Φυτοφαγία: Ωφέλιμη ή βλαπτική;

Διατροφή, βοτανολογία και ο,τιδήποτε άλλο
σχετικό με την υγεία μας
Άβαταρ μέλους
Kariatida
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Irc ψευδώνυμο: Kariatida
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 2 φορές

Re: Φυτοφαγία: Ωφέλιμη ή βλαπτική;

Δημοσίευση από Kariatida » Δευ 17 Μάιος 2010, 14:43

Για άλλη μία φορά, κανεις δεν λέει "γίνετε χορτοφάγοι " ή "μην γίνετε χορτοφαγοι". Απλά παραθέτονται βιώματα και απόψεις. Απο εκει και περα κανεις δεν αναγκαζει κανεναν να φαει κρεας ή οχι.

Συμπληρωματικο δικο μου: Η χορτοφαγια δεν ειναι μοδα, αν και καιρος θα ηταν να γινει μοδα κατι υγιεινο και ευεργετικο για τον οργανισμο μας. Στην εποχη του fast food και του συνεχους αγχους, οι ανθρωποι εχουν χασει πασα ισορροπια οσον αφορα το τι τρωνε. Από παμφαγοι γιναμε σαβουροφαγοι και αρρωστιες που παλιοτερα δεν υπηρχαν καν σαν σκεψη τωρα θεριζουν κοσμο και κοσμακη.

Στο θεμα της χορτοφαγιας, η ιατρικη δυστυχως οπως και το μυαλο των περισσοτερων ανθρωπων (συμπεριλαμβανομενου και του δικου μου) ειναι ακομα στον Μεσαιωνα, όπου η πεινα και η εξαθλιωση εκαναν τον ανθρωπο να φαει ό,τι μπορει ωστε να επιβιωσει. Και το κρεας, κακα τα ψεμματα, σε χορταινει πολυ πιο γρηγορα. Ομως, δεν ζουμε στον Μεσαιωνα.

Άλλο θεμα ειναι το αν η χορτοφαγια ειναι ωφελιμη ή βλαπτικη, κι άλλο το αν θα επιλεξει ενας ανθρωπος να την ακολουθησει.

Ειδικα στην Ελλαδα, τη μητερα της Μεσογειακης διατροφης, την οποια οποιος ακολουθει βλεπει εμφανη αποτελεσματα, οπως η μαμα της Kelaino (συγνωμη που τη χρησιμοποιω ως παραδειγμα αλλα πραγματικα τη θαυμασα γι αυτο), συνεχιζουμε να τρωμε επιεικως...σκατα. Βλεπουμε παιδια λυκειου να εχουν χοληστερινες, στην Αμερικη απο το δημοτικο ακομα και αντι να δουμε οτι κατι συμβαινει, οτι εχει χαθει η ισορροπια, κοιταμε πως να βγαλουμε την ουρα μας απ εξω.

Φυσικα η χορτοφαγια οπως ειπαν και πριν απο εμενα, δεν ειναι η γιατρεια απο μονη της. Θελει πολυ μεγαλη προσοχη γιατι κι εκει υπαρχουν σαβουροφαγοι που απλως δεν τρωνε κρεας. Το θεμα ειναι ποσο πολυ αγαπαμε τον εαυτο μας και ποσο θελουμε να τον φροντησουμε. 9μισι στους 10 ανθρωπους που εχουν πραγματικα χασει την ισορροπια, καταληγουν στα γεραματα τους να πρεπει να κανουν αυστηρες διαιτες απο τον γιατρο ωστε να γλιτωσουν τα χειροτερα.

Προσωπικα, προτιμω να φαω ενα παγωτο τη μερα πχ (και οσοι με ξερετε, ξερετε ποσο δυσκολο μου ειναι) και να τρωω ενα παγωτο τη μερα για παντα, παρα να φαω 45 κιλα παγωτο τη μερα με σιροπια και σκατουλακια και σε μερικα χρονια να βγαλω διαβητη. Ειναι απλη λογικη, παν μετρον αριστον.

Καποιοι ανθρωποι επιλεγουν τη χορτοφαγια γιατι τους εμπνεει να συνεχισουν τη ζωη τους και να κανουν πραγματα. Προσωπικα, τους βγαζω το καπελο. :rose:
Ή ακολούθα ή οδήγα ή φύγε απ' τη μέση

Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Δευ 17 Μάιος 2010, 18:41

Kariatida έγραψε:Για άλλη μία φορά, κανεις δεν λέει "γίνετε χορτοφάγοι " ή "μην γίνετε χορτοφαγοι". Απλά παραθέτονται βιώματα και απόψεις. Απο εκει και περα κανεις δεν αναγκαζει κανεναν να φαει κρεας ή οχι.
Eίδες κανέναν να αντιδρά λες και τον ζόρισαν να γίνει χορτοφάγος; Όχι.
Όπως δίνεται το επιχείρημα του οφέλιμου της χορτοφαγίας, νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα (όσοι το πιστεύουμε) να δίνουμε αντεπιχείρημα κατά της, όταν αυτή γίνεται αποκλειστικό διατροφικό μέσο.
Συμπληρωματικο δικο μου: Η χορτοφαγια δεν ειναι μοδα, αν και καιρος θα ηταν να γινει μοδα κατι υγιεινο και ευεργετικο για τον οργανισμο μας.
Θα διαφωνήσω. Και θα σε διαβεβαιώσω ότι σε εποχές που ίσως δεν είχες γεννηθεί αλλά και όταν ήσουν πιτσιρικάκι, δεν έπαιζε τέτοια ένταση στο να καθορίσουμε ποιο είναι υγιεινό και πιο δεν είναι, σε βαθμό που να γινεται υστερία...

Στην εποχη του fast food και του συνεχους αγχους, οι ανθρωποι εχουν χασει πασα ισορροπια οσον αφορα το τι τρωνε. Από παμφαγοι γιναμε σαβουροφαγοι και αρρωστιες που παλιοτερα δεν υπηρχαν καν σαν σκεψη τωρα θεριζουν κοσμο και κοσμακη.
Σαβούρα συναντά κανεις (δυνητικά) κάθε φορά που θα φάει έξω, ξεκινώντας από το χάμπουργκερ, επεκτεινόμενοι στο σουβλάκι, στα "βρώμικα" των πανηγυριών κλπ κλπ. , αφού υπάρχει πάντα η πιθανότητα του ασυνείδητου πωλητή που διαλέγει κατώτερης ποιότητας υλικά για να σερβίρει στον πελάτη.

Πέραν αυτού, να ενημερώσω κι εδώ ότι η σαβούρα μας σερβίρεται πλέον θέλουμε δε θέλουμε ακόμα και στα σουπερ μαρκετ και στις λαϊκές, με τα μεταλλαγμένα ζαρζαβατικά, φρούτα κλπ (ναι ούτε οι χορτοφάγοι αποφεύγουν τις επεμβάσεις των αρχιλαμογιών του πλανήτη), και με τα τυποποιημένα... Ό,τι και να πάρεις, ακόμα και ένα απλό iced tea περιέχει ΚΑΤΙ που είναι βλαπτικό στον οργανισμό. (Τι διάολο, τίποτα δε βλέπεις απ'τα βιντεο μεταφράζω; :loco: )

Στο θεμα της χορτοφαγιας, η ιατρικη δυστυχως οπως και το μυαλο των περισσοτερων ανθρωπων (συμπεριλαμβανομενου και του δικου μου) ειναι ακομα στον Μεσαιωνα, όπου η πεινα και η εξαθλιωση εκαναν τον ανθρωπο να φαει ό,τι μπορει ωστε να επιβιωσει. Και το κρεας, κακα τα ψεμματα, σε χορταινει πολυ πιο γρηγορα. Ομως, δεν ζουμε στον Μεσαιωνα.
Σ'ένα βαθμό έχεις δίκιο. Αλλά πού να κατατάξουμε τις αλλαγές πορείας που μας προτείνει κάθε φορά η επιστήμη; Τη μια μας λέει πχ το αυγό θάνατος για τη χοληστερίνη, την άλλη (αργότερα) το βγάζει ευεργετικό και καθόλου χοληστερινουχο. Αυτό παίζει για πολλά προϊόντα, όπου υπάρχει διαρκής πολυγλωσσία από την επιστήμη. Φυσικά πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι οι επιστήμονες δεν είναι όλοι αγγελάκια και συχνά "αποφαίνονται" σύμφωνα με τις ανάγκες των εμπόρων τροφίμων και ποια προϊόντα θέλουν να προωθούν κάθε φορά...

Άλλο θεμα ειναι το αν η χορτοφαγια ειναι ωφελιμη ή βλαπτικη, κι άλλο το αν θα επιλεξει ενας ανθρωπος να την ακολουθησει.
Έτσι κι αλλιώς προσωπικά μιλάω, δεν θα την επέλεγα, ακόμα κι αν δεν είχα πρόβλημα υγείας. Κι αυτό γιατί δεν πιστεύω πως οφελεί τον οργανισμό μια μονόπαντη διατροφή, σε κάθε περίπτωση. Πιστεύω πως πρέπει να προσλαμβάνει απ'όλα, με μέτρο, και επαναλαμβάνω να αφουγγράζεται σωστά τον οργανισμό του, που του "λέει" τι ζητάει.

Φυσικα η χορτοφαγια οπως ειπαν και πριν απο εμενα, δεν ειναι η γιατρεια απο μονη της. Θελει πολυ μεγαλη προσοχη γιατι κι εκει υπαρχουν σαβουροφαγοι που απλως δεν τρωνε κρεας.

Α γεια σου! Το θέμα δεν είναι μόνο ΤΙ τρως, αλλά και ΠΩΣ το τρως.

