ΝΗΣΤΕΙΑ FOR DUMMIES
- Mantam Froufrou
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

- Φύλο: Γυναίκα
ΝΗΣΤΕΙΑ FOR DUMMIES
Λοιπόν, εδώ είμαστε.
Πέρυσι, λίγο πριν μείνω έγκυος είχα ξεκινήσει μια νηστειούλα, μετά από προτροπή και συζήτηση με μία συνάδελφο (η οποία είχε γίνει πρόπερσι, αλλά άσχετο.. .αργώ να πάρω μπρος).
Ήταν για τα Χριστούγεννα, και ομολογώ πως έκοψα ό,τι νόμιζα ότι μπορούσα να κόψω για αρχή. Πχ γάλα (αλλά όχι το τυρί και το γιαούρτι), αυγά, κρέας και ψάρι. Έτρωγα σαν τρελή ελιές (που δεν τρελαίνομαι κι όλας), και τελικά είχα λίγο πρόβλημα με φουσκώματα (τα πολλά όσπρια; χμ) και ζαλάδες. Δεν πείναγα ακριβώς, αλλά επειδή είμαι υποτασική, σκέφτηκα μήπως κάποια τροφή μου προσφέρει αρκετό κάλλιο, ασχέτως αλατιού. Έβαζα μπόλικο αλάτι στα φαγητά μετά από ένα σημείο, αλλά λες και δεν βοηθούσε ιδιαίτερα.
Την έκανα καμιά 10αριά μέρες και είχα και λίγους πονοκέφαλους. Όταν έτρωγα μια μπουκιά τυράκι ή γιαούρτι μου πέρναγαν. Με πονοκέφαλους γενικά δεν έχω θέμα ποτέ.
Τέλος, εννοείται πως είχα ξεσκίσει στην κυριολεξία τις φρυγανιές. Τι θα έκανα χωρίς αυτές δεν ξέρω. Είχα αποφασίσει, να κόψω και ποσότητα, γιατί νηστεία μόνο στην ποιότητα δεν είναι νηστεία. Μακάρι να μπορούσα να κάνω τις κλασσικές νηστείες κάποτε, με λίγο ψωμί και νερό για μερικές μέρες, αλλά δε με βλέπω για σύντομα!
Λοιπόν, τι προτείνετε για μία μαμά που δεν κοιμάται τα βράδια (η αυπνια είναι χορηγία της μικρής μου κόρης), τρέχει σαν την τρελή, είναι συνέχεια μπροστά από ένα κομπιούτερ λόγω δουλειάς, όταν δεν τρέχει, είναι υποτασική με πολύ καλό μεταβολισμό και ισχυρότατη θέληση;;;;
Υπάρχει κάποιο σάιτ με βασικές οδηγίες; Η συναδέλφισσα μας άφησε και πήγε σε άλλη εταιρεία, όταν έκλεισε η δική μας. Δεν έχω τηλέφωνα. Αυτη το είχε κάνει επιστήμη. Είχε και βιβλιαράκι συνταγών για τα νηστίσιμα που έτρωγε! Φτου... την άφησα να μου φύγει, αλλά όλο και κάτι θα υπάρχει out there!
Άντε γιατί σε λίγο αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων!
ΠΡέπει να ετοιμάσω τις συνταγές! Να πάρω καινούργιο πιεσόμετρο και τα σχετικά...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Πέρυσι, λίγο πριν μείνω έγκυος είχα ξεκινήσει μια νηστειούλα, μετά από προτροπή και συζήτηση με μία συνάδελφο (η οποία είχε γίνει πρόπερσι, αλλά άσχετο.. .αργώ να πάρω μπρος).
Ήταν για τα Χριστούγεννα, και ομολογώ πως έκοψα ό,τι νόμιζα ότι μπορούσα να κόψω για αρχή. Πχ γάλα (αλλά όχι το τυρί και το γιαούρτι), αυγά, κρέας και ψάρι. Έτρωγα σαν τρελή ελιές (που δεν τρελαίνομαι κι όλας), και τελικά είχα λίγο πρόβλημα με φουσκώματα (τα πολλά όσπρια; χμ) και ζαλάδες. Δεν πείναγα ακριβώς, αλλά επειδή είμαι υποτασική, σκέφτηκα μήπως κάποια τροφή μου προσφέρει αρκετό κάλλιο, ασχέτως αλατιού. Έβαζα μπόλικο αλάτι στα φαγητά μετά από ένα σημείο, αλλά λες και δεν βοηθούσε ιδιαίτερα.
Την έκανα καμιά 10αριά μέρες και είχα και λίγους πονοκέφαλους. Όταν έτρωγα μια μπουκιά τυράκι ή γιαούρτι μου πέρναγαν. Με πονοκέφαλους γενικά δεν έχω θέμα ποτέ.
Τέλος, εννοείται πως είχα ξεσκίσει στην κυριολεξία τις φρυγανιές. Τι θα έκανα χωρίς αυτές δεν ξέρω. Είχα αποφασίσει, να κόψω και ποσότητα, γιατί νηστεία μόνο στην ποιότητα δεν είναι νηστεία. Μακάρι να μπορούσα να κάνω τις κλασσικές νηστείες κάποτε, με λίγο ψωμί και νερό για μερικές μέρες, αλλά δε με βλέπω για σύντομα!
Λοιπόν, τι προτείνετε για μία μαμά που δεν κοιμάται τα βράδια (η αυπνια είναι χορηγία της μικρής μου κόρης), τρέχει σαν την τρελή, είναι συνέχεια μπροστά από ένα κομπιούτερ λόγω δουλειάς, όταν δεν τρέχει, είναι υποτασική με πολύ καλό μεταβολισμό και ισχυρότατη θέληση;;;;
Υπάρχει κάποιο σάιτ με βασικές οδηγίες; Η συναδέλφισσα μας άφησε και πήγε σε άλλη εταιρεία, όταν έκλεισε η δική μας. Δεν έχω τηλέφωνα. Αυτη το είχε κάνει επιστήμη. Είχε και βιβλιαράκι συνταγών για τα νηστίσιμα που έτρωγε! Φτου... την άφησα να μου φύγει, αλλά όλο και κάτι θα υπάρχει out there!
Άντε γιατί σε λίγο αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων!
ΠΡέπει να ετοιμάσω τις συνταγές! Να πάρω καινούργιο πιεσόμετρο και τα σχετικά...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
-
Divine Sinner
- Mantam Froufrou

