Kostakis έγραψε:Βλέπω ότι η συζήτηση έχει πάρει φωτιά και μου αρέσει!
Έχει συζητηθεί πολλάκις όπως σου είπα αυτό το θέμα, και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τοποθετηθώ όποτε κι αν συζητηθεί. Παρατηρώ ότι πάντα οι χορτο-φυτοφάγοι παρέβλεπαν τα σημεία-κλειδιά του επιχειρήματός μου, και με τη δική σου "παράβλεψη", κλείδωσε στη σκέψη μου ότι η παράβλεψη είναι μάλλον συνειδητή. Δεν μπορεί δηλαδή να μην καταλαβαίνετε...ελληνικά μιλαω...
Θα προσπαθήσω να δώσω μία απάντηση σε όλους, γιαυτό σας το λέω εκ των προτέρων θα είναι μεγάλη, συγνώμη αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορα ότι ΓΙΑ ΜΕΝΑ, η χορτοφαγία είναι μία επιλογή που αρχίζει από μας και τελειώνει σε μας!
Ώπα φίλε, ώπα! Τι θα πει αρχίζει από σας και τελειώνει σε σας; Ολοι μεγαλώνουμε σ'έναν κόσμο που μας βομβαρδίζει με χιλιάδες ερεθίσματα από γεννησιμιού μας.
Από αυτά διαμορφώσαμε και συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε απόψεις/οπτικές. Προφανώς λοιπόν κάπου είδες/διάβασες/άκουσες περί χορτοφαγίας, σου "γυάλισε" αυτό που ευαγγελίζονταν οι χορτοφάγοι και επέλεξες να ενστερνιστείς. Σεβαστή η επιλογή σου, αλλά μη μου λες ότι ξεκίνησε από σένα.
Δεν προσπαθώ να πίσω κανένα, ωστόσο δεν θα κρίψω τα επιστημονικά δεδομένα που συνηγορούν υπέρ της χορτοφαγίας για να κάνω τον καλό και να μην πληγώσω κάποιον που ενδεχομένως έχει θιχτεί ή έχει την προδιάθεση να θιχτεί.
Ούτε εγώ προσπαθώ να πείσω κανέναν βεβαίως βεβαίως, αλλά εδώ ήδη παρουσιάζεται το πρώτο δείγμα του "στρίβειν" δια του αρραβώνος, στο βαθμό που προσπέρασες κανονικά την τοποθέτησή μου περί επιστήμης, και αυτών που κατά καιρούς αυτή πρεσβεύει. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι που απαντάς σ'εμένα, σχεδόν σε τίποτα απ'όσα έθεσα δεν μου απαντάς, αλλά τέλος πάντων, θα το πιω το πικρόν ποτήριο τούτο.
Έθεσες όμως και ένα πολύ σημαντικό θέμα την κοινωνική ζωή του χορτοφάγου. Εκεί είναι ζούγκλα, εκεί άμα δεν έχεις ισχυρό σχήμα και απτά επιχειρήματα την πάτησες. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θέλουν να σε προβοκάρουν.
Μην κάνεις σαν τους ομοφυλόφιλους που βρίσκονται σε άμυνα για την επιλογή τους. Υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι που ΣΕΒΟΝΤΑΙ όσους επιλέγουν σε κάποιες εκφάνσεις της ζωής τους να κινούνται έξω απ'τις "νόρμες", και υπάρχουν κάμποσοι (σαν κι εμένα καλή ώρα) που σε άλλα πεδία επιλογών ή/και νοοτροπιών κινούνται κι οι ίδιοι έξω απ'αυτές. Αν σε καλούσα σε γεύμα και μου δήλωνες χορτοφάγος, μπορεί πασχαλιάτικα να σουβλίζαμε και να τρωγαμε αρνί οι υπόλοιποι, αλλά να'σαι βέβαιος πως θα'χα φροντίσει για κάτι εύγευστο και εξ'ίσοου γιορταστικό και για σένα, πάντως δεν θα σε προβοκάριζα με την καμία.
Κι εδώ δεν σε προβοκάρω. Δεν αντιτίθεμαι στην επιλογή σου (όπως είπες, περί ορέξεως καστικόπιτα ή κολοκυθόπιτα) , αμφισβητώ απλά το "κήρυγμα" περί του "σωστού" της επιλογής σου.
Με μένα όμως η προβοκάτσια δεν πιάνει. Να σου τονίσω πως όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου προς την χορτοφαγία ήμουν μόνος. Τώρα όλη μου η παρέα είναι χορτοφάγοι (γαλακτοκομικά τρώνε). Οι πράξεις είναι καλύτερες από τα λόγια.
