Παιδεία vs Νόμων

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Φύλο: Άνδρας
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Παιδεία vs Νόμων

Δημοσίευση από alkinoos » Δευ 15 Φεβ 2016, 16:18

Κάποτε είχα διαβάσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο είχε δράση στην Αρχαία Αίγυπτο του 1200- 1300 Προ Κοινής Χρονολόγησης.Μου θύμισε τη Πολιτεία του Πλάτωνα σε κάποια κεφάλαια,το πως και τι οφείλει να κάνει ο Φαραώ για την ευημερία των πολιτών του.
Να φτιάξει,να νομοθετήσει, περισσότερους νόμους ή να δώσει περισσότερη βαρύτητα στην Παιδεία των πολιτών του;
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
AnonymosEreynhths
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 126 φορές
Έλαβε Likes: 198 φορές

Re: Παιδεία vs Νόμων

Δημοσίευση από AnonymosEreynhths » Τρί 16 Φεβ 2016, 10:05

Να δώσει περισσότερη βαρύτητα στην Παιδεία των πολιτών του.Το να ορίσει νόμους αυστηρούς θα έχει έναν λαό φοβισμένο άρα και εύκολο να χειραγωγηθεί.
Η παιδεία απελευθερώνει τον πολίτη από προκαταλήψεις,φοβίες τον κάνει να σκέφτεται ΜΟΝΟΣ του , σε μια ιδανική κοινωνία, άρα πιο δύσκολο να χειραγωγηθεί.
Άβαταρ μέλους
alkinoos
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 84 φορές
Έλαβε Likes: 92 φορές

Δημοσίευση από alkinoos » Τετ 17 Φεβ 2016, 17:52

AnonymosEreynhths έγραψε:Να δώσει περισσότερη βαρύτητα στην Παιδεία των πολιτών του.Το να ορίσει νόμους αυστηρούς θα έχει έναν λαό φοβισμένο άρα και εύκολο να χειραγωγηθεί.
Η παιδεία απελευθερώνει τον πολίτη από προκαταλήψεις,φοβίες τον κάνει να σκέφτεται ΜΟΝΟΣ του , σε μια ιδανική κοινωνία, άρα πιο δύσκολο να χειραγωγηθεί.
Συμφωνώ .Έτσι,η Παιδεία θα μεταβιβαστεί και από τους γονείς προς τα παιδιά και πάει λέγοντας.Σα να λέμε πως χρειάζεται τουλάχιστον δυο με τρεις γενιές για να δούμε το Έργο της Παιδείας στους ανθρώπους .Πολλά ,ε ;! Δυστυχώς όμως,το πρόβλημα της Παιδείας μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να λυθεί,αλλά με τον καιρό και με τις ορέξεις του κάθε Άρχοντα,είτε λέγεται Φαραώ,είτε Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος,διότι αυτοί έρχονται και παρέχονται,αφαιρείται η ελευθερία ή δικαίωμα αν θέλετε,πρόσβαση στη γνώση και στη Παιδεία.Έτσι,το Έργο δεν συνεχίζεται...και οι πολίτες,οι άνθρωποι,ξεχνούν και,οι περισσότεροι δηλαδή, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της εποχής.
"Ο ύπνος του σώματος έγινε ξύπνημα της ψυχής και το κλείσιμο των ματιών αληθινή όραση, και η σιωπή μου εγκυμονούσε το καλό, και η διατύπωση του λόγου μου έγινε δημιούργημα αγαθό" Ερμής Τρισμέγιστος

Δεν στηνω καινούργια είδωλα εγώ, τα παλιά ας μάθουν τι τους στοιχίζει το να έχουν ξύλινα πόδια - Νιτσε @ Ιδε ο άνθρωπος

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους - Ελυτης
Άβαταρ μέλους
AnonymosEreynhths
Επίτιμος
Επίτιμος
Έδωσε Likes: 126 φορές
Έλαβε Likes: 198 φορές

Δημοσίευση από AnonymosEreynhths » Κυρ 21 Φεβ 2016, 17:25

Ακριβώς. Πέρα,όμως, από την παιδεία όμως υπάρχει και η παιδεία στο σπίτι.
Εδώ έχουμε αρκετούς παράγοντες οι οποίοι θα σταθούν εμπόδιο" στην "δημιουργία" ή στην βάση για μια σωστή παιδεία εντός οικογενειακού περιβάλλοντος. Κομματικά κολλήματα, προκαταλήψεις,κολλήματα σε θρησκείες,βεντέτες.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”