Ένα βήμα πιο κοντά στο τραπέζι των καταναλωτών ήλθαν οι μεταλλαγμένες ντομάτες βυσινί χρώματος, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί γενετικά με σκοπό να είναι πιο υγιεινές χάρη στο σκούρο χρώμα τους, που προσφέρει οφέλη ανάλογα των βατόμουρων και άλλων ειδών μούρων.
Οι ντομάτες αυτές αρχικά αναπτύχθηκαν στη Βρετανία, στο Κέντρο αγροτικών και βιολογικών ερευνών John Innes του Νόργουιτς, και πλέον για πρώτη φορά άρχισαν να παράγονται μαζικά στον Καναδά. Ήδη τα πρώτα 1.200 λίτρα βυσινί ντοματοχυμού είναι έτοιμα, σύμφωνα με το BBC και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Οι πειραματικές ντομάτες είναι πιο σκούρες, επειδή περιέχουν αυξημένη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ανθοκυανίνης, η οποία, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, έχει -μεταξύ άλλων ωφελειών- αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
Οι Βρετανοί επιστήμονες που τη δημιούργησαν, θεωρούν ότι η σκούρα ντομάτα θα προσδώσει βελτιωμένη θρεπτική αξία οπουδήποτε χρησιμοποιηθεί, από σάλτσες κέτσαπ έως συστατικό για πίτσες. Η δημιουργία πλέον της πρώτης μεγάλης παρτίδας μεταλλαγμένου καναδικού ντοματοχυμού θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξερευνήσουν καλύτερα τις νέες δυνατότητές του.
Η τροποποίηση της εν λόγω ντομάτας έγκειται στην μεταφορά και ενσωμάτωση σε αυτήν ενός γονιδίου από ένα άλλο φυτό (το «σκυλάκι» ή αντιρρίνο), κάτι που επιτρέπει πλέον στη ντοματιά να παράγει σημαντικές ποσότητες ανθοκυανίνης. Χάρη στην ουσία αυτή, οι βυσινί ντομάτες όχι μόνο θεωρούνται πιο υγιεινές, αλλά επιπλέον χαλάνε πιο αργά και έτσι διατηρούνται περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων.
Με δεδομένους όμως τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, οι Βρετανοί ερευνητές προτίμησαν να στραφούν στον Καναδά για την ανάπτυξη της νέας ντομάτας, καθώς οι καναδικοί κανονισμοί είναι πιο χαλαροί. Την μαζική παραγωγή ανέλαβε η εταιρία New Energy Farms του Οντάριο, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο έκτασης 465 τετραγωνικών μέτρων, από τις βυσινί ντομάτες του οποίου μπορούν να παραχθούν 2.000 λίτρα ντοματοχυμού.
Τα πρώτα 1.200 λίτρα καταφθάνουν σύντομα στο βρετανικό ερευνητικό κέντρο John Innes για περαιτέρω έρευνες, μεταξύ άλλων για τη διερεύνηση των ωφελημάτων της ανθοκυανίνης στην ανθρώπινη υγεία.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει επίσης προσπάθειες παραγωγής βυσινί ντοματών με φυσικό τρόπο μέσω της διασταύρωσης φυτών (όχι με μετάλλαξη), αλλά οι αυξημένες ανθοκυανίνες σε αυτές τις συμβατικές σκουρόχρωμες ντομάτες βρίσκονται μόνο στη φλούδα τους, οπότε οποιαδήποτε επεξεργασία οδηγεί στην αφαίρεση του περιβλήματός τους, αυτομάτως έχει ως συνέπεια και την απώλεια των ανθοκυανινών.
