Νόμος διαμαντοπούλου. Σε τι διαφωνειτε;
-
Divine Sinner
Νόμος διαμαντοπούλου. Σε τι διαφωνειτε;
Απλη ερώτηση.
Αν διαφωνείτε με αυτον τον νόμο θα θελα να μαθω σε ποιο σημείο.
Αν διαφωνείτε με αυτον τον νόμο θα θελα να μαθω σε ποιο σημείο.
- doctormarkon
- Επίτιμος

- Φύλο: Γυναίκα
- Έδωσε Likes: 351 φορές
- Έλαβε Likes: 452 φορές
Re: Νόμος διαμαντοπούλου. Σε τι διαφωνειτε;
Λοιπόν. Συνοψίζω τα κύρια και επίμαχα σημεία του Νόμου
Για το θέμα αυτών που λέγονται αιώνιοι φοιτητές έχω ανοίξει άλλο νήμα.
Εδώ μένει να διαφωνήσω στα υπόλοιπα
Διαφωνώ σε όλα.Τέρμα στη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές Πανεπιστημίων, θέσπιση τριετών σπουδών, επιβολή διδάκτρων για τους αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. και απαίτηση μιας ξένης γλώσσας για τη λήψη του πτυχίου φέρνει από το 2014 το νομοσχέδιο που έδωσε αργά απόψε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στα Ιδρύματα με δαπάνες του δημοσίου σταματά και οι φοιτητές από το 2014 και μετά θα προμηθεύονται τα συγγράμματα μέσω διαδικτύου, όπου οι διδάσκοντες θα αναρτούν αναλυτικές σημειώσεις, επιβαρυνόμενοι, δηλαδή, το κόστος της εκτύπωσης.
Επίσης θεσπίζονται τριετείς σπουδές, ενώ για τη λήψη του πτυχίου, απαιτείται η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Ακόμη, δίδακτρα θα πληρώνουν όσοι σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι αλλοδαποί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγχρόνως ιδρύονται ανώνυμες εταιρείες στα Πανεπιστήμια που θα διαχειρίζονται την περιουσία τους, αλλά και θα αναζητούν πόρους.
Όσον αφορά στους φοιτητές, αν κάποιος δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφεται από τη σχολή, εκτός και αν είναι εργαζόμενος, οπότε εγγράφεται ως «μερικής φοίτησης».
Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο αναφέρεται ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών τηρούνται με ευθύνη του πρύτανη, ενώ κάθε Πανεπιστήμιο ορίζει τη διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής του ελευθερίας».
Με το προσχέδιο τίθενται και οι βάσεις για συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων ή ακόμη και Ιδρυμάτων, δηλαδή ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι καταργήσεις ή οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα γίνουν με σχετικά προεδρικά διατάγματα.
Το κάθε Ίδρυμα διοικείται από το 15μελές Συμβούλιό του, το οποίο αποτελείται από επτά εκλεγμένα εσωτερικά μέλη του, επτά εξωπανεπιστημιακούς και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών. Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και τα λοιπά εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου εκλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, με φανερή ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι ο πρύτανης εκλέγεται μετά από διεθνή διαγωνισμό, με φανερή ψηφοφορία και με πλειοψηφία των 4/5 των μελών του Συμβουλίου.
Επίσης καταργούνται οι λέκτορες και η μονιμοποίηση πανεπιστημιακών γίνεται στην βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία θητεία ύστερα από κρίση.
Οι σπουδές διαρθρώνονται σε τρείς κύκλους. Ο πρώτος είναι τριετής, εφόσον το αποφασίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και οι άλλοι δύο αφορούν στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
Ακόμη, ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ως ανώνυμη εταιρεία, που θα ασχολείται με την αξιοποίηση της περιουσίας, τα κονδύλια και τα ερευνητικά προγράμματα. Η δημόσια χρηματοδότηση θα γίνεται με κριτήρια τους ενεργούς φοιτητές, το μέγεθος του Ιδρύματος και προβλέπεται «μπόνους» σε όσα Ιδρύματα έχουν «πιάσει» υψηλούς στόχους.
Πάντως, αν δεν καταρτιστούν 4ετείς προγραμματικές συμφωνίες του Ιδρύματος με το υπουργείο Παιδείας, όπως προέβλεπε και ο προηγούμενος νόμος, τότε δεν θα παίρνουν χρηματοδότηση, παρά μόνο για τα λειτουργικά τους έξοδα.
ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣΗ http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=290377
Για το θέμα αυτών που λέγονται αιώνιοι φοιτητές έχω ανοίξει άλλο νήμα.
Εδώ μένει να διαφωνήσω στα υπόλοιπα
Μη σκοτώνετε τα κουνούπια. Αλλοι σας πίνουν το αίμα
- doctormarkon
- Επίτιμος

Για τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων. Μιλάμε για πολλά λεφτά.
Από δύο σχολές έχω φτιάξει βιβλιοθήκη που πιάνει ολόκληρο τοίχο.
Μερικά τα έχω αγοράσει γιατί τα δωρεάν δεν αρκούσαν. Κυρίως όταν έπρεπε να κάνω κάποια εργασία.
Κοστίζουν από 20 μέχρι 30 Ευρώ το ένα.
Για κάθε μάθημα υπήρχαν 4-5 βιβλία που σημαίνει ότι κάθε μάθημα στοιχίζει 100 Ευρώ. Ή 700 Ευρώ το εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση.
Αυτά περί σημειώσεων στο διαδίκτυο είναι τρίχες κατσαρές. Αν είναι να περνάς ένα μάθημα με σημειώσεις τότε δεν μιλάμε για Πανεπιστήμιο αλλά για ΙΕΚ.
Εκτός αν οι απαιτήσεις είναι πολύ παραπάνω από τις σημειώσεις οπότε θα περνάνε μόνο εκείνοι που έχουν τα φράγκα.
Από δύο σχολές έχω φτιάξει βιβλιοθήκη που πιάνει ολόκληρο τοίχο.
Μερικά τα έχω αγοράσει γιατί τα δωρεάν δεν αρκούσαν. Κυρίως όταν έπρεπε να κάνω κάποια εργασία.
Κοστίζουν από 20 μέχρι 30 Ευρώ το ένα.
Για κάθε μάθημα υπήρχαν 4-5 βιβλία που σημαίνει ότι κάθε μάθημα στοιχίζει 100 Ευρώ. Ή 700 Ευρώ το εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση.
Αυτά περί σημειώσεων στο διαδίκτυο είναι τρίχες κατσαρές. Αν είναι να περνάς ένα μάθημα με σημειώσεις τότε δεν μιλάμε για Πανεπιστήμιο αλλά για ΙΕΚ.
Εκτός αν οι απαιτήσεις είναι πολύ παραπάνω από τις σημειώσεις οπότε θα περνάνε μόνο εκείνοι που έχουν τα φράγκα.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Για τα δίδακτρα στους αλλοδαπούς απ ότι ξέρω ίσχυε και πριν. Δεκαετία 90 πλήρωναν δίδακτρα. Δεν ξέρω αν καταργήθηκε και επανήλθε τώρα.
Σωστό γιατί οι αλλοδαποί δεν δίνουν εξετάσεις και μπαίνουν με επιλογή και με ειδική ποσόστωση που όριζε το Πανεπιστήμιο.
Σωστό γιατί οι αλλοδαποί δεν δίνουν εξετάσεις και μπαίνουν με επιλογή και με ειδική ποσόστωση που όριζε το Πανεπιστήμιο.
-
Divine Sinner
Για το ασυλο τι να σου πω.
Δεν βλέπω ως μόνον υπευθηνο την κυβέρνηση.
Η πανεπιστημιακη κοινότητα που τόσο καιρό ξέρει μόνο να διαμαρτύρεται επρεπε να πάρει την κατάσταση
στα χέρια της οταν μπορούσε. επρεπε λοιπον να διαφυλάξουν οι ιδιοι οι πανεπιστημιακοι, οι πρυτάνεις μαζι με τους φοιτητές το να
υπάρχει μια στοιχειώδης τάξη στα πανεπιστήμια.
Δηλαδη οχι μεταμένα χαρτιά, οχι ακαταστασίες, οχι καταλήψεις των λίγων που επιβαρύνουν τους πολλους.
Αν εσυ κανεις κατάληψη εγω θελω να κανω μάθημα. τι κανει το δικαίωμα σου μεγαλύτερο.
και στο κάτω κατω εγω μπορει να πληρώνω λεφτά για τα νοίκια μου στην πολη που πέρασα
και για το φαϊ μου κλπ.
Γιατι εσυ με κανεις να ξοδευω παραπάνω με το να χάνω χρονιες για πάρτυ σου;
Επίσης υπάρχει κι ενα θέμα που δεν αναφέρουν. θα δίδεται η πρόσβαση κατόπιν κατατακτηριων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απο
τα ΙΕΚ.
Αυτο το σχεδιάζαν χρόνια αλλα οι συνδικαλιστές αντιδρούσαν. Η συνδικαλιστήλα ειναι τόσο διάχυτη στην Ελλάδα που ακόμα και οι συνδικαλιστές των ΙΕΚ δεν θέλαν οι απόφοιτοι ΙΕΚ να περνάνε στα ΤΕΙ, γιατι δεν ηταν αυτή τη γραμμή του συνδικαλισμού τους (δηλαδή του ΚΚΕ).
Οχι για μενα ειναι πεντε άχρηστοι που μεσω της συλλογικότητας διαφεντεύουν την ζωη κάποιου που αποφάσισε να παραμείνει άτομο.
