Η κάλυψη της παρανομίας
-
Divine Sinner
Η κάλυψη της παρανομίας
Η κάλυψη της παρανομίας
Tου Πασχου Μανδραβελη
Στη χώρα της γενικευμένης ανομίας υπάρχει πάντα μια «καλή» δικαιολογία για κάθε παρανομία. Ο μαγαζάτορας δεν κόβει αποδείξεις γιατί «δεν βγαίνει»· ο επιχειρηματίας εισφοροδιαφεύγει γιατί «το εργατικό κόστος είναι μεγάλο»· ο εργοστασιάρχης ρυπαίνει γιατί στην Κίνα δεν υπάρχουν οικολογικές ευαισθησίες και οι αντίστοιχες βιομηχανίες πλεονεκτούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό· ο μοτοσικλετιστής μπαίνει στους πεζόδρομους γιατί κόβει δρόμο· ο αυτοκινητιστής διπλοπαρκάρει γιατί «πού να το βάλω;»· ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερα διότι «έχει μισθό πείνας»· και ο γιατρός παίρνει φακελάκι διότι «έφαγε τα νιάτα του σπουδάζοντας».
Μπορεί να είναι ανθρώπινο να βρίσκουμε ελαφρυντικά στη δική μας παρανομία και πιθανώς να συμβαίνει το ίδιο σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κοινωνική ανοχή στην παρανομία και κατ’ επέκταση η (ελέω λαϊκισμού) πολιτική ανοχή. Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Τελλίδη, τι πρέπει να γίνει με τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους. Η ερώτηση ήταν σαφής: «Εναν καθηγητή που κάνει ιδιαίτερα στους μαθητές της τάξης του -και φυσικά τα παίρνει μαύρα- σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης θα τον θεωρούσαν επίορκο και θα τον έδιωχναν... Εδώ υπάρχει η κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη και για μερικούς και πολιτική αλληλεγγύη. Για παράδειγμα, το κόμμα σας τον περασμένο Μάρτιο καταψήφισε τον νόμο τον σχετικό που φέρνει το καινούργιο, το πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θέλω να σας ρωτήσω τι πρέπει να κάνουμε μ’ αυτόν τον εκπαιδευτικό; Καταλαβαίνετε ότι επί του πρακτέου δεν είναι μόνο ο εκπαιδευτικός. Τι πρέπει να κάνουμε μ’ όλους αυτούς τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους;».
Η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι ενδεικτική: «Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα ο εκπαιδευτικός ή ο μέσος δημόσιος υπάλληλος να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια από τον μισθό του, γιατί υπηρετεί όχι ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα, μαθαίνει γράμματα στα παιδιά μας και άρα δεν μπορεί να ζήσει με 600 ή 500 ευρώ. Και όταν φθάσουμε στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί με την τήρηση της νομιμότητας. Αλλά πρέπει πρωτίστως να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οταν εξαθλιώνεις ένα μέσο πολίτη, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε είναι ιδιωτικός, εν προκειμένω όμως μιλάτε για φαινόμενα στη Δημόσια Διοίκηση, όταν τον εξαθλιώνεις πρέπει να βρει ένα τρόπο να ζήσει...».