Οι γενετικά τροποποιημένες βυσινί ντομάτες -που έχουν 20 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ανθοκυανίνης από τις συμβατικές σκούρες ντομάτες- ανήκουν σε μια νέα γενιά μεταλλαγμένων φυτών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έλκουν τους καταναλωτές με το δέλεαρ της υγιεινής διατροφής. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν θετικά ή αν η ετικέτα «γενετικά τροποοιημένο» θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους.
Πρόσφατες έρευνες της ευρωπαίκής κοινής γνώμης έδειξαν πως οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τους φίλα προσκείμενους. Η τελευταία έγκριση μεταλλαγμένης καλλιέργειας στην ΕΕ δόθηκε το 1998.
Η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν, επικεφαλής της σχετικής έρευνας στο κέντρο John Innes δήλωσε πως το πιο πιθανό μέσα στην επόμενη διετία είναι ο μεταλλαγμένος ντοματοχυμός (που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό με χρηματοδότηση από ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ) να έχει πάρει έγκριση για πώληση την αγορά της Βόρειας Αμερικής, καθώς η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι πολύ πιο φιλική σε σχέση με της ΕΕ.
Ιχθυέλαια από το χωράφι
Πάντως, στην Ευρώπη και ιδίως στη Βρετανία συνεχίζονται οι σχετικές προσπάθειες. Επιστήμονες του κέντρου αγροτικών και βιολογικών ερευνών Rothamsted Research του Χέρντφορντσιρ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Νάπιερ, μόλις ανακοίνωσαν ότι αναζητούν να πάρουν την άδεια των αρμοδίων Αρχών για να κάνουν στο χωράφι δοκιμαστικές καλλιέργειες ενός μεταλλαγμένου φυτού, που θα παράγει ωφέλιμα ιχθυέλαια, όπως ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η άδεια αναμένεται να δοθεί έως την άνοιξη και αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τις ισχυρές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.
Τα ιχθυέλαια αυτά, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική «Γκάρντιαν», σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν ως ιχθυοτροφές για ψάρια υδατοκαλλιεργειών και, σε επόμενο στάδιο, πιθανώς μέσα σε μια δεκαετία, ως διατροφικά συμπληρώματα για ανθρώπους, σε τροφές όπως η μαργαρίνη. Το σχετικό μεταλλαγμένο φυτό, για πρώτη φορά στον κόσμο, αναμένεται να αρχίσει να καλλιεργείται πειραματικά τους επόμενους μήνες στη Βρετανία σε ένα ανοικτό χωράφι.
Περίπου το 80% των ιχθυελαίων που λαμβάνονται από τις θάλασσες κάθε χρόνο, καταλήγουν στις ιχθυοκαλλιέργειες ως τροφή άλλων ψαριών. Τα κατ' εξοχήν ωφέλιμα ιχθυέλαια (EPA και DHA) στην πραγματικότητα δεν παράγονται από τα ψάρια, αλλά συσσωρεύονται στο σώμα τους, καθώς τρώνε θαλάσσια μικρόβια και φύκη.
Οι Βρετανοί ερευνητές πήραν επτά γονίδια από φύκη που παράγουν ιχθυέλαια και τα μετέφεραν στο φυτό καμελίνα. Η μεταλλαγμένη καμελίνα έχει ήδη περάσει από μια σειρά τεστ στο εργαστήριο και στο θερμοκήπιο, που έχουν δείξει ότι το 25% των ελαίων στους σπόρους της είναι EPA και DΗΑ, δηλαδή περίπου ίδιο ποσοστό με αυτό που υπάρχει και στα κανονικά ιχθυέλαια.
http://www.protothema.gr/environment/ar ... po-horafi/
Βυσσινί ντομάτες και ιχθυέλαιο από... χωράφι
- butterfly
- Σούπερ Ιδεογραφίτης

