Ποιος είναι ο σκοπός του ανθρώπου?

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Re: Ποιος είναι ο σκοπός του ανθρώπου?

Δημοσίευση από alkinoos » Τρί 09 Ιούλ 2013, 22:12

firefightergr έγραψε:
Eva Luna έγραψε:Εικόνα
Mερικες φορες αναρωτιεμαι αν αυτος ειναι ο σκοπος που υπαρχουμε...
Αν σου πω ότι μου πέρασε από το μυαλό αλλά δεν ήθελα να το εκφράσω;
Σκοπός μας είναι να κάνουμε καλό ,να αποφεύγουμε να βλάπτουμε και να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη.
Ετσι δε θα είμαστε μπαταρίες για τους κακούς αλλά δηλητήριο.

Και'γώ ήθελα να το σχολιάσω :loco: Το κάνω τώρα...Πρέπει συμπυκνώσω το σχολιασμό για να μη βγει σεντόνι ,οπότε θα χρησιμοποιήσω λέξεις κλειδιά και όχι ορολογίες.

Οι μη έχοντες( ήταν και είναι πολλοί)) για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους βρήκαν στις μικρές πόλεις ευκαιρίες.Ελάχιστες ,αλλά αρκούσαν για να επιβιώσουν.Δεν τους ένοιαζε τίποτε άλλο,παρά η επιβίωση και με κάθε τρόπο.Οι πόλεις έγιναν ελκυστικές στη πορεία και παρέμειναν.Όλο και περισσότεροι αναζητούσαν ευκαιρίες.Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα,η δε νοοτροπία άλλαξε εν μέρει.Οι πόλεις παρείχαν όσα οι άνθρωποι αναζητούσαν.Η επιβίωση μετουσιώθηκε σε ακόρεστη επιθυμία ,ώσπου έφτασε ο άνθρωπος(σήμερα) να εργάζεται πολλές ώρες για τις επιθυμίες και τους φόρους.Ναι ,σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος έγινε μπαταρία,όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά.Αυτά όσο αφορά τον εργασιακό τομέα.
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
Illuminus
Συντονιστής Ενότητας
Συντονιστής Ενότητας

Δημοσίευση από Illuminus » Τρί 09 Ιούλ 2013, 22:13

Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των κατσαρίδων;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των κουνουπιών;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των ελαφιών;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των ελεφάντων;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των τριαντάφυλλων...;

:dunno:
The lunatics are running the asylum...
People laugh at you because you're different, you laugh at people because they're all the same
Τρώμε φάπες και εξάγουμε δημοκρατία...
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Φύλο: Γυναίκα
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 10 Ιούλ 2013, 00:12

alkinoos έγραψε:Νιώθω παιδί ,ενήλικας και αιώνιος ,κουβαλώ μέσα μου
όσους με δόνησαν...

Να μεταδώσω το Φως ,την Αγάπη,τον Έρωτα.
Πομπός και δέκτης είμαι όλων αυτών.

..να παραμείνω αυτό που είμαι.

Άνθρωπος

:worship: :makia: :giverose:
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
KostasP
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα
Irc ψευδώνυμο: MusicJourneyMan

Δημοσίευση από KostasP » Τετ 10 Ιούλ 2013, 21:06

ArELa έγραψε:Στη συνέχεια, λέω να σταθώ σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής σου :
KostasP έγραψε:Ποια είναι η πνευματική υγεία; Μα φυσικά, η πνευματική τελείωση.
το τέλειον και το τέλος έχουν κοινή ρίζα στη σοφή μας γλώσσα, διότι πολύ απλά όταν πετύχει ένα πλάσμα την τελείωση, τελείωσε και η πορεία κι ο "αγώνας" προς αυτή την κατεύθυνση και βαίνει προς συνένωση με το Θείον στην επί της ουσίας Θέωση...

Στο γήινο πεδίο που ζούμε τώρα, φρονώ πως απέχουμε μακράν της τελείωσης και μπορούμε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο να την αναφέρουμε. Συνεπώς, η λέξη που επέλεξε ο Τάλως- Εξέλιξη- ταιριάζει περισσότερο με τα δικά μου μέτρα και σταθμά. Και καλό θα είναι να την επιδιώκουμε φιλότιμα και συνειδητά όλοι μας. :rose:
Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να συγκεκριμενοποιήσω λίγο τι εννοώ με τον όρο "πνευματική τελείωση". Όταν αναφέρω τον όρο αυτόν, εννοώ αφενός την κατάκτηση από πλευράς ενός ατόμου όλων των γνώσεων που έχουν συμπληρωθεί σε ένα ορισμένο αντικείμενο, στον τομέα εξειδίκευσής του. Και αυτό δε σημαίνει ότι θα έχει διαβάσει κάθε βιβλίο, θα έχει παρακολουθήσει κάθε είδους πρόγραμμα, θα έχει συζητήσει με κάθε άνθρωπο "συνάδελφο" κλπ για θέματα που αφορούν στον τομέα της εξειδίκευσής του, άλλα ότι θα έχει κατακτήσει τη βάση του και ότι θα προσπαθεί κάθε στιγμή να βάλει το λιθαράκι του κι αυτός για να ανεβεί λίγο πιο πάνω το αντικείμενό του. Αφετέρου, εννοώ ότι θα προσπαθεί να αποκτήσει σφαιρικές γνώσεις για όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα. Και αυτό θα τον οδηγήσει στην πνευματική (προσωπική του) τελείωση, στο σημείο εκείνο δηλαδή που θα έχει φτάσει τη σκέψη του μέχρι εκεί που του επέτρεψε η φύση(καθώς η φύση δίνει στον καθένα από εμάς έναν ορισμένο εγκέφαλο, που μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου).

Τώρα γιατί θεωρώ ως πρωταρχικό σκοπό του ανθρώπου την ευτυχία: Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καθένας από μας είναι φύσει εγωκεντρικό ον. Δε γίνεται να αλλάξει αυτό και δεν αποτελεί απαραιτήτως ένα σφάλμα. Ωστόσο, η προσωπική ευτυχία δεν μπορεί να έλθει όταν η κοινωνία νοσεί. Γι'αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει η ηθική ολοκλήρωση σε συνδυασμό με την πνευματική τελείωση (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοί είναι και οι αποκλειστικοί και μοναδικοί λόγοι που υπαγορεύουν τα δύο αυτά στοιχεία), για να φτάσει και η κοινωνία στο σύνολό της στην ευτυχία.
Άβαταρ μέλους
firefightergr
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Έλαβε Likes: 6 φορές

Δημοσίευση από firefightergr » Τετ 10 Ιούλ 2013, 22:19

Η ευτυχία ενός ατόμου εξαρτάται από τις απαιτήσεις του,όσο λιγότερες οι απαιτήσεις τόσο ευκολότερα επιτυγχάνεται η ευτυχία.
"Those who danced were thought to be quite insane by those who could not hear the music.
John Milton"
[img]http://i44.tinypic.com/2vj6jpz.gif[/img]
“It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction.”
Diane Grant
"sursum corda"
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Δημοσίευση από alkinoos » Τετ 10 Ιούλ 2013, 22:34

...σίγουρα δεν είναι αυτός

"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
Nikos Apomakros
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nikos Apomakros » Τετ 10 Ιούλ 2013, 22:36

Eva Luna έγραψε:Εικόνα
Mερικες φορες αναρωτιεμαι αν αυτος ειναι ο σκοπος που υπαρχουμε...
Ο σκοπός μας δεν προϋπάρχει. Συνυπάρχει.
Γεννάται από σκεπτόμενα όντα. Δεν ανακαλύπτεται ή φανερώνεται.

