Τάλως έγραψε:
το ιδανικο ειναι να γινει αποκεντρωση και να παμε οσο ποιο κοντα στα χωρια γινεται οσο ποιο αραιοκατοικιμενα γινεται
μακρια απο τα πυροτουβλα/πολυκατοικιες
δυσκολο βεβαια να γινει δυστιχως
(εντιτ: καποιος φιλοσοφος εχει αναφερει μεχρι ποσο πληθυσμο μια πολη θεωρειται ιδανικη, καπου
γυρω στους 5.000 κατοικους αν θυμαμαι καλα, ουτε πολυ λιγοτερους ομως, ουτε περισσοτερους).
Η ζωη σε πολλες μικρες επαρχιακες πολεις ηταν ανετη καί απο αυτην την σκοπια.
Ειχα την τυχη (ή ατυχια) να μενω μεν σε μεγαλη πολη της περιφερειας αλλα να εργαζομαι
σε διπλανη πολη πολυ πιο μικρη αλλα με την ιδιοτητα της πρωτευουσας νομού.
Εκει λοιπον συμβαινει -ή συνεβαινε μεχρι πριν αρχισουν σωρηδον οι καταργησεις/συγχωνευσεις
φορεων - να υπαρχει οποια δημοσια υπηρεσια προβλεπεται να υφισταται σε μια πρωτευουσα νομου.
Επειδη ο νομός δεν ειναι μικρος σε επιφανεια, προβλεφθηκαν και εγιναν και παραρτηματα
αυτων των κεντρικων υπηρεσιων σε αλλες πολεις ωστε να εξυπηρετειται το εκει κοινο,
με αποτελεσμα η πολη στην οποια αναφερομαι να ειναι η χαρα του πολιτη και η χαρα
του δημοσιου υπαλληλου ταυτοχρονα.
Πουθενα ουρες, παντου ταχεια εξυπηρετηση, χρονος, ποιοτητα ζωης.
Ερχομενη εγω απο την Αθηνα και βλεποντας αυτο, στην αρχη μου φαινοταν σχεδον ευδαιμονικο.
Δεν κρατησε πολυ η χαρα μου αφου αρχισε αμεσως αυτος ο χορος των συγχωνευσεων/καταργησεων.
{και σιγα μην ειναι για το δημοσιονομικο οφελος που ολο το αναφερουν και ποτέ δεν το ειδαμε!
Ποιότητα ζωης πότε θα δουμε; Γιατι πρεπει ολα να γινουν μαζικα; Ακομα και στην μικρη πολη
που λεω, ακομα κι εκει να μαζευονται και να στριμωχνονται πια ολοι μαζι σαν τα γιδια στο μαντρι.
Μα ειναι ξεκαθαρο οτι μας θελουν ετσι: γιδια στο μαντρι σε καθε εκφανση της καθημερινοτητας μας,
απο τον εκκλησιασμο μεχρι το σχολειο, την εφορια, το νοσοκομειο.}
Απο την μια λεμε να καταργηθουν οι πολλοι φορεις, απο την αλλη ομως ποιος θελει
τις ατελειωτες ουρες; Οπότε σκεφτομαι οτι αν ειναι να καταργηθουν οι υπηρεσιες,
κι η δικια μου μεσα αν πρεπει, οκ, αλλα να καταργηθει και η ουρά και να εξυπηρετουμαστε
ολοι μας ειτε μεσω διαδικτυου ή να καταργηθει και η γραφειοκρατια.
Ποσες φορες δεν εχω διερωτηθει και η ιδια πως αν δεν υπηρχε η τοσο πολυπλοκη
και η πολυεπιπεδη γραφειοκρατια δεν θα υπηρχε και η θεση μου.
Ε, να καταργηθει η θεση μου λοιπον αλλα οχι για να ευχαριστηθει ο διπλανος ηδη απολυμενος
ουτε για να ιδρυθει μια ιδια θεση για εναν νεο υπαλληλο.
Να γινει για το κοινο καλο.
Και μετα ξυπνησα. Ποιος θελει το καλο και μαλιστα το κοινο;