- Φύλο: Γυναίκα
- Έλαβε Likes: 4 φορές
Βυσσινί ντομάτες και ιχθυέλαιο από... χωράφι
Αν η εργασια δεν ειναι πια δικαιωμα,τοτε κι η πληρωμη των φορων δεν αποτελει πια καθηκον!
- ArELa
- Founder-Administrator

- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
Re: Βυσσινί ντομάτες και ιχθυέλαιο από... χωράφι
Εμένα να με συγχωρνάτε που ΑΔΥΝΑΤΩ να θεωρήσω ο,τιδήποτε μεταλλαγμένο
πιο υγιεινό...
πιο υγιεινό...
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
- alkinoos
- Επίτιμος

- Φύλο: Άνδρας
- Έδωσε Likes: 84 φορές
- Έλαβε Likes: 92 φορές
αχαχαχα !!! να βγω να πουλήσω βισσινί ντομάτες..θα με πάρουν με τις ντομάτες και τ'αυγά 
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος
Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος
Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος
Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
- Dread
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

- Irc ψευδώνυμο: Dread
Το Bloody Mary θα μετονομαστεί σε ....Purple Haze.....

Μαζεύτηκαν πολλοί "γνώστες" και "ειδικοί"....
Η σιωπή αυτοεπιβάλλεται σιγά-σιγά.....
- butterfly
- Σούπερ Ιδεογραφίτης

Μενει να φτιαξουν και αυγα που να τα γενναει γαϊδαρος, να ειναι μεγαλα και να πιανουν καλη τιμη στην αγορα.
Καποτε πηρα ενα κιλο ντοματες Βελγιου, για δοκιμη ( οχι γευστικη, αντοχης δοκιμη). Απιστευτο, αλλα μετα απο δυο μηνες δεν ειχε καν αρχισει να χαλαει ουτε μια! Σκληρες σαν σφαιρες, ολες ενα καλουπι, κι αφηναν στην αφη μια αισθηση γυαλιου.
Καποτε πηρα ενα κιλο ντοματες Βελγιου, για δοκιμη ( οχι γευστικη, αντοχης δοκιμη). Απιστευτο, αλλα μετα απο δυο μηνες δεν ειχε καν αρχισει να χαλαει ουτε μια! Σκληρες σαν σφαιρες, ολες ενα καλουπι, κι αφηναν στην αφη μια αισθηση γυαλιου.
Αν η εργασια δεν ειναι πια δικαιωμα,τοτε κι η πληρωμη των φορων δεν αποτελει πια καθηκον!
- ArELa
- Founder-Administrator

έχουν φτιάξει άλλα κουλά με τις γενετικές παρεμβάσεις (νυχτεριδανθρώπους, ανθρωπόψαρα, αραχνανθρώπους κλπ), αλλά για τα αυγά έχουν καλύτερη και οικονομικότερη λύση. Ταίζουν τα πουλερικά με μεταλλαγμένες πίπες (που ένας Θεός ξέρει τι βάζουνε στις τροφές αυτές) και φυσικάbutterfly έγραψε:Μενει να φτιαξουν και αυγα που να τα γενναει γαϊδαρος
αυτά γεννάνε αυγά λειψά σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και γεύση.
Τουλάχιστον εσύ πεταλουδάκι, έχεις φάει (και ίσως ακόμα να τρως εκεί που είσαι) "φυσιολογικά" αυγά και ξέρεις καλά ότι η γεύση και η αξία τους, δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ με τα αυγά που μας πουλάνε στα λιανοκαταστήματα.
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
- kat_woman
- Site Admin

- Έδωσε Likes: 393 φορές
- Έλαβε Likes: 349 φορές
Τετράγωνα αυγά. Κάρλ Μπάρκς, 1948.

Τα κόμικς της παιδικής μας ηλικίας που εξελίσσονται σε εφιάλτες!
Τα κόμικς της παιδικής μας ηλικίας που εξελίσσονται σε εφιάλτες!
Each man's death diminishes me,
For I am involved in mankind.
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
- Dread
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

- Irc ψευδώνυμο: Dread
kat_woman έγραψε:Τετράγωνα αυγά. Κάρλ Μπάρκς, 1948.
Καλά κρατιέσαι από τότε πάντως, ε ?kat_woman έγραψε:Τα κόμικς της παιδικής μας ηλικίας που εξελίσσονται σε εφιάλτες!
Μαζεύτηκαν πολλοί "γνώστες" και "ειδικοί"....
- kat_woman
- Site Admin

- Έδωσε Likes: 393 φορές
- Έλαβε Likes: 349 φορές
έχω καλό πλαστικό χειρούργο...Dread έγραψε:kat_woman έγραψε:Τετράγωνα αυγά. Κάρλ Μπάρκς, 1948.Καλά κρατιέσαι από τότε πάντως, ε ?kat_woman έγραψε:Τα κόμικς της παιδικής μας ηλικίας που εξελίσσονται σε εφιάλτες!![]()
(η φωτό είναι από την ελληνική έκδοση του κόμικ το 1988.Παιδική ηλικία κατά μία έννοια και αυτή..
Each man's death diminishes me,
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
John Donne
- butterfly
- Σούπερ Ιδεογραφίτης

ArELa έγραψε:έχουν φτιάξει άλλα κουλά με τις γενετικές παρεμβάσεις (νυχτεριδανθρώπους, ανθρωπόψαρα, αραχνανθρώπους κλπ), αλλά για τα αυγά έχουν καλύτερη και οικονομικότερη λύση. Ταίζουν τα πουλερικά με μεταλλαγμένες πίπες (που ένας Θεός ξέρει τι βάζουνε στις τροφές αυτές) και φυσικάbutterfly έγραψε:Μενει να φτιαξουν και αυγα που να τα γενναει γαϊδαρος
αυτά γεννάνε αυγά λειψά σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και γεύση.
Τουλάχιστον εσύ πεταλουδάκι, έχεις φάει (και ίσως ακόμα να τρως εκεί που είσαι) "φυσιολογικά" αυγά και ξέρεις καλά ότι η γεύση και η αξία τους, δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ με τα αυγά που μας πουλάνε στα λιανοκαταστήματα.
Ασε, δεν εχουν αφησει ορθιο τπτ. Δεν ειναι ν' απορει κανεις που θεριζουν οι αρρωστειες, σε εποχες αφθονιας. Καποτε παθαινε ο κοσμος αδενοπαθειες κι αλλα παρομοια, απο την πεινα. Τωρα μεταλλαξαν μεχρι και το πιο παρακατιανο ζαρζαβατι, για να φαει -ταχα μου- ο κοσμος φτηνα και να επαρκει η τροφη για ολη την ανθρωποτητα.
- OTTO
- Επόπτης Δημοθοινίας

- Έδωσε Likes: 421 φορές
- Έλαβε Likes: 327 φορές
Πεταλούδα συμφωνώ
, αλλά θα σου πουν πως αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής.
Δεν λένε ότι έπρεπε να είχε αυξηθεί παραπάνω, ούτε λένε ότι η ποιότητα ζωής είναι μετριότατη, αν σκεφτείς τους συχνούς πονοκεφάλους που μαστίζουν πολύ κόσμο, το πλήθος χαπιών που παίρνει ο μέσος άνθρωπος, τα χειρουργεία που πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κλπ
Κατά τα άλλα έχουμε ποιότητα ζωής...
Δεν λένε ότι έπρεπε να είχε αυξηθεί παραπάνω, ούτε λένε ότι η ποιότητα ζωής είναι μετριότατη, αν σκεφτείς τους συχνούς πονοκεφάλους που μαστίζουν πολύ κόσμο, το πλήθος χαπιών που παίρνει ο μέσος άνθρωπος, τα χειρουργεία που πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κλπ
~ Ο ΑΓΑΜΗΤΟΣ ~
~ το υπεραναλυτικό κάθαρμα ~
- alkinoos
- Επίτιμος

Μας κρατούν εν ζωής για να δουλεύουμε περισσότερο.Όποτε θέλουν μειώνουν το προσδόκιμο όριο ζωής και όποτε θέλουν το αυξάνουν.Επίσης αν δεν υπήρχε και το κέρδος απ' τις ασθένειες το προσδόκιμο όριο ζωής δεν θα ξεπερνούσε τα 60 έτη.Αν όμως όλα ήταν υπέρ μας, με διατροφή,όχι πόλεμοι,όχι ασθένειες,όχι πολλά φάρμακα,όχι καταχρήσεις,΄θα έπρεπε να είχαμε ως όριο τα 120 + .Η ποιότητα ζωής με τα δυτικά πρότυπα,american dream e.t.c, ΕΊΝΑΙ στην ΟΥΣΙΑ παγίδα...OTTO έγραψε:Πεταλούδα συμφωνώ, αλλά θα σου πουν πως αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE% ... E%AE%CF%82
http://www.news-medical.net/health/Life ... reek).aspx
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος
- OTTO
- Επόπτης Δημοθοινίας

- Έδωσε Likes: 421 φορές
- Έλαβε Likes: 327 φορές
Έτσιalkinoos έγραψε:θα έπρεπε να είχαμε ως όριο τα 120 + .Η ποιότητα ζωής με τα δυτικά πρότυπα,american dream e.t.c, ΕΊΝΑΙ στην ΟΥΣΙΑ παγίδα...
~ Ο ΑΓΑΜΗΤΟΣ ~
~ το υπεραναλυτικό κάθαρμα ~
- ArELa
- Founder-Administrator

απολύτως τίποτα όμως... από σκόρδα, πατάτες, μέχρι μαϊντανούς και βασιλικούς ρε συ!butterfly έγραψε:Ασε, δεν εχουν αφησει ορθιο τπτ.
Φυτεύω σπόρο βασιλικού και δε φυτρώνει! ούτε πατάτα!
Και είδαμε πόσο φτηνά τα παίρνει ο κοσμάκης...
βλέπω πως θέριεψε το τριφύλλι στον κήπο μου στον κάλαμο.
Έτσι μου'ρχεται να το κόψω και να το βράσω να το φάω,
έτσι για να φάω κάτι φυσικό! Γίδι θα γίνω, μα το Δια!
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
- alkinoos
- Επίτιμος

Όλοι οι σπόροι είναι υβρίδια,οι δε σπόροι μπασταρδεμένοι και δεν βγάζουν φυτά.ArELa έγραψε: απολύτως τίποτα όμως... από σκόρδα, πατάτες, μέχρι μαϊντανούς και βασιλικούς ρε συ!
Φυτεύω σπόρο βασιλικού και δε φυτρώνει! ούτε πατάτα!![]()
Και είδαμε πόσο φτηνά τα παίρνει ο κοσμάκης...![]()
Αν θες να καλλιεργήσεις ζήτα από την κοινότητα Πελίτι,μην παίρνεις από γεωπόνους.
Όταν θα έρθω θα σου φέρω σπόρο που κρατάω από κρεμμύδι πάνω από δέκα χρόνιαArELa έγραψε: βλέπω πως θέριεψε το τριφύλλι στον κήπο μου στον κάλαμο.
Έτσι μου'ρχεται να το κόψω και να το βράσω να το φάω,
έτσι για να φάω κάτι φυσικό! Γίδι θα γίνω, μα το Δια!
,από σκόρδο δεν έχω ,του χρόνου,μιας και έχει φυτευτεί όλο ,20 χεράδια των 40 σκόρδων έκαστο.
- Τάλως
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

- Έλαβε Likes: 2 φορές
φαντασου ομως οτι τετοιες τοματες τυλιγμενες μια-μια σαν να ειναι κατι σημαντικοalkinoos έγραψε:αχαχαχα !!! να βγω να πουλήσω βισσινί ντομάτες..θα με πάρουν με τις ντομάτες και τ'αυγά
σε αγορες της βορειας ευρωπης θα ειχαν τιμη 15 ευρω το κιλο
οπως το λαδακι μας που φευγει 2.5 και παει εκει απο 8 - 20 ευρω
εκει που δεν παραγουν κατι αυτα τους ειναι σαν θησαυρος
οπως και εδω πουλανε σε τρελες τιμες τα μυρτιλα
σκεψου το
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..
[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]
[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]
http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]
[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]
http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck