ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ ΑΝΤΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ ΑΝΤΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Δυστυχώς, αλλά για μίαν ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δια του απολωλότος και επανευρεθέντος αρχηγού του κου Τσίπρα "διέπρεψε"
με τις θέσεις του απέναντι στο θέμα του θρησκευτικού όρκου. Αλλά πρίν σχολιάσω το ανεδαφικόν των δηλώσεών του σας παραθέτω
τα όσα είπε μαζί με τον προταθέντα υπό του Τσίπρα όρκον.
"Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο"
"Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".
Λέγει: "Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις". Το ερώτημα όμως είναι ότι εκπροσωπείται και μία ενδεχομένως πλειοψηφία που εψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δηλώνει Χ.Ο. Αλλά επειδή δεν ξέρουν προφανώς πόσοι είναι αυτοί που είναι άθεοι ή αλλόθρησκοι και επειδή μόνον κάποιοι εξ αυτών ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί και δεν είναι καλόν να σπεύδουν να "προστατευουν" τα ολίγα τοις εκατόν (τουλάχιστον εν Ελλάδι) που είναι μη Χ.Ο. εις βάρος των Χ.Ο. Πάλιν βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προβάλη τις μειονότητες που δεν έχουν τον "προστάτην - Άγιόν" τους.
Θα ήτο πιο αντρίκιον και τίμιον (μιας και μιλάνε για τιμήν στον όρκον τους) να βγουν και να πουν στα ίσα, ότι εμείς και μόνον εμείς, η κοινοβουλευτική δηλαδή ομάς του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμοι, μη εκπροσωπούντες κανένα ως πρός το θρήσκεμα, είμεθα ή άθεοι ή αλλόθρησκοι, και γι' αυτό θέλομε να εξαιρεθούμε από τον καθιερωμένον όρκον. Όχι να κρύβονται πίσω από τις μειονότητες που δεν εκπροσωπούνται θρησκευτικώς από τα άλλα κόμματα που είναι χριστιανικά.
Είναι γνωστόν, εξάλλου, πως ο πάς τις βουλευτής έχει το δικαίωμα να ορκισθή είτε εις το Κοράνι παρουσία μουφτή, είτε εις το Ευαγγέλιον παρουσία ιερέως κλπ. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα παραβάσεως της Αρχής της Ανεξιθρησκείας, που τόσον επιμόνως επικαλούνται. Επ' ίσης αν δεν απατώμαι ήδη όστις βουλευτής άθεος δύναται να δώσουν πολιτικόν όρκον.
Επ' ίσης οι ίδιοι κατά καιρούς εξαπολύουν μύδρους κατά της εισχωρήσεως της θρησκείας και της θεοκρατίας εις την πολιτικήν, μα εκείνοι είναι που με αυτόν τον τρόπον θέτουν θέματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Μήπως, εν κατακλείδι, οι ίδιοι οι του ΣΥΡΙΖΑ, ενεργούντες κατ'αυτόν τον τρόπον, δεν σέβονται την Αρχήν της Ανεξιθρησκείας;
με τις θέσεις του απέναντι στο θέμα του θρησκευτικού όρκου. Αλλά πρίν σχολιάσω το ανεδαφικόν των δηλώσεών του σας παραθέτω
τα όσα είπε μαζί με τον προταθέντα υπό του Τσίπρα όρκον.
"Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο"
"Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".
Λέγει: "Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις". Το ερώτημα όμως είναι ότι εκπροσωπείται και μία ενδεχομένως πλειοψηφία που εψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δηλώνει Χ.Ο. Αλλά επειδή δεν ξέρουν προφανώς πόσοι είναι αυτοί που είναι άθεοι ή αλλόθρησκοι και επειδή μόνον κάποιοι εξ αυτών ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί και δεν είναι καλόν να σπεύδουν να "προστατευουν" τα ολίγα τοις εκατόν (τουλάχιστον εν Ελλάδι) που είναι μη Χ.Ο. εις βάρος των Χ.Ο. Πάλιν βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προβάλη τις μειονότητες που δεν έχουν τον "προστάτην - Άγιόν" τους.
Θα ήτο πιο αντρίκιον και τίμιον (μιας και μιλάνε για τιμήν στον όρκον τους) να βγουν και να πουν στα ίσα, ότι εμείς και μόνον εμείς, η κοινοβουλευτική δηλαδή ομάς του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμοι, μη εκπροσωπούντες κανένα ως πρός το θρήσκεμα, είμεθα ή άθεοι ή αλλόθρησκοι, και γι' αυτό θέλομε να εξαιρεθούμε από τον καθιερωμένον όρκον. Όχι να κρύβονται πίσω από τις μειονότητες που δεν εκπροσωπούνται θρησκευτικώς από τα άλλα κόμματα που είναι χριστιανικά.
Είναι γνωστόν, εξάλλου, πως ο πάς τις βουλευτής έχει το δικαίωμα να ορκισθή είτε εις το Κοράνι παρουσία μουφτή, είτε εις το Ευαγγέλιον παρουσία ιερέως κλπ. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα παραβάσεως της Αρχής της Ανεξιθρησκείας, που τόσον επιμόνως επικαλούνται. Επ' ίσης αν δεν απατώμαι ήδη όστις βουλευτής άθεος δύναται να δώσουν πολιτικόν όρκον.
