Επιστολή 13χρονου (από rokko74)

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: eLia_
Φύλο: Γυναίκα

Επιστολή 13χρονου (από rokko74)

Δημοσίευση από elia »

Posted: Tue Nov 07, 2006 5:40 pm
--------------------------------------------------------------------------------
από rokko74:

Καλησπέρα σε όλους,

δείτε εδώ ένα άρθρο από 13 χρονών ΠΑΙΔΙ. Έγινε εξώφυλλο στην Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/online/online
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Tue Nov 07, 2006 5:47 pm
--------------------------------------------------------------------------------
από ΑρΕλα:

Το είδα στις ειδήσεις...Ευχαριστώ που μου βρήκες το λινκ:)
Βάζω ολόκληρο το άρθρο του εδώ, να τεθεί προς συζήτησιν...

Αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά την πιο συγκλονιστική είδηση από τον Τύπο και την τηλεόραση μέσα στο 2006 πρέπει να είναι η εξαφάνιση του συνομήλικού μου και συνονόματού μου Αλέξανδρου από τη Βέροια και η ιστορία με τον βιασμό μιας μαθήτριας της Αμαρύνθου.

Τα μαντάτα δυσάρεστα. Οι εμπλεκόμενοι, παιδιά της δικής μου ηλικίας, και τα σενάρια εφιαλτικά.

Οι συναισθηματικές διαταραχές μέσα στην ελληνική οικογένεια μεγάλες, και μια μανία να ανακαλύψουν συμπτώματα παραβατικά στα παιδιά τους.

Η νέα λέξη που πιπιλίζουν σαν καραμέλα οι μεγάλοι είναι η παραβατικότητα.

Η νέα μόδα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες για να φωτογραφίσουν ένα παιδί άτακτο, κακό, είναι η λεξοπαραβατική.

Ξαφνικά, κρίνονται - απορρίπτονται παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν λίγο πιο ζωηρά ή παιδιά από ξένες χώρες με άλλη κουλτούρα.

Ολα αυτά συμπληρώνονται με εκφράσεις υποτιμητικές και με πολύ πολύ μυστήριο. Σε ερώτηση που θα θέσουμε εμείς οι μικρότεροι: Γιατί τόση υστερία έτσι ξαφνικά; Τόση ευαισθησία; Σπεύδουν να μας απαντήσουν ότι το κάνουν από ενδιαφέρον ουσιαστικό και αγάπη.

Ας μην τρελαθούμε, αγαπητοί μου γονείς, ανεκπαίδευτοι κατά τα άλλα. Από εσάς ξεκινά το πρόβλημα.

Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη.

Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα - τα ακριβά αυτοκίνητα - τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση - τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter.

Θα σας θέσω κάποιες ερωτήσεις και αν έχετε θάρρος απαντήστε μας.

Πείτε μου, αν έχετε Θεό, πότε καθήσαμε στον καναπέ με παρατεταμένη αγκαλιά και χωρίς την πίεση του χρόνου του στρες σαν οικογένεια να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας;

Να μιλήσουμε για ανθρώπους του πνεύματος και για την πρόοδο της επιστήμης;

Να τρέξουμε στη φύση;

Αφήστε, εγώ θα σας πω, γιατί από τρελό και από παιδί μόνο ακούς την αλήθεια.

Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.

Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα.

Σήμερα παραβιάσατε τη συνείδηση, παύσατε μέσα σας να υποκαθιστάτε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό.

Σήμερα εγκλωβιστήκατε στην καταλυτική αποχαύνωση.

Οι ανάγκες σας είναι άλλες. Τα θέλετε όλα χωρίς να μετράτε την τσέπη σας, αλλά τον εγωισμό σας.

Και να τα ακριβά αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα. Και να τα δάνεια και οι λογαριασμοί.

Ψέματα λέω; Αν λέω, να με κάψει ο Θεός.

Αλήθεια δεν είναι πως όπου βρεθείτε μιλάτε για μια Λάμπρου, μια Μπεζαντάκου και ένα νινί που σέρνει καράβια; Αλήθεια δεν είναι πως μιλάτε για παρανομίες και για εύκολο χρήμα; - ναρκωτικά - σεξ - αδικία - όπλα - θάνατο - fame story; Αυθάδεια και όλα αυτά μπροστά μας; Αυτό για σας λέγεται παιδεία, κουλτούρα;

Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθήσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, «Ενα παιδί μετράει τα άστρα». Ποτέ. Ναι, ποτέ. Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; Ποτέ. Μας εκπαιδεύσατε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αισθητική. Σε έναν κόσμο που κερδίζετε με τη δύναμη της υποταγής, του φόβου, του όπλου, τη μαγκιά και την πνευματική μιζέρια.

Αλλά όταν έρθει η ώρα να δείτε κατάμουτρα το δημιουργικό σας χάλι, την κατάντια σας, αντί να προσπαθήσετε να επανορθώσετε, λέτε πως δεν μας αναγνωρίζετε.

Προς Θεού τόσο εγωισμός, μα τόσο...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

13 ετών

Μαθητής Α'τάξη Γυμνασίου

Βουλιαγμένης

Η μαγκιά είναι να σέβεσαι τον άνθρωπο ΚΑΙ όταν δεν αποδέχεσαι κάποια άποψή του. Σεβασμός δε σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή...
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Tue Nov 07, 2006 6:14 pm
από rokko74:

Έχω μία άποψη που ίσως σας ξενερώσει.

