Το μέλι ήταν κάτι που πάντα μου άρεζε και πάντα το θεωρούσα παραπάνω από υγειινό. Μελετώντας τη θεραπεία Γκέρσον (άσχετη με το μέλι), ένα πράγμα που γυρνούσε στο μυαλό μου ήταν ότι θα θρεπτικά συστατικά όταν εισέρχονται στο σώμα σε υγρή μορφή, απορροφώνται γρηγορότερα (ή και αποτελεσματικότερα) από τον οργανισμό. Έτσι μου πέρασε από το μυαλό να δοκιμάσω να τρώω μέλι διαλυμένο σε νερό (3-4 κουταλάκια του γλυκού, 1-2 φορές τη μέρα). Σου δίνει και την ευκαιρία να πιείς περισσότερο νερό. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι με βοηθάει κάπου, αλλά έχω την αίσθηση ότι τονώνει τον οργανισμό.
Λέει ότι το μέλι όταν έρθει σε επαφή με το νερό, λαμβάνει χώρα μια χημική αντίδραση που απελευθερώνει περισσότερο hydrogen peroxide (γιατί λένε ότι το μέλι έχει ήδη κάποια ποσότητα από αυτό). Αυτή η ουσία είναι ένα από τα φυσικά αντιβιωτικά, οπότε και μάλλον βοηθάει στον οργανισμό.
Στην παρούσα φάση δεν το θεωρώ ούτα πανάκεια, ούτε "θαυματουργή ουσία", ωστόσο πέραν του ότι δεν έχει παρενέργειες (εκτός κι αν καταβροχθήσεις ολόκληρο βάζο μέλι), σίγουρα ενισχύει τον οργανισμό (διαλυμένο στο νερό).
Υ.Γ. Ανοίγω το τόπικ για ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Ιαν 2011, 14:06
από Kariatida
Το μέλι ουσιαστικά είναι μία φυσική "κάψουλα ενέργειας". Βοηθά στο "χτίσιμο" ενός υγειούς ανοσοποιητικού συστήματος και είναι πολύ πολύ πλούσια σε υδρογονάνθρακες. Ουσιαστικά είναι μία τροφή που κάνει απίστευτο καλό και όλοι οι άνθρωποι, ειδικά οι αθλητές, οφελούνται πολύ από την κατανάλωσή του καθώς είναι μία από τις φυσικότερες "τροφές" των μυών. Υπάρχουν πάρα πολλές σελίδες στο ίντερνετ που ασχολούνται με το μέλι και τις θεραπευτικές -και όχι μόνο- ιδιότητές του. Αν κάνεις μία αναζήτηση στο google λέγοντας health benefits of honey θα βρεις μια πολύ πολύ μεγάλη λίστα .
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Δευ 31 Ιαν 2011, 07:50
από OberoN
Με απλά λόγια φάτε τώρα που προλαβαίνετε γιατί με το ρυθμό που χάνονται οι μέλισσες ...
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Δευ 31 Ιαν 2011, 20:00
από OTTO
Πρέπει να σώσουμε κάπως τις μέλισσες...
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Δευ 31 Ιαν 2011, 21:07
από Blue Ice
Το μέλι ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Και σαν γλυκαντική ουσία καθώς δεν υπήρχε ζάχαρη αλλά και ως τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Δεν είναι τυχαίο πως στη μυθολογία η Μέλισσα είναι αδελφή της Αμάλθειας που μεγάλωσαν τον Δία στο Ιδαίο Άντρο.
Κάπου διάβασα πως στην Αρχαία Σπάρτη, τα παιδιά ένα μήνα πριν τελειώσουν τα γυμνάσια και ενηλικιωθούν έτρωγαν μόνο μέλι... Αλλά δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει...
Προσωπικά παλαιότερα δεν έτρωγα μέλι, τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει και τρώω και μπορώ να πω ότι όταν το συμπεριλαμβάνω στο πρωινό, μου δίνει πραγματική ώθηση...