Καποιοι ανθρωποι επιλεγουν τη χορτοφαγια γιατι τους εμπνεει να συνεχισουν τη ζωη τους και να κανουν πραγματα. Προσωπικα, τους βγαζω το καπελο. :rose:
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λάθος να διαμορφώνουμε τις διατροφικές μας συνήθειες αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τα "πρέπει" και τις υποδείξεις που δινουν κάποιοι..."ειδήμονες". Οι παλιότεροι (εξαιρουμένης της γενιάς της κατοχής) έτρωγαν καλύτερα, αγνότερα προϊόντα ΑΠΕΙΡΑΧΤΑ και ΜΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, και φυσικά είχαν καλύτερη υγεία από μας. Και οι υπεραιωνόβιοι ήταν περισσότεροι απ'ό,τι σήμερα. Δεν είχαν καμία ιδιαίτερη "επιμόρφωση" για τη διατροφή οι άνθρωποι, κι έτρωγαν απ'όλα και κατά πώς τα ζήταγε η καρδούλα τους. ΣΗΜΕΡΑ έχουν αυξηθεί τα καρδειαγγειακά, τα εγκεφαλικα, και οι καρκίνοι σε σχέση με τότε. Αυτό μιλάει από μόνο του.
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Kostakis
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Φύλο: Άνδρας

Δημοσίευση από Kostakis » Δευ 17 Μάιος 2010, 21:30

Βλέπω ότι η συζήτηση έχει πάρει φωτιά και μου αρέσει!
Θα προσπαθήσω να δώσω μία απάντηση σε όλους, γιαυτό σας το λέω εκ των προτέρων θα είναι μεγάλη, συγνώμη αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορα ότι ΓΙΑ ΜΕΝΑ, η χορτοφαγία είναι μία επιλογή που αρχίζει από μας και τελειώνει σε μας! Δεν προσπαθώ να πίσω κανένα, ωστόσο δεν θα κρίψω τα επιστημονικά δεδομένα που συνηγορούν υπέρ της χορτοφαγίας για να κάνω τον καλό και να μην πληγώσω κάποιον που ενδεχομένως έχει θιχτεί ή έχει την προδιάθεση να θιχτεί.

1.Αγαπητοί totispap και karipis έχω να σας πω, πως "περι ορέξεως κολοκυθόπιτα". Εν προκειμένω, κατσικόπιτα! Μουχαχαχαχα!
(έχω φάει τόσο δούλεμα απο συγγενείς και φίλους για αυτήν την "χορτο-τρέλα" μου και έχω πάθει ανοσία. Κάποιες φορές το απολαμβάνω, καλή ώρα)

2.Doctormarkon, ναι είμαι αυστηρός χορτοφάγος. Φυσικά δεν έκανα το πέρασμα μου εν μία νυκτί αλλά το έκανα και χαίρομαι πολυ που το έκανα. Το θέμα της Β12 ή αλλιώς βιοκοβαλαμίνης είναι ένας ακόμη μύθος που καταρρίπτεται (εντερο-υπατική κυκλοφορία...νομίζω πως καταλαβαίνεις).
Έθεσες όμως και ένα πολύ σημαντικό θέμα την κοινωνική ζωή του χορτοφάγου. Εκεί είναι ζούγκλα, εκεί άμα δεν έχεις ισχυρό σχήμα και απτά επιχειρήματα την πάτησες. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θέλουν να σε προβοκάρουν. Με μένα όμως η προβοκάτσια δεν πιάνει. Να σου τονίσω πως όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου προς την χορτοφαγία ήμουν μόνος. Τώρα όλη μου η παρέα είναι χορτοφάγοι (γαλακτοκομικά τρώνε). Οι πράξεις είναι καλύτερες από τα λόγια. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Πριν από κάνα χρόνο ξεκίνησα πυγμαχία. Όταν έμαθαν οι άλλοι στο τμήμα ότι είμαι χορτοφάγος έπεσε πολυ δούλεμα. Όπως είπα και παραπάνω δεν έχω πρόβλημα με το δούλεμα. Τι έγινε όμως εν καιρώ; όταν τελείωνε η προπόνηση και οι άλλοι ήταν πτώματα έγω πήγαινα και έκανα διάδρομο για 45 λεπτά. Αυτό γινόταν 2 φορές την εβδομάδα. Τις ενδιάμεσες μέρες εγώ έκανα βάρη στο ίδιο γυμναστήριο. Όπως καταλαβαίνεις άρχισαν να την ψηλιάζονται ότι κάτι τρέχει και άρχισαν να ρωτάν. Αυτό για μένα είναι η καλύτερη μου απάντηση. Νομίζω πως έπιασες το σκεπτικό μου. Τώρα, στις ταβέρνες και τα λοιπά αν μου έρθει τρώω τυριά και αβγά (ποτέ κρέας, ψάρι) όσο περνά ο καιρός η άναγκη όλο και λιγοστεύει μιας και έχω δημιουργήσει καλό αντίβαρο. Με το ίδιο σκεπτικό όμως θα έπρεπε να καπνίσουμε μιας και όλοι καπνίζουν :) Πολύ καλή η ερώτηση σου, έπιασες φλέβα. Εδώ την πατάν όσοι κάνουν το πέρασμα στην χορτοφαγία. Η ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΟΒΙΕΣ.

3.Ratataplan o άνθρωπος προφανώς και έιναι παμφάγος μιάς και δεν πεθαίνει από την κατανάλωση κρέατος αλλά ανατομικά είναι περισσότερο χορτοφάγος. Αμά θες να σου στείλω και το σχετικό συγκριτικό ανατομικό πίνακα και γενικά όποιος θέλει μπορώ να του το στείλω. Τώρα όσον αφορά το παιδάκι και το λιανταράκι νομίζω πως εσυ έδωσες την απάντηση :) Αλλά παροόλα αυτά θα σου θέσω το έξής δίλημμα: είσαι στην έρημο και έχεις πολλές μέρες να φας και βρήσκεσαι μπροστά σε μία μηλιά και σε μία αγελάδα, τι από τα δύο θα φας; Που θα σε πάει το ενστικτό σου νομίζεις; Σκέψου το! Επίσης σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)

4.KELAINO Χαίρομαι πολύ. Μεταξύ μας οι παράξενοι "λαχανοπαρμένοι" καταλαβενόμαστε πολύ καλύτερα, δεν νομίζεις;
(σχολείο για χορτοφάγους!!!!!!! ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Είμαι διατεθειμένος να παρατήσω την γεωπονία και να πάω ξανά δημοτικό)

5.ArELa Όλα αυτά που λες είναι πολύ λογικά, AΛΛΑ!!!
Σου είχα απάντησει και πιο πάνω ότι είμαι 23 ετών. Το πόσο "χαλασμένο" είναι ένα σώμα δεν έχει να κάνει με την ηλικία ιδιαίτερα αν μιλάμε για 40 και 50. Θα σου δώσω δύο link να καταλάβεις τι λέω. Το πρώτο είναι ένας τύπος εν ονόματι Storm, έχει μέσα φωτογραφίες σε διάφορες ηλικίες, είναι χορτοφάγος αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του. Η γυναίκα του είχε χορτοφαγικές γέννες. Έβγαλαν ένα ντοκυμαντέρ σαν οικογένεια ερασιτεχνικά και μέσα εξηγούν την ιστορία τους. Το ντοκιμαντερ ονομάζεται "Breakthrough" και όντως η μετάβαση στην χορτοφαγία, ΓΙΑ ΜΕΝΑ, είναι το πέρασμα στο ξέφωτο!

http://www.thegardendiet.com/storm2.html

Το επόμενο link είναι ένας τύπος 47 ετών (τώρα πρέπει να είναι 50 και βάλε). Δες σε παρακαλώ λίγο το βίντεο θα πάθεις την πλάκα σου. Ο άνθρωπος είναι superman και είναι 47 και εννοειται χορτοφάγος.

http://www.youtube.com/watch?v=xUIimYiMGaw

Δεν μπορώ να σου πω τι είναι σωστό και τι όχι την υγεία σου εσύ την ξέρεις.

Τώρα ο επίλογος:
Όταν αποφάσισα να κάνω το πέρασμα επισκευθηκα την κ.Ευθυμιάδου, γιατρό και ειδική παθολόγο προσκύμενη στις φυσικές θεραπείες. Τι θέλω να πω; ναι, έγω είχα το ηλικιακό "αβάτζο" να κάνω τα δικά μου. Το γεγονός όμως ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν μείνει στο 1960 δεν μπορώ να το παραβλέψω. Όλοι η Ευρώπη κάνει στροφή στην φυσική θεραπεία την στιγμή που στην Έλλαδα η ομοιοπαθιτική, η φυσική υγιεινη και άλλα πολλά θεωρούνται τσαρλατανισμός. Την ώρα που βγαίνουν παραδέιγματα ανθρώπων που γκαρίζουν ότι υπάρχει εναλλάκτικη λύση, την ίδια στιγμή στην Έλλαδα έχουμε τις υψηλότερες δάπανες σε φάρμακα σε όλη την ευρώπη. Αυτό κάτι πρέπει να μας πεί!
Υπάρχει μια παροιμία που λέει "δεν θέλω την κόρη σου αλλά ούτε και τα λεφτά σου γιαυτό ότι σου πω ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!"
Την ώρα που η οστεοπαθητική είναι κλάδος υγείας πρώτου βαθμού στην Αγγλία, στην Έλλαδα δεν έχει αναγνωριστεί καν. Όταν εγώ πάω στον γιατρό και μου λέει ότι πρέπει να κάνω επέμβασή και στα δύο μου γόνατα και μέτα από ένα χρόνο εγώ καλπάζω (κυριολεκτικά) πάνω στον διάδρομο γυμναστικής για 1 και 1μιση ώρα χωρίς να κάνω καμία επέμβαση απλά αλλάζοντας το καυσιμό μου...δεν μπορω να το παραβλέψω, μπορώ;
"Ναι αλλά με την πρωτεϊνη;" Άλλος ένα μύθος τεράστιος!
Διάιτα Ατκινς με έμφαση στην πρωτεϊνη: δεν βρέθηκε κανείς να κάνει μια αυτοψία στην αρτηρίες αυτού του κόπανου για να φανεί η αλήθεια!
Ξέρω από πρωτεϊνη στο γυμναστήριο, κάθομαι στον πάγκο και ενώ είμαι 72 κιλά κάνω 80 κιλά, το ίδιο κάνει και ένας κρεοφάγος...ξέρετε όμως ποια είναι διαφορά μας. Εγώ μπορώ και πιάνω τα δαχτυλά των ποδιών μου, αυτός δεν μπορεί!
Εγώ αποβάλω γαλακτικό οξύ μέσα σε 1 ώρα, αυτός δεν μπορεί!
Από που πέρνω την πρωτεϊνη μου; Από τα φρούτα και τα λαχανικά που κατά του διαιτολόγους δεν έχουν πρωτεϊνη!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ!
Νεοεποχίτικες Τάσεις;
Σωκράτης, Πλάτωνας, Πυθαγόρας,Πλούταρχος ήταν όλοι τους Νεοεποχίτες. Η θρέψη του ανθρώπινου σώματος έιναι μια και μοναδική!
Νταβίντσι, Αϊνστάιν, Δαρβίνος, Έντισον, ΤΕΣΛΑ, Μπερνάρντ Σω, Ντοστογιέφσκι, Βολτέρος, Τουέην!
Πρωταθλητές Box, MMA, KickBoxing, Στίβου, Τέννις, Μαραθωνοδρόμοι και πόσα άλλα είναι όλα αυτά Νεοεποχίτικα;

ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. Η ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΙΣΜΟΣ Ή ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ! Συγνώμη που μιλάω έτσι αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την αλήθεια.
Στο σχολείο μου είπα να κάνεις τα πάντα με μέτρο!
"Έγινες χορτοφάγος; Είσαι ακραίος"
Ε ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΡΜΑΛ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΓΩ Ο ΑΚΡΑΙΟΣ. ΤΟ 20% ΠΑΡΑΣΙΤΕΙ ΣΤΟ 80%, ΠΟΛΕΜΟΙ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΔΙΚΙΑ, ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΡΑΙΟΣ;
Η καθαρότερη πράξη οικολογίας είναι χορτοφαγία και αυτό δεν βγήκε από το κάφκαλο μου αλλά είναι απλή επιστημονική αλήθεια. Το ότι το παιδί νομίζει ότι το μπιφτέκι βγαίνει από το μπιφτεκόδεντρο είναι πρόβλημα.

Το ότι η αγελάδα πρεπεί να ζει 20 χρόνια και από από το πολύ άρμεγμα ζει μόνο 5!!!!νομίζω πως θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Το ότι η αγελάδα γεννάει και εντός ολίγων ημερών της πέρνουν το μοσχαράκι και το καθιλόνουν σε κλειστο μέρος ώστε να μην μπορεί να κινηθεί για να μην σκηρίνει το κρέας είναι το νορμάλ; Το ζώο υπεφέρει, αισθανεται, λυπάται. Μόλις κοντεψει στο σφαγείο το ζώο μυρίζει από μακρυά το αίμα και αρχίζει να σοκάρεται αποβάλοντας στο σώμα του όλα τα δηλητήρια και αυτή η πίκρα πάει στο πιάτο μας.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ. Αλλά παρόλα αυτά ο χορτφάγος είναι ακραίος!

Αυτά είχα να πω, ελπίζω τα γραφόμενα μου να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και όχι αφορμή για παρεξήγηση :)
Άβαταρ μέλους
doctormarkon
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 351 φορές
Έλαβε Likes: 452 φορές

Δημοσίευση από doctormarkon » Δευ 17 Μάιος 2010, 22:08

Για την ιστορία:

Ο πρώτος που έγραψε περί φυτοφαγίας στο βιβλίο του "Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κρέας" ήταν ο Αντώνης Πισσάνος.
Δεν ήταν διατροφολόγος ούτε γιατρός. Ήταν ο συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου "Μπορείς". Ηταν ψυχοερευνητής και τα βιβλία που είχε γράψει ήταν σχετικά με τη δύναμη της αυθυποβολής. Επικεντρωνόταν κυρίως στο ότι το κρέας είναι εμπόδιο στην αναπτυξη της προσωπικότητας, της σκέψης αφού εμποδίζει την αυθυποβολή και προκαλεί νευρικότητα.

Ο άντρας μου είναι φυτοφάγος εδώ και 5 χρόνια. Είναι γεγονός ότι έχουμε γίνει αντιπαθητικοί στις παρέες ακόμα και στους συγγενείς.
Το Πάσχα ψάχνουμε να βρούμε μέρος να γλυτώσουμε κάθε επαφή με αρνί. Κυρίως τον καταναγκασμό του "φάε" με γαρνιτούρα από συμβουλές. Εγώ έχω υποκύψει πολλές φορές στον πειρασμό και έχω φάει κρέας. Πολλές φορές το κάνω και για πείραμα. Παρατηρώ ότι δεν είμαι σε φορμα και νιώθω μία δυσφορία και βαρεμάρα που κρατάει αρκετές μέρες.

Υπάρχουν ενστάσεις από τον περίγυρο ως προς το παιδί που είναι 11 χρονών. Πρέπει να τρώει κρέας ή όχι?
Τρώει σε πολύ μικρές ποσότητες. Αλλά τα παιδιά είναι επιρρεπή στη σαβουροφαγία και πολλές φορές είναι δύσκολο να τα ελέγξεις κυρίως στο σχολείο που τρώνε απίστευτες φόλες (βλ Ντόνατς)
Μη σκοτώνετε τα κουνούπια. Αλλοι σας πίνουν το αίμα
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 18 Μάιος 2010, 09:51

Kostakis έγραψε:Βλέπω ότι η συζήτηση έχει πάρει φωτιά και μου αρέσει!
Έχει συζητηθεί πολλάκις όπως σου είπα αυτό το θέμα, και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τοποθετηθώ όποτε κι αν συζητηθεί. Παρατηρώ ότι πάντα οι χορτο-φυτοφάγοι παρέβλεπαν τα σημεία-κλειδιά του επιχειρήματός μου, και με τη δική σου "παράβλεψη", κλείδωσε στη σκέψη μου ότι η παράβλεψη είναι μάλλον συνειδητή. Δεν μπορεί δηλαδή να μην καταλαβαίνετε...ελληνικά μιλαω... :loco:

Θα προσπαθήσω να δώσω μία απάντηση σε όλους, γιαυτό σας το λέω εκ των προτέρων θα είναι μεγάλη, συγνώμη αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορα ότι ΓΙΑ ΜΕΝΑ, η χορτοφαγία είναι μία επιλογή που αρχίζει από μας και τελειώνει σε μας!
Ώπα φίλε, ώπα! Τι θα πει αρχίζει από σας και τελειώνει σε σας; Ολοι μεγαλώνουμε σ'έναν κόσμο που μας βομβαρδίζει με χιλιάδες ερεθίσματα από γεννησιμιού μας. Από αυτά διαμορφώσαμε και συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε απόψεις/οπτικές. Προφανώς λοιπόν κάπου είδες/διάβασες/άκουσες περί χορτοφαγίας, σου "γυάλισε" αυτό που ευαγγελίζονταν οι χορτοφάγοι και επέλεξες να ενστερνιστείς. Σεβαστή η επιλογή σου, αλλά μη μου λες ότι ξεκίνησε από σένα.

Δεν προσπαθώ να πίσω κανένα, ωστόσο δεν θα κρίψω τα επιστημονικά δεδομένα που συνηγορούν υπέρ της χορτοφαγίας για να κάνω τον καλό και να μην πληγώσω κάποιον που ενδεχομένως έχει θιχτεί ή έχει την προδιάθεση να θιχτεί.
Ούτε εγώ προσπαθώ να πείσω κανέναν βεβαίως βεβαίως, αλλά εδώ ήδη παρουσιάζεται το πρώτο δείγμα του "στρίβειν" δια του αρραβώνος, στο βαθμό που προσπέρασες κανονικά την τοποθέτησή μου περί επιστήμης, και αυτών που κατά καιρούς αυτή πρεσβεύει. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι που απαντάς σ'εμένα, σχεδόν σε τίποτα απ'όσα έθεσα δεν μου απαντάς, αλλά τέλος πάντων, θα το πιω το πικρόν ποτήριο τούτο. :P

