Σελίδα 1 από 2

Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 07 Μάιος 2015, 19:51
από AnonymosEreynhths
Επάγγελμα Μελισσοκόμος: Οι «ευκαιρίες», οι υπερβολές και η πραγματικότητα.

Το ερώτημα, για το αν η μελισσοκομία είναι ένα εύκολο επάγγελμα που προσφέρει πολλές ευκαιρίες κέρδους, αλλά και ποίες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος πετυχημένος μελισσοκόμος, είναι κάτι που απασχολεί τον κάθε νέο, κυρίως, που σκέπτεται να μπει στον κλάδο μας.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η οικονομική κρίση έχει λάβει τις διαστάσεις που όλοι βιώνουμε και που η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, πολλοί είναι εκείνοι που η λύση της ενασχόλησής τους με τη μελισσοκομία τους φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.

Με το θέμα αυτό έχουν ασχοληθεί και έχουν γράψει, κατά καιρούς, πολλοί άνθρωποι του χώρου μας, και κάτι ανάλογο έχουμε κάνει και εμείς, σε προηγούμενα άρθρα μας.

Ξαναφέρνουμε όμως σήμερα το θέμα αυτό στην επικαιρότητα, έπειτα από τη χθεσινή ανάρτηση στις σελίδες αυτού του Blog, που ήταν μια αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου της έγκριτης εφημερίδας το ΕΘΝΟΣ, με θέμα «Μελισσοκομία: Το επάγγελμα που δίνει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα! Αρκεί να το αγαπάς...».

Τα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως μας εκφράζουν και, κατά τη γνώμη μας, δικαίως σήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των συναδέλφων μελισσοκόμων - κάποιες απ αυτές εκδηλώθηκαν με τρόπο... υπερβολικό και αυτό δεν ήταν αναγκαίο να γίνει!!!

Σήμερα λοιπόν θα σας παραθέσουμε τη δική μας άποψη και θα σας αναπτύξουμε τις τρεις βασικότερες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος πετυχημένος μελισσοκόμος και να μπορέσει να «βιοπορευτεί μελισσοκομικά».

- Πρώτη βασική προϋπόθεση: Η ύπαρξη οικονομικών πόρων.
Κάποιοι από εμάς τους «παθιασμένους» με τη μελισσοκομία, συνήθως βάζουμε την αγάπη για τις μέλισσες πρώτη και πάνω από όλες τις άλλες προϋποθέσεις.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Είναι η αγάπη αρκετή για να ξεπεράσει αντιξοότητες, αστοχίες και προβλήματα, αν δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι? Αντικειμενικά όχι, δεν είναι αρκετή!
Εδώ δεν είναι αρκετή για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, θα είναι αρκετή για τις σχέσεις ανθρώπων και μελισσών?

Οι νέοι μελισσοκόμοι που ξεκινούν χωρίς να έχουν την οικονομική υποστήριξη κάποιου τρίτου, όπως επιχορήγηση από τους γονείς τους ή μέρος από την σύνταξη του παππού ή χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην με κάποια άλλα εισοδήματα, όπως παράπλευρη εργασία, για παράδειγμα, γρήγορα θα απογοητευτούν και θα τα παρατήσουν. Βλέπετε, η μελισσοκομία δεν μπορεί να τους προσφέρει κάποιο σοβαρό εισόδημα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν από αυτή, τα 2-3 τουλάχιστον πρώτα χρόνια της ενασχόλησης τους.

Ολοκληρώνοντας, να επισυνάψουμε επιγραμματικά, πως η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να πετύχει κάποιος στη μελισσοκομία, είναι να δώσει την ευκαιρία στον εαυτό του να «ψηθεί» καλά μαζί της για 2-3 χρόνια, βάζοντας το οικονομικό αποτέλεσμα σε δεύτερη μοίρα. Τότε μόνο θα μπορέσει να μάθει αρκετά μυστικά, να διδαχτεί από τα λάθη του και να την κατακτήσει! Αυτό όμως για να συμβεί, προϋποθέτει οικονομική ανεξαρτησία, για όλο αυτό το διάστημα, όπως ακριβώς το αναφέρουμε και πιο πάνω.

- Δεύτερη βασική προϋπόθεση: Αγάπη για τις μέλισσες και εξοικείωση μαζί τους.
Μοιραία, η αγάπη για τις μέλισσες είναι η δεύτερη σημαντικότερη προϋπόθεση για να καταφέρει κάποιος να γίνει πετυχημένος μελισσοκόμος.

Όπως όμως υποστήριξε και κάποιος γνωστός κοινονιοψυχολόγος, δεν μπορούμε να αγαπήσουμε πραγματικά κάτι ή κάποιον, αν προηγουμένως δεν το γνωρίσουμε καλά. Επομένως όταν μιλάμε για αγάπη προς τις μέλισσες, εννοούμε αγάπη που θα έχει προέλθει ύστερα από βαθιά κατανόηση της βιολογίας της, της συμπεριφοράς της, του κοινωνικού της μοντέλου και της συνεισφορά της πάνω στη γη.

Για να είναι πλήρης και σταθερή αυτή η αγάπη, χρειάζεται ακόμα η απόλυτη εξοικείωση μαζί της, η απαλλαγή από κάθε συναίσθημα φοβίας και η βεβαιότητα πως το υπέροχο, αλλά άγριο, αυτό πλάσμα δεν μπορεί να μας βλάψει – αναφερόμαστε στις πιθανές αλλεργίες φυσικά.

Τρίτη βασική προϋπόθεση: Η δεξιότητα σε χειρο-τεχνικές εργασίες.
Όση αγάπη για τις μέλισσες και να έχει κάποιος, δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει ολοκληρωμένος μελισσοκόμος και να καταξιωθεί στο κλάδο της μελισσοκομίας, αν δεν είναι ή δεν προσπαθήσει να γίνει, ο τύπος του χρυσοχέρη, όπως έλεγαν οι παλιότεροι. Αυτός δηλαδή που δεν «κωλώνει» πουθενά όπως λένε οι νεώτεροι.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να είναι έτοιμος να ασχοληθεί με όλο το φάσμα των χειρωνακτικών εργασιών, όπως κουβάλημα, ξυλουργικές εργασίες, στοκάρισμα, τρίψιμο, βάψιμο, κάρφωμα, βίδωμα, ευχέρεια σε εργαλεία χειρός και σε ελαφριά εργαλεία πάγκου, όπως τροχός, μέγγενη, σέγα κλπ. Θα πρέπει ακόμα να μπορεί να ξεπεράσει «δύσκολες» καταστάσεις και να δείχνει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εφευρετικότητα στην αντιμετώπιση απρόοπτων συμβάντων.

Δηλαδή με άλλα λόγια, θα πρέπει να είναι πολυμήχανος! Αυτό φυσικά δεν το έχουν έμφυτο όλοι οι άνθρωποι, αλλά είναι μια «δεξιότητα» που μπορεί να αποκτηθεί, αν υπάρχει πολύ αγάπη για αυτό που κάνουμε, ο διαθέσιμος χρόνος και η ανάλογη προσπάθεια.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, θα συμβουλεύαμε, όποιον σκέπτεται να ασχοληθεί σοβαρά με τη μελισσοκομία, να κάτσει να διαβάσει ότι έχει σχέση με τη μελισσοκομία - να διαβάσει πολύ, σαν να έδινε εξετάσεις στο πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, να πάει να παρακολουθήσει κάποια «σοβαρά» σεμινάρια για αρχάριους. Οι δυο αυτές φάσεις θα έπαιρναν για να ολοκληρωθούν γύρω στους 4- 6 μήνες.

Στη συνέχεια, να πάει να «δουλέψει» δίπλα σε κάποιον παλιό μελισσοκόμο - αν προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, όλο και κάποιος θα βρεθεί να τον «προσλάβει» - ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αγοράσει και τα 5-6 πρώτα του μελίσσια. Η φάση αυτή θα έπαιρνε άλλους 8-10 μήνες.

Αφού θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η φάση - και με την προϋπόθεση πως όλα θα πάνε κατ ευχή - θα μπορούσε να διαθέσει ένα αρχικό κεφάλαιο για να αγοράσει τα πρώτα του 50-60 μελίσσια και τον βασικό εξοπλισμό που απαιτείται για την συγκρότηση μιας μικρής εκμετάλλευσης, και τον επόμενο χρόνο ένα ακόμα κεφάλαιο, για να διπλασιάσει το μελισσοκομείο του.

Με βάση αυτό το πλάνο, σε 2-2,5 χρόνια, αν όλα πάνε καλά, ο νέος μελισσοκόμος θα μπορεί να αποκτήσει τα πρώτα του σοβαρά εισοδήματα από τη μελισσοκομία, που ανάλογα με τη θέλησή του και με μια ακόμα νέα επένδυση, τον επόμενο χρόνο, θα καταφέρει να αυξήσει περισσότερο τη δύναμη του μελισσοκομείου του και να γίνει οικονομικά εντελώς ανεξάρτητος.

Αυτός όλος ο κύκλος της μελισσοκομικής «ωρίμανσης» θα έχει στοιχίσει, από πλευράς χρόνου και χρήματος, όσο περίπου θα στοίχιζαν και οι σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά θα έχει ετοιμάσει έναν άξιο, ικανό και αυτοδύμανο επαγγελματία μελισσοκόμο που, εκτός των άλλων, θα έχει κάνει το όνειρο της ζωής του πραγματικότητα και όχι έναν ακόμα μόνιμο άνεργο και χαμένο στο διάστημα πτυχιούχο!

Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να προβληματίσει και τους γονείς που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, αλλά και τους ίδιους τους νέους που ενδεχομένως βλέπουν την ενασχόλησή τους με τη μελισσοκομίας, σαν μια καλή διέξοδο «επαγγελματικής αποκατάστασης».
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr -- promelis@hotmail.gr -

Πηγή: http://orinimelissa.blogspot.gr/2015/03 ... SKjmm.dpuf

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 07 Μάιος 2015, 20:12
από Divine Sinner
Τα μελίσσια πόσο κανουν;;

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 07 Μάιος 2015, 20:14
από AnonymosEreynhths
Λίγα πράγματα από εμένα.

Το παραπάνω άρθρο καλύπτει αρκετά πράγματα για όποιον σκέφτεται να ξεκινήσει είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά.

Δώστε πιο πολύ βάση στο να βρείτε κάποιον παλιό μελισσοκόμο από τον οποίο θα μπορέσετε να μάθετε πάρα πολλά μυστικά. Η Μελισσοκομία είναι τέχνη. Όπως όλες οι τέχνες έτσι και αυτή θέλει να αφιερώσεις πολύ χρόνο , να έχεις υπομονή και επιμονή για να την κατακτήσεις. Από κει και πέρα συνεχώς θα μαθαίνεις. Η Μελισσοκομία είναι ένας κλάδος ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται . Αυτό σημαίνει πρακτικά πως καινούριοι τρόποι θα διευκολύνουν την δουλειά σου και τις ίδιες τις μέλισσες.

Πριν ξεκινήσεις.

Μην δίνεις βάση σε όσα γράφουν στο ίντερνετ (σε μελισσοκομικές ομάδες του fb παράδειγμα) διάφοροι επιτήδειοι. Το παίζουν παντογνώστες και δίνουν συμβουλές. Και το εύλογο ερώτημα είναι το εξής : Αφού τα ξέρουν όλα και είναι οι καλύτεροι μελισσοκόμοι πως βρίσκουν τον χρόνο με τόσα μελίσσια να βγάλουν πέρα και ταυτόχρονα να τους βλέπεις όλη μέρα στο fb να δίνουν συμβουλές; Τι συμβουλές; Συμβουλές για το πως θα χάσουμε τα μελίσσια μας όπως τα έχασαν και αυτοί. Μην δίνεται πολύ σημασία σε αυτά. Γράφω πρώτα αυτό γιατί πολύ την έχουν πατήσει με το ίντερνετ.

