Διατροφικοί κίνδυνοι

Διατροφή, βοτανολογία και ο,τιδήποτε άλλο
σχετικό με την υγεία μας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Spirit oF Fire
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Irc ψευδώνυμο: Spirit_Of_Fire
Φύλο: Γυναίκα

Διατροφικοί κίνδυνοι

Δημοσίευση από Spirit oF Fire » Δευ 02 Φεβ 2009, 23:13

Κατάλογο με χαμηλότερα όρια για τη χρήση των χρωστικών στα τρόφιμα ετοιμάζει να βγάλει η Ε.Ε.
Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΠΙΚΑΤΖΙΚ

Η τσίχλα με γεύση μέντας μάς χαρίζει δροσερή αναπνοή, είναι όμως και ακίνδυνη; Το παγωτό με γεύση μάνγκο;

Η Κομισιόν ενέκρινε 4 νέους κανονισμούς με τους οποίους αναθεωρούνται τα επιτρεπόμενα ποσοστά των συντηρητικών-χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα.
Οι απαντήσεις κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιεί την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνουν ότι πολλές από τις χρωστικές ουσίες που κυκλοφορούν ελεύθερα -και νομίμως- στην αγορά, μεταξύ αυτών και στην ελληνική, είναι επικίνδυνες.

**Πρόκειται για εκατοντάδες πρόσθετα τροφίμων, ένζυμα και αρτύματα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη εμφάνιση, γεύση ή οσμή σε πλήθος τροφίμων (ψωμί, κονσέρβες, μπισκότα, γλυκά, αποξηραμένα φρούτα και προϊόντα διαίτης).

Τα στελέχη της Κομισιόν κρατούν τις μελέτες ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά προσπαθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες να λάβουν μέτρα ώστε να περιορίσουν τη χρήση τους και την κατανάλωσή τους για να προλάβουν ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο.

**Το πρώτο βήμα έγινε τις προηγούμενες ημέρες, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε τέσσερις νέους κανονισμούς που είχε προτείνει η Κομισιόν με τους οποίους αναθεωρούνται 11 οδηγίες που αφορούν στα κάθε λογής συντηρητικά που κυριαρχούν στη διατροφική αλυσίδα.

Σε γενικές γραμμές, οι οδηγίες -έτσι όπως έχουν τροποποιηθεί από το Ε.Κ.- καθορίζουν την εκ νέου σύνταξη μίας νέας λίστας με τα επιτρεπόμενα ποσοστά των συντηρητικών, των χρωστικών ουσιών και των κάθε λογής ενζυμάτων στα τρόφιμα.

Τα νέα όρια

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών έχουν μπει και οι 2.600 φυσικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
**Παρ' ότι ο κατάλογος αυτός δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί, η «Κ.Ε.» εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα κάποιες από τις ουσίες και τα νέα μειωμένα όρια που έχουν ορισθεί ώστε να μην προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, περιορίζεται άμεσα η χρήση:

* Της πουλεγόνης (250 mg/ kg) στα ζαχαρώδη προϊόντα με δυόσμο/μέντα και στα αλκοολούχα ή μη ποτά.

* Της methofouran στα μικροποϊόντα ζαχαρωδών δροσερής αναπνοής (1.000 mg/kg) αλλά και στις τσίχλες γενικότερα (200 mg/kg). Στα προϊόντα αυτά περιορίζεται και η χρήση της πουλεγόνης.

* Της «1-αλλυλο-4-μεθοξυβενζόλιο», η οποία ενισχύει τις χημικές αντιδράσεις στα γαλακτομικά προϊόντα, στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά (μανιτάρια, ρίζες, βολβοί κ.λπ.) και στους καρπούς με κέλυφος (50mg/kg).