Τώρα για τα 3 χρόνια, θεωρώ οτι ειναι αρκετά. Ετσι είναι και στο εξωτερικό και μια χαρά πανεπιστήμια έχουν Bachelor σε τρια χρόνια πέρνουν.
2 χρόνια λιγότερος χρόνος. μονο κέρδος το θεωρω.
Τα συγγραματα δεν μπορουν να διαβαζονται απο την οθόνη; εχω αρκετα e-books και μια χαρά τα διαβάζω.
Ασε που αν ειναι δυο χρονια λιγότερο το πανεπιστήμιο, μόνο απο τα νοικια να κόψεις αυτα τα 30 ευρώ το μηνα που λες βγαίνουν.
Δεν βλέπω ως μόνον υπευθηνο την κυβέρνηση.
Η πανεπιστημιακη κοινότητα που τόσο καιρό ξέρει μόνο να διαμαρτύρεται επρεπε να πάρει την κατάσταση
στα χέρια της οταν μπορούσε. επρεπε λοιπον να διαφυλάξουν οι ιδιοι οι πανεπιστημιακοι, οι πρυτάνεις μαζι με τους φοιτητές το να
υπάρχει μια στοιχειώδης τάξη στα πανεπιστήμια.
Δηλαδη οχι μεταμένα χαρτιά, οχι ακαταστασίες, οχι καταλήψεις των λίγων που επιβαρύνουν τους πολλους.
Αν εσυ κανεις κατάληψη εγω θελω να κανω μάθημα. τι κανει το δικαίωμα σου μεγαλύτερο.
και στο κάτω κατω εγω μπορει να πληρώνω λεφτά για τα νοίκια μου στην πολη που πέρασα
και για το φαϊ μου κλπ.
Γιατι εσυ με κανεις να ξοδευω παραπάνω με το να χάνω χρονιες για πάρτυ σου;
Επίσης υπάρχει κι ενα θέμα που δεν αναφέρουν. θα δίδεται η πρόσβαση κατόπιν κατατακτηριων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απο
τα ΙΕΚ.
Αυτο το σχεδιάζαν χρόνια αλλα οι συνδικαλιστές αντιδρούσαν. Η συνδικαλιστήλα ειναι τόσο διάχυτη στην Ελλάδα που ακόμα και οι συνδικαλιστές των ΙΕΚ δεν θέλαν οι απόφοιτοι ΙΕΚ να περνάνε στα ΤΕΙ, γιατι δεν ηταν αυτή τη γραμμή του συνδικαλισμού τους (δηλαδή του ΚΚΕ).
Οχι για μενα ειναι πεντε άχρηστοι που μεσω της συλλογικότητας διαφεντεύουν την ζωη κάποιου που αποφάσισε να παραμείνει άτομο.
Τώρα για τα 3 χρόνια, θεωρώ οτι ειναι αρκετά. Ετσι είναι και στο εξωτερικό και μια χαρά πανεπιστήμια έχουν Bachelor σε τρια χρόνια πέρνουν.
2 χρόνια λιγότερος χρόνος. μονο κέρδος το θεωρω.
Τα συγγραματα δεν μπορουν να διαβαζονται απο την οθόνη; εχω αρκετα e-books και μια χαρά τα διαβάζω.
Ασε που αν ειναι δυο χρονια λιγότερο το πανεπιστήμιο, μόνο απο τα νοικια να κόψεις αυτα τα 30 ευρώ το μηνα που λες βγαίνουν.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Τριετείς Σπουδές
Σε συνδυασμό με τις μπακαλοσημειώσεις από το Ίντερνετ το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε "μεταλυκιακό σεμινάριο" για αναλώσιμα στην αγορά εργασίας.
Κάτι σαν τις επαγγελματικές σχολές.
Και εκείνο με τη μερική φοίτηση στους εργαζόμενους.

Σε συνδυασμό με τις μπακαλοσημειώσεις από το Ίντερνετ το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε "μεταλυκιακό σεμινάριο" για αναλώσιμα στην αγορά εργασίας.
Κάτι σαν τις επαγγελματικές σχολές.
Και εκείνο με τη μερική φοίτηση στους εργαζόμενους.
-
Divine Sinner
Να σε ρωτησω κατι; γιατι οι πανεπιστημιακοι παντα αντιδρουν; ασχετα με τον νομο
για την εισοδο απο τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ και την ανωτατοποιηση τους αντέδρασαν οι φοιτητες των ΑΕΙ και οι πρυτανεις.
Τωρα για την Εισοδο απο τα ΙΕΚ αντιδρουν συσωμοι οι φοιτητες ΤΕΙ και ΑΕΙ, και φυσικα για τους δικους τους συμφεροντολογικους λόγους
κρυμμενοι πισω απο την συλλογικότητα.
