Περί συζητήσεων

Περί ανέμων και υδατων
προσώπων και πραγμάτων
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou
"Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης
Φύλο: Γυναίκα

Re: Περί συζητήσεων

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:23

Posted: Wed Jan 03, 2007 3:55 pm
--------------------------------------------------------------------------------

A, τώρα Nightlord μ'έκλεψες (την καρδιά μου εννοώ)! Πάπαλα! Αυτό ήταν!
Σπουδάζεις εκπαιδευτικός? Κι εγώ! Δηλαδή εγώ σπούδασα κάποτε, και τώρα το παλεύω να γίνω εκπαιδευτικός στην πράξη. Δάσκαλος σπουδάζεις? Θα δώσεις στον ΑΣΕΠ? Άσχετα με την κουβέντα μας, αλλά σχετικά με το κλέψιμο που λέω :P :)
Λοιπόν, εγώ διαφωνώ στο εξής τώρα:
Συμφωνώ με την παιδαγωγική σου στάση (αλοίμονο δηλαδή...), και εν μέρει (αν και θα παρεξηγηθεί απο όσους το διαβάσουν επιφανειακά αυτό) δεν διαφέρει πολύ τελικά ο ρόλος του εκπαιδευτικού και ο στόχος του όταν 'ανοίγει' μία συζήτηση με τα παιδιά, με αυτόν του συνομιλητή σε μία συζήτηση με ενήλικες. Ως συνομιλητής, ο ρόλος μας είναι όντως να δώσουμε την αλήθεια μας όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε, αλλά και να ακούσουμε και την αλήθεια του άλλου (που επίσης ισχύει στην παιδαγωγική πράξη) άρα δεν διαφωνώ καθόλου, ούτε κάν το έθιξα αυτό ως θέμα. Επειδή όμως δεν ήξερες οτι είμαστε 'συνάδελφοι' δεν κατάλαβες πως χρησιμοποίησα κάποιους όρους, και γι'αυτό 'νομίζεις' (νομίζω δηλαδή) οτι διαφωνούμε: Μην ξεχνάς οτι οι παιγνιώδεις δραστηριότητες στην διδασκαλία δεν σημαίνει οτι επικρατεί χάος...είναι, ή πρέπει να είναι απολυτα οργανωμένες και συγκροτημένες ως προς τους στόχους και κάποια βασικά βήματα απο τον εκπαιδευτικό για να έχουν επιτυχία (για να επιτευχθούν οι στόχοι δηλαδή), αφήνοντας επιπλέον αρκετή ελευθερία στην ροή του λόγου, στις απόψεις κτλ. Άρα όταν μίλησα για παιγνιώδη ή παιδιάστικη προσέγγιση δεν εννόησα καθόλου οτι είμαι υπέρ μίας χαοτικής συζήτησης, χωρίς επιχειρήματα και ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ απόψεων και λόγου. Ίσα ίσα... Αν όλοι συζητούσαν κάτω απο αυτό το πρίσμα που λές σίγουρα οι συζητήσεις θα ήταν πιο εποιοδομητικές για όλους, και οφείλω να σου πώ οτι έχω συναντήσει ανθρώπους (κυρίως εδω μέσα) με τους οποίους ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ (είναι απίστευτο δηλαδή), αλλά σέβομαι τον τρόπο που εκφράζονται, και με βοηθούν με τον λόγο τους να καταλάβω τί είναι αυτό που πιστεύουν, και που προσπαθούν να υποστηρίξουν!
Τελικά δεν νομίζω οτι τώρα θα διαφωνήσουμε άλλο (εκτός αν κάτι μου ξέφυγε) :)
Άντε συνάδελφε, με το καλό και συνάδελφοι στ'αλήθεια :) :) :)
Την ψυχοθεραπεία μου την κάνω εδώ: http://www.alchemyofnature.blogspot.gr/
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:24

Posted: Wed Jan 03, 2007 3:59 pm
--------------------------------------------------------------------------------
Εσύ πιστεύεις ότι κάθε κουβέντα είναι καλή εφόσον παίρνεις κάτι.

Συγγνώμη, απο τον πολύ ενθουσιασμό, ξέχασα να γράψω την πραγματική μας διαφωνία :)
Δεν πιστεύω οτι ΚΑΘΕ κουβέντα είναι καλή, κι οτι ΑΠΟ ΟΛΕΣ παίρνεις κάτι. Καθόλου δεν είπα κάτι τέτοιο!
Είπα οτι άν έχεις συγκεκριμένο στόχο όταν παίρνεις μέρος σε μία κουβέντα, και ξέρεις τί θέλεις απο την κουβέντα, και παίρνεις μέρος σ'αυτήν προσεγγίζοντάς την όπως είπα, με παιδιάστικο, και παιγνιώδη τρόπο (τώρα καταλαβαίνεις νομίζω τί εννοώ μ'αυτές τις λέξεις) έχεις περισσότερα να πάρεις, παρά αν μπείς μέσα στην συζήτηση περιμένοντας την απάντηση για όλα τα προβλήματα της φιλοσοφίας!!!! :) Διαφωνείς σ'αυτό????
Άβαταρ μέλους
Nemesis
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων
Irc ψευδώνυμο: Nem3sis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nemesis » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:25

Posted: Wed Jan 03, 2007 4:36 pm
NightLord έγραψε: Απ’ ότι κατάλαβες τα θέματα που επιλέγω αλλά και οι απαντήσεις που δίνω προσπαθώ να τις ελέγχω όσο μπορώ περισσότερο, γιατί ούτε χρόνος αλλά ούτε διάθεση περισσεύει. Έχω ένα μικρό πρόβλημα στην γραφή (από ορθογραφία δεν τα πάω καλά) οπότε μου παίρνει ώρα για να γράψω κάτι που δυστυχώς στο τέλος δεν το καταλαβαίνει κανείς, φαντάσου να μην προσπαθούσα τι θα γινόταν.

