Του Σταμάτη Φασουλή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
Αυτή η φωτογραφία στα «ΝΕΑ» της περασμένης βδομάδας, των αυτοκινήτων στη σειρά έξω από τον Άγιο Χριστόφορο στο Ναύπλιο, με τα καπό σηκωμένα στον αέρα σε άσεμνη στάση και σε στυλ «ράντισέ με παπά μου ν΄ αγιάσω», μ΄ έφτιαξε για καμιά δεκαριά μέρες. Ήμουν έτοιμος να φτιάξω βαλίτσες για την πρώτη πρωτεύουσα των Νεοελλήνων (ουδεμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Πάσα ονομαστική ομοιότης είναι εντελώς συμπτωματική), αλλά το ρεπορτάζ με σταμάτησε καθώς με πληροφόρησε ότι εδώ, δίπλα μου, στα Σπάτα, ουρές τα αμάξια έξω από το ιερό προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού, με τη μηχανή ξεβράκωτη και τα καπό τους τούρλα, περιμένουν την αγιαστούρα να τα καθαγιάσει.
Αργότερα βέβαια διαπίστωσα ότι δεν είμεθα οι μόνοι. Όχι, έχουμε και παρέα, και μάλιστα ενός πολιτισμένου κατά τα άλλα λαού, αυτού των Βρετανών. Στη διπλανή φωτογραφία λοιπόν κάτι φρεσκοπλυμένοι (έτσι περιέργως έδειχναν) Λονδρέζοι της ενορίας του St. Lawrence, βοήθειά μας, είχαν σηκώσει την δεξιάν με τα κινητά στον αέρα ωσάν λάβαρα και περίμεναν τον Αγγλικανό πάστορα να τους τα ευλογήσει. Στην Αγία Τράπεζα, δε, είχαν θρονιαστεί ωραιότατα μερικά λάπτοπ, ο Θεός να με συχωρέσει. ΄Όλα τα λεφτά όμως είναι η ευχή του ιερέως:
- «Είθε να είναι η γλώσσα μας ευγενική, τα e-mails απλά και τα sites εύκολα προσβάσιμα». Είθε. Τι να πω κι εγώ ο Χριστιανός;
Τώρα για τα ζώα που πάνε για να τα ευλογήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια ο γνωστός φιλόζωος και προστάτης Άγιος Μόδεστος. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν ξέρω κανέναν να αποκαλούν Μόδεστο, ούτε καν σε ύφος «Κάτσε κάτω, ρε Μόδεστε, με τις μαλακίες σου». Θα μου πεις όμως, εδώ δεν ακούς το μόδιστρος πια, διότι όλοι γίναν από σχεδιαστές και πάνω, πολλούς δε αποκαλούν και Ιερείς, το Μόδεστος σε μάρανε; Ε, λέμε κι εμείς πού και πού καμιά μπαρούφα να περάσει η ώρα.
Στον Άγιο Μόδεστο λοιπόν, για να επανέλθω, δεν με εξέπληξε η ευλογία των μικρών τετραπόδων, ίσως γιατί έχω εξοικειωθεί με την ιδέα από τότε που η Μαριανίνα πήγαινε, πριν εφευρεθεί ο ορθόδοξος Άγιος, τα σκυλιά και τα παπαγαλάκια της στην καθολική εκκλησία ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου που, εκτός από προστάτης των ερωτευμένων, είναι και των ζώων. Είναι τυχαίο αυτό τώρα; Τέλος πάντων, δεν θέλω να επεκταθώ. Εκεί λοιπόν στον ιερό αυτό χώρο μέχρι και η Μαριανίνα, η πλέον ζωόφιλη που γνωρίζω εν Αθήναις, ήρθε και αγριεύτηκε η γυναίκα γιατί την ώρα της ευλογίας ανάμεσα σε σκύλους, γατιά, καναρίνια, χελώνες, χαμστεράκια και άλλα ευγενή οικόσιτα εισέβαλε στον ιερό τον χώρο κι ένα γαϊδούρι. Μάλιστα. Φέρανε στην εκκλησιά κοτζάμ γάιδαρο να τον αγιάσουνε. Οπότε, τι κινητά μου λες εσύ και αυτοκίνητα. Τουλάχιστον τα αυτοκίνητα δεν τα μπουκάρουνε στο Ιερό Προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού. Προς το παρόν, δηλαδή. Διότι το μέλλον κανείς δεν ξέρει πια τι μας επιφυλάσσει.
Μετά τιμής Σταμάτης Φασουλής Βρυξελλών και πάσης Ελλάδος.
(ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ)