Έχουμε ανοίξει αρκετά τοπικ για κάποια βότανα (τσουκνίδα,γαιδουράγκαθο κ.α) αλλά
ανοίγω ένα γενικά για τα βότανα που μπορούμε να βάζουμε διάφορες πληροφορίες για πολλά
βότανα χωρίς να χρειάζετε να ανοίγουμε πολλά τοπικς. Αυτά που υπάρχουν ήδη εννοείται ότι
θα γράφονται στα αντίστοιχα τοπικς.
Ξεκινάω με το Βάλσαμο (ή σπαθόχορτο) !
Στη Γερμανία η πρώτη σε κατανάλωση ουσία για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι το βότανο hypericum perforatum - βαλσαμόχορτο, που αποτελεί το "prozac της φύσης".
Κάθε χρόνο οι ιατροί συνταγογραφούν περίπου τρία εκατομμύρια ιατρικές συνταγές με βαλσαμόχορτο, με κρατική έγκριση, βασισμένοι στα αποτελέσματα αυστηρών κλινικών δοκιμών. Τα αποτελέσματα είκοσι πέντε μελετών, που πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή, έδειξαν ότι το βαλσαμόχορτο ανακουφίζει την κατάθλιψη και την αντιμετωπίζει πολλές φορές το ίδιο αποτελεσματικά με τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και μάλιστα χωρίς τις παρελκόμενες, δυσάρεστες παρενέργειες.
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο αγριολούλουδο με έντονα κίτρινα άνθη με μικρά μαύρα στίγματα στις άκρες τους. Το βαλσαμόχορτο περιέχει την ουσία υπερικίνη, η οποία έχει αναγνωριστεί ως φαρμακολογικά ενεργή χημική ένωση. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η υπερικίνη έχει λιγότερο ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση σε σχέση με το πλήρες φυτικό εκχύλισμα, υποδεικνύοντας ότι το σύνθετο μείγμα συστατικών του βοτάνου, στο οποίο περιλαμβάνονται ξανθόνες και φλαβονοειδή, είναι σημαντικό για τις ευεργετικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου.
Μολονότι αρκετοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει σχετική ανακούφιση από τα συμπτώματα κατάθλιψης μέσα σε δύο εβδομάδες, τυπικά τα αποτελέσματα του φυτικού εκχυλίσματος εμφανίζονται ανάμεσα στην τέταρτη και όγδοη εβδομάδα λήψης.
----------------------------------------------
συνεχίζω με άλλες λίγες πληροφορίες που βρηκα για το Βάλσαμο
Βάλσαμο είναι το φυτό που γαληνεύει τόσο τον οργανισμό που παρομοιάζουμε την ηρεμία της ψυχής με αυτό, «Βάλσαμο στην ψυχή».
Το βάλσαμο μας δίνει το σπαθόλαδο – hypericum oil ένα αποτελεσματικό φάρμακο και καλλυντικό, ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.
Το βότανο αυτό στην παράδοση συνδέεται με τον Αγ. Ιωάννη Κλήδονα και λέγεται πως ανθίζει ανήμερα της γιορτής του στις 24 Ιουνίου.
Το βάλσαμο δίνει το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο που αποτέλεσε το περίφημο θαυματουργό ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με αυτό θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες και καταπράιναν τους πόνους και τις φλεγμονές, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για τις πολλές του ιδιότητες, αξίζει να επισημάνουμε ότι το βότανο αναφέρεται σε κείμενα του Διοσκορίδη και του Γαληνού.
Είναι γνωστό 2.500 χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην αρχαία Κίνα, Ινδία, και Αίγυπτο, στους Άραβες και στους Πέρσες. Στις χώρες αυτές πίστευαν πως τα φυτά που ανθίζουν στις αλλαγές των εποχών θεωρούνταν θεραπευτικά και μαγικά.
Η επιστημονική ονομασία του βάλσαμου είναι «Υπερικόν το διάτρητον – Hypericum perforatum», ενώ είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο και
Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές, βοηθά στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα.
Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).
Περιέχει τις ουσίες hypericin, pseudohypericin και έχει αναλγητικές ιδιότητες, αλλά και μια κυρίως δραστική ουσία, τη hyperforin.
Χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων,σε απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.
Oι θεραπευτικές του ιδιότητες
Tο βάλσαμο θεωρείται, αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές, τονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς, καταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα, εμμηναγωγικό, διουρητικό, σπασμολυτικό, αντιπυρετικό και παυσίπονο.