* Της «4-αλλυλο-1,2-διμεθοξυβενζόλιο», η οποία, πέραν των γαλακτομικών προϊόντων, βοηθά στη δημιουργία καλύτερης γεύσης, εμφάνισης και οσμής του κρέατος, των πουλερικών, των θηραμάτων και των προϊόντων αλιείας (από 20mg/kg έως 60mg/kg). Επίσης, η ουσία αυτή επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί και στα έτοιμα ορεκτικά, σε ελάχιστη όμως ποσότητα (1mg/kg).

* Της κασσίνης στα αρτοσκευάσματα, τα αλκοολούχα και μη ποτά (έως 1,5mg/ kg).

* Του υδροκυανικού οξέως, ουσίας που βελτιώνει το νουγκά, το αμυγδολόπαστο ή τα παρόμοια προϊόντα, τις κονσέρβες φρούτων με κουκούτσι και τα αλκοολούχα ποτά (από 50mg/kg έως 5mg/kg).

* Της thujone στα αλκοολούχα ποτά.

**Οι συγκεκρικέμενες ουσίες αποτελούν μόνο μέρος από τα 300 συντηρητικά τροφίμων τα οποία θα επαναξιολογηθούν εκ νέου, σύμφωνα από την Κομισιόν. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, «ενδείξεις για επικινδυνότητα υπάρχουν ακόμα και για χρωστικές ουσίες με τις οποίες γίνεται υγειονομική επισήμανση του ελέγχου του κρέατος (σφραγίδες εισαγωγής και ελέγχου), αλλά και για όσες χρησιμοποιούνται για το στολισμό και το σφράγισμα των αβγών (ημερομηνία παραγωγής και λήξης)».

Στο στόχαστρο όμως των Βρυξελλών έχουν μπει και οι περίπου 2.600 φυσικές και αρτυματικές ουσίες που είναι αυτή τη στιγμή καταχωρισμένες, ελεύθερες δηλαδή προς χρήση σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοποιήματα κ.λπ.

Εάν συμβεί αυτό, τότε το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί η βιομηχανία τροφίμων θα εκτιναχθεί στα ύψη. Η έρευνα και η έγκριση μιας και μόνο ουσίας κοστίζει, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, από 150-250 χιλ. ευρώ, τα οποία καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα (με κρατική επιχορήγηση)!

«Είμαστε εξαρτημένοι»

Το υπερβολικό αυτό κόστος, όμως, δεν πρόκειται να κάμψει τις δράσεις της Κομισιόν, διαβεβαίωναν την «Κ.Ε.» ανώτατα στελέχη της, για έναν και μοναδικό λόγο:

Επειδή έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταναλώνουμε πέντε έως επτά κιλά συντηρητικών αμφιβόλου ποιότητος και επικινδυνότητας.

**Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια, όπως διαπιστώνει και η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, η φιλελεύθερη σλοβάκα ευρωβουλευτίνα, Μόκα Ντ. Μούρκο, «να έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο οι καταναλωτές να εξαρτώνται από ορισμένα προϊόντα (ή εμπορικές ονομασίες) και να μην αναζητούν τις αρχικές φυσικές γεύσεις και οσμές»!

«Η εξάρτησή μας είναι πλέον τέτοιας έκτασης», όπως τονίζει στην «Κ.Ε.» και ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Παπαλαζάρου, «που εάν καταργούσαμε σήμερα όλα τα συντηρητικά, τότε θα άλλαζαν σχεδόν όλες οι γεύσεις που έχουμε συνηθίσει. Ερευνες έδειξαν ότι εάν καταργηθεί η χρήση μιας ουσίας που δίνει το ροζ χρώμα στο κρέας αντί του βαθυκόκκινου που πρέπει να έχει, τότε η κατανάλωση κρέατος θα έπεφτε κατά 40%».

**Σύμφωνα, πάντως, και με τους τέσσερις κανονισμούς, υπεύθυνος φορέας που θα αναλάβει την επαναξιολόγηση όλων αυτών των ουσιών, αλλά και των νέων που τυχόν θελήσει η βιομηχανία τροφίμων να θέσει στην αγορά, θα είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (ΕΑΑΤ). Αίρεται μάλιστα κάθε σχετική αρμοδιότητα που έχουν τα κράτη-μέλη.