Επ' ίσης οι ίδιοι κατά καιρούς εξαπολύουν μύδρους κατά της εισχωρήσεως της θρησκείας και της θεοκρατίας εις την πολιτικήν, μα εκείνοι είναι που με αυτόν τον τρόπον θέτουν θέματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Μήπως, εν κατακλείδι, οι ίδιοι οι του ΣΥΡΙΖΑ, ενεργούντες κατ'αυτόν τον τρόπον, δεν σέβονται την Αρχήν της Ανεξιθρησκείας;
ΕΛΛΗΝΩΝΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣΑΘΗΝΑΙΟΙΜΑΡΑΘΩΝΙ
ΧΡΥΣΟΦΟΡΩΝΜΗΔΩΝΕΣΤΟΡΕΣΑΝΔΥΝΑΜΙΝ
...ΓΙΑ ΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
- Apomakros
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

- Φύλο: Άνδρας
Re: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ ΑΝΤΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Το σύνταγμα προβλέπει σχετικά:
MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
TMHMA Γ΄ - Bουλή
KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών
'Αρθρο 59 - (Όρκος)
1. Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο:
"Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".
2. Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.
3. Βουλευτές που ανακηρύσσονται όταν η Βουλή απουσιάζει δίνουν τον όρκο στο Τμήμα της που λειτουργεί.
Η συστηματική ερμηνεία των άρθρων 31, 33 παρ. 2 και 13 παρ. 1, σε συνδυασμό και με την αντιδιαστολή που υπάρχει στο ισχύον σύνταγμα σε σχέση με τα προγενέστερα, ως προς τα θετικά προσόντα εκλογιμότητας του προέδρου της δημοκρατίας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορεί να ορκιστεί κατά τον τύπο του θρησκεύματός του ή να διαβεβαιώσει στην τιμή του εάν είναι άθρησκος ή άθεος. Τα παραπάνω ισχύουν αναλογικά και για τους βουλευτές.
Αυτό δέχθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην απόφασή του της 18.2.1999 στην υπόθεση Buscarini κ.λπ. κατά Σαν Μαρίνο.
Νομίζω πως το ζήτημα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας δεν πρέπει να τίθεται συγκυριακά. Η συνταγματικά καθιερωμένη αρχή της ανεξιθρησκείας δεν χρειάζεται νονούς και προστάτες.
Οι εντυπώσεις είναι καλές αλλά άνευ ουσίας.
Η διαδικασία και ο τύπος της ορκοδοσίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «κύρωση» κατά της Εκκλησίας και των εκπροσώπων της, αλλά με κριτήρια θεσμικά και απρόσωπα.
Αν η Εκκλησία θέλει να διαμορφώσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει, πρέπει να θέσει η ίδια με έμφαση το θέμα του χωρισμού ως άσκηση πνευματικότητας και ως μέθοδο αναζήτησης της αυθεντικότητάς της.
(Αλλιώς, το ζήτημα της ορκοδοσίας των βουλευτών είναι ένα απλό και σαφές θέμα για να ασχολούνται οι πρωτοετείς φοιτητές της νομικής και των πολιτικών επιστημών)
MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
TMHMA Γ΄ - Bουλή
KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών
'Αρθρο 59 - (Όρκος)
1. Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο:
"Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".
2. Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.
3. Βουλευτές που ανακηρύσσονται όταν η Βουλή απουσιάζει δίνουν τον όρκο στο Τμήμα της που λειτουργεί.
Η συστηματική ερμηνεία των άρθρων 31, 33 παρ. 2 και 13 παρ. 1, σε συνδυασμό και με την αντιδιαστολή που υπάρχει στο ισχύον σύνταγμα σε σχέση με τα προγενέστερα, ως προς τα θετικά προσόντα εκλογιμότητας του προέδρου της δημοκρατίας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορεί να ορκιστεί κατά τον τύπο του θρησκεύματός του ή να διαβεβαιώσει στην τιμή του εάν είναι άθρησκος ή άθεος. Τα παραπάνω ισχύουν αναλογικά και για τους βουλευτές.
Αυτό δέχθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην απόφασή του της 18.2.1999 στην υπόθεση Buscarini κ.λπ. κατά Σαν Μαρίνο.
Νομίζω πως το ζήτημα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας δεν πρέπει να τίθεται συγκυριακά. Η συνταγματικά καθιερωμένη αρχή της ανεξιθρησκείας δεν χρειάζεται νονούς και προστάτες.
Οι εντυπώσεις είναι καλές αλλά άνευ ουσίας.
Η διαδικασία και ο τύπος της ορκοδοσίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «κύρωση» κατά της Εκκλησίας και των εκπροσώπων της, αλλά με κριτήρια θεσμικά και απρόσωπα.
Αν η Εκκλησία θέλει να διαμορφώσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει, πρέπει να θέσει η ίδια με έμφαση το θέμα του χωρισμού ως άσκηση πνευματικότητας και ως μέθοδο αναζήτησης της αυθεντικότητάς της.
(Αλλιώς, το ζήτημα της ορκοδοσίας των βουλευτών είναι ένα απλό και σαφές θέμα για να ασχολούνται οι πρωτοετείς φοιτητές της νομικής και των πολιτικών επιστημών)
-
Divine Sinner
Σωστος ο πολιτικος ορκος.
Ο θρησκευτικος ειναι σκανδαλο που δεν εχει καταργηθει ακομα.
οι θεσεις του συριζα για τον διαχωρισμο κρατους εκκλησιας ηταν σαφεις και προεκλογικα. αρα οσοι ΧΟ τους ψηφισαν τον νομιμοποιησαν να κανει αυτο το πραγμα.
οι θεσεις του συριζα για τον διαχωρισμο κρατους εκκλησιας ηταν σαφεις και προεκλογικα. αρα οσοι ΧΟ τους ψηφισαν τον νομιμοποιησαν να κανει αυτο το πραγμα.
- karipis
- "Δεν παίζεται" Ιδεογραφίτης

- Επικοινωνία:
Δεν θα σχολιάσω και δεν με ενδιαφέρει αν οι Ξύριζα παραβίασαν τον νόμο και σύνταγμα.
Εκείνο που με κάνει να γελάω αφάνταστα είναι η λέξη τιμή που χρησιμοποιούν (απ' όποια πλευρά και με όποια ερμηνεία και αν το δει κανείς), και εκείνο που με καταθλίβει είναι η λέξη συνείδηση.
Αλλά τι να πεις, όλα για τον άνθρωπο είναι που έλεγε και η Ζουμπουλία.
Εκείνο που με κάνει να γελάω αφάνταστα είναι η λέξη τιμή που χρησιμοποιούν (απ' όποια πλευρά και με όποια ερμηνεία και αν το δει κανείς), και εκείνο που με καταθλίβει είναι η λέξη συνείδηση.
Αλλά τι να πεις, όλα για τον άνθρωπο είναι που έλεγε και η Ζουμπουλία.
Κι από την εθνικοφροσύνη περάσαμε στην εθνικοπαραφροσύνη.
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Οι του ΣΥΡΙΖΑ τόσον πολύ αγαπάνε τις άλλες θρησκείες, που ήσαν οι πρώτοι που εξήλθον εις τους δρόμους ίνα υπερασπισθούν τους Μουσουλμάνους που ερήμαξαν το κέντρον των Αθηνών, όταν κάποιος ασστυνομικός φέρεται να είχε σκίση το κοράνι.
Εντάξει δεν χρειάζεται άλλο να επιμείνω!
Εντάξει δεν χρειάζεται άλλο να επιμείνω!
-
Divine Sinner
ξαναγραφω το κειμενο σου αυξομειωνοντας το μεγεθος της γραμματοσειρα αναλογα με την σημασια που δινεις στα γεγονωτα.
υπερασπισθούν τους Μουσουλμάνους που ερήμαξαν το κέντρον των Αθηνών, όταν κάποιος ασστυνομικός φέρεται να είχε σκίση το κοράνι.
υπερασπισθούν τους Μουσουλμάνους που ερήμαξαν το κέντρον των Αθηνών, όταν κάποιος ασστυνομικός φέρεται να είχε σκίση το κοράνι.
Άδικον έχω; Δες το εν σχέσει με τον πολιτικόν όρκον που έδωκαν και την προστασίαν που πουλάνε εις τις μειονότητες!
-
Divine Sinner
Αληθεια ο αστυνομικος που εσκισε το κορανι εχασε τη δουλεια του; η να το περασουμε κι αυτο στα ψιλα γραμματα;
Δεν είναι βεβαιωμένον, αγαπητέ Φώτη, ότι ο αστυνομικός, κατά τον έλεγχον που έκανε,έσκισε το ίδιον το Κοράνι ή κάποιο άλλο έγγραφον. Γι' αυτό ετόνισα ότι φέρεται πως έσκισε το Κοράνι. Εγώ θα σου ειπώ πως τωι όντι το έσκισε, τότε θα έπρεπε αυθωρεί και παραχρήμα να αποβληθή του Σώματος. Αλλά ξαναλέγω! Δεν έχει αποδειχθή εις την πραγματίκότητα ότι έτσι έγινε και όχι άλλως. Γεγονός όμως παραμένει, Φώτη, ότι το κέντρον των Αθηνών, δια μίαν ακόμη φοράν, επεδόθη εις το πυρ το εξώτερον κυριολεκτικώς. Γεγονός επ' ίσης παραμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήλθεν εις τους δρόμους με την ιδιότητα του προστάτου των μειονοτήτων. Άραγε, τί θα ειπή εις τον πλειοψηφούντα ελληνικόν λαόν που τον εψήφισε έστω και οριακώς;
Έτσι αγνοείς τώρα εσύ, Φώτη, την πλειοψηφίαν του ελληνικού λαού που δεν εψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, και που δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον καθιερωμένον θρησκευτικόν όρκον. Και το ΠαΣοΚ, Φώτη μου, ήτο και είναι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας -Κράτους. Δεν ήτο και δεν είναι όμως κατά του θρησκευτικού όρκου. Άρα το επιχείρημά σου είναι έωλον.Divine Sinner έγραψε: Σωστος ο πολιτικος ορκος.
-
Divine Sinner
Δεν αγνοω την πλειοψηφια. αλλα η πλειοψηφια οφειλει να σεβεται τα δικαιωματα της μειοψηφιας.
πχ δεν μπορει επειδη το πασοκ βγηκε με πλειοψηφια να ψηφισει νομο να εκτελεστουν οι ψηφοφοροι της ΝΔ.
Τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν καθοριζονται απο τις πλειοψηφιες.
και ειναι δικαιωμα του καθενος να ορκιστει οπως θελει.
αν δεν πιστευει στον θεο δεν εχει λογο να δωσει θρησκευτικο ορκο.
με το ζορι να δωσεις εναν ορκο που δεν πιστευεις;
Ο συριζα εχοντας ενα συγκεκριμενο μερισμα ειναι υπολογος μονο στους ψηφοφορους του κι οχι σε ολο το εκλογικο σωμα που δεν τον ψηφισε.
πχ δεν μπορει επειδη το πασοκ βγηκε με πλειοψηφια να ψηφισει νομο να εκτελεστουν οι ψηφοφοροι της ΝΔ.
Τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν καθοριζονται απο τις πλειοψηφιες.
και ειναι δικαιωμα του καθενος να ορκιστει οπως θελει.
Ο συριζα εχοντας ενα συγκεκριμενο μερισμα ειναι υπολογος μονο στους ψηφοφορους του κι οχι σε ολο το εκλογικο σωμα που δεν τον ψηφισε.
Αυτό είναι ορθόν! γι' αυτό αν διάβασες καλά την πρώτην μου τοποθέτησιν, είπαDivine Sinner έγραψε:και ειναι δικαιωμα του καθενος να ορκιστει οπως θελει.
TEUTAMOS έγραψε:Θα ήτο πιο αντρίκιον και τίμιον (μιας και μιλάνε για τιμήν στον όρκον τους) να βγουν και να πουν στα ίσα, ότι εμείς και μόνον εμείς, η κοινοβουλευτική δηλαδή ομάς του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμοι, μη εκπροσωπούντες κανένα ως πρός το θρήσκεμα, είμεθα ή άθεοι ή αλλόθρησκοι, και γι' αυτό θέλομε να εξαιρεθούμε από τον καθιερωμένον όρκον. Όχι να κρύβονται πίσω από τις μειονότητες που δεν εκπροσωπούνται θρησκευτικώς από τα άλλα κόμματα που είναι χριστιανικά.
- PELTASTIS VARNAVAS
- Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

- Irc ψευδώνυμο: καστροπολεμίτης
ενδιαφεροντα τα εκατερωθεν επιχειρηματα,
αλλα για να μην συριζοποιουμε το φαινομενον
νομιζω πως σηφουνακης και δαμανακη δεν υψωσαν τη δεξιαπ κατα τον ορκο, γενικοτερα απο κκε λιανα και ζουραρις ηταν οι μονοι που υψωναν τη δεξιαπ στο παρελθον.επειδη το θεμα ξεφευγει απο τα συνηθη ορια της κουμουνδουρου... :evil:
γενικοτερα εγω ειμαι τσακωμενος με τα πολλα αρνητικα της νεας ταξης που αποσκοπει
στην ομογενοποιηση μαζων εθνων κτλ αναζητω αναχωματα και τροπους αντιδρασης, αντιτιθεμαι στην καταργηση των εθνων, ηθων και εθιμων, επιθυμω να βαδιζω στο μελλον εχοντας παντα τα διδαγματα του παρελθοντος στο νου και στην καρδια...
η δευτερη παραγραφος θα φανταζει ασχετη και απλα ευχολογικη σε πολλους ιδεοφιλους..
καλημερα και προσοχη στην ολισθηροτητα του οδοστρωματος!!!
αλλα για να μην συριζοποιουμε το φαινομενον
νομιζω πως σηφουνακης και δαμανακη δεν υψωσαν τη δεξιαπ κατα τον ορκο, γενικοτερα απο κκε λιανα και ζουραρις ηταν οι μονοι που υψωναν τη δεξιαπ στο παρελθον.επειδη το θεμα ξεφευγει απο τα συνηθη ορια της κουμουνδουρου... :evil:
γενικοτερα εγω ειμαι τσακωμενος με τα πολλα αρνητικα της νεας ταξης που αποσκοπει
στην ομογενοποιηση μαζων εθνων κτλ αναζητω αναχωματα και τροπους αντιδρασης, αντιτιθεμαι στην καταργηση των εθνων, ηθων και εθιμων, επιθυμω να βαδιζω στο μελλον εχοντας παντα τα διδαγματα του παρελθοντος στο νου και στην καρδια...
η δευτερη παραγραφος θα φανταζει ασχετη και απλα ευχολογικη σε πολλους ιδεοφιλους..
καλημερα και προσοχη στην ολισθηροτητα του οδοστρωματος!!!
"Βόηθα, Παναγιά, τη σκέψη
να μην αγριέψει..."
"Παντιγέρα μαύρη ρούσσα προδομένη μου γενιά
σαν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά"
"Θε μου πόσο παράξενοι
είν' οι δικοί μας τόποι
θλιμμένα τα τραγούδια μας
μα γελαστοί οι αθρώποι"
ΧΑΪΝΗΔΕΣ
να μην αγριέψει..."
"Παντιγέρα μαύρη ρούσσα προδομένη μου γενιά
σαν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά"
"Θε μου πόσο παράξενοι
είν' οι δικοί μας τόποι
θλιμμένα τα τραγούδια μας
μα γελαστοί οι αθρώποι"
ΧΑΪΝΗΔΕΣ
- ArELa
- Founder-Administrator

- Irc ψευδώνυμο: ArELa
- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 1879 φορές
- Έλαβε Likes: 2770 φορές
Σωστός ο παίχτης!
Δεν είσαι ο μόνος που αναζητεί τρόπους αντίδρασης.
Αν επιμένω να παροτρύνω να μη χτυπούν την εκκλησία παρά τα σαθρά της, δεν είναι γιατί είμαι καμιά θεούσα. Η γραφίδα μου στην ενότητα της θρησκείας, καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως δεν είμαι. Είναι γιατί θέλω ν'αντισταθώ σ'αυτή την βάναυση επιδίωξη αχταρμοποίησης των λαών, των φιλοσοφιών, των κοσμοθεάσεων, των πάντων!