Και φτάσαμε σε ενα τετοιο σημειο που ανεγκέφαλοι σπουδαστες ΙΕΚ (τσιρακια αυτων στα ΤΕΙ)
να συμφωνουν με αυτους των ΤΕΙ για κατι που σαφως εμας δεν μας συμφέρει.
Μιλαμε για τοση συνδικαλιστιλα δηλαδη.
Σε τι ενοχλει η εισοδος των σπουδαστων ΙΕΚ στα ΤΕΙ;
Γιατί πρέπει κάποιος που δεν ειχε λεφτα για φροντιστήριο και επέλεξε να εργαστεί και το απόγευμα να σπουδάζει
να μην εχει μια δεύτερη ευκαιρια;
εσυ ως αριστερη τον θεωρεις ποιο χαζό; ή οτι δεν περασε γιατι ηταν τεμπελης;
Εγω πέρασα σέρρες, δεν γράφτηκα πηγα ΙΕΚ. δεν πρεπει να χω μια δευτερη ευκαιρία;
Ειναι λογικο να δωσω τα ιδια μαθήματα με ενα πιτσιρικι που δίνει έκθεση και μαθηματικά γενικής παιδείας,
οταν στα ΙΕΚ εκανα οικονομικα μαθηματικά που εχουν σχεση με το τμημα που θελω να περάσω;
Θα εχω την ιδια ευκαιρια με το πιτσιρικι που παει στο φροντιστηριο κι εχει μονο το διαβασμα στο μυαλό του ενω εγω εχω και την βιοπαλη;
Το ΚΚΕ που αντιδρα σε αυτο (και παντα αντιδρουσε) ειναι φάν του η "κοπρια στα λάχανα"; οπου κοπρια ειμαστε ολοι εμείς οι βιοπαλεστές που δεν πρέπει να εξελιχθουμε;
για την εισοδο απο τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ και την ανωτατοποιηση τους αντέδρασαν οι φοιτητες των ΑΕΙ και οι πρυτανεις.
Τωρα για την Εισοδο απο τα ΙΕΚ αντιδρουν συσωμοι οι φοιτητες ΤΕΙ και ΑΕΙ, και φυσικα για τους δικους τους συμφεροντολογικους λόγους
κρυμμενοι πισω απο την συλλογικότητα.
Και φτάσαμε σε ενα τετοιο σημειο που ανεγκέφαλοι σπουδαστες ΙΕΚ (τσιρακια αυτων στα ΤΕΙ)
να συμφωνουν με αυτους των ΤΕΙ για κατι που σαφως εμας δεν μας συμφέρει.
Μιλαμε για τοση συνδικαλιστιλα δηλαδη.
Σε τι ενοχλει η εισοδος των σπουδαστων ΙΕΚ στα ΤΕΙ;
Γιατί πρέπει κάποιος που δεν ειχε λεφτα για φροντιστήριο και επέλεξε να εργαστεί και το απόγευμα να σπουδάζει
να μην εχει μια δεύτερη ευκαιρια;
εσυ ως αριστερη τον θεωρεις ποιο χαζό; ή οτι δεν περασε γιατι ηταν τεμπελης;
Εγω πέρασα σέρρες, δεν γράφτηκα πηγα ΙΕΚ. δεν πρεπει να χω μια δευτερη ευκαιρία;
Ειναι λογικο να δωσω τα ιδια μαθήματα με ενα πιτσιρικι που δίνει έκθεση και μαθηματικά γενικής παιδείας,
οταν στα ΙΕΚ εκανα οικονομικα μαθηματικά που εχουν σχεση με το τμημα που θελω να περάσω;
Θα εχω την ιδια ευκαιρια με το πιτσιρικι που παει στο φροντιστηριο κι εχει μονο το διαβασμα στο μυαλό του ενω εγω εχω και την βιοπαλη;
Το ΚΚΕ που αντιδρα σε αυτο (και παντα αντιδρουσε) ειναι φάν του η "κοπρια στα λάχανα"; οπου κοπρια ειμαστε ολοι εμείς οι βιοπαλεστές που δεν πρέπει να εξελιχθουμε;
- doctormarkon
- Επίτιμος

Υπάρχουν δύο ενστάσεις για τις τριετείς σπουδές.
Δεν διευκρινίζουν αν το πτυχίο θα έχει την ίδια αξία με το παλιό της τετραετούς φοίτησης ή αν θα απαιτείται και μεταπτυχιακό για να κάνεις μία δουλειά που κάποτε χρειαζόσουν μόνο πτυχίο.
Δεύτερη ένσταση είναι αν το μεταπτυχιακό με τον πρόσθετο χρόνο θα είναι για να έχεις μια καλύτερη δουλειά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις ή αν θα είναι για να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι που δεν το διαθέτουν και να μένουν στην απέξω αυτοί της τριετούς. Τότε τα έξοδα των γονέων πηγαίνουν χαμένα αν τελειώνοντας το τριετές πανεπιστήμιο έχεις το ίδιο στάτους ως προς τον ανταγωνισμό σε δουλειές που είχες κάποτε με το λύκειο.