Όταν τον καθορίζεις λοιπόν,
δημιουργείται.
Κι όταν όχι,
καταστρέφεσαι.
- Αν δε μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέση μας στα πράγματα, πως ακριβώς θα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους
- Το καλύτερο στον Κόσμο ΜΑΣ είναι το ότι ο καθένας μας ζει στον δικό ΤΟΥ.
- Στο φως βλέπουμε τα πάντα, μα μόνο στο σκοτάδι βλέπουμε το φως.
- Το Ανεκτίμητο είναι μία ακόμη εκτίμηση.
Άβαταρ μέλους
Hlios
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 41 φορές
Έλαβε Likes: 63 φορές

Δημοσίευση από Hlios » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 10:27

KostasP έγραψε:Χαίρετε.Νεοεισερχόμενος εδώ!Είπα να επισπεύσω την έγγραφή μου όταν διάβασα το ενδιαφέρον αυτό θέμα.

Η άποψή μου περί του σκοπού του ανθρώπου είναι ότι ο είς σκοπός είναι η ευτυχία,η ευδαιμονία,η αυτοπραγμάτωση.(όπως θέλετε χαρακτηρίστε το,ούτως ή άλλως στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν οι όροι,εγώ προσωπικά προτιμώ τον τελευταίο.)
Και αυτή πάλι είναι αποτέλεσμα της υγείας.Όμως,ποιας υγείας; Της ψυχικής, της πνευματικής και της ηθικής.
Ποια είναι η ψυχική υγεία; Μα φυσικά, η ψυχική ισορροπία
Ποια είναι η πνευματική υγεία; Μα φυσικά, η πνευματική τελείωση.
Ωστόσο, η πνευματική αυτή τελείωση μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, και για το ίδιο το άτομο και για το σύνολο μιας ομάδας ανθρώπων, χωρίς την ηθική υγεία, την ηθική ολοκλήρωση.
Θα μου πείτε η σωματική/οργανική υγεία δεν είναι αναγκαία;Βεβαίως και είναι. Με την ψυχική ισορροπία μπορούμε να τη διατηρήσουμε και με την πνευματική τελείωση να την προστατεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τους ενδεχόμενους "εχθρούς" της.
Έτσι, λοιπόν, θα έρθουν όλα και σε προσωπικό επίπεδο και σε κοινωνικό.

Και για να αναφερθούμε λίγο στον μεγάλο μας ποιητή:
Η Ιθάκη τελικώς είναι η αυτοπραγμάτωση, ο σκοπός όλων μας συνολικά και κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, άλλα αυτό που έχει σημασία εντέλει είναι μάλλον το ταξίδι κι όχι ο προορισμός. Το ταξίδι μας, μέσα στις αγωνιώδεις προσπάθειες να κατακτήσουμε την ανθρώπινη τριάδα, όπως μου αρέσει να χαρακτηρίζω τα τρία παραπάνω στοιχεία: Ψυχική Ισορροπία, Ηθική Ολοκλήρωση, Πνευματική Τελείωση.
Κώστα καλώς ήρθες. Πολύ όμορφα τα λες και είναι ευχάριστη η γραφή σου.
Σε ένα σημείο μόνο ήθελα να σταθώ που θεωρώ το σημαντικό
και που δεν έχει τύχει να επισημανθεί εδώ ξανά στο παρελθόν.
Ωστόσο, η πνευματική αυτή τελείωση μπορεί να καταστεί επικίνδυνη,
και για το ίδιο το άτομο και για το σύνολο μιας ομάδας ανθρώπων,
χωρίς την ηθική υγεία, την ηθική ολοκλήρωση.
Αυτή η επικινδυνότητα που περιγράφεις είναι μια πολύ μεγάλη (και ύπουλη) αλήθεια.
Ίσως κάποια στιγμή γίνει θέμα ξεχωριστής συζήτησης η επικινδυνότητα της πνευματικής "τελείωσης".
Έτσι πολύ χοντροκομμένα και παιδιάστικα θα πω πως οδηγεί στην σκοτεινή πλευρά η όποια πρόοδος
αν δεν εμπεριέχει μέσα της ως αναπόσπαστη πρώτη υλη την 'ηθική υγεία'. (χρησιμοποιώ δικούς σου όρους)
Αλλά ποια είναι η μορφή μιας τέτοιας υγείας; Συνήθως τέτοιου είδους ερωτήματα μένουν εκκρεμή
γιατί οι απαντήσεις του θεωρούντο δεδομένες και κοινής αποδοχής, πράγμα που όμως δεν είναι αλήθεια.
Άβαταρ μέλους
KostasP
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα

Δημοσίευση από KostasP » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 12:23

Hlios έγραψε:Αυτή η επικινδυνότητα που περιγράφεις είναι μια πολύ μεγάλη (και ύπουλη) αλήθεια.
Ίσως κάποια στιγμή γίνει θέμα ξεχωριστής συζήτησης η επικινδυνότητα της πνευματικής "τελείωσης".
Έτσι πολύ χοντροκομμένα και παιδιάστικα θα πω πως οδηγεί στην σκοτεινή πλευρά η όποια πρόοδος
αν δεν εμπεριέχει μέσα της ως αναπόσπαστη πρώτη υλη την 'ηθική υγεία'. (χρησιμοποιώ δικούς σου όρους)
Αλλά ποια είναι η μορφή μιας τέτοιας υγείας; Συνήθως τέτοιου είδους ερωτήματα μένουν εκκρεμή
γιατί οι απαντήσεις του θεωρούντο δεδομένες και κοινής αποδοχής, πράγμα που όμως δεν είναι αλήθεια.
Η επικινδυνότητα της πνευματικής τελείωσης προκύπτει ακριβώς από την ηθική της ουδετερότητα. Καμία γνώση δεν είναι από μόνη της ηθικά θετική ή αρνητική (θυμηθείτε περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιστήμη έπαιξε ρόλο αρνητικό για τον άνθρωπο και τη φύση.)
Η ηθική υγεία, ως μία αυταπόδεικτη έννοια (όπως έχει καταντήσει και η ελευθερία και η δημοκρατία και η ομορφιά κλπ κλπ), χρήζει περισσότερης διευκρίνισης από κάθε άλλη μη-αυταπόδεικτη έννοια κι αυτό διότι μέσα στην απουσία απόδειξης χάθηκαν τα νοήματα κι ο καθείς χρησιμοποιεί τους όρους κατά το δοκούν.Ως προς αυτό, λοιπόν, συμφωνούμε.(απλώς εμένα μου αρέσει να φλυαρώ)
Η ηθική υγεία, όμως, είναι η ορθή συμπεριφορά, οι τρόποι δράσης από μεριάς ατόμου που πηγάζουν εκ του υποσυνειδήτου, αυτοί δηλαδή που γίνονται αυθόρμητα, και πάντοτε στοχεύουν στο κοινό καλό, για να το πω απλά. Ο στόχος τώρα της ηθικής (για μένα πάντοτε) είναι να αναγνωρίσει αφενός την εγωκεντρική φύση του ανθρώπου, να την αποδεχτεί και εν συνεχεία να προσπαθήσει να θέσει τα συμφέροντα του ατόμου σχεδόν ταυτόσημα με εκείνα του συνόλου.Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα ξεχάσει τον ίδιο του τον εαυτό και θα πάψει να ονειρεύεται, να ικανοποιεί προσωπικές αισθήσεις-αισθήματα-συναισθήματα.
Όταν το άτομο, εν ολίγοις, καταφέρει να δρα αυθόρμητα ορθώς και να ικανοποιεί βαθύτερα αισθήματα και συναισθήματα ικανοποιώντας τα αισθήματα και συναισθήματα ενός οποιοδήποτε ανθρώπου, τότε θα έχει κατακτήσει την ηθική ολοκλήρωση.
Και για να το δώσω οπτικά:
Ας υποθέσουμε ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι ένα κυκλικό επίπεδο. Το "εγώ" βρίσκεται στο κέντρο. Η ηθική έρχεται για να τραβήξει μία σπείρα, που θα ξεκινά από το "εγώ" και θα ακολουθεί μία φυγοκεντρική πορεία, "αγκαλιάζοντας" έτσι όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, που υπάρχουν γύρω από το "εγώ". Αυτή η σπείρα συμβολίζει ακριβώς τα "θέλω" (για να το πω όσο πιο απλοϊκά και γενικά γίνεται) του ατόμου.
Άβαταρ μέλους
Hlios
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από Hlios » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 13:36

Η ηθική υγεία, όμως, είναι η ορθή συμπεριφορά, οι τρόποι δράσης από μεριάς ατόμου που πηγάζουν εκ του υποσυνειδήτου,
αυτοί δηλαδή που γίνονται αυθόρμητα, και πάντοτε (........) στοχεύουν στο κοινό καλό, για να το πω απλά.
Αντανακλώντας την προσωπική μου πεποίθηση, θα αναδιατύπωνα την τελευταία φράση σου λέγοντας πως:
…πάντοτε νομίζουμε πως στοχεύουν στο κοινό καλό…
Ο στόχος τώρα της ηθικής (για μένα πάντοτε) είναι να αναγνωρίσει αφενός την εγωκεντρική φύση του ανθρώπου,
να την αποδεχτεί και εν συνεχεία να προσπαθήσει να θέσει τα συμφέροντα του ατόμου σχεδόν ταυτόσημα με εκείνα του συνόλου.
Τέτοια ταύτιση είναι ανέφικτη σε αυτόν τον κόσμο του δυισμού και των δίπολων. Είναι ασύμβατο με την φύση και το σύμπαν.
Όταν το άτομο, εν ολίγοις, καταφέρει να δρα αυθόρμητα ορθώς και να ικανοποιεί βαθύτερα αισθήματα και συναισθήματα
ικανοποιώντας τα αισθήματα και συναισθήματα ενός οποιοδήποτε ανθρώπου, τότε θα έχει κατακτήσει την ηθική ολοκλήρωση.
Εκ πρώτης όψεως ακούγεται σωστό, αλλά θα μου επιτρέψεις να τοποθετηθώ εκφράζοντας την αντίρρηση μου.
Διαφωνώ όχι γιατί αυτό που θα πω μου αρέσει περισσότερο ή το βρίσκω ορθότερο,
αλλά γιατί είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει, μετά από σκέψη για το τι τελικά ισχύει ακόμα κι αν δεν μας αρέσει.
Η παγίδα βρίσκεται στα τρία γράμματα της λέξης «δρά». Από την στιγμή που υπάρχει δράση (προς οποιαδήποτε κατεύθυνση)
η ηθική υγεία πάει περίπατο μαζί με κάθε θεωρητική συμφωνία ή ταύτιση ή όπως αλλιώς θέλεις πες το. Η ίδια η ζωή είναι ανήθικη.
Δεν υπάρχει απόλυτα ορθός ηθικός κανόνας που αν τον ακολουθούσεις κατά γράμμα θα καταστείς απόλυτα σωστός.
Ακόμα και η αναπνοή μας είναι τοξική για κάποιο άλλο ον.
Αυτό το τρισδιάστατο χωροχρονικό μόρφωμα είναι όμορφο και άσχημο μέσα από τις αναλογίες και δυσαναλογίες του. Είναι η ζωή.
Η τελείωση ακυρώνει το σύμπαν και την ίδια την ζωή. Το (και την), τελειώνει (τουλάχιστον με την μορφή που το αντιλαμβανόμαστε).
Και για να το δώσω οπτικά:
Ας υποθέσουμε ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι ένα κυκλικό επίπεδο. Το "εγώ" βρίσκεται στο κέντρο.
Η ηθική έρχεται για να τραβήξει μία σπείρα, που θα ξεκινά από το "εγώ" και θα ακολουθεί μία φυγοκεντρική πορεία,
"αγκαλιάζοντας" έτσι όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, που υπάρχουν γύρω από το "εγώ".
Αυτή η σπείρα συμβολίζει ακριβώς τα "θέλω" (για να το πω όσο πιο απλοϊκά και γενικά γίνεται) του ατόμου.
Για την οπτικοποίηση σου θα αναφερθώ αργότερα. Είναι όμορφη και θέλω να την συμπληρώσω λίγο ακόμα.
Άβαταρ μέλους
htsopelas
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από htsopelas » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 13:57

φιλε author το βιντεο τα σπαει!
Άβαταρ μέλους
KostasP
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα

Δημοσίευση από KostasP » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 14:20

…πάντοτε νομίζουμε πως στοχεύουν στο κοινό καλό…
Ναι, προφανώς, μόνο μπορούμε να θεωρούμε, να πιστεύουμε, να νομίζουμε κι όχι να ξέρουμε σε τέτοια ζητήματα. Αλλά εγώ προσπαθώ να βρω μία βάση, έναν αρχέτυπο χάρτη που θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση της ηθικής υγείας.
Τέτοια ταύτιση είναι ανέφικτη σε αυτόν τον κόσμο του δυισμού και των δίπολων. Είναι ασύμβατο με την φύση και το σύμπαν.
Πιστεύω κι εγώ το ίδιο, γι'αυτό άλλωστε χρησιμοποίησα τις λέξεις "να προσπαθήσει" και "σχεδόν". Αυτό που προσπαθώ να εκφράσω (όχι και τόσο επιτυχημένα προφανώς) είναι η χαρά ενός ατόμου που πηγάζει από τη βοήθεια ή την προσφορά ή τη θετική επιρροή του πάνω σε κάποιον άλλο. Εξάλλου η ηθική υγεία δεν προσπαθεί να αναιρέσει κάτι φυσικό, αλλά να το στρέψει σε διαφορετικό δρόμο, ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτεροι στόχοι.
Η παγίδα βρίσκεται στα τρία γράμματα της λέξης «δρά». Από την στιγμή που υπάρχει δράση (προς οποιαδήποτε κατεύθυνση) η ηθική υγεία πάει περίπατο μαζί με κάθε θεωρητική συμφωνία ή ταύτιση ή όπως αλλιώς θέλεις πες το. Η ίδια η ζωή είναι ανήθικη.
Αυτό το σημείο δεν μπορώ να το καταλάβω. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το ηθικό φορτίο μίας δράσης πηγάζει από τους στόχους και από τα μέσα. Γι'αυτό όποιος θέτει ηθικούς στόχους και χρησιμοποιεί θεμιτά μέσα, η δράση του θα είναι ηθικά θετική.
Καταλαβαίνω για ποιον λόγο θεωρείς την ίδια τη ζωή ανήθικη και για μένα η ηθική υγεία προσπαθεί να την καταστήσει πιο ηθική ή έστω λιγότερο ανήθικη.
Για την οπτικοποίηση σου θα αναφερθώ αργότερα. Είναι όμορφη και θέλω να την συμπληρώσω λίγο ακόμα.
Χαίρομαι που τη χαρακτηρίζεις όμορφη και περιμένω με ανυπομονησία τη συμπλήρωσή σου!!!
Άβαταρ μέλους
Illuminus
Συντονιστής Ενότητας
Συντονιστής Ενότητας

Δημοσίευση από Illuminus » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 14:21

(Αυτό που ακολουθεί είναι προϊόν ημι-αυτόματης γραφής και με συγχωρείτε προκαταβολικά αν κουράζει - Δε θα έλεγα ότι απαραίτητα δίνει απαντήσεις, αλλά μάλλον θέτει ένα [προσωπικό] πλαίσιο και πεδίο κίνησης)
Illuminus έγραψε:Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των κατσαρίδων;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των κουνουπιών;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των ελαφιών;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των ελεφάντων;
Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης των τριαντάφυλλων...;
Τέλος πάντων... Δεν είναι αυτό που ήθελα να πω. Ήταν η εισαγωγή.
Αλλά κατά αναλογία: Τι σκοπό ύπαρξης έχει ο άνθρωπος; Γιατί έχω την αίσθηση ότι ακόμα και για αυτά που ανέφερα δεν υπάρχει καν ξεκάθαρη ή ουσιαστική "μηχανιστική" απάντηση (π.χ., χρειάζονται στην τροφική αλυσίδα).

Επίσης, άλλο το μηχανιστικό και άλλο το έχον σκοπό. Συνδέονται αλλά όχι απαραίτητα. Δύο μαγνήτες θα κολλήσουν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το επέλεξαν συνειδητά, ούτε ότι η συγκεκριμένη διεργασία επιτέλεσε κάποιο σημαντικό έργο προς επίτευξη ενός ανώτερου σκοπού (αν και αυτό θα μπορούσε να είναι μονάχα η θέληση αυτού που τους έφερε κοντά, αν αναφερθούμε σε άνθρωπο).

Υπάρχει βέβαια η δύναμη της έλξης. Άρα, καταλήγουμε πάλι στη συνειδητότητα. Και οι ερωτήσεις γίνονται:

Υπάρχει θεός;
Έχει το σύμπαν συνειδητότητα;
Είναι το σύμπαν συνειδητότητα ή προϊόν συνειδητότητας;
Ή είναι μια μηχανή;
Αν είναι μηχανή, ποιος την έθεσε σε λειτουργία;
Πώς τέθηκε σε λειτουργία;
Με ποιους κανόνες λειτουργεί;
Ποιος τους καθορίζει;

Τελικά... Ο άνθρωπος έχει σκοπό; Ή πρέπει απλά να επιβιώνει;
Η σκέψη είναι θεϊκό δώρο;
Ή προϊόν τύχης;
Ή εξέλιξης;
Είναι η εξέλιξη κατά κάποιο τρόπο τύχη;
Είναι μόνο βιολογική ή και πνευματική;
Ο άνθρωπος θεωρεί ιδεατό αυτό που του λείπει;
Υπάρχει το ιδεατό; Ή το φτιάχνει ο άνθρωπος;
Το ιδεατό και το αγαθό είναι προαιώνια και ανώτερη ή ανθρωπόφτιαχτη πίστη;
Μήπως είναι απλά η ανθρώπινη αντίληψη και η αποφυγή του (επώδυνου) παρόντος;
Αλλά και ένα σχέδιο του μέλλοντος...

Υπάρχει σκοπός; Ή η σκέψη τον δημιουργεί;
Ίσως ούτε καν η σκέψη.
Ίσως η ανάγκη.
Ή η έλλειψη...
Ή τα όνειρα...

Είναι η σκέψη κατάρα;
Ψάχνω στόχους ή τους φτιάχνω;

Μπορεί να είναι ο άνθρωπος τέλειος;
Μπορεί να είναι τέλειος σε όλα;
Χωρίς να θυσιάσει κάτι για κάτι άλλο;
Πρέπει να σκέφτεται ή να δουλεύει;
Ή και τα δύο;
Ποια η ισορροπία;

Είναι η ζωή αγώνας προς κάτι άλλο;
Ή απλά περνάει και τελειώνει μαζί με την όποια - προσωρινή τώρα - συνειδητότητα;

Είναι η ζωή κάποιο τεστ του θεού;
Αν είναι... Είναι αυτός θεός;
Δεν είναι ο θεός αγάπη και κατανόηση;
Ή είναι σάτυρος;
Ποιος είναι πάνω από αυτόν;
Αν είναι σάτυρος είναι άραγε αγαθός;
Αν είναι ο ανώτερος εαυτός μου, αυτό τι λέει για 'μένα;
Εκτός αν δεν υπάρχει τίποτα από αυτά...

Η αγαθοσύνη είναι ευτυχία ή εξουσία (όχι απαραίτητα πολιτική);
Ηρεμία ή κατάκτηση (όχι απαραίτητα πολιτική ή εδαφική);
Η κατάκτηση οδηγεί στην ηρεμία ή η ηρεμία στην κατάκτηση;

Αν πρέπει να υποφέρω για κάτι άλλο που μου επιβάλλει ο θεός μου τότε αξίζει να πιστεύω σε αυτόν;

Αξίζει να ταλαιπωρούμαι ψυχικά και σωματικά για να φτάσω μια ονειρική, άπιαστη ή μακρινή ουτοπία;

Και αν υπάρχει μόνο αυτή η ευκαιρία;

Είμαι γρανάζι με ψυχή ή ψυχή σε γρανάζι;

Είμαι τέλειος αν ήρθα εδώ για να υποφέρω;
Αγαπάω τον εαυτό μου;
Με αγαπάει ο θεός μου;
Αγαπάω το θεό μου;
Υπάρχει ο "άλλος" εαυτός μου;
Είναι ο θεός ...ο εαυτός μου;

Η εξέλιξη είναι μόνο θετική;
Μάλλον είμαι και άγγελος και διάβολος.
Και σκοτάδι και φως.
Η ισορροπία ασταθής...