Η ορθογραφία είναι το τελευταίο πράγμα που κοιτάω... είμαι κι εγώ ανορθόγραφη επομένως δεν σχολιάζω τέτοια πράγματα γιατι είναι χαζά και ανούσια.
NightLord έγραψε: Επιμένω να πιστεύω ότι δεν σε έχω θίξει πουθενά. Απλά δήλωσα και δηλώνω ότι είμαι κατά του δήθεν Βολτερικού κινήματος. Είναι άλλο να αφήνουμε να ακουστεί και να σεβόμαστε την άποψη των άλλων και άλλο να μην έχει `κανόνες` ένας διάλογος. Εγώ είμαι υπέρ των `κανόνων` και της `τάξης σε μια κουβέντα ώστε να μπορώ να καταλάβω μερικά πράγματα. Όπως έχω πει, πολλές φορές αδυνατώ καν να διαφωνήσω σε μια συζήτηση. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή, διαφωνώ με τους δήθεν Βολτερικούς που νομίζουν ότι ο Βολτέρος νομιμοποιεί το χάος.

Να δίνεις πάντοτε το δικαίωμα διαφοροποίησης, μην τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι και μην θίγεις τον Βολταιρισμός γιατί κάποιοι επιτήδιοι τον ασπάζονται για να κάνουν οικτρά πράγματα. Είναι άδικο μεγάλο να βάζεις τους πάντες σε ένα τσουβάλι ειδικά όταν χαίρει κάποιας δυσμενής αντιμετώπισεις (επικριτικά πάντα) από εσένα. Πριν με γνωρίσεις και καταλάβεις τα πιστεύω μου και πως τα πρεσβεύω και εγώ και ο οποιοσδήποτε έχουμε το δικαίωμα του να είμαστε καλοί μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. ε; τι λες; :D. Το τι πρεσβεύω εγώ δεν είναι της παρούσης πάντως όχι εάν το ακούσω από τον αναρχικό θα τραβήξω τα μαλλιά μου. Ή και από φασίστα το ίδιο θα πράξω, οι ακραιότητες στο δικό μου μυαλλό δεν συνεπάγονται με τον Βολτερισμό, αναφέρομαι στην σωστή χρήση όχι στην κατάχρηση πάντα :wink:
NightLord έγραψε: Δεν διαφώνησα ποτέ ότι κάθε συζήτηση έχει κάτι να δώσει, απλά γιατί θα πρέπει να κάνω υπερπροσπάθεια για να καταλάβω κάτι όταν μπορώ απλά να ζητήσω οι συζητήσεις να είναι καλύτερες. Δεν καταλαβαίνω γιατί σας φοβίζει το καλύτερο. Δεν θίγω κανέναν απλά ζητάω όταν οι συζητήσεις είναι δημόσιες να είναι και όμορφα δομημένες.

Επαναλαμβάνομαι αλλά δεν πειράζει... το καλό και το καλύτερο ή το καλυτερότερο όπως λέει και μία ψυχή είναι άκρως υποκειμενικά πράγματα. Όχι, καλό μου εδώ θα διαφωνίσω, αυτό που είναι για σένα σωστό μπορεί να είναι λάθος για μένα. Γιατί πολύ απλά έχουμε διαφορετικά σκεπτικά, βιώματα που έχουν διαφορφώσει έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Και να σου πω τώρα κάτι που θα σε ξενίσει... και οι δύο δίκιο έχουμε. Βάση των δικών σου βιωμάτων, αντιλείψεων κτλ κτλ έχεις δίκιο και εγώ για τα δικά μου. Είναι λίγο μπλέξιμο.
NightLord έγραψε: Pagona εκεί που διακρίνω ότι διαφωνούμε είναι στο εξής.
Εγώ πιστεύω, ίσως επειδή σπουδάζω εκπαιδευτικός, ότι όταν κάνουμε τον κόπο να απαντήσουμε σε ένα θέμα πρέπει να απαντάμε `σωστά`, με επιχειρήματα, με αναφορές και γενικά να απαντάμε προσεγμένα. Θέλω να δίνω μασημένη τροφή στον άλλον, να είμαι ξεκάθαρος. Ίσως μου έχει μείνει κουσούρι απ την σχολή, που πρέπει να είμαι πολύ απλός ώστε να με καταλαβαίνουν τα παιδιά. Αυτό πιστεύω.