Με άλλα λόγια, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Αν αυτός ο τρόπος είναι σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών -οι οποίοι πληρώνουν διπλά τις υπηρεσίες παιδείας: μία επίσημα διά των φόρων, και μία διά της λούμπεν ιδιωτικοποίησής της, δηλαδή της παραπαιδείας- τι να κάνουμε; Για όλα φταίει το Μνημόνιο και ο «επάρατος». Ενα πράγμα δεν διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι ποιον μισθό επιτρέπεται η παραπαιδεία; Οι ανάγκες των καθηγητών, όπως και όλων των ανθρώπων, είναι άπειρες. Οσα λεφτά και να πάρουν δεν τους φτάνουν. Να θυμηθούμε ότι και πριν από τις περικοπές η παρανομία οργίαζε. Αλλά είπαμε: οι μισθοί στην Ελλάδα ήταν πάντα της «πείνας» και η παρανομία μπορεί να οργιάζει και με πολιτική κάλυψη. Πολύ δε περισσότερο τώρα που ζούμε το κρεσέντο του λαϊκισμού...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 012_495849
Tου Πασχου Μανδραβελη
Στη χώρα της γενικευμένης ανομίας υπάρχει πάντα μια «καλή» δικαιολογία για κάθε παρανομία. Ο μαγαζάτορας δεν κόβει αποδείξεις γιατί «δεν βγαίνει»· ο επιχειρηματίας εισφοροδιαφεύγει γιατί «το εργατικό κόστος είναι μεγάλο»· ο εργοστασιάρχης ρυπαίνει γιατί στην Κίνα δεν υπάρχουν οικολογικές ευαισθησίες και οι αντίστοιχες βιομηχανίες πλεονεκτούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό· ο μοτοσικλετιστής μπαίνει στους πεζόδρομους γιατί κόβει δρόμο· ο αυτοκινητιστής διπλοπαρκάρει γιατί «πού να το βάλω;»· ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερα διότι «έχει μισθό πείνας»· και ο γιατρός παίρνει φακελάκι διότι «έφαγε τα νιάτα του σπουδάζοντας».
Μπορεί να είναι ανθρώπινο να βρίσκουμε ελαφρυντικά στη δική μας παρανομία και πιθανώς να συμβαίνει το ίδιο σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κοινωνική ανοχή στην παρανομία και κατ’ επέκταση η (ελέω λαϊκισμού) πολιτική ανοχή. Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Τελλίδη, τι πρέπει να γίνει με τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους. Η ερώτηση ήταν σαφής: «Εναν καθηγητή που κάνει ιδιαίτερα στους μαθητές της τάξης του -και φυσικά τα παίρνει μαύρα- σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης θα τον θεωρούσαν επίορκο και θα τον έδιωχναν... Εδώ υπάρχει η κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη και για μερικούς και πολιτική αλληλεγγύη. Για παράδειγμα, το κόμμα σας τον περασμένο Μάρτιο καταψήφισε τον νόμο τον σχετικό που φέρνει το καινούργιο, το πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θέλω να σας ρωτήσω τι πρέπει να κάνουμε μ’ αυτόν τον εκπαιδευτικό; Καταλαβαίνετε ότι επί του πρακτέου δεν είναι μόνο ο εκπαιδευτικός. Τι πρέπει να κάνουμε μ’ όλους αυτούς τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους;».
Η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι ενδεικτική: «Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα ο εκπαιδευτικός ή ο μέσος δημόσιος υπάλληλος να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια από τον μισθό του, γιατί υπηρετεί όχι ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα, μαθαίνει γράμματα στα παιδιά μας και άρα δεν μπορεί να ζήσει με 600 ή 500 ευρώ. Και όταν φθάσουμε στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί με την τήρηση της νομιμότητας. Αλλά πρέπει πρωτίστως να φθάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οταν εξαθλιώνεις ένα μέσο πολίτη, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε είναι ιδιωτικός, εν προκειμένω όμως μιλάτε για φαινόμενα στη Δημόσια Διοίκηση, όταν τον εξαθλιώνεις πρέπει να βρει ένα τρόπο να ζήσει...».
Με άλλα λόγια, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Αν αυτός ο τρόπος είναι σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών -οι οποίοι πληρώνουν διπλά τις υπηρεσίες παιδείας: μία επίσημα διά των φόρων, και μία διά της λούμπεν ιδιωτικοποίησής της, δηλαδή της παραπαιδείας- τι να κάνουμε; Για όλα φταίει το Μνημόνιο και ο «επάρατος». Ενα πράγμα δεν διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι ποιον μισθό επιτρέπεται η παραπαιδεία; Οι ανάγκες των καθηγητών, όπως και όλων των ανθρώπων, είναι άπειρες. Οσα λεφτά και να πάρουν δεν τους φτάνουν. Να θυμηθούμε ότι και πριν από τις περικοπές η παρανομία οργίαζε. Αλλά είπαμε: οι μισθοί στην Ελλάδα ήταν πάντα της «πείνας» και η παρανομία μπορεί να οργιάζει και με πολιτική κάλυψη. Πολύ δε περισσότερο τώρα που ζούμε το κρεσέντο του λαϊκισμού...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 012_495849
- Dread
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

- Irc ψευδώνυμο: Dread
- Φύλο: Άνδρας
Re: Η κάλυψη της παρανομίας
Αν και ο Μανδραβέλης και τα γραπτά του δεν είναι του γούστου μου, εδώ θα συμφωνήσω.
