είναι πολύ σαφές αυτό που έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους – που τώρα υπαναχωρούν – αλλά είναι πολύ απλό, είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το αφορολόγητο, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος και υπάρχουν κάποιοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, ένας ή δύο … αυτό είναι όλο. Αλλά σε κάθε ένα από αυτά έχουμε σημαντικά ανοικτά ζητήματα τα οποία είναι όλα πολιτικά, όσον αφόρα τους Έλληνες. Και το άλλο ερώτημα είναι σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και κατά πόσο θα το θέσουμε σε κάποιο σημείο.
Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, δεν ξέρω. Αλλά αυτό είναι … το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι πρόκειται να μας φέρει σε ένα σημείο απόφασης; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία φορά που λήφθηκε έτσι απόφαση και ήταν τότε που ήταν έτοιμοι να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Σωστά.
Πόλ Τόμσεν: Και ίσως αυτό είναι ό, τι πιθανότατα πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τον τραβήξουν σε μάκρος μέχρι τον Ιούλιο, και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν καμία συζήτηση για ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit και έτσι, σε κάποιο στάδιο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια θα θέλουν να αρχίσουν και πάλι μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό.
Πόλ Τόμσεν: Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι αυτό που νόμιζα ότι θα είχε συμβεί ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έχει συμβεί, ότι, λόγω της κατάστασης των προσφύγων, θα λάμβαναν μια απόφαση … ότι θέλουν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα. Σωστά; Και όταν οι Γερμανοί θέσουν το ζήτημα της διαχείρισης … και ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή θα πούμε «Κοιτάξτε, είσεις κυρία Μέρκελ έχετε να αντιμετωπίσετε μια ερώτηση, θα πρέπει να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρό: να προχωρήσετε χωρίς το ΔΝΤ, τότε δεν θα έλεγε η Bundestag «το ΔΝΤ δεν είναι επί του σκάφους;» ή να προχωρήσετε με την ελάφρυνση του χρέους που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται για να μας κρατήσετε στο πλοίο;» Σωστά; Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Σωστά.
Πόλ Τόμσεν: Πότε πρόκειται να συμβεί; Δεν ξέρω, είμαι έκπληκτος ότι δεν έχει συμβεί ακόμα. Θα ήθελα, για το καλό των Ελλήνων και όλων των άλλων , θα το ήθελα να συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ελπίζω ότι πρόκειται να συμβεί με αυτές τις συζητήσεις χρέους που θα αρχίζουν στα μέσα Απριλίου.
Πόλ Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι ένα γεγονός. Αυτό δεν πρόκειται να τους αναγκάσει να … Αυτή η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και απλά τους καθυστερούν … γιατί τους καθυστερούν; Επειδή δεν είναι κοντά σε μια απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε μια απόφαση, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι. Δεν νομίζω ότι Ντάισελμπλουμ προσπαθεί να δημιουργήσει μια απόφαση, αλλά να εκκινήσει με κάποιο τρόπο τη συζήτηση για το χρέος, αλλά εν κατακλείδι το ζήτημα είναι το εάν εμείς θα είμαστε επί του σκάφους ή όχι στο τέλος της ημέρας.
Πόλ Τόμσεν: Ναι, αλλά ξέρετε, ότι η συζήτηση για τα μέτρα και η συζήτηση το χρέος μπορεί να συνεχιστεί επ ‘αόριστον, μέχρι το μη παρέκει .. μέχρι να προσκρούσει στην πληρωμή του Ιούλιου ή έως ότου οι ηγέτες αποφασίσουν ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα εκεί που θα μπορούσε να εκβιάσει μια συμβιβαστική λύση. Σωστά; Αυτό πρόκειται να συνεχιστεί επ ‘αόριστον.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι θα πάει μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβαίνει κάτι νωρίτερα. Συμφωνώ.
Πόλ Τόμσεν: OK. Δεν ξέρω, ας δούμε. Ελπίζω για το καλό των Ελλήνων να βρούμε μια λύση σύντομα … Θέλω να πω, ας το παραδεχτούμε, εσείς δεν πρόκειται να συμφωνήσετε… αυτές οι συζητήσεις που έχετε εκεί έξω, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε … δεν πρόκειται να προσεγγίσουν και να δεχθούν τις απόψεις μας. Σωστά; Δεν θα το κάνουν.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, δεν θα το κάνουν …
Πόλ Τόμσεν: Και δεν είναι καν κοντά. Σωστά;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν καν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως είναι ότι ενέδωσαν … έκαναν λίγο πίσω τόσο για την φορολογική μεταρρύθμιση και την …. τόσο για την έκπτωση φόρου και τις επικουρικές συντάξεις. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ μικρό …
Πόλ Τόμσεν: Καλά, αν επανέλθουν για να μας δώσουν το 2,5% και όχι προτάσεις Μίκυ Μάους, θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε πλήρως..
Ντέλια Βελκουλέσκου: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω που τους πιέζει αρκετά, ότι θα … Νομίζω ότι πραγματικά πολιτικά γι ‘αυτούς είναι δυνατό να δώσουν και τα δύο αυτά πράγματα. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με λανθασμένη στρατηγική, επειδή διαπραγματευτήκαμε με την Επιτροπή μια ελάχιστη θέση και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω από αυτή και η Επιτροπή εκκινεί από αυτό και είναι πρόθυμη να το προχωρήσει πολύ περισσότερο. Έτσι, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε ξεχωριστά με την Επιτροπή και εν συνεχεία να θέσουμε κάτι πολύ δυσμενέστερο στους Έλληνες, αλλά βάλαμε στους Έλληνες το ελάχιστο που ήμασταν πρόθυμοι να εξετάσουμε και τώρα οι Έλληνες λένε «Λοιπόν δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι αυτή η ημερομηνία είναι κακή για εμάς, γιατί θα κολλήσουμε όπως λες, οπότε πρέπει να το σκεφτούμε όταν επιστρέψουμε.
Πόλ Τόμσεν:Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν μπορείς να είστε εκεί για πάντα
Θα πρέπει να καταλήξετε πριν από τις Εαρινές Συνόδους.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, χρειαζόμαστε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την ημερομηνία λήξης. Πρέπει να γίνει πολύ σαφές με τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες, πριν πάμε πίσω.
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
Τα (καλοπληρωμένα) πιόνια κάνουν τη δουλειά τους και οι κινούντες τα νήματα τη δική τους που ήταν ανέκαθεν το στήσιμο θεατρικών παραστάσεων (στην πολιτική όχι στο θέατρο) για να απασχολούνται τα μυαλά και να μην εστιάζουν στην ουσία.
Το παρήγορο είναι ότι βλέπω ολοένα και περισσότερους να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους πολλές απ'αυτές τις παραστάσεις, να εστιάζουν λίγο ή και καθόλου σ'αυτές και να αρχίζουν να βλέπουν ολοένα και πιο καθαρά τι παίζει στο παρασκήνιο του θεάτρου...
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
Οι διάλογοι είναι "λογικοί", απλά εμας μας φαίνονται προδοτικοί.
Σκεφτείτε όχι σαν Έλληνες, αλλά σαν επιχειρηματίες που σας ανήκει μια εταιρεία.Ίδιες και ακόμα χειρότερες συνομιλίες θα κάναμε.
Το θέμα είναι ότι από πίσω κρύβεται η ΕΥΠ και αυτό να ξέρετε είναι η αρχής του τέλους μας, γιατί ο σπόρος - κωλόπαιδο Αλεξης πήγε να σπείρει διχόνοια μεταξύ των "θεσμων" και τώρα τους έχουμε και τους δύο απέναντι.