Πριν ξεκινήσετε μην δώσετε λεφτά για να αποκτήσετε ακριβά εργαλεία. Δεν υπάρχει λόγος. Τα βασικά για να ξεκινήσεις είναι το καπνιστήρι , το ξέστρο και η μάσκα. Τα υπόλοιπα, όπως ο μελιτοεξαγωγέας είναι πανάκριβα εργαλεία και δεν αξίζει τον πρώτο καιρό να τα αποκτήσεις ή να πάρεις φορτηγό. Γιατί μπορεί να γίνει μια στραβή να δεις πως δεν σου αρέσει και μετά τι θα κάνεις; Τα μελίσσια θα τα πουλήσεις σίγουρα γιατί υπάρχει τρελή ζήτηση. Τα εργαλεία όμως; Από την στιγμή που τα απόκτησες έχουν χάσει ένα μέρος της αξίας τους. Οπότε ξεκινάμε με τα βασικά εργαλεία που προανέφερα.

Διαβάστε βιβλία , καλό είναι. Τα βιβλία όμως αφενός δεν τα λένε όλα αφετέρου έχουν πολλές ανακρίβειες. Παράδειγμα ακούς την όρο διπλό εμβολιασμό. Τι είναι καταρχήν ο εμβολιασμός; Είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε τεχνητά βασίλισσες.

Δεν δέχεται εικόνες το forum μεγάλες και γιαυτό δεν μπορώ να βάλω για να σας δείξω ακριβώς τον τρόπο αυτή την στιγμή.

Εικόνα

Στην εικόνα βλέπουμε ένα πλαίσιο με βέργες στο οποίο υπάρχουν τα κελιά. Το μακρόστενο που φαίνεται είναι αυτό το οποίο έχουν περιποιηθεί οι μέλισσες. Εμείς τι κάνουμε τώρα.

Εικόνα

Αυτό είναι ένα τελάρο με φρέσκο γόνο. Επειδή δεν παίρνει το φόρουμ την κατάλληλη φωτογραφία σας έβαλα αυτή για να καταλάβετε περίπου πως είναι. Εμείς χρειαζόμαστε λίγο μεγαλύτερα σκουλήκια από αυτά της φωτογραφίας (όχι πάρα πολύ μεγάλα) τα οποία θα πάρουμε με ένα μικρό πινέλο (με μικρή μύτη δηλαδή) και θα τα τοποθετήσουμε στα κελιά της προηγούμενες φωτογραφίας. Πριν βάλουμε τα σκουλήκια εκεί πρώτα τοποθετούμε βασιλικό πολτό με νερό. Τα βιβλία τώρα λένε πως από τον πολτό τρέφεται το σκουλήκι. Ο διπλός εμβολιασμός (η συνωμοσιολογία της μελισσοκομίας) γίνεται (μάλλον δεν γίνεται) με το να πάρουμε την επομένη μέρα τα κελιά στο μελίσσι το οποίο τα έχουμε τοποθετήσει και να τα ξαναμπολιάσουμε πάλι με πολτό και έτσι ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως βγαίνει μεγαλύτερη και καλύτερη μάνα!!!

Τι ισχύει στην πραγματικότητα. Από την στιγμή που θα τοποθετήσουμε το πλαίσιο της πρώτης φωτογραφίας μέσα στην κυψέλη μας οι μέλισσες θα φάνε τον βασιλικό πολτό που βάλαμε εμείς για το σκουλήκι. Τότε εμείς γιατί βάζουμε τον πολτό στο κελί; Γιατί έτσι κολλάει το σκουλήκι που θα μεταφέρουμε από την δεύτερη φωτογραφία. Αυτό το κατάλαβα μόνος μου όταν άνοιξα να δω από περιέργεια μετά από λίγες ώρες την κυψέλη να δω τι έκαναν. Και παρατήρησα πως είχε εξαφανιστεί ο πολτός που τους έβαλα και οι μέλισσες τάιζαν το σκουλήκι από μόνες τους! Άρα όσοι λένε για διπλό εμβολιασμό και τέτοια πράγματα μακρυά. Είτε είναι άσχετοι και το παίζουν έξυπνοι είτε κοροϊδεύουν.

Όταν θα αποφασίσεις να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο πρέπει να μάθεις να βγάζεις μάνες. Δεν μπορείς να έχεις ένας Χ αριθμό μελισσιών και να πας να αγοράζεις συνεχώς βασίλισσες όταν για τον χ,ψ λόγο θα χαθεί η παλιά μάνα. Δεν κάνεις προκοπή αν δεν μάθεις την τεχνική αυτή. Είναι ένα πολύ βασικό πράγμα.

Αυτά τα ολίγα για αρχή.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 07 Μάιος 2015, 20:21
από AnonymosEreynhths
Divine Sinner έγραψε:Τα μελίσσια πόσο κανουν;;
Αυτή την εποχή αν αγοράσεις ένα ολόκληρο μελίσσι μπορεί να το πάρεις και 120 εύρω. Γιατί ο μελισσοκόμος για να το συντηρήσει από την προηγούμενη χρονιά το τάισε, έκανε θεραπείες για τις αρρώστιες οπότε δαπάνησε κάποια λεφτά.

Καλό είναι να αγοράσεις παραφυάδες. Δηλαδή ένα μελίσσι με 5 πλαίσια συνήθως ( το μονό μελίσσι χωράει έως 10 πλαίσια μέσα) το οποίο έχει χωριστεί από κάποιο άλλο πιο δυνατό ή μέτριο σε δύναμη με παλιά ή καινούρια βασίλισσα (συνήθως δίνουν καινούριες βασίλισσες). Οπότε το κόστος πέφτει περίπου στα μισά λεφτά. Δηλαδή 60 ευρώ.