Είδες; Το'κανες σημαία και "σταυροφορία" σου. Δεν αμφιβάλλω πως οι προθέσεις σου ήταν καλές, αφού πιστεύεις ότι αυτό είναι πιο ωφέλιμο. Για μένα όμως είναι λάθος αυτή η διαδρομή σε ένα σημείο: ΔΕΝ μπορούμε να αποφασίζουμε τι είναι σωστό ή λάθος για τον άλλον, ούτε και για τα ίδια μας τα παιδιά από ένα σημείο και μετά μπορώ να σου πω, λες κι είμαστε οι εξ ορισμού αλάθητοι και φωτεινοί παντογνώστες ΔΕΝ είμαστε εξ ορισμού αλάθητοι ούτε φωτεινοί παντογνώστες φυσικά, συνεπώς οφείλουμε να διαχωρίζουμε το "αυτό που πιστεύω είναι πάνσωστό
για μένα" από το "αυτό που πιστεύω είναι απολύτως σωστό για τους πάντες".
Θα σου πω ένα παράδειγμα. Πριν από κάνα χρόνο ξεκίνησα πυγμαχία. Όταν έμαθαν οι άλλοι στο τμήμα ότι είμαι χορτοφάγος έπεσε πολυ δούλεμα. Όπως είπα και παραπάνω δεν έχω πρόβλημα με το δούλεμα. Τι έγινε όμως εν καιρώ; όταν τελείωνε η προπόνηση και οι άλλοι ήταν πτώματα έγω πήγαινα και έκανα διάδρομο για 45 λεπτά.
Κι αυτό είσαι σίγουρος- βάζεις το χέρι σου σε ευαγγέλια, φωτιές, κόβεις κεφάλια κλπ- ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην χορτοφαγική διατροφή σου έναντι της ποικίλης διατροφής των άλλων; Ή μήπως, λέω μήπως δεν παίζει τόσο η ποικιλομορφία της διατροφής, όσο το γεγονός ότι α/κάνουν
ούτως η άλλως κακή διατροφή με τρόπο που θα μπορούσε να γίνει ακόμα κι αν τρέφονταν χορτοφαγικά, β/ υπήρχαν κι άλλοι παράγοντες για τη μειωμένη αντοχή τους που πιθανά δεν γνώριζες γ/ έπαιζε θέμα και ηλικίας, και χρόνου προπόνησης του καθενός;
Αυτό γινόταν 2 φορές την εβδομάδα. Τις ενδιάμεσες μέρες εγώ έκανα βάρη στο ίδιο γυμναστήριο. Όπως καταλαβαίνεις άρχισαν να την ψηλιάζονται ότι κάτι τρέχει και άρχισαν να ρωτάν. Αυτό για μένα είναι η καλύτερη μου απάντηση.
Συμφωνώ ότι η ΚΑΛΗ-ΣΩΣΤΗ διατροφή είναι σημαντικότατη για τη φυσική μας κατάσταση. Διαφωνώ οριζοντίως/διαγωνίως και καθέτως, ότι καλη διατροφή νοείται ΜΟΝΟΝ η χορτοφαγική. ΙΔΑΝΙΚΗ για μένα, είναι η πρόσληψη ΟΛΩΝ των υπαρκτών στοιχείων
με σωστό μέτρο-αναλογία και τρόπο κατανάλωσης ασφαλώς που
χρειάζεται, επεξεργάζεται και αφομοιώνει ο οργανισμός, και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ζωϊκά.
Νομίζω πως έπιασες το σκεπτικό μου. Τώρα, στις ταβέρνες και τα λοιπά αν μου έρθει τρώω τυριά και αβγά (ποτέ κρέας, ψάρι) όσο περνά ο καιρός η άναγκη όλο και λιγοστεύει μιας και έχω δημιουργήσει καλό αντίβαρο.
Το'πες και μόνος σου. "Η ανάγκη λιγοστεύει". Και σε ρωτώ: Ποιοι είμαστε εμείς που με τις
επίκτητες γνώσεις (τις οποίες επεξεργαζόμαστε κάπως εγκεφαλικά) νομίζουμε ότι είμαστε ξάφνου σοφότεροι απ'το ίδιο μας το σώμα που μας "μιλάει" κυριολεκτικά όταν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ κάτι συγκεκριμένο; Με ποιο δικαίωμα και ποια λογική, κωφεύουμε σ'αυτά που μας λέει το ίδιο μας το σώμα, στο όνομα μιας ανθρωπόφτιαχτης θεωρίας που κάποιοι αποφάσισαν να διαδώσουν εν είδει θρησκείας;
Με το ίδιο σκεπτικό όμως θα έπρεπε να καπνίσουμε μιας και όλοι καπνίζουν
Τώρα πάτησες κάλο και θα σταθώ λίγο κι εδώ, αν και υπάρχει τόπικ για το τσιγάρο.
Πρώτον, στο τσιγάρο αναγνωρίζω πως είναι βλαπτική η πίσσα και το χαρτί.
Οχι η νικοτίνη, η οποία όταν προσληφθεί διαφορετικά (σε μικρές/λογικές ποσότητες) μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και ευεργετική για τον οργανισμό, αφού βελτιώνει το μεταβολισμό.