Έθεσες όμως και ένα πολύ σημαντικό θέμα την κοινωνική ζωή του χορτοφάγου. Εκεί είναι ζούγκλα, εκεί άμα δεν έχεις ισχυρό σχήμα και απτά επιχειρήματα την πάτησες. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι θέλουν να σε προβοκάρουν.
Μην κάνεις σαν τους ομοφυλόφιλους που βρίσκονται σε άμυνα για την επιλογή τους. Υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ άνθρωποι που ΣΕΒΟΝΤΑΙ όσους επιλέγουν σε κάποιες εκφάνσεις της ζωής τους να κινούνται έξω απ'τις "νόρμες", και υπάρχουν κάμποσοι (σαν κι εμένα καλή ώρα) που σε άλλα πεδία επιλογών ή/και νοοτροπιών κινούνται κι οι ίδιοι έξω απ'αυτές. Αν σε καλούσα σε γεύμα και μου δήλωνες χορτοφάγος, μπορεί πασχαλιάτικα να σουβλίζαμε και να τρωγαμε αρνί οι υπόλοιποι, αλλά να'σαι βέβαιος πως θα'χα φροντίσει για κάτι εύγευστο και εξ'ίσοου γιορταστικό και για σένα, πάντως δεν θα σε προβοκάριζα με την καμία.
Κι εδώ δεν σε προβοκάρω. Δεν αντιτίθεμαι στην επιλογή σου (όπως είπες, περί ορέξεως καστικόπιτα ή κολοκυθόπιτα) , αμφισβητώ απλά το "κήρυγμα" περί του "σωστού" της επιλογής σου.
Με μένα όμως η προβοκάτσια δεν πιάνει. Να σου τονίσω πως όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου προς την χορτοφαγία ήμουν μόνος. Τώρα όλη μου η παρέα είναι χορτοφάγοι (γαλακτοκομικά τρώνε). Οι πράξεις είναι καλύτερες από τα λόγια.
Είδες; Το'κανες σημαία και "σταυροφορία" σου. Δεν αμφιβάλλω πως οι προθέσεις σου ήταν καλές, αφού πιστεύεις ότι αυτό είναι πιο ωφέλιμο. Για μένα όμως είναι λάθος αυτή η διαδρομή σε ένα σημείο: ΔΕΝ μπορούμε να αποφασίζουμε τι είναι σωστό ή λάθος για τον άλλον, ούτε και για τα ίδια μας τα παιδιά από ένα σημείο και μετά μπορώ να σου πω, λες κι είμαστε οι εξ ορισμού αλάθητοι και φωτεινοί παντογνώστες ΔΕΝ είμαστε εξ ορισμού αλάθητοι ούτε φωτεινοί παντογνώστες φυσικά, συνεπώς οφείλουμε να διαχωρίζουμε το "αυτό που πιστεύω είναι πάνσωστό για μένα" από το "αυτό που πιστεύω είναι απολύτως σωστό για τους πάντες".
Θα σου πω ένα παράδειγμα. Πριν από κάνα χρόνο ξεκίνησα πυγμαχία. Όταν έμαθαν οι άλλοι στο τμήμα ότι είμαι χορτοφάγος έπεσε πολυ δούλεμα. Όπως είπα και παραπάνω δεν έχω πρόβλημα με το δούλεμα. Τι έγινε όμως εν καιρώ; όταν τελείωνε η προπόνηση και οι άλλοι ήταν πτώματα έγω πήγαινα και έκανα διάδρομο για 45 λεπτά.
Κι αυτό είσαι σίγουρος- βάζεις το χέρι σου σε ευαγγέλια, φωτιές, κόβεις κεφάλια κλπ- ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην χορτοφαγική διατροφή σου έναντι της ποικίλης διατροφής των άλλων; Ή μήπως, λέω μήπως δεν παίζει τόσο η ποικιλομορφία της διατροφής, όσο το γεγονός ότι α/κάνουν ούτως η άλλως κακή διατροφή με τρόπο που θα μπορούσε να γίνει ακόμα κι αν τρέφονταν χορτοφαγικά, β/ υπήρχαν κι άλλοι παράγοντες για τη μειωμένη αντοχή τους που πιθανά δεν γνώριζες γ/ έπαιζε θέμα και ηλικίας, και χρόνου προπόνησης του καθενός;
Αυτό γινόταν 2 φορές την εβδομάδα. Τις ενδιάμεσες μέρες εγώ έκανα βάρη στο ίδιο γυμναστήριο. Όπως καταλαβαίνεις άρχισαν να την ψηλιάζονται ότι κάτι τρέχει και άρχισαν να ρωτάν. Αυτό για μένα είναι η καλύτερη μου απάντηση.
Συμφωνώ ότι η ΚΑΛΗ-ΣΩΣΤΗ διατροφή είναι σημαντικότατη για τη φυσική μας κατάσταση. Διαφωνώ οριζοντίως/διαγωνίως και καθέτως, ότι καλη διατροφή νοείται ΜΟΝΟΝ η χορτοφαγική. ΙΔΑΝΙΚΗ για μένα, είναι η πρόσληψη ΟΛΩΝ των υπαρκτών στοιχείων με σωστό μέτρο-αναλογία και τρόπο κατανάλωσης ασφαλώς που χρειάζεται, επεξεργάζεται και αφομοιώνει ο οργανισμός, και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ζωϊκά.

Νομίζω πως έπιασες το σκεπτικό μου. Τώρα, στις ταβέρνες και τα λοιπά αν μου έρθει τρώω τυριά και αβγά (ποτέ κρέας, ψάρι) όσο περνά ο καιρός η άναγκη όλο και λιγοστεύει μιας και έχω δημιουργήσει καλό αντίβαρο.
Το'πες και μόνος σου. "Η ανάγκη λιγοστεύει". Και σε ρωτώ: Ποιοι είμαστε εμείς που με τις επίκτητες γνώσεις (τις οποίες επεξεργαζόμαστε κάπως εγκεφαλικά) νομίζουμε ότι είμαστε ξάφνου σοφότεροι απ'το ίδιο μας το σώμα που μας "μιλάει" κυριολεκτικά όταν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ κάτι συγκεκριμένο; Με ποιο δικαίωμα και ποια λογική, κωφεύουμε σ'αυτά που μας λέει το ίδιο μας το σώμα, στο όνομα μιας ανθρωπόφτιαχτης θεωρίας που κάποιοι αποφάσισαν να διαδώσουν εν είδει θρησκείας;
Με το ίδιο σκεπτικό όμως θα έπρεπε να καπνίσουμε μιας και όλοι καπνίζουν :)
Τώρα πάτησες κάλο και θα σταθώ λίγο κι εδώ, αν και υπάρχει τόπικ για το τσιγάρο.
Πρώτον, στο τσιγάρο αναγνωρίζω πως είναι βλαπτική η πίσσα και το χαρτί. Οχι η νικοτίνη, η οποία όταν προσληφθεί διαφορετικά (σε μικρές/λογικές ποσότητες) μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και ευεργετική για τον οργανισμό, αφού βελτιώνει το μεταβολισμό.
Δεύτερον, η αντικαπνιστική υστερία έχει βάλει τους καπνιστές (δηλαδή το μισό πλανήτη τουλάχιστον) σε θέση απολογητική και αμυντική λες και κάνουν κανά έγκλημα, κι όχι το αντίστροφο.
Τρίτον, το βρίσκω αδόκιμο να συγκρίνεις το κάπνισμα με τη θρέψη. Χωρίς το πρώτο ζεις. Χωρίς το δεύτερο, όχι.

Πολύ καλή η ερώτηση σου, έπιασες φλέβα. Εδώ την πατάν όσοι κάνουν το πέρασμα στην χορτοφαγία. Η ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΟΒΙΕΣ.
Στην αφεντιά μου τουλάχιστον ούτε άγνοια μπορεί να καταλογιστεί, ούτε φοβία. Άγνοια αποκλείεται, γιατί και να μην το'χα ψάξει κι από άλλες πηγές (που το'χα ψάξει πριν ακόμα γεννηθείς) από αυτά που έχουν ήδη αναρτηθεί στα ΙΔΕΟ (μια χαρά χορτοφαγούληδες κι αγαπημένους μου ιδεογραφίτες έχουμε) θα είχα επιμορφωθεί πλήρως! :lol: Όσο για τις φοβίες... Τι να φοβηθώ καλό μου; Δεν απειλεί την αυτοεκτίμησή μου το γεγονός ότι εσύ τρως βλήτα την ώρα που εγώ χτυπάω μπριζολικό. :wink:
Αλλά παροόλα αυτά θα σου θέσω το έξής δίλημμα: είσαι στην έρημο και έχεις πολλές μέρες να φας και βρήσκεσαι μπροστά σε μία μηλιά και σε μία αγελάδα, τι από τα δύο θα φας; Που θα σε πάει το ενστικτό σου νομίζεις; Σκέψου το!
Θα φάω το μήλο, αλλά θα αρμέξω και την αγελάδα. :loco:

5.ArELa Όλα αυτά που λες είναι πολύ λογικά, AΛΛΑ!!!
Σου είχα απάντησει και πιο πάνω ότι είμαι 23 ετών.
Συγνώμη, μου διέφυγε. Αλτσχαϊμερική γαρ! :help: (όχι επειδή τρώω κρέας πάντως, μπορείς να το αποδώσεις σε άλλα αυτό )
Το πόσο "χαλασμένο" είναι ένα σώμα δεν έχει να κάνει με την ηλικία ιδιαίτερα αν μιλάμε για 40 και 50. Θα σου δώσω δύο link να καταλάβεις τι λέω.
Σόρι, αλλά δεν μου αρκεί αυτό σαν επιχείρημα. Αν σου'βαζα εδώ φωτο του άντρα μου, θα ορκιζόσουν ότι είναι το πολύ 45άρης ενώ είναι 58 (ούτε που άσπρισε ακόμα ζωή να'χει) και σ'όλα αυτά τα χρόνια καραξεσκίζει τα κοψίδια.
Το ότι χτύπησε εμφραγματάκι αποδίδεται εν μέρει στην απρόσεκτη διατροφή του (παρά το γεγονός ότι την πρόσεχα στο μαγείρεμά μου) αλλά η απροσεξία ΔΕΝ έγκειται στην κατανάλωση κρέατος, ίσως να έγκειται στην υπερβολική κατανάλωσή του, πάντως είναι βέβαιο πως αυτός δεν ήταν ο μόνος παράγοντας.
Άσε που πρόσφατα επισκέφθηκα στο νοσοκομείο πραγματικό 45άρη, χορτοφάγο απ'τα 28 του, που επίσης υπέστη έμφραγμα...

Το επόμενο link είναι ένας τύπος 47 ετών (τώρα πρέπει να είναι 50 και βάλε). Δες σε παρακαλώ λίγο το βίντεο θα πάθεις την πλάκα σου. Ο άνθρωπος είναι superman και είναι 47 και εννοειται χορτοφάγος.

http://www.youtube.com/watch?v=xUIimYiMGaw
Η φυσική του κατάσταση ΣΙΓΟΥΡΑ δεν αποδίδεται μονο στη διατροφή αλλά και στην εκγύμναση. Όσο για το πόσο φαίνεται, είπαμε κι ο άντρας μου ξεγελάει χαλαρά με αφαίρεση άνω των 10 χρόνων απ'την καμπούρα του, κι αυτό είναι κοινώς ομολογούμενο, όχι υποκειμενική μου άποψη.