Ίσως η ζωή να επισφραγίζεται και να αποδεικνύεται με αυτά που αφήνω στο διάβα μου. Την κληρονομιά μου. Την πνευματική και την υλική. Για όσο υπάρχει κάποιος για να την εκτιμήσει... Ίσως αυτή να είναι η ουσία.

Η ζωή όμως υπάρχει και συνεχίζεται ανεξάρτητα του τι πιστεύω.

...Πώς την αξιοποιώ...;
People laugh at you because you're different, you laugh at people because they're all the same
Άβαταρ μέλους
Hlios
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από Hlios » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 18:58

Ο κόσμος μας είναι προϊόν της παρατήρησης μας.
Η αντίληψη μας αντανακλά τον εαυτό της μπροστά στο μάτι του παρατηρητή.

Κοιτώντας νομίζουμε πως βλέπουμε κάτι έξω από εμάς
μα τελικός αντικρίζουμε την περιορισμένη μας αντίληψη.

Ο περιορισμός την αντίληψης οφείλεται στην διάσπαση του μέσα με το έξω.
Αυτή η διάσπαση είναι η αιτία του δυισμού και των δίπολων.
Ωστόσο πρόκειται μόνο για μια ψευδαίσθηση γιατί είμαστε ένα (και το μέσα και το έξω).

Το μέσα και το έξω είναι συγκοινωνούντα δοχεία όπου το ένα φαινομενικά
συμπληρώνει ή ανταγωνίζεται το άλλο, μα είναι απλώς οι άκρες του ίδιου σχοινιού.

Η γεωμετρία των συγκοινωνούντων δοχείων στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι επίπεδη.
Δεν έχει πάνω κάτω, δεξιά αριστερά. Αυτό που έχει είναι ένα ακίνητο μέσα έξω.
Το εγώ και το όλον, αναστρέφει την αντίληψη του (είναι ένα). Την αναστρέφει χωρίς να υπάρχει μετακίνηση.
Άβαταρ μέλους
Hlios
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από Hlios » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 19:12

Την αναστρέφει χωρίς να υπάρχει αληθινή μετακίνηση.
Δεν υπάρχει μετακίνηση γιατί δεν υπάρχει χώρος και χρόνος μέσα στην τελειότητα.

Όταν χάσεις την συναίσθηση της ολότητας, τότε δημιουργείς την ψευδαίσθηση
του χώρου και του χρόνου αποκρινόμενος από την τελειότητα.

Ο δρόμος της επιστροφής είναι η ακινησία.
Πρέπει να σταματήσεις αν θέλεις να βρεθείς ξανά εκεί που είσαι. Στην τελείωση.

Γι αυτό και επεσήμανα πως η δράση δηλαδή η κίνηση είναι η παγίδα που μας στερεί το όλον.
Όσο δρας ή αντιδράς, απομακρύνεσαι από εκεί που είσαι.
Από εκεί που δεν έφυγες ποτέ μα που δεν μπορείς πια να αντιληφτείς.
Όσο κυνηγούμε το εδώ τόσο απομακρυνόμαστε από αυτό. Όχι εμείς, η αντίληψη μας θέλω να πω.
Άβαταρ μέλους
Hlios
Επίτιμος
Επίτιμος

Δημοσίευση από Hlios » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 19:33

Αν θέλουμε να θεωρήσουμε την τελειότητα (την ολότητα του θεού) ως κάτι καλό,
θα πρέπει να αποδεχτούμε την πολικότητα και δυισμό της δημιουργίας = κόσμου
(συμπεριλαμβανομένης και της ζωής) ως κάτι κακό; Και φυσικά όχι.
Για τον απλό λόγο, πως τα δυο δίπολα μας κάνουν ένα όλον, άρα καλό.

Το κακό είναι, όταν επιδιώκουμε επικράτηση μόνο του ενός από τα δυο σκέλη του δίπολου
οπότε και επέρχεται η απώλεια της τελειότητας.
Εδώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως το κακό εμπεριέχεται μέσα στο όλον,
και επιδρά ως κακό μόνο, αν και όταν, δρα ανεξάρτητα.
Αν αφαιρέσουμε το ανεξάρτητα η φράση γίνεται: …και επιδρά ως κακό μόνο αν και όταν δρα.

Αν το καλοσκεφτούμε το καλό δεν δρα, ούτε αντιδρά ποτέ.

Ο θεός αν και καλός δεν επεμβαίνει ποτέ. Δεν υπερασπίζεται το καλό ποτέ. Γιατί???????
Γιατί αν δρούσε θα γινόταν ακαριαία κακός.
Άβαταρ μέλους
Illuminus
Συντονιστής Ενότητας
Συντονιστής Ενότητας

Δημοσίευση από Illuminus » Πέμ 11 Ιούλ 2013, 21:42

Ο κόσμος ή η ερμηνεία του είναι προϊόν της αντίληψής μας;

Επίσης, μπορεί να μη συγκρούεται στην ουσία της η φύση των ανθρώπων αλλά οι ερμηνείες τους για τη φύση και τον κόσμο. Κι εκεί μπαίνει πάλι η συνειδητότητα και το που υπάρχει "ανώτερος/φυσικός νόμος" και που ανθρώπινος. Η φύση ας πούμε ότι εντάσσεται στην ολότητα. Η σκέψη;

(Η σκέψη/ερμηνεία [έστω η 'αφώτιστη'] - που μπορεί να γίνει και πράξη - θα οδηγήσει στην ανισορροπία)

Μπορούμε να δεχτούμε ότι κάθε σκέψη και αντίληψη - αλλά και δράση - είναι πιθανή μέσα σε ένα άπειρο σύμπαν. Ή έστω ένα σύμπαν με άπειρες πιθανότητες.

Άρα, μήπως η σκέψη/δράση είναι απλή έκφραση των πιθανοτήτων που όμως χαρακτηρίζεται από την πρόθεση της συνειδητότητάς της;

Αλλά, πάλι, αυτό δεν συνεπάγεται αρμονία (τουλάχιστον όχι όπου εισέρχεται το πάθος και το εγώ, είτε σαν αίτιο σύγκρουσης ή διαφορετικής αντίληψης).

Αλλά τελικά μπορείς να πεις ότι, είτε υλικά, είτε πνευματικά, η ζωή είναι ένας αγώνας επικράτησης. Μπορούμε να κρατηθούμε σταθερά στη μέση 'καλού-κακού'; Για να είναι "ανέκφραστο" το κακό, δεν πρέπει να αφαιρεθεί η συνειδητότητα και η πρόθεση;

Όμως, ακόμα κι έτσι, αν πούμε ότι καλό και κακό κατέχουν κάποιο "χώρο", όπου "φουσκώσει" το κακό, δε θα το "γεμίσει" το καλό κάπου αλλού (δεν ξέρουμε "που"); Θεωρώντας βέβαια ότι έχουν προκαθορισμένη έκταση. (Για να υπάρχει ισορροπία πρέπει να ισχύει το 50-50)

Ή μήπως μπορεί με κάποιο τρόπο να "εξαλειφθεί" το κακό με την κατάλληλη παιδεία; (Όπως λες να μείνει ανεκδήλωτο) Θεωρείς ότι αυτό είναι ένα ανώτερο επίπεδο; (Ισχύει αυτό που είπα για τη συνειδητότητα όμως - Πρέπει να αγωνίζεται και να θέλει να κρατήσει το κακό (ή αυτό που θεωρεί κακό) ανέκφραστο).