Re: ΝΗΣΤΕΙΑ FOR DUMMIES
Οπότε; Καλύτερα να παίρνω απευθείας κάλιο μέσω τροφών...
Κανείς άλλος, γνώστης;
Κανείς άλλος, γνώστης;
-
Divine Sinner
Βιβλίο με συνταγές του αγιορείτη μοναχού Επιφάνιου
6 Μαρτίου 2008 (22:23 UTC+2)
Μαγειρεύει καλαμάρια με χόρτα, ψαρόσουπα και πράσα στον ταβά οδηγούμενος από την αγάπη προς τους άλλους που κάνει, όπως λέει, νοστιμότερο το φαγητό. Ισχυρίζεται άλλωστε ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση για έναν μάγειρα , να στέκεται μακριά από την τράπεζα και να παρακολουθεί τα πρόσωπα των αγαπημένων του αδελφών που τρώνε το φαγητό του".
Το βιβλίο του "Μαγειρική του Αγίου Ορους" παρουσίασε σήμερα ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός ευχόμενος στους αναγνώστες, πέρα από την αρωγή των συνταγών, "να σας βοηθήσει να πλησιάσετε ακόμη περισσότερο αυτούς που αγαπάτε , μαγειρεύοντας".
"Δεν πήγα σε σχολές μαγειρικής, ούτε κατέχω κανένα πτυχίο. Εμαθα όμως κοντά στους παλιούς γεροντάδες πώς να τσιγαρίζω το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά γιατί έλεγαν εκείνοι πώς όσο πιο γλυκά ροδίσει το κρεμμύδι τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό. Εμαθα επίσης πώς όλα τα φαγητά στο τέλος του μαγειρέματος, θέλουν υπομονή και καρτερία, όταν περιμένουμε πάνω στην καρβουνιά να φύγουν τα περίσσια ζουμιά τους" αναφέρει σε σημείωμά του στην έκδοση ο μοναχός Επιφάνιος.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο, σε αίθουσα του Τελλογλείου Ιδρύματος, ο Αστέριος Κατσιαμούρης, καθηγητής αγγειοχειρουργικής του πανεπιστημίου Κρήτης υπογράμμισε ότι αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για τη φρεσκάδα των υλικών, την απλότητα και σαφήνεια των γεύσεων και την ισορροπία.
Η πρώτη ύλη είναι και για την καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας Μαρία Χασαπίδου, αυτή που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην παρασκευή του φαγητού. "Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική των μοναχών είναι χωρίς συντηρητικά και επεξεργασία γι΄ αυτό και η αγιορείτικη διατροφή αποτελεί ένα καταπληκτικό μοντέλο υγιεινής διατροφής", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Σύγχρονοι Ορίζοντες", μίλησαν επίσης οι καθηγητές του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης και Νίκος Μουτσόπουλος, ο συγγραφέας Θανάσης Γεωργιάδης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Χρυσάφης.
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=2349
- Mantam Froufrou