Αλλά όταν αγοράζεις παραφυάδες δεν παίρνεις και την κυψέλη (κουτί) μαζί. Πρέπει να έχεις δικά σου έτοιμα για να βάλεις μέσα τα πλαίσια.

http://www.bee-smart.gr/image/cache/dat ... 00x700.jpg

Η παραπάνω φωτογραφία είναι ένα πάτωμα (όροφος δηλαδή όχι η βάση με 10 πλαίσια). Η βάση απλά έχει και πάτο. Οι παραφυάδες που δίνουν έχουν συνήθως 5 πλαίσια. Και σου τα πουλάνε για 5 πλαίσια πληθυσμό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι 5. Στα τρία πλαίσια είναι ο πληθυσμός και στα άλλα 2 τα βάζουν για να πατάει πάνω ο πληθυσμός και να μην είναι στριμωγμένος. Η παραφυάδα συνήθως περιέχει 1 πλαίσιο (τελάρο) γύρη , ένα γόνο και ένα μέλι για να ταΐζουν τον γόνο.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Μάιος 2015, 00:50
από ArELa
:clap: :clap:
Ήδη είδα περισσότερα απ'όσα περίμενα! Ευχαριστώ, φίλε.

Μελάκι πουλάς? Κι αν ναι, πόσο θες το κιλό συν τα έξοδα αποστολής?
Γιατί από σένα ξέρω πως θα πάρω αγνό πράμα.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Μάιος 2015, 16:50
από AnonymosEreynhths
Το μέλι το δίνω 8 ευρώ το κιλό. Αυτή την στιγμή όμως δεν έχω, το έχω δώσει όλο από πέρσι. (Σε αυτό το σημείο ένας πονηρός θα μπορούσε να σου πει ότι έχει και να σου δώσει άλλο που δεν είναι δικό του και να είναι και νοθευμένο)

Όταν έχω πολλές παραγγελιές εκτός νομού έρχομαι αυθημερόν και παραδίδω τα μέλια. Τώρα για λίγα κιλά δεν έτυχε να στείλω ποτέ οπότε δεν το έχω ψάξει να δω τι γίνεται με τα έξοδα αποστολής.

Για τι μέλι ενδιαφέρεσαι; Εγώ βγάζω συνήθως πευκόμελο , και μέλι ανθέων και ελάτου(σπανιότερα καστανιά και θυμάρι) . Θέλεις όταν βγάλω να σου στείλω δείγματα να δοκιμάσεις να δεις αν σου αρέσει πρώτα και μετά σου στέλνω όσο θέλεις (αρκεί να πάει καλά η φετινή χρονιά όμως από θέμα καιρού!!!)

Πληροφοριακά όταν λέμε μέλι ελάτου μην νομίζεται ότι το μέλι στο βαζάκι έχει 100% μέλι από έλατο. Η Μέλισσα δεν την προγραμματίζεις να πάει στον έλατο μονάχα. Αλλά τις πάμε κοντά στον έλατο έτσι ώστε η μεγαλύτερη συλλογή να είναι από εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες ανθοφορίες.

Επίσης αν το μέλι σας ζαχαρώσει ποτέ μην φοβηθείτε και πιστέψετε πως είναι νοθευμένο. Είναι φυσιολογικό ένα μέλι να ζαχαρώνει από ένα χρονικό διάστημα και μετά. Δείγμα ανόθευτου μελιού. Αν θέλετε να το επαναφέρετε στην προηγούμενη κατάσταση πρέπει να το βάλετε μέσα σε μια κατσαρόλα ή καραβάνα με ζεστό νερό (το πολύ έως 45 βαθμούς Κελσίου γιατί από κει και πάνω καταστρέφονται το προϊόν)

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Μάιος 2015, 17:15
από ArELa
Πευκόμελοοοοοοοοοοοοοοο! ή ελατόμελοοοοοοοοοοο! Πεθαίνω για αυτά.. :lovey0:
(κυρίως για το δεύτερο)

Ένα κιλάκι αν σου περισσέψει, στειλ'το μου βρε μάνα μου.
θα σου στείλω τα λεφτά, είτε μέσω paypal (αν έχεις κι αν σε βολεύει)
είτε κατ'ευθείαν στον λογ/σμό σου στην τράπεζα.
(θα συνεννοηθούμε με ΡΜ τέλος πάντων, όταν θα'χεις λίγο μελάκι
διαθέσιμο)
Δε βιάζομαι. Σε κανά μήνα θα πάω Κάλαμο άλλωστε, και δε θα μπορέσω
να το παραλάβω. Τουλάχιστον από Σεπτέμβρη αν μπορείς...
Τώρα έχω μια νοθευμένη βλακεία, που παραμυθιάζομαι ότι είναι μέλι.

Για τα περι ζαχαρώματος, ξέρω.
ΘΕΛΩ να μου ζαχαρώνει αυτό που θα μου στείλεις, διότι πέραν
της επιβεβαίωσης ότι δεν είναι νοθευμένο, μου γουστάρει
πολύ το ζαχαρωμένο. :D

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Παρ 08 Μάιος 2015, 22:17
από Divine Sinner
ααααααααααααααααααααααααααααααααααα
εχεις βασιλικο πολτο;;

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 09:30
από promitheas14
ArELa έγραψε:Πευκόμελοοοοοοοοοοοοοοο! ή ελατόμελοοοοοοοοοοο! Πεθαίνω για αυτά.. :lovey0:
(κυρίως για το δεύτερο)
Για τα περι ζαχαρώματος, ξέρω.
ΘΕΛΩ να μου ζαχαρώνει αυτό που θα μου στείλεις, διότι πέραν
της επιβεβαίωσης ότι δεν είναι νοθευμένο, μου γουστάρει
πολύ το ζαχαρωμένο. :D
Τό ελατόμελο δέν ζαχαρώνει. Νά σκεφθεί κανείς ότι παράγεται από τίς μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων πού παρασιτιούν στά πεύκα καί στά έλατα.
Είναι εκπληκτικό τό πώς τά εκκρίματα (τού ενός είδους) αποτελούν τροφή γιά κάποιο άλλο. Τό ίδιο συμβαίνει μέ τά εκκρίματα τών ριζών τών φυτών, όπου στήν περιοχή η οποία ονομάζεται ριζόσφαιρα, (φανταστείτε την σάν ένα γάντι γύρω από τἠ ρίζα καί τά ριζικά τριχίδια) τρέφονται άπειρα μικρόβια.
Τό ίδιο συμβαίνει μέ τήν μικροχλωρίδα τού δέρματος καί τού εντέρου μας.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 10:40
από ArELa
Δεν θυμάμαι αν ζαχάρωσε (έστω και λίγο) το ελατόμελο (αυθεντικό και ανόθευτο) που μου'φερε
μια φίλη από το χωριό της πριν 20 χρόνια. Θυμάμαι ότι ήταν υπέροχο.