επαναλαμβάνω είναι υποκειμενική υπόθεση το σωστό :) χωρίς να λέω ότι έχεις άδικο (το διευκρινίζω για να μην νιώσεις ότι σε αδικό ή οτιδήποτε άλλο)
NightLord έγραψε: Εσύ πιστεύεις ότι κάθε κουβέντα είναι καλή εφόσον παίρνεις κάτι. Εκεί διαφωνώ, η παιδαγωγική δεν λέει κάνε το μάθημα και ότι πιάσουν τα παιδιά καλό είναι, αντιθέτως λέει ότι είσαι υποχρεωμένος να διδάξεις το μάθημα ώστε όχι να μάθουν οι μαθητές το περιεχόμενο αλλά να το μάθουν με τον λιγότερο κόπο. Γι αυτό πιστεύω ότι ένα φόρουμ που γίνονται συζητήσεις πρέπει να γίνονται με το σκεπτικό να βοηθήσουμε τον άλλον να δει το `σωστό` μας και όχι να τον αφήσουμε στην μοίρα του να καταλάβει ότι θέλει. Προς θεού δεν λέω να τον χειραγωγούμε εκεί που θέλουμε, απλά να του δίνουμε την ευκαιρία να μας καταλάβει. Ελπίζω να σε κάλυψα.

επειδή πρέπει πραγματικά να παρακολουθήσεις τον τρόπο γραφής της Παγώνας ειλικρινά θα καταλάβεις γιατί δεν χρειάζεται να της εξηγήσεις κάτι σχετικά με την έκφραση και τον τρόπο που πρέπει να εξηγεί και να επεξηγεί και να αναλύει το σωστό (οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό)

ελπίζω να μην κούρασα...
If you want to make beautiful music, you must play the black and the white notes together.
Richard M. Nixon
Άβαταρ μέλους
Nemesis
Irc ψευδώνυμο: Nem3sis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Nemesis » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:26

Posted: Wed Jan 03, 2007 4:37 pm

ε μα δες την μέχρι να γράψω εγώ ένα αυτή μου έχει αραδιάσει δύο... πωπω σε σένα θα στέιλλω τα παιδιά μου βρε (όταν κάνω)
If you want to make beautiful music, you must play the black and the white notes together.
Richard M. Nixon
Άβαταρ μέλους
seliniasmenos
Φύλο: Άνδρας

Δημοσίευση από seliniasmenos » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:27

Posted: Wed Jan 03, 2007 7:21 pm

Paidia den exo xrono ayti tin stigmi gia na diavaso kai na apantiso. Aplos enimerono oti apantisi ston Nightlord tha doso molis epistrepso.
Aplos exo na po oti otan prospatheis na anevaseis to epipedo enos forum, den to anevazeis ypotimontas ekeinous pou exoun dosei to litharaki tous, esto kai asimanto kata tin gnomi sou, se ayto to forum. To anevazeis epeidi exeis kati parapano na mas peis. Capito?
If i go crazy, then will you still call me Superman?
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:27

Posted: Wed Jan 03, 2007 7:35 pm

To ότι δεν έχεις χρόνο το καταλαβαίνω.
Το γραικύλικο ξαφνου δεν καταλαβαίνω. :Ρ
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
NightLord
Ιδεογραφίτης με τα όλα του
Irc ψευδώνυμο: NightLord
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από NightLord » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:28

Posted: Wed Jan 03, 2007 9:36 pm

Pagona - συναδέλφισσα

Σπουδάζω Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολογίας στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) και είμαι σαφώς λιγότερο ειδικευμένος σε παιδαγωγικά θέματα από σένα. Όχι δεν διαφωνώ καθόλου, ίσα ίσα τώρα που ξέρω και πως το εννοείς. Μπερδεύτηκα με τις τόσες απόψεις και μπέρδεψα και την δική σου, συγνώμη, με ένα μυαλό τι να κάνω; :P
Σαφώς με αυτό το τρικ του παιχνιδιού μπορούμε να βγάλουμε πολλά περισσότερα αλλά όπως λες και εσύ πρέπει να υπάρχουν στόχοι (που σε μερικά θέματα λείπουν) και κάποιες σωστές παρεμβάσεις από τον εκπαιδευτικό - συντονιστή που δεν υπάρχουν αφού δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο μέσω ίντερνετ. Οπότε μερικές συζητήσεις `παρεκτρέπονται`. Για συνέχισε εσύ, με ενδιαφέρει να ακούσω την γνώμη σου.

Nemesis
Να δίνεις πάντοτε το δικαίωμα διαφοροποίησης, μην τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι και μην θίγεις τον Βολταιρισμός γιατί κάποιοι επιτήδιοι τον ασπάζονται για να κάνουν οικτρά πράγματα.

Nemesis μου κοίτα τι γράφω, `βάζοντας ως πρόσχημα την βολτέρική αρχή του ότι όλες οι απόψεις είναι αποδεκτές`. Πρόσχημα λέω, έχω κάνει τον διαχωρισμό που μου ζητάς από την πρώτη στιγμή.
Επαναλαμβάνομαι αλλά δεν πειράζει... το καλό και το καλύτερο ή το καλυτερότερο όπως λέει και μία ψυχή είναι άκρως υποκειμενικά πράγματα. Όχι, καλό μου εδώ θα διαφωνήσω, αυτό που είναι για σένα σωστό μπορεί να είναι λάθος για μένα

Εδώ κάνεις λάθος, όταν μιλάμε για την δομή μιας συζήτηση υπάρχει ένα και μοναδικό σωστό και αυτό είναι εντελώς αντικειμενικό. Άλλωστε η έκφραση - έκθεση είναι μάθημα που εξετάζεται στα σχολεία και μπορεί να κριθεί και κρίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια.
.:: It's only after we lost everything that we are free to do anything. ::.
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:29

Posted: Thu Jan 04, 2007 9:28 am
Σαφώς με αυτό το τρικ του παιχνιδιού μπορούμε να βγάλουμε πολλά περισσότερα αλλά όπως λες και εσύ πρέπει να υπάρχουν στόχοι (που σε μερικά θέματα λείπουν) και κάποιες σωστές παρεμβάσεις από τον εκπαιδευτικό - συντονιστή που δεν υπάρχουν αφού δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο μέσω ίντερνετ. Οπότε μερικές συζητήσεις `παρεκτρέπονται`.

Οπότε το πραγματικό πρόβλημα επικεντρώνεται στην έλλειψη συγκεκριμένου στόχου απο κάποιους συνομιλητές, έτσι; Γιατί, όταν ανοίγεται ένα θέμα, σίγουρα υπάρχει συγκεκριμένος στόχος απο αυτόν που το ανοίγει, ο οποίος συνήθως κατατίθεται εξαρχής! Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είναι λίγο μπερδεμένος μέσα του ως προς τους στόχους, αλλά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν γι'αυτό. Αν είχαμε όλοι ξεκάθαρους στόχους θα είχαμε και πιο θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής μας! Όσον αφορά τις παρεμβάσεις απο τον 'συντονιστή' της συζήτησης, θεωρώ οτι απο την στιγμή που εμπλέκονται ενήλικες (και εδώ είναι η διαφορά σε σχέση με τον εκπαιδευτικό), συντονιστές γίνονται όλοι. Ο καθένας οφείλει να συντονίζει τον εαυτό του, δηλαδή τον λόγο του, τον τρόπο που θα εκθέσει τις απόψεις του κτλ. Υπάρχουν βέβαια στα φόρουμ και οι πραγματικοί συντονιστές, τα μέλη του διαχειριστικού, οι οποίοι όμως έχουν ως κύρια ευθύνη τους να μην παρεκτραπούν τα μέλη της συζήτησης ως προς το 'πειθαρχικό' ζήτημα (βρισιές, ειρωνείες κτλ).
Αλλά κι εδώ ενέχεται ο ίδιος κίνδυνος να μην είναι ξεκάθαρο το τί περιμένει κάποιος απο τους ομιλητές απο την συγκεκριμένη συζήτηση.
Οπότε, μπαίνουμε στο εξής τριπάκι, το οποίο δεν επιλύεται εύκολα, γιατί έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους του ψυχισμού και της παιδείας (όχι απαραίτητα της ακαδημαϊκής) του κάθε ανθρώπου: ο άνθρωπος είναι ένα σύνολο ιδεών, θέσεων, αξιών, απόψεων, γνώσεων, πληροφοριών, συναισθημάτων, εμπειριών, ελαττωμάτων και χαρισμάτων. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εκφράζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο (δεν λέω να έχουν τις ίδιες απόψεις, άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο σε μία συζήτηση). Το θέμα είναι να προσπαθούν τουλάχιστον να κατανοούν τις θέσεις του άλλου, ακόμα και αν δεν εκφράζονται με τον καλύτερο τρόπο. Για μένα σημασία έχει η πρόθεση, και η προσπάθεια να καταλάβει κάποιος τις θέσεις μου, αλλά και η διάθεση να μου δώσει να καταλάβω τις δικές του, κι όχι τόσο ο άρτιος ή όχι τροπος με τον οποίο θα το κάνει.
Ασφαλώς και επιλέγω κάποια στιγμή να συνομιλήσω κυρίως με κάποιους με τους οποίους νιώθω οτι -τουλάχιστον- θα καταλαβαινόμαστε, κι αυτό είναι κάτι που γίνεται επίσης σε όλους τους τομείς της ζωής μας, κάνουμε τις επιλογές μας, χωρίς να σημαίνει οτι κατακρίνουμε τους τρόπους των άλλων. Κάνουμε όμως τις επιλογές μας, ώς προς τους ανθρώπους με τους οποίους 'συντονιζόμαστε' καλυτερα.
Το ίδιο ισχύει λοιπόν και στο ίντερνετ! Κάνεις τις επιλογές σου. Βλέπεις μία συζήτηση που σ'ενδιαφέρει, αλλά νιώθεις οτι δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, δεν μπορείς να συντονιστείς με τους ανθρώπους που εμπλέκονται σ'αυτή. Απλά δεν παίρνεις μέρος. Εϊναι σίγουρο οτι θα ξαναβρείς την ευκαιρία να εμπλακείς σε μία παρόμοια (ή και ίδια) συζήτηση με άτομα που δονούνται στο ίδιο επίπεδο μ'εσένα (υψηλό ή χαμηλό δεν το κρίνω, αναφέρομαι σ'αυτό ως απλά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ).
Επομένως (καταλήγω), δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ν'απογοητεύεσαι που το σύνολο των ομιλητών ή και των συζητήσεων δεν είναι της δικής σου 'δόνησης', γιατί και μία ομάδα ανθρώπων (ή κάποιους συγκεκριμένους 'διάσπαρτους' ανθρώπους) να βρείς που συντονίζεσαι, αρκεί για να κάνεις ό,τι συζήτηση θές!
Πχ, εδώ μέσα, όπως προείπα, διαφωνώ με συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένης νοοτροπίας (εθνικοσοσιαλισμός). Ε, δεν μπορώ να συζητήσω με όλους βέβαια, υπάρχουν δύο, τρείς άνθρωποι με τους οποίους ΕΠΙΔΙΩΚΩ να συζητώ, γιατί βγάζω άκρη, βγάζω συμπεράσματα, προχωράω την σκέψη μου ένα επίπεδο πιο πέρα. Δεν θεωρώ οτι οι υπόλοιποι της ίδιας νοοτροπίας είναι βέβαια χειρότεροι ή καλύτεροι απο μένα, απλά είναι διαφορετική η προσέγγισή τους μέσα σε μία συζήτηση και προσπαθώ να μην εμπλέκομαι πολύ, για να μην αναλώνομαι αφού είναι σχεδόν σίγουρο οτι δεν υπάρχει καποιο σημείο επαφής ως προς τον ΤΡΟΠΟ και την ΠΡΟΘΕΣΗ να κατατεθούν οι απόψεις μας...
Είναι τόσο απλό τελικά... πιο απλό απ'ό,τι νομίζεις.

Εδώ κάνεις λάθος, όταν μιλάμε για την δομή μιας συζήτηση υπάρχει ένα και μοναδικό σωστό και αυτό είναι εντελώς αντικειμενικό. Άλλωστε η έκφραση - έκθεση είναι μάθημα που εξετάζεται στα σχολεία και μπορεί να κριθεί και κρίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια.

Εδώ έχεις μέν δίκιο, αλλά ο διαφορετικός ή ακόμα και ΛΑΘΟΣ τρόπος έκφρασης δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να γίνει μία ωραία συζήτηση, ακόμα και εν μέσω παρεκτροπών, που είναι και το πιο σύνηθες. Θα μπορούσα να σου παραθέσω πολλά λίνκς απο εδώ μέσα, που έχει συμβεί ακριβώς αυτό, αλλά δεν το κάνω, για να μην αυτοχαρακτηριστούν (λανθασμένα) κάποιοι. Δεν επιδιώκω κάτι τέτοιο.
Άλλωστε υπάρχει κι ένα ύπουλο λάθος στο παραπάνω που λές! Η έκθεση (ιδεών) δεν κρίνεται και τόσο αντικειμενικά! Ειδικά στην έκθεση, διαφορετικοί βαθμολογητές δίνουν διαφορετική βαθμολογία, γιατί ακριβώς ο τρόπος έκφρασης είναι αρκετά υποκειμενικός (είναι η 'δόνηση' που σου έλεγα). Πολύ λίγες εκθέσεις μπορούν να βαθμολογηθούν με αρκετά παρόμοια βαθμολογία, γιατί ελάχιστοι είναι αυτοί των οποίων ο λόγος και ο τρόπος έκφρασης αναγνωρίζεται ως ΑΡΤΙΟΣ! Είναι τόσο λίγοι μάλιστα που έχουν γίνει ολόκληρες αναλύσεις ειδικών και μέχρι και συνέδρια για να αποφασιστεί ΤΙ τελικά είναι αυτό που πρέπει να βαθμολογείται στην έκθεση, και ΤΙ ειναι αυτό που καθιστά μία έκθεση ΑΡΤΙΑ δομημένη, όπως λές. Αφού αποφασίστηκε λοιπόν αυτό απο τους ειδικούς, βγήκαν τα χιλιάδες βοηθήματα έκθεσης, τα οποία όντως μπορεί να δίνουν τα κλειδιά για έναν άρτια δομημένο λόγο, αλλά δεν δίνουν κανένα κλειδί για την σωστή πρόθεση του γράφοντα. Κι αν νομίζεις οτι δεν έχει σημασία, θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Έχω γράψει έκθεση στο φροντιστήριο που πήγαινα, για ένα θέμα, για το οποίο δεν ήξερα ΤΙΠΟΤΑ. Δεν είχα κάν ξεκαθαρισμένες θέσεις, ή έστω μία γνώμη ρε παιδί μου, κάτι για να μπορέσω να κινηθώ! Αφορούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά ένα θέμα που δεν μ'ενδιέφερε. Ε, λοιπόν το τί σάλτσες έγραψα δεν λέγεται!!!! Διάβαζα την έκθεση και δεν έβλεπα μέσα της κανένα κομμάτι μου, τουλάχιστον κανένα αληθινό κομμάτι μου! Ε, η έκθεσή μου βαθμολογήθηκε με 18,5! Πήρε τον υψηλότερο βαθμό τότε, και μάλιστα αυτό έγινε γιατί ο καθηγητής αναγνώρισε οτι ΔΕΝ είχα άποψη, αλλά εκτίμησε το οτι κατόρθωσα να γράψω μία ευχάριστη, ΑΡΤΙΑ δομημένη απο πλευράς λόγου συρραφή υποθέσεων, φαντασιοπληξιών, και σχεδόν λογοτεχνικών εμπνεύσεων!!!! Αυτό σημαίνει οτι ο άρτια δομημένος λόγος, δεν σημαίνει οτι εμπεριέχει και κάποια ΑΠΟΨΗ άξια λόγου, ή (πιο σημαντικό) κάποιο ΚΟΜΜΑΤΙ του συνομιλητή σου...
Γι'αυτό επιλέγω όπως σου είπα να δίνω σημασία στην πρόθεση και την προσπάθεια του συνομιλητή μου να μου δώσει μέρη του εαυτού του, δηλαδή απόψεις του, εμπειρίες του, κτλ, κι όχι τόσο στην πραγματική του ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να εκφράζεται όπως θα ήθελα...
Πολυλογώ πάλι, αλλά ελπίζω οτι έγινα κατανοητή :) Στόχος μου μ'αυτό το πόστ (αν δεν το κατάλαβες) ήταν να σου δώσω να καταλάβεις οτι πρέπει να ψάχνεις για άλλα πράγματα όταν εμπλέκεσαι σε μία συζήτηση, ξεφεύγοντας απο την παγίδα του 'όμορφου' λόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν πρέπει να τον επιδιώκεις ο ίδιος, ή να τον επιθυμείς απο τους άλλους! Δεν ξέρω αν το κατάφερα...προσπάθησα :)
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: eLia_

Δημοσίευση από elia » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:31

Posted: Thu Jan 04, 2007 12:52 pm
από veni_vidi_vici:
Οπότε το πραγματικό πρόβλημα επικεντρώνεται στην έλλειψη συγκεκριμένου στόχου απο κάποιους συνομιλητές, έτσι; Γιατί, όταν ανοίγεται ένα θέμα, σίγουρα υπάρχει συγκεκριμένος στόχος απο αυτόν που το ανοίγει, ο οποίος συνήθως κατατίθεται εξαρχής! Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είναι λίγο μπερδεμένος μέσα του ως προς τους στόχους, αλλά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν γι'αυτό.

δηλαδη αποκλειουμε την περιπτωση καποιος να ανοιξει ενα θεμα απλα και μονο γιατι ψαχνει απαντησεις μεσα απο τις ιδεες των συνομηλητων του?
εγω προσωπικα δεν βρισκω λογο να ανοιξω ενα θεμα για το οποιο ξερω (ή πιστευω οτι ξερω..) την απαντηση εκτος και αν δεν ειμαι σιγουροσ οποτε περιμενω μεσα απο τις απαντησεις που θα παρω να κατασταλλαξω σε μια πληρη και ολοκληρωμενη αποψη.....
Άλλωστε υπάρχει κι ένα ύπουλο λάθος στο παραπάνω που λές! Η έκθεση (ιδεών) δεν κρίνεται και τόσο αντικειμενικά! Ειδικά στην έκθεση, διαφορετικοί βαθμολογητές δίνουν διαφορετική βαθμολογία, γιατί ακριβώς ο τρόπος έκφρασης είναι αρκετά υποκειμενικός (είναι η 'δόνηση' που σου έλεγα). Πολύ λίγες εκθέσεις μπορούν να βαθμολογηθούν με αρκετά παρόμοια βαθμολογία, γιατί ελάχιστοι είναι αυτοί των οποίων ο λόγος και ο τρόπος έκφρασης αναγνωρίζεται ως ΑΡΤΙΟΣ! Είναι τόσο λίγοι μάλιστα που έχουν γίνει ολόκληρες αναλύσεις ειδικών και μέχρι και συνέδρια για να αποφασιστεί ΤΙ τελικά είναι αυτό που πρέπει να βαθμολογείται στην έκθεση, και ΤΙ ειναι αυτό που καθιστά μία έκθεση ΑΡΤΙΑ δομημένη, όπως λές.

η ονομασια αυτου του μαθηματος στο σχολειο ειναι το μεγαλυτερο ψεμα που εχει υποθει ποτε....τολμουν οι αθεοφοβοι να ονομαζουν εκθεση ιδεων το γραπτο που αν δεν συμφωνει με τις δικες τους (ή τις γενικως αποδεκτες) ιδεες το πετσοκοβουν......

με ολο μου τον σεβασμο προς τους αγαπητους δασκαλους και καθηγητες τις παρεας μας....αλλα αυτο που προαγουν δεν ειναι η ελευθερη σκεψη αλλα ιδεες σε κονσερβα........

και συσχετιζοντας το παραπανω με τα οσα λεμε σχετικα με το ποστ του Δημητρη.... δηλαδη τι ζηταμε? ενα θεμα με προκαθορισμενο σκοπο και προκαθορισμενο τελος? ενα κονσερβοποιημενο θεμα?
αν ειναι ποτε δυνατον!

ταπεινη μου παντα αποψη ειναι οτι κατι τετοιο θα ταιριαζε περισσοτερο σε ενα ποστ καποιου ειδησιογραφικου πρακτοριου και οχι σε ποστ καπιου φορουμ οπως το ιδεο (η οποιουδηποτε ιδεο....)
Άβαταρ μέλους
ArELa
Founder-Administrator
Founder-Administrator
Irc ψευδώνυμο: ArELa
Έδωσε Likes: 1879 φορές
Έλαβε Likes: 2770 φορές

Δημοσίευση από ArELa » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:32

Posted: Thu Jan 04, 2007 12:59 pm
με ολο μου τον σεβασμο προς τους αγαπητους δασκαλους και καθηγητες τις παρεας μας....αλλα αυτο που προαγουν δεν ειναι η ελευθερη σκεψη αλλα ιδεες σε κονσερβα........