Αμαρτωλέ, have I told you lately that I love you?

- KELAINO
- Σούπερ Ιδεογραφίτης

- Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ
Ένας φίλος μου ήταν πρόσφατα στο άγιο όρος και δούλευε σα μάγειρας. Είπε ότι έτρωγαν τα πάντα στην κατσαρόλα, και μάλιστα χυλωμένα. Ούτε τηγάνι, ούτε στο φούρνο, ούτε ωμά.
Ποτέ κρέας, και μάλιστα ο γέροντας εκεί έλεγε πώς το κρέας σαπίζει τον άνθρωπο από μέσα, κάτι τέτοιο.
Είπε ότι ήταν νοστιμότατα και ότι τον γέμιζαν με πρωτοφανή ενέργεια (σε συνδυασμό με την απόλυτη ηρεμία, τον φυσικό και αδιατάραχο ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα κλπ, φαντάζομαι και προσθέτω εγώ)
Ποτέ κρέας, και μάλιστα ο γέροντας εκεί έλεγε πώς το κρέας σαπίζει τον άνθρωπο από μέσα, κάτι τέτοιο.
Είπε ότι ήταν νοστιμότατα και ότι τον γέμιζαν με πρωτοφανή ενέργεια (σε συνδυασμό με την απόλυτη ηρεμία, τον φυσικό και αδιατάραχο ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα κλπ, φαντάζομαι και προσθέτω εγώ)
Just close your eyes and smell the seagulls
- Mantam Froufrou

Όχι κρέας, αλλά τρώνε ψαράκι και μπόλικο.
Βασικά, έχω ακούσει ότι παπάδες σε νηστεία δεν κόβουν το ψάρι.
Δεν ξέρω αν είναι επειδή ονομάζουν τον Χριστό 'ψαρά' :p
Ωραίες ιδέες αυτές, κι αυτό με το χύλωμα μου ακούγεται πολύ καλό για το στομάχι που θα ταλαιπωρείται σε περίοδο νηστείας.
Βασικά, έχω ακούσει ότι παπάδες σε νηστεία δεν κόβουν το ψάρι.
Δεν ξέρω αν είναι επειδή ονομάζουν τον Χριστό 'ψαρά' :p
Ωραίες ιδέες αυτές, κι αυτό με το χύλωμα μου ακούγεται πολύ καλό για το στομάχι που θα ταλαιπωρείται σε περίοδο νηστείας.
- Blue Ice
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

Λοιπόν, θα μιλήσω ως πρώην χριστιανή που δεν άφηνα νηστεία να πέσει κάτω
Στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπεται ψάρι μέχρι και τις 15/12, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή...Εγώ τις ακολουθούσα κατά γράμμα, έκοβα γαλακτομικά, αυγά και κρέας για 40 ή 50 μέρες με λίγες ζαλάδες προς το τέλος αλλά οκ...
Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι πολλά από τα νηστίσιμα, όπως οι ελιές και τα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές κλπ) μπορούν να ανεβάσουν την χοληστερίνη όπως το κρεατάκι...
Φυσικοί χυμοί και φρούτα κάνουν θαύματα, όλα τα ελληνικά λαδερά φαγητά είναι ότι πρέπει, ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτα και φυσικά κλασσική χωριάτικη (χωρίς φέτα) με ψωμί στο λάδι
Ρόφημα κακκάο έχει πολλά αντιοξειδωτικά και μαύρη σοκολάτα για τις υπογλυκαιμίες... Κάποιοι προτιμούν να αντικαθιστούν το γάλα με γάλα σόγιας αλλά μια φορά που το δοκίμασα
Μπορείς να φας και δημητριακά χωρίς γάλα...
Γενικά με τα λαδερά φαγητά και τα φρούτα δεν θα έχεις πρόβλημα με ελλείψεις στοιχείων, εξάλου είναι μόνο λίγες εβδομάδες... Μόνο που θα έχεις παρενέργειες τύπου...κατανάλωσης οσπρίων και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπέρκατανάλωσης γιατί τα νηστίσιμα δεν σου δίνουν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού...
Αυτά τα λίγα από προσωπική εμπειρία
edit:Ξέχασα ξηρούς καρπούς ανάλατους και άψητους, χαλβά και ταχίνι
Επίσης αν βλέπεις ότι ζαλίζεσαι, λίγο αλάτι καλό θα σου κάνει...
Στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπεται ψάρι μέχρι και τις 15/12, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή...Εγώ τις ακολουθούσα κατά γράμμα, έκοβα γαλακτομικά, αυγά και κρέας για 40 ή 50 μέρες με λίγες ζαλάδες προς το τέλος αλλά οκ...
Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι πολλά από τα νηστίσιμα, όπως οι ελιές και τα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές κλπ) μπορούν να ανεβάσουν την χοληστερίνη όπως το κρεατάκι...
Φυσικοί χυμοί και φρούτα κάνουν θαύματα, όλα τα ελληνικά λαδερά φαγητά είναι ότι πρέπει, ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτα και φυσικά κλασσική χωριάτικη (χωρίς φέτα) με ψωμί στο λάδι
Ρόφημα κακκάο έχει πολλά αντιοξειδωτικά και μαύρη σοκολάτα για τις υπογλυκαιμίες... Κάποιοι προτιμούν να αντικαθιστούν το γάλα με γάλα σόγιας αλλά μια φορά που το δοκίμασα
Γενικά με τα λαδερά φαγητά και τα φρούτα δεν θα έχεις πρόβλημα με ελλείψεις στοιχείων, εξάλου είναι μόνο λίγες εβδομάδες... Μόνο που θα έχεις παρενέργειες τύπου...κατανάλωσης οσπρίων και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπέρκατανάλωσης γιατί τα νηστίσιμα δεν σου δίνουν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού...
Αυτά τα λίγα από προσωπική εμπειρία
edit:Ξέχασα ξηρούς καρπούς ανάλατους και άψητους, χαλβά και ταχίνι
Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά,
ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω.
Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών.
Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι.
- Mantam Froufrou

Α γειά σου.
Λοιπόν, παρήγγειλα το βιβλίο μαγειρικής του Επιφάνιου. Μόλις το έχω στα χέρια μου θα σας πω. Πάντως είναι ολίγον τεράστιο, απ'ό,τι είδα!
Λοιπόν, παρήγγειλα το βιβλίο μαγειρικής του Επιφάνιου. Μόλις το έχω στα χέρια μου θα σας πω. Πάντως είναι ολίγον τεράστιο, απ'ό,τι είδα!
- Misha
- Φρεσκαδούρα