Όσο για την εξυπνάδα του ξύριζα να επιμείνει σε "πολιτικό όρκο", δεν με εκπλήσσει. Είναι στα πλαίσια της εκτέλεσης των εντολών που παίρνουν από νεοταξίτικα σαλόνια για την κατάλυση των θρησκειών. Προσωπικά δεν μ'αφορά, και θα μπορούσα ως ένα βαθμό να δω και την κατάλυση αυτή ως θετική (το ξεκόλλημα από τη δογματίλα), αλλά γνωρίζοντας τις προθέσεις των "κυρίων" που θέλουν την πραγματοποίησή της, στέκομαι πολέμια και αντιτασσόμενη! Και ο νοών νοείτω.
.
Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα,
δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ξανθιά κι ελεύθερη...
τα κανάλια μου /my channels:
στο vasoula2908 και στο vasoula2908asteria
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
-
Divine Sinner
Eγω αν δεν ειμαι ορθοδοξος δεν θα το παιξω ορθόδοξος για να μην αλωθω απο την νεα τάξη.
ουτε και η παλια τάξη μου αρέσει. οποτε δεν θα παρω.
ουτε και η παλια τάξη μου αρέσει. οποτε δεν θα παρω.
- ArELa
- Founder-Administrator

Ποιος σου είπε να το παίξεις ο,τιδήποτε;
Περιμένω ακόμα να σε δω να εστιάζεις και να πραγματεύεσαι αυτά που λέγονται όταν συζητάς επ'άυτών, και όχι να τα στρεβλώνεις.
Και σόρι που θα στο πω, αλλά σε ορισμένες τοποθετήσεις σου, δεν έχεις αλωθεί μεν, έχεις προσχωρήσει εκουσίως δε. Δικαίωμά σου και καλή τύχη σου εύχομαι.
Περιμένω ακόμα να σε δω να εστιάζεις και να πραγματεύεσαι αυτά που λέγονται όταν συζητάς επ'άυτών, και όχι να τα στρεβλώνεις.
Και σόρι που θα στο πω, αλλά σε ορισμένες τοποθετήσεις σου, δεν έχεις αλωθεί μεν, έχεις προσχωρήσει εκουσίως δε. Δικαίωμά σου και καλή τύχη σου εύχομαι.
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
-
Divine Sinner
Ωραία στο θέμα μας.
Δεν πιστευω οτι ο συριζα ειναι κατά του όρκου επειδη πηρε καποιες εντολές απο κάποια σκοτεινά κέντρα.
απλα η ιδεολογία του ειναι κατα του θρησκευτικου όρκου.
μιας και ειναι αριστερο.
αν βλεπαμε την νεα δημοκρατία να ειναι κατα του θρησκευτικού όρκου. εκει να υπηρχε ενα θέμα
μιας και το συνθημα της ΝΔ καποτε. ηταν. ζητω η πατριδα, ζητω η θρησκεια, ζητω η νεα δημοκρατία (μιας και ειναι δεξιοι).
οποτε οχι δεν μου φαινεται καθόλου περίεργο ενα αριστερό κομα να ειναι κατα του θρησκευτικού όρκου.
αλλα δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Δεν πιστευω οτι ο συριζα ειναι κατά του όρκου επειδη πηρε καποιες εντολές απο κάποια σκοτεινά κέντρα.
απλα η ιδεολογία του ειναι κατα του θρησκευτικου όρκου.
μιας και ειναι αριστερο.
αν βλεπαμε την νεα δημοκρατία να ειναι κατα του θρησκευτικού όρκου. εκει να υπηρχε ενα θέμα
μιας και το συνθημα της ΝΔ καποτε. ηταν. ζητω η πατριδα, ζητω η θρησκεια, ζητω η νεα δημοκρατία (μιας και ειναι δεξιοι).
οποτε οχι δεν μου φαινεται καθόλου περίεργο ενα αριστερό κομα να ειναι κατα του θρησκευτικού όρκου.
αποψη σου. κι εγω γνωρίζω πτυχες της προσωπικότητας σου που εχουν διαμορφωθεί απο την νεα ταξη και ακομα περισσοτερες διαμορφωμενες απο την παλαια ταξη.Και σόρι που θα στο πω, αλλά σε ορισμένες τοποθετήσεις σου, δεν έχεις αλωθεί μεν, έχεις προσχωρήσει εκουσίως δε. Δικαίωμά σου και καλή τύχη σου εύχομαι.
- ArELa
- Founder-Administrator

Εμένα θα μ'ενδιέφερε να δω ποιες πτυχές μου θεωρείς διαμορφωμένες απ'τη ΝΤΠ.αποψη σου. κι εγω γνωρίζω πτυχες της προσωπικότητας σου που εχουν διαμορφωθεί απο την νεα ταξη και ακομα περισσοτερες διαμορφωμενες απο την παλαια ταξη.
Δεν ξέρω ποια εννοείς "παλιά τάξη"
Στη διάρκεια της δικής μου ζωής (και πολύ πριν γεννηθώ) όλα έπαιζαν -ωρίμαζαν σε ρυθμούς νέας τάξης, απλά σήμερα φαίνονται ακόμα εντονότερα.
