ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ARKADROSOYL
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Τρί 06 Μάιος 2014, 22:44
Irc ψευδώνυμο: DROSOYLITES
Φύλο: Γυναίκα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από ARKADROSOYL » Κυρ 06 Ιούλ 2014, 22:57

:rose: :rose: :rose:

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κάποιος γι'αυτό το θέμα
Έχουν γίνει συζητήσεις, αναλύσεις από ειδικούς και μη....
Εγώ κάθε φορά που συζητάω, διαβάζω και ψάχνω(γενικώς και ειδικώς).....
πάντα ανακαλύπτω κάτι, που θα με κάνει να ενδιαφερθώ ακόμα πιο πολύ....

Για αρχή, πάντως, παραθέτω την "Θεωρία προσωπικότητας του Carl Rogers"
και ελπίζω να μην σας κουράσω πολύ(όσοι το διαβάσετε). :lovey0: :lovey0:


"Η θεωρία προσωπικότητας του Rogers διαμορφώθηκε σταδιακά, μέσα από την δουλειά του ως κλινικός ψυχολόγος. Πήρε την μορφή της μέσα από την σύνθεση εμπειριών θεραπείας με πελάτες, από πειραματικές διαδικασίες αλλά και από την βαθιά γνώση και τον σεβασμό που ο ίδιος ο Rogers έτρεφε προς τις αρχές της φαινομενολογικής φιλοσοφίας.


Η θεωρία προσωπικότητας του Rogers διαμορφώθηκε σταδιακά, μέσα από την δουλειά του ως κλινικός ψυχολόγος. Πήρε την μορφή της μέσα από την σύνθεση εμπειριών θεραπείας με πελάτες, από πειραματικές διαδικασίες αλλά και από την βαθιά γνώση και τον σεβασμό που ο ίδιος ο Rogers έτρεφε προς τις αρχές της φαινομενολογικής φιλοσοφίας. Η προσέγγιση του, κοιτάζει τον άνθρωπο ως «υποκείμενο» και όχι ως «αντικείμενο». Συγκεκριμένα, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον υποκειμενικό τρόπο με τον οποίο το άτομο προσλαμβάνει τον εαυτό του και τους άλλους. Ο ίδιος ο Rogers χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, ως «εξαιρετικά λογικό» (Rogers, 1961). Ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τη γνώμη του «ο πυρήνας της ανθρώπινης φύσης είναι στη βάση του θετικός (Rogers, 1961). «Είναι ένας οργανισμός/προσωπικότητα τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε» (Rogers, 1977).

Τάση πραγμάτωσης (actualizing tendency)
Η θεωρητική προσέγγιση του Rogers στην ανθρώπινη προσωπικότητα αναγνωρίζει ως θεμελιώδη τάση του ανθρώπινου οργανισμού την προσπάθεια του για βελτίωση με απώτερο σκοπό την αυτοπραγμάτωση. Αυτό είναι και το μοναδικό κίνητρο που προσδίδει ο Rogers στην ανθρώπινη φύση. (Ιωσηφίδη & Ιωσηφίδης, 1999). Το άτομο, δεν αντιδρά παθητικά στο περιβάλλον αλλά προχωράει, με γνώμονα, σκοπό και κινητήρια δύναμη την τάση του να πραγματωθεί, να διατηρήσει και να επεκτείνει την εμπειρία του. Η τάση αυτή είναι έμφυτη και αν και δύναται να καταπιεστεί, δεν δύναται να καταστραφεί χωρίς την καταστροφή του οργανισμού (Rogers, 1977). Την τάση αυτή την έχει ο οργανισμός σο σύνολο του, ενώ δεν την έχουν μεμονωμένα μέρη αυτού (πχ. εαυτός). Ο Maddi (1996) το περιγράφει αυτό σαν μια «βιολογική πίεση για να ολοκληρωθεί το γενετικό σχέδιο δράσης. Ο κάθε άνθρωπος, έχει την θεμελιώδη εντολή να εξελίξει το δυναμικό του».