Η ΕΑΑΤ, όπως αναφέρεται, θα παρέχει στο εξής έγκυρες πληροφορίες και απαντήσεις για τις διατροφικές επιπτώσεις διαφόρων χρωστικών ουσιών, καθώς διαπιστώνεται ένα έλλειμμα ενημέρωσης που συχνά έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργείται ένα κλίμα με την κινδυνολογία ορισμένων ΜΜΕ που δεν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 29/07/2007
Νόμιμη δηλητηρίαση!
Απαγορευτικό εξέδωσε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την χρωστική ουσία Ερυθρό 2G, η οποία χαρίζει το κόκκινο, πλην όμως... καρκινογόνο, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, χρώμα της σε λουκάνικα, ζαμπόν ακόμη και μαρμελάδες που κυκλοφορούν στην αγορά.
Παρ΄ όλα αυτά, τα προϊόντα που περιέχουν την καρκινογόνο ουσία θα συνεχίσουν να «φιγουράρουν» στα ράφια, έως ότου καταναλωθεί και το τελευταίο απόθεμα!
«Είναι λάθος να παίζουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο με την υγεία των καταναλωτών», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χημικών και μέλος του ΕΦΕΤ, δρ Μιχάλης Χάλαρης. «Η συγκεκριμένη ουσία, η χρήση της οποίας είναι ευρέως διαδεδομένη κυρίως στην Αγγλία, είναι στο στόχαστρο των επιστημόνων από το 2005. Τότε ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνος, γι΄ αυτό και δεν ανεστάλη η κυκλοφορία της».
Με τα νέα δεδομένα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. ζήτησαν να ληφθούν επείγοντα μέτρα. Σύμφωνα με τον κανονισμό 884/2007, αναστέλλεται η χρήση της χρωστικής ουσίας Ε128 και η εισαγωγή τροφίμων που την περιέχουν. Παρ΄ όλα αυτά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το άρθρο 2 του κανονισμού «προβλέπει μεταβατικές περιόδους για να καλυφθούν τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, καθώς και τα φορτία των εμπορευμάτων που απεστάλησαν από τρίτες χώρες για την Κοινότητα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος κανονισμού».
Ο αληθινός πολεμιστής διατηρεί την ανθρωπιά του ακόμη και στη μάχη. Κερδίζοντας έναν βάρβαρο θρίαμβο εξακολουθείς να διακυβεύεις την ψυχή σου. Αυτοί που πολεμούν τον δράκο μπορούν να γίνουν ο δράκος.
Η φωτιά δεν καταστρέφει μόνο, μπορεί και να καθαρίζει τις ψυχές μας.
Άβαταρ μέλους
Spirit oF Fire

Re: Διατροφικοί κίνδυνοι

Δημοσίευση από Spirit oF Fire » Δευ 02 Φεβ 2009, 23:42

Με πληροφορίες από το Reuters Health.
http://www.reuters.com/article/healthNe ... 8120090128

Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά επεξεργασμένα κρεατικά όπως το μπέικον και τα λουκάνικα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για λευχαιμία, ενώ τα λαχανικά και τα προϊόντα σόγιας μπορούν να προστατεύσουν ενάντια στον καρκίνο, αναφέρει μία νέα έρευνα.

