Παραιτήθηκε η Δραγώνα

Άβαταρ μέλους
Clash
Ιδεογραφίτης Υψηλών Ταχυτήτων

Re: Παραιτήθηκε η Δραγώνα

Δημοσίευση από Clash » Παρ 29 Οκτ 2010, 19:55

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει και όσο του κόβει. Οταν από την μικρασιατική εκστρατεία «εξαφανίζεις» όλες τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού, αλλά δίνεις βαρύτητα στη καταστροφή της Σμύρνης, τότε δεν έχεις αντικειμενική θεώρηση της ιστορίας παρά μια μονόπλευρη προπαγάνδα που εξυπηρετεί τον εθνικό μύθο.

Βλέπω πάντως, μια βελτίωση. Από που λέγατε ότι δεν πειράξαμε κανέναν και με προκαλούσατε να σας πω πότε οι Ελληνες ήταν θύτες, φτάσαμε στο «ναι κάναμε και εμείς, αλλά οι άλλοι περισσότερα». Ε, αυτό το οι «άλλοι μας έκαναν περισσότερα» είναι ο πυρήνας της εθνικά ορθής ιστορίας, όλων των κρατών.

Ετσι οι Ελληνες μαθητές μαθαίνουν ότι το Κιλκίς το έκαψε ο βουλγαρικός στρατός και όχι ο ελληνικός, οι Τούρκοι μαθαίνουν ότι την Σμύρνη την έκαψαν οι Ελληνες και οι Βούλγαροι ότι οι Ελληνες κατέκτησαν δικά τους εδάφη.

Το 1918 ο «ένδοξος» ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Κριμαία, συμμετέχοντας στην εκστρατεία άλλων 13 κρατών για να ρίξουν τους μπολσεβίκους. Οι μπολσεβίκοι βέβαια, τους πέταξαν στη θάλασσα. Αυτό το επεισόδιο το παραλείπουμε, αλλά στα αίτια της ήττας στην Μικρά Ασία λέμε ότι φταίει και ο Λένιν επειδή βοήθησε τον Κεμάλ. Λες και θα έπρεπε να πει ευχαριστώ στην Ελλάδα που είχε στείλει τον στρατό της στην Ουκρανία για να τον ανατρέψει.
Αλλά πές μου για να μάθω, ποιά είναι τα ιστορικά γεγονότα που οι Έλληνες ήταν θύτες άλλων λαών.

Εμείς; Ποτέ; Στη Κριμαία είχαν πάει για να απελευθερώσουν τις ελληνικές αποκίες μετά από 2.500 χρόνια.... :P
Παρίσι και Μόσχα βαθιά τιμημένα
Αθήνα, Βαρκελώνη που βάφτηκαν με αίμα.
Άβαταρ μέλους
KAL EL
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Σούπερ Ιδεογραφίτης
Irc ψευδώνυμο: KAL EL
Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση από KAL EL » Δευ 01 Νοέμ 2010, 11:27

Clash έγραψε:
Αλλά πές μου για να μάθω, ποιά είναι τα ιστορικά γεγονότα που οι Έλληνες ήταν θύτες άλλων λαών.

Θέλω να σταθώ στα κίνητρα αυτής σου της τοποθέτησης. Εάν έχω αντιληφθεί κάτι λάθος, διόρθωσέ με.

Νομίζω ότι αυτή σου η άποψη προέρχεται από την πεποίθηση, ότι ένας από τους λόγους που διαιωνίζεται το μίσος μεταξύ παραδοσιακών εχθρών, είναι ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία.
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι θέλεις όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από θρησκεία και καταγωγή να ζούν ειρηνικά και αδελφωμένα, πιστεύεις ότι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να διδάσκεται η ιστορία με τα θετικά και τα αρνητικά της, με έναν τρόπο που να προάγει ιδανικά χωρίς όμως να υποδαυλίζει το μίσος και την αντιπαλότητα.
Δεν θα διαφωνήσω.