Δεύτερον, η αντικαπνιστική υστερία έχει βάλει τους καπνιστές (δηλαδή το μισό πλανήτη τουλάχιστον) σε θέση απολογητική και αμυντική λες και κάνουν κανά έγκλημα, κι όχι το αντίστροφο.
Τρίτον, το βρίσκω αδόκιμο να συγκρίνεις το κάπνισμα με τη θρέψη. Χωρίς το πρώτο ζεις. Χωρίς το δεύτερο, όχι.
Πολύ καλή η ερώτηση σου, έπιασες φλέβα. Εδώ την πατάν όσοι κάνουν το πέρασμα στην χορτοφαγία. Η ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΟΒΙΕΣ.
Στην αφεντιά μου τουλάχιστον ούτε άγνοια μπορεί να καταλογιστεί, ούτε φοβία. Άγνοια αποκλείεται, γιατί και να μην το'χα ψάξει κι από άλλες πηγές (που το'χα ψάξει πριν ακόμα γεννηθείς) από αυτά που έχουν ήδη αναρτηθεί στα ΙΔΕΟ (μια χαρά χορτοφαγούληδες κι αγαπημένους μου ιδεογραφίτες έχουμε) θα είχα επιμορφωθεί πλήρως!

Όσο για τις φοβίες... Τι να φοβηθώ καλό μου; Δεν απειλεί την αυτοεκτίμησή μου το γεγονός ότι εσύ τρως βλήτα την ώρα που εγώ χτυπάω μπριζολικό.
Αλλά παροόλα αυτά θα σου θέσω το έξής δίλημμα: είσαι στην έρημο και έχεις πολλές μέρες να φας και βρήσκεσαι μπροστά σε μία μηλιά και σε μία αγελάδα, τι από τα δύο θα φας; Που θα σε πάει το ενστικτό σου νομίζεις; Σκέψου το!
Θα φάω το μήλο, αλλά θα αρμέξω και την αγελάδα.
5.ArELa Όλα αυτά που λες είναι πολύ λογικά, AΛΛΑ!!!
Σου είχα απάντησει και πιο πάνω ότι είμαι 23 ετών.
Συγνώμη, μου διέφυγε. Αλτσχαϊμερική γαρ!

(όχι επειδή τρώω κρέας πάντως, μπορείς να το αποδώσεις σε άλλα αυτό )
Το πόσο "χαλασμένο" είναι ένα σώμα δεν έχει να κάνει με την ηλικία ιδιαίτερα αν μιλάμε για 40 και 50. Θα σου δώσω δύο link να καταλάβεις τι λέω.
Σόρι, αλλά δεν μου αρκεί αυτό σαν επιχείρημα. Αν σου'βαζα εδώ φωτο του άντρα μου, θα ορκιζόσουν ότι είναι το πολύ 45άρης ενώ είναι 58 (ούτε που άσπρισε ακόμα ζωή να'χει) και σ'όλα αυτά τα χρόνια καραξεσκίζει τα κοψίδια.
Το ότι χτύπησε εμφραγματάκι αποδίδεται εν μέρει στην απρόσεκτη διατροφή του (παρά το γεγονός ότι την πρόσεχα στο μαγείρεμά μου) αλλά η απροσεξία ΔΕΝ έγκειται στην κατανάλωση κρέατος, ίσως να έγκειται στην
υπερβολική κατανάλωσή του, πάντως είναι βέβαιο πως αυτός δεν ήταν ο μόνος παράγοντας.
Άσε που πρόσφατα επισκέφθηκα στο νοσοκομείο πραγματικό 45άρη, χορτοφάγο απ'τα 28 του, που επίσης υπέστη έμφραγμα...
Το επόμενο link είναι ένας τύπος 47 ετών (τώρα πρέπει να είναι 50 και βάλε). Δες σε παρακαλώ λίγο το βίντεο θα πάθεις την πλάκα σου. Ο άνθρωπος είναι superman και είναι 47 και εννοειται χορτοφάγος.
http://www.youtube.com/watch?v=xUIimYiMGaw
Η φυσική του κατάσταση ΣΙΓΟΥΡΑ δεν αποδίδεται μονο στη διατροφή αλλά και στην εκγύμναση. Όσο για το πόσο φαίνεται, είπαμε κι ο άντρας μου ξεγελάει χαλαρά με αφαίρεση άνω των 10 χρόνων απ'την καμπούρα του, κι αυτό είναι κοινώς ομολογούμενο, όχι υποκειμενική μου άποψη.
Αυτά είχα να πω, ελπίζω τα γραφόμενα μου να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και όχι αφορμή για παρεξήγηση

Παρά τις ενστάσεις μου, να'σαι βέβαιος ότι εκτιμώ τις καταθέσεις αλλά και τις προθέσεις σου (που δεν αμφιβάλλω πως είναι καλές) και σίγουρα είναι χρήσιμες και δίνουν τροφή για σκέψη.