H έρευνα διεξήχθη στην Ταϊβάν, ανάμεσα σε 515 παιδιά και εφήβους με λευχαιμία και χωρίς λευχαιμία. Eκείνα τα άτομα που κατανάλωναν επεξεργασμένα κρεατικά και ψάρι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν λευχαιμία σε σχέση με τα άτομα που σπάνια κατανάλωναν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Από την άλλη, παιδιά που κατανάλωναν συχνά λαχανικά και προϊόντα σόγιας, όπως τόφου, είχαν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν λευχαιμία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έτρωγαν τέτοια τρόφιμα. Τα ευρήματα, όπως αναφέρθηκαν στην ιστοσελίδα του BMC Cancer, δείχνουν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ τροφίμων και κινδύνου λευχαιμίας – αλλά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Ο Δρ. David C. Christiani της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, ένας από τους ερευνητές της ομάδας, δήλωσε πως σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει και στο παρελθόν, θα συμβούλευε τους γονείς να προσέχουν να μην καταναλώνουν τα παιδιά τους μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων κρεατικών και ψαριών.

Κατά την επεξεργασία αυτών των τροφίμων, προστίθενται συντηρητικά και προσθετικά γεύσης όπως αλάτι, ζάχαρη και χημικά όπως οι νιτροζαμίνες (που έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις). Αντίθετα τα λαχανικά και η σόγια περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση τέτοιων καρκινογόνων ουσιών.

Τα επεξεργασμένα κρεατικά περιλαμβάνουν τροφές όπως μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα και παστά ψάρια.

SOURCE: BMC Cancer, online January 13, 2009.
http://www.biomedcentral.com/1471-2407/9/15/abstract
Ο αληθινός πολεμιστής διατηρεί την ανθρωπιά του ακόμη και στη μάχη. Κερδίζοντας έναν βάρβαρο θρίαμβο εξακολουθείς να διακυβεύεις την ψυχή σου. Αυτοί που πολεμούν τον δράκο μπορούν να γίνουν ο δράκος.
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Πέμ 05 Φεβ 2009, 00:50

Τα επεξεργασμένα κρεατικά περιλαμβάνουν τροφές όπως μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα και παστά ψάρια.
κάθε γονιός που σέβεται τον εαυτό του ξέρει πως απαγορεύονται αυτές οι τροφές για τα παιδιά, ασχέτως που κάτι γομάρια (γονείς) κάνουν τα παιδιά τους πιο γομάρια απο τους ίδιους, αλλά έχω μία απορία: υπάρχει παιδί που πλησιάζει σε απόσταση χιλιομέτρου το παστό ψάρι????? Μόνο στην Ταιουάν που έγινε η έρευνα προφανώς (γιατί έγινε εκεί αλήθεια? γιατί ψοφάνε της πείνας και τρώνε ό,τι τους πετάνε οι τουρίστες μάλλον...)

Ενδιαφέρον το άρθρο πάντως :clap:
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
Άβαταρ μέλους
ΕΛΛΟΓΟΣ
Aνενεργός χρήστης
Irc ψευδώνυμο: ENLOGOS
Φύλο: Άνδρας

Δημοσίευση από ΕΛΛΟΓΟΣ » Πέμ 05 Φεβ 2009, 12:39

Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά επεξεργασμένα κρεατικά όπως το μπέικον και τα λουκάνικα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για λευχαιμία, ενώ τα λαχανικά και τα προϊόντα σόγιας μπορούν να προστατεύσουν ενάντια στον καρκίνο, αναφέρει μία νέα έρευνα.
To περίεργο είναι πως ένας γνωστός της μητέρας μου και μια γνωστή του φίλου μου, που ήταν φυτοφάγοι (δεν γνωρίζω συγκεκριμένα το είδος της φυτοφαγικής διατροφής που ακολουθούσαν), πέθαναν από λευχαιμία. :conf:
Η μόνη λογική εξήγηση που μπόρεσα να δώσω στο παραπάνω είναι πως μαζί με τη φυτική τροφή κατανάλωναν και διάφορα χημικά όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων που προκάλεσαν το πρόβλημα. Επομένως, όσοι τρώνε "βιολογικά" προϊόντα θα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Πάντως είμαι υπέρ της ακρεοφαγίας. :thumb:
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Πέμ 05 Φεβ 2009, 12:45

Ένλογος έγραψε:Επομένως, όσοι τρώνε "βιολογικά" προϊόντα θα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.
Πιθανόν. Όμως σίγουρα διατρέχει κίνδυνο η τσέπη τους. Οικονομικά είναι ασύμφορα!!

