Γινε αγρότης. Μια "άλλη" ιδέα

Διατροφή, βοτανολογία και ο,τιδήποτε άλλο
σχετικό με την υγεία μας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ION 4ever
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Φύλο: Γυναίκα
Έλαβε Likes: 1 φορά

Γινε αγρότης. Μια "άλλη" ιδέα

Δημοσίευση από ION 4ever » Σάβ 27 Οκτ 2012, 12:23

Αυτό το ξέρατε?
Μου ηρθε σε e-mail απο φίλο.
Το εχει δοκιμάσει κανείς.
Πιστευεται οτι μπορεί να συμφέρει?
!4,20 που νομίζω οτι είναι η χαμηλώτερη εβδομαδιαία τιμή
είναι πολλά για τα λαχανικά της αρεσκείας μας καθε εβδομάδα?

Yιοθετήστε ένα αγρόκτημα για να έχετε φρέσκα λαχανικά

Θέλετε να τρώτε φρέσκα λαχανικά, λίγες μόνον ώρες μετά τη συγκομιδή τους;
Τώρα πια δεν χρειάζεται να έχετε παππού σε χωριό, που θα στέλνει «πεσκέσια» με αγνά προϊόντα.

Χάρη σε μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα, ο κάτοικος της πόλης
μπορεί να «υιοθετήσει» ένα αγρόκτημα και να λαμβάνει από αυτό,
κάθε εβδομάδα στην πόρτα του, φρέσκα αγροτικά προϊόντα.

Ο λόγος για το http://www.gineagrotis.gr, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τον καταναλωτή με τον παραγωγό καταργώντας
τον μεσάζοντα.
Ιθύνοντες νόες είναι δύο φίλοι γεννημένοι στην Εύβοια, ο Μιχάλης Καντσάς και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος,
που ζούσαν για χρόνια στην Αθήνα.
«Οι Αθηναίοι φίλοι μου έδιναν πάντοτε παραγγελιές, για να φάνε κάτι «εγγυημένο» από το μποστάνι μας» θυμάται ο Μιχάλης,
που πριν από ένα χρόνο περίπου επέστρεψε μόνιμα στη γενέτειρά του
και άρχισε να επεξεργάζεται την υλοποίηση της εν λόγω ιδέας.

Tέσσερις αγρότες με κτήματα κοντά στο χωριό Πάλιουρας Εύβοιας
έχουν «στρατευθεί» να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά μόνο για τους πελάτες του gineagrotis.gr.
«Τα εν λόγω χωράφια ποτίζονται από νερό άρδευσης
του Δήμου Πάλιουρα και όχι από γεωτρήσεις»
διευκρινίζει ο Δημήτρης,
«οι αγρότες έχουν σταματήσει τη χρήση φυτοφαρμάκων,
βρίσκονται στη φάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης
και σε δύο περίπου χρόνια θα έχουν περάσει στη βιολογική».

Τη διαδικασία μετάβασης, τους ποιοτικούς ελέγχους,
όπως και τη μετέπειτα πιστοποίηση έχει αναλάβει ο πιστοποιητικός οργανισμός Q-Ways.
Παράλληλα, από τη Μεγάλη Τετάρτη που ξεκίνησε η λειτουργία
του site πολλοί παραγωγοί από την Κρήτη, την Πελοπόννησο
και τη Βόρεια Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία.
Στο άμεσο μέλλον η ηλεκτρονική πλατφόρμα
θα παρέχει με την ίδια λογική στους χρήστες λάδι, αυγά και κρέας.
Το κέρδος για τους αγρότες είναι σημαντικό, καθώς απαλλάσσονται
από το κόστος της μεταφοράς,
ης μεταπώλησης σε λαϊκές αγορές της χώρας
και βέβαια από το άγχος για το αν το προϊόν τους θα επιλεγεί
από τους μεσάζοντες και έναντι ποιας τιμής.

«Από εμάς πληρώνονται εκ των προτέρων για μια καλλιεργητική χρονιά, βάσει της καλλιέργειας και όχι του προϊόντος», υπογραμμίζει ο Μιχάλης.

Οι δύο νέοι επιχειρηματίες θέλουν να καταργήσουν
ην έννοια του «κιλού» και να εγκαινιάσουν μια νέα νοοτροπία στο εμπόριο.
Μεγάλοι κερδισμένοι, φυσικά, είναι οι καταναλωτές που
προμηθεύονται φρέσκα λαχανικά με μειωμένη κατά 60% τιμή.

Ο κάθε πελάτης «νοικιάζει» κάποια τετραγωνικά μέτρα
από ένα αγρόκτημα και επιλέγει τα προϊόντα που θέλει να καλλιεργούνται.
Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να επισκέπτεται και να παρακολουθεί επί τόπου τη διαδικασία.

Hδη έχουν εγγραφεί 350 άτομα στο site, εκ των οποίων κάποιοι προχωρούν σε «ενοικίαση» αγροτεμαχίων.

«Υπολογίζουμε ότι το εβδομαδιαίο κόστος θα κυμαίνεται
από 14 έως 20,90 ευρώ, ανάλογα με τον δεσμευμένο χώρο.

Προτείνονται τρία πακέτα: των 50 τ.μ. (2 ατόμων), των 70 τ.μ. (3 - 4 ατόμων) και των 100 τ.μ. (5 και παραπάνω άτομα)» λέει στην «Κ» ο Δημήτρης.

http://www.gineagrotis.gr/
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in.
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Re: Γινε αγρότης. Μια "άλλη" ιδέα

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Σάβ 27 Οκτ 2012, 12:51

Ναι, το είχα δει κι εγώ, και μια χαρά μου φαίνεται. Ήδη έχουν ενοικιαστεί μέρη των αγροκτημάτων και μπορείς να πηγαίνεις να βλέπεις ή να βοηθάς στις εργασίες κλπ. Θεωρώ πως είναι πολύ καλή ιδέα και για τους αγρότες και για τους καταναλωτές, γιατί κάνουν στην άκρη τις ρουφήχτρες... τους μεσάζοντες. Το θέμα είναι πως έρχεται λιγουλάκι ακριβά στην αρχή, γιατί καθυστερείς να αρχίσεις να παίρνεις λαχανικά, μέχρι να βγει η πρώτη παραγωγή. Οπότε θα πληρώνεις και γι' αυτό και για τις actual ποσότητες που θα καταναλώνεις με την οικογένεια. Όχι ότι είναι κανένα τραγικό ποσόν. Εγώ που έκανα έναν υπολογισμό μέσα στο σάιτ τους, εκεί που έχει να κάνεις την ενοικίαση και τον υπολογισμό των λαχανικών ακι των ποσοτήτων που θες, βγαίνουν κάτι τεράστιες ποσότητες λαχανικών με σχετικά γελοία τιμή. Μόνο το αρχικό κεφάλαιο είναι λίγο δύσκολο τέτοια περίοδο να βρεθεί.

Προσωπικά όμως θα το έκανα... αν είχα τα λεφτά...
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 82 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Δημοσίευση από alkinoos » Σάβ 27 Οκτ 2012, 17:27

Προσωπικά,παρ΄ότι η είδηση διαβάζεται ως ευχάριστη και ως μια καλή επιλογή για τον καταναλωτή,στην ουσία,στην πράξη δηλαδή δεν είναι και τόσο εύκολο,Το κέρδος του αγρότη να διαμελίσει το κτήμα του,πχ,ενός στρέμματος ,να το νοικιάσει ,όταν η ενοικίαση πάει ανά στρέμμα γύρω στα 100 ευρώ το έτος ,τα μερικά τετραγωνικά μέτρα είναι καλό γι'αυτόν,κάτι σαν τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου,κομμάτια έχει περισσότερο κέρδος..Άρα,εδώ κερδίζει ο αγρότης,χάνει ο καταναλωτής..Βέβαια με την προυπόθεση το τι καλλιεργείται στην περιοχή εκείνη...αν π.χ,μπορεί να καλλιεργήσει κρεμμύδι λευκό,δεν τον συμφέρει να το τεμαχίσει και να το ενοικιάσει,διότι το κέρδος του κρεμμυδιού είναι υψηλό ανά στρέμμα.Το παράδειγμα το αναφέρω διότι καλλιεργώ γύρω στα 3 στρέμματα λευκό κρεμμύδι...εδώ θα ήθελα να μάθω τη τιμή του τετραγωνικού..είναι σημαντικό αυτό !

Τα γραφειοκρατικά,'όπως Ε.Λ.Γ.Α και δελτία αποστολής χρεώνονται στον παραγωγό,και όχι στον ενοικιαστή ή να υποθέσω πως ο "αγρότης"το πληρώνει μέσα στη τιμή του τετραγωνικού...Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας αγρότης όταν πρέπει να δικαιολογήσει και τα έξοδα κόστους της παραγωγής των ειδών καλλιέργιας στον ενοικιαστή..ή είναι όλα μέσα στο τιμή τετραγωνικού ;Χμμμ ....

Παγίδα για τον ενδιαφερόμενο...θέλει προσοχή
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Σάβ 27 Οκτ 2012, 17:47

Κοίτα, αν κερδίζει κι ο αγρότης ακόμα καλύτερα εννοείται, και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι κακό; Οι αγρότες ήδη χάνουν από τους μεσάζοντες και πολλά μάλιστα. Αν μπορεί να κερδίσει και ο αγρότης και ο καταναλωτής, μπράβο τους! Εγώ θα το προωθούσα. Μέσα στην σελίδα τους έχει και για ενδιαφερόμενους αγρότες στοιχεία.

Σου ξαναλέω πάντως πως σαν καταναλώτρια είδα ότι οικονομικά θα με συνέφερε για τις μίνιμουμ ποσότητες που εγγυώνται. Γιατί υπάρχει ένα είδος εγγύησης, σε περίπτωση που είναι λιγότερα του μίνιμουμ λόγω φυσικών καταστροφών κλπ. Άρα γιατί να τα δίνω σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές που για να ψωνίσω σε φυσιολογικές τιμές πρέπει να πάρω τα χαλασμένα το μεσημέρι, και να μην πάρω τα φρέσκα, τα βιολογικά απευθείας από τον αγρότη, τον οποίο έχω και το δικαίωμα να τον βλέπω όποτε γουστάρω και να του κάνω ό,τι ερώτηση θέλω;;;! Μ' αρέσουν τέτοιες "συμμαχίες" εμένα... Δεν ξέρω... Μάθε και πες μας! Αν δεν συμφέρει τους αγρότες, βασικά, ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ. Αν τους συμφέρει κι αυτούς, είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα για μένα...

Αλλά δεν νομίζω πως είναι τόσο βλάκες οι αγρότες να χάνουν λεφτά... αν μπορούν όπως λες να βγάλουν περισσότερα με άλλους τρόπους... Δεν ξέρω...
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από alkinoos » Σάβ 27 Οκτ 2012, 17:47

Έγραφα χωρίς να έχω μπει στη σελίδα τους...Τώρα που μπήκα και είδα ,λέω..Απάτη !

Δεν διαμελίζει ο άλλος το κτήμα του έτσι για πλάκα...αντί να το ενοικιάσει σε άλλον αγρότη με 100 το έτος,με αυτή την απάτη κερδίζει πάνω από 500 % κέρδος ανά στρέμμα..Θες να γίνεις αγρότης(και καλά) ;;;! ..θα πληρώσεις αδρά !

Άποψη μου..ΜΑΚΡΙΆ
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Σάβ 27 Οκτ 2012, 17:50

Βρε Αλκίνοε, να σε ρωτήσω κάτι; Είσαι και καταναλωτής; Όχι, γιατί καλλιεργείς μόνος σου τα λαχανικά σου.

Θέλω να μπουν όσοι έχουν την περιέργεια και να κάνουν έναν μικρό υπολογισμό των βασικών λαχανικών που θα χρειάζονταν και να υπολογίσουν πόσο θα τους βγαίνει. Κια να μας πουν πόσα κερδίζουν πάνω-κάτω.

Αν βγάζουν 500% και βγάζω κι εγώ ένα 50% -δεν θέλω παραπάνω, ΓΟΥΣΤΑΡΩ! :thumb: Αν χάνω... τότε όντως μακριά.

Προσωπική προσέγγιση αυτή βέβαια. Μπορεί κάποιος να έχει την απαίτηση να παίρνει από τον αγρότη τιμές που έδιναν οι μεσάζοντες. Οκ...
Άβαταρ μέλους
ION 4ever
Έλαβε Likes: 1 φορά

Δημοσίευση από ION 4ever » Σάβ 27 Οκτ 2012, 17:59

50 τετραγωνικά κοστιζουν εβδομαδιαίως στον ενοικιαστή 14 ευρώ.
αυτό επί 4 φορές τον μήνα είναι 56 ευρώ μηνιαίως
επί 12 μηνες τον χρόνο 672ευρώ.
Δεν εχω σκεφτεί ποσα ξοδευω ετησίως σε λαχανικά
αλλά τον μήνα αν ξοδέψω 56 τότε ενδέχεται
πάντα να έχω μεγαλύτερη ποικιλία.

τώρα βέβαια αν κάποιους μήνες πληρώνεις αλλά δεν έχει λαχανικά
τότε πρέπει να ξοδέψεις περισσότερα γιατί από κάπου αλλού
θα αγοράσεις οτι χρειάζεσαι.

1000 τετραγωνικά που είναι 1 στρέμμα αν χωριστεί σα 50αρια
εχουμε 20 τεμάχια επί 672 ετησίως είναι 13.440 για τον καλιεργητή.
Δεν είναι και ασχημα για αυτόν που καλιεργεί αλλα για τον πελάτη,
αν δεν καλύπτεται και τους 12 μήνες, δεν είναι καλά.
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in.
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από alkinoos » Σάβ 27 Οκτ 2012, 18:22

Mantam Froufrou έγραψε:Βρε Αλκίνοε, να σε ρωτήσω κάτι; Είσαι και καταναλωτής; Όχι, γιατί καλλιεργείς μόνος σου τα λαχανικά σου.

Θέλω να μπουν όσοι έχουν την περιέργεια και να κάνουν έναν μικρό υπολογισμό των βασικών λαχανικών που θα χρειάζονταν και να υπολογίσουν πόσο θα τους βγαίνει. Κια να μας πουν πόσα κερδίζουν πάνω-κάτω.

Αν βγάζουν 500% και βγάζω κι εγώ ένα 50% -δεν θέλω παραπάνω, ΓΟΥΣΤΑΡΩ! :thumb: Αν χάνω... τότε όντως μακριά.

Προσωπική προσέγγιση αυτή βέβαια. Μπορεί κάποιος να έχει την απαίτηση να παίρνει από τον αγρότη τιμές που έδιναν οι μεσάζοντες. Οκ...

Κοιτώ και τις δυο πλευρές...και του αγρότη και του καταναλωτή..είμαι υπέρ του καταναλωτή .Όταν κάποιος μου κάνει μια παραγγελία για το σπίτι του ,γνωστός ,φίλος ,ακόμα και άγνωστος του κάνω τιμή χοντρική...και όχι λιανική

Η ΙΟΝ έκανε μια πρόσθεση στο πόσο στοιχίζει το όλο θέμα για τον καταναλωτή ετησίως για το ένα σχετικά μικρο χώρο γης...Το ποσό είναι πολύ μεγάλο..672 ευρώ.Ένας μισθός δηλαδή.

Κάθε προιόν θέλει από δυο εως τρεις μήνες το ελάχιστο για να είναι έτοιμο για κατανάλωση.Πάμε καλά ;! Γι΄αυτό και λέω είναι απάτη ...αν έχεις απώλεια λόγω καιρού σου εγγυάται τί ;;Σε αποζημιώνει με μια ποσότητα..Σιγά τα ωά!!! Αφού δεν αποθηκεύεται το προιόν..το λέει ρητά..Πόσο θα φας ;το υπόλοιπο αν έχεις καλή σοδειά τι θα το κάνεις ,θα το πετάξεις ;

Απάντηση

Επιστροφή στο “Υγεία-Διατροφή”