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Φεβ 2011, 22:54
από Kariatida
Προσωπικά, παρ' ότι γνωρίζω πόσο θετικές επιδράσεις έχει το μέλι στον άνθρωπο, δεν είμαι πολύ φαν του. Μπορεί να φάω μέλι 2-3 φορές τον χρόνο κι αυτό όταν πάω καμιά επίσκεψη ή είμαι άρρωστη.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν στο δημοτικό, επειδή είχα ενίοτε την τάση να μπλέκω σε καβγάδες, η μαμά μου έβαζε βασιλικό πολτό στις πληγές και τα σημάδια στο πρόσωπο ώστε να μην μείνουν ουλές. Δεν ξέρω από πού το άκουσε και το εφάρμοσε αλλά με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, δούλεψε.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Φεβ 2011, 19:53
από Illuminus
Ε, συνήθως το τρώω σε ψωμί και πίνω μετά νερό. Μετράει;
Βασικά έχω ακούσει ότι τα εμπορικά μέλια υφίστανται ομογενοποίηση καθώς και προσθήκη ζάχαρης (!) σε κάποιες περιπτώσεις. Αν έχουν το Θεό τους!! Γι' αυτό προσπαθώ να παίρνω βιολογικά ή τουλάχιστον πιο τοπικής παραγωγής.
Επίσης, κάνει καλό και στον κοιλόπονο.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Φεβ 2011, 20:20
από OTTO
Πάντα βιολογικά... όσο έχουμε και τις μέλισσες. Το τι κάνουν κάποιες εταιρείες δε λέγεται. Έχουν βρει κάποιες ουσίες που μοιάζουν κάπως με το μέλι στο χρώμα και στη γεύση, βάζουν και λίγο μέλι και το πουλάνε όλο για μέλι...
Μόνο βιολογικά.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Παρ 04 Φεβ 2011, 23:21
από aitherovamwn
καλησπέρες!!!!
για μένα το μέλι είναι πραγματικά θεϊκή τροφή.. το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όταν είναι αγνό (και δεν φυλάσσεται σε μεταλλικά δοχεία που οξειδώνονται) δεν χαλάει ποτέ.. μάλιστα, κάπου είχα ακούσει ότι είχαν βρεί μέλι στο εσωτερικό των πυραμίδων, το οποίο είχε διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση, ώστε θα μπορούσε άνετα να καταναλωθεί..
το μέλι από τα σουπερμάρκετ δεν λέει τίποτα σε σύγκριση με αυτό που μπορεί κανείς να αγοράσει από μικροπαραγωγούς στην επαρχία (το οποίο δεν ξέρω αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βιολογικό, αλλά έχει τεράστια και εμφανέστατη διαφορά ποιότητας από αυτό του εμπορίου).. πάντως, το πιο ωραίο μέλι που έχω δοκιμάσει ήταν από την Αρκαδία και τη Σαμοθράκη..
και μια ακόμα, σημαντική νομίζω, πληροφορία: ο παραγωγός πρέπει να μην χρησιμοποιεί κανένα χημικό για τον καθαρισμό των αποσπώμενων τμημάτων (δεν ξέρω πώς λέγονται) από τις κυψέλες..
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Σάβ 05 Φεβ 2011, 18:51
από Kariatida
Έχω δοκιμάσει ωραίο μέλι στο Λεβίδι, είναι προς Τρίπολη μεριά που οι άνθρωποι το παράγουν μόνοι τους. Το αναμειγνύουν με βότανα που μαζεύουν από το βουνό και μπορείς να επιλέξεις μέλι με τσάι του βουνού, μέλι με φασκόμηλο, με χαμομήλι, και είναι κυριολεκτικά πεντανόστιμο. Παρ' ότι δεν είμαι φαν του μελιού, αυτά τα λατρεύω.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Σάβ 26 Μάιος 2012, 18:51
από delfini05
Το να διαλύεις μέλι στο νερό είναι πολύ καλό για τα δόντια παρεπιπτόντως & γενικότερα για τη στόμα.
Όταν κάνουμε γαργάρες με χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μέλι, 1 κουταλιά του γλυκού αρκεί, είναι το καλύτερο φυσικό στοματικό διάλυμα. Το βασικότερο προλαμβάνεται η πέτρα & δυναμώνουν τα ούλα. Συν οτι επειδή το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες δεν δημιουργούνται λοιμώξεις.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Σάβ 26 Μάιος 2012, 19:38
από ostrako
Ειμαι τυχερος.Εχω γειτονα παραγωγο.Ημουν μια φορα οταν εβγαζε το μελι απο τις κερυθρες
και μου εδινε λεπτες φετες κερυθρας ζεστης.Απο τοτε που εχω ερθει στην γειτονια το μελι δεν λειπει.