Πριν από την κρίση και τις ανελέητες και συνεχείς περικοπές, ο Χ εκπαιδευτικός δεν έπαιρνε 500 και 600.
Αλλά πιθανολογώ οτι τα ιδιαίτερα τα έκανε.
Το ίδιο και οι άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που αναφέρθησαν στην ερώτηση προς τον Τσίπρα.
Η απαράδεκτη , κατ εμέ, απάντηση του, είναι η μη απάντηση στο ερώτημα.
Κλασική ,πολιτική, μαλακία.
"όταν θα φτάσει ο μισθός σε επίπεδα αξιοπρέπειας, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε....."
Α ρε ......δεν αλλάζει ο πολιτικός......
Η ίδια σκοπιμότητα είναι...με άλλα ρούχα....
Πριν από την κρίση και τις ανελέητες και συνεχείς περικοπές, ο Χ εκπαιδευτικός δεν έπαιρνε 500 και 600.
Αλλά πιθανολογώ οτι τα ιδιαίτερα τα έκανε.
Το ίδιο και οι άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που αναφέρθησαν στην ερώτηση προς τον Τσίπρα.
Η απαράδεκτη , κατ εμέ, απάντηση του, είναι η μη απάντηση στο ερώτημα.
Κλασική ,πολιτική, μαλακία.
"όταν θα φτάσει ο μισθός σε επίπεδα αξιοπρέπειας, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε....."
Α ρε ......δεν αλλάζει ο πολιτικός......
Η ίδια σκοπιμότητα είναι...με άλλα ρούχα....
Μαζεύτηκαν πολλοί "γνώστες" και "ειδικοί"....
Η σιωπή αυτοεπιβάλλεται σιγά-σιγά.....
Η σιωπή αυτοεπιβάλλεται σιγά-σιγά.....
-
Divine Sinner
Να τονισω οτι δεν ειναι το θεμα μου ο εκπαιδευτικος ουτε το τι κανει.
Προσωπικα το να κανει καποιος ιδιαιτερα οταν δεν βγαινει το βρισκω λογικο.
Το θεμα ειναι το οτι το λεει καποιος που φιλοδοξει να γινει πρωθυπουργος.
δηλαδη να κανει την νομιμοτητα ακορντεον (οχι οτι δεν ειναι τωρα αλλα θα την τεντωσει κι αλλο).
Φαινεται η προθεση του να εξυπηρετησει με πελατειακο τροπο τις διαφορες ομάδες πιεσης (συντεχνιες).
Προσωπικα το να κανει καποιος ιδιαιτερα οταν δεν βγαινει το βρισκω λογικο.
Το θεμα ειναι το οτι το λεει καποιος που φιλοδοξει να γινει πρωθυπουργος.
δηλαδη να κανει την νομιμοτητα ακορντεον (οχι οτι δεν ειναι τωρα αλλα θα την τεντωσει κι αλλο).
Φαινεται η προθεση του να εξυπηρετησει με πελατειακο τροπο τις διαφορες ομάδες πιεσης (συντεχνιες).