Εαυτός (self)
Εξέχουσα θέση στην θεωρία του Rogers κατέχει η έννοια του «εαυτού». Το άτομο, ζει σε ένα φαινομενολογικό περιβάλλον το οποίο περιλαμβάνει οτιδήποτε συμβαίνει γύρω και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μια δεδομένη στιγμή και το οποίο μπορεί να γίνει προσιτό στην συνείδηση. Όλο αυτό το σύστημα των αντιλήψεων, των εμπειριών και του νοήματος που δίνεται σε αυτές, αποτελεί το φαινομενολογικό πεδίο του ατόμου. (Ιωσηφίδη Π. &Ιωσηφίδης Ι, 1999). Ωστόσο, καθώς προχωρά η ανάπτυξη, ένα κομμάτι αυτού του πεδίου διαφοροποιείται και σχηματίζει τον «εαυτό» του ατόμου (Hall & Lindzey, 1985, Rogers, 1959). Ο εαυτός, συντίθεται προοδευτικά, διαμέσου των συνδιαλλαγών με τα σημαντικά πρόσωπα του περιβάλλοντος. Το άτομο, σιγά- σιγά, διαμορφώνει ένα σταθερό και οργανωμένο σύστημα αντίληψης του εαυτού. Παρόλο που το άτομο αλλάζει, η αυτοαντίληψη του διατηρείται.

Τάση αυτοπραγμάτωσης ( self actualizing tendency)
Μια ευδιάκριτη ψυχολογική μορφή της τάσης πραγμάτωσης που σχετίζεται με την έννοια του εαυτού, είναι η «τάση αυτοπραγμάτωσης». Ο κάθε οργανισμός καθώς αναπτύσσεται, διαφοροποιείται, συμβολοποιεί ένα κομμάτι της πραγματικότητας του ως εαυτός (Rogers, 1959). Το εξωτερικό περιβάλλον ασκεί σημαντική επίδραση στον εαυτό. Οι αξιολογήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος προσδίδουν στον εαυτό ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Ο οργανισμός αξιολογεί κάθε νέα εμπειρία για το κατά πόσο ταιριάζει ή όχι στον εαυτό. Έτσι, απορρίπτει κάθε εμπειρία που είναι πέρα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που αξιολογεί ως εαυτό και ενσωματώνει αυτά τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος που φαίνεται να ταιριάζουν με την αυτοεικόνα του. Πολλές φορές, οι ανάγκες του οργανισμικού εαυτού βρίσκονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της αυτοεικόνας. Όταν η τάση πραγμάτωσης έρχεται σε αντίθεση με την τάση αυτοπραγμάτωσης, τότε δημιουργείται το φαινόμενο της ασυμβατότητας το οποίο εάν παραμείνει εις μάκρος, αποτελεί κατά τον Rogers την αιτία των ψυχοπαθολογικών καταστάσεων. Οι έννοιες του εαυτού και της τάσης αυτοπραγμάτωσης φαίνεται να είναι δευτερεύουσες ανάγκες που αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία: Η ανάγκη για αποδοχή από τους σημαντικούς άλλους και η ανάγκη για θετική αυτοαποδοχή, αποτελούν την εσωτερικευμένη εκδοχή όλων των παραπάνω και φαίνεται να οδηγούν σε εκείνες τις συμπεριφορές που είναι συνεπείς με την έννοια του εαυτού ενός ατόμου (Maddi, 1996).

Η οργανισμική διαδικασία αξιολόγησης και οι όροι αξίας
Όταν οι σημαντικοί άλλοι στην ζωή ενός ανθρώπου (συνήθως οι γονείς), προβάλουν θετική αποδοχή μόνο κάτω από συγκεκριμένους όρους παρά άνευ όρων, τότε το άτομο ενδοβάλλει (introjects), εσωτερικεύει αυτές τις αξίες κάνοντας τες δικές του. Έτσι, «παίρνει» τους όρους αξίας (Rogers, 1959). Βασίζεται πια σε αυτά τα δεδομένα αξίας παρά στην οργανισμική διαδικασία εξέλιξης. Αυτοί οι όροι αξίας "ενοχλούν" την οργανισμική διαδικασία εξέλιξης η οποία είναι μια ρευστή, ευμετάβλητη και συνεχής διαδικασία όπου οι εμπειρίες συμβολοποιούνται με ακρίβεια και ενσωματώνονται με σκοπό την μέγιστη ενίσχυση του οργανισμού και του εαυτού (Rogers, 1959). Η ανάγκη για θετική αποδοχή οδηγεί σε μια επιλεκτική αντίληψη της εμπειρίας υπό την επίδραση των όρων αξίας που τώρα πια υφίστανται. Η ασυμφωνία ανάμεσα στην πρόσληψη του εαυτού και στην οργανισμική εξέλιξη, οδηγεί σε σύγχυση, άγχος και δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά (Rogers, 1959).

Πραγματικός και ιδανικός εαυτός / ασυμφωνίες και άμυνες
"Όσο οι όροι αξίας που βάζουν οι άλλοι για την προσφορά της πολυπόθητης αποδοχής και θετικής αναγνώρισης γίνονται πιο απαιτητικοί και άκαμπτοι, τόσο το άτομο κινδυνεύει να χάσει την κατεύθυνση που του προσφέρει το οργανισμικό αξιολογητικό του σύστημα και άντ? αυτού κατευθύνεται από τους όρους αξίας και την αξιολόγηση των άλλων" (Ιωσηφίδη & Ιωσηφίδης, 2002).Το κομμάτι του ατόμου που λειτουργεί με βάση τις επιταγές της οργανισμικής διαδικασίας εξέλιξης, αποτελεί τον πραγματικό εαυτό.
Ιδανικός εαυτός, είναι σύμφωνα με τον Rogers η αντίληψη της πραγματικότητας που το άτομο θα ήθελε να διαμορφώσει. Συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται δυνητικά με τον εαυτό και βρίσκονται ιδιαίτερα ψηλά στην αξιολογητική κλίμακα του ατόμου. Το άτομο, φαίνεται να συμπεριφέρεται με κίνητρα και άμυνες που διαμορφώνονται ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σε σχέση με τις εμπειρίες που βιώνει και σε συνάρτηση με αυτό που θα ήθελε να είναι. Η σύγκρουση ανάμεσα στον πραγματικό και τον ιδανικό εαυτό, αποτελεί πηγή άγχους και πόνου και αναδύει τους μηχανισμούς άμυνας (προκειμένου οι προσλαμβανόμενες εμπειρίες να γίνουν λιγότερο απειλητικές) και δυνητικά οδηγεί σε ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές.

Το εντελώς λειτουργικό πρόσωπο
Θεωρητικά, το άτομο, μπορεί να αποφύγει όλα τα παραπάνω, όταν είναι ανοιχτό στην εμπειρία, ζει στο εδώ και τώρα, εμπιστεύεται την οργανισμική διεργασία αξιολόγησης και την τάση πραγμάτωσης, αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και είναι δημιουργικό σαν φυσική απόρροια της τάσης πραγμάτωσης που τον κατευθύνει, ζώντας μια πιο πλούσια ζωή, "την καλή ζωή" (Rogers, 1961).
Λέγοντας καλή ζωή δεν εννοούμε μια στατική κατάσταση ζωής αλλά μια συνεχιζόμενη διαδικασία. Δεν πρόκειται για έναν προορισμό-στόχο αλλά για μια κατεύθυνση (Rogers, 1961).
Για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν είχαν μια ιδανική παιδική ζωή με (αποδοχή άνευ όρων) υπάρχει η ελπίδα για αλλαγή και ανάπτυξη μέσα από τις διαδικασίες ψυχολογικής ωριμότητας που δουλεύονται στην θεραπευτική διαδικασία, όπου ο στόχος είναι να επιλυθούν οι προερχόμενες από τους όρους αξίας συγκρούσεις, να επιτευχθεί η συμφωνία του εαυτού και της εμπειρίας καθώς και να αποκατασταθεί η οργανισμική διαδικασία αξιολόγησης. Κατά τον Rogers, η προσωπικότητα δύναται να αλλάξει και αυτό αποτελεί ένα αναγκαίο κομμάτι της ωρίμανσης/ανάπτυξης. Ωστόσο, αναγκαία προϋπόθεση είναι η αυτοαποδοχή.


Ο Rogers εστίασε το ενδιαφέρον του στην βελτίωση της ανθρώπινης ύπαρξης και αυτό αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη του συνεισφορά στον γενικότερο χώρο της ψυχολογίας. Το επίμονο (αλλά και ιδιαίτερα διεισδυτικό) ενδιαφέρον του για την θεραπεία, είναι αυτό που ξεκάθαρα τον διαφοροποιεί από τον Maslow, παρά τις πολλές ομοιότητες στις ιδέες των δύο. Η προσωποκεντρική προσέγγιση άσκησε επίδραση και πέρα από τα όρια της θεραπείας: στην οικογενειακή ζωή, στην εκπαίδευση, στον επιχειρηματικό τομέα, στην πολιτική. (Krebs & Blackman, 1988). "
“Κάποτε νιώθω να είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν γνώρισα ποτέ”
O.ΕΛΥΤΗΣ
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 6721
Εγγραφή: Παρ 08 Απρ 2011, 23:21
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από alkinoos » Κυρ 06 Ιούλ 2014, 23:28