Βρηκα και εναν αλλον παραγωγο τυχαια και το τελευταιο 4 μηνο δοκιμαζω το μελι του.Μας αρεσε.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Σάβ 26 Μάιος 2012, 23:15
από firefightergr
Καποιος στο Νευροκοπι ειχε τραυματισει το ποδι του με αλυσοπριονο και η πληγη επουλωθηκε με μελι.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Κυρ 27 Μάιος 2012, 16:29
από Illuminus
Τώρα που είδα και αυτό για την Αρκαδία... Θυμάμαι όσες φορές έχω πάει (σε βουνό, στο πολύγωνο Τρίπολη - Καρίταινα - Δημητσάνα - Βυτίνα), ότι στα δάση και γενικά γινόταν χαμός από μέλισσες/σφήκες το καλοκαίρι, σε σημείο που να μην μπορείς να κάτσεις έξω να φας ή να πιεις κάτι (ειδικά αν σε νευριάζουν ή τις φοβάσαι). Και θυμάμαι επίσης χαρακτηριστικά ότι έκαιγαν καφέ για να τις απωθούν.
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Τετ 18 Ιούλ 2012, 04:50
από ICAROS
Η καλύτερη "χημική αντίδραση" που γίνεται με Μέλι είναι:
Νιφάδες Βρώμης + Ερυθρός Οίνος + Mέλι (λίγο).
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Τετ 18 Ιούλ 2012, 08:45
από Kostakis
Καποιος στο Νευροκοπι ειχε τραυματισει το ποδι του με αλυσοπριονο και η πληγη επουλωθηκε με μελι.
Λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων το μέλι μπορεί να δράσει ως ένα φυσικό μονωτικό και εξαιτίας της οσμωτικότητάς του μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον επούλωσης πληγών το οποίο μάλιστα δεν κολλάει στους κατεστραμμένους ιστούς της πληγής. Το υγρό αυτό περιβάλλον επούλωσης θεωρείται πως εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων. *http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=12089
Οι διάφορες ερευνητικές προσπάθειες έχουν καταδείξει πως το μέλι διαθέτει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή στο δέρμα, το οίδημα και να προάγει την επούλωση των πληγών με ταυτόχρονη μείωση του μεγέθους των ουλών και ενεργοποίηση της αναγέννησης των ιστών. *http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=12089
Re: ΤΟ ΜΕΛΙ
Δημοσιεύτηκε: Τρί 24 Ιούλ 2012, 17:36
από alkinoos
Πρόπολη - Φυσικές ιδιότητες της πρόπολης
Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους. Η ονομασία οφείλεται στο ότι οι μέλισσες την τοποθετούν μπροστά στην είσοδο της κυψέλης (προ της πόλης) ώστε να την στενέψουν και να εμποδίσουν την είσοδο στη φωλιά διαφόρων εχθρών όπως είναι τα ποντίκια, μεγάλες πεταλούδες, φίδια και άλλα.
Χημική Σύσταση
Η πρόπολη περιέχει κύρια ρητίνη (55%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.
Φυσικές Ιδιότητες
Το χρώμα της πρόπολης εξαρτάται από την φυτική της σύσταση. Συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή, σκούρο καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, στη βενζίνη και σε διάλυμα καυστικού νατρίου. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς κελσίου είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς κελσίου γίνεται σκληρή και εύθραυστη.
Επιδράσεις Στον Ανθρώπινο Οργανισμό
Η πρόπολη έχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας, και άλλων περιοχών του ανθρώπινου σώματος. Περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβόνες, φλαβονόλες και φλαβονόνες οι οποίες επιδρούν στον οργανισμό με διαφόρους τρόπους. Έχουν αντιφλεγμονική δράση στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στους βλεννώδεις ιστούς, προστατεύουν τη βιταμίνη C από οξειδώσεις. Έχουν ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία και παρατείνουν τη δράση της αδρεναλίνης αναστέλλοντας την ο-μεθυλο τρανσφεράση. Αναστέλλουν τη συνάθροιση ερυθροκυττάρων, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, έχουν αντιβακτηριακή δράση στα gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια και έχουν αντισηπτική δράση. Αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης 50% χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας. Επίσης η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά του χρόνιου κνησμού, για τη θεραπεία της τοπικής κοκκινίλας, της φαρυγγίτιδας, των μυκητιάσεων και για γενικά προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας. Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας και σπονδυλικής αγκύλωσης. Η πρόπολη έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των αγγειοκινητικών νεύρων που προκαλούν την καταρροή των αναπνευστικών κυττάρων. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του έλκους και προβλημάτων του προστάτη καθώς επίσης και για θεραπεία προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα την πρόπολη την συναντούμε σε καλλυντικά, λοσιόν κρέμες προσώπου, σαπούνια, σαμπουάν αλλά και οδοντόπαστες.
