Πανεπιστήμιο Cambridge - Διαγώνισμα χημείας

Ευτράπελα, ανέκδοτα, αηδιογραφήματα, ή κάτι που είδαμε και γελάσαμε.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Lionheart
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2876
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:48
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Μόναχο

Πανεπιστήμιο Cambridge - Διαγώνισμα χημείας

Δημοσίευση από Lionheart » Τετ 15 Οκτ 2008, 18:30

Η ακόλουθη ερώτηση τέθηκε σε διαγώνισμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η απάντηση ενός από τους φοιτητές ήταν τόσο πρωτότυπη και εμβριθής, που ο καθηγητής του την κοινοποίησε σε όλους τους συναδέλφους του μέσω του διαδικτύου. Με την σειρά μου την κοινοποιώ μεταφρασμένη στα Ελληνικά. Νομίζω ότι η απάντηση του φοιτητή είναι ένα έξοχο παράδειγμα ορθολογικής αντιμετώπισης μιας ερώτησης με ανορθολογικό, μεταφυσικό υπόστρωμα. Μέσω του τολμηρού χιούμορ του διαφαίνεται η ύπαρξη ενός άνετου κλίματος διανοητικής επικοινωνία ς με τον καθηγητή του.


ΕΡΩΤΗΜΑ: «Είναι η Κόλαση εξώθερμη (αποβάλλει ενέργεια) ή ενδόθερμη (απορροφάει ενέργεια);»

Παρατήρηση
Οι απαντήσεις των περισσότερων φοιτητών έκαναν αναφορά στο νόμο των ιδανικών αερίων του Boyle (τα αέρια παγώνουν όταν αυξάνεται ο όγκος τους και θερμαίνονται όταν συμπιέζονται) ή σε κάτι σχετικό.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Κατ’ αρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε πώς αλλάζει η μάζα της Κόλασης σε συνάρτηση με τον χρόνο. Επομένως, χρειάζεται να γνωρίζουμε τους ρυθμούς με τους οποίους εισέρχονται και εξέρχονται οι ψυχές από την Κόλαση. Θεωρώ ότι μπορούμε να υποθέσουμε με βεβαιότητα ότι οι ψυχές που μπαίνουν στην Κόλαση δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν. Επομένως δεν έχουμε έξοδο ψυχών από την Κόλαση. Για να βρούμε πόσες ψυχές εισέρχονται στην Κόλαση θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις διαφορετικέ ς θρησκείες που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Ορισμένες από αυτές υποστηρίζου ν ότι θα πας στην Κόλαση αν δεν είσαι πιστός τους. Επειδή υπάρχουν περισσότερε ς της μίας τέτοιες θρησκείες και επειδή οι άνθρωποι ανήκουν μόνο σε μία εξ αυτών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλες οι ψυχές πάνε στην Κόλαση.

Με βάση τους τωρινούς ρυθμούς γεννήσεων και θανάτων αναμένεται ότι ο αριθμός των ψυχών στην Κόλαση θα αυξάνεται εκθετικά. Τώρα, θα πρέπει να διερευνήσουμε την ταχύτητα αύξησης του όγκου της Κόλασης, διότι ο νόμος του Boyle ορίζει ότι για να παραμείνει αμετάβλητη η θερμοκρασία και η πίεση της Κόλασης θα πρέπει ο όγκος της να αυξάνεται με ρυθμό ανάλογο του αριθμού των ψυχών που εισέρχονται σε αυτήν. Αυτό το δεδομένο μας οδηγεί σε δύο πιθανές απαντήσεις:
• Αν ο όγκος της Κόλασης αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν με τον οποίον αυξάνεται ο αριθμός των ψυχών που εισέρχονται εντός αυτής, τότε η θερμοκρασία και η πίεσή της θα αυξάνονται ώσπου να εκραγεί.
• Αν ο όγκος της Κόλασης αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν με τον οποίον αυξάνεται ο αριθμός των ψυχών που εισέρχονται εντός αυτής, τότε η θερμοκρασία και η πίεσή της θα μειώνονται ώσπου να παγώσει.

Ποια λοιπόν από τις δύο απαντήσεις είναι η σωστή; Αν δεχθούμε ως ισχύουσα την υποθετική δήλωση που μου έκανε η Τερέζα όταν ήμουν πρωτοετής, ότι "θα κοιμηθώ μαζί σου την μέρα που θα παγώσει η Κόλαση (when Hell freezes over)" κι αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι έως σήμερα δεν κατάφερα να έχω σεξουαλική σχέση μαζί της, τότε η απάντηση Νο 2 δεν μπορεί να αληθεύει και επομένως είμαι σίγουρος ότι η Κόλαση είναι εξώθερμη και δεν θα παγώσει.»
Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,
αὐτὲς οἱ πέτρες δὲ βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τὰ ξένα βήματα,
αὐτὰ τὰ πρόσωπα δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸν ἥλιο,
αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στα ΙΔΕΟ γελάμε!”