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Η εθνικοπαραφροσύνη συνεχίζετε με αμείωτη ένταση. Μήπως σας διαφεύγει ότι ουδέποτε ορκίστηκαν θρησκευτικά οι βουλευτές του ΚΚΕ; Μήπως σας διαφεύγει πως και το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της απόπειρας για συνταγματική μεταρύθμιση είχε προτείνει πριν ένα χρόνο την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου; Μήπως σας διαφεύγει ότι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν τον θρησκευτικό όρκο; Για αυτά όμως δεν υπήρξε ανακοίνωση από το ΛΑΟΣ, μόνο το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί τους ακόλουθους του πατριωτικού καρναβαλιού του Καρατζαφύρερ.Όσο για την εξυπνάδα του ξύριζα να επιμείνει σε "πολιτικό όρκο", δεν με εκπλήσσει. Είναι στα πλαίσια της εκτέλεσης των εντολών που παίρνουν από νεοταξίτικα σαλόνια για την κατάλυση των θρησκειών
Συγγνώμη, αλλά ακόμη δεν έχω ιδή σοβαρά επιχειρήματα υπέρ του προταθέντος υπό του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού όρκου, όπερ και το θέμα μας εδώ. Οι άναρθρες κραυγές περί εθνικοπαραφροσύνης είναι μες στο μυαλόν σου, Ιφι! Εγώ είπον την θέσιν μου και την ετήριξα με επιχειρήματα. Τί το εθνικοπαράφρον βλέπεις;
- ArELa
- Founder-Administrator

Σχολίασε τη δική μου -γεμάτη εθνικοπαραφροσυνη- τοποθέτηση Μέλιο μου, όχι τη δική σου...Οι άναρθρες κραυγές περί εθνικοπαραφροσύνης είναι μες στο μυαλόν σου, Ιφι! Εγώ είπον την θέσιν μου και την ετήριξα με επιχειρήματα. Τί το εθνικοπαράφρον βλέπεις;
.
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
στο Βrighteon,
στο Bitchute
στο Rumble
Είναι χάσιμο χρόνου να ασχολείται κανένας σοβαρά με τις αστειότητες του ΛΑΟΣ και αυτών που παρασέρνει με την ψευτοπατριωτική ρητορεία του. Ανοιξες Μενέλαε αυτό το θέμα την μέρα που έβγαλε σχετική ανακοίνωση το ΛΑΟΣ και στην οποία ανακοίνωση έκανε λόγο μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελα όμως που δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του θρησκευτικού όρκου. Είναι και το ΚΚΕ είναι και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εδώ και χρόνια δεν ορκίζονται θρησκευτικά. Γι' αυτούς γιατί δεν ανέφερε ούτε μια λέξη ο θίασος του Καρατζαφύρερ; Γι' αυτούς γιατί δεν έγραψες τίποτα; Προφανώς επειδή δεν το ξερες, αφού δεν είπε τίποτα το ΛΑΟΣ. Και πριν αρχίσεις να λες διάφορα μάθε λίγο την εισήγηση του Λομβέρδου στην συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, μάθε και τις θέσεις του ΚΚΕ.
Πάμε παρακάτω. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι οι βουλευτές που θα εκλέξουν δεν πρόκειται να ορκιστούν θρησκευτικά. Αυτό είχε γίνει και το 2007. Συνεπώς είναι λίγο άτοπο οι θαυμαστές του Καρατζαφύρερ και του Μπουμπούκου να μιλάνε για ...καταπάτηση δικαιωμάτων των Χ.Ο ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι βουλευτές του δεν ορκίζονται στην ομοούσια τριάδα.
Δεύτερον. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκπροσωπεί «Ελληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις». Οπότε γιατί να δώσει όρκο σε ένα συγκεκριμένο δόγμα; Κάτι τέτοιο θα ήταν μεροληπτικό ως προς τις υπόλοιπες θρησκείες και τους άθεους ψηφοφόρους του, από την στιγμή που πρεσβεύει ότι δεν κάνει καμιά διάκριση. Αυτή είναι η θέση του κόμματος και για ένα τέτοιο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, είναι υπόλογοι μόνο ως προς τα μέλη του και τους ψηφοφόρους του και όχι απέναντι στο ΛΑΟΣ και τους οπαδούς του ΛΑΟΣ.
Που θα μπορούσε να μιλήσει το ΛΑΟΣ; Στις προτάσεις του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Εκεί θα είχε κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει και να υπερασπιστεί τα υποτιθέμενα «ιερά και όσια». Οχι όμως να υπαγορεύσει ποια θέση θα πρέπει σώνει και καλά να έχει ένα άλλο κόμμα και ποια στάση θα τηρήσει.
Και για να το αντιστρέψω. Είναι κάθε δικαίωμα του Καρατζαφύρερ και των βουλευτών του να φιλάνε το χέρι του αρχιεπίσκοπου μετά την ορκωμοσία. Αυτό που θα μπορούσε να κριθεί θα ήταν τυχόν απαίτηση τους να κάνουν το ίδιο και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων.
Γιατί τώρα έγινε αυτός ο θόρυβος; Μα γιατί άλλο παρά για να κάνει φτηνή λαϊκιστική πολιτική το ΛΑΟΣ, ενεργοποιώντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά των πιο καθυστερημένων δεξιών. Αυτό είναι το target group του Καρατζαφύρερ και ξέρει πως απέναντι σε ένα τέτοιο κοινό, δεν χρειάζεται πολλά λόγια παρά μόνο η μαγική λεξούλα «ΣΥΡΙΖΑ», για αυτό και δεν έκανε λόγο ούτε για το ΚΚΕ, ούτε και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Απομονώνει και καλά το απόλυτο κακό, το οποίο είναι οι γνωστοί ανθέλληνες που ξεπουλάνε την πατρίδα στη νέα τάξη και άλλες τέτοιες χαζομάρες. Φυσικά από την άλλη όταν έχουμε το πραγματικό ξεπούλημα εκεί ο Καρατζαφύρερ αλλάζει την πλευρά του δίσκου και ανησυχεί μην τυχόν διώξουμε τις πολυεθνικές.
Τέλος, μόνο ένα κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανικό στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν θρησκευτικό προσδιορισμό, τουλάχιστον επίσημα.