- Mantam Froufrou
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

- Φύλο: Γυναίκα
O Τσίπρας έχει πιάσει τον παλμό των φοβισμένων και αγανακτισμένων μαζί. Ο λαϊκισμός πάντα έπιανε σε αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων. Όλοι όσοι έχουν εκλεγεί μετά την μεταπολίτευση ήταν ως επί το πλείστον λαϊκιστές. Από την άλλη αν θέλουμε να είμαστε όντως δίκαιοι, για να απαιτείς από τον πολίτη να είναι ΝΟΜΙΜΟΣ και ΗΘΙΚΟΣ, πρέπει και το κράτος να είναι ΝΟΜΙΜΟ και ΗΘΙΚΟ. Κακοί, κάκιστοι οι πολίτες που δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα για να πληρώσουν λιγότερα, ακόμα πιο κακοί και κάκιστοι οι πολιτικοί που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ επιδεικτικά να τους καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, που τους λένε ψέμματα επιδεικτικά, αιτιολογώντας μάλιστα την στάση τους ως αναγκαίο κακό λόγω κρίσης. Περιέργως όμως όταν μιλάνε για τις αδικίες του κράτους οι δημοσιογράφοι του συρμού είναι πιο συγκαταβατικοί και επικαλούνται κι αυτοί την "ΚΡΙΣΗ". Όταν την επικαλείται ο εξαθλιωμένος πολίτης όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Ελπίζω να είναι κατανοητό πως δεν επικροτώ την στάση συμπολιτών μας που παίρνουν "μαύρα", αλλά και η συνεχής δικαιολόγηση του κράτους με έχει κάνει έξω φρενών πια... Και μάλιστα όταν χρησιμοποιεί τις "παρανομίες" του πολίτη για να δικαιολογήσει τις δικές του παρανομίες. Έτσι;
Τώρα είδα και την απάντησή σου, Φώτη. Ναι, εδώ σίγουρα συμφωνούμε σε όλα...
Ελπίζω να είναι κατανοητό πως δεν επικροτώ την στάση συμπολιτών μας που παίρνουν "μαύρα", αλλά και η συνεχής δικαιολόγηση του κράτους με έχει κάνει έξω φρενών πια... Και μάλιστα όταν χρησιμοποιεί τις "παρανομίες" του πολίτη για να δικαιολογήσει τις δικές του παρανομίες. Έτσι;
Τώρα είδα και την απάντησή σου, Φώτη. Ναι, εδώ σίγουρα συμφωνούμε σε όλα...
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
- ostrako

- Irc ψευδώνυμο: jim
Με άλλα λόγια, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Αν αυτός ο τρόπος είναι σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών -οι οποίοι πληρώνουν διπλά τις υπηρεσίες παιδείας: μία επίσημα διά των φόρων, και μία διά της λούμπεν ιδιωτικοποίησής της, δηλαδή της παραπαιδείας- τι να κάνουμε; Για όλα φταίει το Μνημόνιο και ο «επάρατος». Ενα πράγμα δεν διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι ποιον μισθό επιτρέπεται η παραπαιδεία; Οι ανάγκες των καθηγητών, όπως και όλων των ανθρώπων, είναι άπειρες. Οσα λεφτά και να πάρουν δεν τους φτάνουν. Να θυμηθούμε ότι και πριν από τις περικοπές η παρανομία οργίαζε. Αλλά είπαμε: οι μισθοί στην Ελλάδα ήταν πάντα της «πείνας» και η παρανομία μπορεί να οργιάζει και με πολιτική κάλυψη. Πολύ δε περισσότερο τώρα που ζούμε το κρεσέντο του λαϊκισμού.
_______________________________________________________________________________________Ναι θελει τροπο.-
Ποιος ξεκαθαρισε ''τους κολπους''του επαγγελματος του?Οι δημοσιογραφοι, οι πολιτικοι?
Ειμαστε λαος φιλοτιμος.Βαθειες αξιες ριζομενες μεσα μας,δεν μας αφηνουν να δεχτουμε, την εξαθλιωση.
Ξεκολλα δημοσιογραφε,σταματα την εσωστρεφια αυτη.Αλλος φταιει και οχι εγω που το κρατος ζητα το 40%του 100ευρου που βγαζω.Τι μου μενει να πληρωσω ,τις ζημιες μου η τους ελευθερους δρομους μου?.
Σκλαβους θελεις?Σου αρεσουν τα μικρα μεροκαματα της εξαθλιωσης του αλλου κοσμου?
Η Ελλαδα μπορει να θρεψει τους Ελληνες σαν Βασιλιαδες.Δεν το ξερεις?Μαθε το.