- Φύλο: Άνδρας
- Επικοινωνία:
Όταν το μυαλό προσαντολιστεί σωστά βρίσκονται λύσεις για όλα...
Υπάρχουν μαμάδες που δεν τρώνε ούτε γαλακτοκομικά, όχι μόνο στις νηστείες αλλά 365 μέρες το χρόνο:
http://www.veganforum.gr/
Είναι λίγο «σκληροπυρηνικό» σε θέματα ζωικών πρωτεϊνών αλλά έχει πολύ υλικό σε σχέση με την χορτοφαγική διατροφή.
Οι πονοκέφαλοι όταν σχετίζονται με αποχή τροφών δείχνουν μάλλον προς μια μορφή «συνδρομου στέρησης» .Τα γαλακτοκομικά προκαλούν μια μικροεξάρτηση μέσω της καζεϊνης που περιέχουν.
Κάλιο παίρνεις αρκετο πχ από μπανάνες και τη φλούδα της πατάτας (βιολογική πάντα για να μη γεμίσεις φυτοφάρμακα).
Η νηστεία δημιουργεί κάποια ψιλοπροβλήματα κυρίως τις πρώτες μέρες. Μετά όταν συνηθίσει ο οργανισμός μπορεί και να βγάλει πέρα πολλές βδομάδες ακόμα και μόνο με φρούτα ή χυμούς.
Υπάρχει τεράστια εμπειρία στο θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλές κλινικές που κάνουν «θαύματα» ακόμα και σε φαινομενικά ανίατες περιπτώσεις.
Έχω διαθέσιμο ένα ωραίο βιβλίο για κατέβασμα με σαρακοστιανές συνταγές.Αν επιτρέπεται η ανάρτηση θα το βάλω αργότερα.Αν η γραμμή του φόρουμ δεν το επιτρέπει στείλτε μεηλάκι ή πμ να λάβετε τον υπερσύνδεσμο.
Υπάρχουν μαμάδες που δεν τρώνε ούτε γαλακτοκομικά, όχι μόνο στις νηστείες αλλά 365 μέρες το χρόνο:
http://www.veganforum.gr/
Είναι λίγο «σκληροπυρηνικό» σε θέματα ζωικών πρωτεϊνών αλλά έχει πολύ υλικό σε σχέση με την χορτοφαγική διατροφή.
Οι πονοκέφαλοι όταν σχετίζονται με αποχή τροφών δείχνουν μάλλον προς μια μορφή «συνδρομου στέρησης» .Τα γαλακτοκομικά προκαλούν μια μικροεξάρτηση μέσω της καζεϊνης που περιέχουν.
Κάλιο παίρνεις αρκετο πχ από μπανάνες και τη φλούδα της πατάτας (βιολογική πάντα για να μη γεμίσεις φυτοφάρμακα).
Η νηστεία δημιουργεί κάποια ψιλοπροβλήματα κυρίως τις πρώτες μέρες. Μετά όταν συνηθίσει ο οργανισμός μπορεί και να βγάλει πέρα πολλές βδομάδες ακόμα και μόνο με φρούτα ή χυμούς.
Υπάρχει τεράστια εμπειρία στο θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλές κλινικές που κάνουν «θαύματα» ακόμα και σε φαινομενικά ανίατες περιπτώσεις.
Έχω διαθέσιμο ένα ωραίο βιβλίο για κατέβασμα με σαρακοστιανές συνταγές.Αν επιτρέπεται η ανάρτηση θα το βάλω αργότερα.Αν η γραμμή του φόρουμ δεν το επιτρέπει στείλτε μεηλάκι ή πμ να λάβετε τον υπερσύνδεσμο.
«Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» (Οδ.Ελύτης-Άξιον Εστί)
- Kariatida

- Irc ψευδώνυμο: Kariatida
- Έλαβε Likes: 2 φορές
Μία φορά (σαν παιδί κι εγώ), είχα επιχειρήσει να νηστέψω στην πρώτη λυκείου αλλά λόγω κακής πληροφόρησης έμεινα για 30 μέρες μόνο με νερό, γάλα και πατατάκια, με αποτέλεσμα να καταρρεύσω. Φέτος λοιπόν, και μετά από έρευνα και ώριμη σκέψη, αποφάσισα να νηστέψω σωστά, χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και σαν δική μου προσθήκη έκοψα και τα θαλασσινά (ό,τιδήποτε περπατάει και κολυμπάει κοινώς). Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας και αισθάνομαι φανταστικά με αυτό. Σε συνδυασμό με την άθληση, κάνει θαύματα. Έχω βρει ένα σωρό "εναλλακτικά" προϊόντα που δεν είναι τόσο βαριά στο στομάχι και τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να τρώω οσάν το κτήνος όλη μέρα (η καλύτερή μου) και να μην βάζω γραμμάριο. Οι λόγοι που νηστεύω...δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη θρησκεία όσο με τη βαθύτερη ανάγκη μου να ξεπεράσω τα όρια του μυαλού και του ουρανίσκου μου. Η καλλιτεχνική και μαγειρική μου έμπνευση δουλεύει υπερωρίες καθ' ότι είμαι άνθρωπος που δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, οπότε θα πρέπει να βρίσκω δεκάδες τρόπους ώστε να τα καταναλώσω με ευχαρίστηση. Όλη αυτή η διαδικασία του νου και της θέλησης με ανεβάζει πολύ.
Βέβαια, συνειδητοποιώντας πόσο "εύκολο" μου ήταν τελικά, αποφάσισα κάτι ακόμα πιο επίπονο και πολύ πιο τρομακτικό. Μόλις λήξει η νηστεία του Πάσχα, για 40 μέρες θα κάνω πλήρη αποχή/αποτοξίνωση από τη σοκολάτα και γενικά τα προϊόντα που περιέχουν κακάο. Για εμένα, που είμαι 20+ χρόνια εθισμένη στη σοκολάτα, θα είναι όχι απλά πρόκληση, θα είναι πλήρης διάλυση του εγκεφαλικού μου συστήματος καθώς δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς τουλάχιστον 300γρ σοκολάτας την ημέρα. Πραγματικά, και μόνο που το σκέφτομαι με λούζει κρύος ιδρώτας, αλλά αν το πετύχω αυτό, πιστεύω ότι μετά θα μπορώ να πετύχω τα πάντα.
Εσείς έχετε κάποιο προσωπικό βίωμα νηστείας/διατροφής/αποτοξίνωσης που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Βέβαια, συνειδητοποιώντας πόσο "εύκολο" μου ήταν τελικά, αποφάσισα κάτι ακόμα πιο επίπονο και πολύ πιο τρομακτικό. Μόλις λήξει η νηστεία του Πάσχα, για 40 μέρες θα κάνω πλήρη αποχή/αποτοξίνωση από τη σοκολάτα και γενικά τα προϊόντα που περιέχουν κακάο. Για εμένα, που είμαι 20+ χρόνια εθισμένη στη σοκολάτα, θα είναι όχι απλά πρόκληση, θα είναι πλήρης διάλυση του εγκεφαλικού μου συστήματος καθώς δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς τουλάχιστον 300γρ σοκολάτας την ημέρα. Πραγματικά, και μόνο που το σκέφτομαι με λούζει κρύος ιδρώτας, αλλά αν το πετύχω αυτό, πιστεύω ότι μετά θα μπορώ να πετύχω τα πάντα.
Εσείς έχετε κάποιο προσωπικό βίωμα νηστείας/διατροφής/αποτοξίνωσης που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση
- aftokaitoallo
- Σύμβουλος
- Επικοινωνία:
11 χρόνια χωρίς κρέας με πολλές νηστείες στο ενεργητικό μου και δεν έχω καμμιά άποψη τελικά πάνω στο θέμα, εκτός του "εξαρτάται τον οργανισμό" αλλά και την φάση που περνάς ψυχολογικά. τα πάντα είναι θέμα αντίληψης.
Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities is prohibited without my consent.
- Eva Luna