Να τελειώνεις μία σχολή τρία χρόνια και να είσαι απλώς απασχολήσιμος δε λέει τίποτα.
Μου θυμίζει κάτι από κατοχικό Πανεπιστήμιο σε μία χώρα που έχει χαρακτηριστεί προ πολλού ως "μπανανία"
Και το άλλο με τη γλώσσα?
Απ ότι ξέρω κάναμε γλώσσα μέσα στο Πανεπιστήμιο και αν είχε κάποιος επάρκεια απαλλασσόταν
Τώρα μήπως θα πρέπει να πηγαίνεις και φροντιστήριο από πάνω και εξέταστρα.
Και όλα αυτά εν μέσω κρίσης και περικοπών και όταν ο μισθός των γονέων δεν φθάνει παρά μόνο για "στοιχειώδη" επιβίωση
Δεν διευκρινίζουν αν το πτυχίο θα έχει την ίδια αξία με το παλιό της τετραετούς φοίτησης ή αν θα απαιτείται και μεταπτυχιακό για να κάνεις μία δουλειά που κάποτε χρειαζόσουν μόνο πτυχίο.
Δεύτερη ένσταση είναι αν το μεταπτυχιακό με τον πρόσθετο χρόνο θα είναι για να έχεις μια καλύτερη δουλειά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις ή αν θα είναι για να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι που δεν το διαθέτουν και να μένουν στην απέξω αυτοί της τριετούς. Τότε τα έξοδα των γονέων πηγαίνουν χαμένα αν τελειώνοντας το τριετές πανεπιστήμιο έχεις το ίδιο στάτους ως προς τον ανταγωνισμό σε δουλειές που είχες κάποτε με το λύκειο.
Να τελειώνεις μία σχολή τρία χρόνια και να είσαι απλώς απασχολήσιμος δε λέει τίποτα.
Μου θυμίζει κάτι από κατοχικό Πανεπιστήμιο σε μία χώρα που έχει χαρακτηριστεί προ πολλού ως "μπανανία"
Και το άλλο με τη γλώσσα?
Απ ότι ξέρω κάναμε γλώσσα μέσα στο Πανεπιστήμιο και αν είχε κάποιος επάρκεια απαλλασσόταν
Τώρα μήπως θα πρέπει να πηγαίνεις και φροντιστήριο από πάνω και εξέταστρα.
Και όλα αυτά εν μέσω κρίσης και περικοπών και όταν ο μισθός των γονέων δεν φθάνει παρά μόνο για "στοιχειώδη" επιβίωση
-
Divine Sinner
Ναι αλλα δεν απαντησες σε αυτο για τα ΙΕΚ.
Ειναι ενα θεμα που δεκα χρονια γινεται και 10 χρόνια καμια κυβέρνηση δεν τολμάει να το κάνει πράξή.
γιατι η πανεπιστημιακη κοινότητα αντιδρά σφόδρα.
Ειναι ενα θεμα που δεκα χρονια γινεται και 10 χρόνια καμια κυβέρνηση δεν τολμάει να το κάνει πράξή.
γιατι η πανεπιστημιακη κοινότητα αντιδρά σφόδρα.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Το τυρί φαίνεται ωραίο. Αλλά κάπου υπάρχει η "φάκα"Ειναι λογικο να δωσω τα ιδια μαθήματα με ενα πιτσιρικι που δίνει έκθεση και μαθηματικά γενικής παιδείας,
Πολλές φάκες έχουμε δει τώρα τελευταία από μέτρα που με την πρώτη ματιά φαίνονται δίκαια.
Όπως βλέπεις για σας τους βιοπαλαιστές προβλέπονται σπουδές Β Εθνικής με "μερική φοίτηση" κάτι που πρέπει να το δηλώνεις από πριν και σε δεσμεύει.
Έχω και ένσταση και την υποψία ότι το ΙΕΚ που τελείωσες θα είναι τελικά υψηλότερου επιπέδου από το Πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν.
Και θα είναι ακόμα χειρότερο αν απαιτείται το "χαρτί" για δουλειές που μπορούσες να τις κάνεις με σκέτο το ΙΕΚ.
-
Divine Sinner
Η δουλεια μου θεωρειται τεχνη. δεν απαιτειται ουτε καν χαρτι ΙΕΚ ουτε καν λυκειου.
ειναι τελειως ελευθερο επάγγελμα.
Αλλα αν θελω να αναβαθμισω τις σπουδες μου θελω να χω δικαιωμα να μπορω να το κανω.
και ξερεις τι με τρωει περισσοτερο;
Ειναι οτι ΜΠΟΡΩ να το κανω.
Αν έχεις διαβάσει τις πύλες της φωτιας.