Έχω ακούσει ότι το ζαχάρωμα προκύπτει σίγουρα σε όλα τα αυθεντικά μέλια,
ειδικά αν βάλεις κουτάλι μέσα 2 φορές, και τη δεύτερη είναι σαλιωμένο,
γιατί έφαγες την πρώτη κουταλίτσα. Το σάλιο κάνει (λέει) μια ζύμωση
με το μέλι και έτσι γεννιέται το ζαχάρωμα. Μπορεί και να προκύπτει κι από μόνο του
με το χρόνο, πάντως ότι με το σάλιο γίνεται μια ζύμωση, είναι βέβαιο.

Το μέλι που έχω τώρα, (η απόλυτη μούφα) έχει δεχτεί άπειρα "βυθίσματα" με κουτάλι
(γιατί δεν περιορίζομαι σε μία κουταλιά, καταπίνω τουλάχιστον 3 τη φορά η υπογλυκαιμικιά :P )
αλλά δεν ζαχαρώνει με την καμία.
Που σημαίνει ότι έχει δεχτεί μπόλικη γλυκόζη για νόθευση. (η γλυκόζη- από καλαμπόκι
φτηνή στο εμπόριο- δεν ζαχαρώνει με τίποτα)

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 10:49
από Divine Sinner
Ειχα την τυχη να δω πως συσκευαζεται το μελι του εμποριου γιατι είχα μια τετοια βιοτεχνια (δεν θα το πω βιομηχανια γιατι ηταν μικρη επιχειρηση) κοντα στο σπιτι μου. το μερος βρωμοκοπουσε και δεν υπηρχε καμια πρόβλεψη υγιεινης. Σαν να βλεπεις ενα μηχανουργίο ενα πραμα.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 14:13
από promitheas14
ArELa έγραψε:Έχω ακούσει ότι το ζαχάρωμα προκύπτει σίγουρα σε όλα τα αυθεντικά μέλια,
ειδικά αν βάλεις κουτάλι μέσα 2 φορές, και τη δεύτερη είναι σαλιωμένο,
γιατί έφαγες την πρώτη κουταλίτσα. Το σάλιο κάνει (λέει) μια ζύμωση
με το μέλι και έτσι γεννιέται το ζαχάρωμα. Μπορεί και να προκύπτει κι από μόνο του
με το χρόνο, πάντως ότι με το σάλιο γίνεται μια ζύμωση, είναι βέβαιο.

Που σημαίνει ότι έχει δεχτεί μπόλικη γλυκόζη για νόθευση. (η γλυκόζη- από καλαμπόκι
φτηνή στο εμπόριο- δεν ζαχαρώνει με τίποτα)
Δέν μπορώ νά φανταστώ πώς μπορεί νά γίνει ζύμωση μέ περιεκτικότητα σέ σάκχαρα πάνω από 20%. Η ωσμωτική πίεση είναι τόσο μεγάλη πού τά μικρόβια "τά φτύνουν"! Αλλά σέ καμμία περίπτωση η ζύμωση δέν οδηγεί σέ σαχάρωμα. Σέ ξίνισμα θά μπορούσε νά οδηγήσει ίσως. Επίσης δέν μπορώ νά φανταστώ πώς καί γιατί θά μπορούσε νά επιδράση τό κουτάλι. Ίσως νά μετέφερε ένζυμα από τό στόμα.
Η γλυκόζη είναι η λιγώτερο διαλυτή σέ σχέση μέ τήν φρουκτόζη, άρα τά μέλια πού περιέχουν μεγαλύτερη αναλογία γλυκόζης ζακχαρώνουν περισσότερο. Ίσως νοθεύεται μέ διάλυμα ζάχαρης.
Ας μάς διαφωτίσει σέ αυτά καί ο μελισσοκόμος μας.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 16:23
από ArELa
promitheas14 έγραψε:Δέν μπορώ νά φανταστώ πώς μπορεί νά γίνει ζύμωση μέ περιεκτικότητα σέ σάκχαρα πάνω από 20%.
Κατ'αρχάς η σωστή ορολογία είναι "κρυσταλλοποίηση".
Σε όρους καθομιλουμένης το λέμε "ζαχάρωμα".

για τα περί "ζύμωσης" άκουσα από την καθηγήτριά μου χημικό στο μάθημα της χημείας,
που είχαμε κεφάλαιο για διάφορες ζυμώσεις (το πάλαι ποτέ ασφαλώς)
Συγκεκριμένα είπε πως γίνεται με το σάλιο ζύμωση, που προκαλεί ΚΑΙ έμμεση
κρυστάλλωση, (εκτός απ'την καταστροφή του μελιού).
Είχε τονίσει πως πρέπει να αποφεύγουμε να φέρνουμε το μέλι σε επαφή
με σάλιο, γιατί αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος να "ξυνίσει" το μέλι και να χαλάσει.

