Παρένθετη μητρότητα

Διατροφή, βοτανολογία και ο,τιδήποτε άλλο
σχετικό με την υγεία μας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Apomakros
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3164
Εγγραφή: Τετ 29 Αύγ 2007, 19:26
Φύλο: Άνδρας

Παρένθετη μητρότητα

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 13 Μαρ 2009, 14:22

Εικόνα

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε παρένθετη μητρότητα.

Η παρένθετη μητρότητα είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην ηθική αρχή του αλτρουισμού μέσω της οποίας μπορούν ν' αποκτήσουν παιδί γυναίκες με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει το παιδί, αλλά αυτή που δίνει το γενετικό υλικό.

Η παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται σε γυναίκες που για διάφορους λόγους δεν έχουν μήτρα ή η μήτρα τους έχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουν όμως διατηρήσει τις ωοθήκες τους. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται μια τρίτη γυναίκα, στη μήτρα της οποίας τοποθετείται το ή τα έμβρυα που έχουν προκύψει από το γονιμοποιημένο ωάριο της άλλης γυναίκας με το σπέρμα του συντρόφου της. Η γυναίκα που κυοφορεί αυτό ή αυτά τα έμβρυα ονομάζεται παρένθετη μητέρα και η διαδικασία που ακολουθείται παρένθετη μητρότητα.

Επομένως η παρένθετη μητρότητα δεν είναι παρά μια μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ξεκίνησε πριν από τριάντα χρόνια για άλλους λόγους και για άλλους γίνεται σήμερα. Τότε με την εξωσωματική αντιμετωπίζονταν προβλήματα απόφραξης σαλπίγγων ενώ σήμερα γίνεται για παρένθετη μήτρα, για γονιδιακές-γενετικές παθήσεις, για πολύ σοβαρά προβλήματα ολιγοσπερμίας κλπ.

Τα ποσοστά επιτυχίας της παρένθετης μητρότητας είναι ανάλογα με τις άλλες μορφές εξωσωματικής ανάλογα βέβαια με το πρόβλημα και το περιστατικό. Συνήθως, όσο πιο νέα είναι η γυναίκα που δίνει το ωάριο τόσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας. Και στην παρένθετη μητρότητα, αλλά και στην εξωσωματική γενικότερα καθοριστικό ρόλο παίζει η ηλικία του ωαρίου.

Οι λόγοι που ωθούν μια γυναίκα να γίνει παρένθετη μητέρα, εφόσον ο νόμος αποκλείει αυστηρά οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα είναι καθαρά αλτρουιστικοί. Η γυναίκα που αποφασίζει να γεννήσει το παιδί μιας άλλης γυναίκας, η οποία έχει ή είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, συμπάσχει μαζί της και θέλει να τη βοηθήσει. Εξάλλου οι παρένθετες συνήθως έχουν τεκνοποιήσει οι ίδιες, οπότε γνωρίζουν τα προβλήματα της σύλληψης και της γέννας ενός παιδιού και προσπαθούν απλά να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους.

Τις περισσότερες φορές η παρένθετη γεννάει με καισαρική. Υπάρχει ένα δέσιμο συναισθηματικό, αλλά παύει να υφίσταται γιατί γενετικά το παιδί δεν ανήκει σε αυτή τη γυναίκα που το γεννάει, δεν έχει καμία σχέση με τα γονίδιά της. Γι' αυτό λοιπόν έρχεται ο νόμος για να συμπληρώσει αυτό το κενό που υπήρχε και να διασφαλιστεί το ζευγάρι εκατό τοις εκατό.



Υπήρξε τελευταία μια δικαστική απόφαση, η οποία έδινε την άδεια σε 52χρονη γυναίκα να γεννήσει το παιδί της κόρης της. Ας σημειωθεί ότι ο νόμος βάζει όριο τα 50 χρόνια και η γυναίκα ήταν 52. Αλλά σίγουρα ο νόμος πρέπει να έχει κάποια ευελιξία και να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Υπάρχει βέβαια και η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, η οποία μπορεί να ελέγχει και να αποφασίζει για τις διάφορες εξαιρέσεις που προκύπτουν. Γιατί μια γυναίκα να μην μπορεί να βοηθήσει μια άλλη να τεκνοποιήσει και πολύ περισσότερο όταν αυτή είναι κόρη της;



(Πάντως, το να γεννήσει ένα παιδί μια γυναίκα 52 χρόνων είναι κάτι που έχει κινδύνους και περισσότερο για την ίδια. Γι' αυτό καλό θα είναι το ζευγάρι που αναζητεί παρένθετη μητέρα να μπορεί να βρίσκει όσο το δυνατόν πιο νέα)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Apomakros την Παρ 13 Μαρ 2009, 14:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Apomakros
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 3164
Εγγραφή: Τετ 29 Αύγ 2007, 19:26
Φύλο: Άνδρας

Re: Παρένθετη μητρότητα

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 13 Μαρ 2009, 14:27

Ο νόμος που ισχύει στη χώρα μας για την παρένθετη μητρότητα (ν. 3305/2005) είναι δημοκρατικός και κατοχυρώνει πλήρως όλες τις πλευρές.