Αναφέρεται σε εναν είλωτα που ο πατέρας του ηταν σπαρτιάτης
και μεγάλωσε ως είλωτας γιατι η μητέρα του ήταν μεσσήνια.
Αυτός ολη μέρα εβριζε τους σπαρτιάτες.
και μια σπαρτιατισα λεει σε εναν ξένο που ηταν βοηθητικος (τον αφηγητη), με δικα μου λόγια .
Ξέρεις γιατι ο κοκκορας (το παρατσουκλη του είλωτα) μιλάει άσχημα για τους σπαρτιάτες;
Οι άλλοι είλωτες φαίνεται να εχουν αποδεχθεί την μοίρα τους.
Οχι ομως ο κόκκορας.
Αυτό συμβαίνει γιατι ο κόκκορας γνωρίζει οτι εχει τις δυνατότητες να είναι ενας απο τους ελεύθερους σπαρτιάτες
και αυτό μεγαλώνει την οργή του.
αυτο συμβαίνει και με μένα και με πολλους που πηγαίνουμε στα ΙΕΚ.
Οτι καποιοι απο μας εχουν τις δυνατότητες να συνεχίσουνε αλλα μένουν εγκλωβισμένοι
σε μια βαθμίδα εκπαίδευσης που επίσημα.
Απλα δεν υπάρχει.
δεν ειμασταν ουτε μαθητες ουτε φοιτητες ουτε σπουδαστες. καταρτιζόμενους μας λενε.
Το απολυτηριο ΙΕΚ δεν ειναι πτυχειο. βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτησης λεει.
Δηλαδή ενας εργαζόμενος, με γνώσεις, που καποιες φορες στην πράξη ξεπερνουν τα ΑΕΙ αλλα
με δικαιώματα ενος αποφοιτου λυκειου.
ειναι τελειως ελευθερο επάγγελμα.
Αλλα αν θελω να αναβαθμισω τις σπουδες μου θελω να χω δικαιωμα να μπορω να το κανω.
και ξερεις τι με τρωει περισσοτερο;
Ειναι οτι ΜΠΟΡΩ να το κανω.
Αν έχεις διαβάσει τις πύλες της φωτιας.
Αναφέρεται σε εναν είλωτα που ο πατέρας του ηταν σπαρτιάτης
και μεγάλωσε ως είλωτας γιατι η μητέρα του ήταν μεσσήνια.
Αυτός ολη μέρα εβριζε τους σπαρτιάτες.
και μια σπαρτιατισα λεει σε εναν ξένο που ηταν βοηθητικος (τον αφηγητη), με δικα μου λόγια .
Ξέρεις γιατι ο κοκκορας (το παρατσουκλη του είλωτα) μιλάει άσχημα για τους σπαρτιάτες;
Οι άλλοι είλωτες φαίνεται να εχουν αποδεχθεί την μοίρα τους.
Οχι ομως ο κόκκορας.
Αυτό συμβαίνει γιατι ο κόκκορας γνωρίζει οτι εχει τις δυνατότητες να είναι ενας απο τους ελεύθερους σπαρτιάτες
και αυτό μεγαλώνει την οργή του.
αυτο συμβαίνει και με μένα και με πολλους που πηγαίνουμε στα ΙΕΚ.
Οτι καποιοι απο μας εχουν τις δυνατότητες να συνεχίσουνε αλλα μένουν εγκλωβισμένοι
σε μια βαθμίδα εκπαίδευσης που επίσημα.
Απλα δεν υπάρχει.
δεν ειμασταν ουτε μαθητες ουτε φοιτητες ουτε σπουδαστες. καταρτιζόμενους μας λενε.
Το απολυτηριο ΙΕΚ δεν ειναι πτυχειο. βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτησης λεει.
Δηλαδή ενας εργαζόμενος, με γνώσεις, που καποιες φορες στην πράξη ξεπερνουν τα ΑΕΙ αλλα
με δικαιώματα ενος αποφοιτου λυκειου.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Όσο για το άσυλο.
Οι φοιτητές δεν πάνε στο Πανεπιστήμιο μόνο για επαγγελματική κατάρτιση.
Έχουν κάθε δικαίωμα να ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα αφού είναι κομμάτι της κοινωνίας και να ασκούν πιέσεις ακόμα και για θέματα που δεν αφορούν μόνο τις σπουδές τους.
Για παράδειγμα οι φοιτητές του οικονομικού από το δεύτερο έτος και μετά μπορούν να δουν που πάει η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Κυρίως επειδή δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Οι σπουδές και οι γνώσεις δεν είναι μόνο για κάποιον εργοδότη αλλιώς είσαι για τα μπάζα. Είναι και για να κατανοείς τι γίνεται γύρω σου και να παρεμβαίνεις και να πιέζεις.