Έχει το κακό κριτήριο; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάτι που σε σκοτώνει (σα φορέα συνειδητότητας σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο) είναι κακό; Ή το επιζήτησαμε και αυτό όταν "κατεβήκαμε" εδώ;
Άβαταρ μέλους
Nikos Apomakros
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nikos Apomakros » Παρ 12 Ιούλ 2013, 01:37

Ο κόσμος ή η ερμηνεία του είναι προϊόν της αντίληψής μας;
Λέγοντας "Κόσμος" δεν έχουμε κάτι κατά νου; Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ορίσει τη λέξη,
άρα και περιορίσει, συγκεκριμενοποιήσει, ερμηνεύσει μια κατάσταση; Η λέξη Κόσμος
είναι ήδη μια ερμηνεία, όπως κάθε λέξη/έννοια. Και κάθε ερμηνεία είναι το αποτέλεσμα της
αντίληψής μας, καταδικασμένη μάλιστα στα πλαίσια της τελευταίας.

Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε "Κόσμος" ξεφεύγοντας ταυτόχρονα από την αντίληψή μας
και την ερμηνεία που αυτή αποδίδει, όσο κι αν θέλουμε να γενικεύσουμε, όσο αφηρημένο
ή άπιαστο κι αν αποδεχτούμε ότι είναι κάτι ή ακόμη κι εκτός των ορίων της αντίληψής μας.
Κάθε γενίκευση, κάθε παραδοχή, οτιδήποτε κι αν διανοηθούμε θα ανήκει στα ίδια πλαίσια
αυτής της αντίληψης. Αυτό που θα αλλάζει (και αν) θα είναι η ερμηνεία, η απόδοση, ο ορισμός,
η εντύπωση, η ιδέα. Κι αυτά όλα ακολουθούν την αντίληψη.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι "Κόσμος", όπως και κάθε άλλη λέξη, ορισμός, έννοια,
θα είναι πάντα το προϊόν της αντίληψης ενός όντος. Προϊόν δηλαδή ερμηνείας που τους
αποδόθηκε. Άρα προσωπικά δεν μπορώ να παρακολουθήσω το ερώτημα γιατί δεν μπορώ
να δεχτώ ότι δύναται μια έννοια να ξεφύγει από μια ερμηνεία που της αποδίδεται μέσω
της αντίληψης.

Μπορούμε να δεχτούμε ότι κάθε σκέψη και αντίληψη - αλλά και δράση - είναι πιθανή μέσα σε ένα άπειρο σύμπαν. Ή έστω ένα σύμπαν με άπειρες πιθανότητες.
Φταίει το ότι είμαι οπαδός της απόλυτης αιτιοκρατίας, οπότε και βέβαιος ότι τίποτε δεν είναι
πραγματικά πιθανό. Η "πιθανότητα" είναι ο δικός μας τρόπος να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα,
ακριβώς επειδή αγνοούμε τους λόγους που επέφεραν, επιφέρουν ή θα επιφέρουν ένα αποτέλεσμα.
Όταν όμως γνωρίζει κανείς με απόλυτη ακρίβεια τους λόγους, δεν υπάρχει πιθανή εκδοχή, μόνο
αναπόφευκτη εξέλιξη και μοναδική ολοκληρωμένη και καθολική αιτιολόγηση. Κι αυτό ισχύει για κάθε
"κίνηση" στο σύμπαν (όπου "κίνηση" είναι ακόμη και μια ιδέα, μια σκέψη, ένα συναίσθημα, γενικά οτιδήποτε).

Συγνώμη για τις παρεμβάσεις :) ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις απόψεις μου. Συνήθως το κάνω
όταν διαφωνώ κι έχω την διάθεση ν' αντιπροτείνω σκέψεις.
- Αν δε μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέση μας στα πράγματα, πως ακριβώς θα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους
Άβαταρ μέλους
Nikos Apomakros
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nikos Apomakros » Παρ 12 Ιούλ 2013, 01:54

Παρεμπιπτόντως...

συμφωνώ απόλυτα στο
"Κοιτώντας νομίζουμε πως βλέπουμε κάτι έξω από εμάς μα
τελικός αντικρίζουμε την περιορισμένη μας αντίληψη."
που είπε ο Ήλιος

Κάθε συμπέρασμα ενδεχομένως να διέπεται από την άνωθι πρόταση
πολύ περισσότερο από όσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αποδεχτεί.

Πχ ο δυισμός και η διπολικότητα, πιθανώς να είναι το αποτέλεσμα
μιας περιορισμένης αντίληψης σαν την δική μας.

Το "καλό" και το "κακό" σίγουρα είναι.
Άβαταρ μέλους
Τάλως
Έλαβε Likes: 2 φορές

Δημοσίευση από Τάλως » Παρ 12 Ιούλ 2013, 09:43

Οταν μου μοιασετε θα καταλαβετε τον πραγματικο σκοπο σας :statue:

who am i??? who am i?? :worship:
:respect: to me pls

χα0χ0α0χα0χα0χ0α0χα0χ0αχ0α0χα0χ0α
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[img]http://www.afroditishobby.gr/datafiles/498.jpg[/img]

[img]http://s12.postimg.org/pm4kknyzd/copy.j ... 1364828493[/img]

http://www.youtube.com/watch?v=8F_Z060Wlck
Άβαταρ μέλους
KostasP
Φρεσκαδούρα
Φρεσκαδούρα

Δημοσίευση από KostasP » Παρ 12 Ιούλ 2013, 12:43

Ο κόσμος μας είναι προϊόν της παρατήρησης μας.
Συμφωνώ απολύτως ως προς αυτό.
Ωστόσο πρόκειται μόνο για μια ψευδαίσθηση γιατί είμαστε ένα (και το μέσα και το έξω).
Κάπου είχα διαβάσει ότι υπάρχει ένα σημείο στον εγκέφαλό μας (ένας νευρώνας νομίζω) που μας ξεχωρίζει από τον έξω κόσμο, ότι δηλαδή μας καθιστά ανίκανους να νιώσουμε ένα με το σύνολο και ότι ο διαλογισμός διακόπτει προσωρινώς τη λειτουργία αυτού του νευρώνα. Άρα, ο όλος διαχωρισμός του "εγώ" με το "αυτοί-αυτές-αυτά" είναι απολύτως φυσικός (τουλάχιστον σύμφωνα με το συγκεκριμένο βιβλίο).
...ψευδαίσθηση
του χώρου και του χρόνου...
Ψευδαίσθηση του χρόνου;Συμφωνώ και ως προς αυτό.
Ψευδαίσθηση του χώρου;Όχι, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό!
Όμοια κι εδώ. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ακινησία είναι ο δρόμος προς την τελείωση. Η τελείωση είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης, μια κίνησης δηλαδή ( σχεδόν πάντοτε προς τα μπροστά) αέναης, ίσως. Εκτός κι αν το βλέπεις το θέμα από μια θρησκευτική σκοπιά, οπότε δεν μπορώ να σε αντικρούσω.
...η δράση δηλαδή η κίνηση είναι η παγίδα που μας στερεί το όλον...[...] Αν το καλοσκεφτούμε το καλό δεν δρα, ούτε αντιδρά ποτέ.
Η ανθρώπινη ύπαρξη στηρίζεται στη δράση. Με αυτή μπορείς μόνο να καταστήσεις την ύπαρξη ζωή και τη ζωή βίο! Ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης είναι καθολικός. Αλλιώς, επέρχεται η νωθρότητα και η μαλθακότητα, και χάνονται οι πιθανότητες κατάκτησης της ανδρείας.
Ο θεός αν και καλός δεν επεμβαίνει ποτέ. Δεν υπερασπίζεται το καλό ποτέ. Γιατί???????
Γιατί αν δρούσε θα γινόταν ακαριαία κακός.
Σε θέματα θρησκευτικών πεποιθήσεων, θα με συγχωρήσεις, αλλά δεν αντιλέγω ποτέ. Θεωρώ ότι είναι ευαίσθητο σημείο και, αν και διαφορετικών πεποιθήσεων από σένα δε θα σε αντικρούσω!
Άβαταρ μέλους
Eva Luna
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση από Eva Luna » Παρ 12 Ιούλ 2013, 12:53