Από το συνδυασμό των άρθρων 2 παρ. 1β, 3 περ. 8, 9,4, 12 ν. 3305/2005 και 1458 ΑΚ συνάγεται ότι παρένθετη μητρότητα καλείται η μέθοδος τεχνητής αναπαραγωγής, κατ` εφαρμογή της οποίας μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά (φέρουσα ή κυοφόρος) ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων με χρήση ωαρίων ξένων προς την ίδια για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους. Η μεταφορά των ξένων, γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα της κυοφόρου επιτρέπεται με δικαστική άδεια, η οποία παρέχεται πριν από τη μεταφορά τους μετά από έλεγχο των κατωτέρω προϋποθέσεων.


Κατ' αρχάς η αιτούσα, η οποία επιθυμεί αλλά για ιατρικούς λόγους αδυνατεί να κυοφορήσει, δεν πρέπει να έχει υπερβεί το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της. Πρέπει να διενεργηθεί υποχρεωτικά ιατρική εξέταση για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV, HIV2), ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη (RPR) τόσο στη γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει όσο και σε αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο. Εάν τα πρόσωπα που μετέχουν στην εφαρμογή της ανωτέρω μεθόδου ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής και αυτά που επιδιώκουν την απόκτηση τέκνου είναι οροθετικά για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, απαιτείται ειδική άδεια από την εθνική αρχή που θεσπίζεται με το άρθρο 19 ν. 3305/2005.


Επίσης, η γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει υποβάλλεται σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση. Η συμφωνία για την κυοφορία από την φέρουσα ή κυοφόρο γυναίκα γίνεται γραπτώς και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Δεν συνιστά αντάλλαγμα η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία και η αποζημίωση για κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της και τις αμοιβές από εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.


Η έγγραφη συμφωνία συνάπτεται μεταξύ των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο, της γυναίκας που θα κυοφορήσει και του συζύγου της, εάν αυτή είναι έγγαμη. Σε ό,τι αφορά τη συγγένεια που δημιουργείται από την εφαρμογή της ανωτέρω μεθόδου ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής, το άρθρο 1464 ΑΚ ορίζει ότι μητέρα του τέκνου που θα γεννηθεί τεκμαίρεται αυτή, στην οποία χορηγήθηκε η δικαστική άδεια, δηλαδή η γυναίκα που επιθυμεί αλλά αδυνατεί να αποκτήσει τέκνο για ιατρικούς λόγους και όχι η κυοφόρος γυναίκα. Το τεκμήριο αυτό ανατρέπεται σύμφωνα με τα ειδικότερα αναφερόμενα στη δεύτερη παράγραφο του ιδίου άρθρου.

Κατ' άρθρο 8 ν. 3089/2002, τα ανωτέρω εφαρμόζονται όταν τόσο η αιτούσα όσο και η κυοφόρος γυναίκα κατοικούν στην Ελλάδα. Η δικαστική άδεια χορηγείται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρο 121 ΕισΝΑΚ).





(Νομίζω πως τέτοιες μορφές τεκνοποίησης αποτελούν σημαντική και θετική πράξη, μια κίνηση φιλαλληλίας για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν)
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2755
Εγγραφή: Τετ 06 Αύγ 2008, 21:55
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Παρένθετη μητρότητα

Δημοσίευση από Kariatida » Παρ 13 Μαρ 2009, 15:26

Το να γινει μια γυναικα παρενθετη μητερα ειναι πολυ θετικη σκεψη. Το μονο που με τραβαει πισω τροπον τινα, ειναι το πως θα μπορεσει η καθε γυναικα, οποια γυναικα κι αν ειναι, να φερει στον κοσμο ενα παιδι και να αναγκαστει να το δωσει. Ειτε ειναι δικο της παιδι γενετικα ειτε οχι, ειναι ενα κομματι απο το σωμα της το οποιο θα δωσει. Το λεω απο αυτη την μορφη γιατι στο παρελθον ειχα σκεφτει να γινω παρενθετη μητερα σε ενα ζευγαρι της οικογενειας μου και κολωσα οταν μου ειπαν αυτο ακριβως. Ηταν το επιχειρημα τους για να με αποτρεψουν. Υπηρξε παλιοτερα και μια σειρα στο μεγκα με παρενθετη μητερα και δειχνει την ψυχολογια της ιδιας της μητερα; που φερνει στον κοσμο το παιδι της αλλης γυναικας.

Ειμαι σαφεστατα υπερ της διαδικασιας για τις παρενθετες μητερες καθως θα συμφωνησω οτι ειναι η πραξη του απολυτου αλτρουισμου, ομως κρατω τις επιφυλαξεις μου για τον λογο που προανεφερα.
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Απάντηση

Επιστροφή στο “Υγεία-Διατροφή”