Αν σπουδάζει κάποιος μόνο για να είναι χρήσιμος και μάλιστα με ημερομηνία λήξης σε έναν εργοδότη κλείνοντας τα μάτια σε ότι γίνεται γύρω του τότε το πανεπιστήμιο είναι "σπασικλοτροφείο"
Κάποτε πρέπει να γράψω στην "Αποθήκη" κάποια πράγματα που είδα και ξέρω και είναι φρικτά.
Εχει σχέση με κλίκες μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Ο νόμος δεν θίγει ούτε στο ελάχιστο τις κλίκες αντίθετα τις ενισχύει
Οι φοιτητές δεν πάνε στο Πανεπιστήμιο μόνο για επαγγελματική κατάρτιση.
Έχουν κάθε δικαίωμα να ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα αφού είναι κομμάτι της κοινωνίας και να ασκούν πιέσεις ακόμα και για θέματα που δεν αφορούν μόνο τις σπουδές τους.
Για παράδειγμα οι φοιτητές του οικονομικού από το δεύτερο έτος και μετά μπορούν να δουν που πάει η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Κυρίως επειδή δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Οι σπουδές και οι γνώσεις δεν είναι μόνο για κάποιον εργοδότη αλλιώς είσαι για τα μπάζα. Είναι και για να κατανοείς τι γίνεται γύρω σου και να παρεμβαίνεις και να πιέζεις.
Αν σπουδάζει κάποιος μόνο για να είναι χρήσιμος και μάλιστα με ημερομηνία λήξης σε έναν εργοδότη κλείνοντας τα μάτια σε ότι γίνεται γύρω του τότε το πανεπιστήμιο είναι "σπασικλοτροφείο"
Κάποτε πρέπει να γράψω στην "Αποθήκη" κάποια πράγματα που είδα και ξέρω και είναι φρικτά.
Εχει σχέση με κλίκες μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Ο νόμος δεν θίγει ούτε στο ελάχιστο τις κλίκες αντίθετα τις ενισχύει
- doctormarkon
- Επίτιμος

Ξέρω τη δουλειά που κάνεις. Την κατασκευή ιστοσελίδων.
Πράγματι είναι κάτι που θέλει ταλέντο γνώσεις και τέχνη και όχι σχολές.
Υπάρχουν δουλειές για τις οποίες δεν απαιτείται "χαρτί" και τις κάνουν όσοι έχουν μεράκι και ταλέντο μια χαρά.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν θεσμοθετείται "χαρτί" για δουλειές που κάποτε δεν χρειαζόταν μόνο και μόνο για να μείνουν στην απέξω όσοι δεν το έχουν.
Να δεις που θα ξαναβγεί στην επιφάνεια σχολή ταξιτζήδων, χασάπηδων, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων ώστε να αποκλειστούν όλοι όσοι έκαναν μία δουλειά καλά μέχρι τώρα.
Καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά σε πάω λίγο πιό μακρυά.
Η σχολή πρέπει είναι πραγματικά για αναβάθμιση των σπουδών και προσωπική εξέλιξη.
Αλλά τείνει να γίνει μέσο αποκλεισμού.
Το θέμα με τα ΙΕΚ είναι να γίνουν βαθμίδα εκπαίδευσης και όχι σκαλοπάτι για το Πανεπιστήμιο γιατί με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζονται.
Πράγματι είναι κάτι που θέλει ταλέντο γνώσεις και τέχνη και όχι σχολές.
Υπάρχουν δουλειές για τις οποίες δεν απαιτείται "χαρτί" και τις κάνουν όσοι έχουν μεράκι και ταλέντο μια χαρά.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν θεσμοθετείται "χαρτί" για δουλειές που κάποτε δεν χρειαζόταν μόνο και μόνο για να μείνουν στην απέξω όσοι δεν το έχουν.
Να δεις που θα ξαναβγεί στην επιφάνεια σχολή ταξιτζήδων, χασάπηδων, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων ώστε να αποκλειστούν όλοι όσοι έκαναν μία δουλειά καλά μέχρι τώρα.
Καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά σε πάω λίγο πιό μακρυά.
Η σχολή πρέπει είναι πραγματικά για αναβάθμιση των σπουδών και προσωπική εξέλιξη.
Αλλά τείνει να γίνει μέσο αποκλεισμού.
Το θέμα με τα ΙΕΚ είναι να γίνουν βαθμίδα εκπαίδευσης και όχι σκαλοπάτι για το Πανεπιστήμιο γιατί με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζονται.
-
Divine Sinner
Καθε βαθμιδα ειναι και σκαλοπατι για μια αλλη βαθμιδα
σαφως πρεπει να γινουν βαθμιδα. αλλα το ενα δεν αναιρει το αλλο.
δεν μπορει μια βαθμιδα να ειναι αδιεξοδο.
σαφως πρεπει να γινουν βαθμιδα. αλλα το ενα δεν αναιρει το αλλο.
δεν μπορει μια βαθμιδα να ειναι αδιεξοδο.