Δυστυχώς αυτό που βλέπω να γίνεται από το δικό μας υπουργείο παιδείας, δεν έχει καμμία σχέση όμως με αυτό.

Ούτε και από την πλευρά της Τουρκίας βλέπω να γίνεται κάτι το αντίστοιχο. Δεν υπάρχουν ειλικρινή κίνητρα πίσω από αυτή την μεθόδευση.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι μία προσπάθεια σβησίματος από την μνήμη των Ελλήνων καθοριστικών στην εξέλιξή τους ιστορικών γεγονότων και από την άλλη βλέπω στην γείτονα χώρα μία συνεχώς αυξανόμενη εθνικιστική έξαρση.

Ο πόλεμος δεν είναι μόνο μία μάχη μεταξύ αντιπάλων χωρών.
Ο στρατιώτης στην μάχη έχει να παλέψει και με τον εαυτό του και με τα κατώτερα ένστικτά του.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είσαι πολεμιστής με αρετή.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ισορροπήσεις μέσα σου το κτήνος και τον άνθρωπο.
Τραγικές στιγμές όπως αυτή που περιγράφει ο Βαλαωρίτης δυστυχώς έχουν συμβεί και θα συμβαίνουν. Να την πληρώνουν με τον ποιο απάνθρωπο τρόπο άμαχοι (παιδιά, γέροντες, γυναίκες).

Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει με τον τρόπο που επιλέγει η κυρία Ρεπούση, η κυρία Δραγώνα και η κάθε κυρία ή κύριος που θέλουν να αποφασίσουν τι θα μάθουμε και πώς.

Όταν σε ρώτησα για να μάθω πότε οι Έλληνες ήταν θύτες, αυτό ακριβώς εννοούσα….να μάθω. Δεν έκρυβα κάτι άλλο πίσω από την ερώτησή μου. :)

Θα δεχθώ την τοποθέτησή σου να διδάσκεται ΟΛΗ η ιστορία, αλλά επίσης θα επιμείνω στην τοποθέτησή μου ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στην θέση του αμυνομένου και του «θύματος» απείρως περισσότερες φορές, από όσες έχει υπάρξει θύτης.

Σε μία συζήτηση που είχε ο Σωκράτης με τον γιό τού Περικλή, με θέμα την κατάντια των Αθηναίων εκείνης της εποχής, η συμβουλή που έδωσε ο Σωκράτης ήταν η εξής :

{Ουδέν απόκρυφον δοκεί μοι είναι, άλλ’ ει μεν εξευρόντες τα των προγόνων επιτηδεύματα μηδέν χείρον εκείνων επιτηδεύοιεν, ουδέν αν χείρους εκείνων γενέσθαι.} (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ)

{Νομίζω πως δεν είναι καθόλου πράγμα μυστικό, αλλά αφού κοιτάξουν και βρούν τον τρόπο ζωής των προγόνων τους, αν μπορούν να τον εφαρμόσουν όχι κατώτερα από εκείνους,
δεν μπορεί να γίνουν κατώτεροί τους.}

{Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει}. ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
<<Αναιρώ, όπως δεν αναίρεσε ποτέ κανείς, και είμαι εν τούτοις το αντίθετο ενός αρνητικού πνεύματος>>
FR.NIETZSCHE - ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ (Πώς κανείς γίνεται, εκείνο που είναι)
Άβαταρ μέλους
Blue Ice
Φύλο: Γυναίκα

Δημοσίευση από Blue Ice » Δευ 01 Νοέμ 2010, 11:32

Η μόνη περίπτωση που οι Έλληνες έχουν υπάρξει θύτες ήταν όταν κινήθηκαν εναντίον άλλων Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Απέναντι σε άλλους λαούς δεν έχουν υπάρξει θύτες, έχουν υπάρξει αμυνόμενοι και εκπολιτιστές...
Ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά,

ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτη αυτών, ότω αν στοιχίσω.

Αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών.

Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσοις αν παραδέξωμαι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτική-Γεωπολιτικά- Κοινωνικά Κινήματα”