Πράγματι... Το έχω βιώσει μέσα απ'τα παιδιά μου αυτό.
Τα το προσέξουν αυτό οι γλυκύτατοι εκπαιδευτικοί μας εδώ, και αυτός που μέλλεται να γίνει και η δίμετρή μας, που αποκλείω εκ προοιμίου να μην το προσέξει έτσι κι αλλώς. :)
.

Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...

τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Άβαταρ μέλους
elia
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: eLia_

Δημοσίευση από elia » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:32

Posted: Thu Jan 04, 2007 1:07 pm

Δεν έχω το χρόνο να διαβάσω όλο το νήμα, θα απαντήσω στο αρχικό ποστ.

Από όλες τις συζητήσεις, είτε είναι ενώπιος ενωπίω, είτε διαδικτυακά, είτε δια αλληλογραφίας, κ.ο.κ, δεν νομίζω ότι ο σκοπός είναι να βγουν κάποια συμπεράσματα απαραιτήτως. Το κίνητρο είναι συνήθως η ανησυχία και ο προβληματισμός για κάποιο θέμα, να θέλεις να δεις και άλλες οπτικές γωνίες ή πληροφορίες επ' αυτού. Τα στεγανά τώρα που φράζουν τους πνευματικούς ορίζοντες του καθενός είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση (και δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο). Η έκβαση μίας συζήτησης, ή αλλιώς (αυτό που για μένα είναι πιο σημαντικό) το αν θα αποκομίσεις κάτι απ' αυτήν, εξαρτάται απ' το αν οι συνομηλιτές θέλουν πραγματικά να συζητήσουν ή να επιβάλλουν απλώς την άποψή τους και να προβληθούν. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορείς να το προβλέψεις από την αρχή. Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες συζητήσεις καταλήγουν ατέρμωνες, δυστυχώς. Όμως συνεχίζουμε να συζητάμε, όπως και στη ζωή μας, γιατί μπορεί μία λέξη, μία πληροφορία να είναι ένα μικρό κλειδί για να πάμε παραπέρα. Είναι αλήθεια ότι θερίζεις πολύ λίγα τέτοια κλειδιά, αλλά αξίζει τον κόπο, όμως αν υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να πάρουν κάτι από σένα, τότε αξίζει ακόμα περισσότερο.
"'Eτσι είναι αν έτσι νομίζετε"
Λ.Πιραντέλλο
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:33

Posted: Thu Jan 04, 2007 1:10 pm
δηλαδη αποκλειουμε την περιπτωση καποιος να ανοιξει ενα θεμα απλα και μονο γιατι ψαχνει απαντησεις μεσα απο τις ιδεες των συνομηλητων του?
εγω προσωπικα δεν βρισκω λογο να ανοιξω ενα θεμα για το οποιο ξερω (ή πιστευω οτι ξερω..) την απαντηση εκτος και αν δεν ειμαι σιγουροσ οποτε περιμενω μεσα απο τις απαντησεις που θα παρω να κατασταλλαξω σε μια πληρη και ολοκληρωμενη αποψη.....

Δεν έγινα κατανοητή και μου κάνει εντύπωση! Μα αυτό που λές είναι ήδη ένας στόχος (να ψάχνεις να βρείς την απάντηση μέσα απο ιδέες των συνομιλητών σου!)... Δεν καταλαβαίνω προς τί η παρεξήγηση λοιπόν... όταν λέω οτι μπορεί να μην έχει στόχους κάποιος εννοώ οτι μπορεί κάλλιστα (και το έχω παρατηρήσει πολλές φορές) ν΄ανοίγει κάποιος ένα θέμα για να κάνει μόστρα, να κάνει επίδειξη ιδεών, ή απλά για ν'ανοίξει ένα θέμα... Δεν σου έχει τύχει? Αν ψάχνεις να βρείς απαντήσεις είναι ο ιδανικός στόχος!

Για τα υπόλοιπα τώρα:
η ονομασια αυτου του μαθηματος στο σχολειο ειναι το μεγαλυτερο ψεμα που εχει υποθει ποτε....τολμουν οι αθεοφοβοι να ονομαζουν εκθεση ιδεων το γραπτο που αν δεν συμφωνει με τις δικες τους (ή τις γενικως αποδεκτες) ιδεες το πετσοκοβουν......

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμο στα σχολεία, αλλά δεν σημαίνει οτι χαρακτηρίζει όλους τους δασκάλους και καθηγητές. έχω ξαναπεί σε άλλο νήμα, οτι οι περισσότεροι απο τους νέους εκπαιδευτικούς έχουν μεράκι, στόχους, αγάπη για την δουλειά τους και τα παιδιά. Η παιδαγωγική κατεύθυνση πάντως γενικά είναι να μην κρίνονται οι ιδέες των παιδιών (για την έκθεση λέω), αλλά μόνο ο τρόπος που προσπαθούν να τις εκθέσουν (εξ ου και...έκθεση), ο καθαρός λόγος, η ικανότητα επιχειρηματολογίας κτλ... Ακόμα και σε προφορικές συζητήσεις μέσα στην τάξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο καθηγητής να κρίνει τις απόψεις των παιδιών και πολύ περισσότερο να εκθέσει τις προσωπικές του απόψεις. Αν λοιπον έχει πέσει στην αντίληψή σας κάτι τέτοιο θα πρέπει να το προωθήσετε το ζήτημα στο συμβούλιο των καθηγητών ή και των γονέων, γιατί είναι πολύ σημαντικό, και γι'αυτό (απ'ό,τι ξέρω) οι καθηγητές το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι!
Επίσης:
και συσχετιζοντας το παραπανω με τα οσα λεμε σχετικα με το ποστ του Δημητρη.... δηλαδη τι ζηταμε? ενα θεμα με προκαθορισμενο σκοπο και προκαθορισμενο τελος? ενα κονσερβοποιημενο θεμα?
αν ειναι ποτε δυνατον!

Αυτό είναι μάλλον λόγω της παρεξήγησης του τί εννοούσα με τον στόχο. Για μένα είναι σημαντικό να ξέρουμε ΓΙΑΤΙ θέλουμε να πούμε κάτι (ανα πάσα στιγμή), ΓΙΑΤΙ θέλουμε να πράξουμε κάτι ή όχι κτλ. Αυτός είναι ξεκάθαρος στόχος και πρόθεση. Αυτό είναι το ζητούμενο για μένα σε όλες τις περιπτώσεις και καταστάσεις. Αν όλοι μας ξέραμε ποιός ο λόγος που παίρνουμε μέρος σε μία συζήτηση και τί θέλουμε να κάνουμε (θέλουμε να βαυκαλιστούμε πχ, θέλουμε απλά να πούμε την γνώμη μας , θέλουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω, κτλ κτλ) τότε όντως οι συζητήσεις θα είχαν ΠΑΝΤΑ ουσία και αξία, ακόμα κι όταν φαίνονται χαζές (που δεν είναι για μένα, τουλάχιστον όχι εσκεμμένα), ή αν φαίνονται να έχουν παρεκτραπεί (κάτι που πολλές φορές το βρίσκω και διασκεδαστικό, και αποσυμφοριστικό!). Εννοείται δε οτι δεν μπορείς να ξέρεις ή να περιμένεις ποτέ συγκεκριμένη κατάληξη σε έναν διάλογο, αλλιώς κανείς δεν θα τον ξεκίναγε...εκτός απο τις περιπτώσεις που ξεκινάει επίτηδες με την πρόθεση να χειραγωγηθούν οι υπόλοιποι, κάτι που επίσης έχω δεί να γίνεται...
Ελπίζω να ήμουν πιο ξεκάθαρη τώρα ως προς τους στόχους γενικά.
Άβαταρ μέλους
Mantam Froufrou

Δημοσίευση από Mantam Froufrou » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:34

Posted: Thu Jan 04, 2007 1:14 pm

Πολύ ωραία το έθεσε η Εύη. Αν σε βοηθάει λοιπόν να με καταλάβεις καλύτερα, τότε δανείζομαι την λέξεη της Εύης (που μου φαίνεται είναι και πιο σωστή). Το κίνητρο είναι σημαντικότατο! (ο κατ'εμέ στόχος και προθεση μαζί...)
Άβαταρ μέλους
NightLord
Irc ψευδώνυμο: NightLord
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από NightLord » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:35

Posted: Thu Jan 11, 2007 4:25 am

Χάρηκα που η συζήτηση μας έφτασε μέχρι εδώ. Μέχρι τώρα σε όλα τα `βαριά` βιβλία που διάβασα στην σχολή, ψυχολογίες, κοινωνιολογίες και όλα τα παιδαγωγικά κατάλαβα ένα πράγμα που διέπει γενικότερα τον κόσμο.
Κάποιος Α κύριος λέει την Α άποψη. Κάποιος άλλος Β κύριος λέει την Β άποψη. Πλακώνονται για πολύ καιρό και τέλος φτάνουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον ισχύουν και τα δυο ή μια μέση κατάσταση των δυο απόψεων. Έτσι και εδώ πιστεύω ότι όλοι είχαμε το δίκιο μας και όλοι βοηθήσαμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Κάτι ενδιάμεσο λοιπόν θα πρέπει να ισχύει και αυτό με κάνει να χαίρομαι. Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν στην κουβέντα

(Λογοκρίθηκε απο Σεληνιασμένος)
(Λογοκρίθηκε και από NightLord)
.:: It's only after we lost everything that we are free to do anything. ::.
Άβαταρ μέλους
seliniasmenos

Δημοσίευση από seliniasmenos » Τετ 09 Μάιος 2007, 15:35

Posted: Thu Jan 11, 2007 4:30 am

Θα σε παρακαλούσα να αποφεύγεις αυτές τις λέξεις. Ευχαριστώ :)
If i go crazy, then will you still call me Superman?
[img]http://s11.postimg.org/m0jzyebw3/superm ... 5wbdc6.jpg[/img]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικα-Ελεύθερο βήμα”