http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=84154440Επειτα από 12 χρόνια συνεργασίας η δημόσια τηλεόραση έδειξε χθες την πόρτα της εξόδου στον Στέλιο Κούλογλου και τους συνεργάτες του, καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι την επόμενη σεζόν δεν θα συνεχιστούν η «Θεματική βραδιά» και το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα».
Σύμωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή που έστειλε, την περασμένη Παρασκευή, ο δημοσιογράφος στο γενικό διευθυντή Τηλεόρασης Δημήτρη Γόντικα, αιτία της διακοπής της συνεργασίας φαίνεται να είναι το περιεχόμενο των εκπομπών του. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, «το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για τη γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρ' ότι η διοίκηση μου ζήτησε να τη ματαιώσω».
Παράλληλα, φαίνεται να ζητούσε επιστολή για να βγάλει βίζα για την Κίνα, όπου σχεδιάζει να γυρίσει ντοκιμαντέρ με θέμα «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Κανείς όμως δεν του απαντούσε, μέχρι που την περασμένη Παρασκευή του γνωστοποιήθηκε ότι από την ΕΡΤ δεν θέλουν να κάνει τέτοιο θέμα. Στην ίδια επιστολή μάλιστα επεσήμαινε ότι «μάταια ένα μήνα» προσπαθεί να εξασφαλίσει επιστολή από τη δημόσια τηλεόραση για να βγάλει βίζα και πρόσθετε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν "πολιτικοί λόγοι" για την άρνησή σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση...». Ο Στέλιος Κούλογλου ζητούσε επίσης να ενημερωθεί και για το τι θα γίνει με τις εκπομπές την επόμενη σεζόν. Χθες, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΕΡΤ που του ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία.
Οταν ρωτήσαμε τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλο για το θέμα, μας απάντησε: «Είπα στον κ. Κούλογλου ότι δεν μου αρέσει η εκπομπή, δεν μου χρειάζεται και πιστεύω ότι ο κύκλος της έκλεισε». Διέψευσε όμως τους ισχυρισμούς περί «πολιτικών λόγων» για τους οποίους δεν επέτρεψε το ταξίδι στην Κίνα. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα» επέμεινε.
Επειδή ακούστηκαν και πολλά περί ακριβών παραγωγών, σύμφωνα με πληροφορίες η «Θεματική βραδιά» κοστίζει το μήνα 7.000 με 8.000 ευρώ, ενώ το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» 29.000 ευρώ το επεισόδιο. Ο δημοσιογράφος μάλιστα στην επιστολή που έστειλε στην ΕΡΤ σημειώνει ότι και οι δύο εκπομπές είχαν τηλεθέαση πάνω από το μέσο όρο της ΕΤ-1, ενώ είχαν και αρκετά διαφημιστικά έσοδα, φτάνοντας ακόμα και «τα 16 λεπτά σε διαφημιστικά σποτ την ώρα».
Ο Δ. Γόντικας απαντώντας χθες στην επιστολή του Στ. Κούλογλου επισημαίνει ότι για το θέμα της Κίνας το πληροφορήθηκε στις 8/5 κι απάντησε άμεσα. «Εάν μάλιστα -τονίζει- το είχα πληροφορηθεί νωρίτερα, θα σας είχα καταστήσει σαφές ότι τα σχετικά προγράμματα έχουν προ πολλού αποφασισθεί κι εγκριθεί». Προσθέτει επίσης ότι η ΕΡΤ βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με την κινεζική τηλεόραση (CCTV) για ανταλλαγή προγραμμάτων, ενώ έχει προγραμματίσει ήδη και την παραγωγή άλλων σχετικών με την Κίνα «και η από μέρους σας μη έγκαιρη ενημέρωση καθιστά την ένταξη και της δικής σας σχετικής εκπομπής αδύνατη».
Το θέμα με το ταξίδι στην Κίνα και το αν αναφέρθηκαν ή όχι «πολιτικοί λόγοι», κι αν έγινε ή όχι έγκαιρα η ενημέρωση για να πραγματοποιηθεί, παραμένει ανοικτό, καθώς κάθε πλευρά έχει τους δικούς της ισχυρισμούς. Γιατί όμως η δημόσια τηλεόραση ενώ ξοδεύει αρκετά χρήματα για εκπομπές π.χ. λόγου, που είναι (λογικά) και χαμηλού κόστους, διακόπτει ξαφνικά ντοκιμαντερίστικες παραγωγές οι οποίες μάλιστα έχουν προσφέρει θετικά στην εικόνα της;
Eπίσης δείτε: http://www.rwf.gr/newanak-new.php?anakinosis_id=75
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! ΕΛΕΟΣ!
Αν και ο Κούλογλου δεν νομίζω να έχει πρόβλημα να βρει κανάλι...όλοι θα πέσουν πάνω του.