KostasP έγραψε:
Κάπου είχα διαβάσει ότι υπάρχει ένα σημείο στον εγκέφαλό μας (ένας νευρώνας νομίζω) που μας ξεχωρίζει από τον έξω κόσμο, ότι δηλαδή μας καθιστά ανίκανους να νιώσουμε ένα με το σύνολο και ότι ο διαλογισμός διακόπτει προσωρινώς τη λειτουργία αυτού του νευρώνα. Άρα, ο όλος διαχωρισμός του "εγώ" με το "αυτοί-αυτές-αυτά" είναι απολύτως φυσικός (τουλάχιστον σύμφωνα με το συγκεκριμένο βιβλίο).
:thumb:
Θυμαστε κι ενα βιντεο που ειχε βαλει καποιος απο εμας παλιοτερα (Κωστα φανταζομαι δεν θα το εχεις δει, αλλα θα κοιταξω
να το βρω, εντωμεταξυ αν καταλαβε καποιος ποιο εννοω, ας το βαλει αν θελει :) ) οπου μια νευρολογος
που επαθε εγκεφαλικο μας περιγραφει πώς το βιωσε;
Πως ενιωθε ΕΝΑ με το περιβαλλον και τα αντικειμενα γυρω της;
Προφανως η "ζημια" του εγκεφαλικου προκαλεσε ξεμπλοκαρισμα αυτου του μηχανισμου
που μας κανει να τα βλεπουμε ολα ανα δυαδες. Δυο και τα ημισφαιρια γαρ.
Βρε, μπας κι αυτη ειναι ακομα μια προκληση; Να υπερβουμε την δυαδικοτητα που μας περιβαλλει
στην περιπτωση που ειναι δοτή και τεχνητη για εμας, αλλα οχι απο εμας;
Καθε δυαδικοτητα χωραει φανταζομαι: καλο-κακο, μαυρο-ασπρο, ηθικο-ανηθικο, θηλυκο-αρσενικο κοκ.
Και πώς θα ανελιχθουμε στο ανωτερο επιπεδο, το τριαδικο; Χμμμ...

Επισης, σε αλλο φορουμ, σε θεμα με ανελιξη του ανθρωπου ειχα διαβασει σχολιο μελους εκει,
το οποιο υποστηριζε πως σκοπιμα μπηκε το διαφραγμα που χωριζει τα δυο εγκεφαλικα ημισφαιρια
(σκοπιμα απο τους κατασκευαστες μας) και πως το μεγαλο στοιχημα ειναι μεσω διαλογισμου ή
αναλογου τροπου να κατορθωσουμε να υπερβουμε τον διαχωρισμο αυτον ωστε να συντονιστουν
και συνεργαστουν τα ημισφαιρια. Βρε μπας κι η εξορια απο τον κηπο της Εδεμ ηταν η εξορια
απο την μεγαλη εικονα, την ολοκληρωμενη του ιδιου του μυαλου μας;
**Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χ ρώματα. Ζωγράφισε τον κόσμο και μπες μέσα**
Άβαταρ μέλους
Nikos Apomakros
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nikos Apomakros » Παρ 12 Ιούλ 2013, 14:04

Θα το ξανασκεφτώ γιατί έχω ξεχάσει το συμπέρασμά μου, νομίζω όμως ότι κατέληξα πως
όταν φυσικά οι αισθήσεις λειτουργούν, η Σύγκριση είναι η μητέρα της διαφοροποίησης.
Άβαταρ μέλους
Illuminus
Συντονιστής Ενότητας
Συντονιστής Ενότητας

Δημοσίευση από Illuminus » Παρ 12 Ιούλ 2013, 14:59

Nikos Apomakros έγραψε: Συγνώμη για τις παρεμβάσεις :) ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις απόψεις μου. Συνήθως το κάνω
όταν διαφωνώ κι έχω την διάθεση ν' αντιπροτείνω σκέψεις.
Ευπρόσδεκτες οι σκέψεις και οι επισημάνσεις μου. Συζήτηση κάνουμε εξάλλου. :) Λογικά είναι τα επιχειρήματά σου.
Nikos Apomakros έγραψε: Πχ ο δυισμός και η διπολικότητα, πιθανώς να είναι το αποτέλεσμα
μιας περιορισμένης αντίληψης σαν την δική μας.

Το "καλό" και το "κακό" σίγουρα είναι.
Σκεφτείτε όμως αυτό:
Το ότι δε βλέπουμε τον Γαλαξία ή τον Άρη ή την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο με γυμνό μάτι, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Και ανεξάρτητα του πώς ερμηνεύουμε τη λετουργία τους, αυτή εξακολουθεί να υφίσταται.

Γι' αυτό προσπάθησα να ξεχωρίσω την μηχανιστική λειτουργία από τη συνειδητότητα και την αντίληψη.