Αυτά είχα να πω, ελπίζω τα γραφόμενα μου να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και όχι αφορμή για παρεξήγηση :)
Παρά τις ενστάσεις μου, να'σαι βέβαιος ότι εκτιμώ τις καταθέσεις αλλά και τις προθέσεις σου (που δεν αμφιβάλλω πως είναι καλές) και σίγουρα είναι χρήσιμες και δίνουν τροφή για σκέψη. :) :rose:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 18 Μάιος 2010, 10:23

Κωστάκη, σου έγραψα ένα κατεβατό πριν, αλλά φοβάμαι πως δεν γλύτωσες απ'τα νύχια της υπεραναλυτικότητάς μου ακόμα. :lol: Πρέπει να ανεβάσω και ένα συμπληρωματικό απαντητικό σε κάποια άλλα λεγόμενά σου με τα οποία δεν καταπιάστηκα στο προηγούμενο ποστ μου. Λες λοιπόν:
Δεν μπορώ να σου πω τι είναι σωστό και τι όχι την υγεία σου εσύ την ξέρεις.
Εξυπακούεται! Μπορεί να μιλώ για προσωπικές μου επιλογές, αλλά πραγματεύομαι το θέμα γενικότερα και οι απόψεις που παραθέτω δεν έχουν να κάνουν με τα ατομικά μου "θέλω", αλλά με τηνατομική μου οπτική περί σωστού/λάθους γενικά και όχι προσωπικά γι'αυτό το θέμα.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ!
Νεοεποχίτικες Τάσεις;
Σωκράτης, Πλάτωνας, Πυθαγόρας,Πλούταρχος ήταν όλοι τους Νεοεποχίτες. Η θρέψη του ανθρώπινου σώματος έιναι μια και μοναδική!
Δεν είπα φυσικά ότι είσαι ο μόνος. Κι αν ορισμένοι άνθρωποι μπαίνουν σ'αυτή την πρακτική από αρχαιοτάτων χρόνων, επαναλαμβάνω πως είναι ΣΕΒΑΣΤΗ η επιλογή τους. Οι ενστάσεις μου παίζουν όταν κάποιος ευαγγελίζεται τη χορτοφαγία ως τη ΜΟΝΗ σωστή οδό θρέψης. Όσο για το "νεοεποχίτικα" που είπα, το είπα μετά λόγου γνώσης... Δεν μπορείς να ξέρεις φερ'ειπείν τι τάσεις έπαιζαν ή τι διαδίδετο περισσότερο ή κατά κόρον ως σωστό στη δεκαετία του '70 ας πούμε. Εγώ, μπορώ, εκ των πραγμάτων. :wink:
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ! Συγνώμη που μιλάω έτσι αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την αλήθεια.
Στο σχολείο μου είπα να κάνεις τα πάντα με μέτρο!
Ήταν πραγματικά άδικο από μέρους μου που δεν σχολίασα αυτό το κομμάτι του ποστ σου, γιατί επικροτώ 100% και ταυτίζομαι απολύτως με αυτό που λες εδώ! :clap:

Και διά του λόγου το αληθές σε παραπέμπω σ'ένα πολύ παλιότερο ποστ μου, που λέω ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, άσχετα αν επεκτείνομαι γενικότερα στις προσεγγίσεις των ανθρώπων κι όχι μόνο στις διατροφικές τους συνήθειες.
Τα είπα στο τόπικ Ανθρωποκεντρισμός :xara:

Το ότι η αγελάδα πρεπεί να ζει 20 χρόνια και από από το πολύ άρμεγμα ζει μόνο 5!!!!νομίζω πως θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Το ότι η αγελάδα γεννάει και εντός ολίγων ημερών της πέρνουν το μοσχαράκι και το καθιλόνουν σε κλειστο μέρος ώστε να μην μπορεί να κινηθεί για να μην σκηρίνει το κρέας είναι το νορμάλ; Το ζώο υπεφέρει, αισθανεται, λυπάται. Μόλις κοντεψει στο σφαγείο το ζώο μυρίζει από μακρυά το αίμα και αρχίζει να σοκάρεται αποβάλοντας στο σώμα του όλα τα δηλητήρια και αυτή η πίκρα πάει στο πιάτο μας.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ. Αλλά παρόλα αυτά ο χορτφάγος είναι ακραίος!
Κατ'αρχάς, η υποφαινόμενη τουλάχιστον, δεν είπε ποτέ ότι ο χορτοφάγος είναι ακραίος! Να ξηγιόμαστε να μην παρεξηγιόμαστε. Και όλα αυτά που λες για την κακομεταχείριση των ζώων, μπορώ να σου πω πως με πονάνε γιατί σε πλείστα όσα σημεία έχεις δίκιο.ΑΛΛΑ!! (σειρά μου να το πω κι εγώ αυτό), θεωρώ λάθος να ηθικοποιούμε την διατροφή... Και για να μην επαναλαμβάνομαι μονότονα, θα σε παραπέμψω σε προηγούμενη τοποθέτησή μου ειδικά για τα ενοχικά που προσπαθούν να περάσουν στους κρεοφάγους καποιοι χορτοφάγοι, στα οποία κλωτσάω. Θα δεις τις σκέψεις μου επ'αυτού, αν μεταβείς εδώ

Και τέρμα, δε γράφω άλλα. :nuts:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Kostakis
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Kostakis » Τρί 18 Μάιος 2010, 11:18

Όταν λέω ότι ξεκινάει από μας και τελειώνει σε μας δεν εννοώ ότι εμείς την γεννήσαμε. Παρανόησες, εννοώ ότι δεν μπορούμε να διατιμπανίζουμε πέρα δώθε ότι βρήκαμε την απόλυτη αλήθεια.Στην τελική είμαι ένας άνθρωπος πίσω από έναν υπολογιστή, δεν με ξέρετε.

Νομίζω πως τους άθλους του Ηρακλή να έκανα πάλι δεν θα ήταν επιχείρημα ικάνο να σας πίσει.

Κωστάκης πριν 2 χρόνια. Φλεβίτιδα, προστατίτιδα, χονδροπάθεια γονάτων και τενοντίτιδα δεξιού ώμου.Κιλά 120!
Κωστάκης τώρα. Φλεβίτιδα όχι, προστατίτιδα όχι, χονδροπάθεια όχι, ώμος μια χαρά. Κιλά 72!
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΥ. Χωρίς κανένα φάρμακο. Κανένα Φάρμακο.

Η φλεβίτιδα ήταν εν τω βάθυ, δηλαδή έπρεπε να παίρνω μια ζωή φάρμακα. Αυτό λέει η επιστήμη.
Για την χονδροπάθεια ο γιατρός μου είπε "καλά πως περπατάς;"
Αυτή είναι η αλήθεια μου. Δεν μπορώ να πίσω κανέναν αλλά αυτά εμένα μου συνέβησαν. Τώρα σκέψου όλες τις "σταυροφορίες" και πες μου ξανά ArELa είμαι παράλογος; Σκέψου σε παρακαλώ ένα άνθρωπο στα 20 του να είναι 120 κιλά και σκέψου τις εναλλάκτικές που μπορείς να φανταστείς ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει έστω και τα μισά από αυτά που κάνω τώρα;

Συμφωνώ πως το βασικό πρέπει να είναι η ψυχική ηρεμία. Δεν μπορείς να καταπιέζεσαι σίγουρα.Όμως η αλήθεια για την κατάσταση των ζώων είναι αυτή!

Όσες απαντήσεις και να σου δώσω πάντα θα ύπαρχει κάτι νέο και πάντα θα απαντώ. Έχω εκπαιδευτεί στην χορτοφαγική διαλεκτική, χαχαχαχα, τόσα χρόνια αναγκαστικά :) ανέπτυξα τα skills που λέμε και στο χωριό μου.

Κλείνοντας θα γράψω τι τρώω μέσα σε μία ημέρα για να σας φύγει και η απορία:

Πρωι: Ένα smoothie 1 λίτρου το οποίο έχει μέσα 2 αχλάδια, 1 μήλο, 10 φράουλες, 5 φύλλα σπανάκι, 10 φύλλα μαρούλι, 2 μπανάνες, μια χούφτα μούρα goji και μια κουταλιά απεξέργαστο κακάο!

Μεσημέρι: ένα μαγειρευτό πιάτο (αποφέυγω ζήμες), μια πράσινη σαλάτα με μαρούλι-σπανάκι-άνιθο-ντομάτα, ελαιόλαδο ψύχρής έκθλιψης και απεξέργαστο αλάτι.Και φυσικά μία χούφτα ξηρούς καρπούς!

Απόγευμα (μετά από γυμναστική): το ίδιο με το πρωί απλά αντί για κακάο βάζω suma (ginger βραζιλίας), Μάκα (βολβός). Αν πάλι βαριέμαι τα τρώω χωρίς να τα αλέσω!

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ!
Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι στα 40, στα 50 και στα 60 δεν αλλάζει ο άνθρωπος.
Το ίδιο φυσικά και οι γονείς μου. Άλλα τώρα δεν είναι η σειρά σας. Η σειρά σας πέρασε τώρα είμαστε εμείς!

*όποιος ασχολείται με τον διαλογισμό θα καταλάβει καλύτερα τα λεγόμενα μου περί ελαφριού σώματος και ελαστικότητας και πως η ακρεοφαγία και η ολιγοφαγία εκτοξεύουν τις διαλογιστίκες εμπειρίες! Χωρίς όμως να είναι όλοι οι χορτοφάγοι Βούδες! Η καταπίεση δεν σε κάνει ήρεμο και διαλογιστικό. Πρέπει να σου βγαίνει.