Εμένα προσωπικά με τρομάζει ένα παιδί 13 ετών να γράφει τέτοιες επιστολές.
Νομίζω ότι δεν είναι φυσιολογικό. Δεν πρέπει & δεν είναι δυνατόν τα 13χρονα να έχουν τέτοιες απόψεις για την ζωή. Άλλες είναι οι έννοιες που πρέπει να έχουν.
Για το περιεχόμενο θα αναφερθώ αργότερα γιατί τώρα πρέπει να φύγω :wink: :wink:
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Tue Nov 07, 2006 7:12 pm
από Seliniasmenos:

Θα συμφωνήσω εγώ απόλυτα. έχει απόλυτο δίκιο. Και γενικώς οι παλιότεροι κατηγορούν την νεολαία συγκρίνοντας με τις "παλιές καλές εποχές". Ποιος όμως δημιούργησε αυτές τις εποχές;

υ.γ: Εκεί που λέει για το σεξ δεν το κατηγορώ... !13 χρονών είναι, ακόμα είναι στην ανακάληψη
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Tue Nov 07, 2006 7:31 pm
από ΑρΕλα:

Εγώ θα εστιάσω σε άλλη παράμετρο, που έθιξε μεν ο μικρός, αλλά δεν επεκτάθηκε σ'αυτό επί της ουσίας, που για μένα είναι ανοιχτή πληγή και φλέγον θέμα...

Η παραβατικότητα (ας δαιμονοποιεί τη λέξη, ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΗ) των ανηλίκων, έχει ξεφύγει απ'τα όρια. Στην υπόθεση του 'Αλεξ, επέδειξαν απίστευτα κομμάτια ψυχισμού, που δεν πίστευα ότι θα διέθεταν παιδιά...
Η απάνθρωπη αντιμετώπιση, η συναισθηματική ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ μπροστά σ'αυτό που έκαναν, είναι ένα σκαμπίλι για όλους τους γονείς, όχι μόνο για τους γονείς εκείνων...

Δεν υπέστησαν τις συνέπειες των πράξεών τους. Κυκλοφορούν ελεύθεροι, πάνε σχολείο κανονικά, την έχουν δει και κάπως, τύπου ήρωες δηλαδή, και λένε, αφού τη γλύτωσα απ'αυτό, τίποτα δε με σταματάει. Ταυτόχρονα, άλλοι συνομήλικοι ή και μεγαλύτεροι έφηβοι, πάντως ΑΝΗΛΙΚΟΙ, σου λέει, αφού δε με πιάνει η τσιμπίδα του νόμου τι έχω να φοβηθώ? Δεν σκοτώνω κανά τσογλάνι έτσι για την πλάκα μου? Κι έτσι διαιωνίζεται μια ΑΡΡΩΣΤΗ κατάσταση, κι η πολιτεία κάνει την πάπια.

Τι δικανικό σύστημα είναι αυτό μωρέ που έχουμε, που δίκασε προ ετών 13χρονη για πορνεία (ενώ η ΜΑΝΑ ΤΗΣ την προήγαγε), τσαλάκωσαν ένα κοριτσάκι, το ισοπέδωσαν στα δικαστήρια, κι αφήνουν μικρά τέρατα-δολοφόνους ελεύθερους? Μπορείτε να μου πείτε? _angry_

Η μαγκιά είναι να σέβεσαι τον άνθρωπο ΚΑΙ όταν δεν αποδέχεσαι κάποια άποψή του. Σεβασμός δε σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή...
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 11:18 am
από Nemesis:

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Καλή μέρα να έχουμε όλοι μας είναι που είναι ηλιόλουστη ας είναι και χαρούμενη και χαμογελαστή.

Αυτό που έχω να πω για την κίνηση αυτή της εφημερίδας είναι ότι είναι αρκετά έξυπνο, θα μου άρεσε να έβλεπα έναν "συνειδητοποιημένο" γονέα ή μία μάνα να τα γράφει παρά ένα παιδί "κονσέρβα", ένα παιδάκι 13 χρονών είναι πολύ υγιές να γνωρίζει τί είναι το σωστό και τι όχι, να νιώθει θλίψη για παιδάκια που χάνονται/εξαφανίζονται...
αλλά το βρίσκεται υγιές να είναι τόσο πολύ "συνειδητοποιημένο" και με αμέιλικτη πένα ένα νέο αγοράκι μόλις 13 ετών; εγώ το βρήσκω παραφύση, παιδί αυτής της ηλικίας δεν μπορεί παρά να έχει "τυπωποιημένες" απόψεις και γνώσεις.

Δεν λέω δίκιο έχει το παιδί σε πάρα πολλά, μην πω σε όλα σχεδόν, ίσως να μην εμβάθυνε σε κάποια θέματα όπως είπε η Βίκυ, αλλά βρε παιδιά και πάλι μου φαίνεται μη φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά.

Και εάν κάνουμε μία σύγκριση έχουμε τα δύο άκρα αντίθετα, τα παιδάκια που υποψιαζόμαστε ότι σκότωσαν τον μικρό Αλεξ και το intellectual παιδί θαύμα της Βουλιασμένης (πλουσιοπεριοχή θα συμπλήρωνα εγώ)

Μπορεί να ακούγομαι κακιά, αλλά ένα παιδάκι 13 χρονών πρέπει να χαίρεται που θα πάει να κάνει ποδήλατο κι όχι να προβληματίζεται για τα θέματα συζητήσεως των μεγάλων. Χωρίς να λέω ότι αυτοί είναι "αθώοι"
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 11:30 am
από ΑρΕλα:

Το "παιδάκι 13 ετών" είναι μάλλον η φωνή των ίδιων των γονιών του... Είτε το έγραψαν αυτοί και το'στειλαν εξ ονόματός του, είτε το ίδιο καθ'υποβολήν αυτών. Ούτε παρά φύσιν ούτε τίποτα. Απλά το υποτιθέμενο "ράπισμα" στους γονιούς μου κάνει λίγο υπερβολή και μελό. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών νιάζεται και ΠΑΣΧΙΖΕΙ καθημερινά και να'ναι κοντά στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να φέρουν στο σπίτι τον άρτον ημών των επιούσιον για να μην τους λείψει τίποτα. Δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός στο λούκι της κακομοιριάς που μας έχουν ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ χώσει για να'μαστε σαν ζήτουλες!

Πρώτα στην πολιτεία πρέπει να τα χώσουμε όλοι, και ο πιτσιρικάς ή οι γονείς του, που κάνει τα στραβά μάτια και χαϊδεύει αντί να αντιμετωπίζει αυστηρά τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ (όχι απλά παραβατικά) στοιχεία που τυχαίνει να'ναι έφηβοι, αλλά σε καμία περίπτωση "παιδιά".
Κάνουν τροπολογίες, και κόντρα τροπολογίες, και νόμους και αναθεωρήσεις συνταγμάτων και δε συμμαζεύεται. ΚΑΜΙΑ ΡΗΜΑΔΑ ΡΥΘΜΙΣΗ για το ΜΠΑΧΑΛΟ του δικονομικού/δικανικού συστήματος στην Ελλάδα, που ΠΑΣΧΕΙ απαράδεκτα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ τελος πάντων? Που με τη λειτουργία της δικαιοσύνης (τα τελευταία χρόνια παράγινε το κακό), νιώθω πως είμαι στο Ταρζανιστάν και πάντως σε χώρα υποδεεστερη των τριτοκοσμικών, παρά στη χώρα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Ναι, όταν βλέπετε κεφαλαία, συχνά εκφράζω με αυτά αγανάκτηση και θυμό. Πείτε μου τώρα αν με αδικείτε γι'αυτό που νιώθω πάνω σ'αυτό το ζήτημα!

ΥΓ= Μάλλον θα διασπάσω τα ποστς που αφορούν αυτό το θέμα, να τα βάλω σε ξεχωριστό τόπικ. Του αξίζει. Αλλωστε αυτό το τόπικ είναι για ΑΝΑΡΧΕΣ σκέψεις, και αυτές εδώ πάνε στο "δομημένες" "συγκροτημένες" και "εμπεριστατωμένες". Δε συμφωνείτε??

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 11:37 am
από ΑρΕλα:

Προσέξτε δηλαδή φρασεολογία:

Πλάκα μας κάνετε που είναι 13χρονου αυτή η διαδρομή? Εκτός αν μιλάμε για παιδί-θαύμα ή κανά δεύτερο μεσία. 'Εχω 16χρονο, ήταν ωρίμου σκέψεως και στα 13 του, (συζητάμε πολύ και επί πολλών) αλλά ποτέ δε θα'χε τοποθετηθεί στα 13 του, Μ'ΑΥΤΗ τη διαδρομή και το λεξιλόγιο αν θέλετε. Μιλάω για την πλειοψηφία των παιδιών, και αναφέρθηκα στο δικό μου ως δείγμα αυτής, όχι ότι δεν αναγνωρίζω φυσικά πως υπάρχουν και παιδιά "ανώτερων διαδρομών" απ'το δικό μου. Αλλά ΤΟΣΟ ανώτερων πια? Στο βεληνεκές του λογίου? Μην σαλτάρουμε εντελώς!

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 12:28 pm
από Nemesis:

Μα αυτό λέω κι εγώ... για αυτό μιλάω για παραφύση παιδιού, μου την δίνουν αυτα τα δήθεν τα επιφανειακά, να κοιτάξτε η νεολαία μιλάει (η χειραγωγημένη νεολαία)

Ας συνέλθουμε λιγάκι λέω εγώ ας αφήσουμε τα "ρομαντικά" αυτού του τύπου και ας κοιτάξουμε την ουσία όπως λέει και η Βίκυ, όμορφα και ωραία ο νεαρός μας τα έγραψε, και ναι εμείς τα διαβάσαμε, όλοι το είδανε, όλοι το μάθανε, τι θα γίνει τώρα; απλά θα περάσουν οι μέρες ... οι μήνες και θα ξεχαστεί τελείως το θέμα και μετά από κανα δύο χρόνια θα ξαναγίνει κάτι παρόμοιο και τότε θα αρχίσουμε πάλι τα ίδια και τότε θα πούμε "ναι θυμάστε τον μικρό Αλεξ που είχε χαθεί τότε;"

τα ίδια κάθε φορά τα ίδια, scripta manet verba volent
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 1:54 pm
από Pagona:

Κι εγώ την άκουσα την επιστολή στον Λαζό, και την 'άκουσα' ελαφρώς... Είμαι πεπεισμένη οτι δεν το έχει γράψει παιδί αυτό, και μου κάνει μία εντύπωση που έγινε και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα... Μάλλον κάτι εξυπηρετεί ΚΑΙ αυτό.. Τίποτα και κανέναν δεν εμπιστεύομαι πλέον, ειδικά ό,τι προέρχεται απο τα ΜΜΕ.

Αν παρ'ελπίδα πάντως είναι όντως αληθινή η επιστολή, τότε ο 'πιτσιρικάς' πάει για πολιτικός μεγάλου βεληνεκούς...και φωτιά στα μπατζάκια μας...παραείναι 'ξύπνιος'!

Για Παρασκευή θα το προσπαθήσω Βικάκι.
ΧΡΗΣΤΟ καλό μου, είσαι τόσο μικρούλι, και τόσο ευαισθητοποιημένο?! Να βρε η νεολαία μας! :)
Βίκυ εγώ είμαι στην προκλημακτήριο απο 25 χρονών! Έχεις κανά φάρμακο??? (εκτός απο το ΙΔΕΟ)
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 1:59 pm
από ΑρΕλα:
Μάλλον κάτι εξυπηρετεί ΚΑΙ αυτό.. Τίποτα και κανέναν δεν εμπιστεύομαι πλέον, ειδικά ό,τι προέρχεται απο τα ΜΜΕ.

ΕΤΣΙ! _trampolino_

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 4:10 pm
από sottis:

και ενα σχολιο για το αρθρο του 13αχρονου...
αδυνατω να πιστεψω πως ενα παιδι 13 ετων χρησιμοποιει τετοιο λεξιλογιο:

'Σήμερα παραβιάσατε τη συνείδηση, παύσατε μέσα σας να υποκαθιστάτε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό.'

'Σήμερα εγκλωβιστήκατε στην καταλυτική αποχαύνωση.'

'Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη.'

'Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη.'

αν πιστευει κανεις απο εσας οτι αυτη η επιστολη γραφθηκε απο 13χρονο τοτε παω πασο
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 4:20 pm
από ΑρΕλα:

'Οπως θα δεις στο άρθρο μου όπως το έβαλα παραπάνω Σώτη...
Αρελα wrote:
Προσέξτε δηλαδή φρασεολογία:

Πλάκα μας κάνετε που είναι 13χρονου αυτή η διαδρομή? Εκτός αν μιλάμε για παιδί-θαύμα ή κανά δεύτερο μεσία. 'Εχω 16χρονο, ήταν ωρίμου σκέψεως και στα 13 του, (συζητάμε πολύ και επί πολλών) αλλά ποτέ δε θα'χε τοποθετηθεί στα 13 του, Μ'ΑΥΤΗ τη διαδρομή και το λεξιλόγιο αν θέλετε. Μιλάω για την πλειοψηφία των παιδιών, και αναφέρθηκα στο δικό μου ως δείγμα αυτής, όχι ότι δεν αναγνωρίζω φυσικά πως υπάρχουν και παιδιά "ανώτερων διαδρομών" απ'το δικό μου. Αλλά ΤΟΣΟ ανώτερων πια? Στο βεληνεκές του λογίου? Μην σαλτάρουμε εντελώς!

...είμαι ακριβώς της ίδιας αντίληψης.

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 5:10 pm
από elia:

Ανεξάρτητα με το ποιός έγραψε αυτή την επιστολή, διαφωνείτε δηλαδή ότι οι λόγοι που μετατρέπουν τα παιδιά σήμερα σε τέρατα είναι αυτοί;
Λ.Πιραντέλλο
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 5:29 pm
από ΑρΕλα :

Ναι αμφιβάλλω. Μπορεί να συμβάλλουν, αλλά οι γονείς των συγκεκριμένων "τεράτων", δεν είναι οι μόνοι που δεν ανταποκρίνονται επάξια στο γονεϊκό τους ρόλο, είτε λόγω δυσκολιών επιβίωσης, είτε άλλων. Αν ήταν αμιγώς και αποκλειστικά αυτοί οι λόγοι, θα'χαμε μια κοινωνία ΓΕΜΑΤΗ τέτοια τέρατα. Τα συνεπακόλουθα ΜΙΜΙΤΙΚΑ τέρατα που βλέπουμε να προβάλλουν μπροστά μας, είναι αυτά που και η ψυχολογική δομή και ο χαρακτήρας τους , τους επιτρέπει να προβούν σε τέτοιο άχαρο έως και τερατώδη μιμητισμό, λόγω της ατιμωρισίας που ξέρουν πλέον ότι είναι δεδομένη. Επιμένω λοιπόν (χωρίς να παραβλέπω ασφαλώς τις ευθύνες των γονέων) να εστιάζω στις ευθύνες ενός κράτους, που κοιτάει μόνο την αφαίμαξη του πολίτη, είναι υπεύθυνο και προάγει την ΜΙΖΕΡΙΑ και την ΑΝΕΧΕΙΑ σε πολλά σπιτικά, και έχει ένα νομικό-δικανικό σύστημα που είναι για τα μπάζα. Δεν κοιτάζει την ευμάρεια του κοινωνικού συνόλου, δεν δίνει έμπρακτα αλλά και θεωρητικά ΘΕΤΙΚΑ μηνύματα (ακόμα και με τηλεοπτικά σποτάκια) και εστιάζει μόνο την ευμάρεια των αριθμών.

