Απ ό,τι βλέπω το θέμα περί χορτοφαγίας δεν θα πάψει, οπότε θα απαντήσω.
Και τέλος ακόμα και τα φυτά θεωρούνται οργανισμοί και ξεριζόνωντας ένα φυτό ή κόβοντας έναν καρπό από ένα δέντρο είναι πράξη ανάλογη με το κυνήγι, με τη διαφορά ότι τα φυτά δεν "ματώνουν" όπως τα ζώα!!!
Αυτό το επιχείρημα το ακούω συχνά και είναι αρκετά παράλογο κατ' εμέ. Με την ίδια λογική πως τολμούν να μιλάνε για ακρίβεια, να ζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής την στιγμή που στον κόσμο καθημερινά πεθαίνουν τόσοι από πτώχεια, πείνα, έλλειψη νερού; Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι να κάνεις το λιγότερο δυνατό κακό. Παρ' όλα αυτά όπως έχω χιλιοπεί, αν κλαδέψεις ένα δέντρο ή ένα φυτό αυτό θα αναπτυχθεί, αν όμως κόψεις το πόδι ενός γουρουνιού, αυτό δεν ξαναμεγαλώνει. Επίσης ναι, έχει διαφορά ο πόνος του φυτού από τις κραυγές, τον πόνο και τον φόβο του ζώου. Παρ' όλα αυτά, ο Ίκαρος δεν μίλησε καν για χορτα που κόβονται, μίλησε για καρποφαγία, ένα είδος χορτοφαγίας. Ο καρπός πονάει όταν τον κόβεις και τον τρως; δεν νομίζω....
Ο ανθρωπος από την αυγή του πολιτισμού του βάσισε την διατροφή του στο κρέας και στις πρωτεϊνες που παίρνει από τα ζώα και τότε δεν υπήρχε κανένα "κύκλωμα" να του επιβάλλει αυτή τη διατροφή!
Ο άνθρωπος επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του προκλητικά ως ζώο με νοημοσύνη. Απ' την στιγμή που μπορεί να ζήσει κάνοντας όσο λιγότερο κακό μπορεί, γιατί να μην το κάνει; Να μην ξεχνάμε ότι το κρέας είναι συνδεδεμένο για την χοληστερίνη, καρδιακές ασθένειες, καρκίνους κ.α. Παρ' όλα αυτά ο άνθρωπος συνεχίζει να καταστρέφει τον εαυτό του (δικαίωμά του) και το περιβάλλον γύρω του.. γιατί; πού είναι ο πολιτισμός σε αυτό; ΄
Από την αυγή του πολιτισμού υπήρχαν και χορτοφάγοι... ας μην το ξεχνάμε κι αυτό. Όπως επίσης, ο άνθρωπος δεν είναι σαρκοφάγο ζώο.
Βλέπεις δεν έχουν όλες οι περιοχές κλίμα που να μπορεί να αναπτύσεται η σόγια ή άλλα φυτά με πρωτεινούχους καρπούς
Στις περιοχές που δεν υπάρχουν φυτά δεν υπάρχουν και ζώα. Όλα τα φυτά είναι πρωτεϊνούχες τροφές, αρκεί να τα συνδιάζεις σωστά, να τα μαγειρεύεις σωστά και να τα εναλλάσεις. Αν μιλάς για την έρημο, όχι εκεί δεν μπορεί να ζήσει ένας χορτοφάγος. Η σόγια είναι ένα παράδειγμα, υπάρχουν κι άλλες τροφές τόσο σημαντικές όπως η σόγια και είναι η κινόα και τα μανιτάρια, τα οποία είναι από μόνα τους πρωτεϊνες... παρ όλα αυτά ένας χορτοφαγος μπορεί να ζήσει και χωρίς σόγια και μανιτάρια, μόνο με τα απλά λαχανικά.
Μπορείτε οι χορτοφάγοι να αηδιάζετε στη θέα κάποιου που τρώει μια μπριζόλα αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ως "δολοφόνο" "παράλογα κακό" και να του προσάπτετε παρόμοιους χαρακτηρισμούς
Αν σκοτώνω για να επιβιώσω, δεν παύω να σκοτώνω. Αν σκοτώνω για τροφή, ένδηση ή διασκέδαση δεν αναιρεί το ότι σκοτώνω... δεν είναι απαραίτηρα θέμα αηδίας. Οι πιο πολλοί γίναμε χορτοφάγοι στην πορεία, κάποτε τρώγαμε κρέας... οπότε δεν είναι θέμα μόνο αηδίας, είναι πολλά και διαφορετικά τα θέματα. Αυτή είναι η άποψή μου...