Πάμε παρακάτω. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι οι βουλευτές που θα εκλέξουν δεν πρόκειται να ορκιστούν θρησκευτικά. Αυτό είχε γίνει και το 2007. Συνεπώς είναι λίγο άτοπο οι θαυμαστές του Καρατζαφύρερ και του Μπουμπούκου να μιλάνε για ...καταπάτηση δικαιωμάτων των Χ.Ο ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι βουλευτές του δεν ορκίζονται στην ομοούσια τριάδα.
Δεύτερον. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκπροσωπεί «Ελληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις». Οπότε γιατί να δώσει όρκο σε ένα συγκεκριμένο δόγμα; Κάτι τέτοιο θα ήταν μεροληπτικό ως προς τις υπόλοιπες θρησκείες και τους άθεους ψηφοφόρους του, από την στιγμή που πρεσβεύει ότι δεν κάνει καμιά διάκριση. Αυτή είναι η θέση του κόμματος και για ένα τέτοιο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, είναι υπόλογοι μόνο ως προς τα μέλη του και τους ψηφοφόρους του και όχι απέναντι στο ΛΑΟΣ και τους οπαδούς του ΛΑΟΣ.
Που θα μπορούσε να μιλήσει το ΛΑΟΣ; Στις προτάσεις του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Εκεί θα είχε κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει και να υπερασπιστεί τα υποτιθέμενα «ιερά και όσια». Οχι όμως να υπαγορεύσει ποια θέση θα πρέπει σώνει και καλά να έχει ένα άλλο κόμμα και ποια στάση θα τηρήσει.
Και για να το αντιστρέψω. Είναι κάθε δικαίωμα του Καρατζαφύρερ και των βουλευτών του να φιλάνε το χέρι του αρχιεπίσκοπου μετά την ορκωμοσία. Αυτό που θα μπορούσε να κριθεί θα ήταν τυχόν απαίτηση τους να κάνουν το ίδιο και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων.
Γιατί τώρα έγινε αυτός ο θόρυβος; Μα γιατί άλλο παρά για να κάνει φτηνή λαϊκιστική πολιτική το ΛΑΟΣ, ενεργοποιώντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά των πιο καθυστερημένων δεξιών. Αυτό είναι το target group του Καρατζαφύρερ και ξέρει πως απέναντι σε ένα τέτοιο κοινό, δεν χρειάζεται πολλά λόγια παρά μόνο η μαγική λεξούλα «ΣΥΡΙΖΑ», για αυτό και δεν έκανε λόγο ούτε για το ΚΚΕ, ούτε και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Απομονώνει και καλά το απόλυτο κακό, το οποίο είναι οι γνωστοί ανθέλληνες που ξεπουλάνε την πατρίδα στη νέα τάξη και άλλες τέτοιες χαζομάρες. Φυσικά από την άλλη όταν έχουμε το πραγματικό ξεπούλημα εκεί ο Καρατζαφύρερ αλλάζει την πλευρά του δίσκου και ανησυχεί μην τυχόν διώξουμε τις πολυεθνικές.
Τέλος, μόνο ένα κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανικό στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα δεν έχουν θρησκευτικό προσδιορισμό, τουλάχιστον επίσημα.
Το ότι έβγαλε ανακοίνωσιν το ΛΑ.Ο.Σ δεν έχει καμμίαν σχεσιν με το άνοιγμα αυτού του τοπικ. Όταν ένα θέμα είναι επίκαιρον, τότε είναι επίκαιρον για όλους και όχι μονάχα για ένα κόμμα. Δεν μπορείς επομένως να βλέπεις τα ως άνω γραφόμενά μου μέσωι του τί είπε το ΛΑ.Ο.Σ κάνοντας κριτικήν βασικά όχι σε όσα είπα εγώ, αλλά σε όσα ανεκοίνωσε το κόμμα. Εγώ ανεφέρθην εις τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της πρωτοβούλίας που επήρε και όχι γιατί έχω άχτι με το κόμμα αυτό. Αν την πρωτοβούλίαν την έιχε το ΚΚΕ θα έκανα κριτικήν εις την ανακόινωσιν του ΚΚΕ. Είναι απλά τα πράγματα.
Πάνω σ' αυτό, Ιφι, απήντησα ήδη με την πρώτην μου τοποθέτησιν. Είπα ότι θα ήτο πιο ορθόν να δώσουν μεν όρκον πολιτικόν, αλλά χωρίς να εκπροσωπήσουν κανέναν παρά μονάχα τους εαυτούς τους. Πρός χάριν αμεροληψίας θα έπρεπε να αποφύγουν πάσαν αναφοράν εις οιανδήποτε κατηγορίαν θρησκευτικήν δίδοντες όρκον μόνον δια την πάρτην τους. Όλα τα άλλα είναι περιττά νομίζω.Clash έγραψε:Δεύτερον. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκπροσωπεί «Ελληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις». Οπότε γιατί να δώσει όρκο σε ένα συγκεκριμένο δόγμα; Κάτι τέτοιο θα ήταν μεροληπτικό ως προς τις υπόλοιπες θρησκείες και τους άθεους ψηφοφόρους του, από την στιγμή που πρεσβεύει ότι δεν κάνει καμιά διάκριση. Αυτή είναι η θέση του κόμματος και για ένα τέτοιο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, είναι υπόλογοι μόνο ως προς τα μέλη του και τους ψηφοφόρους του και όχι απέναντι στο ΛΑΟΣ και τους οπαδούς του ΛΑΟΣ.
