Kostakis έγραψε:Όσον αφορά το ψωμί του εμπορίου
είναι τα πάντα, εκτός απο ψωμί. Μιλάμε για κακό σιτάρι, βελτιωτικά, διογκοτικά, πρόσθετα και χέστα μέσα, μακρυά.
Στεναχωριέμαι πάρα πολύ με αυτό που ακούω
αλλά χαίρομαι και απεριόριστα γιατί σχεδόν ενστικτωδώς
έχω βγάλει το ψωμί από την ζωή μου κατά σχεδόν 98%.
Τον χειμώνα που μας πέρασε έκανα πολλές απόπειρες
να ζυμώσω το δικό μου ψωμί με αλεύρι ζεας και φυσική μαγιά
κατασκευασμένη από έμενα μετά από ζύμωση σταφίδας.
(είχα σκοπό να τα περιγράψω όλα αυτά στο γαστρονομικό μου νήμα
αλλά δεν μπορώ να πω ότι οι προσπάθειες μου εστέφθησαν
με απόλυτή επιτυχία ώστε να μπορώ να μιλήσω και να εξηγήσω
ακριβώς την διαδικασία που ακολούθησα,
μιας και αυτή άλλαζε κάθε φορά ούτως ώστε να έχω
το επιθυμητό αποτέλεσμα.)
Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι
κάθε φορά που αγόραζα ψωμί από τον φούρνο έτρωγα λίγο
και το υπόλοιπο πήγαινε στα σκουπίδια.
Αυτά τα ψωμάκια που έφτιαχνα τον χειμώνα
ίσως να είχαν διάφορα προβλήματα του τύπου
δεν φούσκωσαν καλά η άλλα,
αλλά δεν πέταξα ποτέ ούτε ψιχουλάκι.
Παρ όλη την ατέλεια τους ήταν τέλεια.
και εύπεπτα και πολύ νόστιμα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ πάντα σκεφτόμουν
τι θα μπορούσα να αγοράσω για να απολαύσω τα ψωμάκια μου,
πχ ντοματούλες η τυράκι η βούτυρο
όταν τα είχα μπροστά μου δεν ήθελα τίποτα άλλο.
Με λίγα λογία με κάλυπτε απόλυτα σαν τροφή
(και μιλάμε για αποτυχημένες κατά την γνώμη μου προσπάθειες
)
Όταν κάπως κατάλαβα την διαδικασία ζυμώματος
τελείωσε η σοδειά της ζεας και ... έτσι περιμένω
την επόμενη σοδειά το φθινόπωρο.
Kostakis έγραψε:Στην Ελλάδα δεν
παίζει μεταλλαγμένο προς βρώση(εκτός και αν καλλιεργήθηκε στο εξωτερικό), το έχω ξαναπεί (βγάζω έξω τις ζωοτροφές).
Ναι δια νόμου απαγορεύεται αλλά εγώ προσωπικά έχω πολλές επιφυλάξεις για το θέμα.
Όπως επίσης
εκείνο το οποίο που καλλιεργείται για ζωοτροφές δεν μπορεί
κάνεις να εγγυηθεί ότι δεν καταλήγει και στην ανθρώπινη διατροφή.
Και δεν εννοώ μέσα από το ζώο το οποίο καταναλώνει.
Ένα απλό παράδειγμα είναι τα καλαμπόκια που πουλιόνται
ψημένα στο δρόμο.
Αν αυτά τα καλαμπόκια έχουν σχέση με το καλαμπόκι
των παιδικών χρόνων η
είναι καλαμπόκι προορισμένο για ανθρώπους τότε μπορούμε
να πούμε ότι και εγώ είμαι αρκούδα που χορεύει καρσιλαμά
στα πανηγύρια.
Το καλαμπόκι κάποτε ήταν μια λαχταριστή τροφή
που μπορούσε επίσης να την βρεις φρέσκια.
τώρα είναι μια αχυρένια τροφή και έχει εξαφανιστεί
από την αγορά το φρέσκο καλαμπόκι.
Όσο για τα υβρίδια χαίρομαι πολύ που το έθιξες Kostakis
γιατί είναι ένα θέμα που δεν το γνωρίζουν πολλοί.
Μέχρι το f1 φθάνει η χάρη μου.
Ο πρώτος φυσικός γενετιστής είναι η ίδια η φύση
μέσω των επικονιαστών.
Χαρις σε αυτούς αποκτήσαμε όλη αυτή την βιοποικιλότητα
που έχουμε σήμερα. Επίσης και το ένστικτο του αγρότη
που έβλεπε δυο ποικιλίες πχ ντομάτας με καλά χαρακτηριστικά
και τις έβαζε κοντά την μια στην άλλη και έτσι μπορούσε
να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα
χωρίς όμως την βεβαιότητα και την σιγουριά του αποτελέσματος.
Δηλαδή δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων
ποια χαρακτηριστικά θα περνούσαν στο νέο φυτό.
Στις μέρες μας οι γενετιστές υπάρχουν στα πανεπιστήμια
και μπορούν μέσω της επιστήμης να δώσουν ένα υβρίδιο
με ακριβή γνώση των χαρακτηριστικών του.
Τα λεγόμενα υβρίδια F1
Όμως ούτε και αυτά τα υβρίδια έχουν σταθερότητα
ως προς τα χαρακτηριστικά τους την επόμενη χρονιά.
Δηλαδή αν ξαναφυτευτεί ο σπόρος δεν ξέρεις τι θα βγει.
Άρα εξαρτάσαι πάντα από την εταιρία πώλησης σπόρου.
Το υβρίδιο F1δεν είναι αυτό που λέμε μεταλλαγμένο
αλλά δεν είναι και παραδοσιακός σπόρος
που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Υβριδια f1 είναι νέοι "φυσικοί" σπόροι
με χαρακτηριστικά από ποικιλίες του ίδιου είδους.
Δεν είναι βλαβεροί για τον άνθρωπο.
Είναι όμως "βλαβεροί" για τον αγρότη ο οποίος
πρέπει την επόμενη χρονιά να ξαναγοράσει σπόρο
είτε να περιμένει από το πανεπιστήμιο
να του δώσει σπόρο για σπορά.
Το μεταλλαγμένο προϊόν είναι άλλα ντ'αλλων
και πρέπει να πολεμηθεί πάραυτα.
Αυτό όμως που ακούω και με εκνευρίζει
είναι ότι "χάρις σε αυτά τα f1 ο πλανήτης έχει τροφή σήμερα."
Αν είχαν κρατηθεί οι παραγωγές μικρές και αν άφηναν
τον σπόρο τον παραδοσιακό ελεύθερο σε όλα τα είδη
δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα.
Ο πλανήτης δεν έχει να φάει, είτε τρώει αηδίες σήμερα
για εντελώς άλλους λόγους.
Κυρίως την συσσώρευση πλούτου, και τον έλεγχο της τροφής.