Ποιος μπορεί να θεωρηθεί ειδικός και με ποια αξιολόγηση; Πολλοί Dr σε τούτο τον πλανήτη :loco: :lol: Ασχέτου περιβάλλοντος και εποχής,ασχέτου προτύπων,νόμων και συνόρων στόχος και σκοπός του ανθρώπου είναι η αρμονία και η συνεργασία.Αρμονία σημαίνει υγεία και δεν χρειάζεται θεραπεία.Μόνο έτσι θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί ο οργανισμός που λέγεται ανθρωπότητα.Όπως είναι σημαντικό ένα κύτταρο για τον ανθρώπινο οργανισμό,έτσι είναι και ο κάθε άνθρωπος για την ανθρωπότητα.Όλοι πρέπει να έχουν ρόλο και σκοπό.Αν ένα κύτταρο τρελαθεί ή δυσλειτουργεί,υπάρχουν λόγοι γι'αυτό,, δονεί τα δίπλα του,αυτά τα επόμενα και ο οργανισμός καταρρέει.Το ίδιο συμβαίνει και στις ανθρώπινες κοινωνίες.Η κατάληξη είναι να ασθενεί ο άνθρωπος και καμία,μα καμία ιατρική δεν είναι ικανή να επαναφέρει και να γιατρέψει το πρόβλημα.Και αυτό δεν το σπούδασα,δεν σπούδασα τίποτα για να είμαι ειλικρινής....


Άρα δεν είμαι Dr :loco: :lol: :lol:


Και αυτό δεν είναι θεωρία,είναι γεγονός
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
ARKADROSOYL
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Τρί 06 Μάιος 2014, 22:44
Irc ψευδώνυμο: DROSOYLITES
Φύλο: Γυναίκα

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από ARKADROSOYL » Τετ 09 Ιούλ 2014, 16:57

Όντως ποιος μπορεί να θεωρηθεί ειδικός?
Την στιγμή που έγραφα την λέξη αυτή , σκεφτόμουνα να γράψω κάτι ανάλογο…
Ήθελα όμως να το θίξει άλλος αυτό το σημείο…. :wink:

Ειδικός? Dr? Χμ!χμ!χμ!
Ίσως, ας πούμε, ότι μερικοί άνθρωποι ασχολούνται περισσότερο με κάτι συγκεκριμένο – γενικά το ψάχνουν-από κάποιους άλλους …και σε μερικές περιπτώσεις
το κάνουν και επάγγελμα! Όλα σχετικά είναι!

Καμιά ιατρική δεν μπορεί να γιατρέψει το πρόβλήμα….. αν εσύ ο ίδιος (και εννοώ τον άνθρωπο γενικά) δεν βοηθήσεις το εαυτό σου!
Μπορεί, βέβαια, να σε βοηθήσει να δεις κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.
Μπορεί! (δεν θα ήθελα όμως να μείνω μόνο στο ιατρικό κομμάτι του θέματος).

Αρμονία...Συνεργασία…Ναι αυτά είναι υγεία…καθώς και πολύ δύσκολα να υπάρξουν ή να συνυπάρξουν, ειδικά στις μέρες μας!
Νομίζω πάντως ότι πολλά μπορούν να εξαρτηθούν από το ίδιο μας τον εαυτό…
Πόσο το θέλουμε….Πόσο το παλεύουμε….Πόσο αντέχουμε….Τι επιλογές κάνουμε και κάτω από ποιες συνθήκες…

Και κάτι ακόμα, άλλο οι σπουδές και άλλο η παιδεία-που πιστεύω, με όλο τον σεβασμό, ότι (κατ)έχεις….
Ούτε εγώ το έχω σπουδάσει (αν και για να είμαι και εγώ ειλικρινής), μου είχε περάσει από το μυαλό στο παρελθόν.

Ούτε εγώ είμαι Dr. :D
Y.Γ. Δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη (μόνο) στην θεωρία!
:rose: :rose:
“Κάποτε νιώθω να είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν γνώρισα ποτέ”
O.ΕΛΥΤΗΣ
Άβαταρ μέλους
ARKADROSOYL
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Τρί 06 Μάιος 2014, 22:44
Irc ψευδώνυμο: DROSOYLITES
Φύλο: Γυναίκα

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από ARKADROSOYL » Δευ 14 Ιούλ 2014, 09:39

:rose: :rose:
Η δύναμη είναι στη σκέψη μας!
Η ζωή σίγουρα έχει τις δυσκολίες της, αυτό που χρειάζεται είναι να βρούμε τρόπους να
είμαστε καλά, ειδικότερα τώρα, μέσα σε αυτό το πιεστικό πλαίσιο που ζούμε. Χρειάζεται
περισσότερο απ’ ότι ποτέ να μάθουμε να εστιάζουμε στα θετικά και να απωθούμε ότι μας
κάνει να αισθανόμαστε άσχημα!
Οι σκέψεις μας είναι αυτές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό, τόσο την ερμηνεία των όσων
συμβαίνουν γύρω μας όσο και τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.
Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις και ερμηνεύουμε τα γεγονότα εστιάζοντας στα κέρδη που
αποκομίζουμε από την κάθε εμπειρία, η καθημερινή μας διάθεση και ψυχολογία θα είναι
ασφαλώς θετικότερη.
Επιπλέον, αν κάνουμε θετικές σκέψεις για κάποιο συγκεκριμένο θέμα και εναποθέτουμε πίστη
και δύναμη στην σκέψη μας, κάνοντας τη γνήσια, με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο θα
πιστέψουμε στην θετική έκβαση των πραγμάτων αλλά θα δούμε και τις σκέψεις μας να
παίρνουν μορφή.
Σκέφτομαι θετικά, ουσιαστικά σημαίνει ότι, προσεγγίζω τις προκλήσεις της ζωής με θετική
ματιά. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι, αποφεύγω ή αγνοώ αρνητικά/κακά πράγματα. Αντιθέτως,
θετική σκέψη συνεπάγεται με την αξιοποίηση των αρνητικών καταστάσεων προσπαθώντας να
ανακαλύψουμε την καλή πλευρά των ανθρώπων και να προβάλουμε τον εαυτό μας και τις
ικανότητές μου με ένα θετικό φως. Αναζητώντας και βρίσκοντας τα στοιχεία που εμείς
θεωρούμε θετικά σε μια αρνητική κατάσταση, μπορούμε στην συνέχεια να εστιαστούμε σε
αυτά και να δράσουμε αναλόγως. Αν το πετύχουμε αυτό, βοηθάμε τον εαυτό μας να
ξεπεράσει ευκολότερα την αρνητική κατάσταση, να ξεφύγει από το παρελθόν, να αισθανθεί
καλύτερα και κατ’ επέκταση να δράσει πιο αποτελεσματικά για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι, η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες
και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την καλή ζωή. Τολμήστε να σκεφτείτε θετικά
και να δείτε την ζωή σας με αισιοδοξία. Δυσάρεστα πράγματα συμβαίνουν παντού και πάντα,
το θέμα είναι να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τις αλλαγές και να ξεπερνάμε τα
προβλήματα που εμφανίζονται, με χαμόγελο!
Η ζωή είναι όμορφη και οι θετικές σκέψεις θα σας βοηθήσουν να την απολαύσετε. Αρχίστε
λοιπόν από τώρα!

Κρατήσετε υποστηρικτικές σκέψεις στην πρώτη γραμμή του μυαλού σας όπως:

Αναμένω καλά πράγματα.
Μου αρέσει ο εαυτός μου.
Τα λάθη είναι ευκαιρίες μάθησης.
Μπορώ να τα καταφέρω.
Είμαι αξιαγάπητος/η.
Μπορώ να πάρω ορθές αποφάσεις.
Κανείς δεν είναι τέλειος.
Κάνω το καλύτερο που μπορώ.
Μπορώ να αντιμετωπίσω τους φόβους μου.
Είμαι συμπαθητικό άτομο.
Έχω πολλά να προσφέρω.
Νιώθω ωραία με τον εαυτό μου.
Εμπιστεύομαι τις δυνατότητές μου.
Δε χρειάζεται να είμαι τέλειος.
Μπορώ να είμαι καλός φίλος.
Σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους.
Η οικογένεια μου με αγαπά.
Μπορώ και δημιουργώ τη δική μου θετική πραγματικότητα.
Καθαρίζω το μυαλό και τον εαυτό μου, από όλα όσα δε χρειάζομαι.
Έχω τεράστια εσωτερική δύναμη.