Περισσότερα.......
Η πρόπολη παρασκευάζεται από τις μέλισσες, οι οποίες την τοποθετούν προ της πόλεως τους εξόν και η ονομασία. Συγκεντρώνοντας αδιάκοπα ρητίνες από συγκεκριμένα φυτά και από τη φλοίδα ορισμένων δένδρων, που τις αναμειγνύουν με κερί και γύρη, παρασκευάζουν την πρόπολη για να προστατεύσουν την κυψέλη από μολύνσεις. Η πρόπολη προσφέρει στον άνθρωπο τις σπουδαίες θεραπευτικές της δυνάμεις. Το χρώμα της ποικίλει από κίτρινο σε σκούρο καφέ, ανάλογα με την φυτική προέλευση των ρητινών. Η πρόπολη αποτελείται από ρητίνες, κερί, αιθέρια έλαια, γύρη, οργανικές και ανόργανες ουσίες, περιέχει φλεβονοειδή, αλειφατικά αρωματικά οξέα, φαινολικά στοιχεία, αρωματικές αλδεΰδες, αμινοξέα, ζάκχαρα και βιταμίνες. Η πρόπολη έχει πολλές βιολογικές και φαρμακολογικές ιδιότητες. Τα πολλά φλοβονοειδή και η συγκέντρωση της σε αρωματικά μόρια είναι η αρχή της αντιβακτηριδιακής, αντιοικής, αντιμυκητισιακής, αντιπαρασιτικής, αντιψλεγμονώδης, αναισθητικής και επουλωτικής της δράσης. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματική στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, υπό μορφή οδοντοπλυμμάτων, όπου καταπολεμά τις διάφορες λοιμώξεις και την κακοσμία. Βοηθάει στην θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμων, χρόνιων φαρυγγίτιδων, άφθων, γαστρεντερίτιδας, κολίτιδας και άλλων ασθενειών. Το φυσικό απολυμαντικό της Ιπποκράτειας θεραπευτικής χρησιμοποιείται και στις μέρες μας, εσωτερικά και εξωτερικά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξυγίανση της επιδερμίδας.
Αυτό το κτήμα φουγκα πολύ μου άρεσε.
Και γενικότερα αισθανομαι οτι θα ήμουν ευτυχής
να συμμετέχω σε μια μικρή ομάδα αυτοδιαχείρισης και παραγωγής
ωραίων φυσικών προϊόντων
και ταυτόχρονα να έχω μια καλή ποιότητα ζωής
σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον.
Και μια εδώ μιλάμε για το μέλι που έχει άμεση σχέση
με τις μέλισσες σας φέρνω μια ωραία σειρά με την προσπάθεια
μια αγγλίδας που έβαλε σκοπό της να ενημερώσει
την αγγλική επαρχία για τις επιπτώσεις
που έχει η εξαφάνιση των άγριων λουλουδιών από την αγγλική γή.
Εκτός από τις μέλισσες και το μέλι η μονοκαλλιέργειες
σε συνδυασμό με τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα
έχουν εξαφανίσει ένα μεγάλο αριθμό από τα άγρια λουλουδάκια
της Αγγλίας και αυτό έχει σαν συνέπεια να εξαφανίζονται
και πολλά είδη μικρών ζουζουνιών γνωστών σαν επικονιαστές (pollinators).
Τα περισσότερα από τα διατροφικά μας είδη δηλ σχεδόν όλα
βασίζονται σε αυτούς τους μικρούς εργάτες.
Με την εξαφάνιση τους δεν είναι εύκολη η παραγωγή φρούτων,
λαχανικών αλλά ακόμα και ο καφές η το κακάο επηρεάζονται
από την εξαφάνιση των ζουζούνιων αυτών.
Αυτό που η συγκεκριμένη αγγλίδα εντόπισε στην χώρα της
συμβαίνει βεβαίως παντού.
Τα παρακάτω βίντεο έχουν πολύ καλές πληροφορίες
και είναι πολύ καλά γυρισμένα.
Η προσπάθεια της είναι συγκινητική ...τουλάχιστον...