Kι εγω λοιπον στο κλαμπ της αρνησης λαχανικων+φρουτων. Δεν με τραβανε, δεν τα χωνευω ευκολα, δεν τα συμπαθω.Kariatida έγραψε:... καθ' ότι είμαι άνθρωπος που δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, οπότε θα πρέπει να βρίσκω δεκάδες τρόπους ώστε να τα καταναλώσω με ευχαρίστηση. Όλη αυτή η διαδικασία του νου και της θέλησης με ανεβάζει πολύ.
.
.
.
Κρεατα δεν θελω εδω και 2 χρονια περιπου, αρα τι μενει;
Ζυμαρικα, γαλακτοκομικα;
Καρυ ολο λεω να μπω να παρω ιδεες απο το μπλογκ σου και ολο δισταζω γιατι ισως πρεπει να ανατρεψω πολλα.
Εσυ εχεις κανει μια πολυ καλη αρχη και μπραβο σου. Εγω ζητω μικρα βηματακια προς την αποτοξινωση, γιατι αν κανω κατι δραστικο
θα μου γυρισει αντι-δραστικο, δεν μπορω να μου επιβαλλω μονομιας κατι προς το παρον ξενο.
**Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χ ρώματα. Ζωγράφισε τον κόσμο και μπες μέσα**
- Blue Ice

Kariatida έγραψε: Βέβαια, συνειδητοποιώντας πόσο "εύκολο" μου ήταν τελικά, αποφάσισα κάτι ακόμα πιο επίπονο και πολύ πιο τρομακτικό. Μόλις λήξει η νηστεία του Πάσχα, για 40 μέρες θα κάνω πλήρη αποχή/αποτοξίνωση από τη σοκολάτα και γενικά τα προϊόντα που περιέχουν κακάο.
Όταν ήμουν χριστιανή και έκανα νηστείες το μόνο που με δυσκόλευε ήταν το ότι έπρεπε να πίνω τον καφέ μου χωρίς γάλα
Τα υπόλοιπα δεν με δυσκόλευαν και πολύ αν και είμαι εθισμένη στο φαγητό και φαίνεται
- Kariatida

Ξιφομάχε, εγώ ως Χριστιανή, δεν νήστευα ούτε καν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εάν θελήσεις να το ξανακόψεις, μπορείς να δοκιμάσεις γάλα ρυζιού στον καφέ, είναι τόσο θεϊκά τέλειο. Το γάλα σόγιας απ' την άλλη, είναι αηδία. tip: Αν βρεις στον δρόμο σου σοκολατούχο γάλα ρυζιού, δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς. Πίνεις ένα ποτήρι τέτοιο και δεν θέλεις σοκολάτα για μια δυο ώρες
EvaLuna, το μυαλό είναι κάτι δύσκολο να ξεπεραστεί, αλλά άπαξ και κάνεις την αρχή, βρίσκεις τα κουμπιά του και ουσιαστικά τον ξεγελάς για καλό σκοπό. Μπορείς να το κάνεις είτε κοιτώντας συνταγές που να σε εξιτάρουν, είτε δημιουργώντας μερικές. Πχ δεν τρώω όσπρια. Θα πρέπει να με παρακαλάνε γονατιστοί να φάω και πάλι θα πω όχι. Όμως, η σίστερ ανακάλυψε τα μπιφτέκια και τους κεφτέδες από όσπρια (αντί για κιμά έχουν πολτοποιημένο όσπριο, φασόλι ή φακή συνήθως) και από τότε απλά...τρώω όσπρια. Το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές συνταγές. Δεν έτρωγα μήλα (ακόμα δεν τα τρώω βασικά), αλλά όταν τα βράσαμε με μαύρη ζάχαρη και τα σερβίραμε με κανέλα, τσίμπησα δυο κομμάτια. Κάπως έτσι γίνεται η αρχή.
EvaLuna, το μυαλό είναι κάτι δύσκολο να ξεπεραστεί, αλλά άπαξ και κάνεις την αρχή, βρίσκεις τα κουμπιά του και ουσιαστικά τον ξεγελάς για καλό σκοπό. Μπορείς να το κάνεις είτε κοιτώντας συνταγές που να σε εξιτάρουν, είτε δημιουργώντας μερικές. Πχ δεν τρώω όσπρια. Θα πρέπει να με παρακαλάνε γονατιστοί να φάω και πάλι θα πω όχι. Όμως, η σίστερ ανακάλυψε τα μπιφτέκια και τους κεφτέδες από όσπρια (αντί για κιμά έχουν πολτοποιημένο όσπριο, φασόλι ή φακή συνήθως) και από τότε απλά...τρώω όσπρια. Το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές συνταγές. Δεν έτρωγα μήλα (ακόμα δεν τα τρώω βασικά), αλλά όταν τα βράσαμε με μαύρη ζάχαρη και τα σερβίραμε με κανέλα, τσίμπησα δυο κομμάτια. Κάπως έτσι γίνεται η αρχή.
- Blue Ice