Μπορείτε να επιλέξετε 3 από τις φράσεις που θεωρείτε ότι σας εκφράζουν καλύτερα, ή να
σκεφτείτε άλλες και να τις γράψετε πάνω σε ένα μικρό χαρτί. Βάλτε το όπου προτιμάτε, στο
πορτοφόλι σας, σε ένα καθρέφτη, στον υπολογιστή σας και διαβάστε όσες φορές την ημέρα
επιθυμείτε, για να σας βοηθά να αισθάνεστε καλά.

Γεωργία Γεωργίου
Σχολική Ψυχολόγος ΒΑ/ΜΑ

Η Αλληγορία των Βατράχων
Κάποτε έγινε ένας αγώνας βατράχων
Στόχος: να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή ενός πύργου
Πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν να τους υποστηρίξουν
Ο αγώνας άρχισε....
Στην πραγματικότητα, ο κόσμος δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό
να ανέβουν οι βάτραχοι στην κορυφή του πύργου
και το μόνο που άκουγες ήταν:
«Τι κόπος! Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν…»
Οι βάτραχοι άρχισαν να αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους
Ο κόσμος συνέχιζε....
«Τι κόπος! Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν…»
Και οι βάτραχοι, ο ένας μετά τον άλλο, παραδέχονταν την ήττα τους,
εκτός από έναν, που συνέχισε να σκαρφαλώνει
Στο τέλος, μόνο αυτός, και μετά από τρομερή προσπάθεια, κατόρθωσε να φθάσει στην
κορυφή!
Ένας από τους χαμένους βατράχους, πλησίασε να τον ρωτήσει
πώς τα κατάφερε να ανέβει στην κορυφή.
Τότε συνειδητοποίησε ότι……ήταν κουφός!!!
Ποτέ μην ακούτε ανθρώπους που έχουν την κακή συνήθεια να είναι αρνητικοί, γιατί σας
κλέβουν τις μεγαλύτερες λαχτάρες και πόθους της καρδιάς σας.
Πάντοτε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου την δύναμη της φράσης: «Σκέψου θετικά!»
Συμπέρασμα: Πάντα να κάνεις τον κουφό /-ή απέναντι σε όσους σου λένε ότι δεν μπορείς να
πετύχεις τους στόχους σου ή να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΣ ΚΟΥΦΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ
“Κάποτε νιώθω να είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν γνώρισα ποτέ”
O.ΕΛΥΤΗΣ
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Δημοσιεύσεις: 66942
Εγγραφή: Κυρ 15 Απρ 2007, 01:29
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από ArELa » Δευ 14 Ιούλ 2014, 10:14

Μ'αρέσεις ΑΡΚΑ... :D :rose:
.







Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...


τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
ARKADROSOYL
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Τρί 06 Μάιος 2014, 22:44
Irc ψευδώνυμο: DROSOYLITES
Φύλο: Γυναίκα

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από ARKADROSOYL » Δευ 14 Ιούλ 2014, 14:05

www.biblionet.gr/book/24211/Atkinson... ... της_σκέψης


Η δόνηση της σκέψης

Ο έλεγχος του νου και ο νόμος της έλξης

William Walker Atkinson
μετάφραση: Δημήτρης Κωστελένος


- Ο νόμος της έλξης στον κόσμο της σκέψης
- Τα κύματα της σκέψης και η δύναμη αναπαραγωγής τους
- Το μυστικό της θέλησης
- Πώς ν' αποκτήσετε ανοσία απέναντι στην έλξη της βλαβερής σκέψης
- Η μεταλλαγή της αρνητικής σκέψης
- Ο νόμος του πνευματικού ελέγχου
- Επικυρώνοντας τη δύναμη της ζωής
- Η ψυχολογία των συναισθημάτων
- Αναπτύσσοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα
- Η δύναμη της έλξης - Η δύναμη της επιθυμίας
- Διεκδικώντας αυτό που σας ανήκει
- Νόμος, όχι τύχη

Ο William W. Atkinson υπήρξε ο πρωτοπόρος του κινήματος της Νέας Σκέψης. Το βιβλίο του "Η δόνηση της σκέψης & ο νόμος της έλξης" γράφτηκε το 1906 και ήταν το πρώτο που ασχολήθηκε με τέτοιου είδους θέματα παραμένοντας επίκαιρο όσο ποτέ, ειδικά σε μια εποχή που είναι έντονη η ανάγκη να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε. "Η δόνηση της σκέψης & ο νόμος της έλξης" ξεδιπλώνει το μυστικό για μια καλύτερη ζωή, μυστικό που κρύβεται στην προσωπική δύναμη που έχει μέσα του ο καθένας μας...
:rose: :rose:

ArELa-----Eυχαριστώ....αμοιβαία....... :lovey0: :lovey0:
:giverose:
“Κάποτε νιώθω να είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν γνώρισα ποτέ”
O.ΕΛΥΤΗΣ
Άβαταρ μέλους
ARKADROSOYL
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Κολλημένος Ιδεογραφίτης
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Τρί 06 Μάιος 2014, 22:44
Irc ψευδώνυμο: DROSOYLITES
Φύλο: Γυναίκα

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από ARKADROSOYL » Πέμ 28 Αύγ 2014, 08:55

Σκέψεις επάνω στον Φόβο και την Αφοβία
¨
«Φοβούνται την Φύση
φοβούνται την λογικότητα
φοβούνται τον ερωτισμό
φοβούνται την αλήθεια
φοβούνται την χαρά
φοβούνται τους Θεούς
φοβούνται τον άνθρωπο
φοβούνται την αρχαιότητα
φοβούνται την σκέψη
φοβούνται την ελευθερία
φοβούνται την διαφορετικότητα
φοβούνται την αναζήτηση
φοβούνται το τέλος τους
γι’ αυτό και σπέρνουν τον φόβο
στων δούλων τους τις ψυχές »

Η ανθρώπινη βία, το μίσος, ο θυμός, η επιθετικότητα, η προκατάληψη,
εδράζουν επάνω στον φόβο και την ανασφάλεια.
Τα τελευταία είναι για τον άνθρωπο τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ελευθερία,
την εσωτερική γαλήνη, την αυτάρκεια και την ευδαιμονία του.
Ο φόβος με την σειρά του εδράζει επάνω στην άγνοια
και την αυταπάτη μίας ανύπαρκτης εγωϊστικής
ατομικότητας (λ.χ. ατομική ψυχή) που μας εξαπατά ότι τάχα είμαστε αποκομμένοι από το Σύμπαν,
τις διεργασίες και την Ουσία του, απομονωμένοι και αποξενωμένοι από το Όλον.
Ο φόβος εδράζει επάνω σε ένα αυθαίρετο σύμπλεγμα χαρακτηριστικών προσωπικότητας που οι αφιλοσόφητοι άνθρωποι εκλαμβάνουν ως «εγώ».
Ένα πεπερασμένο και ρηχό «εγώ» παντελώς στερημένο
από κάθε είδους ενοποιητική σχέση, που έρχεται να βιώσει τον φυσικό Κόσμο ως κάτι το ακατανόητο, ανησυχητικό, αδιαπέραστο και απειλητικό.
Είναι βασική προϋπόθεση του φόβου το να έχει ήδη κανείς το αίσθημα της αποξένωσης και της ξεχωριστότητας.

Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι συνώνυμα.
Καταλήγουν φοβικά όλα τα άτομα (και τα συστήματα) που συνειδητοποιούν
ότι είναι ανίκανα να διαμορφώσουν μία συνεκτική εικόνα του πραγματικού εαυτού τους,
πόσο μάλλον όταν αυτός ο εαυτός δεν πρέπει να είναι συρρικνωμένος σε ένα ανύπαρκτο «εγώ».
Όποιος νοιώθει ανασφαλής αναδιπλώνεται προς την εξατομικευμένη προσωπικότητα, «οχυρώνεται» τρομαγμένος πίσω από το «εγώ» του,
γίνεται εγωϊστής. Κλασική περίπτωση τέτοιου είδους «οχυρού» είναι ο Χριστιανισμός που προσανατολίζει τον πιστό να «σώσει» αποκλειστικά την «δική του» ψυχή.
Αυτό ισχύει τόσο για τα απλά άτομα όσο και για τα έθνη,
τις Θρησκείες ή άλλες ανθρώπινες συλλογικότητες.
Ο εγωϊσμός στις Θρησκείες εκφράζεται με «δογματική μοχθηρία», δηλαδή προσδιορισμό υποτιθέμενων ορθοδοξιών και καταδίωξη επίσης υποτιθέμενων ετεροδοξιών.
Ο Χριστιανισμός, όχι μόνο αποξενωμένος από τον φυσικό κόσμο αλλά και δεδηλωμένος εχθρός του, πρωτοστατεί και σε αυτή την διαδικασία.
Ο βασικός και τελικός φόβος είναι ο φόβος για το «άγνωστο»
(που συχνά εικονοποιείται ως σκοτάδι, μέσα στο οποίο ο ανθρώπινος νους μπορεί να φανταστεί σχεδόν τα πάντα, καλά ή κακά).
Ο φόβος για το «άγνωστο» είναι κατ’ ουσίαν φόβος για κάθε τι έξω από το «εγώ» ή έξω από τα ανιχνεύσιμα τμήματα του «εγώ». Ο φόβος για το άγνωστο είναι ο προθάλαμος της Ετεροφοβίας.