O Ε.Ο.Φ. έχει αναγνωρίσει το Υπερικόν ή βάλσαμο ως προϊόν φυτικής προέλευσης, εντάσσοντάς το στα συμπληρώματα διατροφής, με ένδειξη την ελαφριά κακοδιαθεσία, τη νευρική ένταση και την κατάθλιψη, με ικανότητα αλληλεπίδρασης με αντιρετροϊκά, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Πως θα παρασκευάσετε βαλσαμόλαδο
Μαζεύετε τα άνθη Βάλσαμου και τα βάζετε σε ένα βάζο για τρεις εβδομάδες στον ήλιο, η δοσολογία είναι 1 μέρος άνθη προς 3 μέρη ελαιόλαδο. Όταν το ελαιόλαδο πάρει ένα κόκκινο χρώμα είναι έτοιμο για χρήση.
Το βάλσαμο και το βαλσαμόλαδο κατά την χρήση του μπορεί να έχει παρενέργειες, γι αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διότι δεν είναι ένα απλό φυτό.
Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
https://simeiakairwn.wordpress.com/2019 ... %BC%CE%B1/
- Πόρταλ Ευρετήριο Δ. Συζήτησης Πολλά και διάφορα Υγεία-Διατροφή
- Αναζήτηση
-
- Τώρα είναι Κυρ 24 Νοέμ 2024, 06:28
- Όλοι οι χρόνοι είναι UTC+02:00
Βοτανα
Διατροφή, βοτανολογία και ο,τιδήποτε άλλο
σχετικό με την υγεία μας
σχετικό με την υγεία μας
Επιστροφή στο “Υγεία-Διατροφή”
Μετάβαση σε
- ↳ Προεξέχοντα
- ↳ Ηλιακή Δραστηριότητα
- ↳ Για τους νεοεισερχόμενους
- Ιδεογραφήματα
- ↳ Το Στίγμα μας - Οδηγίες
- ↳ Ερωτήσεις-Διευκρινίσεις
- ↳ Ρυθμίσεις--Προβλήματα
- ↳ Ιδεογραφήματα ανακοινώσεις
- ↳ Το Ημερολόγιο ενός Ηρωα
- ↳ Youtube, Facebook και άλλα δίκτυα
- Ελεύθεροι Διάλογοι
- ↳ Γενικα-Ελεύθερο βήμα
- ↳ Πολιτική-Γεωπολιτικά- Κοινωνικά Κινήματα
- ↳ Oικονομία
- ↳ Κόσμος - Σύμπαν-Επιστήμη
- ↳ Ζωα-Φυτά (τα πάντα στη φύση)
- Πολλά και διάφορα
- ↳ Αθλητισμός
- ↳ Υγεία-Διατροφή
- ↳ ΙΔΕΟμαγειρέματα
- ↳ Ομορφιά-Σπίτι - Κήπος
- ↳ Υπολογιστές και Διαδίκτυο
- ↳ Ηλεκτρονικά Παιχνίδια
- ↳ English speaking IDEOforum
- IΔΕΟμορφα-Εργαστήρι ΙΔΕΩΝ
- ↳ Στα ΙΔΕΟ γελάμε!
- ↳ Συζητήσεις στο νετ
- ↳ Παιχνιδογραφήματα
- ↳ Φωτογραφία-Οδοιπορικά
- Πολιτισμός
- ↳ Αρχαίοι, Μεσαιωνικοί και Νεώτεροι Πολιτισμοί
- ↳ Λαογραφία
- ↳ Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
- ↳ Βυζαντινή Γραμματεία
- ↳ Νεα Ελληνική Γραμματεία
- ↳ Ελληνική Γλώσσα- Γλωσσολογία
- ↳ Αρχαιολογία
- ↳ Ιστορία
- ↳ Μυθολογία
- ↳ Προϊστορία
- ↳ Αρχαία Ελληνική Ιστορία
- ↳ Βυζαντινή Ιστορία
- ↳ Νεότερη Ελληνική Ιστορία
- ↳ Ευρωπαϊκή Ιστορία
- ↳ Παγκόσμια Ιστορία
- ↳ Φιλοσοφία
- ↳ Ελληνική Φιλοσοφία
- ↳ Ευρωπαϊκή-Παγκόσμια Φιλοσοφία
- ↳ Τέχνες
- ↳ Τέχνη (Ζωγραφική-κινηματογράφος-θέατρο-χορος)
- ↳ Τραγούδια-Μουσική
- ↳ Ποίηση-Λογοτεχνία
- Διάφορα
- ↳ Βιβλίο Επισκεπτών