Καλή η ερώτηση και χαίρομαι που την έκανεςEξήγησέ μου το μακροπρόθεσμα σε τί χρονικό διάστημα το συγκαταλέγεις..
Το "μακροπρόθεσμα" είναι όντως αόριστος όρος εδώ, αλλά έτσι πρέπει να είναι, γιατί μιλάμε για διαφορετικούς οργανισμούς, και οι διαφορετικοί οργανισμοί όπως προείπα, μεταβολίζουν διαφορετικά, και συχνά έχουν και διαφορετικές ανάγκες.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα που έμαθα/γνώρισα προ 20ετίας περίπου από έναν λίαν αναγνωρισμένο ενδοκρινολόγο - με ειδίκευση στο μεταβολισμό και τη διατροφή- στην Αθήνα (τον Κακλαμάνο στην Πατησίων) τον οποίον είχαμε επισκεφθεί με τον αδερφό μου (εκείνος ήταν τότε υπέρβαρος τα 150 κιλά).
Επ'ευκαιρία της επίσκεψης για τον αδερφό μου, εξετάστηκα κι εγώ (που τότε δεν είχα κανένα πρόβλημα στα 55 κιλά) και σε έναν ειδικό αναπνευστήρα, αλλά και με εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος. Μας είπε λοιπόν ότι το ρύζι για παράδειγμα, βοηθάει τον Δημήτρη να μεβαβολίσει καλύτερα, καθώς και τα χόρτα, ΑΝΤΙΘΕΤΑ μ'εμένα (που σημείωσε είμαστε κι αδέρφια) που με βοηθάει περισσότερο το ζυμαρικό και το κρέας. (κατά προτίμηση άσπρο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι). Ο Μήτσος θα μπορούσε να ζήσει 6 χρόνια (υπολογισμένα) χωρίς ίχνος κρέατος στον οργανισμό του και χωρίς επιπτώσεις -ΕΦΟΣΟΝ θα έπαιρνε άλλες ζωικές πρωτεϊνες από αυγό, γάλα τυρί κλπ, εγώ στο χρόνο απάνω θα είχα εμφανείς επιπτώσεις. Αυτά μας τα'πε ειδικευμένος επιστήμονας, κοιτώντας τον καθένα μας εξειδικευμένα και περιπτωσιολογικά, γιατί η διατροφή ΕΙΝΑΙ θέμα περιπτωσιολογικό και δεν πρέπει να γενικεύεται (μας είπε και συμφωνώ). Σου έδωσα ένα μικρό δείγμα φυσικά. Μας ανέλυσε κάθε τροφή πώς επιδρά σ'εμένα και πώς σε εκείνον και μόνο κατά 28% είχαμε κοινές προσεγγίσεις. Και επαναλαμβάνω, είμαστε αδέρφια.
Από 'κει και πέρα, ας κάνει ο καθένας μόνος του τις ατομικές του διεργασίες, κι ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Και επειδή :
α/ δεν είμαστε παντογνώστες,
β/ η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας συχνά
γ/ όλες οι θεωρίες και "φιλοσοφίες" που κυκλοφορούν δεν έχουν το θέσφατο του αλάθητου
καλό είναι να μελετάμε ένα θέμα σαν αυτό που μας αφορά άμεσα, εξετάζοντάς το από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και προπάντων, καλό είναι να συμβουλευόμαστε ανθρώπους που έχουν φάει τα οπίσθιά τους στα θρανία, έχουν βγάλει τα μάτια τους στο διάβασμα, έχουν μελετήσει ενδελεχώς μια συγκεκριμένη επιστήμη, δεν πασαλείβουν απλά ό,τι βρίσκουν στο νετ, και σίγουρα γνωρίζουν το αντικείμενο μελέτης/εξειδίκευσής τους, καλύτερα και πληρέστερα από μας.
Το πώς δρα μια κατάσταση αθροιστικά στον οργανισμό, και πόσος καιρός χρειάζεται για να φανούν τα αποτελέσματα/επιπτώσεις, εξαρτάται από τον ίδιο τον οργανισμό.
Σιγουρα όμως στην 20ετία, τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις φαίνονται και στον γερότερο οργανισμό.