Πάντως στα "μούφα" μέλια, η κρυστάλλωση δεν προκύπτει σε καμία
περίπτωση (ούτε με το σάλιο δηλαδή)


Εδώ http://hopedies.pblogs.gr/2008/10/mikrw ... -meli.html βρήκα
σχετική αρθρογραφία πολύ κοντά σ'αυτά που είχα μάθει τότε πιτσιρίκα, την οποία
θεωρώ σωστή.
promitheas14 έγραψε:Η γλυκόζη είναι η λιγώτερο διαλυτή σέ σχέση μέ τήν φρουκτόζη, άρα τά μέλια πού περιέχουν μεγαλύτερη αναλογία γλυκόζης ζακχαρώνουν περισσότερο. Ίσως νοθεύεται μέ διάλυμα ζάχαρης.
και πάλι θα πω μόνο αυτό που έχω ακούσει. (δεν έχω εντριφήσει)
Κι έχω ακούσει ότι η καλύτερη νόθευση είναι με γλυκόζη.
Έχω ένα βάζο γλυκόζης στο σπίτι. Έχω βάλει επίτηδες μέσα κουτάλι που έχω σαλιώσει.
Την κράτησα (ενώ δεν τη χρησιμοποιώ-μου την έφεραν) για πάνω από 6 χρόνια.
Δεν έχει ζαχαρώσει. Οπότε θα διαφωνήσω μ'αυτό το "ζαχαρώνουν περισσότερο".
Το μέλι που έχω τώρα, και το οποίο ΞΕΡΩ πως περιέχει γλυκόζη, το έχω 6 μήνες.
Δεν έχει ζαχαρώσει.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 17:44
από AnonymosEreynhths
ArELa έγραψε:Πευκόμελοοοοοοοοοοοοοοο! ή ελατόμελοοοοοοοοοοο! Πεθαίνω για αυτά.. :lovey0:
(κυρίως για το δεύτερο)

Ένα κιλάκι αν σου περισσέψει, στειλ'το μου βρε μάνα μου.
θα σου στείλω τα λεφτά, είτε μέσω paypal (αν έχεις κι αν σε βολεύει)
είτε κατ'ευθείαν στον λογ/σμό σου στην τράπεζα.
(θα συνεννοηθούμε με ΡΜ τέλος πάντων, όταν θα'χεις λίγο μελάκι
διαθέσιμο)
Δε βιάζομαι. Σε κανά μήνα θα πάω Κάλαμο άλλωστε, και δε θα μπορέσω
να το παραλάβω. Τουλάχιστον από Σεπτέμβρη αν μπορείς...
Τώρα έχω μια νοθευμένη βλακεία, που παραμυθιάζομαι ότι είναι μέλι.

Για τα περι ζαχαρώματος, ξέρω.
ΘΕΛΩ να μου ζαχαρώνει αυτό που θα μου στείλεις, διότι πέραν
της επιβεβαίωσης ότι δεν είναι νοθευμένο, μου γουστάρει
πολύ το ζαχαρωμένο. :D
Από Σεπτέμβριο, πρώτα ο θεός έπειτα ο καιρός,θα έχω ποσότητα μην σε ανησυχεί. Το ανθόμελο συνήθως ζαχαρώνει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.Παίζει σημαντικό ρόλο η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν έχεις μια θερμοκρασία π.χ 12 με 16 βαθμούς το μέλι μπορεί να ξεκινήσει να πιάνει αυτούς τους κρυστάλλους κατά ένα ποσοστό ή όλο το υλικό ομοιόμορφα. Προφανώς παίζει ρόλο η σχετική αναλογικά φρουκτόζης-γλυκόζης και το ποσοστό γλυκόζης προς την υγρασία του περιβάλλοντος. Η Φρουκτόζη βέβαια είναι πιο διαλυτή στο νερό.

Πρόπερσι είχα βγάλει ανθόμελο και μέσα σε δυο εβδομάδες ζαχάρωσε. Πέρσι το αντίστοιχο μου ζαχάρωσε σε 1/μισο χρόνο ! Τα υπόλοιπα μέλια από άλλα άνθη παίρνουν περισσότερο καιρό με βάση τις προϋποθέσεις που περιέγραψα παραπάνω.

Αυτό με το ξύνισμα του μελιού πρώτη φορά το βλέπω. Δεν μου έχει ξανατύχει. Η νοθεία που γίνεται είναι η εξής:

Για να τρυγήσουμε το μέλι πρέπει το τελάρο να είναι όπως την εικόνα (είτε ολόκληρο είτε το μισό) :

http://beeginner.eu/wp-content/uploads/ ... 4ec12f.jpg

Αυτό το λέμε σφράγισμα μελιού από τις μέλισσες. Αν ο άλλος βιάζεται να πουλήσει με σκοπό το κέρδος θα πάει και θα τα ταΐσει ζάχαρονερο τις προηγούμενες ημέρες για να επισπεύσει την διαδικασία του σφραγίσματος. Έτσι το νοθεύει όμως!!!
Morgenstern έγραψε:ααααααααααααααααααααααααααααααααααα
εχεις βασιλικο πολτο;;


Δεν έχω και δεν έχω εμβολιάσει ακόμη για πολτό γιατί δεν έχω δυνατά μελίσσια αυτή την στιγμή. Η περσινή χρονιά δεν πήγε τόσο καλά στην περιοχή μου. Βασιλικό πολτό θα έχω τους επόμενους μήνες.

Σκέψου ότι πριν ένα μήνα εδώ στα ορεινά Τρίκαλα είχαμε χιόνι. Ο καιρός έχει πάει "πίσω" οπότε και το μελίσσι πάει αναλόγως.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 20:03
από promitheas14
ArELa έγραψε:
promitheas14 έγραψε:Η γλυκόζη είναι η λιγώτερο διαλυτή σέ σχέση μέ τήν φρουκτόζη, άρα τά μέλια πού περιέχουν μεγαλύτερη αναλογία γλυκόζης ζακχαρώνουν περισσότερο. Ίσως νοθεύεται μέ διάλυμα ζάχαρης.
και πάλι θα πω μόνο αυτό που έχω ακούσει. (δεν έχω εντριφήσει)
Κι έχω ακούσει ότι η καλύτερη νόθευση είναι με γλυκόζη.
Έχω ένα βάζο γλυκόζης στο σπίτι. Έχω βάλει επίτηδες μέσα κουτάλι που έχω σαλιώσει.
Την κράτησα (ενώ δεν τη χρησιμοποιώ-μου την έφεραν) για πάνω από 6 χρόνια.
Δεν έχει ζαχαρώσει. Οπότε θα διαφωνήσω μ'αυτό το "ζαχαρώνουν περισσότερο".
Το μέλι που έχω τώρα, και το οποίο ΞΕΡΩ πως περιέχει γλυκόζη, το έχω 6 μήνες.
Δεν έχει ζαχαρώσει.
http://www.chem.uoi.gr/sites/default/fi ... %203.7.pdf (τού τμήματος Χημείας τού Παν. Ιωαννίνων)
(βλέπε σελ. 2 διάγραμμα διαλυτότητας σακχάρων καί σελ. 9 κρυστάλλωση μελιού)

Άλλοι δύο θεμελιώδεις παράγοντες στήν κρυστάλλωση τού μελιού είναι η θερμοκρασία καί η περιεκτικότητα σέ υγρασία.

Ως πρός τήν ζύμωση καί τό ξίνισμα
: Θεωρούσα (έχοντας υπ' όψιν τά κρασιά) ότι σέ τόσο υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων είναι αδύνατον νά γίνη ζύμωση (άρα ξίνισμα), λόγω τής μεγάλης ωσμωτικής πίεσης. Έμαθα όμως εδώ: http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/st ... POULOU.pdf
σελ. 58 (περί ζύμωσης μελιού) ότι υπάρχουν ωσμόφιλοι μικροοργανισμοί πού μπορούν νά αρχίσουν ζύμωση άν η υγρασία είναι > 17,1%
Άν η υγρασία είναι <17% είναι αδύνατο νά ξινίσει τό μέλι!
Πρακτικά, όταν βάζεις τό κουταλάκι μέ τό σάλιο σου κάμποσες φορές (Βίκυ) :D στό μέλι δημιουργείται τοπικά υψηλή συγκέντρωση υγρασίας πού μπορεί νά ξεκινήσει ξίνισμα. Λύθηκε τό ζήτημα πού σού έλεγε η καθηγήτριά σου !
Όμως αυτό είναι σπάνιο καί καλώς έγραφε ο μελισσοκόμος μας ότι δέν τό έχει ακούσει, διότι άν τό μέλι συντηρείται σωστά καί είναι σέ αεροστεγές δοχείο ώςτε νά μήν απορροφά υγρασία συνεχώς από τήν ατμόσφαιρα (καθότι τά σάκχαρα είναι υγροσκοπικά) τότε δέν υπάρχει πρόβλημα.
Μελισσοκόμε (!), τά δύο pdf πού δίνω είναι χρήσιμα γιά τήν θεωρητική κατάρτηση.
Από σένα θέλω νά μού μάθεις τήν τεχνική!!!
Καί πού ΄σαι!
Άσε καμμιά βασιλισούλα νά φύγει απ' τό μαντρί, νά φτιάξει μελίσσι σέ καμμιά κουφάλα! :xara:

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 09 Μάιος 2015, 20:40
από ArELa
Ευχαριστώ και Αντώνυμο και Προμηθέα.
Σίγουρα με διαφωτίσατε καλύτερα. :thumb:

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Τετ 13 Μάιος 2015, 23:51
από AnonymosEreynhths
promitheas14 έγραψε: Μελισσοκόμε (!), τά δύο pdf πού δίνω είναι χρήσιμα γιά τήν θεωρητική κατάρτηση.
Από σένα θέλω νά μού μάθεις τήν τεχνική!!!
Καί πού ΄σαι!
Άσε καμμιά βασιλισούλα νά φύγει απ' τό μαντρί, νά φτιάξει μελίσσι σέ καμμιά κουφάλα! :xara:
Σε ευχαριστώ Προμηθέα. Να έρθεις Τρίκαλα να σου μάθω ότι θέλεις.

Να αφήσω γω βρε εσύ να πας να τις μαζέψεις όμως ε;;; :D :cool:

Χόρτασα σκαρφάλωμα εδώ και 3 εβδομάδες. Φτάνει! :lol:

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Δευ 25 Μάιος 2015, 21:57
από AnonymosEreynhths
Θα σας γράψω λίγο σύντομα για την πρόπολη γιατί είμαι από τις 5κ15 το πρωί ξύπνιος.

Η πρόπολη είναι η κόλλα της μέλισσας! Την μαζεύουν οι μέλισσες από πεύκα, έλατο και άλλα λουλούδια και κλαριά όπως η βελανιδιά.

Έχει αυτή την όψη :

Εικόνα

Την χρησιμοποιούν για να οχυρώσουν την κυψέλη τους δηλαδή για να κλείσουν διάφορες σχισμές στο ξύλο.

Η συλλογή της γίνεται με ένα ειδικό διάφραγμα (σίτες) το οποίο γεμίζουν οι μέλισσες :

Εικόνα

Εικόνα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης είναι πάρα πολλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιώσεις όταν ταυτόχρονα παίρνουμε αντιβίωση για να μειώσουν τις παρενέργειες στον οργανισμό μας. Οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν την πρόπολη για να ρίξουν τον πυρετό (αυτό το διάβασα σε ένα βιβλίο). Έχει αντι-μυκητιακή δράση και άλλα πολλά καλά. Γιαυτό και είναι ένα από τα πιο ακριβά προϊόντα της μέλισσας (μαζί με τον βασιλικό πολτό).

Αναφορές για την πρόπολη βρίσκουμε από την Αγία Γραφή μέχρι τους Αιγυπτίους. Ήταν γνωστή θεραπευτική της δράση από αρχαιοτάτων χρόνων!

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Τρί 26 Μάιος 2015, 00:41
από ArELa
Πολύ ενδιαφέρον!
Ευχαριστώ για τα φώτα σου! :rose:

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Τρί 26 Μάιος 2015, 07:36
από doctormarkon
Δεν μπορείς να αρχίσεις με πολύ λίγα μελίσσια να δεις πως θα πάει οπότε θα έχει μικρό κόστος?
Αυτό που κάνει τις αγροτικές δουλειές μη ελκυστικές είναι το μεγάλο κόστος για αρχή ιδιαίτερα όταν προϋποθέτει δάνειο αυτή η αρχή.
Κάποτε άρχιζαν με λίγα.
Τι γίνεται με τη γραφειοκρατία και πως παίρνεις την άδεια?
Πως γίνεται ο έλεγχος?
Υπάρχει εξάρτηση?
Εξάρτηση από άλλους και δεν εννοώ μόνο το Κράτος αλλά και άλλους που επηρεάζουν τη δουλειά με σκοπό να μονοπωλήσουν ένα επάγγελμα και να πετάξουν έξω τους μικρότερους παραγωγούς.
Εδώ μάθαμε πολλά στο τι συμβαίνει με τα όστρακα και τα στρείδια απ ότι μας έλεγε ο Κάπταιν.
Μέχρι που παίρνουν το καϊκι αν κλείσεις τα 50 για να πάρεις σύνταξη στα 67.