Το τι οδηγεί αυτά τα παιδιά σ'αυτές τις πρακτικές, είναι ΣΥΝΘΕΤΟΣ συνδυασμός πραγμάτων και καταστάσεων, και όχι ένας μεμονωμένος λόγος.

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 5:30 pm
από Ωρωπιων:

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΠΩΣ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΣΤΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΓΙΑ 13 ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ.ΘΕΩΡΩ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ 'ΦΤΙΑΧΤΗ' Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ],ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΙ.Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ [ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ] ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΩ.ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ ,ΑΥΤΟ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ,ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ 4Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ,ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΠΑΝΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΘΑΥΜΑΤΑ.Η ΔΕ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ 3Η ΛΥΚΕΙΟΥ,ΗΡΘΕ 6η ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 2000,ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ 3ΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ 6 ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΑΠΟΘΕΩΣΕ.ΕΧΩ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ 6 Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙ,ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΣΤΟΝ ΑΦΘΑΣΤΟ,ΥΠΕΡΣΚΕΠΤΙΚΟ,ΕΛΛΗΝ ,ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ ΩΡΩΠΙΩΝ.
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 5:33 pm
από ΑρΕλα:
ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙ,ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ ΣΤΟΝ ΑΦΘΑΣΤΟ,ΥΠΕΡΣΚΕΠΤΙΚΟ,ΕΛΛΗΝ ,ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ ΩΡΩΠΙΩΝ.

Καλή η αυτοπεποίθηση και η δυνατή σιγουριά σου, αλλά κι αυτός ο αυτοκομπασμός ρε παλήκαρε... Την έχεις δει άστρο λαμπερό τελευταία, έτσι? Κάτσε να βάλω το γυαλί μη γκαβωθώ...

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 5:43 pm
από elia:

Δε διαφωνώ ότι είναι σύνθετο, και όλα είναι καθοδηγούμενα, αλλά,
π.χ. για όλα αυτά τα τσογλανάκια που γυρνάνε με ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας στο χέρι (που εγώ που δουλεύω, δεν έχω) και βιντεοσκοπούν ότι βρούν, φταίει, να πούμε, το κράτος ή ο καταχρεωμένος, ψευδονεόπλουτος, κρετίνος γονιός που ενώ χρωστάει σε 7,5 κάρτες και σε 3 δάνεια, δεν μπορεί να στερήσει απ' το βλαστάρι του το κινητό με την ψηφιακή κάμερα, γιατί θα πάθει κανά σύμπλεγμα κατωτερότητας; Και δεν είναι το εργαλείο που κάνει τον εγκληματία, αλλά η ψυχολογία που κρύβεται πίσω απ' αυτό και την οποία ανέφερα πιό πάνω.
Θα μεταφέρω εδώ κάτι που είχα γράψει παλιότερα σε ένα νήμα για τους νέους
Δυστυχώς, αν και δεν έχω περάσει ακόμα στην "προηγούμενη" γενιά, με λύπη μου διαπιστώνω ότι ήδη διαχωρίζω τη νεώτερη.
Μία γενιά που γεννήθηκε από ανθρώπους που χάθηκαν απότομα μέσα σ' ένα σίφουνα καταναλωτισμού και ψευδονεοπλουτισμού. Και λέω ψευδονεοπλουτισμού γιατί δεν είσαι ούτε πλούσιος ούτε καν νεόπλουτος όταν νομίζεις πως μπορείς να αποκτήσεις τα πάντα με πιστωτικές κάρτες και δανεισμούς.
Μια γενιά που ως επί το πλείστον όχι μόνο τα βρήκε όλα έτοιμα αλλά τα θεωρεί με υπεροψία, δεδομένα. Επειδή οι γονείς τους χρεώθηκαν για να μη λείψει τίποτα στα βλαστάρια τους, από φροντιστήριο μέχρι για .. την γυμναστική, μέχρι το τελευταίο μοντέλο κινητού, χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες μίας ανατροφής δίχως ίχνος προβληματισμό.
Μία γενιά κυριολεκτικά "παραμορφωμένη" που μέσα από αποστηθισμένη και στείρα γνώση, προγραμματισμένα φερέφωνα των εκάστοτε πουλημένων μεγαλοκαθηγητών και μή, έχουν αποκτήσει ένα εκπληκτικό λέγειν -και μόνο λέγειν- με το οποίο στήνουν κυριολεκτικά στον τοίχο οποιονδήποτε δεν έχει αποστηθίσει την επιχειρηματολογία από το .."λυσάρι", κάνοντάς τον, να φαίνεται γραφικός και αμόρφωτος.
Μπορεί να μην τους παίρνει όλους η μπάλα, αλλά κι εκείνους που ξέφυγαν αυτής της μοίρας, θα τους πάρει σύντομα όταν οι παραπάνω νέοι θα κρατούν τα νήματα στα χέρια τους.

..Έχετε γειά βρυσούλες..

τα μικρά σημερινά παιδιά, μεγάλωσαν σε άλλο πλανήτη, από άλλου είδους γονείς; Μέσα από την ίδια κατάσταση βγαίνουν, που ολοένα χειροτερεύει. Περιμένετε να δείτε τα παιδιά των παραπάνω νέων...
..τότε κι αν θα 'χετε γειά βρυσούλες.._bye_
Λ.Πιραντέλλο
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Wed Nov 08, 2006 9:32 pm
από _XRHSTOS_:

Ενδιαφέρων το κείμενο! Αρκεί να το 'γραψε ο ίδιος ο μικρός κι όχι ο δάσκαλός του. Βέβαια για να μην είμαι απαξιωτικός,αρκετοί νέοι σήμερα μελετούν αρκετά βιβλία (σοβαρά βιβλία),έχουν τις απαραίτητες κοινωνικές συναναστροφές και δια μέσω αυτών των δύο παραγόντων,καταρτήζοναι σωστά και αποκτούν εκλπηκτική,εκπληκτικότατη πνευματική και κοινωνική μόρφωση. Αυτοί οι δυο παράγοντες μαζί,μπορούν κάλλιστα να οθήσουν και κυρίως να δώσουν τη δυνατότητα σε έναν δεκατριάχρονο να γράψει ένα τέτοιο ενδιαφέρων κείμενο. Εύγε στο μικρό λοιπόν.
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Thu Nov 09, 2006 1:49 am
από ΔΗΜΕΛΛΗΝ:

Χρήστο, μη γελιέσαι. Την επιστολή δεν την έγραψε ο μικρός. Είναι κόλπο της Χαφιεδοτυπίας για να πρωτοτυπήσει. Έχει βάλει το χεράκι του ο βρωμοτρίμμης και το συνάφι του. Είναι καθ΄υπόδειξιν των θολοκουλτουριαρέων. Δεν αναφέρει πουθενά τα ιδανικά και τις αξίες που ακολουθούσε κάποτε ο λαός μας, παρά μόνο γενικά και αόριστα. Άραγε του μίλησε ποτέ κανείς για το : Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Για το Μηδέν Άγαν? Του ανέφερε για την έκπληξη των Περσών όταν έμαθαν ότι οι Έλληνες ηγωνίζοντο στα Ολύμπια για ένα κλαδί ελιάς? Έμαθε ποτέ τι σημαίνει να στέκεσαι αγέρωχος και να μην παραδίδεσαι στις εχθρικές επιβουλές βροντοφωνάζοντας ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ. Του ενεφύσησε κανείς το Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων και άμέτρητα άλλα των οποίων ο αριθμός ουκ έσται τέλος. Πολύ αμφιβάλλω. Η επιστολή βρίθει από τετριμμένους αφορισμούς για τον σύγχρονο τρόπο ζωής (τους οποίους φυσικά και υιοθετούμε, αλλά δεν στεκόμαστε μόνο εκεί), διανθισμένους με το κατάλληλο "πιασάρικο" λεξιλόγιο, που μόνο κάποιος χρήσιμος ηλίθιος της παραπάνω κλίκας χρησιμοποιεί.

Όταν λες την μισή αλήθεια είναι το ίδιο με το να ψεύδεσαι. Και αυτοί οι σιχαμεροί τύποι στο μόνο που έχουν εκπαιδευτεί είναι να παρουσιάζουν τις αλήθειες μισές.
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Thu Nov 09, 2006 2:20 am
από ΑρΕλα:

Προσυπογράφω όλη την τοποθέτησή σου Δημήτριε και ειδικά το εν κατακλείδι σου που τα λέει όλα και ως έχουν:
Η επιστολή βρίθει από τετριμμένους αφορισμούς για τον σύγχρονο τρόπο ζωής (τους οποίους φυσικά και υιοθετούμε, αλλά δεν στεκόμαστε μόνο εκεί), διανθισμένους με το κατάλληλο "πιασάρικο" λεξιλόγιο, που μόνο κάποιος χρήσιμος ηλίθιος της παραπάνω κλίκας χρησιμοποιεί.

Όταν λες την μισή αλήθεια είναι το ίδιο με το να ψεύδεσαι. Και αυτοί οι σιχαμεροί τύποι στο μόνο που έχουν εκπαιδευτεί είναι να παρουσιάζουν τις αλήθειες μισές.

Σωστότατος! _thumb_

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Thu Nov 09, 2006 9:52 am
από AVATARGR:

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.....

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΑ....
ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.....

ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΤΙ...

ΝΑ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΜΙΑΛΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ
ΠΡΑΞΑΜΕ...

ΝΑ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΑ
ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ
ΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ...

ΝΑ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ..

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΥΓ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ ΕΧΩ
ΝΕΥΡΙΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ....
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...

Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Thu Nov 09, 2006 10:01 am
από elia:

Όλοι; :(
"'Eτσι είναι αν έτσι νομίζετε"
Λ.Πιραντέλλο
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Thu Nov 09, 2006 10:12 am
από ΑρΕλα:

Γιώργο, καλημέρα.

'Οντως διέβλεψα μια επιθετικότητα και έναν εκνευρισμό στην τοποθέτησή σου. 'Ισως αν είχα παρακολουθήσει κι εγώ τα ΜΜΕ (τα οποία όμως έμαθα βούιξε αυτό το θέμα) να είχα παρόμοια αντίδραση. Ειλικρινά, τον τελευταίο καιρό δεν έχω το χρόνο, οπότε ό,τι είδες να καταθέτω εδώ, είναι αμιγώς και καθαρά δικές μου σκέψεις, χωρίς να'χω επηρεαστεί καν από τοποθετήσεις άλλων επ'αυτού, όπως τουλάχιστον θα "βγήκαν" στα ΜΜΕ. (Αν βγήκαν και παρόμοιες τοποθετήσεις). Για όσα κατέθεσα εδώ, υπήρχε η στοιχειώδης τεκμηρίωση κατά τη δική μου λογική τουλάχιστον, αλλά εάν δεν σε καλύπτει, μπορούμε να πάρουμε ένα ένα τις φράσεις του, να τις αναλύσουμε. Μεταφέρω με quote από προηγούμενο άρθρο μου την επίμαχη επιστολή, για να μην ψάχνεις στην πρώτη σελίδα του νήματος. Σε διαβεβαιώ ότι την διάβασα ΟΛΗ, ότι το σκεπτικό μου βασίζεται σ'αυτά που εισέπραξα εγώ ως Βίκυ αλλά πρόσεξε... και μητέρα (γονέας) απ'αυτήν την επιστολή. 'Εγραψα καθαρά και ξάστερα την άποψή μου, χωρίς να κάνω "σκόντα" επειδή πρόκειται για παιδί. Εφ'όσον υποτίθεται πως έγραψε ως ενήλικας, ως τέτοιον τον αντιμετωπίζω.
ΥΓ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ ΕΧΩ
ΝΕΥΡΙΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ....
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...

Δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη για το ότι καταθέτεις τη γνώμη σου, ούτε για τον όποιο εκνευρισμό ή άλλο συναίσθημα κάτω από την επήρρεια του οποίου την καταθέτεις. Επίτρεψέ μου να σου απαντήσω όμως λίγο ψυχραιμότερα από σένα. Το "στην ουσία δεν καταλάβαμε τίποτα" είναι μάλλον υποκειμενικό συμπέρασμα, αλλά όπως και να'χει θα ήθελα να μου πεις, πού το στηρίζεις, διότι θα ομολογήσω πως νιώθω λίγο ηλίθια διαβάζοντάς το αυτό. Με βάση ΠΟΙΑ απ'αυτά που διάβασες εδώ, όχι από μένα μόνο, αλλά απ'όλους, σου δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση? Πρόσεξε, μιλάω ΜΟΝΟ για το διάλογο όπως εξελίχθηκε εδώ, και όχι για το τι μπορεί να ειπώθηκε στα ΜΜΕ, δεδομένου ότι όπως προείπα, έχω 3 μέρες να δω τηλεόραση ούτως ή άλλως. Οπότε θα'θελα αν μπορούσες να τεκμηριώσεις αυτό το συμπερασμά σου, να το κάνεις με βάση τα ΕΔΩ λεθέντα.

ΝΑ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ..

Πάλι θα σου ζητήσω τεκμηρίωση. Πού και σε τίνος τα λεχθέντα, είδες να "λιθοβολείται" το παιδί? Εγώ θα διαφωνήσω κάθετα μ'αυτό. Αν υπήρξε διάσταση σε κάποια άποψή του, θεωρώ πως νομιμοποιούμαστε να την έχουμε από τη στιγμή που το παρόν κείμενο, δεν είναι κείμενο και διαδρομή παιδιού, αλλά ενήλικα κατά την άποψη πολλών εδώ, οπότε ως τέτοιο κρίνεται και αν στιλιτεύεται κάτι αυτό είναι η ΑΠΟΨΗ του γράφοντα, όχι ο ίδιος.

Επειδή αν μη τι άλλο μπορώ να αποδείξω εγώ προσωπικά ότι και διάβασα και κατάλαβα το περιεχόμενο της επιστολής, είμαι στη διάθεσή σου για ανάλυσή της, όποτε το θελήσεις. Ιδού η επιστολή, ιδού και το "άλμα" προς αυτήν.

Να'σαι καλά.
Αρελα wrote:

Αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά την πιο συγκλονιστική είδηση από τον Τύπο και την τηλεόραση μέσα στο 2006 πρέπει να είναι η εξαφάνιση του συνομήλικού μου και συνονόματού μου Αλέξανδρου από τη Βέροια και η ιστορία με τον βιασμό μιας μαθήτριας της Αμαρύνθου.

Τα μαντάτα δυσάρεστα. Οι εμπλεκόμενοι, παιδιά της δικής μου ηλικίας, και τα σενάρια εφιαλτικά.

Οι συναισθηματικές διαταραχές μέσα στην ελληνική οικογένεια μεγάλες, και μια μανία να ανακαλύψουν συμπτώματα παραβατικά στα παιδιά τους.

Η νέα λέξη που πιπιλίζουν σαν καραμέλα οι μεγάλοι είναι η παραβατικότητα.

Η νέα μόδα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες για να φωτογραφίσουν ένα παιδί άτακτο, κακό, είναι η λεξοπαραβατική.

Ξαφνικά, κρίνονται - απορρίπτονται παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν λίγο πιο ζωηρά ή παιδιά από ξένες χώρες με άλλη κουλτούρα.

Ολα αυτά συμπληρώνονται με εκφράσεις υποτιμητικές και με πολύ πολύ μυστήριο. Σε ερώτηση που θα θέσουμε εμείς οι μικρότεροι: Γιατί τόση υστερία έτσι ξαφνικά; Τόση ευαισθησία; Σπεύδουν να μας απαντήσουν ότι το κάνουν από ενδιαφέρον ουσιαστικό και αγάπη.

Ας μην τρελαθούμε, αγαπητοί μου γονείς, ανεκπαίδευτοι κατά τα άλλα. Από εσάς ξεκινά το πρόβλημα.

Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη.

Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα - τα ακριβά αυτοκίνητα - τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση - τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter.

Θα σας θέσω κάποιες ερωτήσεις και αν έχετε θάρρος απαντήστε μας.

Πείτε μου, αν έχετε Θεό, πότε καθήσαμε στον καναπέ με παρατεταμένη αγκαλιά και χωρίς την πίεση του χρόνου του στρες σαν οικογένεια να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας;

Να μιλήσουμε για ανθρώπους του πνεύματος και για την πρόοδο της επιστήμης;

Να τρέξουμε στη φύση;

Αφήστε, εγώ θα σας πω, γιατί από τρελό και από παιδί μόνο ακούς την αλήθεια.

Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.

Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα.

Σήμερα παραβιάσατε τη συνείδηση, παύσατε μέσα σας να υποκαθιστάτε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό.

Οι ανάγκες σας είναι άλλες. Τα θέλετε όλα χωρίς να μετράτε την τσέπη σας, αλλά τον εγωισμό σας.

Και να τα ακριβά αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα. Και να τα δάνεια και οι λογαριασμοί.

Ψέματα λέω; Αν λέω, να με κάψει ο Θεός.

Αλήθεια δεν είναι πως όπου βρεθείτε μιλάτε για μια Λάμπρου, μια Μπεζαντάκου και ένα νινί που σέρνει καράβια; Αλήθεια δεν είναι πως μιλάτε για παρανομίες και για εύκολο χρήμα; - ναρκωτικά - σεξ - αδικία - όπλα - θάνατο - fame story; Αυθάδεια και όλα αυτά μπροστά μας; Αυτό για σας λέγεται παιδεία, κουλτούρα;

Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθήσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, «Ενα παιδί μετράει τα άστρα». Ποτέ. Ναι, ποτέ. Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; Ποτέ. Μας εκπαιδεύσατε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αισθητική. Σε έναν κόσμο που κερδίζετε με τη δύναμη της υποταγής, του φόβου, του όπλου, τη μαγκιά και την πνευματική μιζέρια.

Αλλά όταν έρθει η ώρα να δείτε κατάμουτρα το δημιουργικό σας χάλι, την κατάντια σας, αντί να προσπαθήσετε να επανορθώσετε, λέτε πως δεν μας αναγνωρίζετε.

Προς Θεού τόσο εγωισμός, μα τόσο...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

13 ετών

Μαθητής Α'τάξη Γυμνασίου

Βουλιαγμένης

Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης

Δημοσίευση από elia »

Posted: Thu Nov 09, 2006 10:53 am
από elia:
Αν υπήρξε διάσταση σε κάποια άποψή του, θεωρώ πως νομιμοποιούμαστε να την έχουμε από τη στιγμή που το παρόν κείμενο, δεν είναι κείμενο και διαδρομή παιδιού, αλλά ενήλικα κατά την άποψη πολλών εδώ, οπότε ως τέτοιο κρίνεται και αν στιλιτεύεται κάτι αυτό είναι η ΑΠΟΨΗ του γράφοντα, όχι ο ίδιος.

Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι την επιστολή την έγραψαν οι γονείς ή ένας από τους γονείς και παρουσιάστηκε με την υπογραφή του παιδιού γιατί έτσι θα έπαιρνε μεγαλύτερη δημοσιότητα,-όπως και έγινε-, και θα ακούγονταν περισσότερο. Δεν βρίσκω κάτι κακό σ' αυτό.
Βίκυ, χωρίς να βάζω όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά στο ίδιο τσουβάλι, γιατί σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλοί καλοί γονείς και πολλά καλά παιδιά (αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν), θα σε ρωτήσω πάλι. Διαφωνείς ότι αυτή είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας σήμερα; Το κράτος που μας πασάρει ότι μας πασάρει, το τρέφουμε εμείς, υπάρχει και επιβιώνει χάρη στην δική μας ανοχή. Για να μην επαναλαμβάνω αυτά που έγραψα στο προηγούμενο ποστ και γίνομαι κουραστική, ρίξε μια ματιά κι εκεί (αν δεν το είδες) και πες μου, διαφωνείς,-με εξαίρεση όσων έχουν σωθεί απ' αυτή την κατάσταση-, ότι η κατάσταση είναι έτσι;
Γιατί, είμαι της γνώμης, ότι η ουσία της επιστολή είναι τι γράφει κι όχι ποιός τελικά την έγραψε.
"'Eτσι είναι αν έτσι νομίζετε"
Λ.Πιραντέλλο
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”