-
Divine Sinner
Θρησκευτικός όρκος κι εκκλησία
Πολυς λόγος γίνεται για τον πολιτικό όρκο που έδωσαν οι βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλάκα στην όλη ιστορία ειναι ο Χριστιανισμός ειναι δογματικά κατά του Ορκου.
Ο χριστός είπε να μην ορκιζόμαστε.
Οπως αλλωστε αναφέρει και η σελίδα της ιεράς μητρόπολης σάμου http://www.imsamou.gr/articles.php?id=29
Φυσικά οταν η εκκλησία θέλει να έχει ρόλο στην εξουσία , μπορεί στις ιστοσελίδες της και στις φυλλαδες των μητροπόλεων της να ξεφεύγουν κείμενα κατά του όρκου, αλλα η ιδία θα πηγαίνει και θα ορκίζει προέδρους,βουλευτές, στρατιώτες, αστυνομικούς, φοιτητές, θα ζηταεί να ορκίζονται οι μάρτυρες στα δικαστήρια για λόγους καθαρα γήινους κοσμικούς κι εξουσιαστικούς.
και να τι μας λεει ο χριστός:
Ακούσατε πάλι ότι ειπώθηκε στους προγόνους σας: δεν θα καταπατήσεις τον όρκο σου αλλά θα τον τηρήσεις ως καθήκον προς τον Κύριο. Εγώ όμως σας λέγω να μην ορκίζεστε καθόλου. Ούτε στον ουρανό, διότι αυτός είναι ο θρόνος του Θεού. Ούτε στη γη, διότι εκεί ακουμπά τα πόδια Του. Ούτε στα Ιεροσόλυμα, διότι αυτή είναι η πόλη του μεγάλου βασιλιά. Ούτε στην κεφαλή σου να ορκιστείς, διότι εσύ δεν μπορείς ούτε μια τρίχα να κάνεις άσπρη ή μαύρη. Ας είναι λοιπόν πάντοτε αληθινός ο λόγος σας και το ναι ας είναι ναι και το όχι ας είναι όχι· ό,τι ξεφεύγει από αυτά προέρχεται από τον πονηρό.
κι εδω ενα απόσπασμα απο το γεροντικόν:
http://www.pigizois.net/afieromata/gero ... eou/37.htm
Αυτη ειναι η αληθεια για την υποκρισία των ρασοφόρων για τον θρησκευτικό όρκο.
Γνωρίζουν οτι δεν πρέπει να ορκιζόμαστε αλλα κανούν τις πάπιες χαριν της κοσμικής εξουσίας που τόσο αποζητούν.
Αλλα τι περιμένει κανεις απο μια εκκλησία που σου λεεί να γυρνάς το αλλο μάγουλο απο τη μία και απο την αλλή ευλογεί τα όπλα.
Απο:
http://disxordia.blogspot.com/2009/10/blog-post_18.html
Πολυς λόγος γίνεται για τον πολιτικό όρκο που έδωσαν οι βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλάκα στην όλη ιστορία ειναι ο Χριστιανισμός ειναι δογματικά κατά του Ορκου.
Ο χριστός είπε να μην ορκιζόμαστε.
Οπως αλλωστε αναφέρει και η σελίδα της ιεράς μητρόπολης σάμου http://www.imsamou.gr/articles.php?id=29
Φυσικά οταν η εκκλησία θέλει να έχει ρόλο στην εξουσία , μπορεί στις ιστοσελίδες της και στις φυλλαδες των μητροπόλεων της να ξεφεύγουν κείμενα κατά του όρκου, αλλα η ιδία θα πηγαίνει και θα ορκίζει προέδρους,βουλευτές, στρατιώτες, αστυνομικούς, φοιτητές, θα ζηταεί να ορκίζονται οι μάρτυρες στα δικαστήρια για λόγους καθαρα γήινους κοσμικούς κι εξουσιαστικούς.
και να τι μας λεει ο χριστός:
Ακούσατε πάλι ότι ειπώθηκε στους προγόνους σας: δεν θα καταπατήσεις τον όρκο σου αλλά θα τον τηρήσεις ως καθήκον προς τον Κύριο. Εγώ όμως σας λέγω να μην ορκίζεστε καθόλου. Ούτε στον ουρανό, διότι αυτός είναι ο θρόνος του Θεού. Ούτε στη γη, διότι εκεί ακουμπά τα πόδια Του. Ούτε στα Ιεροσόλυμα, διότι αυτή είναι η πόλη του μεγάλου βασιλιά. Ούτε στην κεφαλή σου να ορκιστείς, διότι εσύ δεν μπορείς ούτε μια τρίχα να κάνεις άσπρη ή μαύρη. Ας είναι λοιπόν πάντοτε αληθινός ο λόγος σας και το ναι ας είναι ναι και το όχι ας είναι όχι· ό,τι ξεφεύγει από αυτά προέρχεται από τον πονηρό.
κι εδω ενα απόσπασμα απο το γεροντικόν:
http://www.pigizois.net/afieromata/gero ... eou/37.htm
Αυτη ειναι η αληθεια για την υποκρισία των ρασοφόρων για τον θρησκευτικό όρκο.
Γνωρίζουν οτι δεν πρέπει να ορκιζόμαστε αλλα κανούν τις πάπιες χαριν της κοσμικής εξουσίας που τόσο αποζητούν.
Αλλα τι περιμένει κανεις απο μια εκκλησία που σου λεεί να γυρνάς το αλλο μάγουλο απο τη μία και απο την αλλή ευλογεί τα όπλα.
Απο:
http://disxordia.blogspot.com/2009/10/blog-post_18.html