(χώρια που πολλά απ' αυτά βαφτίζονται και πωλώνται ως "βιολογικά", αλλά δεν είναι...)
Άβαταρ μέλους
Spirit oF Fire

Δημοσίευση από Spirit oF Fire » Πέμ 05 Φεβ 2009, 20:02

υπάρχει παιδί που πλησιάζει σε απόσταση χιλιομέτρου το παστό ψάρι?????
δεν ξέρω αν υπάρχει, υπήρξε πάντως... εγώ =ρ
Άβαταρ μέλους
Diagalaksiaki
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: diagalaksiaki
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Diagalaksiaki » Πέμ 05 Φεβ 2009, 20:18

Πνεύμα Φωτιάς έγραψε:
υπάρχει παιδί που πλησιάζει σε απόσταση χιλιομέτρου το παστό ψάρι?????
δεν ξέρω αν υπάρχει, υπήρξε πάντως... εγώ =ρ
Κι εγώ υπήρξα :loco:
ΣΥ ΘΑΡΣΟΣ ΔΟΣ ΜΑΚΑΡ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΕ ΜΕΝΕΙΝ ΕΝ ΑΠΗΜΟΣΙ ΘΕΣΜΟΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΝΤΑ ΜΟΘΟΝ ΚΗΡΑΣ ΤΕ ΒΙΑΙΑΣ
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Παρ 06 Φεβ 2009, 00:39

lol και Jesus βρε κορίτσα! :loco:

(και μπλιάχ...σιχαίνομαι το ψάρι γενικώς, αλλά παστό με σκοτώνει σαν το σκόρδο τους βρυκόλακες!)

Απομακρε, όπως με όλες τις καταστάσεις στο Ελλάντα, πρέπει να βρείς άκρες (μέσον) και για τα 'βιολογικά'...καλά, ντοματούλες μπορείς να φυτέψεις και μόνος σου, αλλά τα υπόλοιπα καλό είναι να βρείς κάποιον που εμπιστεύεσαι και να τα παίρνεις απευθείας απ'αυτόν...δεν θα πληρώσεις τους μεσάζοντες... δυστυχώς έχουμε καταντήσει να ψάχνουμε για μέσον και στο φαί!
Άβαταρ μέλους
ELectriE
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: ELectriE, nvisible

Δημοσίευση από ELectriE » Παρ 06 Φεβ 2009, 02:07

Δυστυχώς στα αστικά κέντρα είναι τόσο δύσκολο να βρεις καλές τροφές... να τις πιάνεις και να τις νιώθεις καθαρές! Θέλει ψάξιμο.
Πάντως τα παστά ψάρια κι εγώ δεν καταλαβαίνω πώς τα τρώνε. Κι εγώ έχω φάει, γι'αυτό ξέρω πώς είναι! :loco: Απλά μου φαίνονται τόσο ...ψεύτικα και ..χαλασμένα ! lol
Όπως Πάνω και Κάτω. Όπως Κάτω και Πάνω.
Ερμητική Αρχή

Όπως Έξω και Μέσα. Όπως Μέσα και Έξω.
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 06 Φεβ 2009, 02:10

Έχω άκρες στους ντόπιους παραγωγούς μαντάμ, δεν ανησυχώ για μένα. Αλλά κατανοώντας τον γενικότερο προβληματισμό δεν μπορώ να παραβλέψω την σύγχυση του κόσμου σχετικά με αυτό που ονομάζουμε "βιολογικά" προϊόντα και τα οποία κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα κοινά. Και αν μεν πρόκειται πράγματι για βιολογικές καλλιέργειες τότε εντάξει. Αν όμως όχι; Πόσο ενημερωμένος μπορεί να είναι ένας καταναλωτής που δε έχει πατήσει ποτέ το πόδι του σε χωράφι, δεν έχει πάει ποτέ στον κάμπο, ούτε και έχει δει από κοντά ζωάκια του βουνού και του λόγγου;