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Τρί 26 Μάιος 2015, 19:36
από AnonymosEreynhths
Στην αρχή ναι θα ξεκινήσεις με λίγα μελίσσια για να δεις και πως θα τα πας. Όχι για να δεις τι απόδοση θα έχεις από τα λίγα μελίσσια αλλά πως θα τα κουμαντάρεις όλη την χρονιά. Να δεις όλο το <πακέτο>.

Από κει και μετά δεν θα μείνεις με τα λίγα μελίσσια γιατί θα μπεις μέσα από τα έξοδα (μετακινήσεις-καύσιμα, θεραπείες,τροφές κ.α παρελκόμενα). Για να έχεις ένα έξτρα ή σοβαρό εισόδημα πας για πολλά μελίσσια μελλοντικά γιατί δεν είναι μόνο το μέλι. Αλλά ο πολτός, οι γύρες, η πρόπολη, το δηλητήριο της μέλισσας. Για να φτάσεις όμως σε αυτό το σημείο θέλεις ΠΟΛΛΑ χρόνια. Ναι μεν θα πρέπει να έχεις ένα στάνταρ κεφάλαιο στην άκρη το οποίο θα επενδύσεις αλλά να έχεις και μια δουλειά στην αρχή γιατί μόνο με τα μελίσσια δεν τα βγάζεις πέρα.

Για να πάρεις άδεια και να θεωρείσαι μελισσοκόμος πρέπει να έχεις πάνω από 10 μελίσσια (αυτό ίσχυε παλιότερα δεν ξέρω τι ισχύει τώρα). Να πάρεις ένα χαρτί από κάποιον άλλον μελισσοκόμο στο οποίο θα λέει πόσα σου έδωσε/πούλησε και στην συνέχεια να πας σε έναν ανταποκριτή του ΟΓΑ για να ασφαλιστείς στην ανάλογη κατηγορία για τους μελισσοκόμους. Τα δηλώνεις και στην εφορία. Α, και αφού τα δηλώσεις στον ΟΓΑ (σου δίνουν μελισσοκομικό βιβλιάριο στο οποίο πρέπει να δηλώνεις τις αλλαγές στα σμήνη σου)σου δίνουν ένα κωδικό π.χ EL 54/478 ο οποίος δηλώνει την χώρα και ο αριθμός μετά την κάθετο τον αριθμό που σου ανήκει. Δηλαδή πριν από εσένα υπάρχουν άλλοι 477 μελισσοκόμοι στην περιοχή.

Ο έλεγχος γίνεται συνήθως από κλιμάκια του ΟΓΑ (δεν ξέρω μπορεί και όχι γιατί εμένα δεν μου έτυχε ποτέ) για να διαπιστώσουν ότι έχεις όσα μελίσσια δηλώνεις.

Για την εξάρτηση που λες από άλλους ναι ισχύει γιατί σε αυτό τον κλάδο πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Πρώτον, γιατί έχουν ξεκινήσει πολλοί νέοι μελισσοκόμοι οι οποίοι κάνουν ότι παπαριά βρουν στο ίντερνετ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε να κολλάνε τα μελίσσια τους αρρώστιες και στην συνέχεια τα υπόλοιπα, είτε να διασταυρώνουν τις ράτσες των μελισσών και να βγαίνουν ότι να ναι (πιο άγριες/επιθετικές μέλισσες) .

Δεύτερον, άνθρωποι άσχετοι με το επάγγελμα πουλάνε μέλι νοθευμένο σε εξευτελιστικές τιμές με συνέπεια να χαλάνε την αγορά όσο αφορά την ποιότητα μελιού, την εμπιστοσύνη προς τους σωστούς μελισσοκόμους οι οποίοι τηρούν κατά γράμμα τα όσα πρέπει, και τιμή η οποία παίρνει τον κατήφορο!!!

Κράτος δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς να ασχοληθεί οπότε...

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Τρί 26 Μάιος 2015, 20:28
από promitheas14
Αληθεύει ότι μέ τήν πρόπολη καλύπτουν κάθε ζώο πού μπήκε στήν κυψέλη (τό οποίο φυσικά σκότωσαν) άν δέν μπορούν νά τό βγάλουν έξω, οπότε αυτό μουμιοποιείται καί δέν βρωμάει ποτέ, λόγω τών αντιμικροβιακών συστατικών τής πρόπολης;

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Τετ 27 Μάιος 2015, 00:37
από doctormarkon
Απ ότι ξέρω ναι.
Για το βασιλικό πολτό τη γύρη και την πρόπολη ξέρουμε αλλά με το κεντρί το δηλητήριο τι παίζει?
Θεραπεύει απ ότι ξέρω τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αλλά πως το πουλάνε και σε τι μορφή?

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Τετ 27 Μάιος 2015, 13:18
από promitheas14
promitheas14 έγραψε:Αληθεύει ότι μέ τήν πρόπολη καλύπτουν κάθε ζώο πού μπήκε στήν κυψέλη (τό οποίο φυσικά σκότωσαν) άν δέν μπορούν νά τό βγάλουν έξω, οπότε αυτό μουμιοποιείται καί δέν βρωμάει ποτέ, λόγω τών αντιμικροβιακών συστατικών τής πρόπολης;
Απ ότι ξέρω ναι.
Μελισσοκόμε, επιιβεβαίωσε ή διάψευσε!

Re: Μελισσοκομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 28 Μάιος 2015, 15:49
από AnonymosEreynhths
Ναι ισχύει Προμηθέα.