- doctormarkon
- Επίτιμος

Η δια βίου μάθηση, το να μπορείς να περνάς από τα ΙΕΚ στο πανεπιστήμιο με πιό ευνοϊκούς όρους και άλλα πολλά που εισάγουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ακούγονται πολύ ωραία.
Αλλά υπάρχει και μία παράμετρος που δεν λαμβάνεται υπόψη από εμάς.
Οι πληθωριστικές τάσεις στην εκπαίδευση.
Θα έπρεπε να είναι και βαθμίδα και σκαλοπάτι για όποιον θέλει να αναβαθμίσει τις γνώσεις του.
Αλλά αν δεις τι γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες θα διαπιστώσεις ότι μάλλον παίζουν οι "πληθωριστικές" τάσεις στην παιδεία που σημαίνει περισσότερα χρόνια σπουδών με μικρότερο αντίκρυσμα κάθε φορά.
Αν θέλουν λιγότερους στο Πανεπιστήμιο και συγχώνευση όπως λένε θα μπορούσαν να το κάνουν αναβαθμίζοντας την κάθε βαθμίδα και δίνοντάς της άλλο ειδικό βάρος.
Αλλά βλέπω να συμβαίνει το αντίθετο:
Πολλά χρόνια σπουδών χωρίς ποιότητα, όλο και περισσότερα προαπαιτούμενα για να βρείς χειρότερη δουλειά από αυτήν που θα έβρισκε ο πατέρας σου με απολυτήριο λυκείου ακόμα και τρίτης γυμνασίου.
Και δεν είναι ότι προχωράνε οι γνώσεις.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κοπέλες απόφοιτοι λυκείου που δουλεύουν σε ναυτιλιακές γραμματειακή υποστήριξη και είναι τσακάλια.
Σε λίγο θα ζητάνε απολυτήριο Λυκείου και Λόουερ για καθαρίστριες και αυτό είναι αίσχος.
Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι η καθαρίστρια πρέπει να έχει ψηλό επίπεδο. Μια χαρά επίπεδο έχει και ως απόφοιτος δημοτικού και χωρίς Λόουερ.
Αν θέλουν να έχουν λιγότερους φοιτητές και να πληρώνουν λίγα για την παιδεία μπορούν να το πετύχουν αναβαθμίζοντας τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ώστε να πηγαίνει ο καθένας σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης μόνο επειδή το θέλει και όχι επειδή το "χαρτί" του υποβαθμίστηκε σε χαρτί τουαλέτας και υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσει μόνο και μόνο για να μην μείνει εντελώς στην απέξω χωρίς καμία ευκαιρία.
Αλλά υπάρχει και μία παράμετρος που δεν λαμβάνεται υπόψη από εμάς.
Οι πληθωριστικές τάσεις στην εκπαίδευση.
Θα έπρεπε να είναι και βαθμίδα και σκαλοπάτι για όποιον θέλει να αναβαθμίσει τις γνώσεις του.
Αλλά αν δεις τι γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες θα διαπιστώσεις ότι μάλλον παίζουν οι "πληθωριστικές" τάσεις στην παιδεία που σημαίνει περισσότερα χρόνια σπουδών με μικρότερο αντίκρυσμα κάθε φορά.
Αν θέλουν λιγότερους στο Πανεπιστήμιο και συγχώνευση όπως λένε θα μπορούσαν να το κάνουν αναβαθμίζοντας την κάθε βαθμίδα και δίνοντάς της άλλο ειδικό βάρος.
Αλλά βλέπω να συμβαίνει το αντίθετο:
Πολλά χρόνια σπουδών χωρίς ποιότητα, όλο και περισσότερα προαπαιτούμενα για να βρείς χειρότερη δουλειά από αυτήν που θα έβρισκε ο πατέρας σου με απολυτήριο λυκείου ακόμα και τρίτης γυμνασίου.
Και δεν είναι ότι προχωράνε οι γνώσεις.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κοπέλες απόφοιτοι λυκείου που δουλεύουν σε ναυτιλιακές γραμματειακή υποστήριξη και είναι τσακάλια.
Σε λίγο θα ζητάνε απολυτήριο Λυκείου και Λόουερ για καθαρίστριες και αυτό είναι αίσχος.
Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι η καθαρίστρια πρέπει να έχει ψηλό επίπεδο. Μια χαρά επίπεδο έχει και ως απόφοιτος δημοτικού και χωρίς Λόουερ.
Αν θέλουν να έχουν λιγότερους φοιτητές και να πληρώνουν λίγα για την παιδεία μπορούν να το πετύχουν αναβαθμίζοντας τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ώστε να πηγαίνει ο καθένας σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης μόνο επειδή το θέλει και όχι επειδή το "χαρτί" του υποβαθμίστηκε σε χαρτί τουαλέτας και υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσει μόνο και μόνο για να μην μείνει εντελώς στην απέξω χωρίς καμία ευκαιρία.