Φίλε
sevdalone, καλώς μας ήρθες!

Σε παραπέμπω αρχικά (αν δεν πήγες ακόμα) στο καλωσόρισμα που κάνω σ'όλους τους νεοεισερχόμενους εδώ
http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic ... 123#p74123
Δεν αντιλέγω σ'αυτά που λέει η ΙΟΝίτσα. Απεναντίας, ακόμα και στα αρχικά μου ποστς,
είπα ότι η χορτοφαγία έχει πλείστα όσα ωφέλιμα σαν διατροφή. (και ειδικά οι καρποί)
Παράλληλα όμως, έβαλα και λινκς που
τεκμηριώνουν το γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας
χρήζει απαραιτήτως ζωϊκών στοιχείων και λιπαρών για την εύρυθμη λειτουργία του. Για πολλούς αυτό ίσως να μην είναι σημαντικό, για μένα, συγχωρείστε με, αλλά είναι.
sevdalone έγραψε:Επίσης δεν μπορώ να δεχτώ σαν επιχείρημα αυτό που είπε η Arela για το μητρικό γάλα. Και τα κατσικάκια θηλάζουν από τη μάνα τους όταν είναι μικρά αλλά όταν μεγαλώσουν μόνο χόρτα τρώνε...
Το επιχείρημα αυτό από μόνο του ίσως δεν είναι "αποδεικτικό", είναι όμως ενδεικτικό και ως τέτοιο το'θεσα. Θα προσπαθήσω να το διευρύνω κι αν δεν δεχτείς και την εκτενέστερη τη συλλογιστική μου, δεν πειράζει, καλή καρδιά

και πάνω απ'όλα, σεβαστό.

Η φιλοσοφία των ΙΔΕΟ (και η δική μου) θέλει να αποδίδουμε σεβασμό και σ'αυτό που δεν δεχόμαστε (εκεί είναι κι η μαγκιά- το να σεβόμαστε κάτι που δεχόμαστε δεν είναι και κατόρθωμα

) Λέω λοιπόν:
Η συντριπτική πλειονότητα των θηλαστικών στον πλανήτη (όλα δηλαδή)
προσλαμβάνει ΚΑΙ ζωϊκά στοιχεία. Κάποιες συνωμοταξίες όπως κάποια άλλα πρωτεύοντα- χιμπατζήδες, κλπ (όχι όλα όμως), τα παχύδερμα (ελέφαντες/ιπποπόταμοι) και τα μυρηκαστικά, όντως τρέφονται αποκλειστικά και μόνον με φυτικές ίνες,
αλλά κι αυτά ακόμα, στην αρχή της ζωής τους προσέλαβαν ζωϊκά. (μήπως για την ικανή ανάπτυξη του εγκεφάλου ώστε να μπορούν να έχουν στοιχειώδη σκεπτική διεργασία;)
Εμείς φίλε μου, είμαστε πρωτεύοντα... (με πιο περίπλοκη νοητική διεργασία όμως από τα άλλα, -τα αποκλειστικά φυτοφάγα- η διαφορετικότητα στον εγκέφαλό μας που παράλληλα θέλει ΚΑΙ τα ζωϊκά μήπως;) Ούτε παχύδερμα είμαστε, (λέμε τώρα

) ούτε μυρηκαστικά... το
πεπτικό σύστημα των οποίων
διαφέρει απ'το δικό μας, (εδώ διαφωνώ με τη δοκτορέσσα μας...) .
Εμείς επίσης,
γεννηθήκαμε με κάτι κυνόδοντες, που έστω και "ηπιότεροι" από αυτούς τους σαρκοβόρων, δεν παύουν να είναι κυνόδοντες και αυτούς δεν τους χρειάζονται (ούτε τους διαθέτουν) τα καθαρά φυτοφάγα θηλαστικά.
Εκ των παραπάνω δεδομένων, η φύση (στο δικό μου το μυαλό) είναι σαφής και ξεκάθαρη:
Άνθρωπος=παμφάγο Γι'αυτό και δεν ισχυρίστηκα ότι είμαστε (ούτε πρέπει να είμαστε) αποκλειστικά κρεοφάγοι. Γι'αυτό επίσης και δεν πιστεύω πως μας ωφελεί
μακροπρόθεσμα το να είμαστε αποκλειστικά χορτοφάγοι.
[
Σημείωση προς ΙΟΝίτσα: δεν υπάρχουν βάσιμες και πλήρεις επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν/στοιχειοθετούν ότι η χορτοφαγία, σε μια
ΑΔΙΑΚΟΠΗ (πρόσεξε, επιμένω στο "αδιάκοπη") περίοδο 40 ετών για παράδειγμα, δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας, γιατί απλούστατα η βέγκα - φιλοσοφία, είναι σχετικά πρόσφατη "μόδα" και οι σοβαρές έρευνες χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να καταδείξουν αδιάσειστα και αναντίρρητα αποτελέσματα]
Κάτι άλλο που θα παρατήρησαν όσοι με διάβασαν, είναι πως
δεν εστίασα ντε και καλά στην κρεοφαγία, αλλά στην πρόσληψη ζωϊκών στοιχείων, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να λάβει κανείς μόνο από το κρέας. Επιμένω ότι αυτή η πρόσληψη μας είναι απαραίτητη. Είμαι κατά της αποκλειστικής κρεοφαγίας για τον άνθρωπο. Για μένα προσωπικά ισχύει το "μια φορά τη βδομάδα κρέας" (αναγκαστικά λόγω ιδιάζοντος αιματολογικής κατάστασης που ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την κρεοφαγία και παραπάνω από μια φορά τη βδομάδα...) όπου τη "μια φορά" συχνά την "εκμεταλλεύομαι" με ψάρι.
'Οσο για τους καρκίνους, θα δεχτώ πως απ'το κρέας μπορεί να δημιουργηθούν ορισμένοι καρκίνοι στο έντερο, αν δεν υπάρχουν τακτικές κενώσεις και σωστός καθαρισμός του εντέρου, διότι τα υπολείμματα κρέατος που "μένουν" σ'αυτό, δημιουργούν τοξίνες που όντως μπορεί να δημιουργήσουν κακοήθειες. Δεν θεωρώ όμως ότι τα υπόλοιπα είδη καρκίνων οφείλονται στον παράγοντα κρέας, δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες πλέον που μπορει να ευθύνονται, ακόμα και ιοί... Πολύ πρόσφατα άκουσα μέσα σε ένα μήνα για 3 προσφιλείς μου που "χτυπήθηκαν" απ'τον ρημάδη τον καρκίνο, και οι δύο εξ αυτών δεν έβαλαν ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους, ΚΑΙ είναι χορτοφάγοι, οπότε αυτά τα ακουω βερεσέ.
Αυτά για αρχή. Μην το παραξεφτιλίσω με τα γνωστά σεντόνια μου και πάρεις φρίκουλο ακόμα δε μας ήρθες
Καλημέρες