Γάλα σόγιας δοκίμασα και
Κοίτα από μια μεριά το έβλεπα πως νηστεία σημαίνει ότι στερούμαι κάτι που μου αρέσει, είναι και στην ποσότητα και στο είδος. Μια μικρή θυσία μπροστά στη θυσία του Χριστού.
Αν βρω γάλα ριζιού θα το δοκιμάσω... Αλλά μου έδωσες ωραία ιδέα για τα μπιφτέκια με όσπρια. Έχουν τις ίδιες "παρενέργειες" με τους άλλους τρόπους μαγειρέματος;;
Αν βρω γάλα ριζιού θα το δοκιμάσω... Αλλά μου έδωσες ωραία ιδέα για τα μπιφτέκια με όσπρια. Έχουν τις ίδιες "παρενέργειες" με τους άλλους τρόπους μαγειρέματος;;
- Kariatida

Η μόνη σοβαρή παρενέργεια που έχω προσέξει είναι ότι σου αυξάνει έντονα την ανάγκη για νερό. Όσο για τις "άλλες" παρενέργειες, δεν έχει κάτι ιδιαίτερο. Απλά έχε υπ' όψην όταν τα φτιάξεις ότι αντί για ψωμί βάζουμε τριμμένη φρυγανιά για να δέσει, και αν το βάλεις στο φούρνο, μην ακουμπάει σε νερό και υγρό, ας είναι πάνω απ' τις πατάτες πχ.
Το κανονικό γάλα σόγιας, το μη μεταλλαγμένο, το βρίσκεις συνήθως έξω από το ψυγείο στα βιολογικά. Πρέπει να το βάλεις εσύ στο ψυγείο μόλις το ξεσφραγίσεις. Έχω δει σε σούπερ μάρκετ γάλα σόγιας που φυλάσσεται μόνο στο ψυγείο και η συσκευασία του έλεγε με ψιλά γραμματάκια ότι είναι γενετικά τροποποιημένο. Γενικά θέλει πάρα πολύ ψάξιμο το θέμα. Αυτό που δοκίμασα πρόσφατα και από τότε έχω χάσει τα μυαλά μου, είναι επιδόρπιο γιαουρτιού από γάλα ρυζιού. Κι αυτό φυλάσσεται εκτός ψυγείου, εκτός αν το ξεσφραγίσεις. Είναι με δύο γεύσεις, βανίλια και σοκολάτα και είναι γευστικά κολάσιμο.
Το κανονικό γάλα σόγιας, το μη μεταλλαγμένο, το βρίσκεις συνήθως έξω από το ψυγείο στα βιολογικά. Πρέπει να το βάλεις εσύ στο ψυγείο μόλις το ξεσφραγίσεις. Έχω δει σε σούπερ μάρκετ γάλα σόγιας που φυλάσσεται μόνο στο ψυγείο και η συσκευασία του έλεγε με ψιλά γραμματάκια ότι είναι γενετικά τροποποιημένο. Γενικά θέλει πάρα πολύ ψάξιμο το θέμα. Αυτό που δοκίμασα πρόσφατα και από τότε έχω χάσει τα μυαλά μου, είναι επιδόρπιο γιαουρτιού από γάλα ρυζιού. Κι αυτό φυλάσσεται εκτός ψυγείου, εκτός αν το ξεσφραγίσεις. Είναι με δύο γεύσεις, βανίλια και σοκολάτα και είναι γευστικά κολάσιμο.
- Kariatida

Πέρισυ η νηστεία πέτυχε διαολεμένα καλά οπότε συνεχίζουμε και φέτος παρ' όλες τις δυσκολίες. Ετοιμαστείτε για νέες συνταγές καθ' ότι δημιούργησα σπανακομπίφτεκα/σπανακοκεφτέδες και πουροκεφτέδες/πουρομπίφτεκα. Ξεκινάμε δυναμικά.
- ArELa
- Founder-Administrator

- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble