Απόμακρος έγραψε: (αλλά, αν θέλεις να αμπελοφιλοσοφήσεις, ξαναδιάβασέ με)
Όσες φορές και να το ξαναδιαβάσω, δεν βγαίνει νόημα....
Καλό είναι να φιλοσοφείς νηφάλιος κι όχι υπό την επήρεια των προϊόντων της αμπέλου...
Απόμακρος έγραψε: (αλλά, αν θέλεις να αμπελοφιλοσοφήσεις, ξαναδιάβασέ με)
που να μαι? καπου θα τρεχω και εγω ελπιζω να ειστε ολλοι καλα οσο δεν ειμαι εδω να σας προσεχω ε?Απόμακρος έγραψε:
(πού είσαι εσύ ρε φαντομά;)
Απόμακρος έγραψε: Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε το ίδιο μυαλό, την ίδια ικανότητα, την ίδια δύναμη να εκτελούμε τα πράγματα.
Θα ήταν άδικο να κριθώ εγώ με το δικό σου μέτρο και να κρίνω εγώ εσένα με το δικό μου. Η μηλιά δεν πρέπει να κριθεί με το μέτρο της βελανιδιάς, ούτε η βελανιδιά με το μέτρο της μηλιάς. Η μηλιά θα πρέπει να συγκριθεί με το μέτρο της μηλιάς και η βελανιδιά με το δικό της μέτρο. Όταν κρίνουμε με το δικό μας μέτρο, τότε απλώς προκαλούμε μια αφύσικη τριβή μέσα στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να αρχίζει αυτός να μισεί τον εαυτό του, κι αυτό τον εμποδίζει να βελτιωθεί.
Τούτος ο κόσμος θα εξακολουθήσει παντοτινά να είναι ένα μίγμα από καλό και κακό. Το καθήκον μας είναι να συμπονούμε τον αδύναμο και να αγαπάμε ακόμα και τον φταίχτη. Ο κόσμος είναι ένα απέραντο ηθικό γυμναστήριο όπου όλοι μας οφείλουμε να εξασκούμαστε μέρα και νύχτα ακατάπαυστα. Δράση και φιλοσοφία είναι ένα. Μονάχα οι ανόητοι λένε ότι η δράση και η φιλοσοφία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι σοφοί δεν το λένε.
Κατακλείδα: Η πραγματική ισότητα δεν υπήρξε, ούτε και θα υπάρξει ποτέ πάνω στη Γη.
Πως είναι δυνατόν όλοι μας να είμαστε ίσοι εδώ πέρα; Αυτό το ανέφικτο είδος ισότητας συνεπάγεται το θάνατο του παντός.
Η απόλυτη ισότητα, η τέλεια δηλαδή ισορροπία όλων των δυνάμεων που αγωνίζονται σε όλα τα πεδία, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σ' αυτόν τον κόσμο (τον καλό τον χιλιομπαλωμένο...)
Πολύ προτού φτάσει το σύμπαν σ’ αυτήν την κατάσταση, η γη μας θα έχει γίνει πλέον ακατάλληλη για οποιοδήποτε είδος ζωής και δεν θα υπάρχει κανένας εδώ.
(αμπελοφιλοσοφίας το ανάγνωσμα)
Καλό είναι και να αμπελοφιλοσοφείς νηφάλιος, θα ήθελα να προσθέσω.Λύκαινα έγραψε:Όσες φορές και να το ξαναδιαβάσω, δεν βγαίνει νόημα....
Καλό είναι να φιλοσοφείς νηφάλιος κι όχι υπό την επήρεια των προϊόντων της αμπέλου..
κάτι τέτοια λες και μετά αναστενάζω απο ευδαιμονία, κι αναφωνώ: Υπάρχουν Ανθρωποι! (το Α, όσο πιο κεφαλαίο γίνεται)Τούτος ο κόσμος θα εξακολουθήσει παντοτινά να είναι ένα μίγμα από καλό και κακό. Το καθήκον μας είναι να συμπονούμε τον αδύναμο και να αγαπάμε ακόμα και τον φταίχτη. Ο κόσμος είναι ένα απέραντο ηθικό γυμναστήριο όπου όλοι μας οφείλουμε να εξασκούμαστε μέρα και νύχτα ακατάπαυστα. Δράση και φιλοσοφία είναι ένα. Μονάχα οι ανόητοι λένε ότι η δράση και η φιλοσοφία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι σοφοί δεν το λένε.
Η ανθρώπινη ζωή είναι σαν μια ροή που φυλακίζεται στην δίνη του κόσμου για να απελευθερωθεί αργότερα. Μια ροή νερού που αυτοδύναμα ορμάει προς τα κάτω πέφτει μέσα σε ένα κοίλωμα και σχηματίζει μια δίνη, κι αφού περιστραφεί για λίγο μέσα στο κοίλωμα, βγαίνει πάλι με τη μορφή μιας ελεύθερης ροής για να εξακολουθήσει την ανεμπόδιστη πορεία του. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι σαν αυτή τη ροή. Μπαίνει μέσα στη δίνη, μπλέκει σ' αυτόν τον κόσμο του χώρου, του χρόνου και της αιτιότητας, περιστρέφεται εκεί για λίγο, κραυγάζει "ο πατέρας μου, ο αδελφός μου, το όνομά μου, η φήμη μου" και άλλα πολλά ακόμα, και τελικά βγαίνει έξω και ανακτά την πρωταρχική της ελευθερία.