Θα κλείσω με τον αγαπημένο μου μύστη τον Πυθαγόρα:
"Φίλοι μου, αποφεύγετε να γεμίζετε το σώμα σας με βρώμικες τροφές. Υπάρχουν εκτάσεις σιταριού, τόσα πολλά μήλα που τσακίζουν τα κλαδιά των δέντρων, σταφύλια που γεμίζουν τους αμπελώνες, γευστικά χόρτα και λαχανικά για μαγείρεμα. Υπάρχει το γάλα και το μέλι με το άρωμα του θυμαριού. Η γη προσφέρει μια μεγάλη ποσότητα πλούτου, καθαρά στοιχεία που δεν προξενούν το χύσιμο του αίματος, ούτε τον θάνατο. Μόνο τα ζώα ικανοποιούν την πείνα τους με το κρέας, και όχι όλα: πράγματι τα άλογα, τα βόδια και τα πρόβατα βρίσκουν τροφή στην γη"
Άβαταρ μέλους
Kostakis
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Kostakis » Τρί 18 Μάιος 2010, 14:33

...(συνέχεια από το προηγούμενο post)
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ!

ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΩ, ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ!

Αμα σκεύτομασταν όλοι με τον ίδιο τρόπο η ζωή θα ήταν μαρτύριο.

Φράσεις τύπου "εγώ τα έψαχνα όταν εσύ ήσουν αγέννητος" κατά την άποψη μου, συμπεριλαμβάνονται στην εριστική διαλεκτική.

Το μήλο μπορεί να είναι ο φτωχός συγγενής αλλά άμα το φυτέψεις στο έδαφος θα βγει ενα υπέροχο δέντρο του οποίου οι καρποί έχουν την δύναμη της γης και του ήλιου. Αυτή την δύναμη και την σοφία της φύσης -χωρίς βία, θυμό και αρνητικά αισθήματα- πιστεύω πως πρέπει να ασπάζεται ο άνθρωπος του μέλλοντος!

Ο περίγυρος μου αλλάζει σιγά σιγά. Όχι επιδή είμαι ο σταυροφόρος της χορτοφαγίας αλλά επείδη βλέπουν να εκπέμπεται κάτι θετικό και αισιόδοξο.

ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ!

Επιλέγω να αρχίσω την προσωπική μου επανάσταση πρώτα-πρώτα από το ίδιο μου το σώμα, με σεβασμό προς το "σώμα" μιας και αυτό αντιπροσωπεύει το ΦΩΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ! Κάθε κομμάτι από το σώμα μας ήταν κάποτε μέρος του όλου, μέρος του σύμπαντος και μέρος των άστρων!

Δεν νομίζω πως υπάρχει το σωστό και το λάθος σε επίπεδο ηθικής. Η ηθική είναι ανθρώπινο δημιούργημα και προβολή των αδυναμιών μας. Αν για μένα υπάρχει κάτι το "ηθικό" τότε αυτό προάγει και συντηρεί την ζωή και μόνο την ζωή!

Θα σας παρακαλέσω από τα βάθη της καρδιά μου να δείτε το ντοκιμαντέρ EARTHLINGS.

Εγω ο ίδιος μου έχω τοποθετίσει το λεπίδι στο λαιμό του ζώου και του έχω αφαιρέσει την ζωή. Μεγάλωσα σε χωριό. Ο πατέρας μου είναι γεωπόνος ζωικής παραγωγής, ο παππούς μου αγρότης και κτηνοτρόφος. Έχω επισκευθεί σφαγεία πάνω από 20 φορές. Ας μην μιλάμε για ηλικίες και για εμπειρίες.

Αυτό που έχω δει στα μάτια των ζώων δεν σηκώνει αντίλογο. Το κρέας το τρώει ο δυτικός κόσμος εξαντλώντας όλη την επικουρική ενέργεια για να απολάυσει το "μπριζολικό" του, την ίδια στιγμή το 80% του πλανήτη υποφέρει. Το ενεργειακό ισοζύγιο παραγωγής κρέατος είναι "αντιπεριβαλλοντικό".

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ EARTHLINGS:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4130308142#

*οποιαδίποτε τεχνική λεπτομέρια θελήσετε να μάθετε πάνω στην χορτοφαγία το mail μου είναι στην διάθεσή σας.

Το ερώτημα δεν είναι "λογικεύουν;", ούτε "μιλούν;", αλλά "ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ;" (Jeremy Bentham)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 18 Μάιος 2010, 14:38

Kωστάκη, πολύ πιθανά θα είχα κάμποσα να απαντήσω στα δύο -ενδιαφέροντα και όμορφα μπορώ να πω- τελευταία ποστς σου, στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου φυσικά (κι αυτή τη φορά χωρίς καν αντιπαράθεση) αλλά...
Άλλα τώρα δεν είναι η σειρά σας. Η σειρά σας πέρασε τώρα είμαστε εμείς!
...μετά απ'αυτό που μ'έριξε στο καναβάτσο στα σημεία :teza: (τεχνικό νοκ άουτ το λένε, με χτυπηματάκι κάτω απ'τη ζώνη :loco: ) θεωρώ πως οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση τουλάχιστον μ'εμένα που..."πέρασε η σειρά μου", :geros: είναι μάλλον περιττή. :?

Σου εύχομαι να'χεις πάντα καλή υγεία, και να πορεύεσαι γερός και δυνατός :dumbells: :rose:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
Kostakis
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Kostakis » Τρί 18 Μάιος 2010, 14:51

μιλάω όπως θα μιλούσα και στην μάνα μου!
Ελπίζω να μην παρεξήγησες :)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator

Δημοσίευση από ArELa » Τρί 18 Μάιος 2010, 15:00

Όχι δεν παρεξήγησα ούτε παρεξηγήθηκα :no no: Απλά βαρέθηκα να προσπαθώ να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας όταν ο άλλος αξιολογεί τις τοποθετήσεις μου με μόνο κριτήριο την ηλικία, και βγάζει μάλιστα και αυθαίρετα συμπεράσματα (του τύπου στα 40 ή 50 δεν αλλάζει κανείς), χωρίς να ξέρει τον άλλον- οπότε πάλι με βάση τη στατική, στεγανή και παγειωμένη οπτική που ορίζει το κριτήριο με βάση την ηλικία.
Δε γουστάρω να κάνω διάλογο σ'αυτή τη βάση. Αυτό είναι όλο. Ούτε παρεξήγηση ούτε ευθιξία. Τα γουστάρω τα χρόνια μου, τα'ζησα δεν τα'κλεψα κι είμαι και περήφανη για αυτά. :wink:
.

στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
doctormarkon
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από doctormarkon » Τρί 18 Μάιος 2010, 17:13

Σίγουρα το θέμα αυτό είναι τεράστιο και υπάρχουν προστριβές.
Αφού υπάρχουν στο γραπτό επίπεδο φαντάσου τι γίνεται στο πραγματικό των διαπροσωπικών σχέσεων.

Πέρα από το ότι δεν είναι δυνατόν να πείσω κανέναν να γίνει vegeterian έχω να θίξω και μία άλλη παράμετρο του θέματος.
Καθαρά κοινωνική και επιβολής.

Στο αεροπλάνο, στο νοσοκομείο, στα μενού εστιατορίων, στο στρατό και σε άλλους χώρους δεν υπάρχει μενού για vegeterian.
Ιδιαίτερα στο νοσοκομείο. Δίνουν στους αρρώστους κάθε μέρα σχεδόν κρέας ακόμα και αν είναι χειρουργημένοι σε σημείο της κοιλιάς ή κατάκοιτοι (εντείνουν τα προβλήματα δυσκοιλιότητας που ήδη υπάρχουν από την ακινησία). Το κρέας στα νοσοκομεία είναι στην ημερήσια διάταξη. Και τότε τι κάνουμε?

Στο στρατό αν πεις ότι είσαι χορτοφάγος θα σε κράξουν αν και ο κρεατοφάγος δεν είναι δυνατόν να φάει γκορτζίλα του 1960 και έτσι όλοι είναι ευχαρηστημένοι.

Σαν πληροφορία έμαθα ότι η πόλη Γάνδη του Βελγίου είναι πόλη των φυτοφάγων. Σίγουρα θα είναι υπέροχα
Άβαταρ μέλους
Kostakis
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Kostakis » Τετ 19 Μάιος 2010, 00:02

Άβαταρ μέλους
Nightrider
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από Nightrider » Τετ 19 Μάιος 2010, 00:11

doctormarkon έγραψε: Στο αεροπλάνο, στο νοσοκομείο, στα μενού εστιατορίων, στο στρατό και σε άλλους χώρους δεν υπάρχει μενού για vegeterian.
Τουλάχιστον για τα αεροπλάνα κάνεις λάθος.
Μπορείς την ώρα που κάνεις την κράτηση του εισιτηρίου να καθορίσεις το μενού της αρεσκείας σου, ειδικά όταν συντρέχουν λόγοι θρησκευτικοί, πεποιθήσεις (vegan, vegetarian, ωμοφαγία), λόγοι υγείας (δυσανεξία / αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές) κλπ.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία και εκεί κάνεις λάθος. Σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία/κλινικές έχεις δικαίωμα να επιλέξεις μεταξύ διαφόρων μενού, συμπεριλαμβανομένων και μενού για χορτοφάγους.
Για τα δημόσια δεν θέλω να αναφερθώ καθόλου διότι, πολύ απλά, δεν τα θεωρώ καν νοσοκομεία. Αν μιλήσεις σε κάποιον Ευρωπαίο για νοσοκομεία αμέσως το μυαλό του θα πάει σε χώρους αποστειρωμένους, πεντακάθαρους και τακτοποιημένους με έντονη την μυρωδιά του αντισηπτικού.
Αντιθέτως όταν ένας Ελληνας ακούει για δημόσιο νοσοκομείο στο μυαλό του σχηματιζονται αμέσως εικόνες εξαθλίωσης, βρώμας, δυσωδίας, ετοιμόρροπων κτιρίων και εγκατάλειψης.
Σε τέτοιες συνθήκες το να έχεις την απαίτηση να σου σερβίρουν μενού για χορτοφάγους ακούγεται λιγάκι αστείο.

Επίσης για τον Ελληνικό Στρατό μπορεί να μην υπάρχουν ειδικά μενού για χορτοφάγους αλλά όποιος δεν θέλει να φάει κρέας δεν είναι υποχρεωμένος. Μπορεί κάλλιστα να φάει όλα τα υπόλοιπα εκτός από το κρέας (που σημειωτέον σερβίρεται το πολύ 2-3 φορές την εβδομάδα). Τουλάχιστον στις μονάδες που υπηρέτησα τα μενού ήταν παρόμοια και σε διαβεβαιώ ότι το κρέας δεν ήταν επί καθημερινής βάσης.
Η λέξη "χριστιανισμός" περιέχει κάποια παρεξήγηση γιατί ουσιαστικά υπήρχε μόνο ένας χριστιανός, αλλά κι εκείνος πέθανε πάνω στο σταυρό. -Νίτσε-
Άβαταρ μέλους
Kostakis
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Kostakis » Τετ 19 Μάιος 2010, 09:47

Μία πολύ ωραία ομιλία στα αγγλικά απο τον Graham Hill. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να γίνει χορτοφάγος αλλά δεν μπορεί, προτείνοντας παράλληλα κάποιες λύσεις για αυτούς που δυσκολεύονται να κάνουν το πέρασμα.
(η ομιλία είναι απο το TED)

Άβαταρ μέλους
KELAINO
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ

Δημοσίευση από KELAINO » Τετ 19 Μάιος 2010, 12:51

doctormarkon έγραψε:Στο αεροπλάνο, στο νοσοκομείο, στα μενού εστιατορίων, στο στρατό και σε άλλους χώρους δεν υπάρχει μενού για vegeterian.
Πάντως εμείς παραγγείλαμε χορτοφαγικά για την πτήση μας, αλλά δε γίνεται σε όλες.
Στο νοσοκομείο, συμφωνώ, ούτε καν στη Σουηδία δεν έχει χορτοφαγική επιλογή στο νοσοκομείο, πράγμα που με έκανε εντύπωση θα έλεγα.
Στα εστιατόρια πάλι, απλά παραγγέλνεις κάτι χωρίς κρέας, δεν είναι και τόσο αδύνατον. Ποτέ δεν πείνασα σε ταβέρνα, πάντως.

Στο "φιλόχριστο" στρατό μας, δεν έχει επιλογή "νηστίσιμο" κάθε Τε-Πα;
Just close your eyes and smell the seagulls
Άβαταρ μέλους
KELAINO
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: Κελαινώ

Δημοσίευση από KELAINO » Τετ 19 Μάιος 2010, 13:00

Kostakis έγραψε:4. Μεταξύ μας οι παράξενοι "λαχανοπαρμένοι" καταλαβενόμαστε πολύ καλύτερα, δεν νομίζεις;
:)
Δυστυχώς... καμία σχέση. Προσφάτως εγκατέλειψα χορτοφαγικό φόρουμ (με λύπη καρδίας), διότι δεν τους άντεχα να με λένε "δεν πειράζει, σιγά-σιγά, με την ενημέρωση τη δική μας εδώ και την υποστήριξή μας, θα εγκαταλείψεις και τα γαλακτοκομικά"
Ρε παιδιά, τους έλεγα, δεν έχω έλλειψη ούτε γνώσεων, ούτε ενημέρωσης, ούτε υποστήριξης. Απλά, ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ να εγκαταλείψω τα γαλακτοκομικά, αλλά δεν εννοούσαν να το καταλάβουν... :(
Just close your eyes and smell the seagulls
Άβαταρ μέλους
Astrea
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: Astrea

Δημοσίευση από Astrea » Τετ 19 Μάιος 2010, 13:25

Απο προσωπική εμπειρία πάντως σε δημόσιο νοσοκομείο και σε περίπτωση που επιβαλλόταν το κρέας, έπαιζε μόνο φιδές στο μενού..
Τέλοσπαντων.
Μια ερωτησούλα όμως μιας που τυγχάνει για ένα τριετές διάστημα δεν μπορούσα να ακουμπήσω ή να μυρίσω κρέας..
Κάποια στιγμή όμως άρχισα να έχω κράμπες.. πάρα πολλές.. σε βαθμό να πατάω γκάζι κ το πόδι να μένει εκει! :freak:
Οταν πήγα σε έναν παθολόγο, το θεώρησε πολύ σοβαρό και με ρωτησε για τις διατροφικές μου συνήθειες..
μου είπε λοιπόν οτι υπάρχει μια προτεϊνη υπεύθυνη στο νευρικό σύστημα, που σε περίπτωση ελλειψης στον οργανισμό.. μόνο το κρέας την έχει.. και μάλιστα το κόκκινο κρέας :dunno:
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πέρασα να ξαναφαω κρέας..
"Ανυπομονώ να δω όλο και περισσότερους ανθρώπους πρόθυμους ν' αντισταθούν στην κατεύθυνση στην οποία οδηγείται ο κόσμος μας..."
Rachel Corrie
Άβαταρ μέλους
Divine Sinner

Δημοσίευση από Divine Sinner » Τετ 19 Μάιος 2010, 13:36

αμα σας ψησω εγω σουβλακια θα τα ξεχασετε ολα αυτα.
Άβαταρ μέλους
Nightrider
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από Nightrider » Τετ 19 Μάιος 2010, 16:42

KELAINO έγραψε:
doctormarkon έγραψε:Στο αεροπλάνο, στο νοσοκομείο, στα μενού εστιατορίων, στο στρατό και σε άλλους χώρους δεν υπάρχει μενού για vegeterian.
Πάντως εμείς παραγγείλαμε χορτοφαγικά για την πτήση μας, αλλά δε γίνεται σε όλες.
Στο νοσοκομείο, συμφωνώ, ούτε καν στη Σουηδία δεν έχει χορτοφαγική επιλογή στο νοσοκομείο, πράγμα που με έκανε εντύπωση θα έλεγα.
Στα εστιατόρια πάλι, απλά παραγγέλνεις κάτι χωρίς κρέας, δεν είναι και τόσο αδύνατον. Ποτέ δεν πείνασα σε ταβέρνα, πάντως.

Στο "φιλόχριστο" στρατό μας, δεν έχει επιλογή "νηστίσιμο" κάθε Τε-Πα;
Ισως σε πολύ οικονομικές πτήσεις charter να μην έχει (σε αρκετές δεν σερβίρουν τίποτα) αλλά όλοι οι επίσημοι αερομεταφορείς προσφέρουν μενού που ικανοποιούν τις περισσότερες προτιμήσεις.
Η λέξη "χριστιανισμός" περιέχει κάποια παρεξήγηση γιατί ουσιαστικά υπήρχε μόνο ένας χριστιανός, αλλά κι εκείνος πέθανε πάνω στο σταυρό. -Νίτσε-
Άβαταρ μέλους
Kostakis
Πορωμένος Ιδεογραφίτης
Πορωμένος Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από Kostakis » Τετ 19 Μάιος 2010, 17:51

Προς KELAINO: Έχεις απόλυτο δίκιο. Υπάρχουν πολλοί πρίχτες.

Προς ASTREA: Αν και προσπάθησα να αποφύγω την υπερανάλυση σε επίπεδο βιοχημείας μάλλον δεν θα το αποφύγω. Θα με διευκόλυνε πολύ να ήξερα για ποια πρωτεϊνη μιλάμε.
Θα προσπαθήσω να σου αναλύσω το σκεπτικό μου όσο πιο απλά μπορώ.

1.Πρωτεϊνη= Πολυπετιδική Αλυσίδα=ΑΜΙΝΟΞΕΑ ενωμένα με πεπτιδικούς δεσμούς.
2. Δηλαδή τα αμινοξέα είναι η δομική μονάδα των πρωτεϊνών (πρωτεϊνη=αμινοξέα).

3.Αρά από δω και πέρα θα μιλάμε μόνο για αμινοξέα.

4.Στον άνθρωπο, 8 από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση πρωτεϊνών δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται από την τροφή, για το λόγο αυτό καλούνται απαραίτητα ή βασικά αμινοξέα. 4 από τα 20 είναι ημιαπαραίτητα, αφού δεν μπορούν να συντεθούν στα παιδιά. Τα υπόλοιπα 8 συντίθενται μέσω των μεταβολικών μονοπατιών.

5.Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι η ιστιδίνη, η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη.

6.Νομίζω πως μέχρι εδώ είναι πολύ απλά τα πράγματα. Παρακάτω σου παραθέτω ένα πινακάκι απο την επίσιμη σελίδα του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ με την λίστα των αμινοξέων ενός πορτοκαλιού. (το βάζω επιτίδες γιατί το πορτοκάλι δεν φημίζεται για την πρωτεϊνη του)
Amino acids
Tryptophan g0.010
Threonine g0.016
Isoleucine g0.027
Leucine g0.024
Lysine g0.049
Methionine g0.021
Cystine g0.010
Phenylalanine g0.032
Tyrosine g0.017
Valine g0.042
Arginine g0.069
Histidine g0.018
Alanine g0.054
Aspartic acid g0.120
Glutamic acid g0.100
Glycine g0.100
Proline g0.049
Serine g0.034

Όπως βλέπεις τα 8 απαραίτητα αμινοξέα είναι μέσα + άλλα 10, και μιλάμε για το πορτοκάλι!
Άμα πιάσουμε την σπιρουλίνα, τα αμυγδαλα, φύτρες οσπρίων, τα όσπρια και την γύρη εκεί όπως καταλαβαίνεις δεν έχουμε μόνο επαρκή αριθμό αμινοξέων αλλά και μεγάλες ποσότητες.

7. Για να μην υπάρχει όμως η παραμικρή αμφιβολία προσθέτω και κάποια ακόμα στοιχεία πρωτεϊνης:
Στα 100gr
a.Φυστίκια 25,80
b.Ηλιόσπορος 22,78
c.Αμύγδαλα 21,26
d.Σουσάμι 17,73

και έχουμε αντίστοιχα σε ζωικά στα 100gr:
a.Κρέατα (βοδινό,χοιρινό,αρνί,κοτόπουλο) 20-35
b.Ένταμ 25
c.Φέτα 14
d.Αυγό 6

Και πάντα μιλάμε για αμινοξέα, μην ξεχνιόμαστε! Είπαμε άμα έχουμε τα 8 βασικά μπορούμε να συνθέσουμε την οποιαδίποτε πρωτεϊνη!

8.Τώρα όμως φτάσαμε στο ποιο σημαντικό σημείο. Όλα τα νούμερα που είδες παραπάνω αναφέρονται στην ωμή μορφή των τροφίμων (δηλ, ωμή μπριζόλα, ωμά αμύγδαλα). ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΦΑΓΗΤΟ MΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΧΑΝΕΙ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 60-70% ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ (στις βιταμηνες παίζει το νούμερο ανάλογα). Συνεπώς ότι νούμερο είδες πάνω κόψτο στο μισό αν μιλάμε για μαγειρεμένο τρόφιμο!

9. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Όταν τρως μια μπριζόλα, μέσα στο στομάχι σπάει στα στα εξ ων συνετέθει (αμινοξέα) και μετά απορροφάται από τον οργανισμό για να χτύσει την ανθρώπινη πρωτεϊνη. Η πρωτεϊνη ως γνωστόν διασπάται απο τα ενζυμα πρωτεάσες που υπάρχουν μέσα στο κρέας. ΕΛΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΙΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ! Τι κάνει τοτε το σώμα; Βάζει μπρος το πανκρεας να στείλει δικά του ένζυμα (τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κάναν άλλες δουλειές μέσα στο σώμα) για να διασπάσουν την πρωτεϊνη του κρέατος!

10. Όπως καταλαβαίνεις πολύ δουλειά. Ενώ άμα βάλεις μέσα στο σώμα σου έτοιμα αμινοξεά (βλ.φρούτα, λαχανικά) το σώμα τα αποροφά αμέσως και η ενέργεια που ήταν να δαπανηθεί για την πέψη τώρα δαπανάται για τύχων άλλες δουλειές του σώματος (βλ.αυτοθεραπεία).

11. Τώρα θα μου πεις πολύ σωστά, τι γίνεται με την πρωτεϊνη την φυτική, αυτή δεν πρέπει να διασπαστεί; Φυσικά και πρέπει αλλά διασπάται από τις πρωτεάσες (π.χ των ξηρών καρπών) γιαυτο και θα σου πρότεινα να τρως ωμούς ξηρούς καρπούς :) και γενικά ωμά φαγητά!

12. Ώστοσο ακόμα υπάρχει αντίλογος. Έρχεται ο διατροφολόγος και σου λέει ότι η ζωική πρωτεϊνη έχει υψηλη βιολογική αξία. Όμως ο διατροφολόγος δεν έχει ιδέα απο την τεχνολογία των τροφίμων. Σου λέει φάε γαλοπούλα με χαμηλα λιπαρά, δεν ξέρει όμως πως φτιάχνεται η γαλοπούλα, ξέρει μόνο τα ακαδιμαϊκά νούμερα!

13. Αν μέσα σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε και την ποιότητα των ζωικών προϊόντων (βλ.βιομηχανίες τροφήμων. όρμόνες, συντηριτικά) τότε κλάφτα.

14. Υπάρχουν πολλοί γιατροί προσκύμενοι στην χορτοφαγία, αμα ψάξεις θα τους βρείς. Εγώ για την Θεσσαλονική ξέρω. Αλλά και πάλι θα σου πρότεινα να διαβάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα πάνω στο θέμα. Υπάρχουν πολλοι χορτφάγοι και μάλιστα vegans για 20-30 και 40 χρόνια που δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα! Η αυστηρή χορτοφαγεία θέλει γνώσεις, μελέτη και προσοχή. Άμα όμως υπερβείς αυτό το εμπόδιο-φοβία τότε θα άλλαξει όλη σου η ζωή.

Καλή συνέχεια σε ότι και αν αποφασίσεις.
Ελπίζω να μην σας κούρασα με την υπερανάλυση αλλά δεν γινόταν αλλιώς!
Άβαταρ μέλους
ICAROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 3 φορές

Δημοσίευση από ICAROS » Πέμ 26 Αύγ 2010, 03:36

doctormarkon έγραψε:Για την ιστορία:

Ο πρώτος που έγραψε περί φυτοφαγίας στο βιβλίο του "Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κρέας" ήταν ο Αντώνης Πισσάνος.
Δεν ήταν διατροφολόγος ούτε γιατρός. Ήταν ο συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου "Μπορείς". Ηταν ψυχοερευνητής και τα βιβλία που είχε γράψει ήταν σχετικά με τη δύναμη της αυθυποβολής. Επικεντρωνόταν κυρίως στο ότι το κρέας είναι εμπόδιο στην αναπτυξη της προσωπικότητας, της σκέψης αφού εμποδίζει την αυθυποβολή και προκαλεί νευρικότητα.
Tα βιβλία του Πισσάνου όλα πολύ καλά.
Υπάρχει και παλαιότερο, του Σπυρίδωνος Νάγου, "Περί Τροφής και Ακρεοφαγίας".
Και πιο πίσω πάμε στους Αρχαίους.

doctormarkon έγραψε:Υπάρχουν ενστάσεις από τον περίγυρο ως προς το παιδί που είναι 11 χρονών. Πρέπει να τρώει κρέας ή όχι?
Τρώει σε πολύ μικρές ποσότητες. Αλλά τα παιδιά είναι επιρρεπή στη σαβουροφαγία και πολλές φορές είναι δύσκολο να τα ελέγξεις κυρίως στο σχολείο που τρώνε απίστευτες φόλες (βλ Ντόνατς)
Το παιδί όπως και κάθε άνθρωπος
εξαρτάται τι σκοπούς έχει,
αν θέλει να είναι αθλητής και/ή να χτίσει μυώδες σώμα
είναι μάλλον απαραίτητο να τρώει κρέας.
Αλλιώς μπορεί να είναι φυτοφάγος,
εννοείται μετά απο έρευνα περί διατροφής,
ώστε να μην λείπουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
αφου μάλιστα είναι σε ηλικία που ακόμη αναπτύσσεται.
Και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΠΟΛΥ
ως φυτοφάγος.
~ Ακραίο Επικοινωνιακό Φαινόμενο ~
Παλιγγίνης Ελευθέριος - HecarΧος HellΕυθερεύς
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
✩∞ΙΑΟ∞✩
✩∞ΚΡΣ∞✩
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
http://www.facebook.com/lpaliginis
Άβαταρ μέλους
doctormarkon
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από doctormarkon » Πέμ 26 Αύγ 2010, 07:08

Το βιβλίο του Πισσάνου "Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κρέας" το βρήκα σε παλαιοπωλείο και δεν κυκλοφορεί σε επανέκδοση το "Μπορείς" κυκλοφορεί και δείχνει τη φιλοσοφία του Πισσάνου. Ξεφεύγει πό τον αυστηρό εσωτερισμό και κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ εσωτερισμού και καθημερινού τρόπου ζωής και τρόπου σκέψης. Είναι ένα πολύ καλό βιβλίο. Δεν αναφέρεται στη διατροφή αλλά συνδέεται άμεσα με το βιβλίο περί ακρεοφαγίας με την έννοια ότι ο συνήθης τρόπος διατροφής εμποδίζει την ψυχική ισορροπία που αναφέρει στο Μπορείς.

Ικα ρε για πες μερικά λόγια για τους Αρχαίους. Εκτός από το Γαληνό υπάρχουν και άλλες πηγές που δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο διατροφής? Υπήρχαν γνωστοί αρχαίοι φυροφάγοι. Νομίζω ότι ήταν ο Σωκράτης
Άβαταρ μέλους
doctormarkon
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από doctormarkon » Πέμ 26 Αύγ 2010, 07:23

Το βιβλίο του Σπυρίδωνος Νάγου κυκλοφορεί. Και θα έχει πολύ ενδιαφέρον για όποιον θέλει να έχει ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα ανεξάρτητα αν θα εφαρμόσει η όχι.

http://www.biblioasi.gr/product_info.ph ... _id=127524

Η ενημέρωση και η γνώση είναι το παν.

Σίγουρα είναι δύσκολο να απαρνηθεί κάποιος παλιές συνήθειες ή κάτι που του αρέσει.
Αλλά εξ ίσου οδυνηρό είναι να τρώει κάποιος με το ζόρι κάτι που δεν του αρέσει επειδή του λένε ότι είναι απαραίτητο ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι
Άβαταρ μέλους
ICAROS
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 3 φορές

Δημοσίευση από ICAROS » Παρ 27 Αύγ 2010, 03:18

Όλα τα διάσημα προχωρημένα πνεύματα του παρελθόντος ή ήταν οι ίδιοι φυτοφάγοι ή εκφράζονταν θετικά προς την φυτοφαγία, δηλ. θα ήθελαν να είναι.

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο είναι και αυτό του Πορφυρίου το «Περί Αποχής Εμψύχων»:
http://www.scribd.com/doc/26537644/%CE% ... E%BD%C2%BB

Και του Πισσάνου κυκλοφορεί εγώ το εχω βρει.
~ Ακραίο Επικοινωνιακό Φαινόμενο ~
Παλιγγίνης Ελευθέριος - HecarΧος HellΕυθερεύς
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
✩∞ΙΑΟ∞✩
✩∞ΚΡΣ∞✩
✩☿ Z ≡)))≡IΦI≡(((≡ ϟ ☿✩
http://www.facebook.com/lpaliginis
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υγεία-Διατροφή”