(το σώμα πρέπει να το τρέφουμε υγιεινά, αλλά κατά πόσο είναι αυτό δυνατό σήμερα;)
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Παρ 06 Φεβ 2009, 12:07

Καλά αυτό που γίνεται με τα βιολογικά είναι απαράδεκτο, οπωσδήποτε! Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να ελέγξεις 100% την ποιότητα ενός προιόντος, αλλά μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις την διαφορά...πχ αν αγοράσεις απο σούπερ μάρκετ, χλωμό να πάρεις βιολογικό προιόν! Αν αγοράσεις απο το μπακάλικο της γειτονιάς, παίζει επίσης να μην είναι βιολογικό, αλλά μερικά έχουν διαφορετικό πάγκο με βιολογικά προιόντα και κάνεις την σύγκριση μόνος σου... όσο μπορείς. ΣΤην γειτονιά μου έχουμε έναν που έχει πολύ μικρή διαφορά στις τιμές, και φαίνεται οτι υπάρχει διαφορά βρε παιδί μου... Θυμάμαι μία φορά βγήκα απο το αυτοκίνητο να πάω στο μπακάλικο και με το που άνοιξα την πόρτα μου μύρισαν φράουλες...αλλά μιλάμε λές και είχαν ψεκάσει το σύμπαν με άρωμα φράουλας! Μπαίνω μέσα (δεν ήμουν έγκυος τότε, αλλά κάλλιστα γεννούσα με τη μυρωδιά μιλάμε), μέσ'το χαμόγελο ο τύπος γιατί με είδε (όχι μόνο εμένα δηλαδή) και μου έδειξε τις βιολογικές του φράουλες, μία σταλίτσα φραουλίτσες, κατακόκκινες και ζουμερούλες, σου'ρχόταν να ορμήξεις εκεί μέσα να τις φάς όπως ήταν! Καμμία σχέση με τις φράουλες που είχε παραδίπλα που ήταν όσο το κεφάλι μου...
Προσωπικά νομίζω πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες που κάνουν μερικοί 'μπακάληδες', οι οποίοι κάπως ρίχνουν τις τιμές στα λεγόμενα βιολογικά :)
Άβαταρ μέλους
Apomakros

Δημοσίευση από Apomakros » Παρ 06 Φεβ 2009, 14:45

Κι εγώ το ίδιο νομίζω, ότι πρέπει να στηρίξουμε τα συνοικιακά μαγαζιά και τις φιλότιμες προσπάθειες του μπακάλη που τον ξέρουμε και με το μικρό του. Δεν εμπιστεύομαι να αγοράσω "βιολογικά" από μεγάλο σουπερ μαρκετ, ιδίως όσα δίνουν σε μαζικές "προσφορές". Στηρίζω τα μικρά μαγαζιά και αποφεύγω τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες. Ο ανταγωνισμός και οι νόμοι της αγοράς μπορεί μεν να μη βοηθούν τους μικρούς αλλά αν αναπτυχθεί η καταναλωτική συνείδηση τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Δεν φταίει μόνο το χάλι της οικονομίας μας αλλά φταίμε κι εμείς. Αγοράζουμε ένα σωρό πράγματα που δεν χρειαζόμαστε κι από την άλλη διστάζουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω για την υγιεινή διατροφή μας, που είναι και το σημαντικότερο.

Ναι στον μικρο-παραγωγό, ναι στους μπακάληδες της γειτονιάς μας, ζήτω η μικρομεσαίοι, ζήτω το παραδοσιακό, ζήτω το χειροποίητο, φτιάξτο μόνο σου, ζήτω το μικρό, "το μικρό είναι όμορφο", ζήτω ο Σουμάχερ!

(ωχ, ξέφυγα)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υγεία-Διατροφή”