Το ετεροφοβικό άτομο ή συλλογικότητα νοιώθει να «απειλείται» από άγνωστες καταστάσεις, ή άγνωστους ανθρώπους.
Από αυτή την αίσθηση απειλής πηγάζουν τα φυλετικά μίση, η θρησκευτική μισαλλοδοξία και οι κάθε είδους απρόκλητες επιθέσεις.
Ο φοβικός τρομάζει εμπρός στο κατεξοχήν φυσιολογικό,
δηλαδή στην αντίληψη του κόσμου ως κίνηση, τρομάζει εμπρός στην ιδέα μίας αιώνιας μεταμόρφωσης των πάντων και αρνείται να την αποδεχθεί,
καταγγέλλοντας ό,τι τον τρομάζει ως τάχα «άγνωστο».
Στον φόβο για αυτό ακριβώς το «άγνωστο» συμπεριλαμβάνεται κυρίως
ο μεγάλος φόβος της απώλειας του «εγώ», ο κατεξοχήν φόβος, ο φόβος του θανάτου.

Ο φόβος πλημμυρίζει τους ανθρώπους με ένα διπλό αντιφατικό συναίσθημα
και τους σπρώχνει σε μία μορφή σχιζοφρένειας,
όπου η πλήρης απομάκρυνση από την λογικότητα
και το πραγματικό συμβαδίζει με μία απορρόφηση από το παραλήρημα και την ψευδαίσθηση.
Ο φόβος καταργεί την λογικότητα και διαστρεβλώνει την αντίληψη,
συνεπώς καταπολεμείται μόνο με την Γνώση
και την εξοικείωση προς τον φυσικό κόσμο ή με τον Ορθό Λόγο,
κοντολογίς με τον σεβασμό προς την Φύση ή τον φιλοσοφικό στοχασμό.

Κάθε εγωϊστικό άτομο και κάθε εγωϊστική συλλογικότητα είναι καταδικασμένα να σπαταλούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, σκέψης, χρόνου και υλικών μέσων για να εξασφαλίσουν μία ψευδαίσθηση εξωτερικής ασφάλειας.............

Βλάσης Ρασσιάς
“Κάποτε νιώθω να είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν γνώρισα ποτέ”
O.ΕΛΥΤΗΣ
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Δημοσιεύσεις: 6721
Εγγραφή: Παρ 08 Απρ 2011, 23:21
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από alkinoos » Πέμ 28 Αύγ 2014, 12:20

Άλυπος ο Ρασσιάς :thumb: :D
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
PELTASTIS VARNAVAS
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Δημοσιεύσεις: 2280
Εγγραφή: Παρ 21 Αύγ 2009, 13:23
Irc ψευδώνυμο: καστροπολεμίτης
Φύλο: Άνδρας
Τοποθεσία: Famagusta - ποιητάρης

Re: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση από PELTASTIS VARNAVAS » Παρ 29 Αύγ 2014, 10:07

οπα
αυτος ο Ατκινσον πρεπει να ειναι ο Ραματσαρακα ο γιογκι :respect:
που εχει γραψει το science of breath κτλ
κορυφαια προσεγγιση αναπνοης και αλλα παρομοια εσωτερικα εναλλακτικα :worship:

ο κοσμος αλλαζει απο μεσα :thumb:

αποδιδω :rose:
προσυπογραφω :lovey0: :giverose: .-
"Βόηθα, Παναγιά, τη σκέψη
να μην αγριέψει...
"


"Παντιγέρα μαύρη ρούσσα προδομένη μου γενιά
σαν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά"

"Θε μου πόσο παράξενοι
είν' οι δικοί μας τόποι
θλιμμένα τα τραγούδια μας
μα γελαστοί οι αθρώποι"




ΧΑΪΝΗΔΕΣ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”