Πολύ σωστή η επισήμανση για την αιτιότητα αλλά τι υποστηρίζει; Μηχανισμούς ή συνειδητότητα; Η συνειδητότητα κάνει επιλογές όχι απαραίτητα "φυσιολογικές". Και η συνειδητότητα που αποφασίζει και πράττει μπορεί να σπάσει τους κανόνες (αν υπάρχουν). Π.χ. γενετική και μεταλλαγμένα. Τι αιτιότητα υπάρχει εκεί; Είναι στα πλαίσια της φύσης; Ο άνθρωπος δεν ανήκει στην ουσία του στη φύση; Η σκέψη του και οι δράσεις του όμως "σπάνε" τους "φυσικούς" κανόνες ή επιταχύνουν γεγονότα (και αυτά δεν ανήκουν στη φυσική επιλογή;). Μπορούμε να πούμε ότι κάποιες δράσεις καταστρέφουν το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο. Άρα, δεν καταλήγουμε στην αντίληψη και στις αποφάσεις που θα πραγματώσουν την πιθανότητα; (Η αιτιακή σχέση μπορεί να υπάρχει και στην εκτέλεση αλλά και στη λήψη της απόφασης)

Δηλαδή, εξακολουθώ να βλέπω ποιοτικές διαφορές ακόμα και αν ενταχθούν στη φύση και την αντίληψη. Η φύση/το σύμπαν ίσως να μην κατέληγε κάπου που θα κατέληγε μία απόφαση (αν και η ίδια θα βασιζόταν σε μια εμπειρία και θα είχε μια αιτία)
KostasP έγραψε: Ψευδαίσθηση του χρόνου;Συμφωνώ και ως προς αυτό.
Ψευδαίσθηση του χώρου;Όχι, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό!
Μπορείς να το αναπτύξεις λίγο αυτό;
Αυτό ταιριάζει με την "(πνευματική) ηρεμία & κατάκτηση" που ανέφερα νομίζω. Ίσως εδώ ταιριάζει η αναφορά στο διαλογισμό.
KostasP έγραψε:Όμοια κι εδώ. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ακινησία είναι ο δρόμος προς την τελείωση. Η τελείωση είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης, μια κίνησης δηλαδή ( σχεδόν πάντοτε προς τα μπροστά) αέναης, ίσως. Εκτός κι αν το βλέπεις το θέμα από μια θρησκευτική σκοπιά, οπότε δεν μπορώ να σε αντικρούσω.
Hlios έγραψε:...η δράση δηλαδή η κίνηση είναι η παγίδα που μας στερεί το όλον...[...] Αν το καλοσκεφτούμε το καλό δεν δρα, ούτε αντιδρά ποτέ.
Μήπως ο χρόνος είναι κίνηση...; Σκέψου τη χελώνα του Ζήνωνα. Αν το παρόν, το παρελθόν κα το μέλλον είναι το ίδιο; Σε ένα "σκληρό δίσκο" ολότητας; (Είναι πεπερασμένος αλλά τα δεδομένα μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε μέσα του) Ο δίσκος του υπολογιστή κρατάει ημερομηνίες αλλά τα δεδομένα παραμένουν ίδια... Και μπορείς να τα ξαναεπισκεφτείς... (Ειδικά αν δέχεσαι τη θεωρία του ολογραφικού σύμπαντος)

Νομίζω εδώ αρμόζει να αναφέρω και την ενσυναίσθηση ως σοβαρή εξερεύνηση της ολότητας. Ενσυναίσθηση όχι μόνο με βιολογικά όντα αλλά και αντικείμενα (θυμάμαι το παράδειγμα του τραπεζιού - "Να είσαι το τραπέζι")

http://www.taekpaideutika.gr/ekp_89-90/pdf/09.pdf

ΥΓ. Προσωπικά δεν αναφέρομαι απαραίτητα στο χριστιανικό Θεό (έβαλα και μικρό "θ"). Μάλλον για μια πιθανή Συμπαντική Συνειδητότητα (Μπορείς να το ονομάσεις όπως νομίζεις - αν θεωρείς ότι υπάρχει)
Άβαταρ μέλους
Nikos Apomakros
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Καμμένος Ιδεογραφίτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nikos Apomakros » Παρ 12 Ιούλ 2013, 17:40

Illuminus έγραψε: Πολύ σωστή η επισήμανση για την αιτιότητα αλλά τι υποστηρίζει; Μηχανισμούς ή συνειδητότητα;
Η αιτιότητα υποστηρίζει τα πάντα (γι' αυτό αναφέρθηκα σε απόλυτη αιτιοκρατία).
Τι ακριβώς σε πείθει ότι η συνειδητότητα δεν είναι μηχανισμός;
Η συνειδητότητα κάνει επιλογές όχι απαραίτητα "φυσιολογικές".
Και η συνειδητότητα που αποφασίζει και πράττει μπορεί να σπάσει τους κανόνες (αν υπάρχουν).
Π.χ. γενετική και μεταλλαγμένα. Τι αιτιότητα υπάρχει εκεί; Είναι στα πλαίσια της φύσης;
Ο άνθρωπος δεν ανήκει στην ουσία του στη φύση;
Η σκέψη του και οι δράσεις του όμως "σπάνε" τους "φυσικούς" κανόνες ή επιταχύνουν γεγονότα
(και αυτά δεν ανήκουν στη φυσική επιλογή;). Μπορούμε να πούμε ότι κάποιες δράσεις καταστρέφουν
το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο. Άρα, δεν καταλήγουμε στην αντίληψη και στις αποφάσεις
που θα πραγματώσουν την πιθανότητα;
(Η αιτιακή σχέση μπορεί να υπάρχει και στην εκτέλεση αλλά και στη λήψη της απόφασης)
Ίσως πρέπει να κάνουμε πρώτα μια συζήτηση γύρω απ' το τι τελικά είναι "φυσικό/φυσιολογικό".
Στην δική μου θεώρηση των πραγμάτων, το οτιδήποτε είναι φυσικό, ενώ "αφύσικο", "μεταφυσικό",
"υπερφυσικό" και άλλοι παρόμοιοι όροι είναι αποτέλεσμα παρερμηνείας ή απλά επικοινωνιακό "τρικ".

Αν η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει/προτρέπει αν όχι εξωθεί στην οποιαδήποτε
εξέλιξή του, ακόμα και σε τεχνολογικό επίπεδο, μέσω των διανοητικών μηχανισμών που του διέθεσε,
μηχανισμών όπως η σκέψη, η φαντασία, η επινόηση, η ιδέα κτλ, τότε για ποιό "μη φυσιολογικό" αποτέλεσμα
μιλάμε;

Είναι τόσο φυσικό όσο και ο αραβουργηματικός ιστός που με περίσσια τέχνη έπλεξαν
ένα σύνολο από αράχνες, κατορθώνοντας να αφανίσουν έτσι ένα ολόκληρο βασίλειο
από κουνούπια.

Όλα φυσιολογικά είναι στην πραγματικότητα. Εμείς ωστόσο αδυνατούμε να το συλλάβουμε.
Κρίνουμε συνήθως βάσει ωφέλειας κι έτσι ακριβώς συγκρίνουμε. Διαχωρίζουμε σε καλό/κακό
ενώ στην ουσία αναφερόμαστε σε "ωφέλιμο/βλαβερό" χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Δεν υπάρχει όμως δημιουργία χωρίς καταστροφή και καταστροφή χωρίς δημιουργία. Στην
πραγματικότητα δεν υπάρχει καταστροφή και δημιουργία, χωρίς ένα σημείο αναφοράς.
Είναι το ίδιο με ένα ποτήρι που έχει νερό ως την μέση κι ανάλογα ποιός το εξετάζει θα
φέρει διαφορετική άποψη.

Εντύπωση μου είχε κάνει ο Ρίτσαρντ Μπαχ στο πόσο όμορφα το είχε διατυπώσει.
"Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος, ο θεός τ' ονομάζει πεταλούδα".

Για την κάμπια όμως, δεν έχει σημασία πως το ονομάζει ο θεός.
Για την κάμπια δεν παύει να είναι το τέλος...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”