[επαγγελμα πολιτικος ετσι που καταντησαν το λειτουργημα]
_______________________________________________________________________________________Ναι θελει τροπο.-
Ποιος ξεκαθαρισε ''τους κολπους''του επαγγελματος του?Οι δημοσιογραφοι, οι πολιτικοι?
Ειμαστε λαος φιλοτιμος.Βαθειες αξιες ριζομενες μεσα μας,δεν μας αφηνουν να δεχτουμε, την εξαθλιωση.
Ξεκολλα δημοσιογραφε,σταματα την εσωστρεφια αυτη.Αλλος φταιει και οχι εγω που το κρατος ζητα το 40%του 100ευρου που βγαζω.Τι μου μενει να πληρωσω ,τις ζημιες μου η τους ελευθερους δρομους μου?.
Σκλαβους θελεις?Σου αρεσουν τα μικρα μεροκαματα της εξαθλιωσης του αλλου κοσμου?
Η Ελλαδα μπορει να θρεψει τους Ελληνες σαν Βασιλιαδες.Δεν το ξερεις?Μαθε το.
[επαγγελμα πολιτικος ετσι που καταντησαν το λειτουργημα]
Η ΠΟΝΗΡΙΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ, ΕΝΩ Η ΑΡΕΤΗ ΔΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΙΑ
- Mantam Froufrou

-
Divine Sinner
Ο συγκεκριμενος δημοσιογραφος ειναι απο αυτους που μιλουν για απελευθερωση της οικονομιας μικροτερο ΦΠΑ κλπ.
οποτε ειναι μαζι σου σε αυτο.
οσο ομως καποιοι φοροδιαφευγουν, θα πέφτει μεγαλυτερο βάρος στον νομοταγη.
Η Ελλαδα μπορει να θρεψει τους Ελληνες σαν βασιλειαδες αλλα οχι χωρις οργάνωση και επενδυση σε θυσιες.
οποτε ειναι μαζι σου σε αυτο.
οσο ομως καποιοι φοροδιαφευγουν, θα πέφτει μεγαλυτερο βάρος στον νομοταγη.
Η Ελλαδα μπορει να θρεψει τους Ελληνες σαν βασιλειαδες αλλα οχι χωρις οργάνωση και επενδυση σε θυσιες.
- Mantam Froufrou

Η απελευθέρωση της οικονομίας από πού κι ως πού είναι κάτι που θα μας βγάλει απο την κρίση; Αυτό ακριβώς ζητάνε και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Τυχαίο; Αμφιβάλλω. Από πού κι ως πού είναι "μαζί" μας κάποιος που θεωρεί πως απελευθερώνοντας χωρίς κανένα πλαφόν και όριο την οικονομία, θα έχουμε ανάπτυξη; Αυτό δε ζητάνε επίσης οι τροϊκανοί; Πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και κατάργηση οποιασδήποτε κρατικής επέμβασης/παρέμβασης...
Καλός μην πω κι αυτός...
Καλός μην πω κι αυτός...
- ostrako

- Irc ψευδώνυμο: jim
μα τη φαντασια Φωτη....αναρχα θα γινοτανε αυτο?Δεν θα τα βρει[φραγκα] κανενας στο μαξιλαρι του.
Θελω να βλεπω το δασος.Το δεντρο το εχω δει πολλες φορες.
Εσωστρεφεια,διχασμος,δεν μου χρειαζετε τωρα.
Τον εχθρο τον ξερουμε?
ή κανουμε οτι δεν ξερουμε?
Ο ''κακος'' μου εαυτος φταιει μονο?
Θελω να βλεπω το δασος.Το δεντρο το εχω δει πολλες φορες.
Εσωστρεφεια,διχασμος,δεν μου χρειαζετε τωρα.
Τον εχθρο τον ξερουμε?
ή κανουμε οτι δεν ξερουμε?
Ο ''κακος'' μου εαυτος φταιει μονο?
Η ΠΟΝΗΡΙΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ, ΕΝΩ Η ΑΡΕΤΗ ΔΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΙΑ