντων, δεν έχω σκοπό να σας πείσω για κάτι. Αυτά είναι γούστα. Δοκιμάστε το όμως:

450 γρ ελαιόλαδο
380γρ καστορέλαιο
170γρ έλαιο καρύδας
267,7γρ κρύος χυμός λεμονιού
133,8γρ καυστική σόδα

Πρόσθετα
15ml αιθέριο λεμονιού
50ml κρύο χυμό λεμονιού

Ισχύουν τα ίδια για τον χυμό. Έχετε ένα εξαιρετικό σαπουνάκι που θα το λατρέψετε νομίζω! Κάνετε το κόλπο με τον πάγο για τον χυμό λεμονιού.Μπορείτε να προσθέσετε και ξύσματα φλούδας λεμονιού, για έξτρα μυρωδιά κυρίως. Δηλαδή αυτό τώρα δεν μυρίζει και ιδιαίτερα. Αν έβαζα περισσότερο αιθέριο θα μύριζε λίγο. Αν έβαζα ξύσμα θα μύριζε σίγουρα περισσότερο. Αν βάλετε, να είναι φρέσκο κι όχι αποξηραμένο σας παρακαλώ, για να μην ξεφλουδίζετε το δερματάκι σας σε κάθε πλύσιμο! Εκτός αν το θέλετε για απολέπιση!
Άβαταρ μέλους
stiv
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: +stiv
Τοποθεσία: Βυρωνεια Σερρων - Κατερινη Πιεριας- Λουτρακι Κορινθιας

Δημοσίευση από stiv » Τετ 24 Οκτ 2012, 00:57

Mantam Froufrou,ειλικρίνα τα χερια σου στο πληκρολογιο θα πρεπει να ξεπερνανε την ταχυτητα του φωτος με τοσα κατεβατα που γραφεις σε χρονο dd
:D
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 24 Οκτ 2012, 01:26

Ε όχι καλέ, τα παραπάνω είναι από το μπλογκ μου, τα είχα έτοιμα. Είναι από το λινκ που είχα δώσει στην προηγουμενη σελίδα στην βικούλα! :lol: Είμαι γρήγορη, αλλά οχι και ΤΟΣΟ γρήγορη!!!!
Άβαταρ μέλους
Hlios
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 39 φορές
Έλαβε Likes: 63 φορές

Δημοσίευση από Hlios » Τετ 24 Οκτ 2012, 02:35

stiv έγραψε:Mantam Froufrou,ειλικρίνα τα χερια σου στο πληκρολογιο θα πρεπει να ξεπερνανε την ταχυτητα του φωτος με τοσα κατεβατα που γραφεις σε χρονο dd
:D
:rofl2: :rofl2: :rofl2:
Άβαταρ μέλους
butterfly
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 4 φορές

Δημοσίευση από butterfly » Τετ 24 Οκτ 2012, 09:29

Φρουφρου,τι θα γινει με την περιπτωση σου; :respect: Μ'εχεις ξεσηκωσει και δεν προλαβαινω ουτε να......αεριστω η δυστυχη!Θελω να τα φτιαξω ολααααααααα!

Για ζοχαδες τι εχεις;
Αν η εργασια δεν ειναι πια δικαιωμα,τοτε κι η πληρωμη των φορων δεν αποτελει πια καθηκον!
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 24 Οκτ 2012, 12:09

Κάτσε να ιδώ στα κιτάπια μου!

Πέρα από το ζοχαδόχορτο που... το λέει και το όνομά του τέλος πάντων, ας έχεις πάντα στο ψυγείο σου βαλσαμόλαδο και λάδι καλέντουλας! Μπορείς επίσης να έχεις και "νερό" μαστίχας/λιβανιού, αλλά δεν κρατάει τόσο όσο τα άλλα, οπότε...

Βαλσαμόλαδο θα αγοράσεις τώρα, γιατί δεν μπορείς να φτιάξεις. Μόνο Ιούνη-Ιούλη, γιατί θέλει ΜΟΝΟ φρέσκα άνθη για να το φτιάξεις. Αλλά καλέντουλα μπορείς να φτιάξεις και τώρα. Έχω γράψει την συνταγή για την γρήγορη θερμική μέθοδο. Θα πας να ποάρεις αποξηραμένα λουλούδια καλέντουλας και θα φτιάξεις το τελειότερο λαδάκι του κόσμου, που είναι καταπραϋντικό και αναπλαστικό μαζί. Ο Γαληνός με αυτό έφτιαχνε την περίφημη αλοιφή του για τους μονομάχους! Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να προσθέσεις σε 100γρ λαδάκι, από 10 σταγόνες από τα εξής αιθέρια: χαμομήλι, λεβάντα, γεράνι, άρκευθο, λιβάνι, θυμάρι. Τουλάχιστον 2 από αυτά και οπωσδήποτε το χαμομήλι και το γεράνι! Και το λιβάνι είναι πολύ καλό. Αλλά τα δύο οπωσδήποτε αν είναι να βάλεις αιθέρια.
Μαζί με τις επαλείψεις με αυτό το λαδάκι μπορείς να βάζεις και ζελέ αλόης ασχέτως στην διάρκεια της ημέρας που βοηθάει πολύ. Αυτά τα λάδια και τα αιθέρια βοηθάνε πολύ και στους καλόγερους.

Αν πάλι βρεις ζοχαδόχορτο, κάν' το κι αυτό με την θερμή μέθοδο λαδάκι και δώσ' του να καταλάβει! Είναι γεννημένο για αυτή τη δουλειά!!!! Απλώς με τα άλλα λάδια θα έχεις λαδάκια πρώτων βοηθειών για πολλές έκτακτα στο σπίτι!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υγεία-Διατροφή”